Selasa, 22 Oktober 2013

Resepi Maggie Ketam

Assalamualaikum.....

Alhamdulillah, ada sedikit ruang untuk kita menjengah blog. Hubby pun dah beransur sihat. Walaupun sarafnya masih belum pulih sepenuhnya, tetapi setiap hari ada perkembangan positif. It takes time. Sedikit demi sedikit. Terima kasih Doktor Zoul sebab melegakan hati kami. Terima kasih di atas doa2 semua, sama ada yang tertulis, mahupun yang mendoakan di dalam hati. Kami sangat menghargainya.

Oh yer, cerita pasal maggie ketam.

Ingat tak tentang kita story yang kami makan megi ketam di pantai Tok Bali Kelantan yang lepas? Tak ingat? Miss baca?

Klik SINI.

Hubby tiba2 teringat. So, dia kata apa yang susahnya nak masak megi ketam tu. Kalau masak sendiri mesti lebih sedap gamaknya kan.

Maka sebelum kejadian bisa sembilang tu, kami sempatlah terjah pasar basah di Pengkalan Balak. Alhamdulillah. Ketam2 baru naik dari laut semuanya besar2. Beli ngam2 3 ekor jer sebab kami 3 orang jer di rumah. Lagipun, kita tak berani nak masak banyak sebab ini percubaan pertama. Takut tak menjadi, nanti membazir jer.


Gambar muqaddimah


Kita jenguk2 dulu lah resepinya yer. Ikut style kita lah nie. Anda boleh olah mengikut kesesuaian masing2.

Bahan2:

4 peket     Maggie perisa kari
3 ekor       ketam
2 ulas        bawang putih di hiris
1 labu        bawang merah besar di hiris
2 sudu besar rempah kari ikan (gaulkan dengan sedikit air dan jadikan pes)
2 pokok     sayur sawi (asingkan batang dan daunnya)
2 sudu        Minyak untuk menumis.
Air secukupnya
Garam secukup rasa


Cara2:

1. Tumiskan bawang putih dan merah yang dihiris sehingga wangi dan kekuningan.
2. Tumiskan pes rempah kari bersama-sama dengan serbuk rempah maggie. Masakkan hingga terbit minyak.
3. Bila dah wangi dan rempah dah masak, masukkan air sebanyak mana yang suka. Kalau suka pekat, ikut sukatan air di peket Maggie. Kalau nak cair sikit, lebihkan 1 atau 2 cawan air.
4. Bila dah mendidih, masukkan batang sawi dan ketam. Masakkan dengan api perlahan selama 3-5 minit.
5. Masukkan mee maggie dengan daun sawi. Besarkan sedikit api ke sederhana.
6. Rasakan dengan garam jika perlu. Kalau pekat, lebih baik tak perlu masukkan garam sebab serbuk maggie tu dah cukup garamnya.
7. Bila mee maggie dah lembut, tutup api dan hidangkan segera. Kena makan segera masa panas2.



Maggie Kari Ketam

Taraa...dah siap kan. Bila di tambah serbuk kari yang 2 sudu tu, kuahnya jadi sedikit pekat dan terasa berempah. Kalau makan masa hujan2, atau masa cuaca sejuk, memang perfecto lah jadinya.

Hubby dan Adam makan sampai licin. Termasuk mangkuk si tukang masak pun licin hingga tak bersisa. Hehehehe. Tapi hubby tetap komplin. Katanya dia nak yang kurang pekat sikit. Nak hirup2. Kita dengan Adam pula suka jer yang pekat nie. Memang dah lama terbayang nak makan mee kari yang pekat dan resepi nie memang tepat seperti mana yang kita inginkan. Tapi next time nak buat juga yang cair sikit, ikutkan juga lah kehendak hubby. 

Oh, lagi satu. Nak masak resepi nie, paling penting, ketamnya mesti fresh. Kalau ketam dah dok dalam freezer seminggu dua, confirm tak best rasanya. Tak kiralah masak macam mana sedap pun. Tapi kalau ketam fresh, rebus dengan air paip, hiriskan bawang dengan cili campak masuk periuk pun boleh jadi sedap hingga ke dasar periuk.

Rai Ourkizuna bolehlah cuba masak sendiri di rumah lepas nie yer...hihihihi.

Selamat mencuba kepada semua. 

.

Selasa, 15 Oktober 2013

Selamat Aidil Adha dan Tragedi Berbisa

Assalamualaikum.....


Selamat Menyambut Aidil Adha kepada semua rakan2 My Rainbow.

Pertama sekali, kita mohon ampun dan maaf kerana dah lama sangat tidak update di sini. Kita sangat rindu dengan My Rainbow dan rakan2 sekalian, namun ada tuntutan kehidupan yang perlu kita dahului. Maka pengorbanan amat diperlukan dalam ketika2 ini.

Setelah amat sibuk dengan persiapan mesyuarat syarikat, serta trip pihak pengurusan ke Kuching baru2 ini, kita harap dapat kembali ke dunia blogging setelah beberapa urusan tertunggak di selesaikan. Namun, ujian tetap menjengah.

Khamis malam Jumaat yang lepas, hubby call kita yang ketika itu baru tiba di PD setelah pulang bekerja dari KL. Pulang ke PD untuk bantu Adam print dan bindingkan folio Pendidikan Jasmaninya. Hubby kata, beliau keluar memancing selepas Isya' di Kuantan dan ikan pertama yang di naikkan ialah seekor sembilang laut yang agak besar. Oleh kerana memang beliau memancing hanya untuk lepas gian, maka ikan tersebut disedekahkan kepada seorang lagi pemancing yang memamncing tidak jauh daripadanya.

Namun, dalam pada hubby mematahkan duri ikan sembilang yang terakhir untuk mengelakkan sengatnya, ikan tersebut melenting. Lalu durinya itu tertusuk ke jari telunjuk hubby sebelah kiri. Segera pemancing2 yang ada bantu ikatkan getah di jari untuk menahan dari bisa ikan terus merebak. Setelah mengemas peralatan memancingnya, hubby segera memandu ke klinik untuk dapatkan bantuan perubatan.

Disengat pada jam 10.00 malam dan mendapatkan rawatan pada jam 10.40 malam. Doktor klinik menyuntuk ubat tahan sakit dan tahan bisa, katanya. Dibekalkan dengan ubat pil tahan sakit saja, tanpa antibiotik. Tapi katanya, luka sengatan akan ada infection. Pelik. Dah tahu macam tu, kenapa tiada antibiotik. Hubby kemudian pulang ke rumah.

Tapi, satu jam kemudian, bisa nya semakin mencengkam. Semakin lama sakitnya semakin melarat hingga hubby berguling2 menahan sakit keseorangan di Kuantan. Selepas 2 jam, tangannya langsung tidak boleh digerakkan. Seluruh tangan sehingga ke bahu seolah-olah lumpuh. Jam 11.30 malam hubby call lagi beritakan keadaannya pada kita. 10 minit sebelum tengah malam, kita terus memandu ke Kuantan dari PD. Penat bekerja, memandu dari KL ke PD, bantu kerja sekolah Adam, semuanya bagaikan melayang pergi.

Dengan restu dan doa dari mak ayah, perjalanan kita lancar sepanjang 4 jam itu. Setiap road block polis sebanyak 3 kali yang kita tempuh, pasti mendapat komen : Beraninya sorang2? Malam Jumaat pula tu. Kita hanya senyum. Perjalanan dengan doa dan niat ikhlas, mohonlah bantuan Allah dan berserah sepenuhnya, Insya Allah di lindungi,

Tiba di Kuantan pada jam 4.00 pagi, tanpa matikan enjin kereta, terus kita bawa hubby ke hospital. Syukurlah kami mengambil keputusan untuk segera ke hospital. Bisa ikan sembilang, khabarnya sering membawa maut. Dan hari ini, pada hari raya Aidil Adha, telah 5 hari kami berkampung di KPJ Kuantan. Bisanya sudah berkurangan. Tangan sudah boleh digerakkan, namun jari masih luka. Jari yang disengat sampai hari nie mati sarafnya. Hubby tak boleh merasa apa2 dengan jari itu.

Kami tetap sabar di sini. Adam turut berada di sini. Syukurlah dia telah selesai peperiksaan akhir tahunnya. Maka, sepanjang minggu ini, kami akan tetap berada di hospital untuk bersama2 hubby. Kita pun telah memohon cuti panjang untuk turut berada di sini.

Semoga pengorbanan kita untuk hubby ini diterima Allah.

Mesti ada yang kata, Aziela nie, macam2 yang jadi kan. Hmm...macam mana yer. Bukan di minta kan. Tapi redhalah dengan ketentuan Ilahi. Ikhlas menerima dugaan.

Mohon kawan2 sekalian tidak berkecil hati sekiranya kita tidak menziarah pondok2 blog kalian. Nanti, bila ada sedikit kelegaan, Insya Allah kita terjah semuanya yer.

Salam Aidil Adha untuk semua.

Selasa, 1 Oktober 2013

Maggie Goreng BerScramble

Assalamualaikum.....


Sejak kebelakangan nie, masa bagaikan tak cukup untuk kita. Mana dia masa untuk blog yang dulu2 ekk? Waima di rumah sekalipun, nak BW sekali lalu pun rasa sangat menghimpit. Ba discharge dari hospital baru 5 hari setelah sebulan di dalam wad, tapi dah admit semula. Demamnya tinggi dan doktor2 dah beri antibiotik dan ubat yang highest dose untuk beliau. Still..nothing's change. Diarhea masih berterusan, blood masih ikut stool flows out. HB asyik la low jer. Kejap2, masuk darah.

Risau.

Semalam petang, atok saudara hubby, the only atok yang hubby ada, yang datang merisik dan meminang kita untuk hubby telah pergi menyahut panggilan Ilahi.

Al-Fatihah untuk Allahyarham Hj Musa.

Hari raya, dah tiada lagi kami berborak2 dan bermanja2 dengan beliau. Dah tiada lagi nak menunjuk dengan Adam bahawa moyangnya masih teguh berdiri. Allahu Akbar. Itulah putaran dunia.


Anyway, dalam kesibukan, Adam request nak makan megi goreng, letak telur hancur. Kalau dah Adam makan, mesti papanya pun nak. Mamanya pula, scramblekan jer semua dalam satu periuk. Settle.

Scramble egg kesukaan mereka mesti tak nak kering2 punya. Diorang suka yang moist. Nak makan, nanti diorang cicah dengan sos cili dan mayo.

Ada yang tak suka scramble egg?

.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink