Khamis, 31 Mei 2012

She Escaped from The Kidnappers!

Assalamualaikum.....

I received this e-mail from a friend. I am not sure whether this stry is true or not. If this confession is about to downgrade that shopping complex, I think it's not relevant. In fact, by being there at the complex, with the secured parking system and location, enables this victim to search opportunities to escape. However, we could share the tips and guides...



30 hours ago, I escaped from being kidnapped
by Chin Xin-Ci on Tuesday, 29 May 2012 at 00:39 ·

As I sit here writing this, I am just so grateful to be alive.

To think that 30 hours ago I had a knife to my throat, face to face with the threat of being kidnapped and raped.

It was a Sunday, at 5.22PM. I was alone, walking towards my boyfriend's car in level B2 of The Curve, Mutiara Damansara. He was not in town, and I was running errands with his car. Just as I was putting my shopping bags in the rear seat, the rear car door was slammed against my back, and a meat cleaver was pressed against my throat. A man covered my mouth with his hand, and whispered not to scream. He then shoved me onto the floor of the backseat of the car and waved the cleaver at me, reminding me not to scream. He was skinny, wearing a baggy turqoise blue t-shirt, had a thick moustache and short curly hair, approx 5'8", mid-30s, and of Indian descent.

At this moment, second man appeared. He was also in his mid-30s. He was wearing a red t-shirt, had a crewcut, and was of Malay descent. He grabbed my car keys and demanded for my parking ticket. I couldn't remember where it was. They shoved me deeper into the car, and the Indian man got into the back seat with me, while the Malay man got into the driver's seat, driving us out of the carpark.

I told them they could take everything, just let me go. But at that point they didn't even ask for money. Instead, the Indian man started to make sexual advances. Then it hit me. "Oh my God. Oh my God. This is really happening. I'm being kidnapped.. and I think I know what they want."

From this moment on, there were a few crucial things that happened that I think is the reason I'm alive today.

1. I managed to get into a position to escape.

When they got into the car, the Indian man had tried to force my body down onto the floor. I knew that the moment I'm on the floor, there would be no chance of escape. So I begged him to let me sit up. I promised him I wouldn't scream or alert anyone's attention. Thankfully, he trusted me, and let me sit up, gripping my arm tightly. Then I told him my arm really hurt and to please not grip it so hard. He loosened his grip.

2. I did not fight for the sake of fighting.

I was in an enclosed space, with no clear escape route. I would never win in a fight with these 2 guys, especially when they have sharp weapons. Had I fought from the get go, I may not have been in a position to escape. I might've even been knocked out cold, and God only knows where I would be right now.

3. I was lucky and sneaky.

I knew that the only way to escape, was to jump out of the car, even if it was moving. They had locked the car doors. So I leaned back, pretended to scratch my hair, and shakily unlocked the door I was leaning against. I'm so lucky they did not see or hear this!

4. I went 'crazy' at the right time.

And then I waited. I knew that the car would have to slow down outside the parking lot, as it exits to merge with the main roads. The moment it slowed down, I opened the car door and tried to make a run for it. I failed. I kicked my legs out of the car, but the Indian man had managed to pull my body back in. From this moment on, everything is a blur. I remember the Malay driver temporarily stopping the car, leaning over from the driver's seat and attempting to close the door and pull my legs in. At that point I remember thinking, "Even if I don't get out now, I need to keep the door open and my legs out the door. At the very least, it should cause a scene, and someone would see me. Or, the door might hit another car and they'll be forced to slow down." So I continued kicking. My right foot pushed against the wide-open car door to keep it open. I recall elbowing, struggling, kicking, and even biting. I lost my glasses, and was struggling blindly for my life. At some point the Malay driver yelled, "BAGI DIA LEPAS! BAGI DIA LEPAS!" (Let her go! Let her go!) and the Indian man loosened his grip. I made a jump out of the still-moving car, and ran for my life.

5. I acted in spite of the fear.

My friends said I was brave. But I didn't feel like it. I was quivering and shaking in fear. I was so afraid. I thought I was going to die. I was weak with fear and deathly afraid. I truly thought "this was it". But I knew I HAD to move. I had to run. Or there would be a worser fate in store for me. While I was quaking in fear, I forced myself to look around and see if there was any way I could escape, or even catch someone's eye.

6. I remembered the people I love.



The only thing that matters when you're faced with potentially horrendous fate, is the people in your life. When I felt the knife to my neck, the first thing I thought was , "This cannot be happening. I must be dreaming." The second? The people that truly matter to me flashed across my mind. It sounds cliche, but it's true. I thought of my parents. My brother. Khailee. Esther. More people. That's all I could think of for a few moments, before I started brainstorming my escape.

I ran towards the Maybank outlet at the Curve. There were plenty of people milling around. I screamed for help over and over again. I was hysterical. I grabbed an older Malay man by his shoulders and begged for help before practically collapsing at his feet.

I will always remember the relief and liberation I felt, running over Mutiara Damansara's manicured grass and into the crowd.

Today, I found out that the entire ordeal from the moment I left the parking ticket payment machine, to my escape, happened in about 4 minutes. To me, it felt like one long nightmare.

We never think its going to happen to us... and then it does. I used to think that this is something that happens only in the papers and to people far, far removed from me. But then it did happen to me. I moved to PJ/KL 6 years ago, and I've spent countless mornings, afternoons and nights at The Curve. When my friends and I were organizing Rock Up! back in 2008, we were walking around the place at 4AM even. It's been 6 years, and never once did I feel that I was unsafe at The Curve. Until yesterday.

I feel like moving out of the country ASAP. Getting the hell out of this state where you hear of a kidnapping or attempted one every month (remember Nayati?), or a snatch theft every week. And yet I'm fully aware of the fact that in another country with more lax firearm laws, they would've been holding a gun to my head, not a cleaver. And that would've been so, so much worse.

I'm Blessed. By God's grace, I am alive and relatively well. And I will live another day to build another cat iPhone app. It just was not my time to go. And for that, I thank God.
I want to share this story with everyone because cops tell me that they rarely get to hear it from someone who escapes.

Girls, be so very careful. Be vigilant, and please try not to go anywhere alone. If you need to walk to the carpark, and you're alone, get a guard to go with you. I was recently told that it's part of their job description to assist anyone if needed.

Guys, watch out for your girlfriends, wives, mothers, sisters and friends. Walk with them, don't take their paranoia or fear lightly. Watch out for them.

And everyone, just watch out for each other. Take care of each other. These things really DO happen. As I ran out of the car, so many people came to help me. Strangers who didn't know who I was, came forward and offered me tissue paper, water, cellphones, and general comfort.

Malaysians, please care for one another. You already do. Just keep on caring. Keep watching out for each other. Don't worry about being thought of as "busy body" or "overreacting". The world can be a cruel place, but all it takes is for people to care for one another to make all the difference.

Makan di Melaka : Roti Canai Berlauk

Assalamualaikum.....

Ha...pelik kan..? Roti Canai Berlauk...

Kita pun first time makan kat sini. Ini FIL kita la yang introducekan nie. Dia dengan kawan2nya selalu sarapan kat sini. Orang dah pencen kan...ramailah group diorang. Tambah di Melaka, semua bangsa duduk semeja. 1 Malaysia.

Di panggil Roti Canai Berlauk nie sebab ada berbagai2 lauk untuk dijadikan kuah cicah roti canai. Ok, meh tengok lauk2 nya...

Inilah warungnya. Sempoiii... Ini kira kosonglah nie sebab we all datang awal.

9 keping roti canai untuk kami sekeluarga


Kari ikan pari


Kari kambing

Sambal sotong


Kari kambing lagi


Kari ikan siakap


Parents in-law yang menyusun hidangan untuk dimasukkan gambar dalam blog nie..

Memang menarik. Sedap.. dan puas hati. FIL kata, kalau time peak hours, sampai orang datang makan sambil berdiri! Nampak tak kat gambar pertama tu, ada macam rak panjang berlapik plastik hijau dan coklat tu? Kat situlah orang yang datang letak piring dan air sambil makan.... Syukurlah kami sampai awal, selesa sikit dapat kerusi dan duduk.

Lokasi warung nie adalah di Jalan Pokok Mangga, Melaka. Kalau daripada pantai Kelebang nak menghala ke bandar Melaka, sebelum masuk kawasan Tengkera, ada traffic light dengan signboard Jalan Pokok Mangga. Belok kiri di traffic light tu dan tak lama kemudian boleh nampak kedai nie sebelah kiri selepas deretan bangunan rumah kedai 2 tingkat.

Ada yang nak bercuti ke Melaka? Bolehlah try sini yer...

Rabu, 30 Mei 2012

Nasi Goreng Udang Podeh dan Perpisahan

Assalamualaikum.....

Dah sarapan ke? Hmm, pagi nie, sebelum subuh lagi kita dah sibuk di dapur. Menyiapkan sarapan sebab hubby ada. Hubby akan ke China lagi pagi nie. So, dia tidur kat KL lah malam tadi sebab lebih mudah ke KLIA berbanding bertolak dari Kuantan.

So, sempena perpisahan sementara kami sehingga hari Sabtu nie, kita buat Nasi Goreng Udang Podeh. Sajer ada word Podeh tu sebab guna cili padi. Tapi tak letak banyak pun sebab takut hubby sakit perut pulak nanti. Sempoi jer pon, tapi Alhamdulillah, hubby makan lebih sikit pagi nie. Dia kata sedap. Maklumlah, dah lama tak makan masakan isteri. Kalau hujung minggu, hubby tak benarkan kita masak sebenarnya. Dia kata tak perlu susah2, masa pun limited, nanti jadi penat pula. Ha, sangat baik kan..? Cumanya, kita suka jer nak masak, walaupun x pandai. Dah ler x pandai, jarang pula masak, makin tumpul la skill jawabnya.

Oh yer, walaupun sepanjang minggu kami terpisah, tapi selalunya weekend mesti bersama. Oleh kerana weekend nie akan terbuang 50% daripada jumlah waktu tetap bersama-sama, maka ada sedikit rasa ralat dalam hati. Walaubagaimanapun, : Aku relakan kau pergiiiiii (sila ikut tonasi lagu Fauziah Latiff).

Ohkeyyy, cukuplah bebel kisah percintaan hujung minggu kami, meh tengok sarapan pagi tadi... Oh, kita sajer goreng sekali nuget ayam tempura tu sebagai side dish...


Nak resepi ke? Alahai...segannya nak letak sebab nasi goreng jer pun. Apa2 pun, bahan asasnya tetap sama. Mungkin cara masing2 berbeza, tapi kita punya cara memang common sangat.

Tapi, manalah tahu kalau ada yang baru nak cuba2 masak, bolehlah try cara kita nie yer. Inipun, mengenangkan seorang adik di opis nie yang akan mendirikan rumah tangga bulan hadapan yang sering bertanya tentang resipi dan gaya masakan kami kaum ibu. Katanya beliau tak pernah lagi nak masak2 bersungguh bagai. Tapi memandangkan akan melangkah ke alam rumahtangga, beliau harus bersedia. Lagipun, nanti masa Ramadhan kena masak untuk sahur kan..? Alahai...bebel lagiii... Jom semak resepi kita...

Nasi Goreng Udang Podeh

Bahan-bahan:

1 mangkuk nasi
beberapa ekor udang
1 biji telur
sayuran (kita guna kobis jer)

Bahan tumbuk :
10 biji cili padi
2 ulas bawang merah kecil
1 biji bawang merah saiz sederhana

Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara :

1. Tumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan
2. Masukkan udang dan gorengkan dengan api sederhana selama 2 minit
3. Masukkan nasi dan gaul rata
4. Kautkan nasi ke tepi sedikit. Pecahkan telur dan kacau telur setempat. Agak2 telur dah jadi sedikit scramble, gaul rata dengan nasi.
5. Masukkan sayur, dan perisakan dengan garam.
6. Gaul lagi rata hingga sebati dan hidangkan.

See...sonang sangat kan..?

Selasa, 29 Mei 2012

Tindakan Untuk Penceroboh Amatur..!

Assalamualaikum.....


Entry ini adalah sambungan daripada kisah di SINI....



Yeap, terima kasih banyak2 pada yang menyuarakan pendapat dalam entry sebelum nie. Memang...kalau nak ikutkan hati, nak jer tonyoh kan gambar tu pada parents masing2. Sebelum tu diorang sama ada x percaya, atau mak bapak tu sendiri x nak mengaku and nak cover anak2 diorang kan....

Tapi, hati kita memang sakiiit sangat. Terbayang2 imej mereka nie panjat masuk rumah kita mcm mana... Kalau dah sampai piring Astro pun jahanam, apa lah agaknya yang diselongkar lagi barang2 kami. Kesiannyaaaa rumah kita.

Bila mereka dah sedar yang kita dah ambil gambar mereka, mereka berkumpul sambil berbincang. Masing2 dengan kepala yang tertunduk... Mula2 kita nak biarkan saja mereka dengan kegelisahan itu, tapi hati masih geram selagi belum dapat 'basuh' diorang. So, apa lagi, kita panggil jer diorang.

Lambat2 masing2 melangkah ke arah kita. Anak jiran sebelah 3 beradik (termasuk perempuan yg kecik sekali), berdiri di barisan belakang dan tidak keluarkan suara langsung pun. Yang bersoal jawab dengan kita ialah yang paling besar. Dalam entry sebelum ini, anda boleh lihat gambar, remaja yang bert-shirt biru. Umurnya 16 tahun. Dah sekolah tingkatan 4.

Kita tanyakan umur dan nama masing2. Kita tanyakan di mana rumah mereka. Mereka kata mereka tinggal di kampung berdekatan, bukannya dari taman kita. Hanya anak jiran sebelah jer yang tak bersuara dan kita x tanya sebab dah kenal.

Kita tanya kenapa panjat, kenapa masuk rumah orang. Jawab mereka ialah bola dah masuk rumah orang... Geram betulll dengar jawapan tu. Bukan budak kecik lagi, dah besar panjang... takkan tak tahu salah atau betul lagi..?

Apa lagi, kita basuh cukup2. Hubby tegur kata x payah cakap banyak sebab bukan budak2 tu paham pun. Tapi kita rasa diorang faham, and kita x peduli kalaupun diorang x faham, janji hati kita puas dapat lepaskan geram.

Kita beritahu, kita boleh submit gambar2 nie semua pada pihak polis yang mana balai polis tu jaraknya hanya 3km jer dari rumah kami. Tapi kita kata, kita takkan submit dulu. Kita nak mereka berubah. Jangan suka2 masuk dan rosakkan rumah orang. Kalau terjadi lagi lain kali, kita pasti akan segera serahkan gambar mereka pada polis. Hubby pula nasihatkan mereka : Kalaulah ditakdirkan ada pencuri masuk rumah yang mereka panjat tu dan merompak, walaupun bukan mereka yang buat, tapi bukti gambar menunjukkan mereka. Pasti mereka akan menghadapi masalah yang besar. Selesai sesi 'laundry' otak remaja2 tu, kita lepaskan mereka dengan amaran keras.

Malam tu, selepas Maghrib, kedengaran orang memberi salam. Bila tengok, rupanya 3 antara 6 orang tu berdiri di depan pagar. Diorang beri salam dengan sopan. Jurucakapnya tetaplah yang paling besar tu. Berbaju Melayu, bersongkok. Baru selesai solat Maghrib di surau berdekatan.

Jurucakapnya mula berbicara. Katanya dia dan kawan2 ingin minta maaf banyak2. Mereka berjanji tak akan main bola di kawasan perumahan lagi. Mereka akan mencari kawasan yang bersesuaian untuk bermain bola. Oleh itu, mereka sangat berharap agar kita tak serahkan gambar2 mereka kepada pihak polis dan ibu bapa mereka. And, anak jiran kita tu (Form 2, 14 tahun), mencelah. Katanya, yang lain2 tu bukan budak kampung, sebenarnya mereka pun anak2 orang kawasan perumahan kita tu juga. Mereka tak nak mengaku sebab takut kita akan adukan pada parents masing2. Kita tanyakan parents masing2 siapa. Ternyata memang kita kenal ibu bapa mereka. Bukan calang2 parents diorang. Macam jiran kita tu, suami isteri guru sekolah menengah. Ada lagi a few yang anak guru juga. Ada juga yang parents nya berjawatan Pengurus di MNC manufacturing company yang dikenali seluruh dunia, dan ada juga yang bekerja di salah sebuah IPTA di Melaka nie. Issshhh.... ibu bapa diorang, tahu tak anak2 mereka buat apa?

So, sesi ke-2 ceramah pun kita bagilah.... Fine, kita x kan serahkan pada polis atau pun parents mereka. Dengan syarat, tiada lagi aktiviti yang tidak sihat seperti ini. Kita maafkan mereka. Ambillah pengajaran dan iktibar. Ini semua adalah pembelajaran untuk mereka dalam proses pembesaran masing2. Kita bukannya guru, tapi kita harap mereka akan ikut nasihat kita. Tundukk jer mereka sepanjang kita ceramahkan.... Akhir sekali, mereka ucapkan terima kasih banyak2 atas segala nasihat yang kita berikan.

Alhamdulillah... Selesai satu masalah. Walaupun kecil, namun terganggu juga jiwa. Harapnya mereka tu semua betul2 insaf lepas nie...

Gambar tetap akan ada dalam simpanan. Sebagai precaution...

And kita terkejut bila Adam komen :

MAMA MACAM BAGI CERAMAH MOTIVASI PULA....

Owhh...lupa pula. Memang kita suka beri motivation speech. Terbawa2 lagi sebab dulu masa belajar, puas pusing satu semenanjung jadi facilitator...



Semoga mereka insaf....

Hah, Gotcha!! Ooooo... Menceroboh Yer..??!!

Assalamualaikum.....

Pada hari Sabtu yang lepas, kami tiba di rumah dah petang. Dari pagi lepak bersenang lenang rumah Mommy, bila dah petang, baliklah sarang semula kan...

Sebelum masuk ke rumah, kami melintasi sekumpulan remaja yang bermain bola sepak di atas jalan raya di hadapan rumah kami. Salah sebuah rumah yang belum di masuki tuannya di jadikan 'port' mereka. Pagar rumah baru tersebut di jadikan 'gol' untuk permainan mereka. Berdentam dentum pagar rumah orang tu dikerjakannya... Eisshh...geram betul kita tengokkan... Mak bapak diorang nie tak reti tegur anak diorang ker? Ini dah masuk kategori merosakkan harta benda orang lain tau..

Tak lama kemudian, kami anak beranak mula membersihkan halaman rumah. Menyapu daun2 kering dan mengemaskan kawasan halaman serba sedikit. Kali ini kita nampak mereka semua dah bertenggek atas tembok rumah kosong tu, dan ada seorang dua yang dah melompat masuk dan memanjat tiang rumah tersebut pula.

Oh my.... Rasa dah tak boleh tahan langsung dah geram kita. Kita lari masuk rumah, capai kamera, dan terus snap2. Mula2, mereka tak perasan langsung kita ambil gambar mereka. Tapi masa separuh dari mereka dah melompat keluar pagar, tiba2 salah seorang toleh pandang kita sedang snap gambar mereka. Salah seorang yang masih di dalam dan belum keluar, dah serba salah. Takut kita snap gambar dia pula. Dia pergi ke pagar sebelahnya pula, konon jauh sikit. Tapi kita manage juga utk capture...

Let's see them.....

Di atas tembok di bahagian depan

Di atas tembok pembahagi 2 rumah


Bergerak keluar


Dah mula perasan, alih ke tembok sana untuk keluar..


Yang terakhir keluar dalam kegelisahan...


Satu baris rumah di hadapan barisan rumah kita nie ialah rumah fasa baru. Sebab tu ada yang tuannya dah masuk rumah dan ada yang masih kosong lagi. Mungkin tuannya nak renovate dulu kot...

Tapi malangnya, di jadikan mainan oleh remaja nie semua. Mereka bermain bola atas jalan raya, pagar rumah orang lain dijadikan gol dan dihentam sekuatnya oleh bola yang ditendang mereka berkali2, dan bila bola melantun masuk rumah orang lain, dengan mudahnya mereka menceroboh....

Untuk pengetahuan pembaca sekalian, dah hampir setengah tahun perkara ini merunsingkan kami dan keluarga. Apa taknya, 2 daripada remaja itu adalah anak jiran sebelah rumah kami. Mula2, kami pelik, sebab ada beberapa kejadian yang berlaku bila kami pulang pada hujung minggu. Antaranya :

- Untuk beberapa weekend, setiap kali kami pulang, kami dapati ada serpihan batu bertaburan atas porch. Seperti serpihan daripada dinding yang pecah.

- Pada satu hari, kami dapati lampu gate di atas pagar kami, dah pecah dan tercabut.

- Astro kami ada masalah. Bila panggil Astro service, ternyata wayar dah tercabut, serta Astro dish pun dah senget. Kami terpaksa mengeluarkan peruntukkan beratus ringgit untuk membaikinya semula.

Kebetulan, kami lihat dengan mata kami sendiri, anak jiran sebelah menendang bola dengan kuat sehingga melantun ke tembok antara rumah kami dan dia. Sehinggalah akhirnya bola tersebut melantun masuk ke rumah kami. Adam yang tolong pulangkan, atau kadang2 hubby yang tolong hulurkan. Dalam hati kami dah mula mengaitkan bola itu dengan kerosakan2 di atas. Agaknya kalau kami tiada di rumah, apalah yang berlaku bila bolanya melantun masuk...?

As time goes by, kami ceritakan kegusaran kami pada site supervisor pihak developer yang memang kamceng dengan kami. Dia pun naik marah dengarnya... Rupa2nya, bila kami tak ada, site supervisor nie beritahukan perkara ini pada neighbour kami sebab anak merekalah yang menjadi puncanya. Bila kami pulang minggu depannya, jiran kami suami isteri jumpa kami... Borak kat tembok jer... Dia kata, dia dah tanya anaknya dan anak dia kata tak pernah main bola sampai ke rumah kami. Fine!! Tak nak mengaku. Sebabkan x nak gaduh dengan jiran, kami pendamkan saja.

Hujung2 minggu yang berlalu, berpuluh kali kami nampak depan mata kami, mereka dengan selamba panjat tembok dari rumah mereka dan lompat masuk rumah kami untuk ambil bola. Mungkin mereka ingat kami x nampak dari dalam rumah, padahal terang2 kami nampak dengan jelas. Nak kejar semula, dah tak sempat. Geram betulll... Dah lah tu, mak bapak dia x nampak ke...?

Satu hari yang lain, kebetulan masa kita menyapu di luar, melayang lagi bola tu masuk dan kali nie kena pasu bunga kita pula. Nasiblah tak cedera. Sambil kita hulurkan bola tu, kita pesan kat diorang.

"Lain kali jangan sampai masuk bola dalam rumah nie. Kalau bola masuk, jangan panjat rumah nie tau. Ingat tu, jangan panjat lagi..!!"

Mereka langsung x jawab apa2, angguk pun tidak, terima kasih sebab tolong ambilkan bola pun x.

Minggu depannya, kami balik rumah agak awal dari biasa. Biasanya hari Sabtu, sampai ke malam baru balik rumah, tapi masa tu baru pukul 4.00 rasanya kami dah balik. This time kami nampak mereka main depan pagar kami pula... Kebetulan ada 2 buah basikal yang di campakkan di depan pagar kami, sehingga habis calar balar cat pagar rumah kami. Oh, pagar kami ialah pagar kayu, so sedikit terguris pun dah cacat habis. Tapi budak2 tu selamber jer tarik basikal mereka dan alihkan dari situ.

Bila masuk rumah, kami tutup pagar semula. Tapi, tak lama kemudian, dengar bunyi hentaman bola di pagar kami pula. SUBHANALLAH...!! Mereka jadikan pagar kami sebagai gol...!!!! Bila dah x tahan telinga dan sakit hati, hubby nak sound diorang di luar, tapi kebetulan mereka pula bersurai entah ke mana. Yang peliknya, neihbour kita ada jer kat rumah, sedang membelek kereta. Takkanlah x tau apa anak mereka buat? Tak kan x boleh nak tegur? Kalau kami tegur, takut dia pula terasa hati. Sedangkan yang masa site supervisor tegur mereka tu pun, mereka dah cuba elakkan diri dari kami.

Esoknya, hubby terperasan yang pagar kami dah sengeettt!!! Sebelah elok, sebelah lagi dah renggang.. Dan bila buka atau tutup, sebelah berjalan dengan laju dan elok, sedangkan yang senget tadi terhegeh2 bergerak...! Eiii..gerammmmm sangat. Senang2 jer diorang nie rosakkan harta benda orang lain. Kalau suruh ganti, bolehker? Sedangkan kami sendiri bekerja sampai ke malam hari, mengumpul duit bertahun2, diorang senang2 jer jadikan pagar dan rumah kami padang bola.

Bukan tu jer, 2 minggu lepas, bila kami balik pada hari Jumaat malam, kaca di pintu penutup letter box dalam tembok tu, dah rompong....! Letter box tu sebelah kiri, tapi kacanya yang berderai kami jumpa elok terlonggok di atas rumput sebelah kanan halaman rumah. Jelas bahawa mereka nie jadikan porch kami sebagai padang bola mereka sepanjang ketiadaan kami... Bukan tu saja, kita nampak mereka panjat lagi pagar kami untuk ambil bola yang melantun masuk. Kali ni kita nampak mereka dengan selambanya PIJAK pokok bunga melor dan pokok cili yang hubby tanam di tepi tembok tu... Nak nangis rasanya. Patutlah pokok di sudut tu layuuuu jerr...

Kita dah rasa sangat marah. Dah nekad nak pasang CCTV, dapatt jer gambar, terus nak cari lawyer. Saman budak2 tu dengan mak bapak sekali dan tuntut semua ganti rugi!! Gerammm sangat.

Tapi Allah itu Maha Mengetahui, Maha Mengasihani..maka Allah temukan kami dengan perlakuan remaja2 tu last week...

Setelah gambarnya kita ambil, agak2 korang lah kan.. apa tindakan kita..?

Isnin, 28 Mei 2012

Mama, saya nak sunat!!

Assalamualaikum.....

Ok, tajuk entri agak ganas tanpa tapisan. Tapi, nak tapiskan apa lagi. Dah tentu ini bahasa perbualan kita semua. Boleh jer nak ganti dengan khatan, tapi community kita kat kampung tu masih selesa dengan perkataan sunat.

Owh, Jumaat malam yang lepas, kami menghadiri jemputan kenduri doa selamat untuk kawan baik Adam di sekolah yang akan bersunat pada hari Ahad (semalam). Kebetulan memang kami berjiran. Selang 3 buah rumah jer dari rumah mak di kampung tu.

Ibunya cerita, anaknya sendiri yang minta nak bersunat kerana kebanyakkan kawan2nya telah selesai. Termasuklah kawan-kawan baiknya iaitu Adam dan Firdaus. Nama anak yang berani ini ialah Fakrul Radzi. Walaupun dia anak yang bongsu, jelas dia sangat berkeyakinan. Tau tak malam tu, dia bersalam dan berbual dengan semuaaa tetamu. Tak kira muda atau tua. Dengan senyuman yang tidak putus, budi bahasanya halus sekali...

Alhamdulillah...dah selamat pun.

Fakrul Radzi ialah si hensem yang bersongkok...
Mereka bertiga memang sangatt rapat!

Ahad, 27 Mei 2012

Makan di Melaka : Beriyani Gam Lot 85

Assalamualaikum.....

Dah lama sebenarnya kita dan hubby tak makan di kedai nie. Memang x dinafikan, kualiti beriyani gam dia masih kekal sejak puluhan tahun yang lalu. Maaflah, kami rasa beriyani gam disini jauh lebih sedap daripada yang femes di Batu Pahat punya food court seberang hospital sebelum jambatan tu.

Masa ke sini Sabtu yang lepas-lepas, kami tiba lebih kurang pukul 11.00 pagi. Since belum breakfast, kami brunch terus. Lokasi kedai nie sederet dengan Maktab Perempuan di Jalan Durian Daun, Melaka. Selain daripada Nasi Beriyani, of course ada nasi putih dan lauk2 kampung seperti biasa. Tapi masa kami sampai, lauk pauk belum dikeluarkan habis lagi. Baru sikit-sikit jer. Geram tengok sayur2 yang fresh tu. Tapi godaan nasi beriyani tu lebih kuat lagi...



Anyway, let's see the pictures...



Signage kedai


Menu sarapan pagi masih ada...

Lauk-lauk untuk lunch yang baru mula dihidang.

Lagi lauk pauk yang fresh...

Hidangan untuk kami. Nasi beriyani sorang satu set dan ikan pari asam pedas.

Ikan pari asam pedas. Oklah, cuma ada asam pedas yang lebih sedap lagi.

Set untuk Adam. Nasi beriyani, ayam masak merah

Set hubby. Nasi Beriyani, Ayam Kurma

Set kita, Nasi Beriyani Ayam Rempah.

Kuah dalca yang sedap, pekat dan secukup rasa.

Teh O Ais Limau kita..

Bapak dengan anak minum sirap bandung..

Star menu memang Nasi Beriyani dia. Even, kalau makan nasi jer pun kita dah cukup puas hati. Lembut, lemak, gebu, rempah yang secukup rasa. Kuah dalca dia pulak, memang pekatlah. Tak macam kebanyakan kedai yang kuahnya cair bair jer tu...

Tak lama lepas kami duduk, datang beberapa kumpulan anggota polis. Rupa2nya mereka dah tempah satu seksyen utk lunch. Ada jamuanlah kot. Public pun dah mula ramai kat situ. Cuma asam pedas tu kurang power.... Lagipun datang situ bukan untuk asam pedas, kan...

Bolehlah kalau nak cuba kat sini.... 

Sabtu, 26 Mei 2012

Sardin Masak Lemak

Assalamualaikum.....

Sebenarnya menu nie sangatlah ringkas, mudah di masak serta kosnya murah. Sedap pula tu. Sebab itulah Adam request menu nie. Dah 2 minggu dia sebut. Last2, kita masakkan juga Sabtu lepas. Kebetulan mommy masak kari kambing and Adam x makan daging lembu and kambing. So, kita tapau lauk kambing and masak sardin untuk dinner Sabtu tu.


Hahah... meja makan kat rumah tu, segala macam barang ada.. Makanan dah tentulah, dengan buku Adam, novel cinta mama dia..semua nak longgok kat situ gak..hehehehehe

Oh, Adam makan nasi sampai bertambah 2 kali dengan lauk nie. Puas betul hati dia. Cuma ralat sedikit, tak sempat nak masakkan cekodok untuk cicah dengan kuah sardin tu. Cekodok sebesen (saiz kecik jer lah..) pun boleh habis tau...

Nak resipi? Bolehh...? Sebab tak semua orang pernah makan menu nie. Ada yang pernah makan sambal sardin jer.


Masak Lemak Sardin dan Ubi Kentang


Bahan-bahan :
1 tin sardin (besar atau kecil, terpulang)
3 biji ubi kentang di potong baji (wedges)
15 biji cili padi
3 ulas bawang kecil merah
2 cm kunyit hidup
1 keping asam gelugur
Santan
Garam

Cara-cara :
1. Tumbuk kunyit hingga lumat. Kemudian masukkan cili padi dan tumbuk lagi hingga lumat. Masukkan pula bawang merah kecil dan tumbuk pecah2 saja.
2. Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan renihkan dengan api sederhana.
3. Setelah santan mendidih, masukkan ubi kentang. Gaulkan kuah di dalam periuk selalu agar santan tak pecah. Kecilkan api jika perlu.
4. Bila ubi kentang dah empuk, masukkan asam gelugur dan sardin berserta dengan sosnya kedalam periuk. Gaulkan sebati.
5. Perasakan dengan garam. Renihkan lagi 2-3 minit.
6. Hidangkan dengan nasi putih, atau cicah cekodok...


Senang kan..? Tak sampai setengah jam, dah siap terhidang.. Ada orang pula, kalau dapat makan lauk nie, ada pulak ikan kering bulu ayam yang digoreng garing, memang lajulah suapan mereka. Hwever, hubby kita x berapa gemar menu nie. Adam jer yang suka... Kepedasan, kepekatan kuah dan banyak mana kuah sebenarnya boleh disesuaikan mengikut citarasa anda...

Selamat mencuba..

Jumaat, 25 Mei 2012

Tekanan untuk Penyelesaian...

Assalamualaikum.....

Malam tadi kita hanya dapat melelapkan mata sepanjang 3 jam saja. Tidur pukul 4 pagi dan bangun lebih kurang jam 6.30 pagi. Puncanya adalah kerana tekanan kerja di pejabat. Dengan deadline yang semakin dekat dan calculation masih belum tally lagi, memang betul2 menyesakkan otak. Puas cari di mana loop holenya, tapi masih belum ada rezeki berjumpa penyelesaian...

Pagi ni, seluruh tubuh, jiwa dan otak rasa sangat penat. Tangan menggigil sebab tak cukup rehat tapi otak memaksa untuk cari kesudahan masalah...

Allahumma Yassir Wa Laa TuAssir, Wa Tammim Bil Khair...

Ya Allah, Permudahkanlah urusanku dan berikan pengakhiran yang baik...

Amiin Ya Rabbal 'Alamiin.

Khamis, 24 Mei 2012

SEGMEN NASZ : BLOGLIST NASZ JUN 2012

Assalamualaikum.....



Sebenarnya kita join lagi segmen Bloglist Nasz nie. Walaupun bulan Mei dah ada dalam bloglist beliau, dek kerana seronoknya rasa bila berada di situ, jadi kita memang nak join lagi...

Seronok tau... Trafik pun menyumbang juga... So, jom join ramai2...

Nak join.. Meh kilik siniiiiiiii.....

Isu Puasa di Bulan Rejab

Assalamualaikum.....

Kita ada kenalan baru dari negara jiran. Kita percaya ada segelintir rakan2 blogger pun dikunjungi beliau. Atas dasar persahabatan sesama blogger, dan untuk jalinan ukhwah, kita kunjungi blog beliau yang berilmiah itu. Ada satu entrynya yang menarik hati kita. Selama ini kita semua terus mempercayai status, e-mail, postings tentang ilmu akhirat tanpa kita selidik sama ada benar atau tidak, sahih atau dhaif? Kita sendiri masih belum mendapatkan kepastian dari yang lebih ariff, tapi mungkin entry beliau boleh dijadikan pitt stop untuk kita mengenal amalan sahih yang sepatutnya.

Marilah kita cuba2 risik yer....

Entry beliau :

Jangan Dinodai Kesucian Bulan Rajab


Owh, kita hanya ingin berkongsi. Selebihnya, Allahu a'lam bis sawaab....

Makan Everywhere : Pizza Hut

Assalamualaikum.....


( Sila ambil perhatian bahawa entry ini memaparkan campuran bahasa rojak yang melampau..! )



Kelakar sket la version makan2 hari nie. Memanglah makan di Pizza Hut Melaka, tapi Pizza Hut kan ada di mana2 saja. And for most, mcm jakun la pulak makan kat Pizza Hut pun, nak tepek dalam blog. Maklumlah, it's a common food compared to other delicacies kan... Anyway, the purpose of kita abadikan the moment di sini partly not because of the food only, tetapi juga sebagai one of the family memories that we had together. Maklumlah, kami kan weekend family...

So, untuk hiasan blog dan entry nie, kita hidangkan gambar food jer lah...

Favourite Platter. Kita punya.

Meatball Spaghetti. Hubby's

Seafood Lasagna. Adam's


Our drinks.. Asam Boi Fizz (mine), Ice Coffee Floats (hubby's) and Soya Bean Milk (Adam's)


Total bill : RM62.95

He doesn't look happy.. I wonder...

This lady looks happy... Tak nampak? Never mind...

All of the foods' quality was good. Ok lah... Tapi yang Favourite Platter tu memang yummy sungguh. Actually that platter is supposed to be a snack platter jer. We all share2. Lagipun kita masih kenyang lagi dengan lunch. Masa lepak kat Pizza Hut AEON Bandaraya Melaka nie, dah agak petang juga... Cuma hubby and Adam yang bersungguh2 makan. Walaubagaimanapun, I was not sure why hubby and Adam's expression were not happy. Both of them looks like as if they were wearing a false happy mask on their face...

Well, as long as we were together... I dun really care where or what we do. That is what a real family is, kan...?

Rabu, 23 Mei 2012

Saman Speed Trap Lebih Mengganas..!

Assalamualaikum.....



Picture credits to Laman Ayahsu


Sebenarnya dah beberapa minggu kita membaca entry daripada blog Laman Ayahsu yang membawakan berita ini. Sebahagian daripada pembaca blog kita nie pun memang dah baca maklumat tersebut, namun mungkin masih ada di luar sana yang belum menyedari hakikat tentang sistem saman speeding yang terkini ini.

Tahukah anda bahawa anda akan jarang-jarang dapat melihat anggota polis duduk di celah2 pokok ataupun di bawah jambatan mahupun di tengah-tengah cahaya terik matahari sekarang? Ini adalah kerana pengeluaran saman untuk speeding ini telah pun diserahkan kepada 2 syarikat swasta. Seolah-olah diswastakan, tetapi bezanya, pihak polis yang memantau saman-saman ini telah memberikan amanah kepada syarikat swasta untuk membantu pemantauan speed limit dalam mengeluarkan saman. Ianya lebih kepada bussiness partner relations. Itu yang saya faham lah...

So, secara ringkasnya, setiap 5 juta pertama saman yang berjaya di capture oleh syarikat ini dan di submit kepada pihak polis, syarikat ini akan menerima komisen sebanyak RM16.00 bagi setiap saman. Bolehlah darabkan RM16 dengan 5 juta saman yer....

Peringkat kedua ialah sekiranya dia melepasi 5 juta saman, mereka akan menerima agihan komisen dari skim yang berbeza pula. Agak complicated untuk dihuraikan di sini.

Sebenarnya maklumat ini, kita dapat dari perkongsian Ayahsu di entry beliau INI beberapa minggu yang lepas. Kita nie x berapa mahir dalam business management. Kalau ada yang mahir dan jelas, bolehlah bantu untuk explain sedikit...

Oleh kerana itu, setiap kali balik ke PD atau Melaka sejak kebelakangan nie, kita sentiasa perhatikan dengan teliti mana kamera-kamera pemantauan yang di pasang. Betapa terkejutnya kita bila memang jelas kelihatan banyak kamera baru yang di pasang. Ada yang seperti tiang lampu di tepi jalan, ada yang tersorok di sebalik bukit selepas flyover, ada juga yang dipasang di bill board fly over seolah2 lampu, tapi bila di perhatikan teliti, jelas ianya kamera....

So, berhati-hatilah semua. Objektif syarikat2 yang dilantik ini adalah untuk mencari seberapa banyak saman yang boleh agar mereka dapat meraih keuntungan....

Selasa, 22 Mei 2012

Abang Yang Berani : Amirul Haikal

Assalamualaikum.....

Kita merupakan follower untuk sebuah blog simple. Tuan punya blog tersebut adalah seorang anak kecil yang berusia 11 tahun. Namanya Amirul Haikal. Kita memang kagum dengan beliau sebab walaupun usianya baru sahaja 11 tahun, tapi dia menulis blognya dengan sopan dan berbudi bahasa. Walaupun tulisan entry nya semua ringkas, namun usaha beliau untuk post up entry itu sangat adorable. Anak kita Adam yang muda setahun dari beliau tu, nak buat karangan untuk sekolah pun, ayat kucar kacir lagi.

Amirul, daripada luarannya nampak seperti seorang kanak-kanak yang biasa. Beliau adalah seorang yang pemalu dan bersopan santun. Sweet sangat bila seorang kanak-kanak lelaki mempunya sifat2 begini.

Namun yang paling memeranjatkan kita adalah bila beliau sanggup menggadaikan nyawanya sendiri dalam usaha menyelamatkan adiknya yang secara tak sengaja terjatuh ke dalam sebuah kolam renang di dalam satu keramaian. Oh, tolong jangan salahkan sesiapa, kerana kita tak mampu menjangka takdir ketentuan untuk diri kita semua sendiri juga.

Point kita ialah, kalaulah kita boleh calonkan Pingat Hang Tuah tu, beliaulah orang yang layak dicalonkan...

Mari berkenalan dengan beliau. Serius sebak di hati mengenangkan pengorbanan beliau dan betapa murninya sifat beliau...

Blog beliau ialah http://amirulhaikal.blogspot.com/ atau anda boleh membaca entry beliau tentang kasih beliau terhadap adiknya di SINI...

Kenapa Bukan Aku..? - Istidraj

Assalamualaikum.....


Kita baru sahaja membaca posting di blog The Plain Yard. Thank you Yazid kerana beri permission untuk akak sharekan di sini.

Kita rasa ini adalah satu pengetahuan yang perlu diketahui oleh setiap umat. Tak banyak ceramah2 agama menjelaskan tentang perkara ini. Mungkin kerana pertanyaan tentang isu ini tersimpan di dalam hati saja. Malu nak tanya depan orang ramai :

Kenapa aku selalu buat baik, tapi hidup susah. Tapi orang yg melakukakn kemungkaran dan maksiat tu lah yang nampaknya hidup dengan senang...?

Kalaulah tiada bimbingan kepada yang bertanya soalan ini, ia akan membawa si penanya kepada jalan yang salah. Dia mungkin akan berfikiran :

Alaahh...pergi enjoy pun boleh hidup senang lenang. Let's party...!

Haa...dahhhhh terpesong akidah seorang umat kan...

Makanya, artikel di bawah ini merupakan sumbangan kepada motivasi diri kita sekalian dalam menjalankan ibadah...

Semoga kita semua mendapat kebaikan daripadanya...





ISTIDRAJ
Ada yang mungkin tertanya-tanya, "Kenapa kadang kala kita lihat seseorg insan tu sentiasa dapat kegembiraan spt dapat naik pangkat, murah rezeki dan lain-lain nikmat dunia sedangkan dia tu selalu melakukan kemungkaran?".
- Jawapannya senang je, kadang kala sesuatu anugerah Allah swt kpd seseorg individu tu bukanlah sebab Allah sayangkan hambanya itu tetapi kerana Allah nak tengok sejauh mana keikhlasan orang itu. Allah nak tengok adakah hambanya itu akan menyedari bahawa Allah amat bermurah hati dengannya jadi sepatutnya dia bersyukur dan berubah menjadi baik. Tapi jika individu itu masih tidak reti bersyukur maka sesungguhnya dia telah menimbulkan kemurkaan Ar-Rahman.

Ada yang bertanya, "Kenapa kadang2 kita dah banyak kali berdoa tapi belum dapat apa yang diimpikan?".
- Itu tandanya Allah sayang pada kita. Sebabnya Allah tahu kalau kita lambat atau belum dpt yg diimpikan, kita akan terus berdoa dan mengingati Ilahi. Sebenarnya Allah amat rindukan suara hamba-hambaNya merayu dan memujiNya. Kalau sekali berdoa terus dapat, kemungkinan besar lepas tu kita TAKSUB dan RIAK, dan terus lupa utk bersyukur pd yg Esa.

Apakah dia ISTIDRAJ itu?
Ianya adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya. Inilah yang dinamakan istidraj.
Rasullulah s.a.w.  bersabda :
"Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat kepada hambanya yang selalu membuat maksiat (durhaka), ketahuilah bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT." (Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Ahmad dan Al-Baihaqi)

Tetapi, manusia yang durhaka dan sering berbuat maksiat yang terkeliru dengan pemikirannya merasakan bahawa nikmat yang telah datang kepadanya adalah kerana Allah sayangkannya dan kasih dengan perbuatan maksiat mereka.

Tetapi bagaimana dengan ada orang yang sembahyang 5 waktu sehari semalam, bangun tengah malam bertahajjud, puasa bukan di bulan Ramadhan sahaja, bahkan Isnin, Khamis dan puasa sunat yang lain. Tapi, hidup mereka biasa sahaja. Ada yang susah juga.
Kenapa?

Dan bagaimana pula orang yang seumur hidup tak sembahyang, puasa pun tak pernah, rumahnya tersergam indah, kereta mewah menjalar, duit banyak, dia boleh hidup kaya dan mewah.
Kenapa?

Bila kita tanya, apa kamu tak takut mati? Katanya, alah, orang lain pun mati juga, kalau masuk neraka, ramai-ramai. Tak kisahlah! Sombongnya mereka, takburnya mereka. Rasullulah s.a.w. naik ke langit bertemu Allah, Nabi Sulaiman, sebesar-besar pangkatnya sehinggakan semua makhluk di muka bumi tunduk di bawah perintahnya pun tak sombong! Secantik-cantik Nabi Yusof dan semerdu suara Nabi Daud, mereka tak sombong. Bila sampai masa dan ketikanya, mereka tunduk dan sujud menyembah Allah.

Manusia istidraj - Manusia yang lupa daratan.
Walaupun berbuat maksiat,dia merasa Allah menyayanginya. Mereka memandang hina kepada orang yang beramal. "Dia tu siang malam ke masjid, basikal pun tak mampu beli, sedangkan aku ke kelab malam pun dengan kereta mewah. Tak payah beribadat pun, rezeki datang mencurah-curah. Kalau dia tu sikit ibadat tentu boleh kaya macam aku.", katanya sombong. Sebenarnya, kadang-kadang Allah memberikan nikmat yang banyak dengan tujuan untuk menghancurkannya.

Rasullulah s.a.w bersabda:
"Apabila Allah menghendaki untuk membinasakan semut, Allah terbangkan semua itu dengan dua sayapnya" (Kitab Nasaibul æIbad) Anai-anai, jika tidak bersayap, maka dia akan duduk diam di bawah batu atau merayap di celah-celah daun, tetapi jika Allah hendak membinasakannya, Allah berikan dia sayap. Lalu, bila sudah bersayap, anai-anai pun menjadi kelkatu. Kelkatu, bila mendapat nikmat(sayap), dia akan cuba melawan api.

Begitulah juga manusia!!!
Bila mendapat nikmat, cuba hendak melawan Allah swt.

Buktinya : 
1 - Firaun.
Nikmatnya tak terkira, tidak pernah sakit, bersin pun tidak pernah kerana Allah berikannya nikmat kesihatan. Orang lain selalu sakit, tapi Firaun tidak, orang lain mati, namun dia masih belum mati-mati juga, sampai rasa angkuh dan besar diri lantas mengaku dirinya tuhan. Tapi dengan nikmat itulah Allah binasakan dia.
2 - Namrud
Cuba membakar Nabi Ibrahim. Betapa besar pangkat Namrud? Dia begitu sombong dengan Allah, akhirnya menemui ajalnya hanya disebabkan seekor nyamuk masuk ke dalam lubang hidungnya.
3 - Qarun.
Tidak ada manusia hari ini sekaya Qarun. Anak kunci gudang hartanya sahaja kena dibawa oleh 40 ekor unta. Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama hartanya sekali akibat terlalu takbur. Jadi kalau kita kaya,jangan sangka Allah sayang, Qarun lagi kaya,akhirnya binasa juga.

Jadi........
Jika kita kaji dan fikir betul-betul,maka terjawablah segala keraguan yang mengganggu fikiran kita.
Mengapa orang kafir kaya, dan orang yang berbuat maksiat hidup senang /mewah? Pemberian yang diberikan oleh Allah pada mereka bukanlah yang diredhaiNya. Rupa-rupanya ianya adalah bertujuan untuk menghancurkannya. Untuk apa hidup ini tanpa keredhaanNya?

Tetapi jangan pula ada orang kaya beribadat, masuk masjid dengan kereta mewah kita katakan itu istidraj. Orang naik pangkat, istidraj. Orang-orang besar, istidraj. Jangan! Orang yang mengunakan nikmatnya untuk kebajikan untuk mengabdi kepada Allah bukan istidraj. Dan jangan pula kita tidak mahu kekayaan. Kalau hendak selamat, hidup kita mesti ada pegangan. Bukan kaya yang kita cari, juga bukan miskin yang kita cari. Tujuan hidup kita adalah mencari keredaan Allah. Bagaimana cara untuk menentukan nikmat yang diredhai Allah?
Seseorang itu dapat menyedari hakikat yang sebenarnya tentang nikmat yang diterimanya itu ialah apabila dia bersyukur nikmatnya. Dia akan mengunakan pemberian ke jalan kebaikan dan sentiasa redha dan ikhlas mengabdikan diri kepada Allah. Maka segala limpah kurnia yang diperolehi itu adalah nikmat pemberian yang diredhai Allah. Bila tujuan hidup kita untuk mencari keredhaan Allah, niscaya selamatlah kita di dunia dan akhirat. Wallahualam.

Dari Abdullah bin 'Amr R. A, Rasulullah S. A. W bersabda:
" Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat.."


Read more: http://theplainyard.blogspot.com/2012/05/plain-ilmu-istidraj.html#ixzz1vZksZsIx

Lebih dari 24 jam Tak Tidur!

Assalamualaikum.....



Semalam hari Isnin, merupakan hari yang cukup menyiksakan buat kita sebab terrrrr..lalu mengantuk. Kisahnya begini :


Ahad : Bangun pagi2, sedang bersiap untuk memasak sarapan, konon nak buat nasi goreng, hubby suruh bersiap segera. Nak sarapan di luar dan melawat rakannya. Kemudian, dari rumah rakannya, terus ke rumah mertua. Then hubby and MIL pergi massage sebab ada urat yang x betul. Habis massage, dah pukul 3 petang and tunggu road tax hubby di deliver oleh agen insurannya. Kemudian balik ke rumah semula, kita sambung buat nasi goreng. Kalau tak, sayang membazir sebab kami akan tinggalkan rumah lama. Tak sampai 1 jam, dah siap memasak, mengemas dapur and packing. Bertolak ke PD pukul 6 petang. Lepas Maghrib di PD dan peluk cium Adam, kami terus gerak ke Kuantan ikut Kuala Pilah. Malangnya 2-2 orang dah penat. Kita cuba lelapkan mata. Dapat lah sejam kot... Tapi hubby dah too tired, drive pun slow sangat. Tiba di Petronas Muadzam, tepat jam 12.00 tgh malam. Berakhirnya hari Ahad....

Isnin : Kita gerakkan hubby pukul 1.00 pagi untuk teruskan perjalanan. Tapi hubby still mengantuk. Bawak kereta pun dah melelong. So, sampai di Petronas Chini, kita take over the wheel. Drive sampai Kuantan. Ambil kereta hubby di bus stand, dah pukul 3.00 pagi. Kita ajak hubby pergi makan to refresh... Makan KFC di Telok cempedak at 3.00 am. Dahlah road block polis depan istana tu sikit punya lama beratur..sebab polis tu cek menyeluruh... Lepas makan di KFC, kita decided utk gerak ke KL terus... So, kita dgn hubby berpisah di situ. Pukul 4.00 pagi bertolak balik ke KL. 2 kali berhenti untuk lelapkan mata sebab dah terlalu penat. Temerloh sekali, dan Karak sekali. Tak boleh nak lena sebab susah hati, takut x sempat masuk opis... Selepas meredah jem jalan raya di KL, tiba di rumah dah almost 9.00. Kelam kabut tukar baju segala dan rushing ke opis pula. Sampai di opis, dah macam gambar kartun kat atas tu. Tinggal lagi boleh tahan daripada tersembam atas meja.

So, entry yang semalam tu, adalah scheduled... Dah agak dah, Monday mesti jadik separa sedar... Hari nie baru nak recover sikit2.

So, my advice.. tolonglah jangan pilih kehidupan macam kita nie. Menyiksakan sungguhh.. (tapi kenapalahhh tak kurus2 lagi..)

Terima kasih kerana masih sudi visit blog kita walaupun kita separa sedar...

Isnin, 21 Mei 2012

Pengalaman Menduduki Ujian Memandu JPJ

Assalamualaikum.....

Apa khabar semua...? How's weekend..? Hopefully enjoyable. Hari ni, kita macam biasa lah, longlai dan layu kerana perjalanan yang jauh....

Anyway, ini adalah siri terakhir tentang perjalanan kita mendapatkan lesen memandu kereta.

Sebelum nie dah ada cerita peringkat pertama dan peringkat kedua proses pembelajaran.

Anyway, tibalah hari untuk test tu. Turn kita, sebelah pagi ialah ujian dalaman tu. Side parking, bukit dan 3 point turn tu. Kacang yoo..hehehehhe. Bila dah siap kan kena angkat tangan kan, masa ujian parking tu... Pegawai tu x sempat tengok kita, kita dah masuk parking. Puas angkat tangan melambai2 mcm Usop dalam Hantu Kak Limah tu pun dia x pandang gak. Last2 kita hon jer.. Ha engkau..baru nak pandang...hehehehehe. Ganazz betul kan..heheheheh. Sekejap dah settle.

Petang pula, ujian on the road...

Dah standby dalam kereta, masuklah pegawai lelaki nie. Muka gila garang, tp nampak mcm muda lagi.. Kita dah standby dah segala macam. So, dah ok semua, full mark on the start, mula drive atas jalan raya. Ha..JPJ officer nie pun terjah tanya dah berapa lama kita bawak kereta. Nampak mcm dah expert. Perghh..giler ke nak ngaku? Tidak sama sekali!!! Just cakap kita dapat cikgu yang bagus jer...hehehehhe.

Tak sampai 5 minit jalan, dia tanya kita, kalau dia ajak keluar boleh tak? Erkkk??!! Keluar as if..dating..??!! Uisshh..x berani nak tanyaaaa...lebih baik diamkan jer...

Dia tanya lagi, and desak lagi. Kita jawab tak sesuai, saya masih belajar..... Owhh..dia tak puas hati. Desak lagi... Sampaikan dia ancam... kalau tak agree, dia akan gagalkan ujian kita. Pergh..terukk kita merayu.

Tapi bila dia tanya lagi, kita tetap bagi alasan mengelakkan diri. Gilalah, dahlah tgh nervous driving test, dia pulak desak benda tak masuk akal mcm tu! Dia tak puas hati, teruss dia pangkah 1 bahagian. Gilerr! Masa tu bab signal. Simpang pun belum wujud, dia kata kita bagi signal dekat sangat dah... Dia tanya lagi... Kita tetap mengelak. Amek kaww..lagi satu di pangkah... Gabra' sungguh lah masa tu... Demi lesen, sebab puas pikir, kalau kita repotkan, ada orang nak percaya ke? Dia nie kan pegawai JPJ... Pegawai tu boleh kata kita memang drive x betul.. that's y gagal. Nanti nak amik test lagi, duit lagi... Argghhh...berserah jer... Kita kata nnt kita bincang bila hari sesuai untuk makan dengan dia... Ceiisss...rasa mcm menggadai maruah jer...

Barulah dia nak senyum lebar. And lepas tu kita pun luluslah...

Seminggu kemudian, betul2 pegawai tu tuntut janji... Well, niat kita, atas dasar kawan, pergilah juga makan dengan dia... tapi sekitar kawasan kampus jer.. Kata nak makan kan... kat bawah pokok depan hostel pun makan juga apa... Ha...amek kaw...

Eisshh...banyak betul dugaan sepanjang perjalanan kita nak ambik lesen nie. Kalau dapat cikgu perempuan, pegawai perempuan, kan ke aman damai otak... Aduhhaaaii... Namun syukurlah, akhirnya selesai semua nie...

Kawan2 sebilik dan satu blok hostel dengan kita, taulah cerita2 nie semua. Dah tentu2 kami bergonjeng bersama2 selalu. Dah dapat lesen tu, kita pulak jadi cikgu x bertauliah pada salah seorang kawan untuk belajar asas memandu di sekitar kampus. Alhamdulillah, beliau pun sekarang dah menjadi pemandu yang cemerlang....


Anda semua, bagaimana..?

Ahad, 20 Mei 2012

Makan di KL : Restoran Murni Bukit Jalil

Assalamualaikum.....

 A couple of weeks ago, kita and a few friends stay back di opis sebab tuntutan kerja. After Maghrib, diorang ajak kita pergi dinner... So, followlah.. Diorang cuba cari Restoran Murni yang ada di Bukit Jalil... Jumpa dengan senangnya. Few years back kita pernah makan di Murni di SS2 PJ. Tapi bila nak pergi lagi, dah x ingat jalan. So, bila tahu dah ada cawangan baru buka di Bkt Jalil, rasa seronok sangat.

Week after that, hubby datang KL, tidur KL sebelum bergerak ke Kuantan esok paginya. So, kita bawaklah hubby makan kat sini... Ada berbagai2 menu. Western dan Asian... Air pula ada yang pilihan yang banyakkk dengan nama-nama yg menarik...

Untuk dinner tu, hubby ordered 3 dishes walaupun kami 2 org jer. Katanya nak rasa and kebetulan dia puasa siang tu. Laparlah kan...


Meh tgk pictures...

cawangan kedai tu baru, tp menu lama. Confirm import dari kedai lama...


Menu 1 : Meatball Bolognese Spaghetti


Menu 2 : Seafood Arabiatta Spaghetti


Menu 3 : Mixed grill...


He doesn't like that seafood spaghetti...


Our drinks : Pink Panther & Summerset



Ada banyak menu pilihan. Last time masa dengan officemates, kita order Udon. Giler marvellous... yummy. This time dengan hubby, hubby prefer bolognese and dia kata yang seafood x sedap. Terbalik dgn kita, kita sangat suka spaghetti seafood sebab yg bolognese tu giler pekat and masam gravy dia. Tapi kami seia sekata dengan mix grill tu. Windmill Melaka punya mix grill much more tastier...

Friday lepas, kita dtg lagi with the girls in my office. 1st time datang lunch... Konon nak try. Selain food yg ada dalam menu, ada juga nasi campur dengan pilihan lauk yg not bad menariknya...

So, sebagai salah satu escape place, Murni ni bolehlah stay in the list....

Oh yer...parking agak senang juga di sini...



Sabtu, 19 Mei 2012

Burger King Time

Assalamualaikum.....

We went to AEON Malacca on the last Saturday of April. We were looking for Adam's slipper in which he had destroyed it while playing soccer in PD. Hubby suggested us to grab some snacks at the Burger King outlet. Adam was twinkling with his papa's idea. So we settled in. Had 1 set of burger each and 1 ice cram each.... However, the scenery of Adam enjoying his meal was really fascinating....

His drink

His chicken cheese burger

Had a big bite!

Munching..

Keep on chewing....



Happy....


Owh...not to forget. Thank you papa for the treats...

The occasion is supposed to be for my birthday... hehehehehhehe...


 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink