Isnin, 31 Mac 2014

Simple Meal Could Give Happiness Too

Assalamualaikum.....



The simple omelette, vegetables soup and hot steaming white rice for a dinner after longggg, tiring working hours on Monday is definitely a satisfaction to close the Monday blues...

Today is Monday? Yeap, another simple comfort food perhaps tonight...

What about you guys..?


.

Jumaat, 28 Mac 2014

Makan di Melaka : Ketupat Ujung Pasir

Assalamualaikum.....

Jumaat dah ni.... Minggu depan dah mula dah sekolah kan.... So, kalaulah ada sesiapa yang dah last2 minute nak jalan2 ke Melaka, boleh la kalau nak try lepak kat Ujung Pasir nie.

Lokasi kedai ni, sama dengan lokasi kedai mee rebus/ mee kahwin/ mee rojak yang femes tu.

Makanya, kalau datang sini sekeluarga, ada pula yang tak suka nak makan mee atau rojak, bolehla cuba ketupat atau nasi lemak pula.


 Warung di restoran ni, ada jual ketupat nasi. Tengoklah, ketupat real macam hari raya tau. Hari Raya pun pakai ketupat instant kan. Ini pula, pakai daun kelapa. Jadi, bolehlah makan ketupat yang wangi dengan haruman daun kelapa...



Ketupat ni, di makan dengan lauk pauknya tersendiri. Yang paling utama ialah serunding kelapa yang warna kuning tu berserta kuah kacang. Sedapp... Anak2 kecik pun boleh makan. Tak pedas. Selain daripada tu, kita bolehlah request nak tambah apa2 lauk lagi. Lauk2 lain ialah lauk untuk nasi lemak sebenarnya. Jadi, kalau nak tambah, boleh tambah telur goreng, teklur dadar, ayam goreng, sambal sotong, sambal kerang dan sebagainya.



Warungnya kecil jer. Macam nie lah... Jenis yang tolak ada roda tu. Tapi, penduduk Melaka yang rakyat marhaen nie, memang suka makan2 macam ni. Uncles yang main dam pun suka tau makan ketupat ni. And foremost, arwah Ba pun suka sangat....

Oh, gambar hidangan tak ada. Terlupa nak snap. Sebab tu lah gambar ni kita peram berbulan2 sebab konon ada masa nanti nak pergi ambik gambar dish. Tapi, betul2 belum ada kesempatan. So, daripada basi dalam folder, baiklah kita sharekan apa yang ada. Kalau next time ada gambar hidangannya, kita tepeklah kat sini yer....


.

Khamis, 27 Mac 2014

Your Online Shop For Electronic Gadget

Assalamualaikum.....

Dear readers,

Let me be transparent to all of you. I had been approached by the IPMart, an online shop for electronic gadget. I am supposed to write an entry about my favourite model any electronic gadget.

I have used many brands, and I am not really an electronic gadget junky. As long as the gadget serve my purpose and does not give me much trouble, I'll accept it as it is.

However, among the brands, I love most my Sony Ericsson handphone of the model K660. Hubby bought this for me as a gift. He bought it when the phone was newly released, many years back. I love the function so much. I love the picture quality, the video quality and many other functions. It suits my grip nicely and I can almost feel an unseen bond between me and the phone.

But, as time goes by, I received new phone from hubby. Not that I don't like Samsung, but Samsung gives me a few difficulties. It will stuck and malfunction anytime it wants. Sighh.....



Oh yes, I am eyeing on some other brands as well. Not for me, but maybe for Adam. An advance gift, perhaps....

Special for all of you, my readers, if you want to shop at this IPMart, you all are entitled for certain discounts. Just give your discount code as I will provide later at the end of this entry.

So guys, enjoy shopping, yea...




Thus, your discount code is :

498373LPM


Psst : This promotion will be expired by 31st March. So, hurry!
.

Breakfast at Le Grandeur, Senai

Assalamualaikum.....

I have reviewed the hotel room this morning. So, let's move to breakfast session.


We came down early, around 7.00. We would like to have a leisure breakfast hour. Hubby needs to be at that factory by 8.30, thus 1 hour leisured breakfast would be a sweet date for both of us.



My starter, the fruits

The side dishes. Omelette was at par quality. No beyond expectation taste and presentation. They do not serve half-boiled eggs there. So, you can be satisfied with omelette, scramble and the simple fried eggs. 

Hubby's portion for main breakfast meal. 

Hubby started his breakfast with a bowl of salad.

My 1 piece of toast. 

My nasi lemak with chicken curry.

I like the nasi lemak. It cooked to perfections, complete with the side dishes. The sambal tumis was delicious. Right amount of chillies and right balance of tastes. I do not really like anchovies, so I passed it. I took peanuts and slices of cucumber instead. The chicken curry was tasteful as well. Not too spicy and the curry spices used was just right. Not too mild, neither too thick.

The restaurant. 

It was not a breakfast like a king, but with that room price, we are more than satisfied. Value for money indeed. The cleanliness, the fast service from the staffs, the ambience of looking over the pool, all of it contributed to the high level of satisfaction.

And during that moment, we made a declaration that this visit will be repeated with our son, Adam.


.

Hotel Review : Le Grandeur, Senai. Johor

Assalamualaikum.....

Kita review hotel sikitlah yer...

Hubby punya hotel telah diuruskan oleh syarikat. So, bila mencari tu, kami kena guna google map la. Maklumlah, tak pernah sampai. Senang jer rupanya. Betul2 sepelaung dari airport. Tapi tak ler sampai boleh jalan kaki ke airport. Untuk berjoging, boleh kot, tapi kalau santai2 nak jalan kaki, oh tidakkk. Jarak dalam 2-3km juga la.

Check-in agak mudah. Kami tiba agak awal, dan dibenarkan check-in awal dari masa yang sepatutnya. Hotel memang damai jer feeling nye. Memang di tengah redup pokok2 tapi tak ler remote sangat. Best..best.

The king size bed

TV lama...tapi bolehlaaa. Astro chanel pun boleh tahan gak.

Ada bath tub... kalau ada anak kecil, mesti berkubang dalam ni. 

Complete toiletry set

Special, ada shower room asing dan toilet yang asing.

Siapa nak berkubang boleh, nak shower boleh, nak guna toilet pun tak kacau orang sebelah kan...hahahahha

Kita sukaaa konsep nie. Tapi kitorang langsung tak guna bath tub tu. Tak ada masa.

Ada peti ais kecik...so memang ok sangat2 la. Harga masa weekdays tu less than RM300.00. Standard rate untuk hotel macam ni. Tapi kami rasa macam berbaloi sangat. Ketenangan tu yang best tu.... Entah macam mana, kami suami isteri jatuh cinta dengan hotel ni. Mula lah berangan nak datang lagi lain kali.....

Kami tidur satu malam jer... Esok paginya breakfast dan tak lama tu terus check out. Swimming pool? Memang tak sempat laaa.....

Ok..nanti kita cerita about breakfast dia pula yer....


.

Rabu, 26 Mac 2014

Rekito The Savior

Assalamualaikum.....

Remember my WW's picture this morning?

Yeap, it's Rekito. Introduced by my officemate and since then I will make sure to have it in hand.

My parents' house, a.k.a. my hometown, my kampung is in Port Dickson, but not by the seaside. The house is residing among the trees and bushes. Well, to be specific, a rubber tree area. It's not an estate, just a small 2 acres of land filled with rubber trees. Besides, villagers like my parents plant a few other trees such as mangosteen trees, banana trees, rambutan, durian and many others.

So, no matter what the weather, cold or warm, freezing or windy...the mosquitoes will always be around us. Besides, a village house is not fully covered like a town house. A village house has a lot of holes and airways for ventilation. Airways and holes means doors for mosquitoes.

My father and family had been using many types of insect repellents. The mosquito coil, the sprays, the electric type, the fan type and many others but it didn't really solve the problem. Those repellents will last for a few hours and their effects do not cover the whole area. Unless you crawl under the bed every night in each room to spray the mosquito and make sure to flip over the mattress as well.

Furthermore, the smell...urrghhhh! It is disturbing. Seriously!

Rai suggested us to use cloves and lemon. We tried. Not success.

Once I got to know about Rekito, I rushed to the nearby supermarket and found the Pureen counter. Bought one and use it that night for me and my 2 months old baby nephew and of course for my son, 12 years old Adam as well.

And yeap, we slept soundly that night, without helps from any other repellents.

Rekito is meant for baby, but it works fine for adults as well. You just need to spray it on your exposed skin and rub it thoroughly. One pinch of spray could cover a wide area. It's not oily, it's not sticky and the smell is so nice. It's a type of flower fragrance. And yes, this Rikito is derived from a type of flower.

So now, I keep one in my handbag. You know when sometimes you want to have meal at a place filled with plants, Rekito will shelter you from mosquitoes bites. And, whenever I accompany hubby for fishing, I will bring this too.

Oh, this is not and advertorial entry. Nobody paying me for this (how I wish..), but it's my pure intentions to share some tips with all of you.


.

WW : Mosquito, Mosquito... Go Away!

Assalamualaikum.....










.

Selasa, 25 Mac 2014

Al-Fatihah. Sebagaimana Bersedia Sekalipun....

Assalamualaikum.....

Walaupun PM tidak menyebut perkataan 'terhempas'.

Walaupun PM tidak menyebut perkataan 'tiada yang terselamat'...

Tapi MAS telah mengesahkan.

Kita percaya semua ahli keluarga dan sahabat handai telah pun bersedia, namun bila kenyataan akhirnya tiba di depan mata, kepiluan yang dipendam itu tetap pecah. Yang pasti, air mata kali ini adalah berserta keredhaan.

Kita tak kenal sesiapa pun di dalam kapal terbang itu. Tapi seluruh dunia secara automatik menjadi sahabat handai semua nyawa di dalam pesawat itu sejak 17 hari yang lepas.

Yang pasti, sebak dan pilu, bukan milik keluarga dan sahabat mereka yang di dalam pesawat itu sahaja. Seluruh dunia pilu, seluruh dunia sebak.....

Al-Fatihah....


.

Jumaat, 21 Mac 2014

Sup Ekor Goreng (Fried Oxtail Soup)

Assalamualaikum.....

Antara yang kami suami isteri target ialah sup ekor goreng di Restoran Singgah Selalu, Danga Bay, JB. Kami pernah makan sekali dulu dan tak sangka sedap sangat. That's why lah nak repeat. Oleh sebab itulah, kami sanggup berlapar untuk menikmati hidangan ini.

Baiklah, semalam ada yang rindu nak tengok gambar makanan, nak baca tentang makanan. Tapi sentap tau bila orang chop kita ni hidup untuk makan. Hahahahahhaa. Tapi sebenarnya, bila ada gambar makanan memang itulah yang gambar yang menarik di dalam blog kan.



Sup ekor goreng. Kalau first time dengar mesti pelik. Macam mana nak goreng sup?


Basically, inilah bendanya. Ekor lembu yang direbus empuk dan dimasak sup dengan herba2 dan rempah2 yang sangat menyegarkan diserap ke segenap lapisan daging tu sendiri. Selepas di 'sup'kan, daging2 ini akan dikeluarkan dan digoreng pula garing dengan rempah2 dan bahan2 dan rempah2 segar. Apa yang boleh dirasa dalam tumisan ini ialah cili, bawang, serai, ada sedikit daun limau purut dan halia.

Jadi, bayangkan daging yang direbus dengan segala macam rempah yang segar dan berperisa, kemudian digoreng garing pula dengan rempah ratus lain di dalam kuali. Maka hasilnya, daging yang agak garing di luar dan sangat lembut dan empuk di dalam ini, dihidangkan panas2 dihadapan anda. Semerbak bau harumnya. Bila anda makan, digandingkan dengan nasi pula, pasti akan terserlah rasa yang sangat mewah. Mewah dengan rempah ratus Asia dan mesra dengan deria rasa. Ianya tidak 'tajam' walaupun isi rempah ratus tu macam dari elemen yang menyengat. Sebaliknya, gabungan tu semua lembut pada selera kami. Kalau ada yang suka pedas, gigitlah cili padi potong tu. Tapi kalau suka yang pedas manja2, ketepikan saja cili potong tu.



Ini adalah hidangan satu set sup ekor goreng bersaiz medium. Sepatutnya kami berdua, dah cukup dengan saiz kecil, tapi maklumlah...ekor ni, lebih tulang jer sebenarnya. Dagingnya sikit. Lemak2, kami tak makan..hehehehe. Maka kalau ambil saiz kecil, alamat terkulat2lah menghirup sup semata.

Supnya memang sedap. Penuh dengan rasa rempah tetapi ringan. Maka hasilnya, memang menyegarkan. Cuma masa kami makan tu, sup tu macam sedikiiittt masin. Makanya, menu ni, memang sesuai untuk makan tengah hari mahupun makan malam.

Untuk nasi, kita makan nasi mandhy.

Apabila order makanan dalam keadaan yang sangat lapar, maka inilah hasil bisikan nafsu. Makan dengan nasi mandhy ini. Tapi ini kita yang order. Hubby order nasi kosong jer. Jadi selain sup ekor, kami makan makan ayam bakar mandhy ni kongsi berdua. Basically, tak adalah membazir.

Tambah lagi satu, kita order tauhu Jepun sizzling.



Sedapp...kita suka. Satu set ni kalau kita ratah sorang pun, kita boleh habis kot. Dalam pada makan tahu dan isi2nya, rupanya di sizzlingkan sekali dengan udang yang kecil2 tu. Hmm...memang sedap.


Lain orang, lain kegemaran mereka di restoran ini. Bak kata Amelia, memang agak mahal sikit harganya. Tapi kami sekali sekala. Setahun mungkin sekali saja...so, ok lah kot.

Kesimpulannya, kami memang berpuas hati.






Short English Version

(will be continued later....)

We have never eaten the fried oxtail soup dish anywhere before besides here in Restoran Singgah Selalu, Danga Bay, Johor Bahru. The restaurant is operationg 24 hours, so it's a convenient pit stop for travelers.

We had this dish once long time ago and we pledged each other that we must try it again and enjoy the taste fully. And so we did.

We asked for a medium size dish. The fried oxtail soup is actually the oxtail which is being boiled in a special broth filled with selected spices and finally the broth turned into a delicious soup contains soft and juicy oxtail in it. The process doesn't stop there. The tender and delicious oxtail then scooped out from the soup and proceed to be stir fried with chilies, garlic, onion, ginger, lemongrass and a few other aromatic herbs.

The final dish is served before you. A bowl of soup from the spiced broth and the tender, juicy oxtail fried until crunchy on the outside layer. With spices in the broth and herbs in the fried oxtail, you may even forget where you are supposed to head off after that.

We tried something new. We ate the dish with Arab's dish that is Mandhy Rice. The mandhy rice was good, but to pair it with oxtail, plain white rice could be better. Oh, I requested a sizzling Japanese toufu as well. It was delicious too. So soft, so flavourful and yet so mild. Definitely a soothing type of food.

Oh, we have to come down to Johor Bahru for these wonderful dishes, though....

.








.

Khamis, 20 Mac 2014

Seketika di Johor Bahru

Assalamualaikum.....


Pertama sekali, kita nak ucapkan terima kasih kepada rakan2 yang memberikan cadangan tentang tempat2 makan yang menarik dan tempat2 menarik di Johor Bahru.

Angan2 setinggi gunung nak explore JB, tapi apakan daya masa sangat terbatas. Sepatutnya kami ke sana hari Sabtu, tapi disebabkan ada beberapa urusan di PD dan Melaka, maka kami bertolak ke JB pada pagi hari Ahad. Sedihnya kita...tapi nak buat macam mana kan... Lagipun, dah letih sangat. Konon2 kami suami isteri rancang nak redah juga Sabtu malam. Kita dah seronok, sebab mungkin sempat nak round bazar karat. Bila dah malam, baru sedar diri keupayaan dah terbatas. Usia dah meningkat, macam nie lah....

So, pagi tu kami gerak dari Melaka seawal jam 7.00 pagi. Dalam pada berkira2 nak sarapan di mana, kami putuskan untuk bersarapan di Muar. Gigih menahan lapar. Tiba di Muar, kami makan di sebuah restoran berhadapan dengan stesyen bas. Alhamdulillah, dapat juga bersarapan sate seperti mana yang Dr. Zoul cerita dalam entry INI. Tak berapa kebabom, tapi dah tertunailah hajat. Next time boleh try kedai lain pula... Kami makan sate, soto dan lontong. Makanan orang Johor kan....

Kami tak order mee rebus sebab dah target nak makan mee rebus kat Larkin. Sementelah tidak mengejar apa2, kami santai2 dalam perjalanan. Tak masuk highway langsung. Semua ikut jalan dalam, belasah ikut signboard. Dalam hati, kita sangat berharap dapat lalu di Larkin.

Tapi, dah pukul 12.00 tengah hari, masih tak jumpa Larkin. Sedihnyaaa. Kacang pool tak dapat juga, mee rebus sedap tak dapat juga.... uwaaaa!!!!! Dalam pada sedih2, eh, dah sampai Kulai Jaya. Ooo..rupa2nya hubby kena kerja di Senai. Senai rupanya sebelah Kulai jer. Confirm tak jumpa Larkin...uwaaaa!!!!

Check in agak awal ke hotel. Kita akan review hotel kemudian nanti yer. Lepas solat zohor dan berehat, baru keluar semula untuk cari lunch. Maka teruslah menuju ke Danga Bay. Nak juga makan sup ekor goreng. Alhamdulillah, tertunai hasrat. Pun, ada entry khas. Selesai late lunch dalam pukul 3.30 petang.

Lepas makan, hubby ada urusan di bank dan tabung haji. Hari Ahad, bank tak buka, tabung haji buka. Yeayyy! Berpusing2 juga la kami. Maklumlahhh, orang luar kan. Lepas selesai urusan, kami teringin nak rasa mee rebus tulang yang macam Dr. Faiz pergi tu. Entry dia yang kat SINI tu... Tapi kan ke baru lepas lunch kan. Lunch pun heavy pula tu. Makanya perut memang kenyang sangat2. So, dengan sedihnya terpaksa skip mee rebus tu juga. Waaa...sedih. Dahlah mee rebus Larkin terlepas, mee rebus ZZ pun lepas. Sedih...sedih...

Tak sempat langsung nak singgah di tempat2 yang dicadangkan oleh Kakak Zakie, oleh Kak Sari, oleh Ain, oleh Luddin dan oleh Amelia. Lagilah menambahkan sedih. Senibong memang tak lah kan...dah duk Senai. Jauh la pula...

Anyway, petang tu, dalam perjalanan pulang ke Senai, hubby nampak JPO. Dia tanya nak pergi tak? Wahh...mestilah nakkkk.Walaupun tak ada apa nak shopping, tapi pergi tengok2 dulu lah apa yang ada. Maklumlah, kami tak setaraf nak membeli belah kat situ. Tapi, bila masuk situ, wah, ada kasut hubby la. Cantik2, hensem2. Hubby pula tak nak beli. Sedih kan. Eh, bukan kasut kita, tapi dah kita sangat berkenan. Takper, takper, ada alasan untuk datang lagi..yeayyy! At last walked away empty handed. Tapi syukurlah sebab poket masih kembung. Kalau shopping, sah2 poket kempissss! Ha, lagi satu, boleh pula terserempak dengan cousin hubby si Danny Pua kat situ. Sama2 dari Melaka, tapi jumpa kat JB, boleh? Hahahhaa. Bukan main seronok lagi kami..terpekik2 kat parking lot sebab terperanjat terjumpa kat situ. Baru teringat, bini Danny keje kat Johor daaa...hahahahaha Tapi lepas tu bawa diri masing2.


Lepas selesai di situ, terus balik hotel. Lepas Maghrib, kami dah terlepek. Nak pulun round JB, larat lagi kot, tapi takut hubby penat pula sebab esoknya dia kena kerja keras. So, better relax. Last2, kami dinner McD saja. Drive through lagi...bawa masuk bilik hotel. Nak cari Azlan seafood kat Kulai tu, hubby tak nak. Dia kata nanti sesat barat, susah. Waa...sedihnya. Semua yang kita suggest hubby tolak mentah2. Sedih..sedih...!

Esok pagi, lepas breakfast, kita hantar hubby ke kilang. Tengah hari check out hotel sorang2, lepas tu lunch di airport Senai dan lepak sampai hubby habis kerja. Selesai semua dalam pukul 6.00, terus gerak balik ke Kuantan. Takder stop mana2 untuk makan2 di JB pun sebab esoknya hubby kena kerja dah. Sedih....sedih....!

Ok...tu jer yang jadi. Luahan kesedihan sebab tak dapat makan mee rebus dan kacang phol tu. Rasanya memang tak ada rezekilah kita nak makan kacang phol di Larkin tu. Kalau pergi nanti, mesti hubby kutuk kaw2 cakap apa yang kita 'hadap'kan sangat. Ini gara2 terpengaruh dengan review bloggers la kan. Tapi kalau tak sedap, mesti tak ramai yang review kan. Well, terima hakikat, selera kita dengan hubby ada sesetengah tu berselisih. Maklumlah, manusia. So, kenalah masak sendiri. Kena selongkar dapur Cik Mat Gebu untuk ambik resipi.

Sedih kan...sedih kan...





.


Rabu, 19 Mac 2014

Side Mirror Kereta Yang Berderai (The Shattered Car's Side Mirror)

Assalamualaikum.....

Dah tengok gambar WW pagi tadi?

Insiden yang berlaku beberapa minggu lalu di PD. Masa tu ada sambutan Hari Tentera, jadi PD tersangatlah sibuknya. Perjalanan dari rumah ke bandar yang biasanya 10 minit pun jadi berjam2. Sebagai penduduk tempatan, kami agak beruntung sebab tahu tentang jalan dalam. Walaupun agak jauh sedikit, tapi sekurang2nya tak lah tersangkut berjam2. Kebetulan pula jadual Adam memang agak padat dengan kelas tusyennya di hujung minggu. So mama nya ni memang harus cekap menguruskan jadual. Lagipun, hubby tak balik masa tu. Hubby ada di Kuantan.

Semasa melalui salah satu jalan yang kecil, kita memandu dengan perlahan. Sama dengan pemandu lain. Jalan tu memang ngam2 jer untuk 2 buah kereta berselisih. Kat sesetengah bahagian, ada yang kena ambil side sikit terkeluar dari jalan tar. Tapi ok jer, masing2 memahami.

Cuma, ada sorang malaun ni tak faham bahasa! Dia di tengah2 di antara kereta2 lain di depan dan belakang dia. Sama dengan kita. Tapi dia ni kelam kabut sebab nak dekat dengan kereta depan dia yang tiba2 agak laju sikit. Agaknya dia kelam kabut, dia terlepas stering dia. Kebetulan berselisih dengan kereta kita. Berdentam dia langgar side mirror. Berderai kaca2. Kita perlahankan kereta, nak cuba tengok sama ada dia berhenti atau tak. Keadaan jalan side kita tak ada ruang untuk berhenti, jadi kita ingat nak berhenti kat depan sikit. Tapi tak ada maknanya... Dia lagi laju menonong drive ke depan...lepas tu hilang lepas selekoh.

Geram betulll!

Terkejut, takut..sampai menggigil. Tapi bila tengok Adam, kita terus jadi kuat. Nak jadi pelindung kepada anak, ibunya harus kuat.

Mujurlah kaca tu tak pecahkan cermin tingkap. Mujurlah kita tutup tingkap sebab buka air cond.

Lepas hantar Adam, terus kita pergi workshop. Membazir masa dan duit untuk perkara yang tak perlu.

Tapi bila di ingat semula, itu bukan apa2 kalau nak dibandingkan dengan keselamatan Adam.

Syukur, Alhamdulillah.

Untuk malaun tu.... eisshhh, tak tau nak cakaplah!



English Version


I am referring to the the WW's picture that I've posted this morning.

That incident happened a few weeks ago back in Port Dickson. It was a busy day for the town. The army were celebrating the Hari Tentera. Thus, traffic was extremely heavy and it will take hours for us to reach the town in which it takes only 10 minutes on the normal day.

Being a local people, I used all the smaller alternative roads in order for me to get Adam to all of his tuition classes on time. Apparently, I was not the only one who used the roads. Almost all of the locals took the same route as well. It was when I drove slowly on one of the road that I met with this rascal driver. Grrrr.... There were many other cars in front and behind me in line, and there were a long line of cars too on the other side of the road. But that particular rascal drove in a hurry, trying to close the gap between him and the car in front of him, slipped his grip from his steering and smashed my side mirror.

It was a loud shattering sounds and took me and Adam in great shock. I slowed down my car and turn to see whether that rascal intended to stop at the roadside and talked about that. But no, he didn't stop. In fact, he drove his car faster and disappear around the corner to escape from me.

I got mad. But I felt terrified as well. I shivered a bit but remain strong to protect my son. Luckily the shattered mirror didn't break our windows and windscreen. Luckily, I closed my window to enjoy the chill air from the air conditioner.

I sent Adam to his class and drove straight to the workshop to replace the mirror. It took a few unnecessary hours and some valuable money to be wasted on that unnecessary repair.

But thinking about it, I value my son's safety the most. It could be worse.

.

WW : Mencabar Kesabaran

Assalamualaikum.....


Selasa, 18 Mac 2014

Mari! Mari! Shawl Cantik-cantik dari Qist Creation!

Assalamualaikum.....

Ada seorang sahabat kita berkongsikan tentang satu website baru yang memaparkan pilihan shawl yang cantik2 dengan corak2 yang segar dan menarik.

Website itu ialah : Qist Creation yang beralamat di http://www.qist.com.my/store/

Secara peribadi, kita tak pandai nak menggayakan shawl. Kalau pashmina, kita suka juga sebab boleh buat selimut, hehehehehe. Memang sentiasa ada spare pashmina.

Tapi shawl ni, memang kita teringin nak pakai. Teringin ya ampunnn. Tapi sangatlahhhh tak pandainya. Sangat jeles bila tengok orang lain pakai shawl cantik, elok jer terletak di belit kemas.

Tapi bila tengok design shawl di Qist Creation ni, jadi teringin pula nak cuba pakainya nanti.


Sedikit maklumat tentang shawl2 ini, semuanya dijahit sendiri oleh business owner. Shawl2 ini bukannya dibeli dari mana2 supplier tau. Maka design dan corak yang ada memang limited. Untuk setiap design dan corak shawl ni, mungkin ada dalam 4 helai jer. Ha, eksklusif gitu kan....

Jenis2 shawl yang ada ialah wideshawl, reversible shawl dan halfmoon shawl. Banyak pilihan kan.... Lagi satu kan, shawl2 ni semuanya adalah dari jenis kain chiffon dan cotton. Cotton tu pula bukan jenis cotton yang keras tu tau. Cotton yang digunakan adalah dari jenis cotton yang lembut.

 Kita paparkan serba sedikit contoh shawl yang ada ni.



Warna shawl ni sangat 'lazat' kan. Lembut jer... Tengok kainnya, nampak sensasi kan...


Ha, yang ni kita suka juga. Jahitan tepi dia tu memberi impak shawl yang kemas... black and white pula tu....


Halfmoon.... Chiffon okehhh.... Cantik...cantikk.....




Mak aiii...ini pun cantik. Floral printed. Dalam garang nampak kelembutannya. Ada personality, okeyyy. 


 So, jangan lupa, gi skodeng website Qist Creation ni. Boleh click nama Qist Creation, atau pun pegi jer dekat address yang kita tulis kat atas tadi... Nak beli, contact ownernyer. Ada borang pesanan semua. Atau nak skodeng facebook pun boleh, instagram pun boleh....

Facebook : www.facebook.com/qist.shop

Instagram : http://i.instagram.com/qistcreation/



Oh, jangan takut tertipu. Kita kenal owner ni. Sangat baik dan sangat jujur dan amanah.





.

Isnin, 17 Mac 2014

Seadanya saja Toku Zen ni... (The modest Toku Zen)

Assalamualaikum.....


Dah lama tak cerita pasal makan2. Mood pun melayang.... Oh, kita ada shawl yang best nak dikongsikan dengan semua pembaca. Nantilah cerita yer.... Isnin ni semuanya lemau, so kena boost up dengan makanan sikit.

Salah satu hujung minggu yang lepas, hubby ada kursus. Maka kita merayau2 seorang diri di Kuantan. Salah satu persinggahan ialah Berjaya Mall. Ada nak beli barang sikit dan nak shopping buku di Popular. Keluar dari Popular, memang dah waktu makan. Malas nak bersesak kat tempat lain. Nampak restoran Toku Zen ni. Customer tak ramai. So, boleh makan santai2 sambil membaca kat situ. Kita memang sukaaaa membaca kalau makan sorang2.

 Inilah buku menunya. Kecik jer...tapi boleh lah.....




Malas nak pilih2. Makan Bento set salmon jer. Ada sayur, ada ikan, ada nasi, ada desert, ada sup. Complete set. Boleh lah....

Salmon dia ok2 jer. Agak kering, tapi tak adalah sampai tak ada rasa. Sayur dia...aduhaiiii...kering kecut layu. Yang betul2 ok, daun salad 2 keping dengan hirisan timun 3 keping tu jer. Tak nak membazir, telan jer. Lagipun sayur penting untuk kesihatan. Miso sup, sangatttt masin. Buat basahkan nasi boleh la... Chawanmushi pun tak berapa outstanding. Bolehlahhh kalau nak makan....

Komplin itu ini, begitu begini pun, Alhamdulillah mengenyangkan juga. Cuma, kalau nak value for money, kita akan pilih Sushi King kot....



English Version

While hubby was attending a training few weeks ago, I took my own sweet time touring around Kuantan. One of the stops was Berjaya Mall. I was looking for some necessities and some books as well. The moment I stepped out from the bookstore, it was lunch hour. I am not comfortable being in a crowded place, thus I scanned the mall and saw this Toku Zen, a Japanese restaurant. I have never eaten here, so this might be a good chance for me to explore. There were a lot of empty space in the restaurant.  A good place for me to eat my lunch slowly and enjoy my books there.

I requested a bento set. Nothing extravaganza. A simple meal set with grilled salmon, a bowl of rice, a bowl of salad, miso soup and chawanmushi. 

The salmon was a bit dry, but it was till acceptable. The salad...sooo dried up. The only fresh vegies were the 2 slices of lettuce and 3 slices of cucumber. I kept on telling myself to finish it otherwise it's going to be waste. Plus, vegies are good for our health. The miso soup broth was salty and the chawanmushi was moderate. 

I managed to finished the meal..slowly and hardly. Alhamdulillah, at least I got food to eat. But for value, I would go for Sushi King next time....

.

Jumaat, 14 Mac 2014

MH370 : Kemahiran Perhubungan Awam (Public Relation Skills)

Assalamualaikum

Nota: Isi kandungan entry Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris mungkin tidak sama keseluruhannya.
Note: The contents of Malay and English entry might have slight differences. 


Hari ke tujuh kita semua mendoakan agar pesawat itu, bersama segala isi2nya yang mempunyai roh dan nyawa kembali dengan selamat, dengan sempurna dan masih dengan nyawa. Terlalu tamak kita sebagai seorang hamba Allah minta semuanya itu. Tapi kalau kita tak mohon, apakah akan dimakbulkan?

Kita tak kenal sesiapa secara peribadi dalam pesawat tu. Tapi kasihan rakan Human Resource kita yang mana sekumpulan pekerjanya berada di dalam pesawat itu. Mereka ada kursus di cawangan syarikat di Beijing. Kita dapat bayangkan kalau petugas kita di tempat mereka, pasti kita akan berkampung di KLIA atau di Everly Hotel. Ironinya, kita kan baru saja habis seminar di Everly Hotel tu kan....

Tentang petugas, kita cerita di lain peluang.

Tentang pencarian, biarlah mereka2 yang pakar teruskan fokus mereka.

Kita semua, teruskan memberi sokongan dan memanjatkan doa tanpa henti.

Hidup mesti diteruskan. Sesetengah perkara harus di ambil iktibar.

Hari ini, kita nak tegur sedikit saja tentang satu cabang dari Perhubungan Awam yang MAS dan kerajaan berikan kepada masyarakat sejak tragedi itu.

Setiap media conference, setiap temuduga wartawan, jurucakap MAS, atau kerajaan sendiri berusaha memberikan maklumat yang secukupnya. Itu kita hormati sangat. Kita kagum juga kerana sekurang2nya mereka berani tampil dan salurkan maklumat yang sedikit itu. Kita faham situasi mereka. Kita sebagai masyarakat rasa macam ada yang mereka sembunyikan. Kenapa nak rahsiakan..betul tak?

Biarkan mereka.

Mereka tahu tugas mereka. Apa2 sahaja anggapan yang tiada kepastian, tak harus disebarkan. Secara kasarnya, mereka sendiri tiada kepastian dan jawapan tentang apa yang berlaku.

Cuma kita kurang puas hati dengan pengucapan awam mereka. Bercakap, memberi laporan, menjawab soalan semuanya dengan ayat, susunan bahasa, pronunciation yang sangat lemah.

Sangat memalukan.....

Ada juga yang membaca dari helaian kertas, puuuun tersekat2, tergagap2 dan baca main langgar segala intonasi.

Maklumat yang disampaikan pasti akan terganggu. Kredibiliti mereka sendiri pasti tercalar. Imej korporat yang di wakili mereka juga pasti pudar. Dah lah dengan masalah kehilangan itu sendiri kan... Kalaupun ada yang kurang selesa berbahasa Inggeris, apa salahnya bercakap saja dalam Bahasa Melayu. Sediakanlah translation. Atau minta translator yang baik menyampaikannya. Mereka boleh 'masuk' dalam sesi soal jawab saja.

Tindakan Emergency Response Perhubungan Awam MAS sangat baik. MAS memang antara syarikat yang mempunyai kekuatan Perhubungan Awam yang sangat mantap. Syabas.

Cuma itu lah. Pengucapan awam mereka agak memalukan. Itulah saja. Cuma itu. Mereka sekarang menjadi tumpuan dunia. Dengan tragedi buruk ini, janganlah 'menumpangkan' keburukan yang lain sekali.






English Version


A very good day to everybody.

It's Friday. The 7th day of us praying that they will come back. Safe and sound.

I knew nobody on the plane personally, but my Human Resource friend is grieving now. She sent a group of her workers to Beijing for a training. I can imagine if it was my staffs. I would surely glued to MAS until every piece of them come back to us.

I will discuss about the employees on board some other time. For the search, let the experts doe their job. We will continue pray and hope....

Life goes on. Maybe we could learn a lesson or two from this tragedy.

I would like to express my thoughts about the Public Relations Skills presented by MAS people and the Malaysian government officers and ministers.

It's not about them not giving enough information because as far as we concern, they are trying their best to share all of the confirmed information. Only the confirmed news. I am very sure, in the operation room it is a typhoon blowing and spinning all agencies, departments and every single person. They hardly sleep and they hardly eat just because the needs for this operation is on top of the priority.

Certain information is best to be kept closed first. It is to control from further panic actions from the public.

They are doing an excellent job here. So let them continue doing their best because from what I knew, MAS is one of the organisations that have the best PR department so far.

Oh yes, I graduated from Communication Degree and PR was one of my major. My best friend served her service in MAS PR department during that time.

But I got sad. I feel bad and ashamed that the speaker of the news in the media conferences didn't projected a good public speaking skill. The grammar, the pronunciation, the intonation and the fluency of the speeches are all bad. It effects the delivering of the message, reflected the image of their organisation and of course us as Malaysian as a whole. Malaysia is now the center of the world's attraction. This is the time that we patch our ugliness with a small beauty on surface.

I rest my case.





.


Jumaat, 7 Mac 2014

PLWS dari Jabatan Perusahaan?

Assalamualaikum.....

Cerita pasal semalam lah yer....

Seminar dari Jabatan Perusahaan. Tahu tak apa fungsi jabatan nie?



 Sesiapa yang menjadi pekerja swasta WAJIB mengenali fungsi jabatan nie. Kalau kena tipu atau buli dengan majikan, tak semestinya anda kena cari Jabatan Tenaga Kerja semata2.


Seminar tentang PLWS iaitu Performance Linked Wages System. Kebanyakan syarikat dah ada sistem masing2. Maksudnya menilai kualiti kerja pekerjanya setiap tahun untuk kenaikan. Kementerian Sumber Manusia menggalakkan majikan2 untuk memberi kenaikan gaji dan pangkat kepada petugas masing2 secara adil dan saksama dengan menghubungkan nilai kenaikan itu dengan prestasi kerja petugas. Maknanya, petugas tak dapat kenaikan automatik berdasarkan seniority atau pun kejadian kipas mengipas bos masing2.

Tapi, untuk syarikat yang masih belum ada sistem ini, Jabatan Perusahaan telah pun menyediakan sistem yang percuma untuk di guna pakai. Terutamanya untuk syarikat dari industri kecil dan sederhana, sistem ini akan memberikan faedah yang banyak dan memudahkan pengurusan tenaga kerja.

Ok..banyak menceceh. 2-3 hari ni, mungkin tak update lah... Kan ke nak pergi JB esok kan...hehehehehehehe....

.



Khamis, 6 Mac 2014

Pagi Ni Di Putrajaya

Assalamualaikum.....

Hari ni akan sibuk lagi. Kita berada di Everly Hotel Putrajaya sekarang ni. Ada seminar. Tengah menunggu menteri datang. Jadual tulis majlis mula oukul 8.30 pagi. Tapi dah pukul 9.00 pun dewan baru separuh penuh. Ramai lagi yang lepak2 kat luar. Aduhai Malaysian....

Nanti esoklah kita cerita sikit pasal seminar yer. Tak ambik gambar food kat sini. Segaannn. Majlis rasmu...maklumlah yer.

Rabu, 5 Mac 2014

Orang Johor Baharu Sekalian, Saya Perlukan Cadangan Anda

Assalamualaikum.....

Tak kiralah kampung di JB, menetap di JB, berdekatan dengan JB, selalu ke JB, atau apa2 saja, janji anda semua boleh membantu kita...hehehehehe

Sabtu minggu ni, Insya Allah kita akan ke JB dengan hubby. Hubby ada kerja hari Isnin minggu depan di Pasir Gudang, tapi kami nak bertolak awal sikit sebab nak pusing2 dan menikmati JB. Jadi, perlukan bantuan kawan2 sekalian untuk mencadangkan tempat2 menarik dan makan2 yang best di area JB. Nak geledah blog kawan2, kita takut kita ketinggalan zaman. So, untuk latest update and news, sila lah tinggalkan komen anda di bawah ni yer.

Tempat yang dalam perancangan ialah :

1. Restoran Singgah Selalu, Danga Bay.
2. Pasar Karat
3. Kacang Phol di bomba Larkin

Setakat ni, baru itu yang terfikir. Ada tempat lain tak? Masa tak panjang, tapi yang mana sempat, kami nak cuba. Oh, jangan lupa tolong berikan direction lokasi dengan terperinci sikit yer. Maklumlah, kami ni memanggg sangat tak pandai area JB tu.

Psst, pasar karat tu kat mana yer? Macam mana nak perginya...?

Oh, kami tak bercadang ke Legoland. Tak larat mak nak menapak dik.... Lagipun Adam tak ikut.

Ok..sila..sila. Mari..mari. Sila tinggalkan cadangan anda.....

.

Isnin, 3 Mac 2014

Kedai Biasa, Tapi Puas Hati...

Assalamualaikum.....

Wah. lama sungguh tak bersiaran yer... Maaf la. Sibuk dengan berbagai2 urusan keluarga di rumah. Baruuu nak jenguk blog kejap, ada2 jer hal yang memerlukan tumpuan kita. Tak apalah, bukan selalu pun kan...

Ok, kita pernah janji nak review sebuah kedai di Kuantan kan? Hari ni kita nak tunaikan janji.

Kedai nie memang kedai yang dekat dengan rumah hubby di Kuantan tu. Kedai tom yam yang buka malam dan biasa2 jer. Kedai yang kalau lapar, makan kat sini bolehlah nak isi perut. Kedai yang bukan di pilih untuk celebrate special occasion.

Tapi.....

Kedai ni ada keistimewaannya. Tak kiralah pelanggan baru atau lama, layanannya sama. Penuh sopan dan penuh etika. Efisen. Cepat. Ada sesetengah kedai, kalau pelanggan biasa tu dia jadi over peramah dan dia abaikan pelanggan baru. Ada kedai pula, pelanggan yang biasa datang, dia layan sambil2 lewa. Tapi kedai ni tak langsung.

Ownernya dan isterinya muda lagi. Isterinya seorang wanita lembut yang berpurdah. Bila dia ambil order, walaupun hanya nampak mata saja, tapi kita tetap tahu dia tersenyum di sebalik purdahnya. Subhanallah.... Jadi, tiada keraguan tentang halalan toyyibannya, InsyaAllah. Lagi satu kan, mereka suami isteri kalau makan mesti makan sepinggan. Sweet kan....hihihihi

Mari kita tengok makanannya pula....



Antara pilihan makanan kami. Hubby suka daging masak merahnya. Oh, hidangan daging dalam piring kat atas tu, dah di ngap sebahagiannya yer..... Memang sedap. Dagingnya tak pernah liat dan keras. Lembut dan moist. Bila kunyah daging tu, terasa sosnya dah diserap oleh daging. Maka bila masuk mulut, kita tak kunyah daging yang kering dan kesat semata2. Memang sedap.

Kita pula suka sotong goreng kunyitnya. Biasanya kita suka sotong goreng tepung, tapi di kedai ni, sotong goreng kunyitnya memang meletop! Sayur2nya tak benyek. Masih crunchy lagi. Sotongnya penuh rasa rempah. Kunyitnya, garamnya, mungkin ada taburan serbuk lain lagi yang sangat memberi rasa yang berbeza pada sotong tu sendiri. Paling kita kagum, kekenyalan sotong itu sendiri sangat tepat. Tak liat dan tak hancur. Springy but yet softly chewable. Kalau nak diratah sotong itu jer, memang tak cukuplah sepiring ni.



Ini pula, kami pilih ikan bawal emas masak 3 rasa. Alamak aii...sosnya memang sedap betul. Tak ada rasa yang outstanding, semua rasa balance. Jadi kita rasda nak cedok dan cedok lagi...rasa nak ngap dan ngap lagi. Ikannya pun digoreng sempurna. Tak terlalu garing isinya, tapi cukup garing untuk dikunyah di beberapa bahagian .


Dan kami sejak kebelakangan ni, tak pernah lagi tak order keropok lekornya. Sepiring dua ringgit. Aduhai...sedapnya. Kita tak berapa suka keropok lekor yang terlalu banyak isi ikan atau terlalu banyak tepung. Tapi yang ini memang secukup rasa. Lembuttt jer. Ikannya pun terasa, tapi tak lah sampai hanyir. Dihantar ke meja panas2. Makan tak boleh guna tangan, nanti melecur. Kena cucuk dengan garfu, cicah sos dan tiup2 sampai boleh diterima oleh gigi dan lidah. Nyam..nyam..nyam...., eh dah habis? Cucuuuuk lagi dengan garfu. Sedar2, dah habis sepiring.



Ini ruang dalam kedainya. Kedai biasa. Tak ada yang luar biasa. Ruang dalamnya di cat dengan warna hijau lembut. Sejuk jer mata memandang.

Kita tak ambil gambar luar kedai sebab dah malam. Gelap. No point juga. Tapi kalau nak pergi kedai ni, lokasinya betul2 berdekatan dengan traffic light di Sungai Soi. Traffic light yang nak menuju ke Pantai Sepat.
Kalau dari Kuantan nak menuju ke Pantai Sepat, kedai ni di sebelah kanan. Maknanya kena u-turn di traffic light tu dan terus himpit kiri. Kalau dari Kempadang ke Kuantan, kedai ni di sebelah kiri. Lepas jer traffic light, terus parking di kiri jalan.

Nama kedai ni, Kedai Fendy.

Kalau ke Kuantan, setakat nak makan2 biasa dan sekadar nak mengisi perut, memang terbaiklah pilihan ni. Insya Allah tak mengecewakan....


.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink