Jumaat, 29 Mac 2013

Sea Glass by Eqbal Zack

Assalamualaikum.....

Anybody ever touch a sea glass? Or even heard about it before?

Me? Nope! Never heard about it and pity me, I've never known that it actually exist.

So, Eqbal Zack has some to share with the readers. But, you have to play with his rules. Come and visit his page HERE.

Malay language entry:

Kaca Laut. Kita tak pernah dengar, tapi memang nampak macam menarik sangat. Kalaulah boleh dapat satu, mesti seronok kan.

Weekend Get-away : Kong Kong Masai, We're Coming!

Assalamualaikum.....

Salam Jumaat everybody.

It's Friday and weekend is just a few hours away from now. The school holiday is going to end this weekend. And we (me and family) has been planning a short trip for a soul therapy.

Yeap...! We are going to Kong Kong in Masai, Johor. Not Hong Kong and not even King Kong ehh! It's Kong Kong. Search the Google Maps, friends.

It's not going to be a luxury holiday. It's a back to nature holiday. The main purpose for this trip is fishing. Yeap, hubby, Ayah, my brother and even my son, Adam love fishing so much. But not yet the die-hard fan category. It's the middle class die-hard fan. Errr, hope you can understand that.

Hubby found a spot in Masai from a blog. The entry is HERE. It's a very basic homestay, but with a good package for fish hunters. So, we decided to give this a try.

Part of us will start the journey early morning tomorrow, but me and hubby will have to fetch my sister from her workplace at noon tomorrow. So, we are going to arrive later.

Insya Allah I will review the place and the trip next week. Please du'a for a safe and happy journey for us.

See you all later...



P/S : Among my favourite novels, Sebenarnya Saya Isteri Dia by Zura Asyfar will make it's debut for serial drama tonight. Zehra slot in TV3, at 9.00 pm tonight. Don't forget to watch it.


.

Khamis, 28 Mac 2013

Kerja Part Time Masa Belajar : Minah Fast Food pula

Assalamualaikum.....

Lupa pula nak selitkan satu lagi kerja part-time yang kita pernah buat masa study dulu. Ini semua waktu2 kat Matriks la nie.

Masa kat matriks dulu, kita ada sorang kakak angkat. Nama dia Linda and she's Sabahan. Dia sangat independent orangnya. Dan dia adalah seorang saudara baru. Mak kita sayang betul dengan dia. Kita pun sayang dengan dia sebab kita tak pernah ada kakak. So, sangat rapatlah dengan dia. Dia kerja part time kat McD. So, bila dah selalu tengok dia ulang alik, terasa macam nak try juga lah.

Lagipun masa tu, kita cuba nak busykan diri. Konon nak lupakan masalah peribadi yang tak sepatutnya jadi kudis dalam hidup kita. Hahahahhahaha. Jiwa remaja kan. So, ikutlah dia gie outlet dia keje. And diterima dengan senang hatinya oleh pengurusan kat situ.






Tengok uniform nie, dah tau dah kita kerja kat mana kan?

Gilalah gedoboshhh uniform nie. Tudung pun ala2 jer. Kat dalam tu pakai baju lain tu, sebab uniform tak berapa nak tutup sangat.

Kita kerja pun kejap jer. Masa kerja tu, dah nak start bulan puasa. So, sepanjang bulan puasa tu kita memang bekerja. Penat.

Habis kelas, pukul 4.00 petang, lepas tu terus naik bas ke outlet. Sempat solat dan tukar baju, terus duduk kat kaunter.

First stage, kena masak fries. Sesiapa yang baru masuk kerja, kena jadi budak fries dulu. Kalau dah pandai buat fries, ikut order dan tak masin atau tawar, baru boleh pindah ke tempat lain. Kakak angkat kita dapat kitchen. So, dia jadi tukang masak burger. Kita pula, dapat counter. Jadilah front liner. Kalau kerja petang, bulan puasa pulak, makanya pukul 8.30 malam baru habis kerja.

Waktu nak buka, orang beratur panjanggg kat kaunter. Memang macam lipas kudung la kerja. Sampai ke tahap, bila masuk azan untuk buka puasa, kami just mencangkung kat bawah kaunter dan teguk air sejuk segelas untuk buka puasa. Dah habis kerja, baru dapat makan proper.

Tapi, bila habis kerja pukul 8.30 tu, kena rushing kejar bas pula sebab curfew untuk hostel matriks ialah pukul 9.00 malam. Selaluu terlajak. Tapi, nasib baik pakcik guard semua kamceng. Pak guard yang paling student menyampah sebab garang pula dah macam bapak angkat kita. Katanya kalau ada anak lelaki, dia buat kita jadi menantu dia...hahahahahhaha. So, nama cleann jer.

Bila dah selesai solat dan mandi, nak makan memang tak lalu sebab penat sangat. Segala gurger dan fries kita dikendurikan oleh kawan2 kat bilik. Kita cuma makan nasi waktu sahur dan study waktu pagi.

Gambar kat atas tu, di candid oleh kawan2 baik kita di hostel. Ada juga kenangan.....

Tapi, x lama pun kerja sebab dah nak cuti raya. And ayah warning x kasi kerja lagi. Hahahahahaha.

So, dapat kerja sebulan jer. Alhamdulillah, ada juga pengalaman. And, sampai sekarang, kita memang prefer McD daripada fast food yang lain. Dah kerja situ, kita memang hafal procedure dan polisinya. Jangan x tahu, setiap burger yang dah expire (after a few hours di masak) akan di buang dalam bakul sampah.

BUANG!

Ianya untuk mengekalkan kesegaran produk. So, the man behind the counter yang bersusun burger tu bertanggungjawab untuk predict product apa yang akan di beli customer untuk jam ebrikutnya dan sediakan mengikut keperluan. Setiap burger yang dibuang akan men'jahanam'kan prestasi dan KPI beliau.

Kenapa buang?

Sebab kalau tak buang, staff bawa balik rumah, maka nanti senang2 jer buat banyak2 supaya tak laku dan supaya staff boleh bawa balik sewenang2nya. Kalau buang, tak ada siapa yang untung, kan? So, kepastian untuk kesegaran tu memang meyakinkan.


So, untuk sebulan kerja di McD, rasanya berat kita turun mendadak beberapa kg. Kiranya raya tahun tu, kita selim melim laaa...hahahahhaha. Tapi, pahala bulan Ramadhan pun selim melim juga... Maklumlah, bila dah penat, terawih tu macam berattt jer.

Anyway, siapa suka McD? Angkat tangan. Hehehehehhe.







.

Rabu, 27 Mac 2013

WW : Lagi Makanan Eksotik

Assalamualaikum.....


Isnin, 25 Mac 2013

Ada suatu perubahan yang bakal berlaku...

Assalamualaikum.....

....di dalam hidup kita hari ini, Insya Allah.

Hari ni kita cuti untuk menguruskannya. Insya Allah kalau segalanya berjalan lancar hari ini, kita akan ceritakannya esok.

Doakan kita yer...

Ahad, 24 Mac 2013

Cuaca Panas Dan Hamil

Assalamualaikum.....


Sekarang nie kan cuaca panas. Rata2 orang semuanya mengeluh sebab siang malam panas berdentung. Aish, manusia nie memang tak pernah puas hati. Ada jer komplinnya. Kita agak kurang selesa kalau ada yang bersungguh2 mengutuk cuaca. Lupakah ini adalah antara nikmat Allah untuk kita?

Anyway, adik bongsu kita yang baru bersanding hujung tahun lepas tu, Alhamdulillah dah membawa generasi berikutnya. And bila dia beria2 pujuk kakak2nya beli air cond untuk pasang di rumah mak di kampung, memang kita faham sangat perasaannya. Kat rumah mak memang x ada air cond lah kan. Ayah dan mak dah berusia, so tak tahan sejuk. Bayangkan, kalau malam tu, diorang pasang kipas no. 1 jer. Jenis yang kipas berpusing macam nak berhenti tu. Gedek...gedek, bunyinya. Hehehehehe.

Teringat masa kita hamilkan Adam dulu, duduk di KL sorang2, hubby jauh di Melaka. Nak tidur pun x selesa. Dengan kandungan dah 7 bulan, dengan panasnya, dengan asyik ke toilet jer...haih..jerih. Ada a few malam, solution kita ,asa tu ialah kita ambil ketulan air batu dalam freezer dan tabur atas tilam. Yes...taburrrr! Dan kita golek atas air batu tu. Tapi kejap jer lah sejuknya. Cair, tilam basah sana sini sikit2 dan tak sampai sejam, dah kering semula. Sampai macam tu sekali tahap panasnya.

Tapi, syukurlah, berjaya juga kita harungi segala cabaran. Di pejabat tetap aktif bekerja. Tapi lepas Isya' di rumah, terus hanyut pengsan.

So, mungkin rumah mak ayah tak lama lagi di pasang air cond lah kot. Yang paling seronok dah tentulah Adam kan..?

Jumaat, 22 Mac 2013

Makan di Kuantan : Terminal Satay Zul

Assalamualaikum.....

Salam Jumaat untuk semua. Apa khabar anda semua hari ni? Bagaimana anda memulakan hari Jumaat anda, penghulu segala hari? Baca surah Al-Kahfi ke, atau baca Yaasin ke, atau baca Al-Mathurat ke? Baca Al Rahman pun bagus juga kan.


Anyway, hari ini pasti jalan2 raya akan menjadi sibuk. Maklumlah, esok dah bermula cuti sekolah kan. Cuti sekolah kali ini pendek saja, seminggu saja. Makanya mungkin ada yang merancang memulakan perjalanan malam ini juga, ada juga yang menunggu esok hari. Mungkin ramai juga yang tidak ke mana2 kerana anak2 yang bersekolah ada kelas tambahan, tuisyen dan sebagainya.

Seperti biasa, bila nak cuti, kita cuba tambah koleksi panduan untuk makan2 kan. Di Kuantan lagi hari ni.

Kalau sebut nak makan sate, di Kuantan nie yang paling femes sekali ialah Terminal Satay Zul. Dulu masa mula2 hubby pindah ke Kuantan, kami pernah baca di blog dan forum2 bahawa Satay Zul ni memang sedap. Tapi, puas ronda bandar Kuantan, tak juga jumpa. Tak ada panduan daripada sesiapa lokasi Satay Zul nie masa tu.

Bila hubby dah mula bekerja, barulah kami jumpa. La hai..tepi jalan jer rupanya.

Kalau anda daripada bandar Kuantan, nak pergi ke Telok Cempedak dan melalui Jalan Telok Sisek, anda pasti nampak Terminal Satay Zul nie di sebelah kiri. Premisnya adalah lot kedai 2 tingkat dan ianya adalah corner lot. Jadi, kalau anda berhenti di traffic light yang ada simpang kiri selepas pass by Hotel Vistana, pasti anda berada di sebelah kedai ini.



Hubby sangattt suka sate kambingnya. Memang sedap sebenarnya. Big chunks of meat dan berbaloilah dengan harganya. Presentation ok lah. Pakai pinggan dan mangkuk kaca.

Sate ayamnya agak biasa2 saja, maybe sebab kami bukan penggemar sate ayam. Tapi daging dan kambingnya memang sedap.





Anda juga akan di hidangkan dengan 'sebongkah' nasi impit bersama timun dan bawang. Tak ramai outlet sate yang beri complete set bersama bawang nie. Biasanya timun jer. So, memang puas hatilah sebab mereka mengekalkan set tradisi sate.

Kuah kacang memang sangatttt berbeza dari Hj Samuri tu. Sedap. Pekat dan tak cair. Rasanya rich!

Kalau tak nak makan sate, boleh juga la nak order menu lain. Owh, mereka ada nasi lemak juga...and ada nasi dagang tau. Kellass kan, malam2 makan nasi dagang. Eh, kita belum bagitau ek, kedai nie buka dari petang ke malam jer tau. Kalau nak makan sate buat lunch, orang N9 kata : Ghontikanlahhh (Hentikanlah). Buek abih borehhh yo (Buat habis beras jer = Sia2 jer).


Ada sesiapa yang plan ke Kuantan ker?





.

Khamis, 21 Mac 2013

Kerja Part Time Masa Belajar : Cabaran Minah Kilang

Assalamualaikum.....


Masa zaman belajar dulu, kita pernah buat kerja part time. Ikut kawan. Kerja yang pertama nie ialah kerja kilang. Jadi operator pengeluaran di kilang bernama ALPS di Nilai. Masa tu baru habis matriks, nak naik ke main camp. So, umur dalam 19 tahunlah.

Sebenarnya masa tu cuti sem yang panjang. Dalam 3 bulan kot. Kebetulan ada temuduga terbuka kilang nie di Port Dickson. Kita pun bersungguh2lah datang interview. Tapi, of course kita menipu kan..hehehehehhe. Bawa pergi sijil SRP jer. Itupun panel tu korek2 juga, kenapa result bagus tapi x sambung belajar. Huishh..macam2 cerita rekaan keluar masa tu.
Akhirnya, diterima juga. Pergi kerja ada bas ambil depan rumah. Pukul 6.30 pagi dah tunggu bas kilang tepi jalan.


Gambar atas nie, memang saja biar blur. Snap dari album. Pakai uniform kilang masa nie. Hahahahahha.

Saja seronok masuk kerja kilang. Nak rasa suasananya macam mana. Kita pun memang buat bodoh jer lah...seolah2 memang belajar takat SRP jer. Sebabnya, ramai minah kilang lain kat situ pun belajar takat Tingkatan 3 jer. Attitude? Masya Allah. Patutlah ramai yang hina minah kilang. Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Samsengnya, mengalahkan pekerja senior. Memang ada sekumpulan pekerja wanita yang muda tapi tak habis sekolah nie suka buat havoc. Ada yang jadi ketua dalam group nie. Kiranya siapa dalam group diorang nie memang tahap glemer dalam kilang la kot.

Bila kita masuk sebagai pekerja baru, kita berkawan dengan makcik2 jer. Kebetulan di kampung kita pun ada sorang makcik juga. Tapi dia kawtim juga, simpan rahsia yang kita sebenarnya pelajar universiti. So, makcik nie kenalkan kita dengan kawan2nya. Seronok kawan dengan makcik2 dan kakak2 nie. Mind setting mereka memang matang, walaupun mereka bukannya orang terpelajar. Group minah samseng nie langsung tak tegurlah kan. Pandang sinis jer. Maklumlahh...kita kan plain jer. Pakai tudung, senyum2 sopan jer..tak macam diorang, mekap2 dan free hair dan lincah. Oh yer, masa zaman tu, golongan wanita yang bertudung nie masih minoriti lagi.

Makan di kantin kilang, setiap pekerja di beri kupon. RM2.00 sehari seorang. Kalau beli food harga lebih, top-up dengan duit sendiri. Tapi at least ada subsidi lah kan. Bila loceng bunyi, beraturlah untuk beli food. Tapi, kalau kumpulan minah samseng tak habis sekolah nie sampai, memang mereka selamber jer potong barisan. Terusss ke depan sekali. Kalau ada yang tegur, boleh gaduh besarlah kat kantin tu.

Kemudiannya, ada 2-3 technician kat situ yang umurnya dalam 20an la kot cuba2 nak bermesra. Tapi semuanya segan2. Tahap dari jauh jer. Mungkin sebab antara pekerja yang berumur belasan tahun tu, kita sorang jer yang 'senonoh' sikit kot. Tapi akak2 dan makcik2 yang geng kita tu selalu protect kita. Diorang main warning2 technician tu semua. Memang fun suasana tu.

Kerja kita adalah buat benda yang rutin. Patchingkan part electronics yang kecill sangat. Minggu pertama, paling tinggi kuantiti kita dapat buat ialah 600++ pieces sedangkan makcik2 dan kakak2 yg expert tu boleh siap sampai 3000 pcs sehari. Aduihh...sakit pinggang di buatnya. Bila machine rosak jer, kena nyalakan lampu siren. Technician pun datang, godek2 machine. Oleh kerana kita orang baru, dapatlah machine lama. Selalulah rosak. Selalulah technician datang. Sambil repair, sambil berbual. Sikit2 jer lah..

Entah kenapa suatu hari tu, salah seorang samseng wanita nie approach kita dengan garangnya. Dia sound kita jangan kacau balak dia. Wah! Bila dia sebut nama balak dia, haram kita kenal. Tak kenal langsung pun. Malas nak kecoh, diamkan jer. Angguk2 jer lah. Sajer nak tengok sampai mana 'rosaknya' budak2 nie.

Bila cerita dengan makcik2, baru kita tahu balak dia tu ialah mamat technician. Laa... Dah la tu...rupa2nya satu kilang tahu minah nie perasan sorang2. Hahahahhaha.

Tapi, lepas sebulan, kawan kita pujuk kita ajak masuk kampus. Dia kata boleh ambik satu subjek. Speed course kiranya. Langsai juga 3 credit hour at least kan. Ok lah. Kita pun resign. Seminggu notis. Bila mengadap HR yg interview kita, HR tu pun gelak2. Katanya dia dah agak kita ialah student yang sedang cuti. Cara kita bawak diri dalam kilang tu lain dari pekerja lain, katanya. So, dalam exit interview tu siap berdiskusi pula kami tentang masalah sosial yang melanda kilang tu. Agak parah juga. Tapi masih boleh di baiki. Alhamdulillah, ada hikmah dan ada hasilnya kita di situ walaupun sebulan saja. Dan kita dah minta maaf sebab kelentong dia masa interview. Kami gelak besar jer masa tu.

Minggu terakhir di kilang, dengan cepatlah tersebarnya berita tentang diri sebenar kita. Terasa macam identiti terbongkar masa misi undercover pula.

Tapi, bila terbongkarnya identiti itu, tak semena2 kita pula jadi glemer. Bila beratur di kantin, geng samseng wanita tu terus tarik kita beratur di depan sekali. Dapat special place. Tapi kita patah semula ke belakang lepas nasihat sedikit2. Kalau hidup tak ada peraturan, memang susah yang kita dapat dalam hidup, kan? Sabar sikit tak apa. Yang penting, jangan ambil hak orang lain. Allah boleh ambil hak kita bila2 masa jer.

Alhamdulillah mereka menerimanya. Syukur Ya Allah.

Makcik2 dan kakak2 yang kamcing dengan kita pula bukan main lagi basuh balik budak2 nie. Katanya kita yang terpelajar nie pun tak menyombong, tapi budak yang tak habis sekolah pula berlagak bagaikan boleh menongkat langit.

Kita tak suka mereka bandingkan kita, tapi semoga gadis2 manis yang samseng tu akan berubah. Kalau pun tak banyak, sedikit pun mampu membuka langkah ke arah yang lebih baik.

And, secara tiba2 entah mana2 technician pula yang sebelumnya malu2 terus jadi ramah tamah. Tak pasal2 dapat surat peminat daripada department2 lain. Subhanallah. Sesungguhnya manusia biasa itu banyak kelemahannya.

Bayangkan, waktu kita mula2 masuk sangat underground. Tak siapa sudi nak berkawan sebab penampilan sederhana. Tak glamour2 gitu. Tapi bila tersebarnya taraf pendidikan kita, secara tiba2 terus jadi tumpuan. Manusia, di zaman apa sekali pun, sekiranya hati tidak ikhlas dengan Islam, pasti material duniawi menjadi tarikan. Kalau bukan rupa yang cantik, pangkat yang tinggi atau harta yang banyak, pasti ramai yang tidak mampu melihat intan di antara butiran pasir.

Sedihnya di zaman itu, di kalangan itu, minda masih terbatas dengan material dunia.

Sedihnya kerana kita melihat keruntuhan akhlak di hadapan mata kita sendiri. Waktu solat Jumaat pun dipenuhi dengan perkara lagha (maksiat) oleh sebilangan kecil pekerja. Walaupun kilang yang kepunyaan Jepun itu telah menyediakan bas untuk pekerjanya ke masjid bagi menunaikan solat Jumaat.

Insya Allah dan Alhamdulillah. Rata2 kilang di zaman sekarang sudah tidak menghadapi gejala sosial yang serius seperti ini. Perkongsian dari rakan2 HR dan juga dari hubby sendiri yang memang bekerja kilang membuktikannya. Hilang terus tu tak la kot, tapi ketara kurangnya.

Sebulan saja, tapi memberi impak yang besar dalam hidup kita. Kita mula bertanya diri sendiri, apa sumbangan kita untuk membasmi masalah keruntuhan akhlak ini? Sejak itu, bila masuk ke main campus, kita mula bergiat aktif dalam memberi sumbangan kepada masyarakat.

Nanti kita susulkan cerita2 itu yer.






.

Rabu, 20 Mac 2013

WW: Hidangan Petang di Pejabat

Assalamualaikum.....



Selasa, 19 Mac 2013

Taman Rekreasi Panching, Sg. Lembing di Kuantan

Assalamualaikum.....

Wah, asyik cerita pasal makan jer kan. Okeh..okeh. Hari nie kita semua diet dalam blog My Rainbow nie. Kita cerita tentang aktiviti riadah pula yer.

Bila berdua dengan hubby di Kuantan, kami suka meredah jalan2 kampung dan explore Malaysia. So, pada suatu hari, dengan niat untuk cari lokasi memancing, kami tiba2 terpesong untuk meninjau pusat rekreasi yang kami selalu nampak signboardnya dari jalan besar Gambang tu.

Taman Rekreasi Hutan Lipur Panching.

Ianya terletak di daerah Sungai Lembing. Sebagai permulaan, Sungai Lembing adalah daerah yang terkenal suatu masa dahulu dengan aktiviti perlombongan bijih timah. Kalau anda berpeluang ke Kuantan, bawalah anak2 yang telah bersekolah ke Muzium Sungai Lembing. Kami pun belum pergi lagi, tapi memang ada perancangan untuk ke situ bersama Adam. Di situ ada pameran tentang proses perlombongan bijih timah dan maklumat2 lain. Selalunya kita baca dalam buku teks jer kan? Mari kita kembali ke zaman itu dan merasakan suasananya.

Kembali ke Panching.....

Kami mulakan perjalanan semata2 berpandukan papan tanda. Alhamdulillah, jelas papan tandanya. Daripada jalan raya, memang anda tak akan nampak kawasan ini kerana ianya jauh ke dalam. Kena lalu kawasan industri batu konkrit juga, kena rentas jambatan dan melalui kawasan hutan simpan kerajaan.

Ada kawasan tempat letak kereta yang luas. Tapi, macam biasa, ada bayaran masuk. Tapi murah. Cuma RM3.00 untuk satu kereta. Daripada kawasan letak kereta ke kawasan rekreasi ni tak jauh nak jalan. Kita membandingkan dengan kawsan air terjun Gunung Ledang di Johor. Kalau di Ledang tu, punyalah jauh nak berjalan kaki masuk ke kawasan air terjunnya. Maklumlah, kalau nak berkelah, semua barang nak kena angkut. Tikarlah, periuk nasilah, bakul ayam daging lah, air minum lagi berbotol2 besar. Pergh...memang membakar kalori sungguhlah.

Tapi di Panching nie, dekat jer kalau berjalan. Lagipun jalannya mendatar, tak macam di Ledang tu yang kena turun naik tangga. Kiranya kalau nak angkut barang banyak, bawak troli yang tarik ke pasar tu memang mudahlah.

Bila sampai jer ke kawasan air terjunnya, Masya Allah...cantiknya.


 Ini kawasan jeramnya. Nampak tak slider yang berwarna biru nun di sana tu? Itu slider untuk kanak2 yer. jangan ada pula bapak orang yang ikut slide sekali. Mak2 biasanya tak buat kerja2 sliding nie..hehehehehe. Dan di kawasan slider tu macam ada kepungan sedikit. Maknanya selamat untuk kanak2. Senang cerita, ala2 children pool la kan. Dan kawasan dia pun tak dalam. Setakat tinggi lutut kanak2 jer.

 Kawasan tebing sana dan tebing sini. Berpasir, so kalau mandi mesti tak rasa sakit kaki pijak batu kan...



 Lagi pemandangannya. Bersihhh sangat kan. Airnya nampak macam keruh, tapi bersih sebenarnya. Itu adalah warna pasir dasar sungai tu. Tak dalam juga. Masa nie dah lama tak hujan, so airnya macam tenaang jer mengalir. Adalah a few families yang dok berkelah di bawah2 pokok yang redup di sepanjang tebing sungai ni. Siap membakar2 lagi. Dan, paling best, kawasan nie tak lah sesak macam kawasan air terjun yang lain. Di ledang tu, nak bentang tikar pun pening nak cari tempat.


Kemudahan asas yang disediakan pun lengkap. Dalam gambar di atas ialah suraunya yang bersih dan terjaga. Memang selesa. Selain dariapda tu, ada satu gerai kecil yang jual kuih muih dan air2. Nyaman jer kami minum2 kat situ. Tandasnya pun bersih. Tak perlu bayar sebab dah termasuk harga tiket masuk. Tandasnya bersihhhh, air pun sejuk. Segar sungguh.

Selain daripada tu, ada satu padang yang luas. Kadang2 ada pihak yang nak buat family day, sukaneka dan juga camping. Ada juga macam kawasan pondok2 yang berbumbung. Jadi kalau tiba2 hujan, tak perlu berhimpit2 dalam satu pondok. Pilih jer pondok yang mana.

Kalau nak camping, kena dapatkanlah kebenaran daripada Jabatan Hutan di situ.

Next time kalau ada masa, Insya Allah kami akan bawa Adam berkelah di sini.

Anda semua tak nak datang sini ke?






.

Isnin, 18 Mac 2013

Kuih Paung Goreng Terengganu

Assalamualaikum.....


Isnin yang lemau nie, kita nak kasi meriah2 sikit untuk reader My Rainbow dengan cerita pasal food. Selalunya kalau cerita pasal food, sedikit sebanyak membangkitkan mood kan...? Kenapa agaknya yer?

Anyway, ini cerita tentang kuih paung goreng yang kita biasanya makan di Terengganu. Tapi, yang paling kena dan sesuai dengan tekak kita dan hubby ialah di sebuah warung kampung yang sangat kecil di Kampung Teluk Bidara, Dungun.

Kami sanggup singgah ke sini semata2 untuk menunggu paung gorengnya. Kali terakhir kami singgah, masih awal lagi, tapi dek kerana tokey warung tahu kami datang dari jauh, dia dan isterinya cepat2 uli tepung untuk paung tu. Alhamdulillah, selain makan di situ, siap kami bungkus untuk bekal dalam perjalanan. Uiks, memang betul2 membantu melapik perut sebab mengenyangkan.

Paung Goreng Terengganu

Ini paung goreng batch pertama dari kuali warung tu untuk hari tersebut. Panas2 lagi, terus dihidangkan untuk kami. Paung goreng nie di macam kuih bom yang biasa kita makan tu. Yang membezakannya cumalah tiada salutan bijan di luar dan intinya pula ialah serunding ikan. Kombinasi tahap kekenyalan tepungnya dan kesedapan inti serunding ikan tu lah yang membezakan setiap paung goreng itu.

Kita dah pernah makan paung goreng dari beberapa tempat di Terengganu, tapi ada yang intinya blunt sangat. Ada yang manis sangat, dan ada pula yang secotet jer intinya. Tapi di kedai nie, intinya memang ngam lah. Serunding ikan tu memang seharusnya ada rasa manis sama macam inti kuih bom yang manis. Tapi  selain dari rasa manis, ianya harus ada sedikit rasa rempah ratus serunding dan ada sedikit imbasan rasa pedas dalamnya. Maknanya tak pedas, tapi kalau Mat Salleh western people yang makan ayam sekuali yang di masak dengan sebiji cili besar merah yang dibuang biji tu terjelir lidah kepedasan, maknanya Mat Salleh tu pasti kata kuih nie sedikit pedas. Perghh..!! Panjangnya explanation kan.






Hubby perli kita. Dia sorongkan pinggan kuih kat depan kita, terus di candidnya gambar kita. Tapi nampak kan, kita rasa gembira bertemu dengan paung goreng nie.

Oh yer, panas sangat, kena makan dengan garfu dulu.

Bayangkan makan kuih yang eksotik, panas2 fresh from kuali, petang2 hari dengan angin laut dari pantai Teluk Bidara berserta segelas teh air. Bersantai pula dengan hubby tercinta dan ditemani dengan novel baru, Lelaki Versi Dia yang umpphhh! Ok, janji nanti kita review.

Oh yer, minggu depan cuti sekolah. Tak nak ke Teluk Bidara ke? Paung dia sedap tauuu..




Jumaat, 15 Mac 2013

Asam Pedas Muar : Tanjung Emas

Assalamualaikum.....


Kita dengan arwah atok suka makan asam pedas di sini. Dulu2 Tanjung Emas nie, kedai2 asam pedas nyer hanyalah warung2 kecil bawah pokok yang redup di tepi Sungai Muar tu. Tapi sejak dibangunkan dan dicantikkan, maka dah disiapkan food court nya.

Tapi kami dah tak ingat kedai mana yang sedap, maka bila datang sini itu hari, main belasah jer lah.





Tiba sini dah agak lewat. Tapi mujurlah masih ada kepala ikan mayong. Favourite. Susah nak cari ikan mayong dah sekarang nie...






Inilah kedainya.

Verdict?

Memang sedap. Sangat lain dengan asam pedas Melaka. Asam pedas Johor nie pekat, complete menyengat pedasnya, asamnya pun sangat berpatutan dan terasa kerempahannya.

Aiseh, tak nak nak cakap lagi lah. Dah ngences!




Khamis, 14 Mac 2013

Keterangan WW : Menyeberang Sungai Tanpa Basah

Assalamualaikum.....

Semalam dah tengok cik adik yang sweet jer tarik2 tali menyeberang sungai kan? Menarik kan?

Ok, kejadian tu adalah di Kelantan. Kita dengan hubby kan ke rajin ke Kelantan sejak2 ada di Kuantan nie. And lokasi kejadian tu adalah di daerah Rantau Panjang - Pengkalan Kubor. Baru jer sebulan yang lepas gambar tu.

 Mula2 cik adik tu tak perasan. Tapi after a while, dia notice ada kereta parking kat tebing sungai tu. Dia terus pandang kita dan senyum. Kita senyum, kita lambai semula pada dia. Ucap thank you dari jauh.



 Sebenarnya, bukan dia sahaja. Ada banyak lagi rumah lain yang macam tu, cuma kita tak nampak mereka menyeberang sungai. Bila cik adik nie menyeberang, hubby cepat2 berhentikan kereta. Dia suruh kita snap. Nanti boleh masuk dalam blog katanya. Ha, bestkan hubby kita. Supporting sungguh.



Sawah padi yang luas terbentang


Tapi, kejadian nie berlaku mungkin dalam masa musim hujan jer kot. Actually rumah mereka di tengah sawah padi. So, kalau hujan, ada air bertakung, sampai membentuk seperti sungai. Kalau musim kemarau, mungkin kering kot. Sebab ada rumah2 lain yang memang ada sungai, mereka ada jambatan merentasinya.

Tapi sungguhla. Kreatif kan?




.





Rabu, 13 Mac 2013

WW : Merentas Sungai Tanpa Jambatan, Tanpa Perahu dan Tanpa Basah.

Assalamualaikum.....


Selasa, 12 Mac 2013

Kenakalan Anak Masa Kecil : Berkubang

Assalamualaikum.....

Kadang2 kita dan hubby tergelak2 seronok bila mengenangkan kenakalan Adam semasa dia kecil. Kadang2 bila kami hanya berdua, makan di kedai2, dan nampak anak2 kecil yang dipangku ibu bapanya pun kami boleh tersenyum sendiri. Seronok agaknya kalau ada anak kecil lagi. Tapi, anak kami dah besar. Rezeki kami seorang saja. Namun syukur yang amat Ya Allah kerana Adam sangat menyinar dalam keluarga kami.

Teringat dulu2 masa Adam berumur 2-3 tahun. Weekend, macam biasa balik ke Melaka. Masa tu tinggal di rumah teres setingkat, so porch pun muat2 sebuah kereta dan halaman yang bertanah pun kecill sangat. Bolehlah kalau nak parking penyidai kain yang ada roda tu.

Nak di jadikan cerita, sebelah rumah kami tu, kawan sekerja hubby yang tinggal bersama adik2nya. So, bila malam2 atau weekend, diorang melepaklah kat depan rumah.

Timbullah idea hubby nak buat kolam kecilll tu. So, mereka pun sajalah suka2 mencangkul tanah yang keras sebab ada banyak batu, sedikit demi sedikit. Berhempas pulas mereka mengorek dan mencangkul, dapatlah satu kaki jer kedalamannya.

Tapi, ada suatu ketika pada hari Sabtu, hubby kena kerja. So, kita kat rumah hanya berdua dengan Adam. Selepas jemur kain di luar, Adam tak ikut masuk rumah. Kita pula masuk rumah terus sibukkan memasak di dapur. Tak teringatlah Adam nie masih di luar. Bajet konon dia tengah menonton tv. Maklumlah, hujan baru lepas berhenti. So, tanah basah dan cuaca sejuk.

Dalam setengah jam kemudiannya, kita mula rasa pelik. Apasal senyappp jer. Selalunya Adam kalau senyappp jer lama2 nie, mesti ada 'projek' yang dibuatnya. Bila panggil2 pun dia tak menjawab. Puaslah kita cari seluruh pelusuk rumah. Hati dah berdebar sebab tak jumpa dia.

Bila nampak pintu tak bertutup lagilah dah fikir macam2. Cepat2 kita berlari ke luar.

Rupa2nya, Adam  sedang sibuk 'mandi-manda' dalam lubang yang hubby korek separuh jalan tu.

SUBHANALLAH!!!

Menjerit terus kita macam bapak Tarzan kat situ. Bayangkan dia dengan muka tak bersalahnya pandang kita sambil elok duduk dalam lubang yang dipenuhi air hujan tu. Siap main simbah2 air lagi.  Baju seluar dah kuning oren dah sebab mandi dengan air tanah tu. Siap kepala pun ada tanah2 tu.

Kelam kabut kita bawa dia masuk rumah. Terus mandikan dan bersihkan dia. Nak marah pun x boleh sebab salah kita juga tak tutup pintu. Tapi, seminggu lepas tu, nampak dia sihat, tak demam... kami dah boleh tertawa mengenangkan kejadian tu.

Sayangnya zaman tu tak ada blog lagi. So, taklah terkinja2 nak ambil gambar. Cuma gambar dalam memori nie memang masih jelas lagi dengan rupa paras dia berkubang macam kerbau dalam lubang tu.

Sejak kejadian tu, terus hubby kambus semula lubang tu. Tak jadi buat kolam.

Dan, kawan sekerja hubby yang memang rapat sejak hubby study tu terus plan bawa Adam mandi manda di Janda Baik hujung minggunya tu. Baru puas Adam berkubang dalam sungai di Janda Baik tu.


.

Isnin, 11 Mac 2013

Diskaun 15% Untuk Pembaca My Rainbow : Tudung 2 U

Assalamualaikum.....

Kita rasa, wanita zaman sekarang nie dah ramai yang shopping on-line kan...?

Termasuklah kita sekali. Heehehhehe. Tapi paling mudah ialah shopping online untuk pakaian kita, termasuklah tudung kan. Sebabnya kadang2 ada husband yang agak tidak berkongsi minat dan sanggup menunggu isteri2 mereka memilih tudung.

Now, bila shopping on-line, kita tak menyusahkan suami, tak perlu layan anak yang kepanasan dalam kedai tudung dan juga boleh makan dan minum dan duduk dalam teduh rumah dan sejuk air cond atau kipas angin kan.

Online pun memang banyak pilihan untuk kita shopping kan? Especially dalam fb lah kan. Tapi dalam website pun tak kalah juga. Kita cuma memberi salah satu pilihan saja.

www.tudung2u.com.my




Meh kita share serba sikit yer...

Selendang Half Moom Manik. 
 Cantik kan? Ala2 tudung kain kasa masa zaman mak-mak kita dulu. So, bila tambah manik, boleh feel macam golongan bangsawan masa zaman pendekar Nordin Ahmad berlakon filem Lanchang Kuning. Ehh..?



Selendang Half Moon Tribal
 Tak yah cerita banyak la kan. Tengok gambar dah boleh feel kain dia lembut dan selesa. Tak yah risau kedut2 kan. Paling best, corak dan kaler dia rasa macam nak ngaappp jer. Hai, menggoda selera kan...


Tudung Bawal Corak Harimau
Corak macam harimau, tapi kaler hijau. Corak dan kaler nie menggambarkan macam peribadi pemakainya yang cintakan kedamaian, tapi tegas dalam pendirian. Harimau maaaa....



 Aik...ada juga anak tudung jenis yang panjang tutup belakang. Kadang2 pakai tudung atau selendang yang nipis, rambut still nampak. Nak pakai yang cover penuh tu, ada yang rasa rimas. So, bolehlah guna option nie...

Yang nie, kita pun suka. Tak semua kedai tudung ada jual macam nie tau.


 Ha, tak nak panjang, pakai pendek pun ok. Tudung tak jarang, so boleh pakai yang pendek. Yang penting, ada awning. Tudung dan selendang pun elok jer terletak kan. Rambut pun tak merembes keluar2.



 

Haippp...kerongsang pun ada. Nampak macam stoberi kan yang pink tu....


Anyway, kita hanya hidangkan sedikittt sahaja. Nanti boleh cek price kat website dia. Murahhhhhh tauuu. Dahlah murah, boleh dapat diskaun lagi. Ingat! 15% diskaun.

Syaratnya, bila anda nak order dengan Tudng 2 U, guna no. baucer untuk pembaca My Rainbow nie yer.

Mention kat Tudung 2 U, anda berhak dapat diskaun 15% dengan kod baucer TRJ2013.

So, apa lagi, cepat2 order kat www.tudung2u.com.my


.


Nasi Nyonya dengan Ayam Lor Bak : Simply Penang

Assalamualaikum.....


Nak buat entry baru, tapi dalam hati rasa bersalah sebab ada banyak lagi komen2 yang belum kita balas. Tapi memang macam2 pula halangan yang ada. Tak up entry, kasihan pula pada yang masuk sini tanpa sajian baru. Kita sendiri pun rasa boring masuk blog sendiri kalau tak ada cerita baru.

Anyway, pagi Isnin nie kita cerita perkara yang mudah jer lah.

Beberapa minggu yang lepas, kita dan rakan2 pejabat telah memanjangkan langkah untuk mencari lunch. Ha, dari Bukit Jalil, berhempas pulas kami melangkah ke Sunway Pyramid. Dah sampai situ, masing2 pening nak makan apa. Last2 kami decided untuk mencuba makanan di Simply Penang.


Kalau nampak perkataan Penang nie, terbayang Pulau Pinang. Terbayang pula nasi kandar dan rojak. Tapi bila ada word Simply, terbayang Hokkien Food. Hmm...apa yang ada ekk?


True enough, kebanyakan makanan yang terhidang dalam menu adalah nyonya style. Hokkien food. Ok lah...

Maka kami satu group pun order berbagai2 jenis. Ada yang nak kuay tiaw, ada yang makan nasi ayam Hainan, ada yang nasi goreng special dan ada yang makan nasi kari.


 Tengoklah hidangan kami. Tapi, ada nampak gelas air tak? Taraaa...!!!! Air hanya tiba agak2 kami dah nak tersedak makan atau dah nak tercekik. So, satu deducted point di situ.

Lagi satu, nampak tak mangkuk tinggi, atau pun balang pendek tu. Yang di celah2 pinggan tu? Waiter tu kata free soup. So, bila sup itu dulu yang dihidangkan sebelum tibanya air atau makanan, maka kami jenguk2 balang tu, ambik bau, cedok2...sebab tak pernah makan. Apa rasa sup nie ekk? Sebab bau dan warna dia agak pelik. So, kami ala2 manusia yang baru jumpa balang yang jatuh dari angkasa lepas la... Cuit2 sana sini sikit. Satu balang tu adalah untuk 2 orang.



 Jengg.... inilah dia supnya... Supnya adalah ala2 sup masam yang macammm tomyam tapi bukan tomyam. Pedas2 sikit. Ada cili api pecah2 dalam tu. Ada sayur sawi jeruk yang tak masam dah. Daannnn ada isi ayam.

Sekali sedut supnya, wah, boleh terima lah. Sangat sesuai untuk ibu2 mengandung yang tekaknya tengah payau atau untuk orang yang baru nak kebah demam yang belum ada selera makan. Jujurnya, ada kuah nie, ada ayam goreng, nasi putih...confirm boleh lancar pemakanan punyalah.






Kita order Nasi Nyonya dengan Ayam Kari dan Chicken Lor Bak. Lor Bak nie memang makanan Cina. Kat Melaka, ramai yang jual, tapi tak halal lah pula. Alang2 ada yang serve halal nie, tu yang kita cuba.

Ayam drumstick tu ialah yang di masak kari, tapi kuahnya di asingkan dalam mangkuk. Kiri atas tu ialah macam serunding ikan yang di lapiskan dengan sayur macam inti popiah tu. Dan of course Lor Bak yang panjang tu.

Lor Bak tu ialah isi ayam yang di gaul dengan rempah ratus dan ada cendawan cincang juga rasanya. Digulung di dalam kulit tahu dan di goreng. Makanya, kulit tahu jadi macam rangup2 tapi bila kunyah selepas rasa rangup, ada rasa ayam dan cendawan yang moist dan satisfying sangat.

Cuma, kita macam kurang sikit mula2 tu sebab kari tu sangat mild rasanya. Siap korek cili padi daripada sup yang tadi tu. Dah nak habis makan, baruuuu teringat ada sambal belacan. Cisss...rugi2. Sambal belacan dia sedaappppp pula tu. yerlah, bila nak makan, mangkuk dengan piring sambal tu dah letak atas meja luar dari pinggan. Tu yang boleh tak nampak sambal belacan tu.

Kita minum air limau asam boi. Mak oiii...freshh sungguh rasanya.

Basically, boleh explore lah. Memang boleh try lagi. Err, bila lah nak pergi lagi agaknya ekkk?









.

Jumaat, 8 Mac 2013

Selamat Ulang Tahun Ke-80 Tentera Darat : Anugerah Beret Hijau dan Pisau Komando

Assalamualaikum.....

Selesai 2 peperangan tadi iaitu di laut dan darat, seterusnya adalah acara Tamat Latihan Asas Pasukan Komando. Adalah kot nama penuh dia, tapi kita tak ingat.

So, acara ini dimulai dengan larian kawad tentera komando ini daripada penghujung pantai sehingga ke barisan kehormat pegawai2 tinggi tentera darat di pentas utama.


Pelatih komando sedang di kerah berlari. Pelatih komando nie memakai speaker microphone yang mana setiap arahannya dan amarannya dapat didengari oleh semua pengunjung. Ianya diselang selikan dengan penerangan daripada juru acara majlis yang memberi penerangan tentang fungsi, sejarah dan maklumat2 lain. Sayang sungguh kerana kita duduk jauh dari pentas utama. Namun, dekat dengan perang di 'hotel'. Best juga. 


Ketika ini, mereka sedang bersiap sedia membentuk barisan untuk ke pentas utama. Upacara tamat latihan asas komando ini disimbolikkan dengan penyerahan beret hijau dan juga pisau khas komando kepada mereka.


 Yang bertopi dan muka celoreng tu ialah salah seorang pelatih yang telah tamat latihan. Adam dan Asyrul berjaya memujuk beliau untuk bergambar. Masam jer muka dia. Penat kot..hehehehehhe.  Terima kasih kepada tentera yang friendly kat sebelah tu.




Ini pula adalah salah seorang komando yang telah senior. Macam mana Adam dapat snap gambar dia pun kita tak tahu. Tapi, hensem jer kan. Ok, kita nak tunjuk beret hijau atas kepala. Itulah yang menandakan bahawa mereka telah di iktiraf sebagai salah seorang anggota komando yang bertauliah.




Tanpa di sangka2 rupa2nya ada hidangan untuk kami. Setiap pengunjung di berikan satu paper bag yang cantik tu. Dalam tu beri si sebungkus nasi beriyani, sebotol air mineral dan sebiji pisang. Tak lama kemudian, ada pula hidangan lain yang tiba daripada dapur tentera di kem. Ada kari lagi, nasi dan buah2an. Oleh kerana kami dah kenyang makan nasi bungkus dalam paper bag tu, maka Adam dan Asyrul hanya ambil sepinggan hirisan buah oren yang sangat manis dan sedap.

Insya Allah minggu depan, kita selitkan sekeping gambar salah seorang anggota tentera yang sangat sporting.

So, separuh hari yang sangat padat dan penuh dengan informasi. Semangat patriotik yang kami terima dari separuh hari tu memang bertepatan dengan situasi negara yang diceroboh oleh pengganas di Sabah.

Ini negara kita. Tanah kita. Bumi kita. Kita juangkan. Kita pertahankan.

Tapi....

Kita kena bersatu!







.

Khamis, 7 Mac 2013

Selamat Ulang Tahun Ke-80 Tentera Darat : Perang Di Tanah Port Dickson

Assalamualaikum.....

Ok, mari kita sambung.


Acara seterusnya ialah anggota komando menyelamatkan tebusan yang dikurung di dalam bangunan. Kebetulan, bangunan yang didirikan secara 'mock' berada si hadapan posisi kami lepak tu. So, dapatlah lihat dengan jelas sikit.





 Di atas ini adalah 'pentas persembahan' komando. Di sekelilingnya dah di pagar dengan kawad duri untuk mengelakkan dari orang awam termasuk ke kawasan itu. Bahaya sebab ada bom di tanam dalam pasir2 tu.




Ini pula adalah bangunan 'hotel' yang di jadikan prop persembahan. Maka komando bergerak senyap dan pantas dalam menyelamatkan tebusan walaupun tentera pengganas berkawal ketat dan menyerang dari dalam 'hotel'.



Antara kubu buatan yang menempatkan anggota tentera kita. Tak nampak macam ada orang pun dalam tu. Tapi bila riffle mula melepaskan tembakan, baru kami tahu ada tentera kat dalam tu. Siap ada percikan api dari muncung senapang tau. FIRE!



 Helikopter tiba untuk membawa tebusan keluar dari zon bahaya tersebut. Kami semua dihujani dengan pasir pantai yang berterbangan dek kerana kipas helikopter yang hampir dengan kami. Kita dengan hubby berselubung dengan kain alas meja, hehehehehe. Bunyinya? Masya Allah... Betul2 terasa seperti di dalam peperangan.






Helikopeter lalu di atas kepala kami untuk membawa tebusan ke tempat yang selamat. Feeling betul2 rasa macam berada dalam situasi sebenar.

Tak lama kemudian, mereka betul2 memulakan pertempuran yang hebat. Tembakan dilepaskan tidak berhenti2. Baru first time kita dapat dengar bunyi tembakan daripada senapang2 M16, rifle segala jenis. Secara tiba2, datang tembakan dari arah belakang kami. Kira2 2 meter dari tempat duduk kami. Rupa2nya ada sniper dah standby atas pokok di belakang kami untuk menyerang pengganas. Betul2 peluru melayang2 di atas kepala kami. Ngeriiii!

Kemudian, bom meletup merata2 di kawasan pantai. Percikan pasir terhambur ke segenap arah dek kerana letupan-letupan bom tersebut.




Akhir sekali, bangunan hotel itu musnah di bom oleh tentera. Tinggal rangka seperti gambar di atas. Dalam gambar di atas, tentera sedang mengumpulkan tawanan yang dijumpai.

Tak lama kemudian, kami dengar bunyi ambulan bersahut-sahutan. Rupanya2 ada kanak2 yang terkena serpihan. Bukan serpihan bomlah agaknya, tapi mungkin dari papan yang berkecai tu. MUNGKIN...!
Salah bapanya juga. Khabarnya bapanya dukung anak dia terlalu hampir dengan 'pentas persembahan' sehingga melangkaui jauh dari tali penghadang. Degil kan! Konon nak tengok dengan jelas dari jarak dekat, sampai sanggup melanggar arahan keselamatan. Tapi dengarnya hanya setakat cedera ringan. Jadi pengajaran untuk semua kan. Syukurlah nyawa tak melayang.


Selesai pertunjukan itu, kami semua memandang antara satu sama lain sambil ketawa dan tersengih dan tangan menepuk2 dada dek kerana berdebar2 yang amat. Syukurlah itu adalah lakonan. Kalaulah perang yang betul, emosi memang tergolek bawah kaki agaknya.

Barulah tahu betapa kuatnya tentera. Bukan sahaja fizikal, tapi emosi, mental. Semuanya harus berfungsi dengan kuat serentak di medan perang. Bertambah kekaguman kita dengan tentera Malaysia.

Selamat Ulang Tahun ke 80 Tentera Darat : Perang Meletus di Laut Port Dickson

Assalamualaikum.....


Setelah berhari2 berlangsung, baru kita sempat nak update.

Ahad yang baru lepas nie, kita dan hubby berpeluang bawa Adam dan Asyrol ke acara Sambutan Ulang Tahun ke-80 Tentera Darat Malaysia. Sayangnya kami tak dapat turut serta dalam perarakan yang berlangsung pada hari Sabtu tu kerana kereta kita pula breakdown. So, Sabtu adalah hari sibuk yang dipenuhi dengan agenda kereta dan workshop di Melaka.

Kalau ikutkan keupayaan, macam tak mampu nak drive balik ke Port Dickson pada hari Sabtu tu sebab dah terlalu penat dan dalam tempoh 24 jam, kita dan hubby hanya dapat tidur 2 jam sahaja. Tapi hubby gigihkan juga untuk pulang ke PD demi untuk memenuhi permintaan Adam nak menonton pertunjukan pada hari Ahad tu. Kami tiba di PD pada jam 2.00 pagi.

Ahad pagi, kami bergerak dari rumah jam 8.00 pagi dan 5 minit kemudian kami tiba dengan kekusutan fikiran sebab tak dapat cari tempat nak parking kereta. Aduhaii..penuhhhhh sangat2 Pantai Saujana tu. Pantai Saujana ni, bagi penduduk PD, kami panggil Batu 4 jer. Alaahai, yang ada pasar malam tepi pantai dekat sebelah Petronas. Itulah lokasinya.

Maka pada hari Ahad, 3hb Mac 2013 acaranya ialah Pertunjukan Khas Komando dan Pasukan 10 Briged Para. Ada berbagai2 lagi acara yang menarik. Kalau ada yang berkelapangan, bolehlah jenguk blog BERTIWI untuk jadual dan penerangan lanjut.




Pantai sangat penuhhh dengan orang ramai. Tentera sahaja dah hampir separuh rasanya, orang awam lagilah penuh. Tapi mostly adalah keluarga tentera dan anggota komando yang tamat latihan tu rasanya. Tapi kami dapatlah juga menempel di bawah khemah. Dapatlah duduk selesa atas kerusi, ada meja segala. Syukur.

Kita dengan hubby tak larat nak menyempit2 dengan pengunjung lain sebab kami sendiri memang tak cukup rehat. Jadi, kami biarkan Adam dan Asyrul yang menjelajah sendiri. Cuma kami pesan agar mereka berhati-hati. Kita beri handphone, minta Adam snap gambar. Tapi Adam memang tak suka snap2, so dapat ini jer lah...

Acara pertama ialah pertunjukan bagaimana anggota komando menyelamatkan tebusan di atas kapal laut. Maka beberapa meter dari pantai, ada kapal lanun, ada bot2 komando dan anggota2 komando yang tegas, pantas dan perkasa menyelamatkan tebusan. Sebaik sahaja tebusan selamat dipindahkan ke bot tentera, maka kapal lanun itu diletupkan.

Yes, MELETOPPP!

Memang guna bom real. Tak ada tipu2 punya. Tak lama kemudian, ada 2-3 helikopter datang untuk membawa pulang tebusan2 bersama tentera. Untuk keselamatan segera, helikopter hanya menurunkan sehelai tali dan tebusan serta tentetra ini bergayut pada tali itu untuk segera beredar dari kawasan bahaya.

Letupan tu memang betul2 menggegarkan bumi pantai. Kami semua tutup telinga sebab sangat kuat bunyinya. Tapi feeling memang best lah. Betul2 seronok rasanya.

Ada peperangan lagi lepas tu. Petang nie kita updatekan yer. Nak sekalikan dalam satu entry nie, panjang sangat pula rasanya. Acara seterusnya nie, kami manage untuk snap gambar yang lebih sedikit.





































Rabu, 6 Mac 2013

Bagai Melepaskan Anjing Tersepit

Assalamualaikum.....

Kalau ada masa dan apabila perlu, kita memang akan bawa kereta ke kedai tayar untuk rutin balancing dan allignment. Oleh kerana jalan jauh juga, kita selalu pastikan tayar kereta kita di rotate kedudukannya untuk keselamatan dan untuk penjimatan maksimum. Hehehehehe.

Dan untuk servis balancing dan allignment ini, kita suka pergi ke satu kedai tayar di Lukut, Port Dickson. Dalam banyak2 kedai di seluruh negara yang pernah kita pergi, skill di kedai inilah yang paling memuaskan hati kita.

Anyway, macam biasa kalau di kedai tayar atau di workshop memang penuh dengan orang lelaki jer. So, bila kita seorang jer perempuan yang ada untuk servis kereta sendiri, memang adalah yang ramah bertanya itu dan ini. Tapi bila start buka topik pasal kereta, mereka pun jadi comfortable kerana kita boleh 'masuk'.

Dalam pada menunggu giliran kereta kita tu, tiba2 kami yang sedang berbual nie dikejutkan dengan bunyi melangking raungan seekor anjing. Fokus kami terus tertumpu kepada suara itu.

Ya Allah, rupa2nya salah seorang pekerja kedai itu telah terrrrr..gelek kaki seekor anjing semasa sedang mengundurkan kereta yang diservis.

Aduuuhhh.... kasihannya anjing tu. Anjing tu, walaupun stok2 anjing kurap dan terbiar, tapi bila dia meraung kesakitan di tengah jalan raya tu...memang sayu betul rasa hati nie.

Anjing tu dilanggar semasa dia nak lintas persimpangan jalan memandangkan kedai ini adalah corner lot. So, bila dah kena langgar, dia terdampar di tengah simpang atas jalan raya tu dengan raungan kesakitannya. Aduhh, sampai sekarang masih terngiang2 suaranya melangking2 tu.

Kebetulan, kereta kita sedang di parkingkan di luar kedai untuk menunggu giliran masuk ke deck allignment. Lalu anjing ini, cuba juga untuk bangun dan terloncat2 berjalan dengan 3 kaki untuk baring di bawah kereta kita. Agaknya panas, dan nak cuba berteduh sambil meredakan kesakitannya.

Sepanjang masa anjing ini meraung kesakitan. Dan kita pun dalam kedai tu asyik bising minta sesiapa yang baik hati untuk tengokkan kaki anjing tu. Tapi tak seorang pun yang bergerak. Kita memang tak sangguplah nak menonggeng di tengah public yang penuh lelaki tu untuk tarik anjing tu keluar kan...

Tapi agaknya sebab tak tahan dengar kita meleter dan sebab rasa bersalah, pekerja tadinya yang terlanggar anjing tu cuba tarik anjing tu keluar untuk diperiksa. Dan kalau boleh, nak bawa masuk ke kedai sebab cuaca panas sangat. Walaupun pekerja tu Cina, tapi beliau tetap lapik tangannya dengan kain buruk. Mungkin juga untuk jaga kebersihan sebab anjing tu anjing kurap.

Tapi, bila cuba di capai, anjing tu pula dengan garangnya gigitt tangan pekerja tu. Syukurlah dia dah siap2 balut tangannya dengan kain buruk tu.

Oleh itu, kami terpaksa diamkan saja. Tapi kita pesan berkali2, bila nak alihkan kereta kita, pastikan keselamatan anjing tu.

Selepas 20 minit, kami nampak anjing itu terdengkot2 berjalan keluar dari bawah kereta kita walaupun perlahan suara kesakitannya masih ada.

Syukur Alhamdulillah.... Kita lega sebab anjing tu masih boleh berjalan lagi. Orang lain lega sebab anjing tu masih hidup lagi.



Tetapi, bila tentera yang Malaysia bantu latih dulu kononnya membantu dalam serangan ke atas Sabah, rasa2nya sama tak dengan situasi di atas?

Selasa, 5 Mac 2013

Ya Allah! Lindungilah Perwira-Perwira Kami

Assalamualaikum.....

Sabah masih bergelodak. Anasir luar yang tak tahu malu memang rakus bertindak. Apatah lagi Malaysia memang terkenal dengan sopan santun dan budi bahasa. Dalam politik pun bersopan, hatta dalam perang pun masih bersopan. Biarlah orang tak berbudi, asalkan kita berbahasa sehingga terkorban nyawa perwira kita.

Maaflah. Bila melibatkan nyawa anggota keselamatan, kita agak sensitif. Kita membesar di Port Dickson. Bandar Tentera Darat Malaysia. Saudara mara pula ramai polis. Hidup penuh dengan perwira. Maka bila mereka2 itu gugur satu demi satu, kita memang rasa sangat marah! MEMBAZIR! Mereka yang gugur ini semuanya aset negara. Tak bolehkah rancang apa2 sahaja untuk menangani masalah ini dengan bijak dan bermaruah tanpa mengorbankan nyawa aset negara?

Apa sebenarnya yang berlaku di sana sekarang memang belum jelas lagi pada kita semua. Kalau ikutkan nafsu amarah, nak jer join sama pasukan di sana (statement tak sedar diri). Tapi mana mungkin kan.

Apa yang boleh, berdoa dengan setulus hati.

Kebelakangan ini, banyak betul berita2 sedih yang tiba pada kita. Semoga segala kesedihan ini akan segera pergi.



Adam bersama Tok Mat Hassan : MB NS

Assalamualaikum.....


Semasa menghadiri majlis perkahwinan sepupu Ba bulan lepas di Rantau, tak semena2 kami terserempak dengan Menteri Besar Negeri Sembilan, Tok Mat Hassan. Ok, kami waghiihh... panggil Tok Mat jer la. Kita pun apa lagi, ambil kesempatan suruh Adam dan Firdaus bergambar dengan beliau.

"Tok, bulih tak saya nak ambik gambar Tok dongan anak bujang sey tu?"

"Bulih..bulih... Mano deh (mana dia)?. Meh sini ha.." katanya.

Dan hasilnya....




Ha, sangat sempoi MB nie. Dia datang pun lone ranger jer. Takder escort dari sesiapa pun. Sebiji motor chip pun tak der. Apa tah lagi bodyguard. Dah, katanya balik kampung, kan. Habis semua orang tua2 kat situ dia jumpa, dia salam, dia peluk. Tak kiralah kat mana pun diorang, dia selamba jer redah. Dia dah kenal dengan mereka, membesar dengan mereka, takkanlah jawatan MB tu jadi noktah persaudaraan kan...


And, sejak dia memerintah NS, setiap new year, setiap raya, setiap sambutan Maulidur Rasul, pasti kita akan dapat sms dari beliau. Actually dari sistem lah kan, tapi tak semua org dapat. Hatta orang kuat majlis pun x terima. Entah siapalahhh yang masukkan nombor kita dalam sistem tu. Tapi kita syak itu mesti kerja abang angkat kita, En Jaiya Abu tu.


Kita gembira NS ditadbir oleh beliau. Terima kasih, Tok Mat.



.

Isnin, 4 Mac 2013

Kenangan Kampus : Motivasi Untuk Anak Felda

Assalamualaikum.....

Bila selesai pengajian di matrik, kita melangkah pula ke main campus. Short formnya, main camp jer kan.

Di main camp ni, kita terus cuba mengaktifkan diri dalam persatuan. Persatuan pertama yang kita join ialah Kelab Penyayang ataupun di panggil Caring Club. Banyak aktiviti kemasyarakatan di buat dalam kelab nie. Semua ahli2nya, tanpa mengira status, latar belakang, kursus, senior atau junior, bersama2 fokus untuk masyarakat. Inilah yang sepatutnya berlaku. Kalau ada program apa2, kadang sampai midnite kami semua masih sibuk dan riuh rendah dalam bilik kelab. Ada yang cat banner, ada meeting, ada yang siapkan handouts, ada yang siapkan equipment, malah ada tukang bancuh kopi lagi.

Salah satu aktiviti yang kita join ialah program motivasi untuk anak-anak Felda terpilih dari seluruh Malaysia. Lebih kurang 100 orang peserta dari serata negara. Khas untuk kecemerlangan mereka.

Kita adalah salah seorang  barisan fasilitator.

Antara pelajar yang terlibat


Alhamdulillah, anak2 fasi kita semuanya mendengar kata dan langsung tidak memberikan masalah. Yang pasti, kita sangat gembira bila perubahan mereka sangat jelas dan nyata pada hari terakhir, berbanding pada hari pertama.




Hari terakhir, mereka di kehendaki membuat perbentangan mengenai topik yang telah diberikan. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar. Sebelah malamnya pula kami membuat persembahan sketsa yang mana ianya amat meninggalkan kesan dan keinsafan dalam hati ramai penonton. Alhamdulillah.

Feedback yang pengerusi kelab terima dari pihak Felda kemudiannya sangat memberangsangkan. Rata2 ibu bapa dan guru2 mereka gembira dengan semangat dan komitmen pelajar2 tersebut. Perubahan mereka nyata dan ketara.

Alhamdulillah.

Program ini telah menyuntik semangat dalam diri kita untuk memberikan lebih lagi kepada masyarakat. Kepuasan itulah yang berharga. Di samping tu, perasaan rendah diri yang sentiasa dekat bagaikan bayang2 dengan diri kita masa di sekolah menengah, semuanya hapus. Kita mula menghargai diri sendiri dan mula rasa kita perlu berkongsi apa saja ilmu sekelumit yang kita ada dengan mereka2 yang memerlukan agar Melayu dan Islam lebih teguh di masa akan datang.


Insya Allah, banyak lagi yang akan kita kongsikan. Harap tak ada yang bosan dan muntah membaca pengalaman kita.



.

Jumaat, 1 Mac 2013

Makan di Melaka : Mee Kahwin

Assalamualaikum.....



Inilah mee kahwinnya. Yang sebenarnya, repeat makan di kedai mee di Ujung Pasir, Melaka. All these while, kami sekeluarga dok makan mee rojak atau mee rebus jer. Tapi bila orang lain macam suka dengan mee kahwin, kami pun cubalah juga.

Oh, mengenai kedai tu, sila baca di SINI.

Since mee kahwin nie agak famous sehingga a few times masuk rancangan tv, wajiblah kami explore. Ianya adalah mee rebus dan mee rojak yang di combine dalam satu pinggan. Kuah combine, isi pun combine. Tu lah namanya mee kahwin. Mommy dengan Ba tak berapa boleh accept. Diorang prefer yang original taste. Tapi kita dengan hubby macam suka pulak. A combination of various taste in one plate. Just like Malaysian. Semua lebur dalam satu negara. Sedap kan?

This week sebenarnya kita agak busy sikit. So, entry main caca marba jer. Novel pun dah bersusun tunggu di review tapi satu pun belum bergerak lagi.

Sedang berdebar2 nak tunggu perkembangan pencerobohan negara di Lahad Datu sebenarnya.




.


Lahad Datu ialah Malaysia

Assalamualaikum.....


Berdebar2 menunggu perkembangan cerita Lahad Datu.

Dah banyak nyawa terkorban. Harap kerajaan Malaysia tegas dan bangkit. Tengok apa jadi bila berlemah lembut dengan penceroboh yang tak faham bahasa?





 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink