Khamis, 26 September 2013

Hotel Lama yang mengecewakan.

Assalamualaikum.....

Aduhai...sibuk sungguhlah sejak kebelakangan nie. Tak mampu betul nak update blog. Tapi hari nie sebelum kerja bermula, kita nak ketuk juga keyboard untuk blog sikit. Esok dah mula cuti sebab ada urusan dan weekend dah sibuk. Minggu depan, Adam dah mula peperiksaan UPKK. Debaran dan tekanan memang tak boleh dibendung lagi. Adam sampai demam2 sebab tekanan agak berat sedikit.

Anyway, 2 hari lepas kita menghadiri satu seminar di tengah bandar Kuala Lumpur. Ianya di adakan di sebuah hotel yang grand. Nama hotelnya pun, Grand bla..bla...

Tapi, walaupun grand, ianya hanyalah samaran saja. Aduhai, dewan ballroomnya sangat lusuh. Air cond tidak berfungsi. Bunyi jer kuat menderam2, tapi bukan main terpengap lagi rasanya kat situ. Sampaikan speaker berpeluh2 di atas pentas. Selepas beberapa jam di ngomelkan, barulah pihak hotel membekalkan dengan kipas diri beberapa buah di beberapa tempat. Ok sikit. Tapiiiii, kipasnya tu, BERHABUK! Habuk kipas yang dah bergumpal tu, ikut sama berkibar2 di celah2 jaring kipas tu. FAIL!

Jangan cerita pasal toilet. Toilet kat rumah2 kita semua rasanya berganda2 lagi bersih dan berkilau. Memang lah hotel lama, tapi maintenance dia takkanlah tak tengok kan? Sayangnya kita tak bawa kamera. Handphone pula dah hujung2 nyawa bateri nya.

Lunch kami ialah buffet di coffee housenya. Ada nasi, ada kari ayam, ada lamb, ada ikan stew dan ada sayur. Kita ambil sehiris lamb, sesenduk nasi dan seketul ikan stew yang nampak macam sangat menyelerakan. Malangnya, ikan tu rupa2nya terubuk. Aduhhhh...tak sesuaiiiiiiii terubuk potong seketul2 besar tu, masak stew okeyyyy! Kitorang tak habis pun ikan tu sebab banyak duri. Kalau makan di medan ikan bakar, ok lah kan. Bolehlah nak sememehkan tangan sehabis selamba.

And, ada kuaytiaw sup yang nampak sangattttt pucat and bahan sampingannya layuuu jer. Ok, reject. Nak ambik desert, kuih2 nya dan kek nya semuaaaaaanya kering2 belaka. Sampaikan bahagian luar kuih tu jadi keras dek terdedah lama sangat gamaknya. Pun kita tak ambil. Ada bread pudding yang menyelerakan, tapi bila di ambil, hancur berderai. Dan kita teruja tengok ada bubur pulut hitam. Cedok setengah senduk kecil. By the time tuangkan dalam mangkuk, berderai2 butir2 pulutnya masuk dan kuahnya macam air yang keruh. Bukannya pekat likat dan lembut pulut tu kembang dan sebati dalam santan, tapi lebih macam pulut yang tak berapa kembang, rendam dalam air sejuk. Ada santan pekat, rupa2nya lapisan atas jer yang putih. Santannya memang betul2 air dari kelapa parut. Bukannya santan langsung.

Tiba2, Business Exec nyer datang beramah mesra dengan kami. Apa lagi, bila dia kata nanti datang lagi, kita terus kata tak boleh nak datang lagi. Dia tanya kenapa dengan muka terperanjat. Well, kita terus terang cakap, food langsung tak sedap. Eh, dia boleh terkejut pula. So, kita suggest dia suruh pergi makan sendiri bubur pulut hitam yang rasa macam air paip tu. Ha, lepas apologize, terus tak berani tunjuk muka lagi.

Macam mana kita semua nak banggakan dengan Malaysia kan. Servis industry kita masih banyak yang perlu di perbaiki.

Tapi yang peliknya, hotel2 kecik banyak pula yang lebih berganda2 bagus lagi. Mesti penganjur seminar tu rasa serik nak buat kat situ lagi...


Rabu, 25 September 2013

WW : Sebelum dan Selepas

Assalamualaikum.....




Khamis, 19 September 2013

TEGAR Will Be Here In Malaysia

Assalamualaikum.....

Remember my posting about this kid singer from Indonesia named TEGAR few months ago? If any of you haven't read it, please CLICK HERE.

Well, he's coming to Malaysia. Or, maybe he's already here today. For tomorrow's morning, he has a session in ERA radio station with JOHARA Pagi Era segment.

And from what I know, he has a tight schedule in promoting his product and talent in Malaysia. Our children has been fanatically singing his songs now and then. Malaysian children as young as 3 years old are capable of singing Tegar's Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang song perfectly everywhere. So I guess, if Tegar is planning to have a concert or showcase, the tickets might be selling fast.

That is fine.

But I hope, while our children are happily singing and enjoying the song, it will be good for us the parents to give them the lessons behind the songs. How Tegar with a very limited resources need to survive and fight just to put some food on the table at home and how our children could happily request for high end latest technology gadget without slightest worry about not having food in any time of their life ever or not to worry about being left out in education.

It's the lesson that counts.




.

Rabu, 18 September 2013

Susahnya Nak Berjumpa...

Assalamualaikum.....

Sejak jadi blogger nie, kita sentiasa rasa cemburu dengan blogger2 lain yang selalu berkumpul, gathering, beramah mesra, kenal2 dan merapatkan silaturrahim.

So, bila ada peluang nak berjumpa, kita rasa sangat teruja. Tapi bila ada kesempatan, selalu sangat tak ada rezeki nak berjumpa.

Contoh terbaru ialah nak berjumpa, nak peluk2 cium sikit dengan Kak Ain daripada Blog Sekadar Satu Coretan. Cerita2 pasal raya tahun ni, rupa2nya kampung Kak Ain pun sama di Melaka. Kampung sebelah jer pula tu.

Minggu lepas kebetulan Kak Ain dan familynya ada kenduri sikit. Memang dekat sangatlah. Jalan kaki pun sampai, tapi kita pula terkejar2 ke hospital Melaka sebab FIL masih sakit. Keadaannya masih belum stabil. So, setiap ada masa terluang, kami akan berada di sisinya.

Tapi, dalam hati meronta2 teringat kat Kak Ain. Penuh mengharap. Adakah ada keajaiban untuk kami bertemu dalam situasi kita masa tu? Sebab masa yang singkat, bila balik rumah sekejap petang tu, kita minta juga hubby pusing sekejap ke rumah Kak Ain. Kerusi meja dah bersusun. Khemah jer yang belum buka masa tu. Call Kak Ain, tak angkat pula. Maka kami terus berlalu. Sedihnya hati, Allah saja yang tahu. Bukannya jauh pun, namun kiranya bukan dengan izin Allah, memang tak dapatlah nak bertemu kan.

Bilalah kita dapat peluang nak gather2 dengan semua. Kalau kita sendiri yang nak anjurkan, confirm tak ada yang datang. Maklumlah, semata2 nak datang gethering di Melaka, blogger KL mesti rasa terbeban. Dan pasti, kita akan rasa sedih lagi.

Namun, pendamkan sajalah kesedihan ini. Family lebih utama berbanding kegembiraan kita kan. Walaupun pasrah dan redha, kadang2 mengalir juga air mata mengenangkan sejak dulu hingga sekarang, belum ada lagi waktu yang kita betul2 boleh berkumpul dengan rakan2 hatta rakan2 sekolah dan pengajian sekali pun.

Tapi, bersyukurlah kan. Selalu sangat kita nie melupakan rahmat Allah yang lain. Syukur ada blog. Walaupun tak dapat peluk cium, tapi dapat juga berkawan2 di alam maya.

Kak Ain, saya minta maaf.



Selasa, 17 September 2013

Simple Breakfast With Love

Assalamualaikum.....

Sometimes, the choice of simplicity doesn't mean it should not be appreciated.

One of my most simple breakfast for hubby during my sickdays few weeks back. Though I was sick, lack of resources and ability, but the love for him initiated the power for me to provide a plate of love before he goes off to work.

I am not staying with hubby, but when we were under the same roof 10 years ago, I have been without fail woke up early to prepare his breakfast. I don't care whether it's tasty or not because I was still in the learning process then, but his breakfast will always be on the table before he walked out the door. And, at most days, the lunch also will be ready in tupperwares. At certain level, his friends envied him for bringing lunch from home and eat it at the factory's canteen, they even cilok his dishes. Once they cilok, they always want to cilok because it's a home made food accompanied with love. It does taste heaven on earth. So, the days after, I prepared another portion for his friends, hahahahhaa.




But now, we are being separated by states. So, moment together is very precious. Thus, I am trying not to let him go off to work without him having breakfast even if its just a cup of drink.

Have a good day you all....



cilok : take, snatch, steal

.

Khamis, 12 September 2013

Maaf dan Terima Kasih. Yang Dibeli, Yang Di Masak Sendiri.

Assalamualaikum.....

Selamat hari Khamis semua....

Pertama sekali, kita nak mohon beribu kemaafan daripada pengunjung My Rainbow yang masuk sini tetapi disajikan dengan entry lama yang tidak bergerak2.

Terlalu banyak yang berlaku yang perlukan tumpuan kita 100% sama ada di rumah, di negeri2 penempatan kita, mahupun di pejabat. Maka update blog kita ini terpaksa di tangguhkan. Namun, kita tetap ada juga mengunjungi blog rakan2 lain untuk mengetahui perkembangan anda. Cuma, tak dapat nak peruntukkan masa untuk tinggalkan komen. Maaf sekali lagi.

Walau bagaimanapun, kita rasa sangat dihargai kerana masih ada yang sudi bertandang ke sini. Tak kiralah apa saja yang anda cari dari sini, kita alu2kannya. Terima kasih sekali lagi.

Hari ini adalah hari cabaran lagi untuk kita di pejabat. Jadi Human Resource syarikat ni, memang banyak cabarannya kan. Tambahan lagi, kita ni wanita, dan syarikat pula dimonopoli oleh lelaki. Sedikit sebanyak, aspek jantina masih mempengaruhi flow kerja kerana kita masih Malaysia yang sedang membangun. Masih banyak yang perlu dipelajari.

Tapi seronok. Apalah sangat kerja kalau tanpa cabaran. Kerja yang rutin akan membuatkan kita semua berada di takuk yang sama. Cabaran yang berlalu di lalui akan menarik kita ke satu tahap lagi.

Begitu juga dengan IMAN.

Kalau tiada dugaan, kita pun tak tahu di mana letaknya iman kita.

Allahu Alam.

Anyway, intro yang panjang lebar. Sebagai halwa mata kalian, kita saja nak letak perbezaan 2 jenis makanan biasa yang dibeli dan di masak.



Mee goreng yang di beli dari Pasar Ramadhan. Lama dah kan. Tapi, orang yang berniaga, apalah salahnya kalau sedekah sedikit fishball, atau fishcake kalaupun tak nak letak udang daging sekalian. Simple macam ni, kalau dia masak sendiri di rumah pun...hmmm..entahlah. Tapi Adam yang request. Kasihan dia dah nampak..belikan juga. Tapi dia pun tak berapa makan. Esoknya nenek terus masakkan mee goreng yang lebihhh sedap. Alhamdulillah.


Dalam masa yang sama, kita goreng keladi nie pula. Simple jer kan. Tapi, ini yang lebih direbutkan daripada mee di atas. Padahal, kosnya lebih murah, resipinya mudah dan goreng pun kosong. Tak ada sambal kicap pun untuk cicah. Mungkin, kerana kasih sayang yang digoreng sekali kot kan....



Rabu, 4 September 2013

WW : Set Lunch RM5.50

Assalamualaikum.....



 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink