Isnin, 31 Januari 2011

Kerja Giler Lagi...

Arie nie buat keje giler lagi. Mlm td teman hubby balik Kuantan lagi. This time teman jer...tak hantar.. sebab Friday arie tuh dia balik KL.  Dia kata x payah. Tapi tak boleh la. Aku risau. Dah ler dia penat semalam sbb ikut aku n family pergi Sekinchan. Pas tuh, hujan plak tu. Tambah lagi dah malam. Nnt kalau dia ngantuk masa tgh drive cemana? Oh tidak....lebih baik aku sacrifice, ikut teman dia sampai ke Kuantan. Sampai Kuantan dah almost midnite. Terus ke bus stand, nak cari bas paling awal ke KL. Tapi kaunter yang berkenaan tu dah tutup daa.... So, pagi td, aku soh dia drop aku kat stesyen bas jer. Ngam2 kaunter bas Transnasional baru buka. Bas paling awal ke Bukit Jalil, inilah dia..kol 8 pagi. Ini la ropa bentuk tiketnya. Aku x pernah tau, naik bas dari Kuantan ke KL..sensorang plak tu. Nasib baik org tak ramai. So, x der org dok seblah aku.



Nasib aku baik juga pg nie la, sebab dapat bas baru. Condition semua cun lagi. Alhamdulillah. Ikhlas menolong hubby, adalah sedikit bantuan daripada Allah swt.


Cantik kan bas nie...heheheh



Kerusi baru tuuu....best..nyenyak sungguh tido...zzzzzz
Sampai office dah tgh hari. Hmm..apa lagi..half day off la jawabnya arie nie. Adoii..tercalar rekod cutiku....huhuhuuh. Demi hubby tersayang.... ku relakan apa saja... Eceehhh...hahahahha

Ahad, 30 Januari 2011

Makan di Melaka : Windmill Restaurant


Mari kita explore lagi tempat2 makan yang best (ikut selera aku anak beranak yer) di Melaka. So far hubby agak cerewet sikit pasal makan. So, kalau dia pun recommend...mmg ok la. Hari nie kita jalan2 cari makan2 western kat restoran nie. The Windmill Station. Usually kami suka pergi ke branch Melaka Raya. Selain dari Melaka Raya, ada satu lagi branch di Bukit Beruang..dekat2 dengan MMU and di Seremban 2, N. Sembilan. Nak tengok lagi menu yang best2, click la link kat nama dia tu yer. Gambar Restoran nie pun aku cilok kat web tu..heheheh. Alaa..tolong pomot..apa salahnya kan...






Ini pulak gambar aku sendiri yang aku snap2 masa mkn2.




Hubby suka makan double lamb chop. Perghh...soo moist and sedap lamb dia. Memang sangat berpatutan la harga makanan kat situ. Ada air buah gelas giant. Slalunya we all amik satu gelas, share 2 orang... Aku pula...mcm biasa laa...nasi goreng. Ha...jgn ingat western takder nasi goreng. Ini special tau. Nasi coreng cili padi. Perghh...marvellous.. Darlina...ko harus try makan ini nasi goreng. Tak mcm nasi goreng cili padi kedai tomyam tu, dia main campak cili padi hiris... Ini fried rice...dia punyer rempah cili and bawang semua tu...mcm ditumbuk la...blended well and rasa menyengat and sedap. Ada banyak sayur dan isi ayam la..daging la. Accomponied plak dgn fried chicken, tapi biasanya aku soh dia tukar ke benda lain..mcm grilled chicken ke, atau sirloin steak ke.. ha... baru ada kick.





Ini laa nasi goreng cili api tu.


Adam pula, memang tak suka sangat daging2 ni...ayam jer yg dia ok. So, kalau dtg sini dia lantak spaghetti... and fruit salad la biasanya. H,,, asyik kat Kuantan jer lately nie. Rindu pula nak makan kat sini lagi... yummy....




Sabtu, 29 Januari 2011

Damping Malam



(Gambar cedok kat Google )

Gambar nie adalah antara pelakon utama cerita Damping Malam. Bebaru nie tengoklah cerita nie, walaupun aku x suka giler tgk cerita seram2 nie. Adoi hai. Mak ni lemah semangat dekkk non! Dari celah2 jari dan dari bucu2 bantal yang tutup muka, berjayalah juga aku nengok cerita nie lebih daripada separuh...hehehhe.
Pada pendapat aku, cerita nie takderla seram giler bangat ( cheh..berlagak lagi nie...hihihihi). Dia lebih kepada pengajaran. Suka sangat tgk Eizlan Yusof dalam citer nie. Dia jadik Ustaz yang high rank tuuuu..Masjid Putrajaya punya pentadbir youuuu...! Ai sukerr sangat sbb dia sgt cool and sangat smart dlm nie. Segala tindak tanduk dia, segala ayat2 dia untuk berkomunikasi, bertepatan dengan Islam is the way of life. Seorang alim yang blend well dengan peredaran zaman, tidak memandang hina kepada sesiapa dan tidak melemparkan sebarang tuduhan kepada sesiapa. Dia berhati2 agar tidak menyinggung dan tidak memusnahkan akidah.

Adik Eryna tu mcm biasalah..lakonan dia kalau dalam filem seram mmg menjadi betul. Pandai la dia nak buat muka hantu tu...pas tuh buat muka konpius..buat muka takut...muka mcm pandangan 'kosong' tu. Memang pandai. No issue on her.

Amy Mastura....yess.. artis kesayangan aku. Selain daripada citer Trauma...lakonan dia dalam nie boleh dikatakan bagus. Aku berpendapat mcm nie sebab masa part yang bahagian awal nie, dia punya lakonan agak kurang mantap. Bila dah middle story towards the end, baru nampak 'cantik' la lakonan dia. Umi Siah is Azizah Mahzan...mcm biasa..mmg pandai bawa watak. Tp mmg kita tertanya2. Ini, siapa pulak yang buat hal membela hantu2 bagai nie. Bila dah nak ending baru cerah pemandangan. Berjaya la buat aku anak beranak bertekak. First time kot tgk Amy berlakon jadik mak orang yang ada anak dah besar mcm nie. Something different and menyerlahkan kematangan dia.

Banyak nasihat daripada Eizlan dan juga penjelasan tentang alam ghaib nie. In which aku rasa masih ramai lagi umat Islam zaman sekarang yang masih ragu2 dengan fakta dan kebenarannya. Suggestion aku...bagus untuk tontonan sekeluarga. Tak ada unsur yang melampaui batas...

Jumaat, 28 Januari 2011

Sebarkan Segera...baby kena culik!

Di inform melalui blog Ben tadi...


PERHATIAN: Sila sebarkan sekiranya ternmpk MYVi PUtih No. Plat: WUS948 yang dipercayai dipandu oleh seorang lelaki berambut pjg atau wanita bertudung sila hubungi En. Rashid 0196267828. Suspek telah melarikan seorang bayi berusia setahun yg ade didalam kereta ketika pemilik kereta menghantar ank ke nursery baru sebentar tadi diarea Puchong..keprihatinan anda amat dihargai ni berita benar..sila sebarkan..

Segera...segera...kesian nyer baby tuh..kesian kat parents baby tu...

Hari Ini Hari Jumaat

Hari nie hari Jumaat. Lunch hour panjanggg...ada 2 jam. Selalunya perempuan kalau lunch hour Jumaat nie buat apa ekk kalau yg bekerja tu? Tidur, BW, makan sambil gosip, menjahit, menyulam atau shoppingg.. hehehhe. Dedulu masa opis di tgh bandaraya tu, selalula we all gie merayap gak... Tp sejak2 opis aku di puncak bukit nie dan jauh dari arus kemodenan (ecehhh... ), jarang laa we all shopping. Mengenangkan nak marathon pergi amik kereta nun di puncak gunung sebelah di bwh teriknya mentari..aduuhhh...lebih selesa duduk dan berehat di opis jer rasanya. Alaa....hari nie tak boleh rehat la. Semalam baru sampai stok pokok2 bunga yang baru utk opis..bagi menggantikan pokok2 yang dah tinggal tunggul. Haip...bukan x siram yer...tapi pokok2 tu tak cukup cahaya matahari. Kesian kan. Apa nak buat..opis di tgh2 bangunan yang kelilingnya takder tingkap. Takder kuasa la plak nak ngangkat pasu2 tu tetiap hari kan. Kang kalau pakai yg plastik..x cukup oksigen plak dalam opis nie. Aduhhh...beratnyer nak angkat pasu2 tu. Agak2, kalau soh orang2 lelaki yang gagah perkasa nie tolong, diorang layan x ekk..?

Khamis, 27 Januari 2011

Update blog

Dulu masa mula2 start blogging, Aku berazam untuk update blog at least seminggu satu entry. Entah di mana silapnya ( silap apa..memang time tuh busy), selalu sangat aku gagal mematuhinya. Ada laa bulan yang langsung takder update, ada ada pulak yang satu bulan tu 2 entry jer. Paling banyak pun, satu bulan ada 6 entry jer..hehehhe. Orang leain, 6 entry tu sehari..aku?? Teruk sungguh kan. Lately nie ada laa azam baru. Nak update lebih dari sekali seminggu. 2 entry seminggu pun ok gak...heheheh. So, join la blog Ben Ashaari tu. Seronok. ramainyerr blogger kat situ. Barulah terasa meriahnya dunia blog nie. Tup2, entah mcm mana, bulan nie, bulan pertama pada tahun nie aku berjaya mencapai azam ku...yesss... Lebih dari 1 entry seminggu tauu... nyeh..nyeh..nyeh.... Satu pencapaian. Harap2nya boleh berkekalan la prestasi nie atau boleh terus meningkat lagi (boleh ke?). Harap dapat sokongan daripada rakan2 sekalian....

Gengsterism Ganazzz....

Opismate aku yang dok kat sebelah aku nie baru lepas bercerita dengan aku...sangat bersemangat cara dia cerita. Dia kata semalam ada satu gangster dah masuk dalam area kedai dia ( dia jual burger memalam ). Dah la menceroboh...buat cara kurang ajar plak tu. Sekali tu, gangster yang memang ada di area kedai dia... gie la shooh gangster baru yang kwang hajor nie. Dh nama pun kwang hajo..menceroboh kawasan lain, dia plak attack gengster kawasan kedai, mementanglaa dia besooo. Gengster ori kawasan kedai nie terus cabut...carik back-up. Dia kembali dengan kepala gengster yang sgt fierce, besarrr and tough... Member aku kata lagak seperti harimau. Boss gengster ini pun terus attack semula penceroboh itu dan kejar macam harimau menerkam mangsa sampai penceroboh tu tak cukup tanah nak lari. Hingga penceroboh tu lari sampai melompat dan terpijak kuali burger member aku. Dengan tapak kaki yang melecur tu, dia tetap berlari menyelamatkan diri dari diterkam gengster yang garang bak harimau.

Maka selamatlah kawasan kedai member aku tu daripada diganggu gugat oleh gengster penceroboh yang kwang hajo tadi tu. Dan kawan aku terpaksa menutup kedai untuk mencuci kuali yang telah dipijak tadi.

Opss..lupa plak nak inform. Pengkisahan gengsterism di atas adalah komuniti kucing2 yer sahabai handai sekalian....
Lariiikk....!! Bukan salah saya....kawan saya cerita..!!!

Selasa, 25 Januari 2011

Auntie Uda: Mangsa Rogol Sering Ubah Keterangan

Ini gambar atas ehsan dari Utusan Malaysia online hari nie. Polis wanita yang paling kiri sekali tu is my auntie... ngeh...ngeh...ngeh..... Pepagi lagiii dia dah call. "Cari Utusan...dalam section Mega, ada gambar Uda...hehhehehe". Opis kebetulan mmg langgan Utusan... pergh..2 pages gambar dia... I'm proud of her. Among aunty yang paling rapat dgn aku since I was a baby.
Article dia kat sini .

Memang beliau nie menetap dan bertugas di Pekan, Pahang sangat lama. Everytime cuti sekolah or cuti sem, aku and family akan lepak rumah dia. Masa habis darjah 6 dulu pun...lepak rumah dia...main2 dengan anak2 dia... my cousins semua masih kecik masa tu. Sampaikan my UPSR result pun dia yang sampaikan... "Bgn2, mak call Uda, ko dapat 5A". I was like..uishh..ini mimpi paling real nie... Iyer laa... Kol 2 pagi..tak ker tgh nyenyak tido masa tu..hahahah. Mlm2 pulak, dia kena keluar...operasi. Mcm2 kes. Kes kena rogol nie memang selalu sgt dia kena handle. Maklumlah, dia nie dulu meja jenayah kat Balai Polis Pekan tu. Most of the cases nie, melibatkan perempuan2 dari kawasan pedalaman contohnya macam part of Muadzam, Chini and Nenasi. One of the cases yang aku ingat, a 13 years old girl di rogol oleh sekumpulan warga asing Bangla dalam kawasan kampung dia. Kanak2 tu sampai pregnant dan melahirkan bayi by 14 years old. She was so traumatic, sampaikan dia x nak tengok langsung baby tu. And that baby di ambil oleh satu keluarga sebagai anak angkat. So, my auntie terlibat la juga sebab bawa dia ke mahkamah, ke hospital dan sebagainya. Kasihan kan. Baby itu tidak berdosa, tapi mangsa nie hanyalah seorang kanak2. Fikiran dia pun belum matang lagi. Apalah yang dia tahu. Keluarga pun orang susah.

Yang mangsa lain tu...diorang tarik semula report la, batalkan kes la, atau tukar bukti la, sebab termakan dengan pujuk rayu pemangsa masing2. Kesian kan.

My auntie nie, sampai sekarang bising dengan aku. Nak pergi mana2, jangan lupa bw senjata, waima sekaki payung untuk pertahankan diri. Jangan pergi black area, tempat bnyk samseng, jln2 tak tentu arah...mmg dia warning banyak la..sebab risaukan keselamatan kami semua.

Hmm...esok pagi dh janji nak breakfast dengan dia. Now dia kena lepak kat Balai Polis Sri Petaling sementara sebab Brickfields nyer balai tengah renovate. So, dekat laa nak gonjeng2 dengan dia sementara waktu nie... Esok kena bangun awal nie... chaiyookk!!

Isnin, 24 Januari 2011

Kereta oh kereta.....

Minggu baru...hari baru..walaupun hari nie dah menjelang senja...heheheh. Macam2 kejadian pada semua orang pada weekend yang lepas kan....
Jumaat, lepas Adam habis sekolah, terus gerak ke Kuantan. Kol 12.30pm gerak...kol 6.00pm baru sampai Kuantan. Ikut Jalan K.Pilah dan Muadzam Shah. Punyalaa lama drive sebab ada pulak treler panjanggggg 3 biji bawak konkrit besaaarrrrrrr ikut jalan tu dgn polis trafik pengiring. Adoiii...daripada Muadzam tu, nak sampai ke simpang 4 Paloh Hinai, punyalaa siksa nya. Naik cramp rasa betis kontrol minyak ngan brek. Itu pun nasib baik keter automatik... Sampai simpang 4 tu, tak sanggup dah nak mengekor lori, terus masuk arah ke Pekan, menghala ke Tg Lumpur. Ha...lega..takder lori lagi dah...heheheh.

Sabtu pepagi we all dh bangun, lepas breakfast kat kedai Nasi Minyak Tanjung Api (nnt buat review food yer ), terus carik workshop. Jumpa pun service center. Betul2 depan kilang hubby jer rupanya. Tukar engine oil dgn filter jer pun. Yang penting jer. Yang sampingan nak repair tu dah buat appointment dgn service center kat Melaka. So lepas tu proceed ke kedai tayar. Nk tukar 2 tayar belakang jer sbb dh abis bunga (botak). Tp tokey tu pujuk2..nak beli tayar depan tu harga tinggi la..apa la...tukar jugaklaa 4-4 biji tayar terus. Ceiiss....lemah sungguh dengan pujuk rayu. Bila dah buat allignment and balancing, tokey tu gie la test drive jap..nak test gegar stering hehehehhe. Tapi sampai semula ke kedai, enjin ku ber ASAP..!!!! Oh TIDAKKKK...!!!!!!
Dia pun cepat2 siapkan tayar...terus drive semula ke service center... Selang 1 blok kedai jer pun. Kelam kabut staff service center tu attend problem keter aku. Kebetulan, keter yg lain pun dah hampir siap, so boleh laa diorang concentrate pada keterku... Huhuhuhu...ada minyak leaking. Minyak timing belt bocor sebab oil seal aku dah bocor. So, akibatnya, minyak yang bocor dah merebak pada timing belt and V-belt. Oucchh...kena tukar semua... Sob..sob..... Lepas jer settle keter aku, tetiba keter hubby plak dh menyala lampu warning minyak hitam. Sudaahhhh.... Keter2 nie sajer nak bermanja la rasanya.... Hubby punya Air Pressure Switch dah bocor gak. Nama macam tu... tapi aku nengok bendanya macam skru jer sebatang..kecikkk jer. Itu pun dah ratus kaa..aduusss...
So, altogether, Sabtu yang lepas, men 'spa' kan kereta2 kami...kami terpaksa melabur almost 2k masa tu. Sob..sob...sedihnyerr.....
Tapi tu la kan... bila pk2 balik. Aku nie dah la selalu travel dua beranak dgn Adam. Nasib baik laa kejadian tu di kalangan workshop2. Kalau kat tgh2 hutan belantara...mcm mana la agaknya kan. Syukur Alhamdulillah. Apa sangatlah 2k tu kalau dibandingkan dengan nyawa, yer tak? Tapi sedih juga nie.... Rela dalam paksa....sob..sob....

Khamis, 20 Januari 2011

Berita

Ada bermacam-macam berita kan sekarang nie. Yang rasmi ada, yang tak rasmi ada. Yang happy ada, yang sad ada, yang menyampah pun ada. Mencik kan..kan..kan...
Aku tak taula...lately nie aku terasa macam aku sangat banyak terima berita2 yang mengejutkan..yang mendebarkan perasaan. Yang menyedihkan, yang menakutkan ada, yang menggembirakan dan mengujakan pun ada. Itulah orang kata ying and yang dalam kehidupan kita sehari2 kan. Yang ironiknya... aku memang bekerja dalam berita..ahaks... So, tak sepatutnya aku terperanjat kalau menerima berita2 yang da bomb tu kan...
Hmm..mcm mana ek kalau satu hari nanti semua orang di shut down daripada menerima berita media massa, tak kirala printed media atau electronic media. Agak2nya sasau tak semua orang? Macam zaman dulu2 tu kan. Nak dengar berita jer, orang ketuk gong dan segala bunyi2an yang berpalu tu, pas tuh semua kumpul ramai2 dengar berita sekali sekala. Eh..itu berita ke pengumuman ekk? Tapi masa zaman tu..elok jer orang semua idup dengan mendengar berita(gossip) dari ahli2 majlis mesyuarat tingkap kan.
Sebenarnya, aku nak bagitau..aku jarang tengok berita dan dengar berita. Sekali sekala jer aku baca berita hehehehhe. Salah ker kalau tak carik berita nie?

Rabu, 19 Januari 2011

JOM GEGAR BLOG

Tak kira..!!! Nak join juga... Bukan gila glemer...tapi nak berseronok heheheh. Seronok join community blogger dari Ben nie....hehehhe. TQ yer Ben sebab beri peluang kami beramah mesra dalam medium maya nie.

Nak tau ke apa nie? Meh baca pasal Jom Gegar Blog ni kat sini.

Saper yang singgah tu, sudi2kanlah tinggalkan comments yer... tq..tq...

Cuti Thaipusam

Waaa...seronoknya.... esok dah Public Holiday. Thaipusam!! Lega rasanya bila Thaipusam ni being declared as PH a few years back from government. Thank u gomen...hehehhe. Yer la...kalau before this a few states jer holdiay, tapi sebenarnya effect states lain kan. Paling obvious, Bt Cave...ramai org yg stay di Gombak, Selayang semua nyer keje di KL. So, ada juga gangguan trafik dan nak juga celebrate kan. Lg pun, ini salah satu tarikan pelancongan di Malaysia apa. Eh..dah dapat pun holidaynya, apa lagi nak kisah kan...heheheh.

So, pantang ada cuti kan. Seronok gak PH Khamis nie..Jumaat aku terus apply leave.. dapat cuti sekali harung 4 days. Tapi disebabkan Adam kena sekolah Jumaat nie, terpaksalah tunggu dia habis skolah baru gerak ke Kuantan kot.

Mlm nie abis keje, terus ke Sepang. Nak visit adik aku baru dapat baby. Heheh..nnt ada time next week aku post gambar baby yer. Kalau terlarat lagi... boleh straight balik ke Melaka tonite...alone. Sbb dh booking dgn w/shop esok pepagi nak hantar keter servis. Esok ptg atau malam, aku balik ke PD. Jumaat tu Adam abis jer skolah, terus drive ke Kuantan.

Ini perancangan saja. Sbb tetiba hubby call plak tadi. Dia kata apa kata balik Kuantan terus esok pagi? Servis keter kat Kuantan jer. Aku ok, tapi sekolah anak aku cemana ek? Tuisyen dia lagi esok malam. Kalau nak pegi gak...Tuisyen tu kena laa aku jumpa cikgu dia sok pagi..minta homework and bagi surat kat sekolah, dia kena ponteng Friday nie. Adam kenalaa buat extra school work kat Kuantan nnt. Tapi sama ke apa yg aku ajar dgn cikgu sekolah ajar? Ermm..mcm mana tu? Pening dah nie. Hubby soh balik...kena balik la kan..tapi skolah anak macam mana? Aiyooo cik abang... apa macam laa...

Selasa, 18 Januari 2011

Sengsara Berhikmah

A few days back nie, memang banyak sungguh tekanan perasaan yang aku terima. Tekanan yang muncul dari setiap sudut kehidupanku. Tak mudah untuk menerima dugaan2 ini, mengimbangkan dan meneutralkan. Tapi apalah dayaku, aku hanya insan biasa. Sampai satu tahap dan ketika, pecah juga tembok kekuatan diri yang cuba aku pertahankan. Sampailah saatnya aku menjadi wanita sejati, meluahkan kepedihan melalui air mata. Aku cuma berdoa agar aku berjaya sekali lagi mengharungi dugaan ini, seperti mana yang telah berjaya aku lepasi sebelum2 ini. Allah itu Maha Mengetahui, Allah itu Maha Penyayang. Aku percaya ada hikmahnya disebalik semua kesulitan yang diberi. Semoga aku lebih tabah dan kuat untuk berjuang meningkatkan kualiti diri, keluarga dan ummah. Amiinnn....




Perjalanan harus diteruskan walaupun kabus menyeliputi....

Coloring Contest - Panasonic Eco Friendly Malacca


Ehmm..ehmmm.... takder idea laa nak citer apa tgh hari nie. Asyik citer pasal emosi dan tekanan jer...tak best gak kan... Tapi..blog aku...ikut aku la patutnya kan...tapi org lain pun baca...mcm mana tu...hehehe

Citer sket pasal gambar kat atas nie....

27th June 2010 :
Hohoho..lama nyer...half year kan. Masa nie kilang hubby ada joint venture dgn adik beradik kilang lain di Melaka tu. Diorang buat mcm Hari Hijau la gitu kira2nya.... Location masa tu kat Hutan Rekreasi Ayer Keroh...yang kat Kg. Buku tu. So, antara acara yang ada ialah pertandingan mewarna utk anak2 kakitangan. Semangatlah hubby registerkan nama anak dia and anak sedara dia nie. Aku gelak2 jer...sebab so far yang aku tau, Adam sgt tak ada talent mewarna (ikut baka akuler tu )... dia tak ada seni sikit dlm bab melukis atau design2 nie. Tapi kita just join for fun. Siap bwk meja kecik lagi tu ha....
Kids nie pun mmg dah semangat la. Cousin Adam nie, nama dia Firdaus. Firdaus nie sampai tak nyenyak tidur malam la kiranya disebabkan bersemangat. Diorang nie first time join contest sebenarnya..tu yang excited tu. Kelakar sungguh.

Masa contest berjalan...aku gatal sungguh tgn sbb tolong conteng2 skali paper Adam sebab dia dekat dengan aku. Aku takut x sempat siap. Itupun sebab bila tgk mak bapak org lain siap sampai meniarap tolong mewarna lukisan anak diorang. Aku conteng2 sikit jer la..aku kan x pandai.
Si Firdaus nie plak..dok dekat laki aku..so laki aku la yg tolong menconteng. Sekali bila siap... walaaa..Firdaus dapat no. 1. Giler seronok dia. Paling mengamuk..dah tentu Adam. Sampai minggu depannya tu dia blame aku. Mama kaler x cantik...x kreatif..bla..bla..bla...aku gelak jer la... hehehehehhe. Tapi rupa2nya ada penilaian lain kat kilang... Japan punya management kat kilang laki aku lebih berkenan dgn Si Adam punya. Dah dia pulak yg dapat no. 1. Ha.... baruuu dia senyap lepas tu.
Kesimpulan dari kejadian nie, aku explain kat kanak2 nie : Setiap orang ada pandangan dan citarasa yang berbeza. Sangat mustahil untuk kita memenuhi kehendak setiap manusia. At the end, kita hanya perlu jadi diri sendiri dan berbakti semampu mungkin.

Terharu

Waa...terharunya....hari nie jenguk...ada sepuluh followers. Seronok la juga sebab tak pernah pun publisitikan blog nie... Sekadar join segmen Ben sekadar yang adanya.... Terima kasih yang tak terhingga kepada semua pembaca. I will try to upload postings as frequent as I can.... Kita mesti ada niat kan.. mesti ada angan2, baru ada tujuan.... hehehehhe

Terima kasih sekali lagi...

Isnin, 17 Januari 2011

Kerja giler...

Pagi nie, first time masuk kerja direct dari Kuantan. Semalam hantar hubby balik ke Kuantan sebab nak mengangkat barang lagi untuk keselesaan dia kat sana. Pelan2 kayuh la gitu nyer. This morning, lepas Subuh baru gerak. Pandai kan.... Bajet sampai KL dlm kol 10pagi..malangnya ada accident plak kat Pandan Jaya... Giler lama stuck dalam jem. Last2, almost 11 am baru masuk opis. Masukk jer terus buat keje yang last week tak siap. Saper yg borak dgn aku masa tgh keje td mmg menyumbang ke arah tahap tekanan perasaan aku la.

Kesimpulannya... kalau nak masuk keje bertolak dari Kuantan ke KL... mmg keje gila. Yea... akula tuh yang selalu buat keje gila tu. Kalau boleh next time takmo buat lg dah...tp masalahnya aku nie slalu gak gila..camno tuh?

Jumaat, 14 Januari 2011

Tempat Untuk Recharge...

Kena organize Team Building yang rilek-rilek nyer. Just games and get together. Masalahnya bajet ciput nie. RM300 per pax... Mana mau pegi ekk? Ada suggestion tak? Dulu dh pegi Redang, Perhentian, Langkawi, Tioman and Cherating. Anyway, yg penting ada pantai.. boleh snorkeling...good food.. good rooms and boleh santai2. Package 3H2M. Ada ker? Adoii..sakitnyaaa kepala ku....

Isnin, 10 Januari 2011

Current Situation

Hmm...macam caca marba kan cerita dalam blog ni. Inilah padahnya kalau banyak sgt entry tertunggak. Dah x reti nak susun. Bukan apa..hajat di hati, semua nak direkodkan dlm blog...tp tu la... mcm2 hal. Bak kata Ben kan... ini semua sekadar alasan minda kita kan. Ishh... kena improve nie.

Well..meh la citer sikit current family situation skang.

Hubby Alhamdulillah... berjaya dalam intvw di Kuantan. Not that we were looking fwd, but maybe itu yang dilorongkan Allah kot. Macam smooth jer perjalanan penghijrahan dia tu. So, dia start kerja di Kuantan on 20th Dec 2010 yang lepas. That's y la I berulang alik ke Kuantan now. My job in KL... I can't abandone it. First of all... walau mcm mana tension pun keje...I think any HR people will experience the same. And I love this employer. Y? Sbb sgt considerate. Can come in late...not very late...but can be adjusted. As long as complete 9 hours keje. And...kalau kita ada urgent matters, we can always call our managers, tell the truth and apply for EL. Usually they will be supportive. This company sangat berhati perut. Sometimes as HR aku rasa..terlalu berhati perut sampai ada staff yang ambil kesempatan pula. Tapi..tu la sebab nya I stick here.

And Adam.. He's schooling in PD, with my parents. Parents aku kan dah jaga dia since baby...just because they love babies and it happen to be that Adam is the eldest grandchild. Though aku nak ambil and bela sendiri since I delivered him, tapi my parents keep on giving excuses. Last I requested him was a couple of years ago. My parents was soo sad.. My mom and dad sampai demam sbb susah hati. They love having grandchild. Keep their live busy and fill their days with happiness, arguments and shoppings. So, as a child, I think it will be worth if I sacrifice my happiness for theirs. Though ramai yang berpendapat that we should let parents rest at their golden age, I have different opinion. I think, we must give them happiness the way they want it. One of the reasons I think is because they want us to visit them frequently. So, the grandchild is a guarantor that we could always stick around with them. Kalau my child is not with them pun for sure we will always visit them kan... because we love them...the way they love us all the time.

Now, let's see. I have 4 states in hand now. KL to work, Kuantan for hubby, PD for kid and parents and last but not least, Malacca, our home sweet home. It's not easy to jugle these states in our limited circle of time. Quality time with family is precious, time for work is for future financial plus current's self-satisfaction. Don't judge what's best for me, because your priority and my priority might be different. Your external factors and mine are also different. The most important thing is, we are happy as what we are. We are free to tell stories, to lend our shoulder for tears and to join in hands to go through hard times.

Thus, I thank you all from the deepest sincere heart of mine for being my friends and lend me your shoulder.

( Eh..bukan ke nak citer pasal current situation..apsal jadik emosional ekk? )

Bus Trip to Kuantan

Last weekend, we ( me and Adam ) went to Kuantan by this bus.... I mean the company...not the bus. I didn't have a good pic of the bus, since it was soo dark. SP Bumi is the company. The bus that we rode on was a new double deck bus. Adam was extremely excited. He kept on pushing me to sit on the upper deck, but I refused. The staircase was soo small okeyh..and I am not small... hahahahha.
The departure was on time, 9.30pm Friday nite from Seremban. My parents sent us to Seremban and we arrived in Kuantan about 1.30am the next day. Hubby has been waiting for us and he was soo glad that we arrived safely. The journey was soo comfortable since the bus was not full. However, the trip from Kuantan to Seremban... oh my..oh my.... I would never..ever... travel by bus again from Kuantan to Seremban..exceeppttt when I have no choice...
Why? The departure from Kuantan was at 1.30 pm. Bus was sooo full. And it took about SEVEN 7 hours to reach Seremban compared to 4 hours on Friday. Adoiii... the bus made a few stop. Twice along the highway for toilets. Twice in KL ( Putra and Perhentian ), once in Kajang and at last we reach Seremban at 7pm.
So... no more bus yer Adam.... I'm sorry...

Jumaat, 7 Januari 2011

Food and Journey to Kuantan - Day 2 and 3

Dah alang-alang ada time sikit nie...meh laa kita sambung cerita pasal trip ke Kuantan untuk interview hubby.

2nd day nie, pagi2 lagi dah keluar... pergi tempat intvw. breakfast pun cari yang dekat2 situ jer sebab takut lewat tiba. Hubby masuk interview pukul 10 pagi. Lambattt sangat habisnya. Pukul 3 petang baru dia sudah.... Siap la dibawa pergi melawat kilang bagai. Dh final stage intvw...so itu tanda-tanda diterima laa agaknya kan.

Sementara menunggu tu...hujan bukan main lebat lagi. We all anak beranak duduk dalam kereta jer. Habislah aku belasah baca paper, novel.. majalah segala bagai. Si Adam..disebabkan tak nak dia menghabiskan batteri henponku..aku soh dia buat maths dalam activity book. Memang sengaja bawak. Dia cukup meluat kalau aku soh dia buat revision...heheheh. Tp..budak tu tetaplah budak. Dia sangat bosan. Baru buat 3-4 pages, dah mula laa terkuap2. Dah nampak cenggitu, paksa jer laa dia tido.

Lepas habis intvw tu, pergi minum2 and makan2 kat Taman Gelora sambil bercerita di tepi laut. Nyaman sungguh suasana masa tu.

That nite, selepas berehat di hotel, we all keluar cari makan lagi. Pergi dekat2 jer. Di Jalan Beserah tu ada satu Sea Food Restaurant Pak Su. So, sila layan gambar jerlah yer.



Ketam Goreng Kam Cheong

Siakap Cili Asam


PakSu Special Seafood Noodle



Ini.. Oyster Sashimi. Fresh sungguh...



Sebelum check-out the next morningnya... inilah aktiviti 'berbuaya' di dalam kolam...

We all bertolak pulang selepas check-out. Itu pun singgah merata-rata sebab konon2 nak carik udang fresh yang besarrr untuk ole2. Tak ada rezeki pula. Nelayan semua dah balik kampung...nak sambut Raya Haji daa.... heheheh
Nntlah..ada rezeki bila2, nak juga bawak balik. Dah beli tong letak ais+ikan dah nie...heheheh.



Terujanyer....

Apa itu teruja? Excited... English faham..tapi BM tak faham? Errmm...biasalah kita..banyak sangat bahasa melayu yang baru diwujudkan dari semasa ke semasa... Tapi kita tak tahu sebab dah tak pergi sekolah. Boleh guna ke alasan tu?

Nak citer pasal lain sebenarnya nie. Excited nie..sbb malam nie nak bergerak ke Kuantan. Macam biasalah...aktiviti hujung minggu..travelling. Kalau boleh nak spend as much time as we can dengan family kan. Tapi tak semua yang kita nak kita boleh dapat, so pandai2 laa seimbangkan apa yang kita nak.

Malam nie, first time nak naik bas perjalanan jauh...berdua..hanya dengan anak terunaku itu... heheheh. Yang pasti..dia pun teruja sangat. Dia lagi teruk..x pernah langsung naik bas...hahahhahaa. So, ini adalah pengalaman baru.

Plan malam nie : Habis kerja ( around 6.30 ) terus balik PD ( arrive around 8.00pm ) lepas tu..bersiap... kol 9pm gerak ke Seremban. Bas ke Kuantan bertolak jam 9.30 malam dari Seremban melalui syarikat bas SP Bumi. Tambangnya RM28.00 sehala. Kanak2 dan dewasa, sama harga. Tak silap, ada 2 jer syarikat bas yang pergi ke Kuantan dari Seremban. SP Bumi nie dengan Transnasional. Next time, maybe boleh try Transnasional pula. Tambang Transnasional murah sikit.. 22.00 seorang. Tapi disebabkan malam nie perjalanan pertama, sajer laa nak beri sedikit keselesaan pada Adam. Mama dia pun nak tumpang tido sedap juga. Approximately tiba di bandar Kuantan, jam 1.30 pagi esok.

Doakan perjalanan kami selamat dan diredhai Allah. Semoga kami gembira dalam perjalanan malam ini. Amiin....

Khamis, 6 Januari 2011

SELAMAT TAHUN BARU

hehehehe...hihhhihihihihi...hahahahhaha...apa laaa caca marba sungguh blog aku nie. Patutnya, inilah first posting di tahun baru kan, tapi sbb nak cepat2 join segmen Ben Ashaari tu, sampai skip entry pertama nie.

Anyway... Inginlah saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada u all semua. Selamat, selamat dan selamat melayari bahtera kehidupan di tahun baru ini. Semoga segala ombak dan gelombang yang mendatang dapat diharungi dengan tabah. Semoga juga segala sinaran kebahagiaan akan terpancar dan menerangi hati u all. Yang penting... kita ingat dimana kita berdiri dan langit mana yang menaungi kita...

Happy New Year frenzz...

MEREKA KATA....

Ehmm..ehmmm..kenal ker saper nie? Heheheh..kalau nak kenal dia, boleh ke sini untuk berorientasi dengan beliau. Ini untuk rakan2 aku yang membaca perkembangan aku selama nie. Inilah perkembangan aku sejak almost setahun yang lalu. Ben nie ada buat satu segmen iaitu segmen ini. So rasa macam nak join. Sajer jer la...untuk menambahkan keriuhan kehidupan alam maya aku nie.
Sementara tu untuk rakan-rakan blogger yang masuk daripada page Ben, welcome (ada ker yang sudi singgah ekk..? ). Minta maaflaa, blog kita sangat simple dan sangat kurang updatesnya. Walaupun segmen nie untuk blogger baru, tapi En Ben, izinkanlah saya menyertai segmen En Ben ini yer. Blog kita nie tak ada pengkhususan untuk apa-apa bidang. Kita akan menulis segala apa yang kita rasa selesa untuk dikongsi bersama masyarakat. Cuma ada sesetengah posting kita tu, kita ikhlas nak berkongsi dengan ramai orang sebagai menambahkan pengetahuan dan pengalaman. Asalnya kita jumpa Ben dari Mat Gebu sebab kita sukaaa sangat dengan makanan. Thank you yer Cik Mat.... Setia dengan Mat Gebu.. yey..! Opss... apa-apa pun...silalah jamu mata dengan 'hidangan' yang tak seberapa nie yer..
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink