Rabu, 30 Jun 2010

The Karate Kid 2010


Aku n family pergi menonton cerita nie secara jemaah last Friday. Atas permintaan anak kesayangan itu la. Pagi tu baru amik report card exam dia. Dapat result ok laaa...walaupun x cemerlang. Kebetulan dia mmg ada request nak tengok cerita nie. Konon nak prepare utk tournament karate dia tak lama lagi la...hehehhe.

Well...jalan cerita biasa-biasa jer. Cerita pasal Dre nie...yg pakai baju putih kat dalam gambo tu. Anak Will Smith si Dre nie sebenarnya. Anyway..dia ni anak yatim...mak dia menyara hidup dia..x der choice lain..co. mak dia hantar mak dia buat keje kat kilang kat China. So, dia pun pergi la ke China dalam keadaan terpaksa dengan mak dia. Amatlah dia x suka persekitaran kat Beijing tu.

Tapi..first day sampai lagi, dia dah melencong ke playground, ngorat anak cina kat situ. Cun la awek nie...heroin kan. And tengah2 berpoya2 tu, kena interrupt plak dengan kaki buli kat situ. Apa lagi, kena hentaklah dia. And perbalahan nie berterusan sampai ke skolah, sampai ke waktu lepas skolah. Part nie, aku pun gerun tengok. Pandai la director dia menimbulkan rasa cemas kat we all semua. Anak aku sampai tutup muka separuh dgn tangan sebab gerun nak menunggu si Dre kena hentak. Well, dah nak kiok dah..jeng..jeng..jeng..muncul lah si Jackie Chan. Menolong melawan kaki buli tu semua. And, jadilah mereka pasangan anak murid dan guru kung fu tak bertauliah. Sebabnya...Dre mesti prepare untuk masuk open kung fu tournament dan lawan dgn kaki buli tu. Kaki buli tu nama dia Cheng, pakai baju merah dalam gambar tu. And si Cheng nie antara anak murid kesayangan Sifu Kung Fu center yang besar dan gah di Beijing tu. Uishh...gerunnnn.

Ok..review aku..memang sangat2 berbaloi tengok cerita nie. First time aku nengok Jaden Smith berlakon and memang sangat memberangsangkan mutu lakonan dia. Pandai laa nak buat muka sedih, muka tensen, muka takut and muka kelakar macam bapak dia. Jackie Chan dalam cerita nie takder part lawan2 pun..kecuali masa selamatkan Dre tu jer. Aku rasa dia memang rilek giler laa berlakon citer nie berbanding dengan citer lain tu. Cuma dia penat perasaan jer la kot. Sbb nak kena buat muka dull, sedih, x der perasaan dan satu part tu..sangat hiba.

Cinematografi memang cantik...amik gambor kat bukit bukau gunung ganang...kat tembok besar...sure laa cun kan.

And kredit juga pada pembuli tu. Cheng nie..memang mantap la lakonan dia. Kalau nengok..memang benci betul laa dengan watak dia tu. Pandai betul dia membencikan watak tu melalui lakonan dia. And...yang palinggggg aku suka ialah steps kung fu dia. Sangat sharp dan cantik. Kemas giler. Si Dre nie...walaupun hero...dia nyer step tu tak berapa kemas and sharp. Orang baru belajar laa katakan.

Kesimpulannya....memang sesuai la untuk tontonan sekeluarga..walaupun ada unsur ganas sikit. Tapi ganas2 si pembuli tu...macam Cheng nie..diorang tetap manusia biasa. Tetap ada hati dan perasaan. Dan dia tak ego bila last sekali, semua orang dalam geng pembuli nie beratur bagi sembah hormat kat Jackie Chan..eh..Sifu Han.

Pengajaran untuk anak bujang ku : Kalau nak pandai karate, kena praktis tetiap hari..tak boleh komplen, tak boleh merungut...bukan setakat 2 jam seminggu tu jer....

Secara keseluruhan...cerita nie bukan cerita karate. Cerita nie citer kung fu daa....

Selasa, 22 Jun 2010

Lagenda Budak Setan


Aku pergi tengok Lagenda Budak Setan minggu lepas dengan sorang opismate. Memang teringin sangat nak tengok memandangkan novel tu memang hot dedulu kan. Pendapat aku...kalau ikut standard filem Melayu..aku bagi thumbs up. Berjaya meningkatkan mutu perfileman negara kita. Ada ramai yang komplin macam2 pasal citer tu. Fresno dah jadik Nottingham Uni kat Semenyeh tu la...kenapa Kasyah buat research kat dlm hutan tu masa study la...apa-apa lagi jer lah. Aku tak kisah benda2 mcm tu. Yang penting, jalan cerita mesti memberi kesan pada penonton. Tak semestinya sama sebijik dengan novel. Pendekatan novel dengan filem nie lain.

So, secara keseluruhannya, penghayatan dan mutu lakonan pelakon-pelakon utama sangat menakjubkan. Lisa Surihani memberikan jiwa yang extra dalam cerita nie. And Fazura as usual..aku sentiasa kagum dengan cara dia bawa watak lakonan dia. Lakonan Raja Farah pun dah semakin mantap sekarang. Que Haidar membawa watak gelap yang sangat memeranjatkan sebab berjaya dengan cemerlang menghidupkan cerita ini. Dalam ganas, jiwa dia ada 'taman'...hehehhe And Farid Kamil...this is the best. Segala tingkah dan gestures sangat tepat. Memang aku tabik. Bukan usaha yang sikit untuk mereka jadi sebaik ini. Cuma aku secara jujurnya, rasa amat tidak sesuai menampilkan Asyikin Kamal sebagai Ayu the 2nd. Aku tak tau kenapa...tapi aku rasa lakonan dia tak berjaya menyentuh jiwa. Nampak dah dia cuba buat yang terbaik, tapi tak berjaya masuk dalam jiwa akak deq non.

Apa-apa pun..tahniah kepada semua yang berusaha dalam filem nie. It's a good film.

Jumaat, 18 Jun 2010

Panduan untuk Birthday Party

Alhamdulillah...syukur yang teramat sangat sebab dah selesai Birthday Party untuk anak bujang aku tuh... Majlis berjalan lancar. Semuanya sederhana but it was fun. So far tak terima sebarang complaint at all. Boleh di katakan 98% perfect la. Nak kata 100% tu x la...sbb maybe ada mana-mana cacat cela yang aku x nampak dan x dengar. Schedule pun berjalan lancar, guest datang ok and paling penting...makanan cukup..hahahah. Aku cukup risau makanan tak cukup atau leftover banyak sangat. Ini..semua just nice. And semua kata food Alhamdulillah sedap...heheheh. Saper lagi cooknya kalau bukan mak. TQ mak...hehehe. Aku? Aku tolong kacau2 kuah..blend2...rebus2...hihihi.

Anyway, sebelum party nie, aku amik masa berminggu-minggu juga untuk plan dan organize. Macam organize team building company dah aku rasa. And I do not have clear idea on how to organize a moderate, simple birthday party for a boy dalam suasana rakyat sederhana di Malaysia. Kalau peringkat org kaya2 tu..senang. Appoint jer organizer...semua diorang buatkan...bayor jer laa duit. Ini...bajet agak limited...tapi nak buat meriah. Maklumlah..sekali seumur hidup dia..hahah. Birthday lain..mak aku kata...gie makan ikan bakar kat Bagan Lalang jer..hihihi....

Back to the topic. While planning, aku sangat banyak menghabiskan masa di internet..cari panduan mcm mana nak organize a good birthday party. Tapi tak banyak link yang aku jumpa. And bloggers pun x banyak yang cerita mcm mana nak organize this. So, aku combine sana sikit..sini sikit..trial and error things...tanya sana sini...and this is hasilnya. Aku dah niat, kalau party nie success...aku nak share sikit perjalanan and process organizing party nie. So, here's the checklist.

1.) How big is the party = how many guests
- Mine : invite classmates Adam and families. Tapi tetiba..my dad dah invite aunties and uncles...meriah gak. And I include my close friends sekali.
2.) Decide date and time of the party.
- Aku buat weekend, walaupun birthday dia weekdays...supaya guest boleh attend.
3.) Decide menu
- Since kita dah decide time...kita boleh select menu based on the time. Aku buat tea time. Agak sesuai la untuk main game dan beramah mesra. Benefitsnya : aku sempat lagi buat last minute preparations pagi tu and some more...orang balik dari jemputan kawen, terus lepak kat rumah aku.
-Menu aku : Nasi impit, kuah kacang, rendang ayam, mee goreng, karipap, kek gulung, rojak, and kuih cara berlauk.
4.) Decide aturcara program. Untuk lebih teratur, kita kena tetapkan nak buat apa selepas apa. And aturcara program nie sangat penting untuk tetamu jemputan plan jadual diorang juga. Kita kena letak la kat dalam invitation card tu kan.
5.) Choose cakes and terus buat tempahan. Kalau nak special, usually paling lewat pun kena tempah 1 week earlier.
6.) Plan untuk games. At least ada 3 jenis games untuk kanak-kanak. Baru rasa meriah. Kalau tidak..agak dull sikit. Paling tidak pun, adakan tayangan video cartoon untuk children, ataupun aktiviti karaoke untuk adults. Tapi aku dah booking clown. So, clown tu dah ada package games sekali.
7.) Plan for goodies bag. Nak letak apa dalam goodies bag. My case, aku bagi door gift untuk children yang dtg. Adam sambut tetamu depan rumah...we all siapkan meja kecil untuk letak door gift. Tau apa doorgift we all bagi? Heheh..topi party tu dengan alat-alat mainan untuk party. Ala...yang wisel gulung2 tu la..benda clap2 la..wisel bulu2...benda2 mcm tu la... Goodies bag...we all bagi sebelum diorang pulang. Dalam goodies bag tu isi junk food, cakes, bekal makanan sikit and air kotak.
8.) Dah decide semua benda tu, apa lagi..buatla invitation card. My case, aku minta tolong officemate, Mr. Aidilangelo untuk design card seperti mana aku tepek dlm posting before this. Tapi x sempat hantar ke printer utk print card. So, hubby print jer atas A4 paper, and laminate. This card can be used later as book marks. Just tebuk lubang, buat ribbon. Another souvenier for guests.
9.) 3 days after bagi invitation card, aku minta Adam survey in the class...baper org yang x boleh dtg. So, out of total yang boleh datang and tak sure dtg atau tak tu, aku deduct lagi 50%. Sebab? Kat Port Dickson, esp from his school ( Adam skolah luar bandar ), aku sure ramai parents yang yang tak berapa biasa dengan this party. Some more anak dlm cuti skolah...maybe ramai yang ada last minute plan masing2.
10.) Make sure every plan and things are within your budget. Sometimes boleh terbabas kuar dari bajet asal.
11.) Kalau tempah kek..follow up 3 days before actual date. Bayar deposit to confirm the order.
12.) Kalau tempah clown macam aku, pun bayar juga deposit untuk confirmkan reservation. Make it clear dengan clown what comes in the package. Cthnya..package yang aku amik dgn Clown Labu nie, ada free flow balloons, simple magic shows and 3 games. Prizes, mmg tuan rumah kena siapkan sendiri. Tp sangat memuaskan hati. Sbb harga yg sama, clown lain x buat magic show, atau ada shorter time than him and buat 2 party games only. And to my surprise, besides prizes yang kita sediakan, Clown Labu distribute other small little prizes for the children.
13.) Plan and design macam mana nak decorate rumah for the party.
14.) Dapatkan bantuan and kerjasama from close relatives for the party. Mcm aku, from the night before, dah panggil cousins dtg utk tolong siapkan goodies and decorations. Sajer x nak buat awal sbb nak kan suasana meriah tu planted firmly in the house.
15.) Bersilatlah bersungguh2 di dapur for food preparations. Kalau pakai katerer lagi senang. Siapkan paper plate dengan table for food jer.
16.) Lastly...enjoy the moment. Make sure u and hubby as the host mix well dgn semua guests.

Ok ker? Ada questions..angkat tangan...send me e-mails yer..heheheh. Jom layan pictures....



Ini birthday cake yang direquest khas oleh Adam. Dia nak gambar Lightning McQueen nie and nak kek chocolate. So, this is chocolate moist cake yang teramat sedapnya from Kak Naz. Semua orang tanya order kat mana. TQ yer Kak Naz....
Muka birthday boy yang happy sebab kawan2 dia datang....



This is our fam's pic dgn clown tu. Clown tu namanya Labu and he's from Klang. Very..very..very nice and very..very...fun. Anybody's interested, boleh contact dia. Clown Labu : mr.mun63@yahoo.com (012-376 2002)



Atuk dengan nenek adalah VIP Adam for that day. TQ Mak Ayah....luv u guys...




Yes...Atuk Adam memulakan bacaan doa selamat.



Ameenn... Atuk, Nenek and family from Malacca adalah antara tetamu yang hadir...




Ha...ini geng atuk2...pakcik-pakcik....
Makan time...al-maklumlah...buffet...tempat duduk..free seating yer ladies and gentlemen...heheheh



Masa nie tetamu belum datang semua..so, budak2 nie sangat seronok sebab dapat full attention from Clown Labu.





Makan yer adik-adik..abang-abang. My menu..simple la yang teramat nyer. Tapi mengenyangkan and satisfying....




Ini..magic show from mr labu. It's in his package. Clown lain..ada yang x bagi tau magic show nie. And clown labu organize 3 games for the children as well. Semua children happy.

Harap-harapnya...any parents yang ada intention throwing birthday party for their children, bolehlaa amik sedikit experience aku untuk basic knowledge. Nanti pandai-pandailaahhh add-up yer....

Selasa, 8 Jun 2010

Let's Party...


Dear friends,
I am inviting all of you to join this birthday party. The event will take place at my mom's place in Port Dickson. Party will start at 3.00 pm on 12th June 2010.
Not a big party...just friends and friends and families... But since this is the request from the birthday boy himself, we are trying to fulfill his dream. It might be a moderate party, but I hope all the friends and families will enjoy the moment....
Datang tauuu.....

Rabu, 2 Jun 2010

SydesJokes: A Lesson from Corporate HR

SydesJokes: A Lesson from Corporate HR

Selasa, 1 Jun 2010

Team Building 2010

Ini real life punya gambar ikan tau...aku tak ciplak orang lain punyer web nie...


Macam biasa...every year, company aku ada organize program utk team building. Tahun nie, we all buat di Pulau Tioman pulak. Antara ciri-ciri lokasi team building we all ialah laut...hehehehe. Purposenya ialah air laut yang masin tu boleh membantu relaxkan ketegangan fikiran. Personally, aku agree...memang ada rasa soothing sikit bila berendam dalam air laut.



Tarikh program ialah dari 23-25 April 2010. Lebih kurang 5 hari lepas aku kuar dari hospital. MC pun aku soh doktor pendekkan. Maklumlaahh...nak pergi jalan2...kwang..kwang..kwang....

Tapi sebenarnya risau dengan program. Every year Team Building mmg HR yang organize. And since aku in-charge training, maka arrangements dengan trainer memang aku monitor sikit. Nasib baik la ada colleague yang cekap membantu. Kalau aku tak pergi pun ok...cuma rasa bersalah tetap ada...sebab program nie adalah antara KPI untuk performance aku...uwaaa....


We all bertolak dalam hujan renyai..Jumaat pagi...pukul 2.00 pagi. Naik ferry kat Tg Gemuk, Rompin. Journey sangat jauh and by the time semua org duduk dlm ferry....lena dengan nyenyak sekali. Sampai di Pulau Tioman, pukul 1.30 ptg.


Stay dgn Berjaya Resort...so..oklaa accommodation and transportation...


Sepanjang program...aku ikut sedap aku jer la...maklumlaa...masih dlm recovery. Tp nasib baik game semua light jer...and fun juga la... So..ada laa rasa back to normal life. Tp by the time malam..terus pengsannnnn.....

Snorkeling pun aku rasa mcm tak best. Sama ada ombak besar sgt, atau tempat coral tu x best, atau memang aku x sihat lagi. Baru nak berendam, mula laa cermin muka aku penuh air masuk. Biasanya tak macam tu. Memang aku nyer body balancing belum berapa stabil lagi rasanya.
Walau bagaimanapun....posing...tetap posing.....

Basically...sesaper yang nak pergi tioman...and plan nak stay kat Berjaya tu...berhati2lah. Bukan apa...tempat 'orang'...bukan tempat kita. Jangan gatal2 pergi merayau area yang tak patut-patut. Kang 'orang' tu ikut balik plak...mcm yang terjadi pada group we all. Jenuh committee members mengontrol keadaan. Tapi...tak der laa teruk sangat keadaannya. Macam bergurau senda jer gitu....
Next time..kena bagi peringat kat orang lain laa sebelum pergi memana kan...hmmmmm








 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink