Selasa, 16 Disember 2008

Lunch at Shogun







Last Friday, pegi Shogun kat One-Utama...lunch ngan opismate...and kebetulan Adam ada sekali. Dia ikut aku ke office...maklumlaa school holidays. Memang acara tahunan utk dia.

Dia pulak, kebetulan dah lama tak gi makan Japanese...so, seronok sakan la dia.

Ada sorang member nie...first time dia ke situ..excited dia...best taw...
( Darlene...tak sabar nak tunggu date kita ).






This is my second plate

Adam's Favourite : Sashimi



New tasty food : Seaweed salad...

Overall...ok..best. Though banyak blogs do not recommend this, but my personal experience, it's a good place.





Rabu, 10 Disember 2008

Trip to Pantai Timur

Aku kan..memang dah berniat laa...nak bawak parents aku holiday...in which aku yang tanggung semua expenses sebab aku rasa aku perluuu bayar semula segala happiness yang diorang dah bagi masa aku kecik2 dulu. Dah rasa macam satu tanggungjawab laa pulak. At least sekali seumur hidup kan. So, aku plan satu trip yang comfortable. Actually aku ngan hubby. Since dah kerja nie...kalau boleh nak laa bagi setakat yang we all termampu. Maklumlaa...masa kecik2 dulu, kalau mak bapak bawak jalan pun, main adhoc jer. Carik hotel and chalet pun main tangkap muat jer....because the main focus ialah nak melawat tempat orang. Tapi this time, aku nak bawak diorang jalan2...makan2.....and enjoy sajer...no more educational trips.I invited my brother, Abg Ngah to join the trip, sebab boleh laa bawak nenek sekali. So, it was me, Abg Ngah n family, parents and nenek. Comfortable la sikit. Tak der laa berhimpit.


So, journey starts at mid of August. Tak ingat date dah. But we were suppossed to move after maghrib on Wednesday. The plan, from PD straights to Cherating, spend a nite , straight to Kelantan, spend 2 days and singgah Trengganu.
So, I made a reservation at Cherating Resort, 2 family deluxe room and a banglow in Kota Bharu. Ok laa kan.

Tapi that Wednesday nite, hubby plak ada urgent matter kat kilang. So, parents plan, kalau lewat sangat dia sampai PD dari Melaka, bertolak Thursday morning la, straight to Kelantan. Aiseh..but I paid deposit for Cherating Resorts already. Lagipun nanti penat sangat kan. At last beloved hubby arrived at 10pm. Kesian hubby...he's soo tired because of the long hours working, meetings and driving from malacca to PD. But even though we suggested to move at dawn the next day, he insists to move that nite juga. Apa lagi..we all pun bergeraklah dari PD that nite. Hubby and Abg Ngah drive all the way to Cherating. We stopped twice along the hiway to refresh. At last we arrive at about 5 am in Cherating. The resort staffs were ok and they brought us to our room. It was lovely and soo spacious. So, tidurlah semua orang after Subuh. 10 am..semua orang dah bangun...gi breakfast. Sempat laa main pool jap. and after that we check out to continue our journey to Kota Bharu.

2 kereta, consists of children, a baby and senior citizens. U can imagine how frequent we have to stop. Toilet tu, memang every time we all jumpa petrol pump, drinks la, baby ogg..oggg laa, macam2 lagi la. At last, we arrive in Kota Bharu, about 10 pm. Bayangkan la, it took about 8 hours to travel to Kota Bharu from Cherating. Orang lain can reach Kota Bharu from KL in that 8 hours kan. Well....apa nak buat, namanya pun travelling, singgah merata2 tempat.
Sampai laa juga we all di Bungalow Seri Purnama tu dengan disambut oleh owner nyer Tuan Haji Hussin kat tepi jalan..sbb takut we all sesat. And I was surprised that the banglow was soo well equipped and the rental boleh negotiate lagi dengan tuan haji the owner tu. Fully air-cond lagi rumah tu. Memang relax sungguh laa my parents and nenek dok kat situ. Sampai jer..semua orang dah excited...pilih bilik...borak2..lepak sana sini...mandi..punggah beg....
The next morning, ayah jalan kaki jer ke wakaf che' yeh to buy breakfast. Sajer jer..exercise..morning walk. Padahal we all dah prepare breakfast kat rumah. After penuh perut, semuanya bergerak ke Rantau Panjang utk activity shopping. Tapi tak lama la...by noon, the senior citizens semua dah kepenatan. So, we all balik laa semula ke rest house. Kasi they all rest. Tapi, me n hubby and Abg Ngah's family sambung journey, pegi Pengkalan Kubor pulak. Tak pernah pergi la katakan...apa lagi...meraban2 la jadinya. Tapi at last sampai laa jugak. Small town, tapi ada laa juga barang yang interesting. Paling best ada satu kedai nie jual visions...memang agak murah laa harganya...tp kena laa survey dulu. Last2, mmg sah laa kedai tu paling murah. Malangnya, bila pergi semula...kedai tu dah tutup pulak....waaaa...sedihnyaaa.... Tak kira..next year kena dtg semula...nak juga beli visions tu....tak kira...

Malam tu, we all nak cari tempat makan yg best. Call la my colleague yang office dia based kat situ. Dia bwk gi satu Thai restaurant nie. Perghh..tomyam sedapppppp gilerrr... Ikan..ayam..semua marveloous. Makan dalam 10 orang dengan lauk bermacam2 tu....bill about 200++. Ok sesangat tuuuu. Tp my friend nie pulak belanjer. Aiseh...segan seyyyy.

Lepas makan, merayau kat Wakaf Che Yeh pulak. Nothing's much laa that nite...sbb semua dah keletihan.
Esoknya...terus check out dari rest house, and straight ke Pasar Siti Khadijah...shopping kain batik... yess!!!. Sebelum shopping, makan duluuu. Apa lagi, breakfast dah jadik macam lunch. Apa taknyer...pepagi buta dah siap bersusun mcm2 lauk panas2 lagi kat foodcourt dia. Udang galah berdulang2 tuuu. So, pesan kat ahli rombongan...makan banyak2..sbb lepas nie nak jalan jauh. Lepas tu baru start proses menyopping. This is the first time in my life yang aku shopping kain batik sutera macam nak rak. Kopak giler my hubby. Alaa..bukan selalu kan papa kan...muahhhh.
Lepas shopping, straight ke Trengganu, tapi patutnya ada 2 persinggahan. 1st tempat member yg belanjer malam tu. Dia soh singgah umah dia...tapi we all dah lewat..so call dia said tq sebab invite, tp dah kesuntukan masa. 2nd, pergi rumah hubby's friend...kat Jerteh. We all close juga dgn family dia. Makan bubur jagung....best, best.

So, journey continue ke KT. Tp dah ptg sgt. Original plan, ptg sampai ke KT, singgah Pasar Payang jap and straight balik PD. Tapi tak sempat daa. Sampai ke KT pun dah Maghrib. Nasib baik hubby advise soh booking hotel siap2. Call hotel semua full. Except Grand Continental ada a few rooms left. Mahal juga..out of budget, tapi emergency kan..blasah jer la. Sebelum check in, tanya dulu receptionist tu kat mana nak dinner yang paling best. Dia pun soh gi Restoran nelayan yang terapung kat Jetty Shahbandar tu. Ok la..food best..service bagus. Tapi..tgh sedap2 makan panas2 tu kan...kat anjung kedai atas laut, tak semena2 angin ribut melanda. I mean, ribut...sampai abis terbang semua bidai, kain..kerusi berjalan merata2 tempat. Kelam kabut workers dia alihkan food we all...and payungkan we all. Sooo unpredictable. I asked them to pack the food. Apa nak buat kan. Lepas tu buat bising...minta diskaun sbb ribut tu...heheh. Dapat diskaun 50%..hahahahah.
Check in kat Coontinental dengan baju basah kuyup....and I sound the receptionist..apsal tak warning awal2? Dia kata dia pun x tau sbb td wheather was soo nice before that. Nasib baik la...masuk jer situ...rooms memang satisfying. Berbaloi la. Siap la hotel bagi compliments a few things. Apa lagi..we all sambung laa makan kat bilik. Lagi enjoy...hahahahah.

Next day...breakfast bersungguh2...check-out and straight to Pasar Payang. Shopping lagi kat situ..heheheh. Lepas tu head out to PD. On the way, singgah Kemaman shopping keropok lekor. Bestnyer..makan keropok lekor panas2 kat situ. Lepas tu semua orang balik PD, sampai dalam kol 10 malam.

Memang satisfied sangat laa aku rasa dengan that trip. A few flaws..standard laa kan. Tp parents and nenek pun happy. Lega sungguh rasa...

Yang paling terkilan...none of us pun yang teringat nak amik gambar sepanjang holiday. Padahal..4 orang bawak hp merata2. Eishhh...sayang betul kan...

Kena Tag

Alaaa...si Darlina nie kan....sajer jer nak tag orang tau....


So, 7 things about me :


1) Selalu emosi

2) Sangat clumsy

3) Sangat tak balance body a.k.a. selalu jatuh tak kira masa dan tempat

4) Suka baca novel melayu

5) Suka tengok movie yang comedy and romance ala ala kisah khayalan gitu

6) Suka makan

7) Lately nieh aku suka layan diri sendiri sorang2


Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now. (don't change your clothes, don't fix your hair...just take a picture.Post that picture with NO editing.


Ha...dengan tulus ikhlas..amik gambar masa dalam opis. Curi2 nie..sbb bosses sumer ada.
So, aku tag nie ( alaa...sama jer orang ngan darlin and baya..)
Ita, Yana, Asrul, Ida, Nizam, Zuraidah ngan sesaper lah....
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink