Khamis, 5 Disember 2013

Makan2 di Opis hasil Chef Adly...

Assalamualaikum.....

Ada dua sesi, kita guguskan dalam satu entry nie sahaja yer.

Sesi 1 :
Jamuan raya juga nie rasanya. Kami buat collection..dan decide nak makan laksa Johor. Ada officemate yang pandai masak. Hari tu, engineer muda yang bujang masak, this time, Snr Bussiness Exec pula. Namanya Adly Farid. Kita gelarkan dia Chef Adly. Lelaki yang masih muda juga, tapi tak bujang dah. Mewarisi bakat memasak dari bapanya, Datuk xxxx yang merupakan seorang kakitangan kerajaan yang sangat friendly dan humble. Nasi beriyani beliau dan kambing beriyaninya memang superrrb! Ini pula percubaan kedua beliau untuk laksa Johor, tapi yeap, tidak mengecewakan.


Spaghetti dan ulam2an nya.

Ada sate juga, di taja oleh seorang rakan yang disayangi ramai. Semiga semakin murah rezekinya. 

Sambal belacan untuk laksa Johor

The complete version

Hidangan sampingan lain

Kuih talam suji. Aduhai...lembut, lemak...manisnya pun sedang elok saja. 

Kita sangat suka laksa Johor. Walaupun this time tak mengecewakan, tapi kita pernah makan yang lebih sedap. Tapi, oklah untuk percubaan awal beliau. Alhamdulillah, rezeki Allah beri.




Sesi 2 :

Sempena hari raya Aidilfitri juga. This time, big boss yang belanja. Order daripada chef yang sama.



Desert adalah daripada engineer bujang kami. Ini adalah Puding Raja. Manisan tradisi Di Raja Pahang. Sedap. Bukan senang nak buatnya. 

Seterusnya kat bawah nie, barulah hasil daripada chef Adly kami. Kalau beriyani set, memang tak perlu diragukan lagi kelazatannya. This time, dihidangkan direct daripada periuk lagi. Rasa macam kat dapur kenduri juga.


Kari kambing. Memang yummy. Sedaap..Sedap!

Nasi Beriyani. Makan nasi jer pun dah puas hati.

Ayam berempah. Sangat sedap, cukup terasa rempahnya dan tidak memuakkan.

Daging beriyani. Aduhai...sedapppp sangat.

Adalah jelatahnya tu. Tapi jelatah tu, kami the office ladies gotong royong membuatnya. Meriah pantry masa tu.

Masalahnya bila makan, semuaaa sedap sampai tak tahu nak menikmati yang mana satu. Sedap2 sungguh.

Dan kami, selain jelatah tu, menyediakan air oren ni jer... hehehehe. Ok lah tu kan.


Oh, introducing....

Chef Adly....

Dia yang berbaju belang di sebelah kanan.


Thank you Chef. Lain kali kami order lagi yer. Yummy!


24 ulasan:

  1. bila tengok makanan ni.. teringat.. dah lama tak buat makan2 kat rumah.. last projek raya puasa lepas.. lepas tu kami senyap sebab ciklan dah start kerja dan susah nak dapat cuti time weekend sebab time time weekend lah banyak function yang tidak memungkinkan beliau dapat cuti :(

    BalasPadam
  2. oh baru nak tanya adakah dia engineer yang masih bujang yang itu hari akak ada cakap. yang saya cukup teruja itu. hahahah

    oh sudah tidak bujang lagi rupanya.


    ooo ok. ---- cakap dengan muka seposen.

    BalasPadam
  3. Part lauk-lauk tu memang tak boleh tahan hehe.

    BalasPadam
  4. dari atas sampai ke bawah semuanya lazat-lazat belaka, Ziela... p/s chef tu dah berpunya ke? Nampak cam bujang teruna..
    :-)))))

    BalasPadam
  5. fuh terbaik la kak...mcm2 menu ade...nasi beriani tuyg paling memukau jiwa tu...tgk dari rupe pun dah tau dah mmg sedap...pandai betul laa chef tu masak hah....bukan calang2 wooo nak masak menu gini......

    ish akak ni dah le sejuk2 ni....terus perut terangsang tgk menu2 ni semua.....

    BalasPadam
  6. Beruntung betul isterinya bila suami pakar dalam hal masak-memasak ini Ziela. Nasi beryani dia kakak tengok betul-betul menggoda:)

    BalasPadam
  7. kalau Liza part nasi biryani tu mmg tak boleh tahan, menggoda betul...hantu nasi briyani katakan...hihi

    BalasPadam
  8. teruja tengok bariyani tu kak.. cantik rupanya..

    lagi satu saya mmg peminat kuih talam.. jadi sukaaaa sangat bila nampak kuih talam suji tu.. terasa lembut lemak manisnya tu..

    BalasPadam
  9. @aizamia3 Cik Lan kerja kat mana sekarang Ina? Kuay tiaw camner? Alaaa, x sempat nak terjah lagi.

    BalasPadam
  10. @t.a.t.a Chef yang nie memang dah tak bujang. Chef bujang tu lain kali akak entry kan yer...

    BalasPadam
  11. @Pizli Mat Wazip Memangggg sedap. Kami yang dah melantak pun, bila tengok gambar nie, ngencess balik. Aduhai

    BalasPadam
  12. @lieyalatif Lieya...awak kalau lapar pun boleh satisfy dengan makan sayur jer. Jeles tau akak.

    BalasPadam
  13. @KakzakieKak...isterinya pun pandai kak. Bab baking and desert pulak kepakaran isterinya. Fuhh...kek nya memang besttt

    BalasPadam
  14. @Liza Alahai..Kak Liza masak lagiii sedap2.

    BalasPadam
  15. @Rai Ourkizuna Talam nie kami order di Keramat. Memang speciality dia. Semuaaa kuih talam dia sedap2 belaka.

    BalasPadam
  16. Semuanya amat2 menyelerakan,

    P/s:terima kasih byk2 aziela di atas keperihatinan....sayu n trharu akak. Menitis airmata dpt sahabat yg begitu baik. Alhamdulillah, akak dh dpt hubungi angah. Keadaan semakin pulih n pihak kolej dh agihkn apa yg perlu. Angah di uitm bkt sekilau. Tqsm dear...tqsm juga di atas doa2....hnya allah yg mampu membalasnya.

    BalasPadam
  17. laparnya tengok fud ni awak!! jom kita buat makan2 lagi..sempena hujung tahun dan tahun baru...hehehehe

    BalasPadam
  18. @NzA Kalau orang lain di tempat saya pun akan buat perkara yang sama kak. Lega saya dengar sebab memang banyak juga pusat penempatan yang kekurangan bekalan makanan dan sebagainya. Hubby saya dah standby dengan rakannya kat sana. Nanti saya beritahu dia.

    BalasPadam
  19. Arr?cite mkn2 utk raye bile ni?hihi..lme btul br dpt part mkn2..

    BalasPadam
  20. Tengok nasi beriani tu...sedapnye la hye. Buat perut lapar je

    BalasPadam
  21. X der yg x sedap akk tgok..meleleh tgk ppgi cmne.he hee

    BalasPadam
  22. saya tgk entry akak ni jam 1 tengahari mmg waktu wajib utk perut saya lunch....gila terus lapar la kak perut ni....lepas komen ni saya nak pi beli makanan, tq kak baca entry akak ni terus perut saya bagi alarm nak makan, hampeh punya perut

    BalasPadam

http://therainbowjourney.blogspot.com