Rabu, 29 Oktober 2008

Happy Besday Papa.....

Besday hubby dah lepas dah....6th August arie tuh. tapi sebab dah janji dengan diri sendiri untuk post dlm nie, aku selitkanlaa sikit. I hope, nanti Adam dah besar, dia boleh baca semua stories kat sini.

Rasanya sejak kawen, aku tak pernah lagi buat something special untuk hubby on his besday. I'm bad. I took for granted, just because he always remind me, dun do anything for him because he doesn't mind. Teruk kan..... And this year he surprised me by sending flower to me. That is such an amazing moment for me. So, you know me, rite friends....I'm not creative. So I became a copy cat. I sent him fruit basket, together with beautiful and delicious birthday chocolate cake. Order the cake and delivery online 1 week in advance. Basically he was surprised. He ate the cakes and fruits with his friends in the factory. I can tell that he's happy. And I want him to know that I love seeing him being happy.

Happy Birthday, hubby.....

Perhentian : Last Day

Ha...sementara ada masa seciput nie, aku abiskanlah catatan perjalanan masa ke Perhentian Island arie tuh.


Hari nie, memang dah confirm last day. No more activity. No activity. Bot akan tiba jam 10 pagi untuk angkut we all pulang ke tanah besar. Sebelum pukul 10...nampaklaa ada beberapa kerat yang amik kesempatan untuk layan perasaan sambil menghirup udara pulau buat kali terakhir. Breakfast, kol 8 pagi....mcm biasa...food punyalaa banyak dan sodap. Bukan breakfast dah...jadik brunch dah. Then..lepas tu sampailaa semua bot. We all pun naiklaa bot beramai2. Satu bot 10 orang. And this time, perjalanan bot sangat seronok sebab tak bumpy langsung macam masa datang tu. Tapi sebelum naik bot...manager cocohut remind semua orang..jangan terbawak balik batu karang, salah di sisi undang2. Walaupun aku tau mesti ada yang seludup...malas aku nak strict sangat. Masing2 dah besar....pandai2 laaa tanggung.


So..selamat tinggal Perhentiaannn......


Aku ada niat untuk datang lagi, tapi personal trip. Tak moh ikut company..sebab tak boleh enjoy sakan. Kalo ikut company, aku kena buat keje jadik organizer. Next time...pegi utk enjoy sakan.

SAper nak ikuuuuttttttt. Tak susah...bayor kat aku 400...aku siapkan semua from the moment jejak kaki di jetty.


Isnin, 20 Oktober 2008

Tragedi Raya - Part 3

Seterusnya, pada hari raya ke-2..nenek aku sakit perut yang amat. So, pakcik makcik aku semua ada..diorang bwk gie klinik. Kencing kotor...x cukup minum plain water. So, dia rehat kat umah.
Tapi..next weeknyer...arie rabu..dia sakit perut lagi..siap sesak nafas. Mak aku and adik beradiknyer bwk terus ke spital PD. Dia nyer urine sudah ada darah. Mlm tu jugak aku kelam kabut balik PD. Terus bwk beg baju...sbb aku berniat nak tido kat spital dgn dia.... So..mlm tu...walaupun makcik aku kata nak tido spital..aku soh dia balik....biar aku tunggu. Aku tunggu laa kat spital...tido atas simen..lapik kain batik..berbantalkan beg baju aku. Sbb nyer..kerusi malas spital dah fully used. Esoknyer..ding dong sana sini...we all adik beradik transferkan ke spital Pantai Melaka walaupun pakcik makcik yg lain x setuju. Alasan diorang sebab jauh nak jaga susah. Tp sbb nak yg the best utk nenek...we all adik beradik transferkan gak. Buat test..ct scan ngan ultra sound...specialist kata kidney clear. Tp dia notice jantung nenek ada problem. So..refer pd cardiologist pulak. Memang sah ada problem ngan injap jantung nenek. So..warded for about 3 days kat situ. In which aku adik beradik jer yang jaga siang malam...termasuklaa parents aku tunggu satu malam. Discharge arie jumaat. Lega.

Sabtu..aku plak start batuk2 selsema. Gie klinik kol 5 pagi...sbb sakit tekat yg amat..x leh tido dah. Antibiotik 1 round. Ahad..demam makin teruk. Isnin, aku lemah longlai..suara pun ilang terus. Antibiotik another round, other type with different clinic..diff doc. And...sampailaaa arie nie..aku masih batuk...masih flu dan demam on and off. Adik aku soh gi test blood takut ada denggi. Tp aku rasa tak der laaa..... Malas laa nak gi spital..nak test blood pulak. Tp..kalau ada, paling2 pun lepak spital jer kan. Nanti x der laa laki aku boleh buli aku macam2 lagi..soh wat air...ajak jalan2...ajak shopping2.....heheheheh ( nak ngelat jer aku kan.. ). Alaa..bukan apa...bila demam tu kan..kita nak rest jer...nak lay down jer....x nak gi mana2.....tapi aku demam sama jer..x der rest pun. Basuh kain gak ber round2...kuar jer ke hulu kehilir...( sbb nak beli food..hehehe )...kena gak kemas rumah sesikit kan...kena gak siapkan makan pakai laki n anak. Ermm....x berat pun...benda biasa. Tp kalau x demam ok laa kan...ini demam...huhuhuhuhuh ( ngengada nyer aku kann... ).

So...sampai arie nie lah demam nyer. Sajer jer nak manja2 ngan kengkawan.....heheheheh

Jumaat, 17 Oktober 2008

Tragedi Raya - Part 2

Raya Part 2 nie tragis sket la. Pg raya 1st tu aku baru tau yg cousin aku si Apis nie rupanya ada kat spital PD. Umur dia 20 tahun...dah bujang dah. Demam denggi..platlet tinggal 30 dah masa dia masuk tu. Utk pengetahuan semua, platlet normal dlm darah ialah sebanyak 200++. Usually kalau below dari 20 platlet memang dah masuk zone denggi berdarah, tp dia nie 30...selamat. So, ptg nyer aku gie laa visit dia dengan adik aku si Ida. Kesiannya..sbb spital PD tu tak buat apa2 pun kat dia. Takder masuk drip ke..apa ke. Aku tanya ada ubat tak..dia kata ada..panadol. Huh...panadol? Pas tuh aku perasan gigi dia berdarah..maknanya gusi dia bleed. Aku tegur la...dia pun cecepat lap....x perasan gusi dia berdarah. Hati aku x sedap. Gi tanya nurse, baper platlet latest. Nurse kata : Latest dah 18...kritikal tu. Soh dia minum air bebanyak yer. Jaga laa dia sikit.
Cis....senangggg jer nurse tu. Td aku masuk x nak ckp awal. Bila org tanya baru nk ckp kritikal. Apa lg..kelam kabut laa aku gie belikan mineral water..100+ bagai. Ida tunggu kat spital dgn dia..and aku rush balik umah, inform mak aku. Mak aku ckp..better bg tau mak dia. Alaa...leceh betol la.. Aku pun call laa mak ngah aku.
Aku : Mak Ngah, orang baru tengok Apis kat spital. Nanti Mak Ngah gie laa teman dia malam nie.
Mak Ngah : Apsal pulak?
Aku : Nurse tu kata Apis kena minum air banyak. Dia kurang minum air. Bwkkanlaa air hundred plus.
Mak Ngah : Ala...Mak Ngah dah suruh dah..dia tak nak..degil. Minum seteguk dua jer..dia kata nak muntah. Paksa pun dia x nak.
Aku : Kena paksa jugak Mak Ngah. Nurse tu suruh juga.
Mak Ngah : Kenapa pulak?
Aku : Sebaaaabbb...Apis punyer platlet dah tinggal 18. Dah kritikal
Mak Ngah : ( Meraung ) Apissss..alaaaa macam mana nieeee..Apisss....

Lepas tu dia terus hang up.

Ha..tu pasal laa aku malas nak bg tau...sebab Mak Ngah aku nie ada darah gemuruh. Dia cepat panik...lepas tu meraung..lepas tu jatuh terjelepuk..lepas tu pitam.
Ptg tu...wad spital yg ada 6 bed tu...penuhhh sesak dgn family we all jer..hehehhehe. Pak Ngah aku siap masakkan dia mee hailam...tapi dia makan sikit jer...besa laa orang sakit. Yang tupperware balance tu, Adam laa yang belasah..apa lagi..hehehhe.

Rabu, 15 Oktober 2008

Tragedi Hari Raya : Part 1

Tragedi Hari Raya yang agak jarang berlaku dalam hidup aku.

Seminggu selepas puasa, aku dah shopping kain untuk buat baju melayu hubby ngan anak. Memang tau dah lewat nak carik tailor, tapi kalau baju melayu tu rasanya ada harapan lagi. So, hubby dengan penuh harapan, hantar le ke butik kawan dia kat shah alam. Semangat betul travel dr Melaka semata2 nak antar baju melayu. Kawan dia agak reluctant, tapi accept juga.

So, 2 hari sebelum raya...( aku kan tak cuti kan... ) aku dah gi kedai tu. Tapi member hubby kata belum siap. Aku kata esok tgh hari aku amik....itupun dah kira lewat kan. Tp dia call tailor dia..tailor dia kata tak sempat tgh hari. Kena petang. Ishh..aku pun...lebih kurang laa...ok. Esoknya hubby dah start cuti..maklumlaa...Raya Eve. So..we all tunggu laa dia call...sampai ke waktu buka tak call. We all tunggu lagi....hubby aku tak kasi push kawan dia...dia segan. Tapi we all tunggu jer kat tkt bwh shopping kompleks lot kedai kawan dia nie. Kol 9.30 malam...time semua kedai dah bagi harga borong...dia call..kata : Tailor aku kata tak boleh siap laa baju ko. Esok boleh ker? Eiii...geramnyer akuuuuuuu. Aku terus laa tunjuk aku nyer samseng. Mana tailor tu? Biar aku tunggu sampai siap mlm nie juga.

Dia bwk ler gi kedai tailor dia. Sekali akak nie ckp la....dia sebenarnya sub kan pada tailor lain. Tailor nie..Indon..duduk kat Pdg Jawa Klang. Masa tu dah kol 10 malam. Aku paksa kakak nie bwk aku gi sana. Dia pun terpaksa bwk sbb aku dah mula ckp sore tinggi sambil cekak pinggang manjang. Sbb aku kata...kalau tak leh siap..dr awal ckp tak leh..aku bleh antar kat tailor cina melaka.....tp dia sendiri yg sanggup kan.

So..aku pun gie laa umah indon tu. Tailor indon...satu rumah tu 4 org..semua lelaki. Tp diorang jahit cekap sungguh. Jahitan pun sangat kemas and halus... Kagum aku. Tp bila borak2 ngan diorang...rerupanya tailor yg melayu nie..baruuuu serahkan kain laki aku tu 2-3 days sebelum tu. And akak nie bg tau....tak yah siapkan aku nyer dulu. Ceiiss...... inilaa org melayu. Takper...dia aniaya aku...aku taulaa apa nak doakan dia. Anyway...at last..baju raya laki aku ngan anak aku..siap pukul 3.00 pagi...pada hari raya pertama. Dalam hujan tu...we all drove back to PD...had an hour sleep and bangun semula untuk beraya. Tp next time...aku dah tau...mesti nak antar gak kat tailor tu semula. Dia jahit cantik. Sepasang baju siap dlm masa 2 jam jer


Penat sungguh.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink