Jumaat, 31 Januari 2014

Happy Chinese New Year 2014

Assalamualaikum.....

Hubby's cousin : Ah Siang and his lovely wife


Happy New Year to all Chinese friends out there.... May this horse year brings wealth, health and happiness.

Khamis, 30 Januari 2014

Ikan Bakar Lagi... di Serkam, Melaka

Assalamualaikum.....

Jangan tanya bila kejadian peristiwa ini. Kita tak ingat. Tapi belumlah sampai setahun lagi usianya..heehehehe. Oh, entry2 kat blog kita ni memang tak ada tarikh kan. Kita bukan style menulis blog untuk diary. Blog ini adalah untuk rakaman rekod kehidupan dan yang paling penting, untuk berkongsi dengan umum. Lebih kepada makan2 jer kan... Dah itu jer yang tinggi trafiknya. Hahahahaha.

Lagipun, ramai yang nak bercuti2 Mesia hujung minggu ni kan? Kalau ada yang nak melancung ke Melaka, bolehlah selongkar blog kita ni yer...

Anyway, ada satu weekend tu, hubby ajak kami semua makan di luar. Saja lah...sebab Adam dapat no. 3 masa final exam, tapi kami belum ajak dia dinner lagi. Sekadar satu penghargaan untuk usaha Adam. Ain belum ada lagi masa tu. So, kami anak beranak dengan Mommy dan Firdaus jer la. Tak ada hala tujuan nak makan di mana. Last2, ikan bakar juga la....

Dah biasa pergi ke Umbai. Dengan niat nak explore dan mempromosikan tarikan di Melaka, kami menuju ke Serkam. Serkam ni kalau dari Melaka, ikut sign board arah ke Muar. Akan lalu Umbai dulu, lepas tu baru jumpa Serkam. Kalau dah termasuk highway AMJ tu, ikut arah ke Umbai. Alah...sekarang semua dah ada google maps, waze, dan berbagai2 lagi kan. Tapi ada segelintir yang masih old school dan lebih selesa dengan cara lama iaitu signboard...Insya Allah tak sesat. Susah2 sangat, tanya jer orang tepi jalan ke, kedai runcit ke...mana Medan Ikan Bakar Serkam.


Disebabkan kami tak berapa biasa di sini, maka kami belasah jer kedai yang pertama tu. Ramai juga lah pelanggannya walaupun bukan musim cuti.

Pandai2 lah baca signboard tu yer...


Kami pergi ke kedai yang ada signboard kat atas tu. Macam biasa, pilih ikan, pilih hidupan laut yang lain dan pilih menu.



Kami ambil dua ekor ikan. Ambil jenahak sekor, dan bahagi dua. Bakar sambal jer. Aduh mak...sodap ehhh. Sambal dia sedappp. Isi ikannya tak kering..dibakar sedang elok masaknya dan lembut sangat. Sambalnya wangi dengan bau hirisan daun kunyit. Tak pedas sangat. Cilinya terasa sedang2 je dan sambalnya pun lightly covered the fish. Ok, yang ni, recommended.


Siakap Tiga Rasa

Tak sah kalau tak ambil siakap. Ikan, kalau ikut selera kami sekeluarga, sedap tiga rasa jer. Sweet and sour ni tak berapa ngam dengan ikan. Manis jer yang lebih kadang2 tu. Tapi, pesan siap2 lah dengan kedai...kami tak nak ikan tu digoreng garing sangat. Nanti nak makan jadi keras dan liat. Dan Alhamdulillah, memang sedap dia masak. Ikan memang tak garing sampai jadi keropok. Rasa pun boleh tahan sedap.



Ok, ini antara hidangan yang lain. Kiri atas adalah sotong goreng tepung. Menu wajib kan. Lepas tu ada kepah goreng halia. Not bad.... Yang panjang2 macam batang buluh tu namanya pepahat. Kita pernah makan pepahat nie sekali jer dulu. Adalah 6-7 tahun lepas di kedai ikan bakar di Umbai yang namanya Parameswara tu. Kalau google, ramai yang puji kedai ni. Tapi, kami sekeluarga langsung tak boleh terima. Kat situlah first time kita makan pepahat. Langsunggg tak sedap. Dengan hamisnya, hanyirnya, dengan pahitnya...ishhh. Masakan lain pun tak kena dengan selera kami. So, blacklist kedai tu.

Anyway, setelah bertahun2...kita beri peluang kedua pada pepahat. So, cuba lagi. Eh, kat sini..pepahat tu jadi sedapppp sangat. Macam mana ekk.. Isinya macam panjang2 juga. Macam kepah tu, tapi versi kurus dan panjang. Bila makan, masuk mulut dan kunyah...oh my...juicy sangat. Dia masak pun light jer. Tak pedas sangat, tak masin, tak manis...sedang2 elok... Memang semua orang pun kejap2 cekup si pepahat nie.


Ikan, di cicah dengan sambal kicap. Lagi satu, sambal cicahnya ialah sambal tumis. Sambal tumis nasi lemak yang biasa tu.... Dia beri semangkuk sambal tumis, dan terpulang pada kita nak makan dengan ikan ke, atau dengan nasi lemak. Oh, nasi lemak dia tak campur dengan sambal. Sebab tu sambal tu asing. Bagus kan... Yer lah, ada yang datang..Chinese. Tak makan pedas...nak sambal pun, colek2 hujung sudu jer. Ada juga yang bawa anak kecik, nasi tak boleh campur sambal. So, baguslah dia bungkus nasi lemak macam ni.

Ada yang tak tahu? Kat Melaka, kalau makan ikan bakar, biasanya di makan dengan nasi lemak tau. Tapi jangan risau, nasi putih pun ada..... Minta jer. Jangan minta nasi minyak atau nasi Arab..sudaaahhh!


Antara pilihan bahan mentah yang ada.

Kedai ni, masakan dia memang sedap. Cumaaaaa......yang tak bestnya ialah mahal sangatttt! Kami makan hidangan yang kat atas tu, sikit lagi nak cecah RM300.00 tau. Mak aii..terperanjat kita. Rupa2nya, bilnya jenis bahan mentah dan upah memasak kira asing. Kat bahan mentah dia dah top up untung, kat upah masak, confirm top up lagi.

Hmmm.... walaupun sedap, tapi kami takkan repeat kot. Agak kurang berbaloi dengan harga. Kalau di Umbai, kedai No. 5 tu, koman2 pun, separuh dari itu jer harganya. Sedap pun sedap....

So, terpulang pada anda semua... Kalau agak2 Umbai tu penuh sangat sampai nak masuk kereta ke parking lot pun tak muat dah, bolehlah teruskan perjalanan ke depan sikit dan pergi sini. Tapi tepuk wallet dulu yer...Agak2 tebal, bolehlah...




Rabu, 29 Januari 2014

WW : Kimchi Rai Ourkizuna

Assalamualaikum.....







P/S : Sodap Eh!

Selasa, 28 Januari 2014

Western Gombak : Hard Rockers..Yeaaghhhh!!!

Assalamualaikum.....


Minggu nie, cerita2 pasal makan jer lah kan. Nak cuti panjang sempena CNY ni, mesti ramai yang ambil kesempatan untuk bercuti. Time2 bercuti, semua gantung kuali dan periuk. Maka entry yang paling sesuai ialah entry tempat2 makan. Iya lah...sebagai perkongsian maklumat. Kita pun kalau nak pergi ke tempat orang, memang google dulu tempat2 makan. Tak berapa best pula kalau melancong tapi makan asal perut berisi pula. Kalau tengah rushing, tak per lah...tapi kalau nak kan kelainan untuk family, mesti kita nak yang terbaik, kan?


Tempat makan ni adalah di Gombak jer. Gombak yang di Kuala Lumpur yer. Kita tak pasti kalau ada tempat lain nama Gombak di Malaysia.

Anyway, lokasi warung ni adalah di Petronas dan Shell dari Sri Gombak sebelum masuk ke simpang Kuantan / Karak Highway. Ianya hanyalah sebuah warung di tepi jalan jer. Adalah 3-4 biji meja lipat dan bangku simple kalau2 ada yang nak makan di situ.

Kita dengan hubby singgah di stesyen minyak untuk isi minyak sebelum meneruskan perjalanan ke Kuantan. Kebetulan, kami belum dinner lagi sebab kita pun baru lepas habis kerja. Untuk tidak membuang banyak masa lagi di perjalanan, maka kami ambil jalan mudah untuk makan di situ jer.

Menunya adalah western dishes. Harganya pun tak lah sampai nak cekik darah. So, kami cuba lah dulu....


Hubby pilih kesukaannya iaitu lamb chop. Lihatlah.....
Lambchopnya ada 2 keping isi yang boleh tahan juga mengenyangkan. Ada fries. Ada capsicum. Ada coleslaw yang elok diletakkan dalam sekeping daun kobis yang nipis dan segar dan rangup. Sosnya ialah blackpepper. Ada juga sos pudina yang hijau tercalit cantik atas pinggan tu.

Rasanya memang sedap. Hubby macam tak boleh berhenti makan. Dagingnya wangi, garing di luar, moist dan lembut di dalam. Ada rasa rempah campuran. Maknanya ada rasa Asia dan Barat juga dalam daging tu. Perapannya memang istimewa. Nampak daging tu macam hitam, macam hangus, tapi bila masuk dalam mulut, langsunggg tak rasa pahit rentung. Hitam tu adalah hasil daripada bahan2 perapannya.

Kita rasa sehiris jer. Tak berapa gemar kambing masa tu. Oh, mood selera kita berubah2. Kadang2 suka yang itu malam ini, tapi malam esok, nak makan yang ini pulak....

 Kita pula order burger bakar. Hubby mencebik masa kita order. Kami pernah makan burger bakar sekaliiii jer masa di JB. Di dataran van steamboat tu, ada salah satu stall yang jual burger bakar. Oh, ada dalam salah satu entry kita tahun lepas. Entry tu di SINI. Punyalaahhhh tak sedapnya. Keras rentung di bakarnya daging burger tu. Tapi, kita nak juga rasa burger bakar yang lain. Kalau tak sedap, takkanlah begitu meletop orang cari burger bakar kan....

Tapi, kita bungkus jer lah. Konon belum berapa lapar. Nak makan dalam kereta jer nanti. Tu yang burgernya berbungkus dan side dishesnya dalam tupperware. Cantik kan dia letak dalam tupperware macam tu. Nampak kemas dan tak cincai.

Tapi, lepas hubby habis makan kambengnya tu, hubby kata makan jer lah. Nanti senang. Elehhh...yang sebenarnya dia pun teruja tu. Kita tau sangat. Lagipun, kalau makan dalam kereta, kita kena suapkan burger kat dia sebab dia driving kan. Mesti feel tu kurengg sikit. Dah hubby buka mulut, isteri mithali mesti kena taat kan...hehehehehe. Iyerlah, buka lah...makan terus kat situ.

Guna pinggan kambeng yang dah licin lincau tu.... Hubby potong 4 agar memudahkan kami nak masuk mulut dan ngap. Kita pula sengaja mintak hubby tunjukkan isinya untuk di potretkan. Pergh...burger ada potret. Dasyat kan...! Tapi segan lah pula nak close-up beriya-iya.

Burgernya.... Memang sedap!!! Terbaiklah. Tak menyesal langsung membelinya. Patty burger tu teballl dan lembuttt. Bila kunyah, terasa daging tu berjus. Ada rempah2 yang tak berapa strong. Mild rasanya, tapi sesuai dengan hidangan tu. Sayur adalah banyaakkkkkkkk. Kita suka!!

Kami puas hati sangat.....


Inilah warungnya. Order kat tingkap tu jer....

Presentable...dari warungnya, ke peniaganya sehinggalah ke hidangannya. Memang bagus. Tak cincai!

So, boring2 tak tau nak makan apa.... apa kata cuba di sini. Parking senang...tak perlu beratur sampai putus kaki....

.

Isnin, 27 Januari 2014

Nasi Impit Goreng

Assalamualaikum.....


Masak minggu lepas untuk dinner. Nak masak dan hidang untuk sarapan pun boleh, untuk lunch pun boleh. Takder hal..anytime, anyday.

Oh, ada balance beberapa ketul nasi impit dalam fridge. So, teringinlah nak masak sendiri. Dulu pernah buat sekali di Melaka, tapi tak berapa kena dengan tekak kita. So, sementara dok bujang di KL, kita belasah jer lah ikut selera sendiri. Hasilnya, sangattt best. Cuma sayur tu jadi layu sangat. Salah timing maaa....



Resipi Nasi Impit Goreng 

Bahan-bahan :

3-4 ketul nasi impit yang dipotong kiub
7 biji cili padi*
1 ulas biji merah kecil*
1 ulas bawang putih*
(tumbuk kasar bahan bertanda *)
1 sudu cili kering kisar
2 sudu daging cincang
2 batang sawi yang di potong
100ml air
2 sudu kicap
setengah kiub pati ayam
garam secukup rasa
Sedikit daun sup di hiris sebagai hiasan


Cara-cara :

1. Tumis bahan tumbuk sehingga wangi dengan api perlahan dan masukkan cili kisar.
2. Tunggu sehingga cili sedikit garing dan masukkan daging cincang.
3. Gaul rata dan masukkan sedikit air. Bila air mendidih, masukkan batang sawi.
4. Tunggu sehingga batang sawi sudah lembut, masukkan kicap dan pati ayam.
5. Kacau sehingga rata dan kuah jadi pekat.
6. Masukkan nasi impit dan daun sawi. Gaulkan rata2 dengan perlahan agar nasi impit tidak pecah.
7. Biarkan masak beberapa minit dan sehingga kuah menjadi pekat dan menyelaputi ketulan nasi impit.
8. Perasakan. Kalau perlu tambah garam.
9. Taburkan sedikit daun sup di atasnya dan boleh dihidang segera. 



Alhamdulillah, sedap rasanya. Ketulan nasi yang digoreng dalam kuah tu, sedikit sebanyak dah serap kuah tu. Jadi, nasi impit ni rasa lembut dan moist dengan kuah. Sambil2 kunyah nasi, tergigit sayur dan daging, menambahkan lagi kemeriahan perisa hidangan ni. Ada pula kuah kicap yang pekat menyaluti ketulan nasi dengan rasa pedas2, menyebabkan tak sedar tiba2 dah habis sepinggan. Hahahahaa.

 Sebenarnya, anda semua bolehlah nak sesuaikan mengikut citarasa masing2. Kalau tak makan pedas, tak perlu cili padi, hanya masukkan cili kisar saja. Kalau tak suka daging, bolehlah masukkan ayam hiris, atau udang atau sekadar ikan bilis sebagai perencah. Sayur juga begitu. Tak suka sawi, masukkanlah tauge atau lobak merah. Kobis dan terung serta tomato pun boleh.

Hidangan ni sebenarnya tak perlu kering2 sangat. Dia memang sedikit basah, tetapi tidak berkuah. Kalau ada anak kecil, bolehlah cuba. Tapi janganlah buat pedas yer. Bila dia nampak ketulan yang bersalut kuah macam mee goreng, pasti anak2 kecil suka nak mencubanya kan.

Oh, nak bawak bekal ke sekolah atau pejabat pun memang sesuai.

Cubalah nanti yer.

.


Ahad, 26 Januari 2014

Kalau Tak Menyusahkan Orang Lain, Tak Boleh Ke?

Assalamualaikum.....



Kereta hitam kat atas tu, parking keretanya sehingga menutup laluan orang lain. Dia block 2 biji kereta. Tau lah dia nak cepat, taulah susah nak cari parking, tapi kenapalah menyusahkan orang lain. Sampai lebih daripada satu jam pemilik 2 buah kereta yang nak keluar tu menunggu.... Tak muncul2.

Kejadian ini di kawasan parking Hospital Besar Melaka.

Kesalahan dia :

1. Block kereta orang lain.
2. Tak tinggalkan nombor telefon atas dashboard
3. Tak releasekan handbrake untuk orang lain tolak kereta dia bagi membuka laluan.
4. Tinggalkan kereta lama2 tanpa timbang rasa.

Akhirnya, family dari 2 buah kereta berserta dengan 4-5 orang pengawal keselamatan bersama2 tolak keretanya ke depan. Bila dia tak releasekan handbrake, maka sangatttttt berat. Tapi bila dipaksakan juga dengan kekuatan hampir 10 orang, dengar bunyi 'kraaakkk'!!! Haih...kita rasa something dah patah.

Dalam kejadian nie, 2-2 pihak bersalah, tapi padanlah muka kereta hitam tu. Apa2 kerosakan atau kecurian atau apa2 kerugian, tiada siapa akan bertanggungjawab...

.

Jumaat, 24 Januari 2014

Kitalah Pembela Anak Kita...

Assalamualaikum.....

Entry ini, kita mohon ampun dan maaf awal2 lagi. Bukan untuk menghentam guru2. In fact, kita sangatttt hormatkan guru2. Kita percaya guru2 semuanya orang baik. Kawan karib, kawan blog, adik kandung, sepupu2 kita ramaiii sangat yang jadi guru. Guru tadika, guru pra-sekolah, guru sekolah rendah, guru sekolah menengah, guru besar, lecturer pun ada. So, bukan semberono isi entry ini.

Tapi, kena ikut keadaan. Bila anak kecil yang baru mula bersekolah, atau pun dah lama bersekolah trauma dengan guru, pasti ada sesuatu yang berlaku.

Entry ini adalah berkenaan dengan salah seorang sahabat blog kita semua iaitu Rai dari blog Ourkizuna.

Yang pertama, selidiklah dulu. Pastikan apa masalahnya.... Cuba anggap itu adalah kelemahan anak kita dan kita sendiri dulu. Cuba baiki. Kalau kita dah puas baiki diri dan anak kita, tapi keadaan tetap tak berubah, maka perlulah kita pergi ke stage yang berikutnya. Berbincang pula dengan pihak sekolah.

Secara jujurnya, kami pernah mengalami situasi ini masa Adam darjah 1. Adam dah mula bersekolah sejak umurnya 4 tahun. Umur 4 tahun, Adam dah masuk pra-sekolah kerana mengikut sepupu kita yang merupakan guru pra-sekolah. Secara tak rasmi, dengan kebenaran guru besar, Adam berupaya mengatasi rakan2 sekelas yang berumur 6 tahun.

Umur 5-6 tahun, kami laburkan sedikit duit untuk dia ke tadika swasta. Maka perkembangannya baik sehinggalah sekarang. Alhamdulillah.

Maka bila dia dalam darjah satu sangat trauma ke sekolah kerana kononnya tak dapat catch-up dalam kelas, we smell something fishy there.

Pengalaman panjang lebar kita dalam entry ADAM TRAUMA ini 6 tahun lepas. Bahasa blog pun agak kasar kerana masa tu pembaca blog hanyalah rakan2 rapat kita sahaja. Cuma, ambil lah iktibar yer.... Bukan semuanya salah anak kita, bukan semuanya salah cikgu. Kena halusi setiap situasi dengan sebaiknya...


Khamis, 23 Januari 2014

Makan di Dungun : Putera Duyung. Ikan. Kelapa BerTomyam.

Assalamualaikum.....

Kejadian tak berapa lama berlaku. Macam biasalah, time sekolah nie, kita dengan hubby asyiklaa honeymoon memanjang. Kalau ada di Kuantan, kami selalulah merayap sampai melepasi sempadan negeri. Adam tahun nie memang tak boleh diganggu langsung. Setiap hujung minggu ada tuisyen. Sabtu pun ada, Ahad pun ada. Syukurlah hari2 biasa tu tak tuisyen tetiap hari. Adam tension juga. Mungkin sebab masih baru jadual dia padat. Sikit masa lagi, jadi biasa lah kot. Lagipun, sampai UPSR jer. Ada 8 bulan jer lagi.


Anyway, ada suatu hari, hubby memancing di Sg Kemaman. Lepas memancing, kami ronda2, terus terlajak ke Dungun. Campak juga pancing sejam dua... Tak ada hasil, kami dating jer la....

Ada beberapa blog yang kita baca menceritakan tentang ikan bakar di Kuala Dungun ni. Best katanya. Kena try air special. Lepas Maghrib baru kami cari tempat nie. Dah gelap...so gambar pun lebih kurang jer lah yer.



Air special katanya... Nama air nie ialah Air Putera Duyung. Sepcial secret resipe dari owner kedai. Kedai tu kedai ikan bakar. Tapi, kami makan dari kedai sebelahnya. So bila tanya pasal air ni, budak tu tolong orderkan dari kedai yang sepatutnya.

Air nie memang sedap. Rasa macam fruit punch dan menyegarkan. At the same time, rasa lemak2 macam ada susu atau blended kekacang dalam tu. Ada laici, ada aiskrim dan ada sebatang biskut wafle gulung. Memang sedap, tapiii, a little bit seet for me. Takderlah manisnya melekat2 gitu, tapi sebab kita memang tak berapa minum air manis, maka this one sedikit manis. Anyway, air ni kami beli satu jer...share. Hubby minum banyak sebab kita tak larat nak minum air manis banyak2. Especially bila travelling, plain water jer la... Ais kosong 2 gelas pun kadang2 tak cukup. Hehehehe




Then, kami order ikan bakar sambal dia. Ikan siakap jer. Telur dadar and sayur kailan. Masakan so and so. Tak berapa outstanding sangat. But since this is the only port untuk ikan bakar, maka...okeylahhhh.




Kami tanya waiter apa yang special? Dia kata tomyam kelapa. Serius? Ada ek..? Ok...bagi kami...nak rasa. Bila sampai, memang betul lah, kelapa muda sebiji di bawanya.






Sorry, gambar semua tak clear. Ini gambar terbaik yang ada. Sebenarnya, tomyam biasa. Tomyam seafood, agaknya di masak sekali dengan air kelapa muda serta isi kelapanya sekali. Memang lain dari biasa. Hubby kata biasa jer. Tapi kita bagi extra mark atas kreativiti. Memang tomyam tu ada rasa kelapa. Tomyam tu pedas2 masam kan, tapi yang ni, boleh juga rasa manis dan nyaman air kelapa. In a way, kenyamanan air kelapa tu membuatkan kita tak tersedak hirup kuah tomyam tu.

Ok, next time repeat, kena bawa Adam. Kesiannnn Adam. Memang kami betul2 kena kumpul duit untuk bayar 'hutang' cuti2 Malaysia setahun kepada Adam lepas UPSR nanti. Kesian sangat dengan dia. But well, hidup harus diteruskan...

Ada sesiapa yang boleh share lagi tentang dishes nie....?


.

Rabu, 22 Januari 2014

WW : Hiaskan Isteri Dulu Sebelum......

Assalamualaikum.....



Selasa, 21 Januari 2014

Spaghetti Ala Carbonara

Assalamualaikum.....


Ini namanya masak ekspress. Bila tiba2 ada tetamu yang datang mengejut, tuan rumah pula tengah mamai terpisat2 baru bangun tidur, ini lah menu penyelamat.

Ada spaghetti angel hair, rebus dan toskan. Sekejap jer. Tak sampai setengah jam dah masak. Masa spaghetti sedang di rebus, bolehlah sediakan sosnya.

Tumis bawang putih dan sedikit bawang besar cincang sehingga wangi. Masukkan isi ayam dan sosej yang dipotong kecil ikut kesesuaian diri masing2. Lepas tu tuangkan jer sos carbonara dalam tin. Kat supermarket kan banyak. Nak banyakkan sikit, campurkan dengan susu cair atau susu segar. Masukkan bay leaf atau pun oregano kering dan didihkan. Siap! Boleh hidang.

Masa raya tahun lepas, kita spare kan menu nie sebagai penyelamat kalau keadaan terdesak. Wah, laku betul masa tu. Maklumlah, raya2 kan banyak makan rendang dan makanan berat yang berempah, maka bila ada rumah yang hidangkan spaghetti nie, cepat jer lah lakunya.

Sejak lepas tu, kita makin rajin simpan stok bahan2 instant ni.

Rasanya? Mestilah yummmyyyyyy....!


Isnin, 20 Januari 2014

Nasi Goreng Kangkung

Assalamualaikum.....




Ehem...jangan salah sangka tau. Nasi goreng nie kita masak lamaa sebelum isu kangkung negara tau. Puncanya sebab bila order nasi goreng kat kantin, kita selalu kena pesan berkali-kali untuk dia lebihkan sayur. Tak ada ayam daging pun takper, janji sayur banyak. Tapi pesan macam gitu pun, dapat sayur 2-3 helai jer. Bukan mahal mana pun sayur nie kan....

So, balik rumah, singgah kedai runcit, beli sayur. Masa tu yang segar bugar hanyalah sayur kangkung jer. Oshhh...sedap jerrr.

Secekak kangkung untuk 2 cawan nasi. Puas hati sungguh. Masa tu pun belum ada keluhan kangkung mahal pun.

Anyway, bukan kangkung masalahnya. Kita faham.... Cuma, kenapa nak bising2 sampai boleh keluarkan menu kangkung yang tak masuk akal? Semata2 sebab nak perli? Nak perli siapa? Berhasil kah perli memerli ni?

Kalau betul tak puas hati, pangkahlah pilihan anda masa mengundi nanti. Sekarang nie, anda semua marah siapa? Siapa yang pilih? Umpama ludah ke langit.....

Hmmm...maaf, ini pendapat rasional kita. Rakyat marhaen yang bertindak masa hari mengundi. Anda macam mana?

.

Ahad, 19 Januari 2014

Boleh Pakai Lagi Ker nie...?

Assalamualaikum.....





Atas sebab2 kesihatan, kami wanita2 jelita di opis nie dah mula mengaktifkan diri di gym bersebelahan dengan pajabat opis ni. Alaa, seminggu sekali jer. Jumaat tengah hari. Lunch hour. Orang lelaki kan gi solat... so gym kosong. Besttt! Kalau lepas kerja, penuh dengan orang lain. Dah tu, semuanya berkejar nak masak, ambik anak segala. So, lunch hour is the best.

Masa tengah walking (walking tau, bukan jogging) atas threadmill tu, tetiba kita rasa lain macam. Tekan button cool down, baru lah nampak tapak kasut dah melayang ke belakang...hahahahha

Semangat punya berkobar nak exercise, proceed juga tu. Pakai socks jer la...hehehehehehe. Eh, ok gak...setakat walking jer la. Jogging tak pakai kasut, mau luruh kepala akak dik oiiii.

Oh yer, agak2 boleh pakai lagi tak? Hantar cobbler ok ke? Hubby buat macam tak nak layan jer untuk kita beli kasut baru nie.... Sedeyyy.

.

Jumaat, 17 Januari 2014

Sarapan di Kuantan? Laksam laaaa.

Assalamualaikum.....

Semalam habis kerja pukul 6, terus balik PD. Lepas solat, mandi dan makan...kita dengan Adam bergerak ke Kuantan pula berdua. Ikut jalan felda, kampung2, hutan2.... Sampai di Kuantan dah tengah malam. Hari ni kan Thaipusam. KL, Selangor dan N9 kan cuti. So, balik Kuantan, lepak dengan hubby. Hubby kena kerja laa kan.

Dah ada di Kuantan, pagi2 nak breakfast harus breakfast best2 sikit. Laksam di Eda Nasi Minyak Tanjung Api nie memang sedappppp.

Eh, jemput makan semua....!

Hehehehehehe


Khamis, 16 Januari 2014

Majlis Perpisahan Ringkas

Assalamualaikum.....

Bulan ini, salah seorang sahabat baik kami semua akan meletakkan jawatan. Beliau harus meneruskan komitmennya kepada keluarga. Kami sangat sedih. Kita personally sangat sedih sebab beliau adalah salah seorang rakan yang karib dengan kita.

Seorang yang berhati baik, tidak pernah membezakan status dalam berkawan dan jujur. Kami semua, lelaki dan perempuan, tua dan muda sangat sayangkan beliau. Pada hari beliau menyerahkan surat perletakan jawatannya kepada big boss kami, beberapa hari big boss kami moody dan bersedih.

Walaubagaimana pun, ianya tetap akan terjadi. Kami gembira kerana beliau sebenarnya pergi kepada tahap yang lebih baik. Selain daripada menguruskan keluarga, beliau juga membantu perniagaan suaminya yang sedang berkembang maju.

Jadi, sebagai tanda kasih kami yang terakhir di pejabat ini, kami buatlah collection sikit dan buat sedikit surprise farewell party untuk beliau. Majlis di adakan pada tengah hari semalam.



Nothing much. A simple dish. These dishes were meant for tea break, but due to our CEO's schedule in which she has to rush for another meeting, the tea party has to bring forward to lunch. So, our lunch yesterday was the tea break menu.

Well, as you can see, we have the famous Malaysian dish, sate.



Besides, we have fried mee hoon, kuih koci and karipap. Later, someone brought kuih akok and we top up fried rice.


The food were sooo nice. Everything was delicious. But I was not in the mood of food review. We were trying so hard to contain our tears. Thus food was the escape from our cries.

Ladies in the office. 

Kami semuanya selalu lunch berjemaah. Beli food di kantin dan makan beramai2 di bilik meeting. Lebih selesa dan juga mudah untuk memantau pejabat. Kadang2 ada panggilan telefon penting masa lunch hour ni.


Tears....

Selepas ucapan dari CEO, yang empunya diri pula memberikan ucapan. Bila beliau menangis, kami semua berusaha sedaya upaya untuk tidak turut menangis. Yerlah...ada 2 minggu lagi untuk kami menghabiskan masa dengan beliau. Save the tears...


The gift...


Sebagai kenang-kenangan, kami berikan hadiah saguhati kepada beliau. Tak tahu nak beri apa. Masa pula agak suntuk. Maka salah seorang rakan kami mencadangkan untuk buat seperti di atas. Sehelai t-shirt syarikat, kami sign beramai2 dengan melekatkan gambar2 kami sekalian. Kemudian kami hantar untuk di framekan....

Kami juga usahakan sedikit slide show untuk semua. Bermula dari tahun pertama beliau bersama kami 9 tahun lepas, sehingga ke sekarang..... Mengenang kembali memori lama. Part ini lah yang paling kami tak tahan. Air mata mengalir tanpa henti. Syukurlah lampu dipadamkan. Bolehlah cover2 sikit.

Kita belum nak beri ucapan lagi untuk beliau... Nanti lah....


Rabu, 15 Januari 2014

Hectic Weekend in January

Assalamualaikum.....

We were having a very busy weekend recently. Alright, I know... I know. Every weekend is a busy weekend for me. Well, particularly recently. On Saturday morning we were at Adam's school for briefing about the school's action plan in confronting the UPSR in this September.

To make it worst, me and hubby didn't have a good sleep on the night before because we were travelling down from Kuantan to PD. The supposed 4 hours journey became 6 hours for we were too exhausted to continue the driving. Made a few pitt stop for half an hour nap here and there. Drove from Kuantan at 12.30am and we reached PD at 6.30 am. We departed late from Kuantan because I arrived in Kuantan quite late that evening. Friday is a working day, remember? So, after work at 6.00 pm in KL, to Kuantan alone from KL and headed back to PD with hubby.

Thus, the boring speeches, and presentations by the teacher with the interruption from their laptops' failure, PA systems problems and so on has appeared to hubby as a lullaby. Owh, he slept well in the hall. On the other hand, I managed to go through the situation for the sake of Adam.

The event ended just right on the lunch hour. We rushed back to home, had our lunch, and I helped Adam with his schoolwork. At 2.00, we sent off Adam to his tuition class and we straight away drove back to Malacca. That evening, me and hubby felt as if we were drowning into the earth. It was a terrible exhaustion. But I can't rest yet. I have a mountain of clothes waiting for laundry and ironing besides this and that to do.

And that night, we only managed to visit Mommy at almost 10.00 pm. But at least hubby did have a good rest.

Hubby's phone rang with messages at about 9.00 pm. His colleague, Zaki from Kuantan is in Malacca with his family. Hubby worked together with Zaki some time ago in the same company. However, Zaki has left the company many months ago. We had a teh tarik session with him and his family quite late that night. Chatting about retrenchment, the politics, the manufacturing industries, and bla..bla..bla.... Short session though. We called it a night at 12.30 am (again...). Pity his children and wife. They looked exhausted. We invited them for lunch at our place the next day....and they agreed.

And so it goes. What with my unfinished laundry business at home, and cooking for the guest. Instead, we were so excited to have guests coming to our small home. Tired, but the happiness of having people around us beat it away. That night we arrived at home around 1.00 am and I quickly went through my cooking stock for tomorrow's lunch planning. Yeap, I definitely need to refurbish almost the entire ingredients. Since it is already passed midnight and there are no more shops or supermarket are operating in Malacca, I had no other choice than to wait for the next morning.

Sunday morning was a rush shopping hours for both of us. And I was literally running back and forth to cook, to prepare the table, to prepare the drinks and so on. I have less than 2 hours for everything. Hubby helped me to vacuum, wash our front porch and in short, make our home presentable.



In less than 2 hours, I only managed to cook Masak Lemak Cili Telur Itik (Duck Eggs in Spicy Coconut Milk), vegetables soup with tofu and fishballs and also tenggiri (mackerel) fried with spices. I have also prepared cold strawberry juice and hot tea as well.

The timing was just nice. The moment I put down the final plate of fried tenggiri, Zaki and his family greeted us. Oh, I feel bad because I do not know that Zaki and his family do not really favor our masak lemak telur itik. Zaki and his wife are Kelantanese and both of them studied in US. Seems like Malacca and Negeri Sembilan dishes are not clicking to their taste. But they tried the dish a little bit at least, whereas the children enjoyed the vegetable soup so much.

A lesson to be learned. I need to prepare something universal next time I'm expecting guest that I am not sure about their preferred food. Probably a fried chicken dish, or sweet and sour sea bass could be a hit, right?

I hope that lunch wouldn't be their nightmare. However, we feel a bit relieved when hubby received a thank you note from Zaki later that night. He said they enjoyed our hospitality. That is good enough for us to smile.


I was still a dead body walking around in the office on that next Monday though....


.

Isnin, 13 Januari 2014

Beri Arahan Dengan Jelas......

Assalamualaikum.....




Selalu pergi car wash center, kita cakap.. "Cuci luar dalam ya..."

Buatnya dapat yang baru masuk kerja and sebelum tu dia keje kat restoran...habislah disabunnya luar dalam macam nie...


Dalam perkara lain pun sama...

Tak boleh anggap itu, anggap begini. Kena pastikan...

Jumaat, 10 Januari 2014

Dinner UPKK Adam di Kampachi

Assalamualaikum.....


Esoknya, semasa sedang menunggu kereta di servis di pusat servis, sempat lagi Adam buka buku dan buat sedikit latihan English. Dia memang lemah betul lah bab2 bahasa ni.... English pun, so and so jer... Jadi, kenalah usaha sikit.

Adam sambil2 buat tu, dia sambil2 relax. Tak pulun pun. Kejap2 mengelamun, kejap2 nak main game, kejap2 borak entah apa2. So, masa borak2, kita tanya lagi...nak makan apa? Dah semua pun tak nak, abis, nak pergi makan kat mana? Dia angkat2 bahu tanda tak tahu..sambil buat muka bosan. Hehehehe, anak manja sorang nie. Save the best and expensive for last. Lastly tanya dia, nak makan Japanese food ke? Dia pandang kita, menyengihhh jer. Tapi malu2 kucing gitu. Dia kata, "I don't know".

Kita usik2 dia, ok..tak nak Japanese, kita pergi makan steamboat jer la....

Cepat2 dia pandang kita, muka dia serious jer. Dia cakap, " I said I don't know..". Hahahahahahaha...kita gelak macam nak rak... Sajer usik dia. Mana pernah dia tolak Japanese meal. Then kita kata, kalau nak makan Japanese, kena siapkan latihan. Kalau tak siap sampai kereta habis servis, tak payah pergi. Wah, dengan pantas dan fokus dan tekunnya dia menyiapkan latihan dia. Hahahahhahaa.

So, cakap dekat hubby, nanti ajak Mommy semua pergi JJ. Makan kat Sushi King la for dinner.

Lepas Asar, kami gerak dari rumah. Kebetulan Along, abang ipar kita ada. Ain pun dah habis belajar...so semua ada. Dalam kereta, hubby congak2, katanya better makan buffet. Kalau makan di Sushi King, order sashimi 3-4 plate pun dapat sikit. Harga pun dah boleh cecah ratus2. Lagi puas hati makan Japanese buffet. Kat Melaka, nak sedap Japanese Buffet, hanyalah di Kampachi Restaurant di Equatorial Hotel. Kelam kabut call Kampachi  untuk booking bilik. Nasib baik sempat lagi.

Hubby bermurah hati dan senang hati belanja besar....

Thank you hubby....

Ini gambar masa mereka berumur 9 tahun. Gambar sama macam di SINI
Tahun ni tak ambil gambar depan pintu. 

Tak banyak gambar di buffet counter yang kita snap sebab segan.. Ramai sangat orang. Syukurlah kami sempat booking satu private room. So, selesa sikit. Lagipun ramai Japanese family kat sini. So, bila buat perangai macam kita2 nie, kadang2 kena jeling semacam. Japanese bila mereka di Malaysia, sangat defensive..and sangat sombong. Melainkan kalau kita ada apa2 urusan dengan mereka, barulahhh nak polite. Tapi kalau setakat di tempat awam dengan strangers, senyum pun dapat jelingan tajam tau. Masalah jiwa betul lah diorang nie... Oh, ada sekali tu, masa Adam nak ambil salmon bakar, sorang old Japanese lady tunggu sebelah turn sebelah Adam. Bila Adam dah sudah, dia hulurlah penyepit tu pada makcik nie sambil tersenyum. Tapi makcik ni tak balas pun senyum, muka masam adalah, lepas tu tak cakap tengkiu, terus grab jer penyepit tu. Hubby bukan main marah lagi. "Nihon zaru. Ahok des!"  Hahahahah...kannn, ambik! Tapi takderlah cakap kat makcik tu.

So, kita sempat ambil beberapa dishes jer lah selain yang dari apa yang kami makan.

Bakar2. Udang bakar dan kekapis (scallop) bakar


Stesyen goreng2. Kiri sekali adalah takoyaki, lepas tu kaki age (tiram goreng) dan berbagai2 tempura

Hubby dan yang lain2 terus attack sushi steshen. Most of the customers pun sama. Mommy dan yang lain2 pun ikut jer hubby. Kita jer yang terus ke stesyen bakar2, goreng2 nie...hehehehe.


Ini first plate Adam. Menyengih jer dia sepanjang masa. Minum air teh hijau sejuk.


Ini pula first plate kita. Scallop bakar dengan cheese, dan 3 biji takoyaki. Bestnyaaa dapat makan takoyaki puas2 kat sini. Kalau beli kat AEON tu, 3 biji jer dah beringgit2 kan. Takoyaki kat sini, dia lebih kenyal, lebih keras sebab cruncy dan isinya taklah penuh dengan kobiss jer ka. Memang sedap betul lah... Scallop is so and so. Kita tak repeat pun... Tapi tiram goreng tu memang sedap betul. Rangup dan garing salutannya, isinya pula lembutt sangat. Sedapppp! Macam ada rasa krim pun ada dalam ketulan tu. 

Dekat sashimi kaunter, hubby borong yang mentah punya. Bila yang bakar dengan cheese kita rasa tak best, maka yang mentah nie, kita tak teringin nak makan. 



Ok, ini baru my dish. Sebenarnya sashimi tu hubby yang ambik. Makan ramai2. Salmon dia...aduh makk....sedap gilerrrrr!! Sangatttttt lembut. Sangat manis, sangat fresh. Bila masuk mulut, terus rasa macam cair dalam mulut jer. Macam makan puding yang lembut tu. Aduhh...kecur betul. Kalau kat sushi king atau order ala carte, 5 keping jer dah berpuluh2 ringgit. Kat sini, boleh makan sepuas2nya. 

Oh, ada kad pink tu, nampak tak? Itu kad untuk ambik oyster. Oyster fresh, seorang dewasa hanya boleh ambik 5 ketul jer. Since kami ada 5 orang dewasa, so dapatlah 5 keping kad tu.


Antara dishes yang kami ambil. Shoyu (kicap) ada seteko kecikkkk tu jer untuk kami semua. Kejap2 kami suruh diorang top up...naik penat waiter tu ulang alik. Oh, ada yang special. Nampak tak kaki ketam tu? Itu adalah king crab. Susah nak dapat. Entah macam mana, banyak pula masa nie. Even Japanese semua pun attack benda ni jer. Tengah musim sejuk kan, so memang musim ketam nie lah. And, King Crab nie bukan murah tau. Nak tangkapnya sangat susah. Kita ada tengok dokumentari. Hubby yang enjoy sangat makan ketam nie. Kita makan sikit jer.. Maniss...sedap tapi isinya dah sedikit kering. Yerlah...jauh perjalanan dia dari Hokkaido (harap2nya dari Hokkaido lah) tu kan. And I'm very sure yang fresh baru sampai dari laut tu mesti marvelous giler kan.


Oyster... Yeay! Tapi kita makan 2 jer. Tak sedap lah oyster dia. Tak gemuk, tak juicy and rasa pun tak berapa fresh. So, kami semua pun tak makan banyak. Hanya 2 keping kad yang digunakan, so ada sepuluh ketul. Mommy dan Firdaus tak makan oyster nie. Mommy memang langsung tak boleh telan semuaaa jenis sashimi...heheheheh.

Udang bakar, Mommy makan lah... Udang nie memang sedaplah kan. Walaupun tak berapa fresh, tapi masih sedap lagi. Cara ianya di bakar pun just nice. Tak garing sangat...so masih moist. 


Mommy dan Ain. Ain baru habis study nursing dia. Sekarang tunggu keputusan posting. Kalau dapat hospital dekat2, ok lah...buat nya dapat hospital jauh2 nun di utara atau pantai timur....susah juga. Mommy nampak macam ok sikit. Tapi, dalam hati dia, manalah kita tahu kan. Yang penting, untuk masa sekarang, anak2 cuba sentiasa bersama dia. 

Ini final plate kita. Bukan pinggan tu tau, piring kecik jer tu. Beberapa helai udon, satu sudu nasi goreng, isi ikan salmon bakar dan sedikit isi lobster. Uish, rugi tak ambil gambar salmon dan lobster tu. Besarrrrrrr sangat. Salmon tu adalah lebih kurang 1 meter panjangnya. Di bakar se ekor, dengan sosnya yang sangattttt menarik. Giler mabuk salmon lah kitorang. 

 Lebih kurang macam nie lah, tapi kat Kampachi ni, ikannya di bakar, dah oren dah kaler. Lepas tu sosnya...yummmy!


Gambar dari dalam lif di Shahzan Inn, Kuantan.
Lebih kurang macam ni lobster tu, tapi besarrrr  lagi. Ada kepala dengan ekor jer.

Lobster pun besar... Pendek sikit dari setengah meter. Dibakar juga. Kepala dengan ekor nya ada. Badannya dah tak ada. Isi badannya dah diambil, dicampur dengan mayonis, ubi kentang dan disusun atas pinggan besaaaar. Kepala kat depan, ekor kat belakang. Tapi bila makan, rasa macam makan ubi kentang jer lah.


Adam memang sukaaaaaa sangat. Riang gembira sungguh dia. Adam order carrot juice. Dia ingatkan dapat carrot susu. Sekali sampai, pure carrot juice. No sugar, no milk. Hahahahhaha. terus dia tolak gelas tu kat mama dia nie. Si Firdaus pun sama. Minta orange jus. Sekali dapat orange yang masam giler. Tak tertelan dia...hahahahhahaha. Last2 budak berdua ni setia kepada air teh hijau diorang. Katanya teh hijau lagi sedap...hahahahahha. Bagus..bagus...!


Hubby action, makan brocoli. Gambar ni, dummy. Nak buat cantik nak tunjuk kat doktor yang dia dah makan sayur banyak sekarang. Takder maknanya dikkkk. Ingat ketam2 King Crab kat atas tu? Nampak oyster tu? Nampak salmon, scallop, udang dan lobster? Ha....semua dah selamatttt! Walau bagaimanapun, jangan kutuk banyak2. Hubby yang belanja ok...dia bermurah hati. Masalahnya, lepas nie, sama2 makan ikan kering sampai cukup bulan yer...hahahahahaha.

Sedap yer Adam? Makan lah... Nanti kalau ada rezeki untuk cemerlang UPSR, minta lagi yer...hehehehe. Mama nak tumpang makan sini lagi. 


Ini lah dia.... Sos yang menyelimutkan salmon seekor tu. Ada telur ikan salmon...ada black berry, ada blue berry, ada salmon... Perghhh... telur ikan tu kita dapat sikit jer...sedappp lah pula. Firdaus offer nak pergi ambikkan lagi untuk kita.... Yess...sayanggg Firdaus. 

Ha, ambikkk! Sepiringggg! Isi ikan salmon, campur telur salmon. Eh, sepiring ni bukan kita makan sorang tau. Sepiring nie kami share sekeluarga. Sedapppp... Kena makan dengan chopstick kayu tu. Dengan sudu, memang kurang sedap betul. Telur ikan nie, bila masuk dalam mulut, dia pecah. Pup..meletup. Rasa macam masin2 lemak macam tu. Campur pulak dengan rasa mayonies yang berkrim tu...aduhai... Boleh mimpi tak habis la pasal telur salmon nie. Ala...dia macam biji2 pearl dalam air cool blog tu. Bezanya, rasa dia lemak masin sikittttt jer...



Abang ipar kita, Along kebetulan balik Melaka. Eh, memang kami tahu dia nak balik Melaka, sebab tu lah planning nak makan satu family. Sayangnya dia tak bawa anak isterinya pula... Pagi tu, wife dia kerja, so anak2 hantar baby sitter. Tapi bestlah, Along ada. 3 tahun lepas Along takder, tapi Arwah Ba ada. Now, Along ganti tempat Arwah Ba. 

Desert. Fruits yang bersalut chocolate. Ada chocolate fountain. Ini, budak berdua nie punya kerja lah. Susah nak tukar habit kan. Konon table manners dari kecik is desert after main course. Means fruits. Tapi sepatutnya fruits sebelum makan, not after makan. Takper, lepas nie tukar sikit2. 

He is very happy, very satisfied....


Last but not least. Mama love you so much...!



Per adult : RM68.00++
Per child : RM28.00++

Buffet Dinner only for Saturdays.
Buffet Lunch only for Sundays.
.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink