Jumaat, 14 Februari 2014

Ikan Selar Berlada

Assalamualaikum.....


Ikan selar lagi. Sebab beli kat kedai runcit jer. Tengok ikan lain semua macam dah lembik2 kecuali ikan selar ni jer yang elok segar dan kental lagi. Shining lagi... Sebab tu lah, beli beberapa ekor...dan sepanjang minggu dok makan ikan nie jer..hahahahaha.

Masak guna cili boh jer weh. Kat kedai runcit kita ni, dia ada jual sejenis cili boh hasil penduduk sekitar situ yang sedap. Sedap la...segar, pedas nya pun berpatutan dan halus. Tak ada pun nampak biji2 cili. Kita suka cili ni.

Mudah jer lah... tumis la bawang sikit, masukkan cili boh nie, tu,is sampai garing dan masukkan 1-2 sudu air sikit. Curah jer atas ikan. Jangan tak perasakan garam pula yer.

Kita makan dengan daun salad tu.

Hari ni Jumaat. Weekend ni ada banyak agenda yang menunggu.

.

24 ulasan:

  1. sedap kak...smlm pun anak2 mkn ikan goreng je.. tapi laju je memasing..lama tak makan ikan goreng..

    balik kuantan ke melaka kak?

    BalasPadam
  2. simple dan sedap...dah lama tak makan ikan goreng berlada nie....

    BalasPadam
  3. dah lama sebenarnya tak makan ikan dalam kategori kecik dan sederhana ni sebab anak2 sejak dorang kecik atok dorang (my FIL) dah ajar makan ikan besar2.. huhuhu.. sampaikan bila saya nak makan ikan2 ni kenalah makan kat luar.. sebab tak laku bila masak untuk hidangan anak2..

    BalasPadam
  4. lama tak makan gaya gini..husband saya tak boleh makan ikan..susah sikit nak makan ikan goreng kunyit.. hehe

    BalasPadam
  5. sedap gitu.. kalau makan panas2 lagi syiok ...

    BalasPadam
  6. Sy kalau beli ikan memang ikan selar lah jadik pilihan..sbb selalunya segar2..pastu mesti masak sambal..

    BalasPadam
  7. Simple nya. Tak cukup sekor tu. Kalau saya kan, cuil-cuil ikan tu. Kumpul isi nya letak dalam salad. Letak sambal nya, gulung dan ngap. Yummy.

    BalasPadam
  8. zam kalau selar suka masak singgang, sebelum zam celur tepung & goreng.. yum :D

    BalasPadam
  9. zam kalau selar suka masak singgang, sebelum zam celur tepung & goreng.. yum :D

    BalasPadam
  10. salam aziela ..
    dah nama nya kedai runcit..klu jual ikan Merah, tengiri atau kerapu, nanti org tk beli ..
    selar, kembung, cencaru, ok la ..

    BalasPadam
  11. @Rozita Makan panas2, sedap kan Ita. Melaka la dik...

    BalasPadam
  12. @Sukma Haron Sekali sekala makan panas2, sedap kak.

    BalasPadam
  13. @:: Mrs.Eady :: Masa tu rasa memang sedap, Izwa. Hehehehe

    BalasPadam
  14. @Rai Ourkizuna Bila husband atau anak2 tak makan, kita pun ikut takder mood nak makan kan..heheheheh

    BalasPadam
  15. @:: Cik Viva :: Kan..? Segar2 jer selalu ikan ni. Nak siang senang, nak masak pun senang. Hehehehe

    BalasPadam
  16. @t.a.t.a Kalau dicuil, memang tak cukup sekor la Ta...hahahaha

    BalasPadam
  17. @Zamani Abe Ala Zam ni, akak dah terbayang ikan singgang pula. Kena singgah kedai la nie

    BalasPadam
  18. @aby Hahahahha, kakang mesti biasa beli barang basah kan...

    BalasPadam

http://therainbowjourney.blogspot.com