Selasa, 31 Disember 2013

Tahniah Kak Ida Blogger 1001 Resepi

Assalamualaikum.....

Ramai dah blogger yang buat entry kan. Kita jer yang lambat. Ala...macam biasa la...ambik feel dulu begitu.

Pada 25hb Disember yang lepas, Alhamdulillah... kita telah memenuhi undangan dari blogger masak2 tersohor yang dikenali sebagai Kak Ida dari blog 1001 resepi. Kalau anda klik link tu sekarang, mungkin dapat message permission denied. Harap2nya Kak Ida hanya berehat seketika dari dunia blog lah yer.... Tak meriah rasanya tanpa Kak Ida. Oh, anyway...majlis ini adalah majlis resepsi perkahwinan anak sulung Kak Ida iaitu Ika dengan jejaka idaman Malaya beliau iaitu blogger Ariff Shah yang juga tersohor dalam dunia blog dan juga dalam media. Sama cantik, sama bijak pandai dan sama tinggi budi pekertinya. Alhamdulillah. Sayangnya, kita tak ambil gambar pengantin. Segannnnn. Maklumlah...kita bukan siapa2.


Kita hanya pergi berdua dengan Adam. Malangnya, snap gambar Adam masa makan, gambarnya blur habis. Sayang betul. Masa kami tiba, pengantin sedang makan. Dah selesai acara kemuncak. Memang sengaja datang lewat sikit sebab mesti ramai orang masa acara kemuncak. Saya segan hokeyyy! And, bila makan, kita dengan Adam dok meja belakang2 sikit. Senangggg nak cari muka2 yang dikenali, tapi memang kita tak kenal sesiapa langsung pun, kecuali tuan rumah.

Eh..adaa. Kita kenal Kak Nannie. Blogger masak2 juga. Kak Nannie ni adik kepada Kak Ida. Bila kita tegur Kak Nannie, dia tanya kita nie siapa. Oh, saya hanya silent reader saja. Maaaakkk....malunya I...!

Tapi memang Kak Ida dan Kak Nannie dan seluruh ahli keluarganya tak sombong2. Semua mesra... Kita rasa selesa nak lepak lama2 kat situ.


Kak Ida yang riang dan bahagia.


Jom...jom...cerita pasal makan. Ha..memang, kita sukaaaa cerita pasal makan sebab kita enjoy makan. Tengok saizlah kan...oppps. Dewan di adakan di Dewan Merak Kayangan. Dewan Felda, so memang katerer guna Felda juga lah kan. D'Saji. Seperti yang semua sedia maklum.... memang sedapppp!

Menu nya simple, tak sarat. Kita suka. Ada nasi minyak, ayam masak korma, rendang tok, fillet ikan masak sweet sour, dalca sayur, acar rampai dan papadom. Kita dan Adam makan slowly...ambil our own sweet time dan menghayati setiap rasa yang ada.


Pinggan kita


Kita ambil semuaaa, kecuali ayam masak kurma. Kita memang kuranggg sikit masak kurma nie...tapi Adam memang sukaaaaa. Oh, semuanya sedap. Nasi minyaknya guna beras basmathi. Panjang2. Lembut, moist dan wangi. Tidak berminyak sangat walaupun namanya nasi minyak. Makan nasi sahaja pun rasa puas sangat.

Dalca sayurnya berlambak dengan sayur. Pekat dengan kacang dhal. Namun, tak la pekat sampai jadi pes. Just nice. Rasanya pun tak terlalu berempah dan juga tak terlalu mild. Memang seimbang semua rasa. Sayur2nya pun empuk, lembut tapi tak benyek. Maknanya tukang masak tu masukkan sayur2an ikut giliran dan timing yang perfect.

Kita suka acar rampainya. Krap krup bila di kunyah. Rasanya juga seimbang. Ada semua rasa manis yang tidak ketara, tangy tapi tidak masam and surprisingly rasa fresh sayuran tu outstanding walau dah dilebur dalam kuali.

Oh, fillet ikan sweet sour. Kami makan last sekali. Tak elok kan, setiap suapan ke mulut tu bercampur makanan darat dan laut. So, kita dengan Adam makan yang lain2 dulu. Hehehehe. Adam sibuk tanya : Ma, the fish... oishii? Eishh...sabar...mama tengah menikmati rendang tok nie. Bila akhirnya makan fillet ikan tu, terus makan dan makan dan makan. Alamak..dah habis. Nak ambil lagi, tapi segannn. Hehehehe. Sweet yes, sour yes...tapi semuanya mild. Yang menyerlah ialah rasa ikan tu. Ikan tu langsunggg tak rasa memuakkan. Kadang2 ada kan...bila kita makan fillet ikan yang di salut tepung nie, makan 2-3 strips jer dah rasa muak. Isi ikan tawar lah...tepung salut rasa kapur lah... kuah manis sangatlah...kuah masam sangat lah... kuah cair sangat lah...dan macam2 lagi. Tapi ini, ikan tu isinya masih intact lagi. Tepung salutnya pun nipis dan sedang elok agar isi ikan tidak hancur. Memang katerer tu cari fillet jenis yang ada harga sikitlah rasanya. Berbaloi bayarannya kot yer.

Saved the best for last. The rendang tok. Aduhaiii....star of the day. Sangattttt sedap. Kita jarang berkesempatan makan rendang tok nie, kecuali di buffet Ramadhan. Maklumlah, bukan senang nak menghasilkan rendang tok yang sedap. Kak Ida pula memang anak jati Perak, maka sudah pastilah piawaian untuk rendang tok nie sangat ketat kan. Dan hasilnya memang marveles. Dagingnya lembut, empuk dan penuh dengan rasa rempah. Lemak dengan kelapa dan rempah ratus zaman berzaman tu memang mesra dengan daging tu. Tak ada shortcut kalau nak buat rendang tok. Er.... pakai pressure cooker, short cutlah sikit kot. Tapi memang kita menghayati setiap ketul daging tu. Rasa macam ada dalam kenduri kawen di kampung2 pula. Kita makan slowly...kunyah sambil cuba detect rasa apa lagi yang ada. Memang sedap. Oh, yang ni Adam tak makan sebab dia memang tak makan daging.



Deretan buffet tray yang kemas.

Makanan sentiasa di top up oleh katerer. Sentiasa di pantau. Tak jumpa punya senduk yang berlengas dengan minyak. Senduk yang tenggelam dalam dalca pun tak ada. Sesetengah majlis kan, senduk2 sayur, dapat sudip pula kan...hehehehe. Kita nampak managernya sentiasa ke sana ke sini bagi memastikan kekemasan, kebersihan dan kecukupan... Eh, ada ekk. Maksudnya, dia pastikan lauk yang kurang atau dah nak habis cepat2 di tambah.


Sambil makan, kami dihidangkan dengan slide show gambar kedua2 mempelai. Kita pula yang tersengih sorang2 menontonnya. Sweet okay. Sangatttt sweet. Betul2 terasa macam putera raja mengahwini puteri jelita yang akhirnya happily ever after endingnya. Oh...Amiin.


Ha...jangan lupa desert.
Desert simple juga. Buah tembikai dan honey dew serta the humble cheese cake. Cheesecake tu asalnya 2 ketul. Kita makan separuh dan separuh lagi Adam makan...katanya nak rasa. Walhal yang lagi seketul tu memang untuk dia. Konon takut tak sedap, nanti makan tak habis. Sekali suap jer...bulat matanya memandang kita. Maa....Oishiii! Daripada tak nak bangun ambik desert, terus tegak jer dia menonong ambik piring dan scoop cheese cake tu. Ishh, Adam...Adam.

Oh, kita pula lebih teruja dengan bubur kacang tu. Inilah dia...best in the world. Aduhh...lemaknya, manisnya, semua sederhana tapi menjadikan sedapnya cemerlang melampau. Kita ambil tak sampai satu senduk pun. Nak rasa jer. Tapi memang sedappppp. Kalau tak istighfar banyak2, haruslah kita pergi cedok lagi agaknya.

Tengah2 makan desert, hati rasa tak puas. Takkan takder sorang blogger pun kan. Aishh....walaupun tak pernah berbincang tapi kita konfiden yang Serikandi Tanah Jauhar ni pasti dijemput. Cuma, beliau ada atau tak jer, ataupun dah balik? Bila message beliau, katanya dia on the way. Yesss! Ada kawan. Kita dengan Adam tunggu la juga... Nak jumpa beliau dan nak jumpa anak daranya iaitu Iman.




Yeay...seronoknya dapat jumpa Kak Sari. Dapat juma Iman depan2 dan dapatlah jumpa ER juga. Iman sangat sweet ok. Ala-ala gadis pingitan gitu. Senyum sentiasa, malu2, tapi lembutt sangat. Wah..jauhnya beza dengan Adam walaupun jarak umur mereka tak jauh berbeza. Ini pula kali kedua kita bertemu Kak Sari. Dapat borak2 sikit. Selalu bertukar2 komen di blog jer. Bukan senang nak jumpa tau. Kak Sari menetap di JB.. Jauh tu dengan KL. Hehehehehe. Meriah kita borak dengan beliau.

Lepas berbual sedikit, kita pun minta diri la nak balik. Nak gerak ke Kuantan terus sebenarnya masa tu.

Alhamdulillah, berbagai rintangan yang ada, tapi kita kuatkan hati, tetapkan pendirian nak juga pergi wedding nie. Tapi kalau tanpa izin Allah pun, kita akan redha lah. Syukur kita tiba juga.

Kepada pasangan bahagia,

Pinjam gambar daripada sahabat baik pengantin lelaki : Bro Framestone

Semoga berbahagia sehingga Jannah.

Amiin.

.




Ahad, 29 Disember 2013

Persembahan Pelajar Yang Kelam Kabut

Assalamualaikum.....

Dah lama sebenarnya ni. Masa hari anugerah pelajar cemerlang bulan lepas. Tercicirlah pula gambar ni.

Perkara yang menarik. Kesungguhan pelajar dan guru untuk mempersembahkan sesuatu dan cabaran2nya.



Ini persembahan dari kawan Adam. Menyanyi duet dengan seorang pelajar perempuan lagi Tegar tu. Gitar hanyalah prop. Kasihan dia sebab dia nak mainkan gitar tu, tapi cikgu tak benarkan katanya. Yang menjadi masalah ialah mikrofon tu kejap berfungsi, tapi lamanya tak berfungsi. Aduhai... Beria2 penonton semua hulur kepala ke arah pentas nak dengar nyanyian mereka. 


Ini pula persembahan dikir barat dari murid2 tahun 1. Aduhai..comel2 jer semua. Masalahnya, semuaaaa tak hafal lirik. Bila tak hafal, diorang diam jer lah. Ada bunyi tepuk2 dengan bunyi gendang jer. Sampaikan ada cikgu yang berdiri balik langsir lantang menyanyikan bersama lirik agar pelajar boleh ingat. Satu, liriknya panjang sangat. Tapi kalau tak boleh dipendekkan, apalah salahnya beri dia pegang kertas kecil. Sekurang2nya takder lah dia jadi patung cendana kat atas tu. Tapi kami semua tepuk tangan dengan gemuruh sebab walaupun jadi patung cendana, dia tetap di situ. Dia tak nangis, dia tak lari nyorok belakang tirai. 

Motivasi, latihan dan komitmen sangat penting dalam acara begini. 



Jumaat, 27 Disember 2013

Masakan Udang Galah Untuk Santapan Honeymoon

Assalamualaikum.....

Ok...ok... kita sambung...

Hubby fetch kita dari opis malam tu (yer, orang HR memang balik lambat), terus menuju ke rumah. Singgah kedai jap, beli bahan masak. By that time sebenarnya tak decide pun lagi nak masak apa. Balik rumah baru pikir. Ikut hubby, dia tak nak susah2kan kita. Dia kata goreng kunyit jer pun tak per. Eh, takkan nak goreng kunyit jer kan? Sayangnya. Sebab bila goreng kunyit, udang tu rasa kering sikit. Kalau ada kuah2, udang tu boleh disedut2. Slurrrp gitew...




Keluarkan dari plastik, adalah sepinggan udang ni. Dalam 400gm lebih kurang


Sambil membersihkan udang, sambil otak berputar. Nak masak apa yer? Yang simple2 jer dan ringkas. Kesian hubby datang dari jauh. Mesti penat, sejuk dan lapar (hujan okeh masa tu...). Dulu kan ke kita masak lemak kan. Boleh jer nak masak lagi, tapi masalahnya daun kunyit pula takder. Tak best lah nanti. So, kita nak cuba2 masak bercili. Petang tu dah cuba intai2 resipi udang galah.... nak cuba juga la macam tu. Cuma, tak salin resipi dan tak hafal lah. Siapa punya entah. Tengok sekali lalu jer. So, guna common sense jer lah yer.



Ini lah hasilnya... Gambar edit dalam phone jer ni. Resepi? Orait....!



Udang Galah Bercili Harum

Bahan-bahan :

400gm udang galah yang telah dibersihkan
1 biji bawang besar di hiris
2 ulas bawang putih
1 senduk cili kisar (boleh tambah kalau nak pedas)
3 sudu sos cili
1 batang serai di ketuk
1 cawan air / 300ml air
Setengah kiub pati ayam
3 sudu minyak masak
Garam secukup rasa


Cara-cara :

1. Tumbuk dengan lesung setengah biji bawang besar yang dihiris tadi dengan 2 ulas bawang putih.
2. Panaskan minyak masak dan tumis serai sehingga wangi.
3. Bila serai dah naik bau, masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi sehingga wangi. Pastikan api dalam keadaan sederhana besar.
4. Masukkan cili kisar dan masak sehingga terbit minyak.
5. Masukkan air, kiub ayam dan sos cili. Gaul rata dan besarkan api.
6. Didihkan kuah selama 2-3 minit dengan api sederhana.
7. Masukkan udang dan gaul rata. Biarkan udang masak, tetapi jangan terlalu lama. Gaulkan dalam 2-3 minit sahaja.
8. Masukkan garam secukup rasa. Gaul rata dan boleh dihidangkan.



Tara...! Dah siap. Udang Galah Bercili Harum

Syukur Alhamdulillah. Rasanya memang sedap. Perghh! Puji diri sendiri. Masalahnya, hubby pun tak habis2 memuji. Sampaikan dia sebarkan gambar udang ni ke seluruh ahli keluarga dan kawan2 dia. Ha... amacam? 

Kita namakan udang bercili harum sebab memang baunya wangi. Elemen wangi tu semata2 daripada serai tu jer. Tapi serai yang sebatang ini pun boleh memberikan kelainan yang memikat selera. Ada antara resipi yang masukkan halian, tapi kita tak masukkan. Cili kisar pun satu senduk jer. Hubby tak berapa makan pedas lately ni. Resepi tak sama dengan sambal tumis kan. Sambal tumis ada banyak bawang hiris, ada rasa masam2 dari air asam jawa dan ada belacan. Tetapi resepi ni hanyalah masak cili biasa sahaja. Nothing fancy.

Believe it or not, masakan ni memang sangattt sedap bila di masukkan udang galah. Udang galah tu terasa lemak, sedikit manis dan cili yang tidak keterlaluan tu memberikan rasa seronok bila di makan. Kuah cili nie tidak menjemukan kalau kita nak makan udang banyak. 

Udang yang segar... beberapa jam di keluarkan dari sungai dan terus masuk ke kuali..memang lain rasanya. Sangat berbeza rasanya dengan masakan di kedai...hatta di Leban Chondong sekali pun tidak sesedap ini. Pergh...statement riak sungguh. Astaghfirullah al-Azim. Isi udang yang fresh ni memang manis, juicy dan kenyal. Lebih kenyal dari daging ayam. Bila makan, kita akan appreciate kesegaran udang tu. Itulah pentingnya cara masakan. Tak boleh di masak dengan lama. Masa mesti tepat agar udang tak keras dan tawar, atau mentah.



Takkan nak makan udang jer kan. Sempat masak nasi sikit, kacang buncis goreng ringkas dan scramble egg permintaan dari hubby. Kami makan suami isteri berdua, dah hampir pukul 11.00 malam. Yer lah, sampai di rumah pun dah pukul 10 malam kan.

Alhamdulillah, menu yang ringkas, udang yang segar, dan great company. It's our honeymoon moment. Makan dengan puas. Hubby sangat gembira malam tu. Esoknya bangun pagi pun dia bercakap lagi pasal udang nie. Hujung minggu pun, kami terkenang2 lagi udang nie. Angau udang galah namanya. Hahahahaha.

Ha, ada yang nak suami angaukan masakan anda? Cubalah resipi ni


.

Khamis, 26 Disember 2013

Memancing Udang Galah di Sungai Belat, Kuantan

Assalamualaikum.....

Udang galah lagi. Yer...dah warning dah last week rasanya, minggu ni banyak cerita udang galah...hehehehehe.

Disebabkan minat sedang membuak2 dalam diri hubby terhadap makanan berkolesterol tiingggiiiiiiiii ni iaitu udang galah, hubby berpakat dengan kawan sekerjanya untuk memburu udang galah. Seperti yang semua sedia maklum, Kuantan baru surut daripada banjir besar awal bulan ini kan. Biasanya bila banjir mula surut, udang galah banyak keluar dari sarang mereka. Mabuk katanya.

So, nak merasa memancing udang galah, hubby sanggup ambil cuti dan mengharung sungai. Sungai ni namanya Sungai Belat. Sewa bot harganya tak pasti, tapi tak cecah RM50.00. Bot, enjin bot selama sehari. Umpan, boleh minta tukang bot cari, atau boleh bawa sendiri. Tapi, paling best jadi umpan ialah anak udang atau udang yang kecil2 halus2 tu. Biasanya udang macam tu kita buat rencah sayur jer.

Pertama kali hubby memancing. Bila dapat udang pertama, gembira tak terkata.



Udang pertama yang berjaya di naikkan oleh hubby. Besar kan.. Ini, kalau kat Temerloh, siap masak sekor ni boleh cecah harga RM50.00 nie. Kat temerloh la, kat Leban Chondong tu murah seh.



Anyway, mereka tak dapat memancing lama sebab hujan mula turun. Tak berapa eloklah nak memancing dalam hujan. Nanti bot penuh air, tenggelam pula jadinya. Mana nak jaga joran, nak timba air keluar, nak masuk umpan... Last2 mereka akur dan pulang. Tak banyak pun dapat, tapi hubby sangat seronok sebab membuahkan hasil. Malam tu juga hubby terus balik KL. Nak suruh isterinya tolong masakkan udang tu juga....

Malam tu, hubby tiba di KL dah hampir jam 9.00 malam. Kita masaaaakkkkk.............




sambung esoklah.


Esok datang lagi yer, nengok kita masak apa.

.

Rabu, 25 Disember 2013

WW: Pokok Mengerlip

Assalamualaikum.....

Bukan pokok krismas... Pokok hari raya entah zaman bila...






Selasa, 24 Disember 2013

Udang Galah Sedap di Laban Chondong

Assalamualaikum.....


Laban Chondong terletak di antara Muadzam dan Rompin, atau dari Pekan/Nenasi menghala ke Rompin. Yang menarik di sini ialah terdapat banyak pembekal dan penternak udang galah.

Selain daripada Temerloh dan Chini, kami sering mendengar bahawa udang galah di Laban Chondong ni di sukai ramai dan murah. Jadi, kami suami isteri pun cubalah. Kali pertama mencuba, hanya kami berdua. Ambil udang galah saiz XL sorang seekor bersama nasi putih dan sayur. Mencecah lebih daripada RM50.00. Pada kami, rasa biasa2 saja.

Tapi, bila birthday mak yang lepas mak teringin nak makan udang galah, maka tiada tempat lain yang kami tuju selain Laban Chondong. Temerloh jauh sangat dari PD dan Chini pula, kedainya tutup hari Ahad.


Yana bersama anak2 buahnya. Adam the penghulu of cucu. 

Yang tiada hanyalah adik ipar bongsu kita jer... Dia terpaksa kerja masa tu.

Kami tiba dah pukul 5.00 petang. Makanya makan2 nie adalah untuk dinner. Kedai nie sebenarnya adalah kawasan R&R Laban Chondong. Semua gerai ada menu udang galah. Tapi, ramai yang mencadangkan gerai paling tepi sebelah kiri ni.

Rupa2nya selain daripada yang ada di tray nasi campur tu, kami juga boleh order dan mereka masak panas2 mengikut order kita. So, kami order 3kg, di masak dengan 3 jenis masakan.

Seronok menjamu selera.

Danish the new member in family pun ikut sekali. 

Antara hidangan. Udang masak lemak, udang goreng kunyit dan udang sambal tomato. Ada telur dadar dan sayur campur juga. 


Udang masak lemak cili padi. Bukan style N.9. Pada kami, so and so jer lah rasanya. Kalau mak masak laieee sodap, kan mak. 

Ini istimewa sikit. Udang galah bersambal tomato. Tak ada tomato chunks pun. Rasanya tomato tu dia blend sekali dengan cili dan bawang. Dan, masakan ni memang betul2 compliment rasa udang galah tu. Memang layan asyik masyuklaaaa makannya. Tak pedas sangat, tak masam sangat. Memang sedap. Terkenang2.

Gerai Makan Mak Ngah

Deretan kedai2 lain. Ada yang tutup seawal jam 6.00 petang. 

Kami lepak kat situ sampai Maghrib. Tandas pun sangat bersih. Puas hati lah bayar 30sen pun. Oh, end up Abang Ngah yang belanja. Katanya dalam RM200++. Untuk udang galah 3 kg dan makan seramai berbelas orang tu, kami rasa berbaloi juga harganya. Oh yer, harga udang mengikut saiz. Kami ambil saiz XL, siap masak sekilo harganya RM75.00. Puas juga lah makannya....

Kedai nie pun ada jual udang mentah juga.

Oh, sekarang ni, tak yahlah ke situ dulu yer. Laluan banjir nie. Tunggu March nanti, selamat sikit lah.....

.

Isnin, 23 Disember 2013

Makan di Kuantan : Akob Ikan Patin

Assalamualaikum.....

Kalau ke Kuantan, kita suka merengek kat hubby nak makan kat sini. Akob Patin House. Dulu kita pernah review makan di cawangan asalnya di tebing Sungai Kuantan. Sesiapa yang belum baca, boleh jenguk SINI.

Yang di cawangan bandar ni, kami lebih suka makan ikan patinnya. Tak perlu patin buah, patin sangkar saja pun dah terasa sedapnya. Cara masakannya memang sangat unik dan sedap. Setakat nie, di mana2 kedai yang ada ikan patin, kita belum jumpa lagi yang boleh menandingi masakan restoran Akob ni.

Ini lah kedainya

Antara pilihan lauk pauk yang ada. Kiri sekali ialah patin biasa. Patin buah masih dalam dapur lagi. 

Harganya. Patin biasa RM10.00 seketul. Tak kiralah kepala atau isi atau ekor...

Jangan risau, kalau tak makan patin, banyaaaaaak lagi lauk pauk lain yang ada. 

Ini portion kita. Nasi separuh, sayur 2 jenis dan kepala patin,

Hubby pula makan nasi dengan lauk rebung rasanya, dengan ekor patin.

Eh..eh, sayur kita 3 jenis la...hahahahaha. Pucuk ubi, sup petola dan fucuk serta bayam.


Kita suka ambil kepala sebab kita rasa macam boleh makan lebih banyak. Walhal, sama jer dengan badan kan...sebab kepala tu banyak tulang jer. Tapi sebenarnya, kita enjoy menelaah setiap kepingan bahagian kepala tu. Sambil celup2kan dalam kuah tempoyak yang lemak, masam2, manis2 durian sikit, dan harum dengan bau daun kesum tu. Memang boleh ralit kalau makan kepala patin nie. Yang peliknya, kalau kedai2 lain, patinnya macam banyak lemak sikit. Even nak makan kepala patin tu pun rasa macam sedut lemak jer...so macam muak. Tapi di Akob nie, patinnya kental. Kepalanya tak berlemak sangat...memang sedap2 jer. Lembut, halus dan slurppp!


Oh....masa taip entry ni pun rasa macam nak terbang ke Kuantan dah....




.

Ahad, 22 Disember 2013

Makanan Pasar Malam pun Ok...

Assalamualaikum.....

Hari Sabtu malam, ada pasar malam di Alor Gajah. Kadang2 tak sempat nak masak. Badan pun letih...kerja rumah pun tak siap lagi. Maka shortcut ke pasar malam jer. Semua orang beli 2-3 dishes yang di ingini. Bawa balik rumah, makan di balkoni malam2 dalam udara sejuk nyaman.

Roto john, kuay tiaw goreng, nasi goreng, nescafe panas...

Adam tengah menghayati kuay tiaw goreng. 

A good family moment. Tak ada gangguan dari siaran tv sebab makan kat luar. Boleh sembang2, santai2.... Seronok kan...



.

Jumaat, 20 Disember 2013

Resepi Ibu Mertua : Asam Pedas Ikan Merah

Assalamualaikum.....




Kita berkahwin dengan orang Melaka. Mommy pula adalah Chinese pure dari Melaka. Walaupun parents Mommy adalah Hokkien, namun saudara mara yang lain adalah orang peranakan. So, ada campuran Baba Nyonya jugalah sikit lebih kurang.

Kita dari kecil memang tak pandai makan asam pedas. Selera lebih kepada masak lemak cili padi. Tapi, sejak berkahwin, dah pandai tekak sedap nak makan asam pedas. Pernah masak, tapi a total disaster.

So, tahun nie, kita berusaha juga nak masak asam pedas yang boleh di terima oleh selera hubby sekurang2nya. Risik2 dengan Mommy, dapat jugalah kita siapkan asam pedas ikan merah yang hubby puji.

Alhamdulillah.



Meh tengok resepilah yer....

Bahan-bahan :

1 ekor ikan merah
2 senduk cili kering kisar halus
4-5 helai daun limau purut
2 batang serai di ketuk
2 biji tomato potong baji (wedges)
1 cawan air asam jawa
3 cawan air

Bahan tumbuk/kisar :
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 inci belacan
2 biji buah keras


Cara-cara :

1. Panaskan minyak dan tumis serai sehingga wangi dengan api sederhana
2. Masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi hingga wangi
3. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
4. Masukkan air asam jawa dan air biasa. Didihkan.
5. Bila mendidih, masukkan ikan perlahan-lahan bersama daun limau purut.
6. Biarkan mendidih dan kacau sekali sekala selama 5 minit.
7. Masukkan tomato, perasakan garam. Masa ini dah boleh seimbangkan segala rasa masam dan masin.
8. Setelah seimbang semua rasa pedas, masam dan masin...didihkan lagi selama 3-5 minit.
9. Boleh di hidangkan.




Senang rupanya kan. Masa mula2 nak masak, panik juga sebab daun kesom yang kita dah beli 2 hari awal, dah lebam dan ada yang dah kering mersik. Rupa2nya, tanpa bunga kantan dan daun kesum pun kita masih boleh menikmati asam pedas yang enak.

Hubby, kawannya dan sedara mara kita kata, dah sama setaraf dengan asam pedas Kota Laksamana. Alhamdulillah. Cuma, kita rasa ianya agak cair sebab kita suka asam pedas yang pekat. Lain orang, lain selera kan...

Kita akan cuba lagi ikut selera kita pula.

Oh, minggu depan blog ini akan dipenuhi dengan cerita udang galah ya... Insya Allah.








.

Khamis, 19 Disember 2013

Mee Bandung Muar Yang Sedap

Assalamualaikum.....

Sekelip mata jer, dah hari Khamis kan....

Ini kisah hari Sabtu yang lepas. Selepas jemput Adam dari karate class yang dah setahun dia ponteng sebab sibukkan macam2 (maka warna belt masih lagi peringkat beginning junior sebab tak pergi grading), kami sekeluarga need an escape. A simple one. And kita dah berminggu-minggu and minggu and minggu dok bagi hint, dok bagi clue, dok ajak terus terang, nak merasa Mee Bandung Muar yang femes. Dikatakan ramai orang ianya sedap. Ok... nak try. Selalunya kita ke Muar untuk melayan nafsu makan asam pedas ikan mayong kat Tanjung Emas. This time nak cari Mee Bandung.


Gambar ambil dari blog X-Plorer ( How are you? The blog is soo quiet )

Oh, kedai ni kalau dari Melaka, will be on your left if you are heading to Muar. Aduh.. BM...BM..!!! Suka sangat rojakkan bahasa. Kedai nie di sebelah kiri anda sekiranya anda menghala ke bandar Muar. Betul-betul selepas Sekolah Sains Muar di Tanjung Agas tu.



 Kami tiba dah agak lewat petang. Hampir jam 6.00 petang. Kedai tutup pukul 7.00 malam yer. Cuaca pula sedang hujan masa tu. Pelanggan pun penuh kedai tu. Yang trip super bikers jer dah penuh meja kat luar...belum lagi yang keluarga2 besar. Nampak cara macam baru lepas attend kenduri jer.... (Ok gagal untuk tidak merojakkan bahasa...uwaaaaa).


Hubby order kuay tiaw bandung


Kita dan Adam order mee bandung

Adam tak makan daging. So, dia transferkan daging dia kat kita. Tak banyak pun. Portion pun tak banyak. Sikit jer. Sesuailah untuk alas perut minum petang2. Yang menariknya, kuah dia memang pekat. Manis... selain daripada manis daging dan keledek, ada terasa manis gula juga sedikit. All in all, yeap. Memang boleh tahan. Sangat jauh berbeza daripada mee bandung yang kita selalu makan di kedai2 tomyam tu. Oh, ada bau udang kering, tapi tak menyengat sangat baunya. Bila kita slurpppp mee tu dalam mulut, bibir semua sememeh sebab kuah tu pekat dan yummy. Ada rasa macam boleh dikunyah2 kuah tu.


Masa google kedai tu, ada salah satu entry nie suggest makan mee bandung mesti di kawankan dengan laici kang ais. Ok, Adam terpengaruh. Maka, itu laici kang dia. Papanya minum nescafe panas dan kita minta ais kosong jer sebab dah agak mesti mee bandung nie manis.


Nampak tak dia dalam kebahagiaan?

Cuba teka, ini pinggan siapa?

Tukang bawa pun bahagiaaa......


Ok, boleh tukar nama menu kepada Mee Bandung Muar Bahagia....

Of course yang meminta berminggu-minggu dan minggu dan minggu nie bahagia sangat.

Anda nak bahagia juga? Ha, cubalah terjah kedai ni.


.

Rabu, 18 Disember 2013

WW : Mari Berbasikal Wahai Rakyat Malaysia

Assalamualaikum.....




Al-Fatihah Untuk Azean Irdawaty

Assalamualaikum.....

Semua pun dah tahu tentang pemergian seniwati Azean Irdawaty malam tadi.

Kita membesar bersama filem2 beliau. Berilah apa watak sekalipun, beliau pasti dapat membawanya dengan sangat2 berkesan. Bila watak antogonis, meluat menyampah tengok muka dia. Bila watak kelakar macam dalam filem Anak Mami tu, tak lekang bibir dari menyengih. Bila watak sedih, pilunya sampai ke dalam jiwa.

Even watak anak gadis yang retarded seperti lakonannya dalam drama Aisah 50 sen, berjaya memberikan impak yang meletup kepada peminat seni tanah air.

Biarlah apa sahaja yang di caci dan di hina oleh segelintir masyarakat, namun beliau tetap terus berjuang untuk mencari rezeki. Hanya inilah yang dia tahu. Bidang seni ini lah the best she can do. Tak perlulah kita pertikaikan tentang itu kerana itu pilihan beliau.

Apa yang kita tahu, dia adalah seorang survivor. Dia tak nak mengaku kalah. Dia terus berjuang. Macam2 perjuangan yang dia persembahkan. Perjuangan seni, perjuangan seorang isteri, perjuangan seorang ibu, perjuangan menentang kanser yang mana akhirnya akur dengan panggilan Ilahi.

Semoga beliau ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.

Al-Fatihah


Selasa, 17 Disember 2013

Terima Kasih April Snow - Lafaz Cinta Di Jari Manis

Assalamualaikum.....

Dah lama tak bercerita tentang novel. Nak buat review novel, bukan main liatt lagi sekarang. Lama2, cerita tu pun jadi basi. Bukan apa, kalau nak buat review, kita tak suka sekadar salin sinopsis di kulit buku tu. Kalau sekadar salin sinopsis, itu bukan review namanya. Kita suka nak bentangkan novel tu dari sudut pandangan kita. So, memerlukan konsentrasi. Sekarang nie, sedang cuba menyusun semula kehidupan.

Anyway, kita suka baca novel bersiri daripada blog2 penulis. Antaranya ialah KUCC ni.

KUCC ialah seorang penulis novel yang mempunyai gaya tersendiri. Dia tak terikut2 trend penulis novel cinta zaman sekarang. Dia selesa dengan lenggoknya sendiri.

Novelnya yang paling kita suka ialah Nasi Lemak Buah Bidara. Ada kekuatan tersendiri yang harus dibanggakan oleh beliau. Sangat banyak pedoman yang tersirat dan tersurat di setiap helaian novel itu.

Novel terbaru beliau ialah Lafaz Cinta Di Jari Manis atau akronimnya LCDJM. Novel ini projeknya dimulakan di blog beliau, seperti biasa. Dari bab ke bab seterusnya, ianya semakin mendapat sambutan. Namun ada pada satu ketikan, KUCC mengalu-alukan pendapat dari pengikut novel ini tentang pengakhiran kisah. Maka kami semua pun berlumba2lah berkongsi pendapat. Wah, memang meriah betul masa tu.

Rupa2nya, antara pendapat yang terpilih tu, di hadiahkan novelnya. Dan pendapat kita antara 5 yang terpilih. Alhamdulillah. Tapi KUCC memang sangat bijak. Sebenarnya, semuaaaaa pendapat terpilih. Beliau olahkan dengan sangat cantik sehinggakan semua pembaca berpuas hati.


Inilah seperti mana yang di bungkuskan



Ada novel, ada tasbih hijau putih yang comel sangat, dan ada kata2 puitis...


Yang paling mahal dan tak dapat di beli ialah autograph dari beliau. Lihatlah...

Alhamdulillah..... seronoknya kita tak terkata. Hidup kita kalau boleh nak berkepit dengan novel jer.... Kisahnya? Kena baca sinopsis la kot kan....

Tapi, novel nie kita dapat rasakan kepuasan KUCC dalam menulis. Dia menulis mengikut alunan jiwanya. Tidak tertahan, tidak terbatas. Seolah2 beliau terbang bebas di langit bersama jiwa yang tenang.

Tak banyak dialog, tapi banyak monolog dalaman. Membaca novel ini perlukan penghayatan yang tinggi dan fokus yang bukan sedikit. Jangan ingat boleh skip. Kalau ada yang sekadar nak tahu apa ending, itu bukan membaca novel namanya. Membaca ialah mencerna setiap kata2.

Oh, pengakhiran yang sangat cantik. Plot cerita adalah tidak secara kronologi. Di masa2 tertentu, ada imbas kembali dan peristiwa imbas ini memberikan jawapan kepada persoalan di awal kisah. Sangat menarik.

Ok...cukuplah dulu. Ini bukannya review...sekadar layangan pandangan kita saja.

Maaflah, kita tahu follower My Rainbow tak ramai yang meminati novel, tapi mungkin boleh membantu kepada carian di Google mungkin.


.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink