Khamis, 31 Mac 2011

Kanak-kanak dijumpai di dalam Bonet Kereta..?!

Melaka : Seorang kanak-kanak dijumpai oleh orang ramai di dalam bonet sebuah kereta berwarna gelap. Kanak-kanak yang tidak hiraukan keadaan sekeliling itu seakan tidak memahami apa komplikasi yang terjadi. Walaubagaimanapun, kanak-kanak itu di jumpai dalam keadaan yang sangat sihat.

Sila scroll kebawah untuk gambar :


-

-


-



-


-


JENGG.....


Opss..publisiti murahan ker? Heheheh...jgn mare haa.. Ini masa service keter, entah bila masa dia panjat masuk bonet. Mcm2 yang nak dicuba oleh Adam nie. Maklumla..selalunya bonet mama penuh, nth mcm mana masa service nie kosong..suci bersih jer. Teringin dia nak rasa katanya. Gaya posing ialah idea empunya badan sendiri....


Selasa, 29 Mac 2011

Triple Birthday Celebration 2010

I arranged for a triple birthday celebrations for my MIL, FIL and hubby in August last year. Co-incidently their birthdays are about 2 weeks duration from each other.

So, I discussed with hubby's ex-schoolmate and friend in Renaissance Malacca. Hubby is a member for Renaissance and his previous company always have corporate dinner, client dinner, auditor dinner, all sort of dinners at that hotel. So, they became close.

At first, I ordered a complete course for 1 family dinner only. But the F&B Manager there has a better idea. He's giving us a complimentary birthday cake, banner and private room. Wow, this is good. It's for hubby's support in their bussiness all these years. Well, actually, that hotel has loyal customers and guests, simply because of the quality that they delivered. They always make sure that they serve the best in every aspects of business. That's y most of us keep on coming back.

Our arrivals has been awaited by the staffs and they lead us to the room. Truely, they do provide the banner. This is awesome. I got extremely excited...hahahha. Ok..Ba is FIL, Mommy is MIL obviously and Paul is hubby. His name is Saiful and his family called him Paul. Hahahaha.. His cousins and family are still Chinese, so they are comfortable with that name. We didn't wait for long when they pushed in this birthday cake trolley. Another BIG surprise followed. They called up the singer and musician from their Famosa Lounge and sang the merry Happy Birthday song. It was soo beautiful and the elements of fun filled up the air. I just wish if we could have a bigger crowd and everybody will participate much more better. But this was extremely fun enuff for all of us. I will never forget the moment.







I requested a delicious set of dinner. These were among the food that we had that nite. Ok..the cili padi was specially requested by me. As usuall....




We ordered Peking Duck. I didn't know that they do make a halal Peking Duck there. When the manager suggested to us during the discussions, I got really excited. I've always wanted to eat Peking Duck. I thought I could never eat it in my whole life because it usually served in non-Halal Chinese restaurants. The duck was roasted till the skin became crispy and golden. The waitress served it and it was so fascinating. She sliced all the skin carefully and skillfully. Then she put it on a piece of popia skin, add the vegies and the special soy souce and roll it into a popiah.


This is how it looks. Sorry, I took a bite first. It was so crispy, yet moist and fully spread with beautiful flavours. Ok.. for this kind of cuisine, I do not need the cili padi.

It may be the only birthday gathering that we have in our life, but I am more than satisfied because I am sure that everyone gone home with happiness and the feelings of being appreciated filled their heart and soul.

It is not the food, not the place, not the price, not the musicians that is expensive, but the sweet memory and the bonding of love is the most invaluable.

Ahad, 27 Mac 2011

Tips Ringkas : Semasa Temuduga

Waduh, waduhhh. Kok lama sudah aku tidak bersiaran ya. Ini lho..cerita tentang carik kerja inilah mbak. Eh..apsal ckp slang indon plak nie. Hahah..terbawa2 plak pasal dok communicate and arrangekan EP utk my expatriate (Pegawai Dagang).

So, last week was still down. Alhamdulillah I am catching up this week. I will forgive them but I will not forget what they did.

So, mari teruskan seminar cari kerja kita di alam maya. Ha, seminarlah sangat kan. Cerita 2-3 baris jer dah terus jadi seminar ke. Perasan akak nie kan..hahahhaha.

Last version dah cerita pasal persediaan kan. So, hari nie tibalah hari yang ditunggu kan. Konon2 la yer. Anggap la masa baca nie u all dah sampai depan opis tu. Jangan lupa, sebelum masuk ke pejabat tu, pegi toilet dulu. Buatla apa yg patut. Terkucil siap2 ke, sikat2 rambut ke, tambah bedak ke kan.

Masuk opis tu, pergilah pada penyambut tetamu tu. Receptionist la kan. Kalau x ada pun, tanyala kat saper2 yang nampak dok dekat sekali dengan pintu. Bgtau la, saya ada temuduga hari nie pukul 10. Ha, nnt org tu soh la duduk kat mana2 dulu. Dia bagi borang, isi jer. Dia bagi soklan, jawab jer.

Ops lupa plak. Kalau boleh, bawalah beg yang formal sikit yer. Ala2 profesional sket. Takderla bila dtg tu bawa beg manik berjurai2 ke, atau bawa pouch bag sangkut kat pinggang tu. Agak2 la yer.

Duduk dan terus isi borang2 dan jawab soklan2 yg diberi. Berhati2 yer. Jangan kelam kabut. Kita dh sampai awal, so ada masa utk tarik nafas. Nnt jawab gopoh gapah, salah tulis pulak nnt kan.

Dah siap jawab soklan, isi borang, silalah duduk diam2. Jangan la sampai termenung pulak. Make sure semuanya dah ada. Prepare apa nak jawab dengan kemungkinan soklan2 yg akan di tanya. Apa2 hal pun, semua orang sebelum pergi temuduga mesti ANALISA DIRI SENDIRI terlebih dahulu. Mesti pastikan apa kelebihan diri, apa kekurangan diri. Macam mana jawab soklan kekurangan diri dengan menyatakan itu adalah kekuatan kita.

Atau pun masa duduk2 tu, try la baca2 pamplet pasal company tu ke kalau ada. Make sure hafalkan nama penuh company tu sebelum datang and pastikan apa produk dia yer. Kalau dapat nama client2 dia lagi bagus. Bg la contoh 2-3. And kalau tidak, isilah masa dengan membaca buku ke atau apa2 bahan bacaan yg munasabah.

Tolong jangan borak sesungguh hati semasa menunggu yer. Ini, terlebih ramah, borak dengan calon yg lain, siap gelak ketawa berdekah2. Apa, ingat opis orang tu pasar ke? Tegur lebih kurang dah la, jangan di kata sombong. Baca doa banyak2 masa menunggu tu.

Bila dipanggil masuk tu, bangunla dengan pantas dan segera ikut ke bilik temuduga. Walaupun pintu dah sedia terbuka, ketuklah juga. Bagi greetings. Salam ker, Selamat Pagi ke..apa ke. Selepas di suruh masuk, ambil langkah proaktif. Gie la salam dengan penemuduga. Yang bukan muhrim tak payah salam la, diri depan dia, tunduk sikit dan senyum sambil bagi salam atau greetings tadi. Susah nak cari calon yang salam dengan interviewer nie. Kalau ada yg buat mcm tu, it's an added bonus for your attitude.

Duduk selepas disuruh duduk. Letak fail sijil2 di atas meja dihadapan anda, atau kalau x ada meja, letak atas pangku pun boleh. Duduk tu, tegakkan badan. Bahu jangan jatuh, tegakkan bahu supaya anda duduk dalam keadaan bersedia. Perempuan atau lelaki, tolong pastikan bukaan kaki tu jangan luas sangat. Kalau lelaki tu tak perlu la rapat kang jadi Awww pulak kan. Sederhana la. Jangan nak ramas2 tangan pula. Itu menandakan anda tengah cemas.

Apa2 hal pun, BIASANYA calon akan disuruh perkenalkan diri. Tolong peka dan alert yer adik2. Kalau diminta introduce diri dalam English, sila jawab dlm English juga. Kalau dia cakap Melayu, jawabla dlm BM. Kalau dia rojak, calon pilih salah satu bahasa. Tolong jgn rojakkan bahasa anda. Sometimes diorang nak tengok kita fasih ke tak ckp dlm sesuatu bahasa tu. Jgn sembunyikan. Tak pandai pun, hentam jer la setakat yg mampu. Bakal majikan akan ratekan level kefasihan anda dan matchingkan dgn apa yg anda tulis dlm resume. Ada tu dlm resume English 9/10 speaking. Tp bila ckp..berteraborr.... Hmmm..mcm nie dah out dah sbb dh sah2, terang2 MENIPU. 
Lagi satu, sila bercakap dgn terang dn jelas. Ada calon punyala terlampau nak bersopan santun, sampai tak keluar suara. Ada tu pulak, nak tunjuk dia sgt konfiden, sampai jadi menjerit2 pulak. Sederhana. Janji jelas dan teratur.

Semasa perkenalkan diri, tak payahlaa cerita pasal sekolah tadika, nama adik beradik segala bagai. Majikan biasanya hanya nak tahu tentang kualiti diri kita jer. Belajar apa kat mana, pernah ada anugerah apa, pengalaman kat mana2 dan boleh buat apa. Tp mcm akak, akak and the team suka tanya ttg family size and also occupation parents. Faktor itu sometimes penting dlm membuat penilaian. Maksudnya, ooo dia sekolah luar bandar. Dgn English yg mcm tu, calon nie dalam golongan yang bijak. Atau..sekolah kat obersee, ckp english grammar berterabur..Ko sekolah ke..ko main? Contohh jer lah.

Berikan sijil2 atau apa2 saja yg diminta selepas diminta. Ini kang orang x minta, calon pula tanya : Tak nak tgk sijil saya ke..? Eisshh...x sopan yer adik2.

Yang lain2 tu. Pandai2 la bawak diri. Jangan kelentong yer. Goreng boleh, tp jgn hangus. sedang2 garing ok. Paham ke? Tak paham tanya..heheheh.

Jangan garu kepala atau main rambut atau gentel manik kalau tak paham soklan. Jangan nangis kalau tak dapat jawab soklan. Oh yess.. memang akak ada jumpa calon yg nangis dlm interview sbb dia tak dpt jawab soklan. Kalau x tau, ckp jer tak tau.

Paling PENTING dalam temuduga nie. Kita mesti tau apa yang kita nak jual dalam diri kita. Kita mesti yakinkan majikan yang kita nie adalah satu produk yg baik utk pembangunan syarikat dia. Tak ada istilah merendah diri dalam interview yer. Cuba promot diri anda sebaik mungkin. Kebanyakan calon bila ditanya apa aset dia utk syarikat, semua garu kepala, atau sengih2 kerang manja, atau angkat bahu. Jangan yer. Sila fikirkan jawapan siap2 sebelum interview.

Last sekali, siapkanlah soklan utk calon majikan. Interview bukan satu hala saja. Ianya 2 hala. Majikan nak cari pekerja dan pekerja nak cari majikan. Tgk sesuai atau tidak. Tanyala long term planning apa, apa benefit sbg pekerja, working hours, saiz jabatan utk position u all apply tu, jobscope keje nnt apa, etc..etc...

Sebelum keluar, tanyalah berapa lama u all kena tunggu utk dpt jawapan.

Ok..selamat bertemuduga semua.

Sabtu, 26 Mac 2011

Adam and Granny

This Adam and granny. Pic was taken end last year. He was still wearing cup in his pants LOL. He loves her soo much and she loves him way too much. Pampered him and scolded him whe he does wrong. I am very lucky because I have a very supporting parents and most of all the sporting mother. We share a lot of stories. Women to women. Stories that could never be understood by men. Whenever we spill out our problems, we will try to find solutions together. I am eager to go back to kampung every weekend, simply because I can gossip around with her.

And mak, I thank you very much because I could never will be a good wife and mother ( ok not that good yet ) as good as I am now without your guides and help.


Luv u mak...and you too Adam.

Jumaat, 25 Mac 2011

Akak Nora berpesan untuk : ISTERI

Entry nie adalah kesinambungan daripada entry Akak Nora (tp muda lagi dari saya) di sini. Memang betul. Itulah hakikatnya apa yang dirasakan oleh semua wanita yang bergelar isteri. Apa yg saya tulis dalam komen posting dia adalah daripada pengalaman saya sendiri dan juga pengalaman isteri2 di sekeliling saya. Ini adalah kenyataan. Bukan maksudnya suami kita tu jahat. Cuma fitrah mereka memang agak kurang peka dengan perasaan isteri. Sebabnya mcm yang saya tulis dlm komen tu. Mereka nie sgt selesa dgn kita dan menganggap kita seperti diri mereka. Sebelum kawen dulu, mak mmg ada berpesan :

Bersedialah untuk menjadi seorang isteri. Untuk jadi isteri yang baik, banyak pengorbanan jiwa yang perlu kita tempuhi. Sebaik mungkin, apa yang boleh ditelan, kita 'telanlah' dalam diam. Untuk menjaga kerukunan rumah tangga dan kebahagiaan keluarga, bnyk hati yang perlu dijaga. Bnyk pengorbanan yg perlu dilakukan utk menyenangkan hati org lain. Hati kita? Kita kena ajar hati kita untuk berbahagia dengan apa yang boleh buat suami kita bahagia.

Tapi, dalam pada saya melayari hidup berumahtangga, ada beberapa perkara lagi yang perlu saya tambah daripada pesanan mak tu.
1.) Dlm pada membahagiakan suami kita, kita perlu mengambil langkah berjaga2 agar jgn terlalu menghambakan diri. Mesti kenal harga diri sendiri sebelum memberi.
2.) Kalau boleh, gunalah pendekatan secara berhikmah untuk memberitahu suami apa yang kita rasa. Jangan bersedih dan jangan mengharap semasa meluahkan. Cuma nyatakan sekali lalu untuk kita perhatikan tindak balasnya.
3.) Untuk yang belum berkahwin, dan dah kahwin pun perlu tahu : Perkahwinan ialah satu perkongsian. Kongsi kebahagiaan, kongsi kesedihan, kongsi kesenangan, kongsi kesusahan. Pernah dulu masa saya sekolah, ada salah seorang ustaz memberi kuliah Maghrib. Ustaz Nasir namanya, lulusan Univ Al Azhar dan guru Bahasa Arab di sekolah pada tahun 1991. Katanya : Kalau ikutkan, kewajipan seorang isteri mengikut Al-Qur'an hanyalah SATU! Apa yg satu? Tanpa segan silu beliau menyatakan, yang diatas katil. Yang lain2 ialah amal kebajikan daripada isteri utk sama2 membangunkan keluarga. Jadi, maksud Ust Nasir, bukan isteri saja yang perlu uruskan rumahtangga. Suami juga sama2 bertanggungjawab. Sebab itu katanya, bila dia ada di rumah, dia uruskan segala kerja rumah dan uruskan anak2nya seramai 7 orang. Terpulang kepada diri anda masing2, mcm mana nak seimbangkan. Kalau ada suami yang mengikut tradisi Melayu, kita cubalah didik menjadi suami soleh mengikut Syariat Islam, sebagaimana mereka mengkehendaki kita menjadi seorang isteri solehah.
4.) Jangan paksa suami. Berdoalah bnyk2. Walau bagaimana keras sekalipun hati suami (ego lelaki), Allah itu lebih berkuasa dan lebih memahami.
5.) Sayangilah suami kita dengan sepenuh ikhlas. Tapi jgn percaya 100% tau. Kita mesti simpan sedikit syak wasangka.

Saya masih belum menjadi isteri yang baik. Masih lagi mencuba, tapi saya tahu, suami lebih buka mata sekarang bila melihat isteri orang lain lebih kurang baik dari yang dia miliki. Semoga kami akan terus menjana perkembangan institusi keluarga yang sihat. Semoga anda semua akan terus bijak dalam menguruskan hati sendiri dan mengimbangi kebahagiaan jiwa orang lain.

Nak bunuh diri?? You mean suicide?

Cerita nie dah dengar dalam radio masa drive pg td. Tapi nie dapat dr blog yg aku follow, Lulu. Bacalah cerita nyer. Maybe dlm newspaper pun ada, tp tak sempat lagi nak go through.

She's just 20y.o. Kenapa sgt rapuh sampai nk bunuh diri? Oh yess, Mrs Psychologist Dd, please comment. Eh..kita dulu selalu gak buat analisa atas kes2 mcm nie kan Dd? Contohnya, kenapa orang tu asyik kata : Ko tak faham..! atau kenapa ada orang tu suka sangat makan nyorok2, dan benda yg dh nak expired baru nak share. Hehehe..all those memories.

Anyway, it's quite clear in this situation. This girl has no father. Mother remarried and abandoned her with family in Kelantan. Mother moved to Melaka with new family. The relatives might not be a good moral support for her. Maybe because of her own attitude. Rude, no self discipline..etc..etc, simply because she had no one to guide her throughout her life. Suddenly, she found a boy who claims that she is the boy's sunshine and blue sky. She felt appreciated and alive. She felt she has a bright future awaiting for her. But that boy eventually left her. Make her sad and disappointed with her life cycle. Strengthens her theory that she is not valuable to anybody. No one cares about her. She is definitely a liability. So why should she make life harder when she thought she can make it simple by death.

There. Rough story prediction Behind The Scenes. Of course we can always dig up for the root of the story.
So, what should we do to save this girls's life? Oh yes. Government has many associations to help this girl. JKM, hospital, rumah this and rumah that, kementerian this and that.

For me, the most important thing is family support. Family has to give support and love. Compilation of these support and love, we have to bring her back on track. Our platform is our religion. Pull her softly up to the platform. Once she knows herself better and she knows Allah, Insyallah she'll be much a better person.

I've just discussed about life's obstacles with a colleague yesterday.

The point is : Allah tidak akan turunkan dugaan pada kita sekiranya kita tidak mampu menghadapinya.

Allah knows best.

Apa nak jadi nie Adam?

Adam called me yesterday eve. Ini conversation kami :

Adam : Mama tgh buat apa tu?
Mama : Kerja laa..apa lagi. Kenapa?
Adam : Ermm..x der apa. Sajer tnya. Mama dh makan?
( Aikk..sgt pelik. X pernah plak nak ada muqaddimah mcm nie. Mesti ada sbb nie. )
Mama : Dah la lunch td. Nie apsal tanya mcm concern jer nie. Nie mesti ada buat apa2 nie..
Adam : Eh..mana ada!
( Ha..aku dah tau..!! )
Mama : Ha...apa result exam? Oooww...nie mesti dapat teruk nie....
Adam : Ermm..eh..
Mama : BM baper?
( Dgr suara nenek dan atuknya memberikan maklumat dari belakang.. )
Adam : BM Penulisan abang dapat 66%.
Mama : APAAAA?????!!!! Apasal jadi mcm tu? Tak pernah pun?
Adam : Abang dapat B ma. Oklaa tu. Kefahaman abang 78.
(Cepattt jer nk cover line. B utk BM?? Ishh)
Mama : Mcm mana boleh dpt mcm tu?
Adam : Ntah. Abang malas baca buku kot.
Mama : Ha, tauuu tak per. After this, every weekend spend dengan mama, mesti habiskan baca semuaa novel yg ada. And every day during weekend or schoolholiday, mesti buat satu karangan. Story about journey..about fishing, about anything that you do. Used the notebooks yg mama dh beli.
Adam : Ok..ok...nnt abang buat.

Selebihnya adalah markah2 yg lain. Walaupun merosot giler, tp still A, aku x kisah sgt. English pulak yg dia still score. Eisshh..salah aku ke dh off balance? Aku terlebih stresskan abt English kot. BM I assume not a problem for him since mak aku assured me that help him with English and Arab only. BM and other subjects mak can handle. Lgpun my mak is teror dlm BM. Wakil N9 dlm syarahan and pidato tuuu. And so far mmg mak aku ajar tip top jer.  Hmm... whatever pun, tetap salah aku sendiri. Ok..after this, no more leisure for him (and for mee..huhuhuhu). Siaplah dia....!

Selasa, 22 Mac 2011

Dumm..Damm... KEBABOMMM!!!

Itu bunyi semangat aku untuk datang bekerja lately nie. Tak baik kan..? Sgt tak baik. I am dragging myself to work everyday. Haddoiii... What should I do? Feels like quitting and stay at home, reading lovely novels, watching tv endlessly and enjoy the loneliness. Ohh...that will only happen in my dreamss.. Unlesss.... hehehehhehehehehehe.... Unless I deliver one more baby and spend all my maternity leave at home alone and take care of my own and the baby only. Hahh... In my dreams also...

So, if not dreaming.. continue dragging your feet lady....

Jumaat, 18 Mac 2011

Radiasi Nuklear di Jepun

I'm back friends....
Semangat agak merudum, but Insyaallah I'm catching up.
First of all, TAKZIAH  kepada abah@izz daripada http://izzukasyahfamily.blogspot.com/. Sangat memeranjatkan dengan berita ini. Walaubagaimana pun aku redha dengan ketentuan Ilahi. Apa yang terjadi sebenarnya aku tidak pasti. Cuma dapat berita dapat blogger lain jer. Masih lagi menunggu kepastian daripada sumber2 yang sahih.

Tsunami di Jepun tu sangat menakutkan. Dah seminggu berlalu. Rupa2nya, bukan itu sahaja dugaan yang diturunkan, kebocoran tangki tenaga nuklear pula menurut. Bukan saja kebinasaan, malahan kesengsaraan seumur hidup kepada sesiapa sahaja yang tercemar dengan radiasi ini.

Bila dapat saja berita tentang tsunami tu, aku terus panjatkan seribu kesyukuran ke hadrat Ilahi. Terima kasih Ya Allah. Betapa besarnya kuasaMu, betapa tak terjangka di akal dengan aturan alamMU. Allahu Akbar.
Bersyukur yang pertama sekali kerana kita semua hidup di atas bumi yang masih damai setakat ini. Yang ke-2, kerana hubby bukan lagi berada di sana. Actually kawasan tsunami tu betul2 di daerah hubby menimba ilmu lebih kurang 15thn yang lepas. 3 tahun dia bersatu dengan alam di daerah tu sehinggalah dia menjadi dia yang sekarang. Alhamdulillah. Sepanjang pengajian dia disana memang selalu mereka ditemani dengan gegaran2 gempa bumi yang kadangkala boleh mencecah 4-5 skala Richter. Habislah bertaburan segala barang2 dirumah. Tapi lama kelamaan, dah menjadi lumrah untuk penduduk disana. 10 tahun yang lalu, penduduk di daerah sekitar juga telah diberikan amaran akan berlaku gempa yang besar dan tsunami pada bila2 masa sahaja. Oleh itu semua penduduk sering berjaga2. Tapi kitakan manusia. Ada yang lalai, ada yang lupa dan ada yang pudar kepercayaannya. Maka alpalah mereka semua daripada langkah2 keselamatan. Sekurang2nya, aku percaya, ramai yang dapat diselamatkan. Sekurang2nya, Allah masih berikan peluang kepada segelintir daripada mereka untuk terus menikmati alam. Hubby cuma sangat bimbang tentang keselamatan keluarga angkatnya di sana. Nenek, mak, ayah, abang dan kakak yang sangat rapat dengan hubby. Sentiasa menjaga kebajikan hubby sepanjang dia disana dan tidak lupakan dia walaupun dia telah tamat pengajian. Masih tiada berita tentang mereka. Selamatkanlah insan2 yang baik budi itu Ya Allah...

Buat masa ini pula hubby berada di China dan keadaan tenang di sana. Aku doakan kepulangan hubby esok agar selamat sejahtera. Amin.

Sabtu, 5 Mac 2011

Tips Ringkas: Persediaan untuk Temuduga

Assalamualaikum...

Wah... dah masuk siri ke-3 dah nie yer. Ok..ok...hari nie kita cerita pasal tips, do's and don'ts untuk persediaan ke interview. Eh...dah dapat panggilan ke interview? Alhamdulillah... ada juga peluang. Jangan mengalah ok, walaupun masuk kali nie dah kali yang ke-100 utk interview. Tak apalah..kita jalan2 cuci2 mata kat opis orang kan.

Hmm..apa-apa hal pun sebelum interview, pastikan anda ada bawa perkara-perkara berikut:
1. Resume lengkap. Sila rujuk posting minggu lepas di sini untuk tips menulis resume.

2. Sijil2 asal/original. Pasal sijil nie kan, sila susun sijil anda mengikut keutamaan. Biasanya kita mulakan dengan pencapaian akademik tertinggi di muka hadapan fail. Sebaiknya, guna fail clear folder tu, mudah disusun, mudah dilihat dan mudah dibawa. Sekiranya ada sijil2 penglibatan persatuan atau sebagainya, masukkan yang penting dan yang relevan sahaja. Kalau setakat sijil derma darah atau kompang beramai2 tu tak perlulah kot. Nanti nampak macam kita nie desperado pulak kan.

3. Salinan sijil. Salinan sijil2 yang berkenaan sahaja. Tak payah segala jenis sijil semua nak copykan. Masukkan dalam envelope besar. Bersedia sahaja, sekiranya bakal majikan minta salinan sijil, baru bagi. Kalau diorang x minta, jangan tanya apa2, diam2 jer bawak balik. Uishh...fotostate pun dah baper hengget dh tu kan...?

4. Tolonggggggg sangat2 bawa pen atau alat tulis yer. Kebanyakan interview, kita kena isi borang kan. Mcm mana nak isi borang kalau x bawa pen? Mmg ada yg dtg intvw kat sini tak bawa pen...main senang nak pinjam jer. Nampak sgt orang tu tak teratur, tak bersedia dan x bersistem. Heisshh...daahhh tolak markah kan.

5. Sila bawa gambar ukuran passport yer. Biasanya kalau cari kerja, kita memang kena spare gambar ukuran passport. Maklumla, bakal majikan tu nak intvw ramai org. Masa pemilihan nnt, diorang lupa calon ke-2 nie yg mana satu. Kalau ada gambar, dia boleh recall la. Ha..budak tu rupanya. Bagus...kemas, pakai tie, rambut belah tengah, seluar kotak2...opss...jgn pakai seluar kotak2. Atau, oo..awek tu...bagusss..ckp terang, yakin diri, baju kemas, pakai kasut, tudung pun tak rambu ramba. Sesuai nie.... Ha...kan ada extra markah tu.

Extra yg lain nak kena bawa tu, sila pastikan dgn company tu. Masa diorang call soh dtg intvw, tanya siap2, apa yg perlu sy bawa. Sometimes kalau kerja tu khas..contoh multimedia graphic designer, dia nak u all bawa CD portfolio semua hasil kerja u all. Atau diorang nk tgk u all punyer contoh2 design baju ke..rumah ker...topi ke..

Ok..dah complete apa nak dibawa, u all mesti pastikan u all tau address intvw tu kat mana. Sometimes tak sure address kan. Sebelum hari intvw tu, bwk2 la sesaper jln2 pusing2 cari tempat intvw tu. Supaya bila sampai masanya kita tak sesat dan jadi lewat.

Hari intvw tu bgn awal...siapkan diri..jgn ada yg tinggal. Sembahyang, mohon doa jgn panik. Dah pakai seperti yang sepatutnya, bertolaklah awal. Lg satu..make sure makan dulu yer. Jgn ingat lepas intvw baru nk mkn sbb kadang2 ambil masa yg lama sbb bukan kita sorang. Usually boleh sampai 3-4 jam...dgn tunggu, dgn isi borang, buat test, jawab soalan. So, makan dulu..sisi perut. Nnt pitam ke pening ke..mcm mana nak berfikir kan.

Lagi satu, tolonggg lah jgn bawa sedara mara sekali masuk tempat intvw. Ada tu siap bwk bini, bawak anak..sorong stroller. Allah...terus kita x konfiden. Dh tau dah.. org nie mesti x tau urusan formal dgn urusan personal. Nnt jd pekerja dia mix up..co. juga yg susah. Ada yg sampai parents masuk sekali. Ada pulak, boipren ikut sekali..sambil isi borang sambil bercinta... ha..mcm mana tu? Buang duit tambang jer la jadinya.

Sila sampai awal yer. Sekurang2 nya setengah jam sebelum. Sebaik2nya, satu jam sebelum. Sebab proses isi borang, proses tapisan dan proses jawab soalan memerlukan masa yang panjang. Kalau soalan tu complicated mcm mana? Dah amik masa nak pk pulak kan. Kadang2 soalan dia senang jer. Contoh : Tulis karangan mengenai hobi anda. Ha, mcm soalan sek rendah kan. Itulah tricknya. Soalan mudah. Tp majikan nak tengok mcm mana tahap pemikiran candidate. Dia nak merapu ke, nak shortened kan ke...nak cincai ke, atau nak buat berita. Percaya x, daripada gaya penulisan, majikan boleh tau cara candidate tu berkomunikasi dan berkerja. Jadi jawablah dengan serius dan berhati2. Ada juga yg tulis..potong, tulis..potong. Sampai jadi comottt sangat kertas tu. Aishh..mcm mana nak kerja orang nie yer.


Ok...mcm biasa, kalau ada soklan, sila tanya yer. Selamat berhujung minggu.

Jumaat, 4 Mac 2011

Apakah ini satu kebetulan?

Ya..aku masih berada di opis sekarang. Sebab apa? Tak boleh balik.

Nak balik tadi, tiba2 aku perasan tayar belakang sebelah kiri kereta aku kempes habis. Flat atas tanah. Dubb..!!! Nak gugur rasa jantungku tengok keadaan tu. Nasib baik masih ada kawan2. So, mereka cuba tukar tayar, malangnya nat tayar aku ada lock yang mana lock tu dah tertukar dgn workshop masa tukar tayar. So aku tersadai disini.



Persoalannya : Adakah kejadian ini ada kena mengena dengan peristiwa pagi tadi...?

Hanya Allah yang tahu.....

Pukul Dia, Bakar Dia, Letupkan Dia dengan C4..!!!!

Yer...itu adalah perancangan oleh orang2 yg tertentu utk menghabiskan riwayat aku semalam. Maksud aku, perbincangan mereka itu semalam di dalam forum FB yang aku bukan membersnya. Kebetulan Allah nak bukakan mataku, maka dipampangkan padaku segala perbincangan kumpulan ini.

Apa puncanya? Hmm..about work. Biasalah jadi Admin n HR nie, semua org benci kan. Kami nie semua sekadar menjalankan tugas. Kalau tak buat, management hempet kami, bila buat staff pulak nak bunuh kami.

Apa perasaan aku? Sangat sedih, sangat hiba, sangat pilu dan sangat kecewa. Sangat terkejut dengan penglibatan mereka2 yang selama nie sangat baik dgn kami. Rupa2nya... Allah saja yang tau.

Tindakan? Rasa mcm nak hantar 24 hours resignation notis jer pagi tadi. Tp mengenangkan perjalanan masih jauh dengan komitmen yang tinggi maka aku cuba sabarkan hati. Insyaallah, aku akan tempuh ini semua. Allah Maha Mengetahui apa yang ada dlm hati kita, apa niat kita. Innamal A'malu Binniyaat.. Sesungguhnya segala amalan adalah dengan niat. Baik niat kita, Insyaallah baik yang kita dapat.

Aku curahkan perasaan pada mak aku sebab dia call kebetulan aku tgh nangis. (Cengeng kan.. ). Bapak aku pesan pegi buat polis repot. Adoii... buat kena gelak dgn org balai polis jer nie kang.  Leceh betul la...

Hari nie sangat mencelarukan.....

Khamis, 3 Mac 2011

BE Form 2011 : Income Tax

Today is already 3rd of March 2011. Every year, those who earn income RM2,500.00 a month minimum must fulfill their obligation to pay the income tax.

But, many of these working individuals do not know that even though their monthly income is lesser than that, they are still obliged to open up the personal income tax file to declare the income. Well, some might say : Buat apa nak declare...cari nahas? Elok2 tak kena bayar, nanti kena bayar pula.
On the other hand, instead of paying, you might receive the refunds from them. Hmmm...money..money...money.....

How??

Let's say your monthly total income (total income means GROSS salary, not net salary) is RM2,000.00 a month. That income reach to RM24,000 a year. However, after the 'pelepasan' from total accumulated EPF deduction, you might had spent some of your money through buying books, magazines, computer, medical check-up, medical expenditure for parents and even zakat. When you fill up the form (please do it online), you might find out that actually the government is owing you. The reimbursement cheque from the income tax usually will be sent a few months later. They are really efficient nowadays. You will be having extra money friends...

If you need a much more better explanation, feel free to visit this site. If you still can't understand the explanation, ask your HR. But, the best explanation should come from the Income Tax officers themselves. Usually, in April, every income tax office through out the country will prepare a special room. They provide computers, printers, and even officers in duty. Just bring all your receipts to claim the pelepasan. Please prepare that at home. While filling up the form, these officers will guide you with smiles.

So people..go and ask for your EA form from your HR department. By the way. EA form is a summary and validated report from your employers on the yearly income that you have received, together with the EPF contributions and zakat payments.

Good Luck.

Healthy Lunch

This was one of my healthy lunch when I was so determine to cut down my carb. The beans, slices of carrots and capsicums baked for 2 minutes with sprinkles of pepper. I complimented this with the Spicy Chicken Sambal. Ohhh... I can't live without eating spicy food. It went well. But sadly, I didn't stick to that routine. If only I stick to it, I may have half down to my desired weight. Sigh... Why is it so hard to keep up the discipline anyway...?

Selasa, 1 Mac 2011

The lonely elephant....

This elephant is lonely. He feels sad because he has been abandoned by his friends. He has turtle and koala friend, but they moved to the backside of car. So he stays on the dashboard alone....

Apa aku merepek nie... Adam nie ha...amik gambar anak gajah dia nie... Apa plak aku nak buat dalam folder lelama... Kang buang dia tnya plak. Upload kat blog jer...bila dia tanya...buka blog. Settle... Hehehhe..pandainyerr..!
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink