Isnin, 25 Januari 2010

New Year Celebration

1st January 2010:

Yahuuuuuuu.....dah masuk new year...yey.... ( Eh...dah masuk bulan 3 dah puunnnn....)

Apa nak jadi pulak tahun nie yer. Tahun lepas penuh dengan warna-warni, tapi agak dull seket laa kaler tahun lepas. Banyak sungguh kejadian hospital yang berlaku. Harap-harap tahun nie lebih prosperous lah hendaknya....Amiinnnn.

Seperti yang telah aku janjikan pada Adam dan hubby, tahun lepas nyer cuti skolah...mmg takkan pegi holiday memana....bajet holiday dah gie kat umah...heheheheh. Ada projek sket dgn umah aku. So...takderlah pegi memana. Tapi memandangkan cuti New Year nie...ujung minggu yang terlebih hari sket...Friday morning tu dok discuss laa dgn laki aku. Planningnyer nak gi visit Tanjung Piai kat Johor. Sajer jer nak menikmati alam semulajadi. Ingat nak gie amik2 gambar kat tip yang paling hujung dalam benua Asia. Pas tuh nak trekking kat hutan paya bakau ( aku nengok gambar...menarik laa flora dan fauna dia ). Pas tuh boleh makan2 seafood kat sana....then baliklah rumah. Tapi laki aku pesan...bwk jer baju spare sikit...manalah tau kekalau nak tidur kat chalet dia ke...gie mancing ke apa ke.... Aku x der laa bwk apa2 sgt sbb mmg ada spare dah dlm keter. Pas tuh tanya parents in law aku...nak join x....Pak mentua aku tak moh...so mak mentua aku jer join. Bwk cousin Adam sekali. Hubby aku pesan soh bawak baju spare gak. Tp MIL aku tak moh overnite kat memana2...dia soh balik gak mlm tu....tp bwk baju spare utk nephew aku tu jer. Taula bebudak nie...kang makan ciklat ke....tumpah kuah kari ke..apa ke....comot plak.

Kitorang pun bertolaklah dari rumah kol 11 pagi tu. Tapi bila nak masuk hiway...laki aku bisik2 kat aku.... drpd gi johor...baik 'kidnap' mak dia bwk ke KB, Kelantan....heheheh. Sebab nyer...dah a few times mak dia kata dah lama x gie KB. Pas tuh plak....bila nak bawak...dia tak moh tinggalkan rumah berhari2. Sebabnya, FIL aku tak moh gie jalan jejauh. Disebabkan FIL aku pernah ada masalah jantung, MIL aku x sampai hati nak tinggalkan hubby kesayangan dia kat umah. So...takderlaaa vacation ke mana-mana. Ini...dah alang2 dapat kidnap dia...we all pun suka2 hati mendrivekan keter ke direction yang lain drpd Johor.
Bila masuk jer area Tampin...MIL dah question2....naper x ikut hiway....nak gi mana plak...? Barulah pecah tembelang....nak kidnap dia....heheheh. Kenalah kami laki bini di'skolahkan' dalam keter tu jap...hahahhaha.

So, perjalanan ke Kelantan....tak ikut hiway. Dr Melaka....A.Gajah..ikut Tampin....ikut Bahau....ikut Keratong.....ikut Muadzam Shah then terus masuk hiway Pantai Timur tu...ke Cherating. Bukan apa...sajer jer nak menikmati pemandangan. Lagipun kononnya takder apa nak rush. On the way tu, sempatlah call Renaissance KB...booking bilik. Bajet sampai kol 9.30 malam. Tapi lupa lah plak...daripada Cherating nak sampai ke KB tu amatlah jauhnya lagi. Arrive in Cherating lebih kurang pukul 6 ptg. Mmg x sempat laa nak sampai KB kol 9 malam. Dahlah perjalanan disirami dengan hujan lebat. Ishh....cuak sungguh.
Bila sampai ke KT, aku sajerlaa gatal2 mesej Darlina....kat mana dia tinggal...tak singgah, tapi amik pemandangan jalan masuk ke rumah dia pun jadilah kan.... Aku bukan apa.....aku nie tersepit diantara dunia bini orang dan mak orang dengan dunia kanak2 ribena bersama rakan2 tercenta.... Ishhhh....Lgpun dah malam dah masa tu...kalau singgah...kang kol baper plak nak sampai KB kan.... Malangnya...disebabkan keadaan hujan lebat ( seperti mana yang diwarning oleh Darlin ) dan keadaan malam yang agak pekat sebab takder cahaya bulan sebab hujan ( ehh..apsal aku merepeat nie ) maka gagal lah aku mengambil gambar jalan masuk ke rumah Darlin. Halangan sampingannya pulak...laki aku beria2 menegakkan pendapat dia....dia kata Masjid Terapung tu...Masjid Kristal...jauh lagi kat depan... Eissshhhh...susah betul. Sampai skang dia masih dengan idealogi yang sama.
Anyway, bila sampai ke Besut, jam pun dah pukul 9 malam. Aku call lagi Renaissance. Soh diorang holdkan reservation tu...sebab aku still on the way. Receptionist tu kata ok...tapi dalam nada suara yang sangat tidak friendlynya.....pas tuh plak...mcm bercakap dlm selimut. Aku tau laa cuaca sejuk...keadaan yang perfect untuk berselimut...masalahnya...aku dalam keter...ditengah hutan tebal....dicurahi dengan hujan lebat...dengan bunyi bising hujan tu....bawa warga emas dan kanak2....!!! Eiii...geram betul. Bila aku tanya direction gi hotel...dia mcm explain lebih kurang mcm nak tak nak jer. Memang hangin betul aku. Bila aku tanya lagi sebab aku tak clear...dia mcm bengang...kata nanti dia call balik pastuh terus hang-up. Eiii....mmg hanginnn laaaa. 10 minit kemudian...ada sorang gentleman call...dari hotel tu...ckp nicely....bagi direction dengan detail dalam nada suara clear, warm and friendly and very helpful. Terubat sket jiwa aku. Tapi, bila dah nak masuk pekan KB...aku call lagi...nak make sure jalan....ada plak lelaki lain angkat...tapi bagus la cara dia..ethical laa daripada pompuan tadi tu. Dia kata reservation aku dah di cancel. Ha..amacam??? Siikiiiiiit lagi dia nak kena terima maki hamun aku masa tu. Nasib baik dia cekap...cepat2 menyelamatkan keadaan dengan menyelamatkan reservation aku. Maka dengan itu, dia pun terselamat daripada serangan komunikasi daripada aku.
Arrived kat hotel, dalam pukul 11 malam. Disambut dengan sangat tidak mesra oleh staff hotel tu. Tak ada seorang pun yang sambut kami dengan senyuman. First time aku attend hotel yang bertaraf bintang2 macam tu, without senyuman. Yer...aku tau laa aku pakai selipar dgn t-shirt jer...laki dgn anak aku pun....maklumlaa...plan asal kan nak ke hutan paya bakau....mana nak tau sampai ke situ....tapi takkanlaa nak sambut guest pun sampai tak bleh nak senyum...And kat counter pun no smiles...aku remind bilik jenis apa aku nak...dia kata ok w/out smiles gak.... and finally bila sampai bilik...mmg ternyata salah bilik. Aku mintak bilik lain...dia bagi bilik lain. Aku dah penat okkkk. Nasib baik dia hantar orang lain ke bilik untuk bawa kitorang ke bilik yang betul. Kalau dia soh aku turun amik kunci sendiri...memang menempah maut la hotel tu.

Inilah rupa we all yang baru sampai. Tapi kanak2 2 orang tu dah selamat mandi n tukar baju dah...sebab kena hujan sket. Takut demam plak nanti

Anyway...lepas refresh...lepas dining-in....we all kuar gak..ronda2 bandar. Apa lagi...wakaf Che Yeh la.... Ok lah....tapi tak heaven sgt sebab mcm banyak jer kedai yang tutup. MIL aku laa yang segera mencapai baju yang boleh sebab dia kan tak bawak baju spare langsung kan. Heheheh...dapaattt gak baju baru...hihihi.
Mlm tu balik...tidor dengan ok la jugak. Sok paginya....breakfast memang superb. Layanan semua superb. Pendek kata....sangat berbeza dengan malam tadi nyer. Ishhh....nak marah pun dah tak jadi dah. Tapi masa check-out, aku tetap la meluahkan perasaan keciwa aku. Pandai tak pandainya hotel tu kan....diorang x der plak letak assessment form kat dalam bilik. Macam tau2 jer aku nak komplen. Tapi x kira gak...aku tetap nak komplen gak. So, masa check-out, aku mintaklaa form tu. Frontdesk Officer hak yang pagi nie amatlah friendly and ramah tamah and bagusnya. Dia tanya aku kenapa....aku pun bagi lecture panjang lebar kat dia. Nasib baik tak berdarah telinga dia dengar lecture aku. Tak sempat isi form pun. Dia apologise bersungguh2. Sejuk sket hati aku. Tak sure la sbb dah lepas perasaan atau sebab dia bagus. Tapi dia kata akan follow up. Dah amik e-mail add aku...nnti dia kata management dia bagi e-mail. Ok fine.
Seterusnya...we all meneruskan perjalanan ke Rantau Panjang. Tempat wajib kan. Hubby aku kan suka shopping2 nie. Aku pun suka gak window2 shopping...heheheheh. Dlm pada tight budget tu...sempat la layan baju la..t-shirt la...skirt labuh aku la...kasut...selipar...bunga-bungaan. Perghh...penuh gak keter. Lepas tu...x puas hati....nak gie Pengkalan Kubor plak. Aku dah aim nak beli periuk belanga. Malang sungguh.....elok sampai...kastam dah tutup gate. Ceiss.... Laki aku tetap berazam nak cuba masuk./ Cuba pusing ikut pintu seblah blakang plak. Ha....buka lagi....tapi pintu utk org kuar jer.... Selamber laki aku tarik tangan aku masuk. Sengih2 sket kat kastam yang jaga tu...dapatlaaa gie 2-3 kedai yg tengah berkemas2...heheheh. Sempat gak beli sudip kayu tembusu. Nenek aku pesan ok....
Jalan2 nak balik tu...aku tertarik dengan ini :



Buat seketika....aku rasa mcm aku dah masuk Thailand....dah ler aku baru lepas lalu kastam. Tapi aku tak rasa ada cop passport...heheheheh.

Memang pemandangan gerun la....sebab kat atas gate besar dia...ada ukiran 2 ekor lembaga hitam ekor panjang pegang macam tombak panjang.....eiii...seram.



Lepas tu...terus rushing balik melaka...hujan lebat gak.....aku dengan hubby take turn drive. Tapi time aku drive kan...aku banyak kali langgar lubang kat jalan Rantau Abang tu. Hasilnya....sport rim laki aku...kemeekkk. Sampai skang dia ungkit pasal sport rim tu. Nyampahhhh....!!

Arrive in Malacca, 8.00 a.m. tepat2. Tapi aku ralat sket laa...sebab tak sempat nak beli kopok lekor. Nak kopok lekor gak...uwaaaaaa.......
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink