Hubby kadang2 beli udang galah daripada salah seorang rakannya di kilang. Rakannya ni rajin memancing udang. Kalau hubby order, dia pegilah carikan. Kadang2 order 2kg, dapat sekila setengah jer, kadang2 order sekilo, dapat 3 kg. Tak tentu kan.
Baru2 nie, hubby dapat beli 2kg, sekilo bagi Mommy dan sekilo lagi untuk mak. Kita cilok beberepa ekor, sekadar untuk kami 3 beranak.
Malangnya, masa masak ni kita kelam kabut. Banyak urusan yang ada. Santan pula tak cukup. Maka terhasil lah masak lemak yang cair bair. Tapi walaupun cair, sedap juga rasanya. Udang fresh, kuah tu pun rasa udang. Adam siap hirup2 kuahnya. Kalau kuah pekat, tak boleh hirup... tapi kalau buat cicah cekodok bawang memang sedap lah. Anyway, kita share resipi yang sepatutnya yer.
Udang Galah Masak Lemak Cili Api - Style Nogori
Bahan-bahan :
300 gm Udang Galah
500ml santan (kita guna santan kotak 200ml di campur dengan air)
11 ulas cili padi *
2 inci kunyit hidup *
1 sk garam kasar *
1 batang serai di ketuk
1 helai daun kunyit
Cara-cara :
1. Tumbuk halus semua bahan bertanda *
2. Masukkan dalam periuk santan, serai berserta bahan tumbuk dan didihkan dengan api perlahan.
3. Setelah mendidih, kacau-kacaukan selalu selama 3 minit kuah itu untuk mengelakkan santan pecah dan supaya bahan tumbuk dan santan benar-benar mesra.
4. Masukkan udang dan didihkan lagi selama 2 minit. Jangan lupa kacau-kacaukan kuahnya.
5. Masukkan daun kunyit. Terpulang sama ada mahu carikkan sahaja atau mahu di hiris halus.
6. Didihkan lagi selama 3-5 minit. Perasakan garamnya.
7. Boleh segera di hidang.
Senang kan. Tak perlu bawang dan tak perlu tumis. Nantilah, kalau ada rezeki lagi, boleh masak lagi dengan kuah yang lebih pekat dan proper.
Oh, hari ni hari Khamis. Minta maaf kepada sesiapa yang puasa. Atau, mungkin boleh dijadikan hidangan berbuka puasa?
P/S: Alhamdulillah, trip kami sebagai wakil syarikat ke Hulu Terengganu semalam berjalan lancar. Kita tiba di KL semula pada jam 4.00 pagi tadi.
.
waa dap nya.... udang kalau masak tak berapa jadi pon sedap...
BalasPadamSedapnya udang. Saya suka udang besar2 ni.
BalasPadamkalau dapat udang fresh, kuah cair pun rasanya manis.. rindu pulak saya dgn masak lemak mak saya.
BalasPadamdak Kakak memang hantu udang.. dia sorang je boleh habiskan udang2 tu.. ;)
BalasPadamtak macam dak Adik dengan dak Nuha.. takde udang pun takpe..
Pakai udang Kertas pun 'kauu' gak..
BalasPadamMasak kalau tergesa-gesa ni tak seronok jadinya. Feel kita ke laut jadinya nanti. Hehe
BalasPadamJaman saiki males la mangan udang galah.. mahal oii..kalau ada yang mancing ok le..harga kawan2.. cer bubuh belimbing buluh fuhh.terangkat beb!
BalasPadamacik suka tambah tempoyak dan daun kunyit
BalasPadamKalau beli udang galah ni...kan best boleh " dibuang kepalanya sebelum timbang"...hahahahhaa..sebab kepala dia berat & besar !!
BalasPadamIni antara paberet Kak Azie!
BalasPadamSelalunya kalu masak gini, suka campurkan nenas atau peria.
Ahhh masak udang boleh hirup kuah!
huwaaaaaa....udang galah yg mengoda kalbu....lagi2 fresh. mesti manis rasa isinya tu.
BalasPadamkak, saya tengok gambar dulu. saya cakap, cair aje kuah nya. bila baca entry betul la apa yang saya agak tu. heheheh
BalasPadamsaya ni tak pandai masak, tapi saya terror komen masakan orang. hahahaha
@msredcheesecake Sebab udang tu sedap kan..hehehehe
BalasPadam@Pizli Mat Wazip Pernah gi mancing udang galah tak?
BalasPadam@Rai Ourkizuna Itulah yang terjadi pada akak...hahahaha. Masak lemak mak2 kita memang terbaiklah kan Rai.
BalasPadam@aizamia3 Adam pun sama...hantu udang gak..hahahaha
BalasPadam@Abil Fikri Ahmad Janji udang kan...
BalasPadam@Sylarius Yusof Betul...tapi sayang kalau tak masak. Lama2 nanti jadi tak sedap.
BalasPadam@che mid Bubuh kambas pun enak kak... hehehehe
BalasPadam@Acik Erna Daun kunyit tu penting kan Acik... saya pula tak ada stok tempoyak
BalasPadam@Daddy Ziyyad Err...laki saya rajin buat kerja tak senonoh tu...tapiii, udang kecik2 la.
BalasPadam@azieazah Pun, terasa nyamannya. Layaan
BalasPadam@NzA Tak dinafikan...manissssss kak.
BalasPadam@t.a.t.a Hahahah...kalau bab masak, akak memang ke laut. Eh, awak nanti lepas kawen mesti otomatik jadi pandai masak.
BalasPadamberkat doa kalian semua, insyaAllah terror masak. hehehe
BalasPadamYang ni memang feberet ni...aduhai..terus terasa nak makan udang plak...x leh jadi ni..kena cari udang jugak ni...
BalasPadamBoleh lah kalau nak makan.
BalasPadam