Rabu, 31 Julai 2013

WW: Sedikit, Mungkin Besar Maknanya...

Assalamualaikum.....


Entri Melekat : Tawaran Menarik Toyota di Hari Raya

Assalamualaikum.....

Kita ingin mengambil sedikit masa pembaca sekalian untuk singgah sebentar dan jenguk2 tawaran hebat dari Toyota ini. Sekadar membantu seseorang..... apa salahnya kan. Walaupun blog nie tak ramai pembaca, tapi anda yang sudi membaca ni, harap2 bolehlah bantu sebar2kan berita ni yer...



Terpulang kepada penilaian masing2, tetapi sejak hubby memiliki Toyota, kami dapat rasakan performancenya tak kurang langsung dari Chevrolet. Malahan prestasi dan maintenance enjinnya sangat sesuai dengan kita di Malaysia.

Jadi, untuk sesiapa yang tercari2, dan terfikir2 untuk mempertimbangkan Toyota sebagai kereta baru, tak kiralah untuk Hari Raya Aidilfitri mahupun selepasnya, bolehlah menghubungi En Ahmad.

Encik Ahmad : 010-255 7596

Sepanjang yang kita mengenali beliau, Encik Ahmad mempunyai skill public relations yang excellent. Beliau akan melayan permintaan anda, panggilan anda, pertanyaan anda, tak kiralah penting atau tidak, waktu kerja atau tidak.

Kita harap anda yang ingin berurusan dengan beliau tidak akan mendapat servis yang tidak memuaskan.

Jadi, tunggu apa lagi....

Sila lah hubungi beliau sendiri.


P/S : Beliau baru inform kita, katanya ada banyak free gift yang menanti.....


Selasa, 30 Julai 2013

Golongan Asnaf Yang Layak Menerima Zakat (Asnaf 8)

Assalamualaikum.....

Ingat tak kita ada bertanya minggu lepas tentang cadangan dari sesiapa yang boleh beri nama fakir miskin di kawasan anda? Well, seperti yang dijangka, tiada sambutan. Langsung tiada satu nama pun. Sama ada pembaca My Rainbow memang sedikit (tapi everyday, koman2 pun ada ratus2 viewer juga), atau readers semua tinggal di kawasan yang tiada fakir miskin.

Tapi kami tetap nak teruskan usaha kami. Nak decide nak beri pada siapa. Nak target kawasan. Nak bagi apa. Sambil2 tu, dapatlah kita mengenali golongan2 penerima zakat.

Sumber



Firman Allah swt dalam surah at Taubah ayat 60 bermaksud:
“Sesungguhnya sedekah-sedekah (zakat) itu hanya untuk orang-orang fakir dan orang-orang miskin dan amil-amil dan muallaf yang dijinakkan hati-hati mereka dan hamba-hamba yang hendak memerdekakan dan orang-orang berhutang dan untuk (dibelanjakan pada jalan Allah dan orang-orang musafir (yang keputusan) dalam perjalanan”.
  1. Fakir (al Fuqara) – adalah orang yang tiada harta pendapatan yang mencukupi untuknya dan keperluannya. Tidak mempunyai keluarga untuk mencukupkan nafkahnya seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal. Contohnya ia memerlukan RM10 sehari tetapi hanya mampu RM3 sahaja.
  2. Miskin (al-Masakin) – mempunyai kemampuan usaha untuk mendapatkan keperluan hidupnya akan tetapi tidak mencukupi sepenuhnya seperti ia memerlukan RM10 tetapi hanya memperoleh RM8.
  3. Amil – orang yang dilantik untuk memungut dan mengagih wang zakat.
  4. Muallaf – seseorang yang baru memeluk agama Islam.
  5. Riqab – seseorang yang terbelenggu dan tiada kebebasan diri.
  6. Gharimin – penghutang muslim yang tidak mempunyai sumber untuk menjelaskan hutang yang diharuskan oleh syarak pada perkara asasi untuk diri dan tanggungjawab yang wajib ke atasnya.
  7. Fisabilillah – orang yang berjuang, berusaha dan melakukan aktiviti untuk menegakkan dan meninggikan agama Allah.
  8. Ibnus Sabil – musafir yang kehabisan bekalan dalam perjalanan atau semasa memulakan perjalanan dari negaranya yang mendatangkan pulangan yang baik kepada Islam dan umatnya atau orang Islam yang tiada perbekalan di jalanan.


Harus di ingat yer, anak2 yatim tiada di dalam golongan ini. Bukan semua anak yatim fakir dan miskin. Sekiranya anak yatim itu tergolong di dalam golongan pertama dan kedua atau ke-7, maka dia layak menerima zakat anda.

Allahu'alam.

Sekiranya ada kesilapan dan pembetulan, harap dapat maklumkan kepada saya.

Isnin, 29 Julai 2013

Bermulanya Pencarian Lailatul Qadr

Assalamualaikum.....

Hari ini kita telah tiba ke hari ke-20 di dalam bulan Ramadhan. Dan malam ini pula adalah malam ke-21.

10 malam terakhir di bulan Ramadhan, salah satu malamnya adalah Lailatul Qadr. Pasti semuanya tahu dan ariff. Sangat banyak informasi yang ada di alam maya, di dalam buku dan melalui majlis2 ilmu.

Malam yang penuh keajaiban untuk di cari.

Namun.....

Tak perlulah di cari dan di tunggu. Yang sebenarnya, kita tingkatkan sahaja amalan kita, niat kita, pendekatan jiwa kita dengan Allah S.W.T. Semakin Ramadhan tiba ke penghujungnya, semakin Syawal terbayang2 di ruang mata. Sekiranya terleka, kita pasti lupa yang Ramadhan masih belum berakhir.

Di penghujung Ramadhan, kadang2 ada yang sanggup bersengkang mata untuk persiapan Syawal, namun alangkah sayangnya sekiranya ia berlalu tanpa pengisian. Manalah tahu malam itu adalah malam Lailatul Qadr, kan? Berganda2 pahala dan rahmat yang mengisi 'tabung' kita untuk bekalan akhirat kelak.

Keterujaan kita semua menyambut Syawal adalah cabaran penghujung Ramadhan. Maka timbangkanlah dengan pahala berlipat kali ganda yang hanya dapat kita jumpa setahun dari sekarang...

Allah Maha Mengetahui....


P/S : Dah siap persiapan raya ker...?

Sabtu, 27 Julai 2013

Ramadhan Buffet at Rocana Hotel, Kuantan?

Assalamualaikum.....

Me and hubby were here, a few weeks ago before fasting month. It was due to our quarrel. Small contadictions actually. He wanted to have satey for dinner. So he wanted to go to Terminal Satey Zul. But me, due to the unhealthy condition during that time, would like something simpler such as chicken rice.

 After arguing, he then solved the problem by suggesting Rocana Hotel Buffet. Price was reasonable. It was Thursday night with theme of Hawker's Night. RM35++ per person. And, it satisfied both our appetites. They have satey, as well as chicken rice.

And, these buffet themes are the preparations for the Ramadhan Buffet. Their restaurant manager, Mr. Fahmi has been warmly chatting away with us about their plan and menu. He is seriously a friendly man, yet very precise in giving the best to the guests.

Among the themes...



I rushed for the chicken rice since I was craving for it. The rice was nice. Very aromatic and soft. The chicken has perfect balance of taste. And the soup, was not merely blank soup. It was filled with chicken chunks, vegies and taufu.


That is the chicken rice soup. I took the appertizer as well. A glass of prawn olio pasta. This pasta has failed to melt away my soul. It was quite tasteless and dull.


Since hubby mentioned satey, well, why not, right? Took 3 satey with 3 cubes of rice cakes. Satey were good, but the kuah kacang didn't meet my expectations. Well, mak's kuah kacang is still the best for me. Even hotel's quality can't beat her's. Hehehehehe.

Spaghetti. Not mine. Hubby;s. He loves pasta. BUT.... the spaghetti was really dry and hard. A little bit more, you can munch it like crackers. We took the opportunity to give our opinions to Mr. Fahmi. He took note for that.

This murtabak is the best murtabak I've ever eat in a hotel restaurant. Definitely you can't compare the quality with real hawkers out there. Hawkers' murtabaks are wayyy much tastier...hahahahhaha. But, here in Rocana, the murtabak is almost the same quality. The onion pickles are delicious though. It complemented the murtabak.


I've always falls to the knee whenever I meet the mushroom cream soup. They have garlic bread as well... Walllaaaa... However, the mushroom soup was okayyyy, and the garlic bread was totally rejected by me. Do you know where you can find the best garlic bread? Ha, the Ramada Plaza Hotel in Malacca never fails to dish out the tasty, full of flavours, buttery, soft yet crunchy garlic bread.

Hubby's hunt for desert. Well, nothing much. So and so. I didn't really enjoy the desert, though.

Somehow, I can't restrain myself from the hawker's wok sounds. The cheng-cheng sound of the chef fried noodles really pull me up from my seat. I requested for char koay tiaw, but sadly they finished the koay tiaw. Well, what to espect. We already have desert on our table, but suddenly I went back to main course...hahahahha. So, the chef replaced it with yellow noodles. But, the chef has yet to master the art of wok cooking, I guess. I can't really swallow it. I can't really highlight what went wrong, but it was definitely not even 50% good as the street hawkers'.

We didn't take the nasi campur. The choices of menu for nasi campur was not extravagant. The combination was okay, but not tempting enough. Well, for both of us.

All in all, with that price, you can't really expect much. At least the chicken rice and murtabak were marvelous.

Mr Fahmi promised that Rocana will work out to the fullest for their Buffet Ramadhan. I trust him.

So, this weekend?


Note : I break my promise again. Food pictures here and there...oh no!

.

Jumaat, 26 Julai 2013

Sila Beri Cadangan Keluarga Yang Perlu Bantuan

Assalamualaikum.....

Sebelum kita bicara lebih panjang, kita ucapakan Selamat Menyambut Hari Nuzul Al-Qur'an kepada semua. Ada beberapa negeri yang bercuti kan..? Ermmm...seharusnya, cuti sebeginilah kita gunakan untuk lebih memeriahkan masjid2 dengan pengisian2 tentang sejarah Al-Qur'an. Merancakkan tadarus lebih2 lagi di bulan Ramadhan. Tak kiralah tadarus di rumah atau di masjid atau di mana juga. Ada juga pejabat2 yang menganjurkan majlis tadarus di pejabat kan?

Oh, bukan tak boleh shopping. Bolehhh. Cuma, janganlah shopping itu lebih utama daripada ingatan dan kerinduan kepada Al-Qur'an.




Ok..ok...

Kembali kepada tajuk entry ini.



Sebenarnya syarikat kita bekerja nie ingin memberi sedikit sumbangan kepada beberapa keluarga susah yang terpilih sempena bulan Ramadhan ni. Kami dah cuba dapatkan senarai daripada Baitulmal dan pusat Islam, tapi banyak sangat ditendang macam bola. Haihh.... So, kena usaha sendirilah jawabnya.

Kami tak approach rumah2 anak yatim, rumah2 orang tua dan sebagainya sebab dah tentu mereka pun terima banyak bantuan.

Pihak syarikat pula tidak berniat untuk memberi sumbangan dalam bentuk wang, tetapi dalam bentuk barangan makanan. Dan kami yang terlibat harus menyerahkannya secara personal kepada mereka.

Oleh itu, kita mengharapkan bantuan daripada pembaca blog ini untuk memberi cadangan sekiranya ada calon yang bersesuaian yang anda kenal secara personal. Perinciannya adalah seperti berikut :

1. Setiap negeri, kami memerlukan 2 calon keluarga.
2. Calon haruslah betul2 miskin dan daif. Lagi susah, lagi daif, lagi bagus.
3. Sila berikan cadangan anda melalui e-mel kita iaitu : aziela.adam@gmail.com
Nyatakan di dalam e-mail tersebut :
- Nama calon
- Tanggungan calon
- Tahap kemiskinannya (sila gambarkan atau ceritakan)


Keterangan lanjut :

Untuk calon itu, kalau boleh calonnya adalah keluarga yang miskin. Agak2 mereka kais pagi makan pagi begitulah. Kalau ada kereta tu, maknanya taklah susah sangat kot kan? Ini jenis2 yang masuk Bersamamu di TV3 tu. Walaupun ramai yang kata dalam rancangan tu ada yang berlakon sahaja. Anyway, keluarga miskin ni, kami nak bantu mereka untuk berhari raya. Tak banyak sangat peruntukannya, tapi kalau boleh, biarlah ianya sampai kepada yang betul2 memerlukan.

Atas bantuan anda, kami tiada apa2 untuk diberikan. Namun sekiranya calon anda terpilih, kita akan kirimkan sedikit saguhati berupa cenderamata daripada syarikat untuk anda. Selain daripada itu, semoga saham akhirat anda juga berlipat kali ganda bonusnya.

Oh, sekiranya ada sesiapa yang sudi war-warkan perkara ini, kita amat mengalu-alukannya.

Terima kasih kepada semua.


Khamis, 25 Julai 2013

Ketatnya Tekak Makan Beras Perang dalam Ramadhan

Assalamualaikum.....




Yang sebenarnya, beberapa bulan lepas, kita beli beras perang macam dalam gambar tu. Kononnya nak cubalah makan untuk kesihatan kan. Dietician and doctors kata beras perang lebih baik dari Herba Ponni tu. Fine, kalau x cuba, memang tak tahu kan.

So, beli pun x agak2. Beli peket yang 5 kilo terus. Makannya kita sorang sebab untuk masak di KL.

Tapi bila masak, makan aduhai..kesatnya rasa nak telan. Tapi everytime makan, paksa mind setting untuk cakap sedap dan berkhasiat. Jangan membazir..baik untuk kesihatan.

Tapi, bila bulan puasa, nak makan untuk buka, hatta untuk sahur sekali pun, memang sloww lah sangatnya. Bila balik PD atau Melaka, dapat nasi putih, hah...macam setahun tak jumpa nasi.

Tapi, memandangkan dah beli, dah buka, kenalah bersabar dan cuba habiskan juga.

Ada tak idea nak bagi bangkitkan selera makan nasi beras nie...?

.

Rabu, 24 Julai 2013

WW : Selamat Hari Raya Eqbal Zack

Assalamualaikum.....



P/S : Eqbal Zack nak beri duit raya RM100.00 di samping shopping baucer. Meh tengok SINI.


Selasa, 23 Julai 2013

Pengemis Yang Berjaya : Tegar dari Indonesia

Assalamualaikum.....

Kita di perkenalkan Tegar ini oleh Adam beberapa hari yang lalu. Tegar ialah seorang kanak2 lelaki yang berumur 12 tahun, di Indonesia. Oh, dia seorang Muslim.

Dia tinggal bersama ibu dan bapa tirinya. Anak sulung daripada 4 adik beradik. Pada umurnya 7 tahun, dia terpaksa berhenti sekolah kerana kesempitan hidup. Dan dia meneruskan hidup dengan menjadi seorang pengemis jalanan, sama sperti ibunya. Bapa tirinya pula bekerja sebagai buruh kasar.

Namun, bakat seni yang diwarisi daripada ibunya mengalir dalam darahnya. Dia mencipta lagu sebagai pesembahan sewaktu mengemis dan akhirnya menarik minta salah seorang aktivitis seni di Indonesia.

Ini Tegar, semasa masih menjadi pengemis. Umur 10 tahun masa nie.


Tegar mula bertapak dalam dunia seni.
 Tegar kemudiannya di lorongkan oleh lelaki seni itu untuk menyertai pertandingan nyanyian di Indonesia. Beliau akhirnya menerima tawaran untuk menjadi artis rakaman. In fact, lagunya yang meletup2 dan digilai oleh ramai rakyat Indonesia, tak kira apa lapisan sekali pun ialah lagu yang menceritakan tentang perjalanan hidupnya yang berkembang daripada seorang pengemis sehinggalah menjadi artis rakaman.



Tegar sekarang sangat bersyukur kerana kehidupannya dan keluarganya telah menjadi jauh lebih baik daripada dulu. Dia juga telah mampu menyambung pelajarannya.

Memang hati rasa tertarik menonton persembahan Tegar di laman You Tube. Tapi, dalam masa yang sama, terdetik rasa kasihan, kagum dan bersyukur apabila mengenangkan perjalanan hidup yang dilaluinya.

Dulu, dia kurus jer, sekarang dah senang, dah chubby sikit mukanya. Itu saja dah cukup menjadi bukti perubahan hidupnya.

Dan kita sering mengingatkan Adam, jangan pernah lupa bersyukur dengan apa yang dia ada, dengan apa yang kami ada. Bayangkanlah pada usia Adam, begitu ramai lagi kanak2 dalam dunia yang kekurangan dari segala segi.

Tegar,

Semoga kamu berjaya dunia dan akhirat, ya.

Amiin, Ya Allah.

Isnin, 22 Julai 2013

Memancing di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum.....

Bagi kaki pancing seperti hubby, Ramadhan tidak membataskan beliau daripada meneruskan hobinya tu. Hubby pula, sejak menemui port barunya untuk memancing terus melekat di situ saja. Tak jemu2 disitu kerana dia jarang pulang tanpa hasil.

Contohnya.....

Ikan Gelama

Musim gelama, hubby dapat gelama. Kadang2, dapat siakap, kerapu dan ada juga sekali, rezekinya dapat bawa balik cencaru walaupun sekadar memancing di tepi pantai.

Gelama yang di atas tu agak besar juga...kecuali 2 ekor yang kecil tu. Tengoklah mata2 ikan tu semua. Cantik bersinar dan putih kan....

Kalau dapat fresh macam nie, terus siang dan goreng kunyit jer pun, sedap. Tapi ada juga yang buat masak kari atau ada juga sekadar goreng bercili. Kalau yang kecil2 tu, mak kita suka goreng celup tepung... Makan panas2, ratah macam tu jer sambil hirup secawan kopi o... Pasti memuaskan...

Bagaimana puasa anda hari nie?

Kita tersangatlahhhhh mengantuknya pagi nie. Entah kenapa entah. Dari bangun memasak untuk sahur tadi...segar jer, tapi bila nak gerak ke KL dari PD, bukan main tak menahan lagi mengantuknya. Aduhai..... Kena buat lompat kijanglah jawabnya lepas nie...



Jumaat, 19 Julai 2013

Congratulations Raj and Trisha

Assalamualaikum.....

We were invited to hubby's friend's wedding reception, Raj just a few weeks before Ramadhan.

He works in Kuantan with hubby but his hometown is Malacca. Same with hubby. But his wife, Trisha is from Penang. Raj is an Indian while Trisha is a Punjab. Let me share some pictures of them.

Adam and hubby at the couple picture.

The slide show

Sweet couple

The hall and guests

Among the performances


We were convinced by the groom that the caterer is halal version. And when we saw the waiters and waitresses and I as usual being busybody, asked them several questions, were convinced that the food was halal.

They were 3 -4 tables of Muslim guests there.

The reception was very grand. The MC's are so profesional and the performances are were entertaining. We were served with the Beriyani set. It was a delicious meal. Hubby and Adam dive into the meal excitedly...haahhahahaha.


The Beriyani Rice

The curry and others.

Oh my, I published food pictures today. Apology for this. But I can't share the function story without the food pictures, right..?

Hmm...maybe we can breakfast with beriyani set today?

.

Khamis, 18 Julai 2013

Man is Scared of Commitment?

Assalamualaikum.....

I was listening to Mix.Fm this morning. With Sarimah and The Rod online, discussing a serious issue. Is it man or woman who are more afraid of being committed to each other?

It started yesterday regarding a listener shared her story. She is suppossed to get married tomorrow. Yeap, Friday, 19th July 2013. Exactly tomorrow and yesterday, her fiancee cabut lari. He cancelled their wedding at the very last minute. Reason with is he's not ready to tie the knot.

As usual, The Rod will defend all the male in the world. So does Sarimah.

But, since I was young, it was always man whom are not ready to be committed into a cycle so called family. Woman usually is quite reluctant due to their emotions. They thought they are in love with someone else. Or they are not confident that this future husband is capable of loving her until the last breath. No matter who ever breath's is that.

But never that a woman take off from a wedding just because of she is afraid of being in a commitment.

But men..? Yeap.. Even if you tell them that your parents would like a meet up with them, they will give you 1000 excuses. Not all..of course. But MAJORITY of them. These men will continue 'running' until at one point (or age..?) they thought it's time for them to settle down and have babies so that they won't be left alone at Rumah Sri Kenangan or any old folks home. They will not sacrifice their joy days earlier than it should be.

Hmmm...

Any other opinions out there?



Isnin, 15 Julai 2013

Sayangnya Tidak Berpeluang Join GA Kak Ida 1001 Resepi

Assalamualaikum.....

Blogger foodie terkenal di samping foodie bloggers yang femes lenlain tu, tak lain tak bukan, Kak Ida dari blog Koleksi 1001 Resepi.

Jumaat minggu lepas, Kak Ida umumkan nak buat GA sempena bulan Ramadhan nie. Tak susah pun. Just buat entry dan tepek gambar berbuka puasa kita dengan masa weekend yang baru lepas nie.

Kita memang bersemangat nak join.

Tapiii.... Ba masih di hospital. Kami berbuka ala kadar dan ikut mana sempat jer di hospital. So, tak adalah nak bergambar bagai. Tengah2 susah hati orang sakit, takkan nak bergambar sakan kan. Confirm jadi menantu derhaka. Hahahahahha... takderlah. Ba dan Mommy sporting jer, tapi inappropriate kata orang.

Makanya, tak dapatlah kita join kemeriahan GA Kak Ida ni.

Untuk mereka yang join, selamat berjaya kita ucapkan. Sesiapa yang tak join, nanti visit fb Kak Ida, dan jenguk2lah kat situ yer. Kenapa?

Ha, kenalah baca dulu Kak Ida nak buat apa kat SINI.

Untuk Kak Ida... seribu kemaafan saya mohon sebab tak berdaya nak join.... apa2 pun, kami tetap sokong blog Koleksi 1001 Resepi.

Jumaat, 12 Julai 2013

Panduan Solat Bagi Orang Sakit

Assalamualaikum.....


Hari Jumaat pertama di bulan Ramadhan tahun ini. Bagaimana puasa anda?

Kita nak share sikit tentang solat bagi yang sakit.


Bagi mereka yang ada masalah kesihatan dan menyukarkan mereka untuk solat seperti biasa, kita kongsikan sedikit di sini.

Zaman sekarang, ramai juga yang mengalami masalah kesihatan. Dah ramai yang mula bersolat duduk. Kebanyakkannya sebab sakit lututlah biasanya. Sebab tu lah kebanyakan masjid2 dan surau2, pasti ada kerusi disediakan untuk jemaah yang tak bersolat secara duduk.

Mak memang dah lama bersolat duduk atas kerusi. Kakinya memang tak tahan nak turun naik2 sujud dan rukuk. Hinggakan jadi tak khusyu' dalam solat sebab asyik menyeringai sakit. Oleh itu, beliau lebih selesa solat duduk atas kerusi. Pergi mana2 pasti ada kerusi lipat spare dalam bonet kereta untuk solat.

Yang penting, kewajipan itu, kan.

Kita pun sama2 mengingatkan diri sendiri juga.

Selamat berhujung minggu semuanya.

Kita tak sabar nak balik untuk berbuka dengan keluarga hujung minggu nie. Rindunya...

.

Khamis, 11 Julai 2013

Atas Doa Kalian, Kami Bersama Juga. Terima Kasih.

Assalamualaikum.....

Semalam, sebaik sahaja habis kerja, kita terus bergegas ke kereta. Memandu dalam keadaan yang sangat penat dan mengantuk sehingga ke Port Dickson. Tiba di PD pada jam 5.50 petang. Alhamdulillah.

Adam sedang menyiapkan kerja sekolahnya. Dan kami bergerak ke bazar Ramadhan pada jam 6.15 petang.  Dalam perjalanan pulang, 3 minit sebelum masuk waktu berbuka Kuantan, hubby called. Dan kami berbual bersama melalui speaker telefon yang dipasang kuat sehinggalah hubby membaca doa berbuka puasa. 3 minit kemudian, giliran kami pula berbuka di Port Dickson.

Walaupun online, walaupun berjauhan tapi kami sangat gembira kerana kami tahu hati kami sentiasa bersama.

Dan saya bersyukur sangat kerana mengenali ramai rakan2 yang ikhlas mendoakan kami. Doa kalian sememangnya sangat bermakna kepada kami.

Dan Adam sangat gembira semalam. Sepanjang masa terpancar sinar kebahagiaan di wajahnya. Kita tak tutup lampu pun tidur malam tadi sebab nak tengok muka dia setiap kali mata kita celik. Dan tangannya tak lepas dari memeluk kita. Tak dapat peluk, dapat genggam sebatang jari pun dia capai juga.


Alhamdulillah.....



Rabu, 10 Julai 2013

Hari Pertama Ramadhan yang sangat sunyi

Assalamualaikum.....

Seronok tak solat terawih malam tadi?

Entah kenapa, dalam hati rasa sangat sunyi. First time kot puasa hari pertama tanpa keluarga. Selalunya kami cubalah usahakan juga untuk sahur bersama, tapi kali ni memang tak boleh. Tuntutan kerja memaksa kami bersahur asing2.

Tapi, pagi2 tadi dah gayut dengan hubby. Dia sahur di Kuantan, kita sahur di KL. Kami berbual, sambil makan di lokasi masing2. Entirely online.

Tapi, petang nie kita nak usahakan juga balik ke PD. Nak berbuka dengan Adam... Kasihan dia. Sejak kita sakit, melarat ke Ba sakit...dia nampaknya rasa terpinggir. Dalam wajahnya menunduk Ahad lepas, dia tanya juga : Minggu nie mama langsung tak balik ke...?

Kita cuba luangkan masa semaksimum mungkin malam nie dengan Adam.

Insha Allah.

Oh, semoga anda semua berpuasa dengan bahagia hari ni.


.

Selasa, 9 Julai 2013

Saya Mohon Ampun dan Maaf

Assalamualaikum.....

Apa khabar semua? Bagi yang beragama Islam, telah bersediakah anda untuk menyambut ketibaan Ramadhan?

Sebelum memulakan pemburuan pahala yang berlipat kali ganda di bulan Ramadhan ini, saya ingin memohon ampun dan maaf kepada semua yang mengenali saya. Tak kiralah di alam maya mahupun di alam realiti sekali. Tak kira sahabat handai, ahli keluarga tersayang, mahupun pembaca senyap blog ini.

Sekiranya ada yang terguris perasaan sepanjang perkenalan kita, saya mohon kemaafan dari sudut hati yang paling dalam.

Saya juga ingin memohon maaf kerana dah lama tak ziarah blog kawan2 sekalian. Bukan itu saja, saya juga belum sempat untuk membalas komen kawan2. Insha Allah akan saya usahakan nanti.

Maaf juga kerana sepanjang bulan puasa ini, saya ingin cuba untuk tidak menulis tentang makanan dan memaparkan gambar makanan. Sebaliknya, saya akan bercerita panjang lebar tentang novel2 yang saya baca. Tak banyak, tapi kadang2 kupasan saya boleh jadi berjela panjangnya. Saya tak paksa anda membacanya dan saya bersedia rating visitor saya menjunam jatuh.

Apa2 pun, walaupun entry saya tidak menarik, saya harap persahabatan kita semua akan tetap berterusan.


Marilah kita semua bersama-sama mengejar pahala yang dengan mudah di kaut di bulan Ramadhan ini. Mudah juga mendapat dosa dan hilang pahala sekiranya tersilap langkah. Sama-samalah kita saling mengingati.


Semoga Ramadhan kali ini kita dapat markah pahala yang gemilang.

Amiin...


P/S : Bukan di bulan Ramadhan saja amalan baik tu yer....


.

Ahad, 7 Julai 2013

News From Hospital

Assalamualaikum.....

The latest info regarding my FIL. As I've wrote in my previous entry entitled Ubat dan Doktor...., I did mention about my FIL in Malacca's GH.

To our surprise, he was discharged from hospital on Tuesday without any better condition. Well, 3 bags of blood transmitted to him because his HB has decreased to 6. So, by Tuesday his HB increased to 10 and he was discharged. But....

- He still have fresh blood in his stool. Basically it's not stool...it's all blood entirely.
- He can't eat. Extremely low appetite.
- Extremely pain in lower abdomen. It's until to the extend that we have to be careful to touch his bed. A very slight movement means a big explosion of pain in his abdomen.
- He is still very...very weak.

And remember that GH promised the result of colonoscopy by Thursday? Well, they postponed it to 18th July!! Other than that...silent!

After 2 days at home, we have been so worry about him, especially Mommy. He discharged fresh blood 3 times hourly! He has been so weak.

So, on Thursday, after a short discussion in the family, we brought Ba to Emergency Dept of Pantai Hospital Ayer Keroh. Well, the trusted hospital for us so far.

After few initial treatment in Emergency Dept,. they put him in recovery unit in ward. That room is more like ICU for ward. Closely monitored by dedicated nurse, and even family members are not allowed to be with him. But we waited though.

Alhamdulillah.... today as Sunday, he has at last be quite stable. His HB has increased to 11.7 after 2 more bags of blood trasmission and his pain has been getting lesser. He still flushes out the fresh blood but once in 2-3 times. Mucchhhh more better,

Another colonoscopy done and we are sooo relieved when we found out that it is actually a pseudopolyps. Definitely not polyps. Syukur..Alhamdulillah.

I am still in hospital since 2 days ago. Adam and hubby are with me in ward. We slept on chairs, and even on floor to be by his side. I'll wait until tomorrow before resume to work.

I would like to express my thanks to all of you whom has kindly say your prayers for us. I believed that your prayers are sincere with kind heart.

May Allah showered all of you with His blessings.

Amiin.

Jumaat, 5 Julai 2013

Kuah Durian (Serawa Durian) Pertamaku

Assalamualaikum.....

Ini cerita gambar WW kita minggu nie.

Ok, kita panggil kuah durian. Ada yang panggil serawa durian. Tapi kalau kami, serawa durian tu maksudnya dah nak sama macam lempok durian. Untuk tempat lain, mungkin lain pula definisinya.

Bukan apa, mak kita adalah berikan Mommy beberapa biji durian dari pokok sendiri di PD. So, Mommy masak kuah durian dengan kukus pulut. Tapi since kita pulak warded, langsung takut nak jamah. First, pulut tu kan angin. Dahlah tengah sakit pinggang, tak tidur malam pula jadinya nanti. Kuah durian pun langsung kita tak sentuh.

So, masa MC, lepak di Kuantan. Hubby bawak balik 2biji mak bagi. Dalam rehat2 kat rumah tu, kita pun godeklah juga. Kebetulan bahan semua ada. Yang sebenarnya, kita tak pernah langsung masak kuah durian nie. Tapi nekad dan tawakal jer.


Dah siap. Tak mengagak..makannya 2 orang jer..masak dalam periuk besar. 


Nampak tak ketulan durian tu? So confirm yer...ini kuah durian.



Makannya dengan roti yang dah terpenyek sebab kena himpit beg dalam kereta.


Ha..baruuulah puas makan. Makan panas...sambil lepak depan tv tengok cerita Cina petang2. Bancuh teh O panas kurang manis. Perghh!!!

Bila hubby balik kerja, kita pun hidanglah. Takut juga tak kena dengan selera hubby sebab hubby kita kan sangat fussy bab food nie. Syukur hubby puji2 kata sodaaappp. Alhamdulillah.

Lepas nie, dah boleh buat lagi...

Oh, senang jer nak masaknya kan. Didihkan santan cair dengan gula melaka sampai gula hancur, masukkan durian dan santan pekat. Bancuhkan sedikit teoung jagung untuk beri kelikatan pada kuah. Masukkan secubit garam dan siap!

Alahai....anda semua pasti dah expert kan...?

.


Khamis, 4 Julai 2013

Meals in hospitals are tasty too...

Assalamualaikum.....





Malaysian called this Kuay Tiaw Soup.

I had this for breakfast during my 'holiday' in hospital. It's tasty and healthy too. The broth was clear, but it was tasty with all the chicken and vegetables juice. The tau fu pok is my all time favourite.

Fine, you guys might argue that private hospital meals are definitely tastier because of the price we pay, but hey. My relatives and me myself have some experiences being admitted to the government hospitals. Their menu were really like home cook meals. Well, accept for those patients whom with diabetes and blood pressure problem.

Still, if our health is not at par, even the most expensive and delicious meal on the earth will be tasteless.


So, put on your face mask if your area is still in haze.


Pesanan khidmat masyarakat ini adalah daripada blog My Rainbow.


Hehehehhehe.

Enjoy the day guys....



.

Rabu, 3 Julai 2013

WW: Roti Komot dan Kerepot Pun Boleh...

Assalamualaikum.....




Selasa, 2 Julai 2013

Ubat dan Doktor Di Sekelilingku....

Assalamualaikum.....

Sejak akhir2 ini, banyak pula cabaran kesihatan kita dan keluarga. Rasa macam belum lagi dapat menjauhi diri daripada 2 perkara di atas tu.

1. 3 minggu lepas, gara2 sakit pinggang terlampau, kita terpaksa di rawat di hospital. Tak lama pun...3 hari jer. MRI, physio dan ubat. Rest at home for 2 weeks.

2. Seminggu kerja, masih on painkiller. Alternate days dengan lesser dose. Isnin pagi, lebih kurang pukul 1.00 am, sedang nyenyak tidur, tiba2 rasa tercekik dan nak muntah. Segar bugar terus bila muntahkan segala dalam toilet. Mak oii..bukan main sakit lagi tekak, perut dan segala muscle. Lembik badan jadinya. Pukul 2.00 pagi hubby baru sedar bininya dah longlai nangis2 dalam bilik sebab hubby masa tu tengah buat kerja dengan lap topnya di luar rumah. Terus hubby bawa ke klinik, dah doktor tu kata kita ada ulcer sebab too much pain killer. Nak buat scope kat spital? Aduhaii...tak sanggup. Masih bertahan dulu. Sakit tuuuuuu kalau buat scope.

3. Baru 2 hari masuk kerja sejak kejadian tu, Mommy pula call kita masa kita on the way ke office. Ba masuk hospital, GH Melaka sebab rupa2nya dah diarrhea for 2 weeks. Kita terus u-turn dan berdesup terus ke Melaka. Ba dah pergi klinik few times pun tak elok. Masuk ER, BP sangat low, HB pun tinggal 6. Apa lagi, admit la. Now, masih di dalam wad.

4. Hari nie, ayah pula nak buat minor surgery tukar lense kat Seremban. Katarak. So, risau juga dengan ayah...jaga Adam lagi kat PD...kejar pula kerja di KL.



Namun, yang paling merunsingkan ialah Ba. Ini dah minggu ke-2 Ba di dalam wad.

Rupa2nya, everytime Ba membuang di toilet, darah keluar sekali. Blood in the stool.

GH Melaka dah buat upper GI series and dah buat ECG. Jantung okay, cuma sebab HB low, kadang2 dia rasa sakit sebab darah tak cukup nak di pam ke jantung.

Last Friday, hospital buat colonoscopy. Ha, part ini yang merunsingkan.

Bila buat procedure nie, they found many polyps existed in the colon. Tissue has been submitted to the lab for further investigation. Results katanya hari Khamis ni. So, Insha Allah, hari Khamis ni kita akan cuti dan cuba dapatkan as much info as we could from the doctors. Nak biarkan Mommy and Ba saja, memang kita tak sanggup. Biarpun bukan ibu bapa kandung, setakat mertua, tapi sungguhlah, kasih sayang mereka kita rasa keikhlasannya.

So, doctor bloggers semua rasanya dah boleh agak based dari symptom nie kan. Sebanyak mana sekalipun kita doa, sekiranya itu ditentukan ujian Allah untuk kita, kita terima dengan redha. Alhamdulillah. Kita ada masa lagi 2 hari untuk prepare mental dan emotion mendengar keputusan itu nanti.

Sabtu petang, 3 beg darah terpaksa di masukkan pada Ba. Tapi, atas masuk, bawah keluar.

Makan langsung tak berselera. Ba sangat weak. Kita dengan hubby cubalah juga bawakkan apa2 yang rasa2nya akan buka selera dia. Sayu sangat hati rasanya.

Sabtu petang, kita bergegas balik PD. Kelam kabut tolong mak di dapur sebab mak buat kenduri doa selamat untuk adik bongsu kita yang dah 7 months preggy esoknya. Dahlah kebetulan tak ramai yang menolong, tapi syukurlah, selesai juga. Hati risau, otak penuh dengan berbagai isu, fizikal kita terkejar ke sana sini sampai kan pinggang sakitttt sangat. Tapi demi nak bantu mak...kita pushkan diri to the limit. Telan arcoxia 120mg terus.... kalau tak, memang tak bangun dari katil lah jawabnya. Itupun, sambil godek periuk, sambil hiris daun, sambil picit pinggang sendiri.

Habiss jer selesai kenduri, dah tolong kemas sikit2, terus rushing ke Melaka semula. Duduk dalam wad sampai pukul 9.00 malam. Pagi semalam, pukul 4.00 pagi dah bangun sebab preparekan hubby nak balik Kuantan. Lepas tu, kita pula bersiap ke office di KL.

Petang semalam habis jer kerja, balik PD and this morning lepas hantar Adam ke sekolah, drive semula ke office di KL. Lunch hour nanti, ke Seremban, visit ayah di wad dan terus lari balik PD untuk fetch Adam from school. Kerja half day jer hari ni dan esok.

Cuti tahunan sampai habis walau baru separuh tahun. Adam tak sihat, hubby demam, arrange adik2 dan in-laws juga. Kalau datang fikiran jahat dan dihasut iblis tu, ada juga terfikir, kenapa orang lain tak nak sama2 pikul tanggungjawab ini? Kenapalah diorang ni asyik cari kita. Bila sedar, cepat2 istighfar. Tak baik betul. Ini kasih sayang Allah pada kita. Kita diberikan peluang untuk berbakti. Lakukanlah seikhlasnya dengan kasih sayang.

Cuma pedih juga bila lihat kekecewaan pada wajah mereka2 yang mengharapkan bukan sekadar kita yang menemani mereka. Susah sangatkah nak berkorban sedikit untuk menggembirakan hati ibu bapa? Rugi kah? Takut rezeki tersekatkah? Takut kena buang kerja sebab ambil cuti banyak sangat? Entahlah. Kita pun tawakal jer. Yang penting jujur.

Maaflah...panjang lebar luahan emosi kita. Harap blog ini dapat menjadi diary kita. Sekurang2nya ada juga catatan dalam nie.

Mohon doa kalian agar kami diberikan kekuatan menempuh dugaan. Semoga beban berat ini terasa ringannya.

Terima kasih banyak2 kepada yang sudi.


.

Isnin, 1 Julai 2013

Bersamalah Kita Membantu Kanak2 Yang Di Aniaya Pusat Tahfiz Amal

Assalamualaikum.....

Sebenarnya isu nie dah lama di perjuangkan oleh beberapa aktivis masyarakat. Namun bila wartawan Mazidul Akmal Sidik mula dengan agresif dan lantang cuba membasmi penganiayaan kanak2 ini, ianya sedikit demi sedikit mula membuka mata masyarakat.

Ada yang tak nak ambil tahu.

Ada pula yang kata : Biarlah. Kita sedekah jer. Kalau tak betul, itu urusan mereka dengan Allah.

Betull...!!

TAPI....

Bila anda dah tahu apa masalahnya, siapa dalangnya, bagaimana anak2 ini dimanipulasikan, maka kalau anda masih memberi....itu namanya SUBAHAT.

Bila anda memberi, walaupun niat bersedekah, sedangkan anda dah tahu perkara sebenar, anda sebenarnya memberi 'hasil kepada kanak2 ini. Bila kanak2 ini membawa pulang 'hasil', maka pemanipulasi ini akan meneruskan aktiviti ini.

Kita mohon kepada semua....marilah sama2 hentikan.

Satu saja...

Bayangkan kalau anak anda yang diperlakukan sedemikian....

Tak tahu? Nak tahu lanjut..?

Baca di SINI


 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink