Jumaat, 30 Oktober 2009

Apa yang Tersirat

Kadang-kadang, kita sering menerima respon yang tidak dijangka dari kalangan orang disekeliling kita. Kita sering dikejutkan dengan perlakuan dan kata-kata yang mengguris hati...tanpa kita ketahui sebab musababnya. Kadang-kadang perlakuan kita disalahertikan oleh manusia di lingkungan kita sebagai pesimis, sedangkan perlakuan kita nawaitunya ada lah optimis. Maka kita pun merenung kembali dalam diri kita. Salah di mana aku hari ini? Salah kepada manusiakah ...atau salah kepada Yang Maha Berkuasa kah? Kenapa hati ini rasa cukup terguris dengan alunan respons dari orang kesayangan kita? Balasan salah akukah...atau sekadar menguji ketabahan hati? Entahlah.....bila jawapan tetap tidak ditemui, maka kita hanya mampu berserah. Tawakkaltu 'Alallah......

Rabu, 28 Oktober 2009

The Red Kebaya



I was preparing to go to work yesterday morning but was stunned to found that the Astro Citra was showing The Red Kebaya movie. I've watched it before. Once. And I found that story was really interesting and attractive. And I know I have to watch it again in silent and mentally put myself in the movie to join the characters. And I was torn. Should I stay and watch it till finish and tell my boss that I'll be late for whatever reasons, or shall I ignore it and head of to work? Noowwwww.....that is nafsu. So I turned off the tv and straight ahead to office. Somehow, I just couldn't stop thinking about the movie.
Those who do not have any idea what the movie is all about, may read the following lines.
*********************************************************
Thriller/Drama,2006,96 minutes,English,16:9 Anamorphic,Dolby 5.1,M (Moderate violence),- SLIDE SHOW - FOUR MUSIC SOUND TRACK,Oliver Knott,Ramli Hassan, Vanidah Imran, Bob Mercer, Samantha Schubert,* "An effective mix of creativity with good artistic direction, and well-balanced intensity that plays with the audience's emotions." Monsterblog.com,Latiff, a famous but lonely photographer who was orphaned as a small child, sets out on an expedition to photograph abandoned houses around Malaysia. On his journey he is haunted by images and sounds that remind him of his traumatic childhood. At one particular house on the island of Penang he is transported back through time to witness the shocking events that took place in the house over 50 years ago. Through his experience, Latiff understands the tragic circumstances that led to him being orphaned and also finds an old friend.
**********************************************************
More or less, that is what you could find in the movie. But for me, the most outstanding value being shouted of from the movie is the strength of love. How deep is the love of John as an expats to Azizah, a joget dancer. But Azizah is not a 'typical' joget dancer as what the Zahim Al-Bakri mentioned in the movie. The based line is, she has to work as the dancer to survive.
A very beautiful emotions, very sincere actions by the actors. Though some part are not smooth and natural, but most of the scenes has powerfully engaged the audiences. I must say that I was very much surprised that Malaysia is actually capable of producing such a romantic and unique movie like this. A few scenes that I like most :
1) Latiff stopped for lunch at a R&R and ordered nasi campur. Fauziah Nawi made an interesting appearance. " ......padan muka ko...ko tak nak sambal aku, nam hengget ko kena bayar...."
2) The butler and wife ( the cook ) paid back to Samantha at the ais kacang stalls and they proudly announced that they are smarter than that snobbish English because they can speak 3 languages : Malays, Tamil and English
3) John teaching Latiff (child) on how to use the camera.
4) All John's & Azizah's scene in this film.
5) The very remarkable Patrick Teoh's scenes.
Movie was released in the year of 2006 and I didn't remember the publicity was loudly announced. Ok, maybe it was announced but I didn't listened...? Hmm.. if I didn't hear it, no wonder Malaysians hardly notice it. ( I am so significant, eh..? Hahahahah ).
Well...This is still a very beautiful and close to heart movie. It's slow, yes. But if you can cope with literature, you will agree with my lines.
Enjoy.

Jumaat, 23 Oktober 2009

Impian Puteri Impian


Tau tak nie gambar saper? Ini gambar Amy Mastura masa dia tengah muda belia. Masa nie..aku pun tengah muda belia juga. Antara cerita paling best aku nengok : Puteri Impian.
Amy Mastura dapat award pelakon Wanita Terbaik untuk filem nie. Dan memang cantik pun lakonan dia... comparing dengan lakonan dia dalam cerita apa aku dah lupa, tapi berlakon dengan Azhar Sulaiman sakit kanser tu yg shooting kat Cameron Highland tu. Gila teruk lakonan dia dalam cerita tu. Cerita tu skrip menarik, jalan cerita menarik, tapi penataan bunyi sangat2 cikai. Spoil the whole movie quality.
Anyway, bebaru nie aku di buai lagi dengan dongengan dan angan-angan dek kerana menonton filem Puteri Impian nie. Dulu aku menonton untuk mencari hiburan saja. Sekarang, selaras dengan kematangan usia, aku mencari kewarasan Nora sebagai orang yang menolak rezeki. Aku sangat2 tak terima dia menolak lamaran Tengku Faisal tu. Apa alasannya???? Sebab dia bukanlah kerabat di raja..dia hanya rakyat biasa yang sepatutnya stay sebagai rakyat biasa. Alasan macam nie, disebarkan dalam filem sebagi hiburan sekaligus mendidik mentaliti masyarakat yang secara tak langsungnya mengekang peningkatan prestasi kehidupan seseorang. Bonda Tengku faisal tu pun ngaku dia orang biasa, dapat jadi Permaisuri, and Si Nora ni pulak mengada-ngada nak menegakkan benang yang basah. Dia tak sepatutnya takut untuk pikul tanggungjawab sebagai pemimpin. Itulah peluang dia pun untuk mengubah dunia. Takkanlah dah jadi Permaisuri tak leh jumpa kengkawan kilang....mestilah dia boleh hang out dengan kawan-kawannya. It's all about prioritize things and time management saja.
And...dia konon2nya sukalah kat Cico yang selekeh tu kan. Eishhhh....dah sah2 orang tu sangat ego, sangat tak romantik...asyik cari gaduh....kenapa nak jugak? Long term life, ciri-ciri Tg Faisal yang sangat penyabar dan saksama dan bijak tu yang lebih menjamin. Eish...Puteri Nora....hidup bukan sekadar berlandaskan cinta. Cinta harus seiring dengan saling menghormati, saling menerima dan memberi, saling memahami dan saling bertolak ansur, sepertimana hubungan antara Nora dan Tg Faisal tu. Yang berubah hanyalah cara berpakaian, cara makan dan cara bercakap. Of course dia tak bleh nak selalu meloncat-loncat, menjerit-jerit.
And kalau tgk sambungan Puteri Impian 2 pun, tiada kepastian yang Nora nie dapat dari Cico tu. Dia dah membazir semua peluang yang ada. Orang tua-tua kata, jangan tolak rezeki...nanti rezeki kita mahalll....
Conclusion : Bengang giler laa aku sbb dia reject Tg Faisal tu...eiiiiiiiiiii


Jumaat, 16 Oktober 2009

Sepanjang Pilihanraya Bagan Pinang 2009

Yer...Aku adalah rakyat yang bertanggungjawab. Aku dah mendaftar sebagai pengundi dengan Suruhanjaya PilihanRaya Malaysia. Dan aku juga telah menjalankan tanggungjawab untuk mengundi. Aku undi siapa? Eh...undi kita kan rahsia.......



Ini pengalaman pertama dalam hidup aku mengundi dalam Pilihan Raya Kecil. Selalunya undi besar-besaran yang seluruh negara tu. Dan selalu aku baca dalam newspaper suasana hiruk pikuk dalam kawasan pilihanraya tu. Dan kali nie, aku mengalaminya sendiri. Malang juga sebab aku tak betul-betul menggunakan kesempatan yang ada untuk mendengar kempen dan mendapatkan input yang lebih dalam membuat pilihan. Apakan daya...aku kan keje kat KL. Bila balik PD...hubby plak tak kasi pergi. Dia takut la kan kalau orang gaduh ke..apa ke..... Time dia bagi permission pulak...masa dah suntuk sangat...Agaknya kalau aku pegi, tak sempat parking keter lagi...ceramah kempen pun dah habis agaknya...Owwwhhh..sedihnyaaaa....





Anyway...daripada Hari Penamaan Calon lagi, kawasan kami dah mula didatangi orang ramai dari entah mana. Masa tu la nak tengok menteri-menteri turun salam dengan penoreh getah...masa tu lah....tanpa kad undangan...orang-orang kenamaan ni menyatakan hasrat untuk attend open house Hari Raya. Yer...termasuklah open house Hari Raya Pak Su aku...dihadiri oleh Menteri Pertahanan kita, YB Dato' Seri Ahmad Zahid bin Hamidi. Merasalah jugak semua masyarakat kampung aku mendengar janji-janji kerajaan. Entah ditunaikan ker...atau tidak, Wallahu'alam.



Menjelang hari mengundi....semakin banyak perkara yang berlaku. Cuma yang aku sangat kesalkan, peranan media Malaysia dalam kebebasan menyebarkan maklumat tersengkang dek kuasa politik. Mereka-mereka yang terlibat dalam media dan tidak berlaku adil dalam tugas mereka, aku wish good luck di Padang Mahsyar. Aku bukan menyebelahi parti pembangkang dan aku tak kata aku orang BN. Aku cuma tak puas hati bila media report kata parti pembangkang pukul orang, sedangkan kenyataannya mereka hanya mempertahankan diri. Aku kesal segala ancaman dan serangan yang diterima oleh parti pembangkang tidak di apikkan oleh masyarakat.


Satu contoh yang nyata dan jelas buktinya dan ada saksi : Seorang jentera parti pembangkang sedang berehat seketika di bawah khemah urusetia kerana sakit kepala, tiba-tiba didatangi sekumpulan pemuda parti lawan yang tidak semena-mena mengasak dan menghentam beliau. Beliau bagaimanapun dia berjaya menaiki motorsikal, dan lari ke balai polis terdekat untuk menyelamatkan diri. Namun, walau di depan pintu balai polis sekalipun, mangsa yang malang ini tetap dipukul dan diterajang tak tentu pasal. Tapi peristiwa nie tak pula dilaporkan dalam newspaper, dalam radio, dalam tv..kan..kan..kan.... Kenapa? Jawapannya kita semua sedia maklum. Jadi, teranglah di depan mata aku, bersaksikan deria kurniaan Allah yang lain, siapa yang samseng sebenarnya.



Aku tetap spend weekend tu kat Melaka sebab ada a few jemputan. Manage utk gerak ke PD dari Melaka almost 3pm. Mengundi selesai jam 5pm. Selalunya ok jer timing tu. Tapi lupa plak jalan mesti jem. Banyak kali terpaksa melepasi sekatan jalan. Bila aku kata aku kena segera mengundi, baru polis benarkan lalu. Rasa mcm VIP la plak. Lalu di Telok Kemang, keadaan masih panas dengan FRU team berbaris panjang dan bersiap sedia.....


Malas cerita lagi lah....tengok jer lah gambar-gambar nie semua yer....



Suasana hari mengundi di Telok Kemang dengan FRU

Ketibaan Dato' Seri Zahid Hamidi

Nak tahu tak? Orang yang ada jambang bersalaman dengan Dato' Seri Zahid Hamidi tu lah calon majority pilihan penduduk sebenarnya, bukan calon yang menang tu. Tapi apakan daya, penduduk banyak yang terhutang budi dengan BN.

Yang pakai baju kaler biru tu Pak Su aku....




Sedang memberikan harapan-harapan kepada orang kampung



Ini adalah Bilik Gerakan Pilihanraya di Kg Baru Si Rusa...











Jumaat, 2 Oktober 2009

Buah Tunjuk Langit

Tadi kan...adalaa sorang opismate nie.....kelam kabut dia tanya semua orang ada gula-gula tak. Rupa2nya...dia kata dia baru lepas telan buah tunjuk langit. Dia kata sangat pahit. Buah tu utk darah tinggi dia. Bebaru nie doc sahkan dia kena darah tinggi. Dia tunjuklaa rupa buah tu mcm mana. Tapi x dapek nak tempek gambau. Lately nieh...aku ada masalah dlm amik gambar. Barang belum habis punggah dari kotak-kotak, so aku belum jumpa mana aku letak camera aku. HP aku plak kena cilok dgn dear hubby since hp dia lemas dalam laut masa dia gie mancing arie tuh....

Anyway....boleh laa nak refer kat http://www.tunjuklangit.com/ kalau nak refer2 kan. Banyak khasiat dia. Aku rasa bapak aku pernah makan dulu and dia tak makan lagi dah. Dia kata extremely pahit. Eisshhhh...kalau dia yang dah biasa telan pucuk betik, ulam peria katak semua kata extremely pahit...aku apa tah lagi. Dia kata dah basuh tangan 4-5 kali pun kalau makan nasi...terasa lagi pahitnya. Tapi kat website tu..diorang dah extractkan...masuk dalam kapsul. Kurang laa sikit pahitnya. Aku rasa mcm nak try laa... Hubby bebaru nie buat med check-up ada sikit border line BP dia....mau kena kontrol sikit.

So....sesaper yang ada sedara mara ada kencing manis ke...darah tinggi ke...kolesterol tinggi ke..resdung ke...boleh la kasi try......
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink