Jumaat, 30 Ogos 2013

Kuala Terengganu : Nasi Ayam Yunnan

Assalamualaikum.....


Kita sambunglah sikit yer tentang trip Birthday Adam nie.

Lepas check-out dari Tok Bali Resort, kami ikut jalan pantai menghala ke Kuala Terengganu. On the way, ada satu kawasan rehat yang ada pusat mengurut. Di asingkan rumah urut lelaki dan wanita. Islamic tau... So, hubby saja nak urut. Best katanya pakcik tu urut. Next time boleh bawa Ba ke sini.

Adam masih tidur sepanjang jalan dan sepanjang papanya mengurut pun dia tidur dalam kereta. Kita monitor suhu dia.

Sampai di KT, kami nak cuba nasi ayam yang ramai kawan hubby di kilang ceritakan. Singgahlah di medan selera Pantai Batu Buruk di K. Terengganu tu. Jumpa pun.



Inilah nasi ayamnya...

Kedai nya di tepi sekali

Namanya Nasi Ayam Yunnan

Setnya, ada ayam dan dia tanya nak sayur tak. Of courselah nak sebab kita memang nak makan sayur. Kalau takder sayur rasa macam tak complete pula. Tapi, sayurnya keras melentung dan tak ada apa2 rasa. Betul2 rasa macam rabbit. At least kalau ulam2 tu, ada rasa yang tersendiri kan. Ini, rasa macam kunyah klorofil. Tapi, syukurlah ada sayur untuk kesihatan kan. 


All in all, nasinya memang lembut. Cuma ayam dan supnya memang lain dari nasi Ayam Hijrah di Sungai Udang, Melaka. Kami tetap prefer Nasi Ayam Hijrah kalau dari segi rasanya. Nasi ayam di Melaka pun lebih wangi dan berperisa.

Lepas makan, barulah kami betul2 balik terus ke Kuantan. Tiba di Kuantan agak lewat juga. Itupun kita drive ikut highway Jabor. Lebih mudah..kereta tak banyak dan tak perlu berhenti di banyaaaakkkk traffic lights. Hubby dan Adam tidur kepenatan.

Alhamdulillah, kami tiba sebelum tengah malam. Home sweet home.



Nota ringkas :

Ok..entry pendek hari ni. Cukuplah kan. Kita susah hati. FIL kita, Ba kembali di tahan di wad. HB darahnya sangat rendah. Normal sepatutnya 14, tapi dia punya 7. Minggu lepas check masih 8 lagi, tapi minggu nie turun lagi. Dan beliau sangat tidak bermaya.

Kalau blog ini sunyi dan sepi, harap faham bahawa kita sedang menumpukan perhatian kepada keluarga.

Mohon doa kalian. Terima kasih atas sokongan semua.


.

Khamis, 29 Ogos 2013

Dinner at Swiss Garden, Kuantan

Assalamualaikum.....

Hmm...Thursday today, rite? Explanation for WW yesterday's pic.

That picture was taken weeks before Ramadhan. We were there for hubby's membership matters. After he finished his matter, we took a break and had drinks at the lounge. Enjoying the pool's view and sea breeze.

Then we realized, hubby being the member of it's vacation club and Swiss Garden is so near to his place in Kuantan, we seldom take the opportunity to enjoy the benefit. Always our yearly room entitlement will be vanished without utilisation. It's simply because of the time limitation that we have. Plan to utilise it at certain dates, then it passed. Change to another date, suddenly it expired... sob..sob... Being in close relation with big family, we always have to fulfill demands, invitations and responsibilities. That has taken up so much of our private family life.

Thus, we tried to cheer up Adam during the fasting month. We made booking for the breakfasting dinner buffet. Too bad, membership discounts were not in place. Well, it's ok. The price was reasonable, though. It was about RM50 something... Still cheaper than a lot of other offers in Klang Valley area.


Adam with his name printed. Hahahahha. He looks happy, right?


I was definitely happy...

Food ready, drinks ready...waiting for Azan Maghrib. 

Proudly presenting..... Adam's plate!


He always fancy Europeans food. This one was a kind of pie I can't remember the name. 

Adam controlling smile by his beloved papa. 

Owh, they have Mieng Kham here. I got excited. As usual, this salad is soooo good. 

I tok the rice dish. Ikan patin tempoyak, squid in sambal and a spoon of beriyani. Patin was ok, but I still prefer Akob's (Please search within my entries about Akob Ikan Patin). The squid sambal was nice. Not too hot and it tastes exactly like your home cooked meal. 

All of the above were selected by hubby and Adam. The grill lamb, various of ikan bakar, curries and many other. Knowing that they will go beyond the tummy limitations because of fasting, I sat quietly on my chair and observeeee. Hehehehehhe. If it's me, I would prefer to tried out small portion of each dish and then repeat any dish that we want. But when our table have been filled with variety of food, I have no choice. I got to help them to finish it. It's definitely not a good deed wasting food especially during holy month of Ramadhan. 

This time, his papa forced him to pose again. 

The lamb something...something. I can't remember, but it was nice. 


The fried koay tiaw...So and so. Not really outstanding.


I was ok with the food variety. The taste was good, as usual. Swiss Garden has always make sure their restaurants serve good quality of food for all its hotels. Thus, I have no complaints. The prayer room was nice, no complaint. And the restaurant's set-up was ok. Not really crowded plus you enjoy the pool's scenery.

Next aim is to really spend a night here without interruption of any matters. I want to sit at the balcony and read, I want to swim without the lifeguard monitor me closely because I don't wear the swimming suit and I want to sleep soundly.


Please..please...


Rabu, 28 Ogos 2013

WW : I Need These...

Assalamualaikum.....








Note : These means the drink and the place as represented by the blue file.

Musibah itu Ujian Untuk Kita. Sabarlah....

Assalamualaikum.....


Terkejut kami menerima berita tentang musibah yang melanda jiran sepagar blog kita iaitu Intan Akma.

Beliau menerima panggilan daripada suaminya pada petang hari Isnin sewaktu dalam perjalanan menuju ke keretanya di kawasan parking pejabat. Rumahnya di rompak. Allah... Terus beliau bergegas pulang. Semalam, beliau terpaksa bercuti untuk menyelesaikan urusan laporan polis dan sebagainya. Namun, syukurlah rumahnya kosong ketika itu. Tiada kecederaan dan nyawa yang terlibat.

Entry beliau tentang dugaan itu DI SINI.

Sama2lah kita mendoakan agar beliau sekeluarga bersabar dan tabah menempuhinya. Semoga Rahmat Allah sentiasa bersama mereka. Amiin.

Dan semalam pagi juga, kita menerima berita tentang pemergian ayahanda seorang rakan pejabat juga ke Rahmatullah. Ceritanya, beberapa minggu sebelum ini, bapanya sakit2 dan dihantar ke hospital. Secara tiba2, doktor kata bapanya menghidap kanser buah pinggang yang telah tiba di peringkat ke-4. Peringkat terakhir dan tak boleh diselamatkan lagi. Maka benarlah, selang beberapa minggu, bapa beliau di jemput Ilahi.

Al-Fatihah.


.

Selasa, 27 Ogos 2013

Tok Aman Bali Resort : Kami Akan Kembali

Assalamualaikum.....


Lepas makan megi ketam, kami menyusur lagi jalan. Tiba2.......



kami nampak satu resort yang nampak cantik dan tenang di tepi laut. Mak oii...cantiknya scenery dia especially pada waktu petang yang redup tu. Hubby ajak masuk dan round. Bila masuk, hubby  mula tertarik. Kebetulan, Adam pun memang tak sihat. So, kami cuba2 nasib tanya reception ada kosong tak. Alhamdulillah, ada rezeki kami. Antara bilik2 kosong terakhir lah kiranya.

Nama resort nie rupa2nya ialah Tok Aman Bali Resort.




Ada satu king size bed dan sofa cleopatra tu. Sangat selesa.

Toilet di pisahkan dengan sekeping cermin. Nasib baik boleh tutup...hahahaha

Paling menarik, ada balkoni luar. Terus nampak air laut...aduhaii. Melting away through the beautiful scenery. 

Hubby dah teruja nampak air laut tu

Tembok dinding tinggi. Jangan risau...orang sebelah tak kacau punya.

Lepas berehat, kami nak cari dinner. Kebetulan la pula hujan selebat2nya. Tak larat dah nak merayau lagi. Lagipun, takut Adam lebih teruk demamnya. So, kami pilih untuk dinner di situ jer.


Join buffet dinner. Ada satu group besar dinner juga. Tapi entah kenapa tengah2 makan, datang sorang staff nie kata kita bukan included dalam group tu, so kena bayar. Ishhh...gila merah padam kita menahan marah. Sebab sebelum tu dah tanya di kaunter, nak bayar terus, atau diorang charge dalam bilik. Kaunter kata charge dalam bilik. Masuk jer makan kata budak tu. Spoil betul bila staff yang nie tak siasat..dah buat kami macam curi2 makan kat situ pulak. Grrrrrrr.... Kita komplin kat Supervisornya. The rest, kami tak nak tahu apa jadi pada staff yang tak ada manner tu!

Tapi, hati kami terubat dengan butter prawn nie. Aduhai...freshhh sangat. Sedapp sangat rasanya. Bukan tu jer, hidangan lauk pauk yang lain pun semuanya sedap2 belaka. Berbaloilah rasanya dok lepak kat situ jer malam tu.

Paling tak boleh tahan ialah bubur jagungnya. Manis jagung segar tu memang sedapppp sangat. Banyak kali repeat juga, sampai kering belanga bubur tu kami kerjakan.


Esoknya, kami gerak awal sebab risau Adam akan lebih teruk demam. Lebih baik balik Kuantan terus. Kalau ada apa2, senang sebab dah ada di rumah.

Tapi, Alhamdulillah. Lepas papanya bawa masuk berendam dalam swimming pool, Adam tidur nyenyak dalam kereta. Lamaaaa... Berjam2 lamanya. Kami kejutkan dia bangun untuk lunch. Dia bangunlah juga... makan dan makan ubat.

Tapi, Tok Bali Resort ni, hubby promised nak datang lagi. Sekejap sangat lepak situ. Tak sempat cycling, tak sempat fishing. Next time akan utilize sepenuhnya.

.

Isnin, 26 Ogos 2013

Maggie Ketam Tok Bali, Kelantan

Assalamualaikum.....


Uish, lama pula rasanya tergendala kisah perjalanan Birthday Adam ni kan. Last entry ialah tentang Nasi Ulam Cikgu tu. So, mari kita sambung.

Selepas shopping sedikit di Bazaar Tok Guru, kami meneruskan perjalanan. Cadangnya nak balik Kuantan jer, tapi tak pasti. So, saja jalan2 sambil meneroka kawasan. Tiba di simpang masuk ke Tok Bali, kami teringin nak lalu lagi. Dulu dah pernah datang, tapi dah nak Maghrib masa tu. Kami pun masa tu berdua jer, tanpa Adam. Cuaca pulak hujan masa tu. Sempat masuk pasar basahnya sekejap dan terus mencari kedai yang menjual maggie ketam. Masuk jer kedai, terus mencurah2 hujan masa tu.

Masa tu, maggie ketam tu langsung tak kick pada pendapat kami. So, agak mengecewakan. So kita memang sengaja tak nak share di sini.

Jadi kali nie, kami bawa Adam. Kami pun tiba agak awal. So, bolehlah jelajah perlahan2. Kami akhirnya tiba di sebuah kedai. Nampak macam ada juga orang yang singgah, berbanding kedai yang dulu tu kosong jer. So, cubalah berhenti.

Adam pula, kebetulan suhu badannya tinggi sedikit. Mungkin terlalu penat dan tak cukup rehat. Kita memang risau kalau dia demam. Dia pun risau kalau dia demam. Suhu dia cepat meningkat kalau tak dipantau. Memang mudahlah kena tahan dalam wad hospital.

So, kita pujuk dia, cuba makan dulu. Lepas tu boleh makan ubat. Panadol jer pun.

Kita nak cuba pulut kukus dan ikan goreng. Dulu cuba dengan ikan bakar, tak menepati selera kita.


Bila dapat dengan ikan goreng, barulah berselera. Boleh makan 2 orang. Memang kita kongsi pun bertiga. Ikan 2 ekor goreng garing, tapi isi ikan moist. Berasap2 lagi sampai. Not bad. Pulutnya lembuttt, cicah dengan kelapa muda parut yang di gaul dengan sedikit garam dan gula. Ada rasa masin dan manis sedikit. Ada pula sepiring kicap cili. Di temani angin yang sepoi2, dan redup petang di bawah bumbung kedai yang damai tu (sangat overrr kan), kita sedap jer menyuap.



Adam dengan hubby pula makan maggie ketam. Alhamdulillah, this time maggie ketamnya lebih baik dari yang dahulu. Dia masak style yang sup. So, makan maggie sup ketam lah. Sup panas2, makan maggienya untuk mengisi perut dan hirup supnya yang sesedap rasa. Bukan sup kosong. Ada rasa macam rempah sikit. Tak pasti rempah apa. Tapi Alhamdulillah, menyegarkan sangat. Kami pun memang dah letih, dengan shopping, travel lagi. Surprisingly, lepas makan sup ketam nie, rasa segar pula.

 Sesuai sangat dengan Adam yang demam sikit. Tapi sebenarnya, sementara menunggu order, kita tarik Adam cepat2 masuk toilet. Suruh dia mandi, basuh kepala dan jirus satu badan. Sebab tu lah rambutnya nampak macam basah sikit.  Harap2 temperature dia turun. Kita minta dia minum air masak lebih2 sikit. Syukurlah memang kita selalu bawa baju spare untuk dia. Tapi baju tu sebenarnya baru beli di Pengkalan Kubor. Dah dia nak pakai, bagi jerlah pakai dulu.



Inilah kedainya. Kak Nur Ikan Bakar. Yang dalam kotak2 merah kuning tu ialah berbagai2 hasil laut untuk dipilih pelanggan sebagai hidangan.


Boleh tahan juga pelanggannya. Silih berganti. Ada juga kumpulan superbike yang singgah di sini. Agaknya Kang Aby dengan geng superbike pernah ke singgah kat sini yer? Itu antara fakta yang mengukuhkan kepastian kami bahawa masakan di kedai nie boleh diterima. Yerlah, superbikers kan tak singgah sebarangan kedai kan...hehehehe. Superbikers yang makan masa kami ada tu pulak semuanya Chinese. Ada yang dari Singapore.

Lepas kenyang dan berehat, kami meneruskan perjalanan. Rancangan kami, nak bermalam di Terengganu, atau terus jer pulang ke Kuantan. Tapi, beberapa kilometer dari kedai tu, kami tertarik dengan sesuatu.


Nanti kita cerita apa yang sesuatu tu yer......


.


Sabtu, 24 Ogos 2013

Sg Lembing Kuantan : Destinasi Perkelahan Keluarga

Assalamualaikum.....

Hari ni kita agak sibuk sebab adik2 nak datang rumah dan beraya. Tidur rumah kita 1 malam. Mesti happening. Sementara tu kita nak bercerita sedikit tentang destinasi perkelahan penduduk sekitar di Kuantan. Kami suami isteri memang tak tahu pasal tempat nie. Tapi kilang hubby ada organize family day kat sini. Family day sempoi dan santai. Bukan acara formal tapi sekadar gathering dan company beri sedikit sumbangan untuk memeriahkan suasana. Disamping tu diorang buat juga collection untuk beli bahan2 BBQ. Hubby bayar untuk kami berdua sebab Adam tak ada.

Sungai Lembing ni, bolehlah search tentang sejarahnya.

Disebabkan Adam tak ada, maka kami pun tak adalah bersiap bagai. Mereka yang lain, bawa makanan sendiri dari rumah. Macam perkelahan keluarga, tapi secara berjemaah dengan rakan2 sekerja. Adalah sedikit BBQ. Orang lain, siap bawa khemah, tikar, bantal, persalinan mandi manda semua ada. Mula2 kita segan nak pergi sebab tak kenal sesiapa. Tapi hubby kata pergi kejap jer sebab hubby dah bayar. Ermm..bolehlah kalau nak kenal2 kan.


Kami tiba awal pagi. AJK baru nak pasang khemah. 

Rupa2nya, kita boleh parking sampai ke gigi air. Sebenarnya, kami parking di dasar sungai, tapi sebab air tak banyak, sebahagian sungai jer yang ber air. 


Syarikat tempah khemah dari orang kampung. So, meja dan khemah dan tempat membakar disediakan. 



Khemah kecil didirikan khas untuk golongan wanita salin pakaian. Maklumlah, mana ada tandas kat sini. 



Yeap...dah mula ramai



Semua orang parking kereta berderet


Bawa bekalan banyak2. Ini semuanya dasar sungai. Betapa besar dan lebarnya Sg. Lembing nie kan. Disebelah kiri ialah aliran air sungai. Tak dalam sangat. Ada sesetengah lubuk jer yang dalam. 



Sesi membakar dah dimulakan.

All in all, bolehlah nak mandi manda kat sini. Tapi tak ada pokok..so panas melenting. Kena ada khemah macam ni kalau nak berkelah. Lagi satu, batunya besar2. Kalau bentang tikar bawah khemah nie, mesti sakit badan nak baring kan. Kena bawak tilam toto kot rasanya...hehehehehehe.

Kami berangan, kalau family datang ramai2, terus order khemah dan makanan katering sekali. Tinggal mandi manda dan makan2 jer dengan family. Tapi, entah bilalah gamaknya tu. Sebab bila fikir2 semula, lebih baik berkelah di kawasan peranginan Panching seperti yang pernah kita cerita di SINI dulu.






.

Jumaat, 23 Ogos 2013

Surprise!! Kejutan Besar di Jamuan Open House

Assalamualaikum.....


Ok..ok...kita sambung. Sajer jer buat saspens semalam kan. Not a big surprise, nothing special for other people, but extremely special for me.




Di saat kami berjalan meninggalkan kawasan open field ini, kami leka lah tengok keluarga2 yang berkelah bawah pokok la, awah khemah la..and ada a few families yang baru datang sedang mengusung gulungan tikar untuk keluarga masing2.

Sedang elok kita nak  mencapai pintu kereta, beberapa inci lagi sebelum menyentuh pintu kereta, tiba2 ada satu suara yang memanggil dengan intonasi soalan :

"Aziela...??!"


Kita pusingkan kepala, mencari suara itu, dan terus tergamam.

Terpaku

Terkejut

Kami sama2 terdiam.

Beberapa minit kemudiannya, terus kami menarik satu sama lain...berpelukan, bertangis-tangisan, mengongoi, menceceh entah apa2 melepaskan kerinduan dalam diri.



Rupa2nya, kakak angkat kita yang tersayang...yang sangat lama dah kami terputus hubungan. Kakak angkat sejak zaman study lagi. Kita 2nd year, dan beliau third year, jurusan yang sama. Kami rapat kerana menyertai program baktisiswa dan kemudiannya kebetulan dapat keluarga angkat yang sama.

Kali terakhir kita jumpa beliau adalah bila beliau melahirkan anak sulungnya. Masih berpantang ketika itu. Sekarang anaknya telah berusia 9 tahun. Kebetulan, beliau mendapat jodoh dengan seorang perwira yang ketika itu namanya Kapten Isma. Mungkin sekarang dah naik pangkatlah kan... Dan masa melahirkan tu, mereka tinggal di kem tentera di Port Dickson, 2 km dari rumah mak.

Rupa2nya selepas itu, mereka berpindah ke Sarawak, ke KL dan kemudian sekarang ada di Kuantan. Syukur Alhamdulillah. Ada hikmahnya kita betul2 terpanggil untuk menghadiri majlis ini.

Dalam gambar tu, kami sibuk membuka helaian tissue masing2 sebab air mata dah berjurai2 turun. Nampak tak Kapten pandang kami dengan pelik2. Hehehehhe. Anak beliau dah 3 orang. Comel2 semuanya.... Kami bertukar2 no telefon dan berjanji untuk jumpa di lain masa. In sha Allah....

Syukur, Alhamdulillah Ya Allah.

.

Khamis, 22 Ogos 2013

Rumah Terbuka Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak 2013

Assalamualaikum.....


Ok, nak tambah kesesakan nafas pembaca sekalian selepas menjamu mata dengan gambar2 semalam. Jadinya, perjalanan Birthday Adam terpaksalah di tunda sekejap yer...

Sabtu yang lepas, 17hb Ogos 2013, sementelah ada di Kuantan, kita dengan hubby bercadang untuk terjah open house Perdana Menteri Malaysia, Dato' Sri Najib Tun Razak. Majlis tu kan di adakan di Pekan, Pahang. Tak jauh dari rumah kami pun.

Tujuan utama kita pergi bukanlah nak makan2 sangat, tapi nak cuba merasa kemeriahan tu. Memang tak pernah seumur hidup pergi open house menteri nie, kecuali MB N9 masa kita kecik2 dulu. Itupun sebab di ajak oleh pakcik makcik yang aktif masa tu dan rumah MB tu pun selang beberapa lorong jer dari rumah kami.

Tujuan sebenar ialah nak cari bahan berita untuk pembaca My Rainbow. Hahahahha. Dah jadi macam reporter bergaji pula yer. Lagipun, memang nak cari pengalaman sendiri dan mentelaah perangai masyarakat Malaysia.




Majlis sepatutnya bermula jam 10.00 pagi. Tapi, disebabkan tak nak ambil gambar dalam keadaan sesak dan huru hara, kami terjah awal. Awal setengah jam jer pun. Syukur dapat parking kereta dekat dengan pintu masuk.



Tapi, masa kami tiba, rupa2nya dah penuh dengan tetamu. Dah sesak dah. Wah, diorang nie datang pukul berapa?

Banner rasmi. Di sini adalah pusat pembahagian air mineral secara percuma. Penuh berkhemah2 dengan kotak2 menggunung. Kalau ada yang jenis 'kaki sapu' tu memang puaslah 'borong' air free nie. 


Khemas khas untuk rakyat jelata yang tiada kad jemputan rasmi. Ada 2 khemah macam nie. Masa nie masih banyak kerusi kosong. Tapi kita dengan hubby round2 melawat kawasan dulu. 

Tepat jam 10 pagi, dah tak ada sebiji pun kerusi yang kosong, sehinggakan sangat ramai yang terpaksa berdiri saja sambil menunggu jamuan di mulakan. Giler punya menyesal sebab tak secure kerusi siap2. 

Anyway, antara hidangannya :


ABC yang kami tak sentuh pun

Nasi minyak yang boleh tahan sedap mengikut kata hubby

Ini, kita yang ambil. Boleh tahan sedap, tapi sedap Akob Ikan Patin lagi. 

Pulut panggang dan bihun goreng yang kami tak sentuh juga pun. 

Roti boom yang nampak menarik, tapi tak ambil juga.

Air yang belum dibancuh, pun kami tak ambil. So, tak tahu mereka bancuh air apa. 



Kambing panggang yang jadi tumpuan.

Mula menghiris dagingnya untuk diagihkan. 


Abang nie mencincang kambing dengan cekap sekali. 

Adik2 sporting kuay tiaw goreng yang kita ajak berposing. 


Mee gorenglah stok paling banyak 


"Chef, dari mana?" kita tanya
"Dari Shah Alam" kata chef tu.
Mee goreng, kuay tiaw goreng, nasi goreng. 


Masih menunggu kaunter makanan beroperasi

Hubby di sebelah stall kambing. Kambing masih di panggang.


Dan akhirnya, kita dengan hubby membuka selera dengan kuay tiaw goreng adik sporting dan kambing serta sosnya. 

Di stall kambing nie, kami lihat dengan terperanjatnya rakyat Malaysia yang SANGAT GELOJOH! Bertolak2...berhimpit2, rampas merampas. Hanya kerana kambing panggang. Astaghfirullah! Hubby memang dari awal dah beratur mengikut barisan, tapi sebaik sahaja mula beroperasi, entah dari mana datangnya orang yang menyerbu, tak kira barisan. Hinggakan abang yang sedang mencincang daging kambing tu naik seram. Sebab, sedang dia cincang, boleh pula selamba ada orang2 nie yang cekup daging yang baru terlerai dari mata pisau tu. Sampaikan dia terpaksa berhenti mencincang sebab takut tercincang tangan manusia. Allah hai...macam tu punya gelojoh. Kami pula dah terperangkap sebab dah beratur kan. Tapi sebab beratur, hubby dapat juga bahagiannya. Ada yang main cekup tu, ambil sampai 2 pinggan membumbung tinggi... aduhaiii. ada yang muka tak malu, nak ambil seketul besar paha kambing, tapi di arahkan letak semula. Ya Allah...sungguh memalukan sikap sebegini.

Sebenarnya kami dah biasa makan kambing nie, sebab ini adalah tokey yang sama di Taman Sepakat Kuantan tu. So, kami sekadar ambil merasa jer. Memang rasanya constant. Ternyata mereka bukan buat sambil lewa walaupun dihidang pada rakyat jelata.

Cumanya, next time mereka kena ada sistem yang lebih bagus. Jangan cincang depan orang ramai. Kena ada a few pembantu yang dah siapkan macam kuay tiaw tu dan hulurkan portion tu satu untuk setiap orang saja. Mungkin ini pengalaman pertama mereka.



Ramai yang terpaksa makan dan minum sambil berdiri jer. 

Untuk keluarga besar, mereka bersila atas jalan tar sahaja. 

Lihatlah khemah yang penuh dengan perkelahan ini. 


Ini tak tahulah round ke berapa chef tu masak. 

Kaunter Nasi Beriyani

All in all, food memang sedap2 semuanya. Kita hanya makan kuay tiaw, kambing sehiris sebab yang lain tu hubby yang makan dan sedikit nasi putih saja. Hubby makan kuay tiaw, kambing, nasi minyak dan nasi beriyani. Nasi beriyani memang sedap sangattt. Daging masak hitamnya sangat lembut dan sedap. Nasinya pun super sedap. Setnya siap buah tembikai dan air sirap. Sangat kemas, teratur dan sistematik. Sangat patut di contohi... Tengok gambar kat atas nie pun dah tahu kan. Siap pakai head cover tau server diorang. 



Walaubagaimanapun, tidak bertepatanlah dengan slogan yang selalu dilaung2kan oleh pemimpin Malaysia nie. Pemimpin berjiwa rakyat. Berjiwa rakyat apa nya lah kan kalau tempat makan di asingkan, di kawal agar rakyat melarat tak mendekati pun. Menu pun berbeza... Rakyat hanya pandang sambil terkilan. Bukanlah hadapkan makanan dan menu tu, tapi kenapalah ada double standard? Sepatutnya apa yang rakyat makan, itu yang diorang kena makan sama. Apa yang masuk perut diorang patut sama masuk ke perut rakyat. Itu belum ungkit yang lain2 lagi kan. Bab tu, biar politik yang berbicara.


Antara yang sempat kita capture, menu tambahan ialah putu piring. Yeap, pasar malam pun banyak, bhai. Tapi, apa motif tayang kat sini khas untuk VVIP saja?

Kebab...panggang, bakar kat situ, tapi untuk orang atasan. Siapa yang wujudkan sempadan dan jurang? Tak heran kan... Jalan TAR punya lagi sedap kan... Tapi, double standard tu tak der kat Jalan TAR yer. 

Ada sate yang di bakar terang2an, tapi rupanya untuk orang besar2 jer.

Maaflah, kita agak terkilan bila ini yang terjadi. Tak ada pemimpin negara yang baca blog nie, tapi apa pendapat anda? Oh, pasrah jer lah yer....? Hmmm........




Apa pun, seronok giler bergambar dengan motor cip yang baru nie. Honda. Sangattttttt hensem dan gagah perkasa motor nie. Haip...kita minta permission tau. Adik polis tu senyum lebar sambil mempersilakan kita bergambar dengan motor dia. Siap bagi suggestion nak bergambar posisi apa. Seganlah nak tunjuk gambar lain tu..hahahahhaah.

Ketibaan tuan rumah yang di tunggu. Kita sambut kat pintu depan jer lah. Dia dah sampai, kami pun bergerak dari situ. Tak sempat tunggu agihan cenderahati pun. Tak sanggup berpanas dah. 

Dalam perjalanan menuju ke kereta, rupa2nya ramaiii lagi keluarga yang berkelah. Ada yang baru sampai, sambil membawa gulungan tikar. Ooooo.... ini mesti dah ada pengalaman nie. Seronok agaknya santai berkelah, bawa tikar sendiri dan makan minum di sini ekk...


Belum sempat kita capai pintu kereta, tiba2......



pssst : macam biasa, sambung esok.....



 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink