Jumaat, 20 Jun 2008

Sambal Goreng Jawa (Port Dickson)

Ha...ini dah ada beberapa kengkawan yang membesar bersama-sama dengan aku mintak resipi...dah banyak kali. Pijot...hang soh aku e-mail, rite? Better...aku post kat sini..senang....bila2 pun ada..tak yah komplin ilang ke...terdelete ke..apa ke....Anyway, resipi nie takder laaa tepat sangat. Pandai2 laa korang adjust kan keseimbangan rasa masam, masin, manis, pedasnyer yer.....


Sambal Goreng Jawa - Port Dickson.

2kg udang sederhana besar - buang kepala, janggut and separuh kulit ( ekor tak yah buang )
* Udang tak payah goreng
5 keping tauhu ( putih ke..kuning ke, suka hati : potong dadu dan goreng)
5 keping tempe ( besar kecik pun..suka hati : potong dadu dan goreng )
1kg hati ayam ( rebus, potong dadu dan goreng )
1 ikat petai ( kopek isinya dan belah 2 setiap mata petai tu )
Babat a.k.a perut lembu yang macam span tu ( Rebus sampai empuk, potong dadu dan goreng )
1/4 kg Cili besar merah - hiris cantik2
1/4kg Cili besar hijau - hiris cantik2
1/2 kg Bawang besar - hiris bulat2 jadik mcm onion ring
2 labu bawang putih - hiris halus
1kg Santan kelapa pekat
1 mug air asam jawa
Garam & gula secukup rasa

Bahan tumbuk:
Cili api 2 genggam ( kalau tak nak pedas, kurangkan)
5 labu Bawang besar, hiris
Belacan setengah keping
---> 3 barang nie, gorengkan sampai layu ( layu jer, tak yah sampai garing), pas tuh tumbuk pecah-pecah ( maksudnyer, tak yah ler sampai lumat ) dalam lesung batu. Jangan blend tau, MESTI tumbuk.


Cara membuatnya :

- Panaskan minyak masak secukupnya, tumiskan bawang putih hiris berserta bawang dan cili api tumbuk. Tumiskan sampai naik bau yang harum dan wangi.
- Masukkan segala jenis bahan2 : tahu, tempe, petai, udang, hati ayam, babat. Gaulkan semuanya sampai sebati.
- Dah sebati, masukkan air asam jawa, dengan santan sekali. Gaulkan lagi sampai sebati.
- Dah sebati, taburkan garam, gula dan kalau nak, boleh masukkan sikit ajinomoto.
- Masukkan pula cili hiris hijau, merah dan bawang onion ring tu.
- Gaulkan..kacau sampai sebati..tunggu mendidih dan sentiasa kacau sampai betul2 tanak. Jangan tak kacau, nanti pecah minyak, tak sedap. Dan takut bawah kuali tu hangus nanti.
- Seimbangkan rasa manis, masam, masin, lemak. Dah puas hati, bolehlaa angkat dan hidangkan segera.

Yummmmyyyy....

Selamat mencuba. Kalau tak jadi...nasib laa...aku bukan chef...hehehhehe....

Isnin, 9 Jun 2008

Internet in Office

Tau tak....

Lepas nie kan...management company nak disconnect internet connection untuk semua staff. Only managers jer yang boleh access....hehehhe. Maklumlaaa...ramai sangat yang salah guna. Contohnya aku....kadang2 time bosan giler.....buat blog kan....walaupun keje tgh banyak. Abis...nak wat cemana..ada kemudahan.....pas tuh...kalau wat keje tanpa mood...nanti kualiti kurang....

Pas tuh...yang buat tak best nie...ada laaa a few staff yang sangat asyik masyuk ngan internet sampai tak siap keje....sampai timbul isu performance ke HR....disebabkan asyik sangat dgn internet. Abis satu company kena. Pas tuh...ada laaa pulak...salah sorang manager kat company nie...yang sangat sukaaaa belek firewall server company...semata2 nak trace...staff semua gi website apa...borak apa dalam chatting YM.....sampaikan ada masa-masanya...dia boleh print out lagi segala conversation staff dalam YM. Pas tuh...tunjuk kat management...saper yang kutuk bossess...saper yang ngelat keje...saper yang hipokrit..... Walaupun dah delete archive YM....tapi sbb network centralized....maka memang sangat boleh trace la. Masalahnya...dia suka sangat godek pc staff....yer laaa kan..pc company.....tapi yang sampai nak baca personal conversation tu napa pulak? Eiii...tak paham..tak paham. So, elok laaa potong internet...tak yah laa dia nak baca pasal cerita2 dalam kain orang lain lagi dah. Lepas nie...aku berazam...by next year...aku mesti dah ada lap top aku sendiri ( tak moh yang share ngan husband) ...yang siap ngan segala punca internet connections. Ha....padan muka aku...hahahahhaha......

Doakan aku yer kawan-kawan sekalian.

Besday Adam

Hari nie besday Adam....

Memula plan tahun nie tak nak celebrate sangat untuk dia. Budget lari teruk giler babas tahun nie. Entah mcm mana pulak...baru perasan...road tax keter aku ngan laki aku mati dekat2 tarikh yang sama..selang beberapa hari jer. Teruk sangat-sangat. Dah ler tu...tahun lepas...ujung tahun laa..aku ada kena saman ngan polis Alor Gajah. Udah jadik black list laa pulak keter tu. Bengang giler. Masa tu...drive malam..nak balik umah melaka...mcm biasa la...sekali quniey call....masa tu berenti kat traffic lite..keter aku depan sekali. Terus laa bg signal...nak berenti tepi jalan lepas traffic lite...elok aku bagi signal...itu pajero peronda polis pun dari belakang menyinarkan cahaya warna warni dari bumbung dia disertai dengan irama merdu neeeee....nongggggg.....neee...nonggg.... Argghh...bengang giler masa kena sain autograph....padahal dah puas explain..merayu bagai nak rak..offer nak 'settle' .....semua tak makan sbb polis tu kata ( boss dia ada..tak leh settle ) . Ceisss..... Sebulan lepas tu aku amik cuti...gi balai polis...nak bayar saman kat melaka. Tapi, polis kat kaunter tu ckp...tak leh bayau...sbb tak masuk sistem lagi... Alaaa...lambat2 pun tak per....takder hal laaa....ok laa...no problem laaa.....So aku rilek la. Tak pasal2 keter plak kena black list....eiiiii geram tolllll..

Anyway....disebabkan itu semua...maka aku kensel buat party utk Adam. Tapi dah beli present utk dia. Aku plan, nanti nak bawak parents jenjalan gi Pantai Timur.....ngan adik2 and adik2 ipar...pas tuh wat grand sket celebration kat hotel. But at the meantime....low profile dulu laaa. So..inform kat Adam : Mama tak buat besday tau thn nie, mama bagi present jer.
Adam : Tapi ada kek kan..?
Aku : Takder...ada present jer.
Adam : Present apa?
Aku : Surprise.

Ok..dia diam..walaupun agak moncong sedikit. Esoknyer...
Adam: Mama...nanti panggil kawan2 datang masa besday boleh?
Aku : Kan mama kata tak buat.
Adam...ooo..lupa pulak.

Esoknya lagi :
Adam : Mama...tak ada tiup2 lilin langsung ke?
Aku : Memang laa tak ada....mama bagi present jer.
Adam : Alaaaaaa....( sambil moncong )
Aku : Tapi ada present nanti...
Adam : Oooo...oklah ( muka sedih sket )

Maka pada ptg hari yang sama ( semalam ler ), aku x sampai hati plak. Kebetulan dah ada kat PD....pas tuh Adam kuar..ikut papa dia ngan pak ngah2 dia gi mancing. Aku pun start engine keter...carik kek gambar otromen, pas tuh beli rojak pasembor. Balik...mak aku goreng kuey tiaw favourite Adam, goreng berbagai jenis keropok...buat air sarsi. Ngam2 Maghrib, dia sampai umah..aku terus mandikan n pakaikan baju cantik. Dia tanya nak gie mana pakai baju cantik? Aku kata tak gie mana2. Tapi muka dia confuse giler.
Pas tuh..tetiba makcik2 aku dtg....cousin2 yang lain dtg....pas tuh baru Adam perasan...kat dining hall...atas table..dah siap mangkuk..pinggan ngan kotak kek. Meloncat2 dia ....bukan main happy lagi....heheheheh.

So, senanglah hati aku tido sebagai seorang ibu.....heheheh.

To Adam :
I love you sooo much. Mama sayang Abang tau. Jangan lupa yang Mama sayang Abang sampai bila-bila pun. Apa yang Mama buat nie...semua untuk Abang. Mama susah ke, mama sakit ke, mama sedih ke, semua untuk Abang happy.

Khamis, 5 Jun 2008

Petrol oh Petrol....!

Memang benci betul bila Pak Lah announce pasal minyak naik semalam. Diorang nie...especially barisan kabinet Pak Lah nie...memang melampau betul...tak der hati perut langsung..... Suka2 hati naikkan petrol...susahkan rakyat jelata.....semata2 nak kayakan poket diorang. Ingat rakyat semua BANGANG ke...? Ingat orang semua tak tau ke apa purpose sebenar minyak dinaikkan harga???? Mana barisan alternatif yang kononnya bersemangat...berkobar2 nak perjuangkan hak rakyat....nak jadi hero untuk rakyat Malaysia....mana..mana...???? Semua nyer senyap....dah ada kerusi kat parlimen..dah ada kuasa..dah dapat offer macam2 untuk buat duwet...semuaaa senyap.....mengangkanggg...nganga mulut...tadah duit illegal. Kalau apa yg aku ckp nie adalah tuduhan.....bangun...buktikan yang korang bukan sekadar mengangkang kat dalam parlimen...bangun....kotakan janji untuk rakyat Malaysia. Aku bengang gak...sbb aku travel jauh every week.....tapi itu semua just one of the problems that we have to face.... Walaupun rasa terbeban.....tapi Insyaallah...boleh afford kalau betul2 jimat cermat. Cuma aku tak puas hati sebab politicians nie semua perkotak katikkan rakyat manusia sejagat. Aku benci betol bila diorang jadikan rakyat malaysia yang suci murni..ikhlas hafal rukun negara....nyanyi lagu negaraku....sebagai PENGEMISS... Kita semua jadi mcm pengemis...sbb terpaksa menggagau carik alternatif nak HIDUP...!!! Apa nie...? Apa yang diorang cuba nak buat...?

Aku nak..semua PENYAMUN BESAR kat dalam kabinet tu dihapuskan....!!!!!
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink