Isnin, 31 Mei 2010

Emping

Ha...tau tak apa bendanya nie...?


Inilah yang orang panggil 'emping'. Aku memang tak pernah makan benda nie and tak tau mcm mana nak makan. Aku selalu dengar and baca...tapi inilah first time aku jumpa dalam hidup aku. Maklumlah..aku nie bukan membesar dengan sawah padi...so agak 'jakun' sikitlah.



Yang masa we all pergi Kelantan arie tuh, belilaa 'emping' nie. MIL aku la..dia kata kalau nak rasa dia buatkan. Aku tgk kaler dia semua hijau2,,sekeping sekeping. Aku ingat nak makan kena rebus ke..tanak ke..kukus ke..mcm nasi atau pulut tu. Sekali mak mentua aku buat...bukan daaa.



Emping tu...yg direct dari dalam plastik tu kan..digaulkan dengan kelapa muda parut, sedikit garam dan sedikit gula melaka diparut. Gaul rata-rata and makan begitu saja. Rasa dia? Emm...emping tu sendiri memang tawar la kan..so ada laa rasa lemak kelapa parut campur garam..and ada rasa manis manis gula melaka tu. Paling best...cruncy...krap...krup..krap..krup... pas tuh melekat kat gigi...hahahahah....sebab dia bukan nya rangup mcm keropok..dia rangup tapi liat. Ha...mcm mana tu? Nak tau...cubala...



Sesuai kalau di jadikan hidangan minum petang....sekali dengan air kopi 'o' kaw. Kalau cuaca sejuk..memang nikmat betul makannya.

Rabu, 26 Mei 2010

Demam

Lama sungguh aku tak post apa-apa dlm blog nie. Sedih gak bila nengok blog nie sunyi sepi. Tapi apakan daya...masa memang sangat jeles akan diri aku ini.

Since last posting, about 2 weeks after that, aku di timpa demam. Actually...saturday tu...aku sgt sibuk. Dari pagi sampai ke petang menguruskan banyak sangat perkara. Terkejar ke sana ke mari. Memandangkan hubby keje...maka aku terpaksa menguruskan semua benda sendiri. By 4 pm tu...aku dah rasa tak sedap tekak. Bdn dah rasa sgt weak dan dah start rasa mcm nak demam. So...balik rumah...makan ubat..and tido jap...siap pesan laa kat Adam...soh jgn bising2. Memandangkan banyak lagi program nak kena disettlekan, aku mesti recover sepenuhnya secepat mungkin. That nite...aku gagahkan juga diri memenuhi program2 yang ada. Tp bila balik jer rumah mlm tu...aku mmg rasa sgt weak. Mkn ubat lagi and tidur semula. Malangnya...the whole nite tak boleh rest. Terlalu sejuk walaupun selimut dgn toto 2 keping...and terlalu sakit. Tapi x sampai hati nak kejut hubby sbb dia pun penat keje. So...aku tunggu jer sampai dia bangun tidor next day nya. By the time dia bangun...dia mmg terperanjat sbb aku x boleh bangun and tak boleh bercakap. Guess what? Tonsil aku telah membesar dan hampir menutup ruang anak tekak aku. Caused me hard to breath. Sementara tunggu nak bawa ke klinik...hubby sponge dulu aku semua, kasik temperature turun. Aku dah mmg x boleh nak telan apa langsung dah..even one drop of water pun rasa sangat menyiksakan.

Then he brought me to the clinic. Temp dah jadik 39.6. Doc x nak kasi apa2 ubat pun. Dia terus buatkan refer letter ke Pantai Hospital Ayer Keroh. Aku dah too weak and dehydrated. By that time, masuk klinik pun hubby papah. Then we straight away pergi Pantai. Too bad....dia x nak accept aku...with reasons, isolation bed diorang dah full. Diorang takut aku kena H1N1. Ngok betul nurse kat ER tu. Aku demam tonsil jer la....x nampak ke. Batuk selsema semua mmg takder langsung. Eeiii...mmg tiring sungguh. Then diorang sort of 'halau' we all ke GH Melaka. Aku kata 'halau' sebab dia tak suruh doc dia check langsung...no ubat at all and talk with a rude tone. Hubby straight away naik angin. Make scene kat situ juga..sampai security dia masuk ER. Masuk jer laa...x buat apa pun. Then baru doc dia buat initial check-up kat aku. By that time temp dah increase lagi jadik 40.2. Then hubby lodge complaint kat CS dept diorang. Baru bwk aku kuar hospital. Aku x nak pegi GH Melaka...dah tau dah teruk nyer mcm mana. Last2, aku soh hubby call mak aku kat PD. So, mak aku dtg, fetch aku...bwk balik PD, straight gi PD GH. Once doc check..terus admit ke ward...clear cut case...tonsil problem. Aku dah x peduli. As long as aku boleh dapat ubat and proper treatment...I just dun care. GH pun GH la.
GH PD ok sket sbb tak crowded sgt. Tp laa....sampai esoknya...3 botol drip diorang cucuk kat aku...tapi sebotol pun x abis. Kenapa tau... Sbb nurse yg memula cucuk drip tu salah masuk jarum...so air tak masuk. Instead...tgn aku jadik double size sbb air drip tu masuk under skin la plak. Again...transfer hospital lagi. Pergi ke private di Seremban Medical Center. Ha...terus laa aku lepak kat situ sampai seminggu. Mmg sangat weak. Takder saper jaga sbb hubby kebetulan ada audit penting kat kilang. So I was on my own. owwhhh...sedih sungguh masa tu. Masa org lain sakit...semua aku tunggu siang malam. Tapi bila turn aku pun..aku jugak yang tunggu siang malam....

After discharge, aku straight away soh adik aku, Ida antar aku ke opis jap...sbb nak siapkan gaji utk staff. Mati satu company x dpt gaji nnt. Bukan x der yg boleh buat, tapi ramai yang dah lupa sbb all these while aku yang buat sorang sistem tu. Selesai jer gaji, terus balik utk rehat kat rumah...

Memang sangat sengsara nyer laa aku rasa masa tu. Sepatutnya doc dah schedulekan operation utk remove tonsil aku. Tapi aku x baper berkenan dengan cara doctor tu punya associate. Malas jer aku nak continue dgn dia. Nnt2 la. Lagipun tonsil aku tak ler teruk mcm Adam. Adam tu..sebulan sekali tonsil bengkak..ulcer...berdarah semua. Aku tak. Sekali nie jer laa bengkak and ada ulcer. Cuma extra sket...kelenjar leher aku both sides dah infected dgn teruk sbb tonsil nie. Dah jadik mcm leher katak dah aku rasa masa tu. kembunggg jer 2-2 belah. And..almost laa doc tu nak belah kelenjar aku and korek whatever lump tu. Nasib baik laa antibiotik dia power. Tak yah belah2 aku. Adoii....serik betul.

Anyway...tu la antara sebab kenapa aku dah lama tak update blog. Sowwy yer friends....
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink