Jumaat, 30 Mei 2014

Aktiviti meronda Kelate. Takdok Gamba La...

Assalamualaikum.....



Ha, kali ni entry utk trip ke KB memang khusus untuk makan2 jer yer... Yang lain2 aktiviti tu, kita cerita sikit2 jer lah...

Hari ke dua ni, kami bangun dengan segar dan fresh. Terus bergerak ke Rantau Panjang untuk sarapan di satu warung yang sedap berhadapan dengan sebuah Pusat Tahfiz di situ. Warung yang buruk, kerusi meja yang seadanya, tapi makanannya, Masya Allah, sedap betul. Memang sedap sebab rasanya tukang masak tu memasak seolah2 nak beri makan pada ahli keluarganya sendiri. Nasi kerabu, nasi dagang, nasi berlauknya...semua sedap. Kalau datang awal, bolehlah makan ayam dan daging bakar yang di bakar panas2 berasap2 di situ. Sate pun ada..... Memang sedap. Lagi satu, nampak jer buruk, tapi kebersihannya memuaskan hati. Hatta toiletnya yang ala2 kampung tu pun lebih bersih dari kebanyakan toilet petrol stesyen.

Ok, takder gambar masa tu sebab sibuk dengan perbincangan dan perancangan sambil makan. Lagi satu, Mommy ambil lauk kerutuk itik dan di makan dengan nasi kerabu. Mommy memang cerewet bab makan sebab Mommy kan handal memasak. Tapi, kerutuk itiknya tak habis2 di puji Mommy. Memang sedap, kata Mommy.

Selepas makan, kami teruskan perjalanan untuk merentas Sungai Golok secara haram..shhhhh...shhhh... Illegal tau..hehehehe

Banyak yang dah di tutup pengkalannya, tapi kami kan dah biasa. So, pandailah kami mencari lubangnya. Memang ada lagi penduduk yang buat bisnes. Parking kereta kena bayar, naik sampan pun kena bayar. Mommy dan Ain tak pernah pergi, so kami usaha juga la bawa nya. Masa tu pun Thailand masih belum bergolak. Aman damai jer. Kalau penduduk Kelantan dah biasa ulang alik sungai ni...tapi seronok juga pergi masa tu sebab tak ramai sangat orang. Kalau tak, bersesak2 di Munduk tu. Nak masuk toilet pun beratur panjang.

So, puaslah Mommy dengan Ain shopping. Memang sangat2 seronoklah diorang sebab baju2 dan tudung2 saiz mereka semuanya murah2 belaka. Bayangkan blouse yang biasa2, kalau di Melaka, mencecah sehingga 70-80 sehelai. Tapi di Wakaf Che Yeh, Mommy dah seronok sebab boleh dapat harga 30-35 sehelai. Di Munduk...terusssss 15 hengget selai. Cantik2 pula tu.

Kita dengan hubby macam biasalah...cari baju Adam jer. Yang lain2 kami x beli sangat sebab dah selalu datang sampai tak ada benda nak beli dah...hahahahha.

Lepas shopping2, dah tengah hari...so kami makan di warung yang terletak di tebing sungai. Makan mee celup yang sedappp sangat. Ada lagi...kuay tiaw goreng cara Siam tetapi halal sebab di masak oleh orang Islam...memang layan la...

Lepas makan, kami kembali ke Malaysia. Hehehehehe...

Kami teruskan perjalanan ke Pengkalan Kubor pula. Kan ke Mommy dengan Ain tak pernah pergi lagi kan. Okeh..shopping lagi di situ. Bukan kita la...diorang jer. Seronok kan..santai2 macam tu. Tapi tu la...kat Pengkalan Kubor ni, nok kena kecek Kelate kalu nok muroh. Kalu to tahhu kecek Kelate, mahal sokmo la deh... Hehehehehe. Paling selamat, shopping jer la kat kedai yang harganya dah tetap tu.

Lepas tu, kami round Tumpat sekejap. Tak pernah pergi lagi...saker round tengok tempat orang. Lepak2, makan ABC dan keropok lekor di tebing sungai... Memang santai.


Hari pun dah petang. Kami pulang semula ke KB. Pulang untuk solat dan berehat. Kena rehat cukup2 sebab malam nanti nak all out kat Wakaf Che Yeh tu...yiehaaa...!!!


Err...sambung next week la yer... Rushing nie...nak balik Kuantan. Malam ni nak gerak ke Terengganu terus... Daaa....





.

Khamis, 29 Mei 2014

Chim Chum Food Village Lagi...

Assalamualaikum.....

Yang sebenarnya memanglah letih dan penat kan. Maklumlah, 12 jam punya perjalanan tu. Tapi, bukan selalu dapat bawa Mommy ke sini. And kali ni, kami suami isteri dah agak bolehlah merayau2 dengan yakin dalam bandar KB nie. So, bila dah rehat sekejap, dah solat, terus rasa bertenaga semula. Subhanallah, sungguh banyak nikmat solat ni kan...

Adam tak ikut sebab dia sibuk dengan tuition dan kelas tambahan. So, kami tak inform dia pun. Tak nak dia stress. Lagipun, ngam2 sebuah kereta jer kami berlima.

Sebelum Maghrib tu, hubby ingatkan kita untuk buat reservation. Takut tak dapat tempat pula nanti. Kita pun call la. Syukur dapat meja. Itupun kami disuruh datang awal sebab full house malam tu. Kalau lambat, mereka akan beri table pada walk in customers. Senang jer nak call. Google jer, mesti jumpa.

Bila kami tiba, memang meja dah standby. Perut pun memang lapar. Makanan pun banyak lagi. Seronok la kami memilih. Kita macam biasa, cekup laksa siam dia yang super lazat tu dulu.

Mommy dengan Firdaus. Firdaus memang happy kalau jalan2 macam ni. Walaupun bukan anak kami, tapi memang nampaklah dia lebih rapat dengan kami berbanding dengan daddynya sendiri.

Tengok, hubby pun happy dengan Firdaus. Hubby garang dengan Firdaus, tapi hanya bila dia buat kesalahan besar. Waktu lain, hubby juga yang manjakan dia...

Berbagai2 pilihan. Tak yah cerita lebih2 la kan. Dah banyak entry pasal Chim Chum dalam blog nie. Search jer, mesti keluar banyak. 

Kita dengan SIL yang happy sebab first time jejakkan kaki ke Kelantan.

Tengah2 makan, tiba2 ternampak seorang wanita yang sangat kita kenali. La, Shazna rupanya. Dia memang menantu owner restoran ni dan dia resign dari syarikat kami lebih kurang sebulan yang lepas. Rupa2nya ikut ibu mertua berbisnes daaaa..... Dialah yang jadi manager untuk cawangan Chim Chum nie. Memang pakar bisnes orangnya ni. Bertambah senang hati kita makan di kedai kawan.



Last but not least, laksa siam yang lazat. Hanya di sini.

Lepas tu, kami tak balik hotel pun. Round Wakaf Che Yeh. Seronok la sebab tak ramai orang. Sekali lalu jer round...tengok suasana. Esok malamlah baru plan nak all out kat sini....



.

Rabu, 28 Mei 2014

Short Trip ke Kota Baharu

Assalamualaikum.....

Dah beberapa bulan dah sebenarnya kejadian nie, tapi tak ada salahnya kalau nak upkan entry sekarang pun kan. Lagipun blog ini bukannya blog berita yang memerlukan berita pantas dan tepat masa, kan?

So, nak dijadikan cerita, SIL kita masa tu baru tamat belajar. Sementara menunggu posting, dia duduk rumah temankan Mommy. Mungkin lama duduk rumah, dia jadi bosan. So katanya nak ikut kawan dia balik kampung di Kota Baharu sebab sepupu kawannya tu berkahwin. Dia kata dia tak pernah pergi Kelantan.

So, risaukan keselamatan dia, Mommy pun utarakanlah isu ni. Hubby kita tak sampai hati. Adiknya itulah sorang. So, tanpa perancangan, kami terus bertolak dari Melaka hari Jumaat. Hubby dan kita ambiklah cuti...

Pagi2 bertolak dari Melaka, tiba di Kuantan waktu tengah hari untuk solat. Makan Akob Ikan Patin tepi sungai sebab SIL suka... Kemudian, kami teruskan perjalanan ke Terengganu dan Kelantan ikut jalan Jabor. Jadinya, kami tiba di Kota Baharu agak awal. Sebelum Maghrib dah check-in hotel bajet kegemaran kami iaitu Harmoni Hotel tu.

Malam tu lepas Maghrib, terus bersiap untuk dinner... Tempat biasa lah kan...

Esoklah cerita yer....

Selasa, 27 Mei 2014

I Had A Car Accident....

Assalamualaikum.....

Last 2 weeks, Malaysians were enjoying a one day off for Wesak day. Hubby was working since his company doesn't take in Wesak as the PH. But hubby was not well since Sunday. So, I asked him whether he would like me to be with him during the PH. He refused. His reasons, he will be working so he won't be spending time with me and it would be better if I could spend time with Adam back in PD. Thus, I obeyed him.

Still, I was worry about hubby. On the afternoon of Wesak day, I asked him again. His conditions was not better. And he sounded weak. But he insists that he was ok. Fine, I stayed in PD.

But at 8.00pm, hubby called me. He was really sick. I got worried. The moment he called me, I was on my way to the town with Adam to do some adhoc shopping. I still went to the nearest shop and grab Adam's things for school and drove back to home and packed my bag. I left home in PD around 9.30pm.

I was tired and wasn't able to rest that day. So, my driving ability decreased after 2 hours. I stopped at Muadzam gas station and took a nap at 12.00am. I realized that it will do no good if I continue to drive. I should take smart precaution. Safety comes first.

I forced myself to wake up one hour later and continued my journey slowly since I was still tired and sleepy. But my thoughts on hubby kept me going.

By 2.30 am, after passing by the river bridge across Sg Pahang after Paloh Hinai, the road was empty. A total silence and was extremely dark. I was going at around 90-100km/hour. Once in a while there will be lorries from the other directions. A few minutes later, I saw a big dog...really big with the size of almost a young bull crossing road in front of me. It was sooo fast and he was soo near ahead. The dog had a long bushy tail with thick fur with grey and black color. IYes, I still remember it clearly because I wanted to make sure that it was a dog and not a wild boar.

I stepped on my brake, but I didn't step it all down. I made about 70% from the total brake. I did it for several reasons. First, my car was at a high speed and it is a national car. My ABS system was not entirely reliable at that speed. I was afraid that the car could rolled over badly on the road if I step on the break 100%. Secondly, the car might have drifted to the side of the road and it was so dark that I wouldn't know what danger awaits me at the road side. Could be trees, could be cliff or it could be big rocks. It could brings more damage to the car, and maybe to my life.

So I hit the dog.

I didn't stop. I didn't look at the dog and I do not know whether the dog is still alive or not. It was too dark and the road was too quite and empty. Too dangerous for a lady driver like me to step out from my car at that hour, at that situation. So I kept on driving for another 10km with the dragging sounds that I didn't know what until I found a tom yam shop was still operating. I stopped in front of the shop to take a look at the damages.




My front bumper was damaged at the left side. It broke into pieces. A boy and a girl from the tom yam shop came to me. I explained what happened and the boy helped to discard any unwanted dangling pieces including the fog lamp hanging on a piece of wire since the casing at the skirting has flew along the way.

I thanked the boy and girl, and continued my journey. I reached hubby around 3.30 am and found that hubby was flaming hot. I attended him and waited for a while.  I parked my damaged car at the porch and transferred all my begs and belongings to his car. At 5.00 am I drove his car to the clinic. His fever was high. The doctor would like to send him to the hospital, but hubby refused. We promised to take a good care on his fever. We left the clinic around 6.00 am and stopped by at a restaurant for breakfast. Hubby needs to eat and consume his medication.

After breakfast, I drove straight to office in KL to pick up my office mate and we went to Bangi for a seminar. I spent the whole day working and hubby took some rest. I forced him to have lunch with me at the seminar cafe and make sure he eats and rest.

I had loads of work to do that week. With hubby still in fever and me as the generator to move the company's activities and meetings, I did manage to juggling things between formal and personal. Weekend was heavy as well. There was a kenduri at Mommy's house. Though we ordered the food from a caterer, but still there was a lot to do.

But by Sunday, I was proud of myself. I managed to settle everything though I need to sacrifice my rest, my sleeps, my health and even my safety. Alhamdulillah. I completed my job, hubby is back to good health again and I have attended my Mommy as well. I am still here standing. I hope I will be standing strong until I've fulfilled all my responsibilities. Until there's no one need me anymore.

Insya Allah....


Note : The car has been repaired by hubby colleague in Kuantan. He charged me with cheap price, Alhamdulillah.






.

Jumaat, 23 Mei 2014

Education Industry in Malaysia From The Perspective of A Wise Man

Assalamualaikum.....


I have been following Pakcik Hassan's blog for some time already. I like his wisdom. I like his aspects of seeing life from a different angle. I like the moments that Pak Cik shares in his blog.

Recently Pak Cik shared his thought about the education industry in Malaysia. And I am glad that Pak Cik's opinion initiated a larger aspect of discussion. Thus, I would like to share it with you, so that I can pull in more opinions and maybe suggestions.




Good news - how to save billions!

That came out last Sunday in the Star. A high-powered government spokesman said that “research universities which produced PhD had saved almost RM2 bil so far.” So why should we spend money sending our candidates to universities overseas?  When referred to the absence of Malaysian public universities in the prestigiousTimes Higher Education 100 Under 50 2014the answer was, “Rankings do not mean everything……”. Of course all such spokesmen talk about our universities as nothing less than ‘taraf antara bangsa’ ! But, sad to say, industries in Malaysia find our graduates badly lacking, resulting in increasing number of jobless graduates. Now our politicians are mass-producing Ph D holders to sell kacang puteh.

Living in Terengganu and seeing the marvel of thiskotaraya dipersisiran pantai, I wonder why we started and still continue with the great ‘Monsoon Cup’ event every year. What does the annual expenditure of that few days’ event mean to our local fishermen when the weather is often too rough to go to sea to earn the few ringgits for their families?  I also question why we spent billions on building miniature mosques of the world – but none, I understand, qualifies to have Friday prayers? How I wish those beautiful islands in the picturesque large estuary of Terengganu River were to be the home of some medical specialists, with five-start medical centres and accommodations to become a unique centre for medical tourism; the way our small neighbour down south ( lacking spokesmen!) has been flourishing over the years without songs and gongs (or should I say song and dance?). 

So we are now starting to produce locally Malaysian PhD ‘tab - taraf antara bangsa’ and save money. (But do we really need money? I understand 1Malaysia has plenty to hand out cash. ) I am not surprised a holder of our locally produced PhD, named Abu, will have the pride of writing on his business card :  Dr Abu bin Adam, PhD-tab.

Not having a PhD myself, I read what those clever spokesmen say, and I sit back heaving a long sigh, and tell myself I am not qualified to comment and am behind time. Only ‘katak dibawah tempurung’ does not need to see the outside world and get thrilled to hear whatever is sung is lauded without question.


Khamis, 22 Mei 2014

Kejutan Dari Kuwait....

Assalamualaikum.....



Beberapa minggu yang lepas, kita terkejut kerana menerima parcel yang jauh datangnya. Er, parcel tu dekat jer, tapi barang tu merantau jauh la.

Terima kasih buat kakak yang jauh di mata tapi dekat di hati, Kak Sham iaitu blogger Ibu Sham yang kini menetap di Kuwait. Kita suka lah masuk dan baca nukilannya. Banyakk ilmu yang dapat dikongsi. Contohnya beberapa hari yang lepas ada di bincangkan tentang solat tanpa telekung. Bagaimana nak tutup aurat, apa maksud nampak dua tapak tangan tu. Kalau ada yang nak tahu, silalah jenguk di SINI yer...





Anyways, hadiah ni kita terima kerana menjawab soalan teka teki beliau. Kita ni kalau bab teka teki memang lemak sokmo lah sangat. Tambah2 yang teka teki yang mencabar minda ni. Tapi disebabkan rasa ingin tahu, kita google jer...hehehehhe. So, kita tak mengharapkan hadiah sebab pertama, kita google dan sebab kedua, tak berusaha guna minda sendiri.



Bila buka bungkusan, alangkah terperanjatnya kita sebab terima satu set body mist dari Victoria's Secret nie. Wah...seronok...seronok......

Memang harum sungguh baunya.....

Untuk Kak Sham, syukran jazilan. Semoga ukhuwah ini tidak akan terputus.


.

Rabu, 21 Mei 2014

Mimpi Yang Menyusahkan Hati....

Assalamualaikum.....

Dalam kesibukan itu dan ini, sejak 2-3 minggu kebelakangan ni juga kita sering diganggu mimpi yang pelik2. Banyak juga la....

Paling terbaru, 2 hari lepas. Kita bermimpi hubby memilih untuk berkahwin dengan girlfriendnya. Dan yang lagi menyedihkan, si girlfriend tu punyalah langsi sound kita yang dia nak jugak kawen dengan hubby kita tu. Bila kita sedar, hubby kejutkan kita dari tidur dan kita sedang menangis teresak2. Dah jadi kerja pulak, satu malam hubby memujuk kita. Tak ada apa2 katanya...

Banyak lagi mimpi2 yang memberikan kita kerunsingan selain daripada itu.

Namun, tidaklah kita taksub. Cuma berhati2.

Berserah pada Allah. Lebihkan lagi bacaan Al-Qur'an. Mungkin kebelakangan ini, dek kerana kesibukan, amalan harian sedikit berkurangan. Maka mungkin kerana itulah kita dipanggil kembali kot....

Kalau ada ujian, itu tandanya Allah sayangkan hamba2nya... Maka, bersyukurlah kerana diberikan ujian. Bersyukurlah kerana mendapat perhatian Allah.

Dalam pada memujuk hati, jauh di sudut hati, resah tetap bertamu.


Ada sesiapa yang ada petua untuk menghilangkan resah dan gelisah? Atau, ada sesiapa yang tahu maksud mimpi tu atau pernah bermimpi yang sama?




.

Jumaat, 16 Mei 2014

Fine Dining at Crocodile Rock, Kuantan

Assalamualaikum.....

Phew, this few weeks have been rocking my life both personally and in career as well. Well, busy is good, right? It is a sign that you are in need in both area.

So, after few serious entries, let's take a break. Break means foooooood. Yieehaaaa....!


There is a restaurant in Kuantan called Crocodile Rock. It is a a reserved environment. It as an old bungalow house being transformed into a restaurant. So, basically you will feel as if you are eating at home but with good food and waiters to serve you. Adam was happy when we brought him here last time.

This entry consists of pictures and our experience from all of the visits we had there. Sort of like a compilation of food from Crocodile Rock restaurant.

Basically, the western foods are the most sought after by the customers. Why? Ok, let me explain that....



One of our starters, was this Nachos Cheese. It's crispy, crunchy, but yet smothered with preheated melted cheese and mixed with some fresh tomatoes and cucumbers salsa. And wait, you have a big full scoop of ice cream on top of the dish as the bonus.
I love this dish sooo much. If you are not in a hurry, try this dish over your relax conversation with friends, or just to be enjoyed by you while reading your favourite book.


Oh yes, we have one more starter dish. The wild mushroom soup with toasted garlic bread. It was nice, but I would prefer the wild mushroom soup from the East Grill restaurant in Jalan Beserah. However, this mushroom soup is definetely not a disappointed dish. So, no worry ya...



This is Salmon Steak. Usually this is among my favourite dish. But, I like to choose the Dauphonoise as the side dish rather than the potato fries or whipped potato. Dauphonoise is layers of sliced potatoes baked with sour cream and lots and lots of cheese. Oh my, it's a truely food satisfaction in that side dish. The soft baked chunks of potato slices, the melted cheese, the sour cream to balance the fatty taste..are a real hook for my tastebud.

Not to mention the salmon. Though the salmon quality is not from the high grade, but the freshness is outstanding. And you eat the salmon with a fresh pool of vegetables salad. Yummy and yet you do not feels guilty and worry for your calories intake.


This is the popular spagheti bolognese in which will tempts hubby usually. Though it is soo delicious, but for me, it is overpowered by other dishes. Hahahahaha....maybe I think I can cook the same level of bolognese at home.


Adam would always choose carbonara. The pasta will be spaghetti. So, seafood creamy carbonara spaghetti will always make him happy all the time. Easy to be satisfied. Good boy. 


We tried these olio spaghetti once. We both shared this one plate. And surprisingly, it carries sort of uniquely delicious flavour. It invites you to dig you fork in the dish and twirl the fork and fish out the pasta with its treasures. And you do not know when to stop. Amazing, right?

This is among the dish that hubby likes. The kebab. They have two long skewers. One is the seafood based kebab and another one is the poultry based kebab. Eaten with its special creamy dippings, this dish is ok for me. 


I had this craving for tenderloin steaks once, so we rushed to this place. Look at the steak. It is huge! The portion could be for 2 persons, but I managed to finish it....with help from hubby. Hehehehe. It is soooo tasty. The char (grilled) smell was soo nice it makes you drooling instantly and yet the meat was really tender and juicy. Again, I had the Dauphonoise with it. 

Look at the Dauphonoise. The layers on potato slices, the cheese, the creams...oh oh.

Look at the steak chunks. You can even see the tenderness of the meat.


Last but not least, the desert. They have ice creams, they bread puddings, they have some other choices, but we tried this. The pan pizza of banana. It's sweet with banana, with cream and with chunky nuts. You can see the chocolates, rite? Yeap, it's a perfect closure for your dinner. Only that I don't really fancy sweet food, so this dish is more for Adam's and hubby's enjoyment. 



Ok friends, for the price. Undeniable. It is indeed pricey. The standard of the fine dining costs. Usually for our small family, it will reach almost RM200.00 sometimes. So, save this for special occasion, for special people in your life. And yes, you is your special person too. 

.

.

Selasa, 13 Mei 2014

"Dia Tu Muallaf Jer.." - Bahagian 2

Assalamualaikum.....

Sambungan dari kisah semalam di SINI, kita nak kongsi kisah kedua pula...



Kisah Kedua

Pada suatu malam, sekepulangan beliau dari kelas bimbingan, Mommy berkongsi satu kisah yang agak panas.

Pada hari tersebut, kelas bimbingan Mommy dan rakan2nya menerima kehadiran pelajar baru. Pelajar baru ini ialah seorang muallaf berbangsa Cina dan berumur 38 tahun. Kita namakanlah beliau ini sebagai Lina yer.

Lina memeluk agama Islam kerana berkahwin dengan seorang lelaki Melayu berusia 38 tahun lebih kurang setahun lebih yang lepas. Menurutnya, mereka bekerja di kilang yang sama. Namun, minggu lepas, apabila di panggil untuk bekerja, suaminya memfitnah beliau mempunyai hubungan sulit dengan penyelia kilang, sedangkan bukan Lina saja yang dipanggil, bahkan satu jabatan itu dipanggil sama.

Oleh kerana cemburu, sang suami telah memukul Lina semahu hatinya. Lina mengambil keputusan melarikan diri. Mereka suami isteri bekerja dan tinggal di Negeri Sembilan, tapi oleh kerana Jabatan Agama Islam Melaka lebih dekat, maka Lina segera mendapatkan bantuan.

Mommy dan rakan2nya tak pasti apa tindakan terperinci, tapi JAIM telah menempatkan Lina di asrama JAIM yang dikhaskan untuk membantu saudara baru Islam bertapak dan memulakan kehidupan baru. Memang ketara pada pandangan Mommy dan rakan2 kesan2 lebam dan cedera di anggota tubuhnya.

Cerita Lina, suaminya adalah seorang pengamal silat dan menuntut ilmu dari seberang. Ajaran yang pada pandangan beliau yang mentah dalam Islam ialah bukannya berlandaskan Al-Quran dan Sunnah. Dan, minggu lepas juga bukanlah pertama kali suaminya memukul beliau. Beliau memang sering kali di pukul sepanjang usia perkahwinannya yang lebih dari setahun itu. Namun, oleh kerana kuatnya dia dengan kekuasaan Allah, percayanya dia dengan ujian Allah, dia berusaha untuk tetapkan imannya.

Mengikut pendapat ustaz tenaga pengajar, pengarah JAIM akan memperhalusi kes beliau. Namun, secara kasarnya, talak telah jatuh. Ingat lagi dengan lafaz taklik di hari pernikahan? Kalau ada yang terlupa lafaz taklik tersebut, balik ni tolong cari sijil nikah anda dan baca apa yang tertulis di belakang sijil nikah tersebut. Dalam keadaan apakah yang membuatkan talak jatuh ke atas isteri....


Kita tarik nafas panjang. Allahu Akbar.

Selagi ada makhluk yang bernama manusia, tak kira di zaman apa sekali pun, penderaan kepada isteri, penghinaan kepada muallaf tetap akan berlaku. Tiada apa yang dapat merubahnya, kecuali diri kita sendiri. Kita mulakan dengan diri kita sendiri. Tukar persepsi, tukar minda kita ke arah yang positif. Bila kita dah halfway to that, slowly kita bawa keluarga, rakan2 dan jiran2. Itu namanya peringkat dakwah. Secara tak langsung, anda telah mula berdakwah dalam satu isu, satu aspek. Jadi ianya boleh digunapakai untuk isu dan aspek yang lain pula nanti.

Kita bukannya memilih kasih. Mentang2 ibu mertua kita seorang muallaf kan. Tapi, sejak di bangku sekolah lagi, kita sering kagum dengan muallaf. Sebegitu banyak rintangan yang mereka terima, namun at the end, tingkat iman mereka mungkin lebih tinggi dari kita. Bagaimana itu berlaku?

Sesuatu untuk makanan minda.


.


Isnin, 12 Mei 2014

"Dia Tu Muallaf Jer.." - Bahagian 1

Assalamualaikum.....

Pertama sekali, kita minta maaf sebab dah lama sangat rasanya tak menjenguk. Tapi sebenarnya baru seminggu jer kan...hehehehehe. Alasan biasa lah...busy.

Oh yer, just a short note today to all friends.

Sepanjang minggu lepas, ada 2 kisah yang menyentuh tentang statement di tajuk entry ni. Kita teringin untuk berkongsi.


Kisah Pertama

Statement di atas...di tajuk entry ni ialah apa yang kita dengar pada minggu lepas daripada seorang makhluk Allah nie. Dan makhluk Allah yang mengeluarkan statement itu ialah seorang Melayu Islam.

Yang sebenarnya, minggu lepas kami menghadiri kursus management. Trainernya adalah seorang muallaf berbangsa Cina. Walaupun tak fasih bahasa melayu dan pelat menyebut Allah, namun kita patut bersyukur bahawa aqidahnya terpelihara.

Tapi kasihannya apabila beliau di panggil oleh petugas kami sendiri dengan nama Cina Muallaf. Kita terfikir, apakah mereka yang berkata2 ini tidak rasa bersalah? Tidakkah mereka ingin memikirkan yang hakikatnya bahawa trainer itu bukan sekadar muallaf, tetapi adalah seorang saudara baru, seorang abang atau adik yang memerlukan bimbingan dan kasih sayang kita selain Allah?

Yer, kita sentap bila Islam sekarang masih kolot pemikirannya.

Sila baca novel Melur Jelita yang bertajuk 'Awak Suka Saya Tak?'. Itu adalah kupasan terperinci tentang muallaf yang lebih jauh cemerlang dari muslim yang Islam sejak lahirnya.




Kisah kedua kita akan sambung esok, Insya Allah....

.




Isnin, 5 Mei 2014

Yang Menakjubkan di Zahariz.com

Assalamualaikum.....

Websitenya adalah Diary Of A Traveller atau Malaysian Nomad.

Penulisnya adalah seorang rakyat Malaysia yang unik, seorang Muslim yang cekal dan seorang Melayu yang seberani Laksamana Hang Tuah. Itu pandangan peribadi kita.

Tapi kalau anda nak kenal siapa beliau, kliklah website beliau di atas.

Mula2 kita mengenali beliau adalah menerusi satu wawancara di Light Breakfast, Light FM. Beliau diperkenalkan sebagai seorang Malaysia yang menjelajah dunia hanya dengan mengayuh basikal. Gurun, salji, gunung ganang dan sungai semuanya ditempuh seorang diri.

Zahariz Khuzaimah ialah seorang pensyarah. Pada suatu hari, dia terfikir untuk meninggalkan segala rutin hidup. Dia ingin bebas. Bebas menjadi seorang insan dan menjadi sebati dengan alam. Maka dia memberikan notis berhenti kerja, membeli tiket kapal terbang ke China dan membeli sebuah basikal di sana. Beliau mengayuh basikal dengan hanya sebuah beg kecil dan sejumlah wang yang tidak banyak. Dalam perjalanan itulah beliau mengenali beberapa pengembara berbasikal dari negara2 lain dan menimba ilmu daripada mereka yang tidak kedekut berkongsi.

Mungkin ada ramai yang pernah menonton siri2 beliau di TV9. Malangnya kita tak pernah berpeluang. Maka hanya dengan melalui tulisan beliaulah kita mengenal alam lain, keindahan bumi Allah dan segala cabaran yang beliau tempuh. Sangat, sangat banyak keindahan alam yang dipotretkan beliau. Subhanallah...cantik sangat. Gunung ganang, sungai dan tasik, hutan rimba, salji dan perkampungan dan sebagainya. Antara yang menakjubkan ialah cahaya aurora. Tak ramai yang bertuah dapat menikmati keindahan aurora ini...



not so strong northern lights were seen in Porjus
Salah satu aurora yang tidak berapa menyerlah, namun sudah cukup menakjubkan di Sweden.
Gambar cantik ini daripada BLOG Zahariz Khuzaimah



Sesekali anda ingin mendapatkan ketenangan, singgahlah di blog beliau....




Jumaat, 2 Mei 2014

Bersyukurlah Sentiasa, Redhalah Sepenuh Jiwa.

Assalamualaikum.....

Kita selalu travel. Bila memandu long distance, selalu sangat minda menjelajah isu2 yang tak selalu di fikirkan.

Baru2 ni, kita terfikir, penatnya! Bila lah agaknya dapat kembali ke zaman sebelum dewasa yer. Masa tu duduk rumah jer. Buat perkara rutin, pergi sekolah, tengok tv, masuk kebun ikut arwah atuk, pergi kedai beli sayur, sapu laman, angkat kain jemuran dan sebagainya. Tak pernah rasa penat. Hidup amat tenang dan mudah.

Sekarang, nak pegang mesin basuh, nak pegang stereng, kerja2 di pejabat, nak jenguk anak, suami, mak ayah, mak mertua, nenek, pakcik makcik...semuanya harus sentiasa jalan serentak. Mana masa untuk diri sendiri? Kadang2 rindu nak masak2, rindu nak lepak2 tengok tv sambil cicah cekodok dengan kuah masak lemak cili padi ikan sardin....

Tapi lepas tu segera beristighfar. Astaghfirullah Al-Azim. Ampunkan aku Ya Allah.....

Kita lupa diri....

Masa dulu2 yang dok rumahhh jer..rehat jer...kita selalu terfikir dan berharap agar nanti kita boleh bebas. Bebas buat keputusan sendiri, bebas nak pergi ke mana saja sebab ada pendapatan sendiri. Bebas nak travel kemana saja. Sebabnya, bosan dok rumah. Setiap hari aktiviti rutin yang sama.

Nah, Allah makbulkan. Sekarang nie, sampai tak terlarat di buatnya.... Itu pun, kita tak sedar lagi betapa kasihnya Allah pada hambaNya ini yang selalu alpa dan ingkar.

Di usia tua..sekiranya umur kita panjang...Insya Allah hidup akan kembali tenang. Dalam tenang, pasti hati merintih hiba. Tenang di usia emas, bermaksud sunyi. Di usia emas, biasanya kita perlukan perhatian dan kasih sayang. Bayangkan nanti Adam dah berkeluarga. Ada anak isteri, ada kerjaya dan tanggungjawab lain. Sanggupkah kita sebagai ibu untuk terus menyusahkan Adam memberi sepenuh perhatian kepada ibunya yang uzur ini?

Namun, doa itu jangan putus. Selebihnya, kita manusia biasa. Tak nampak masa hadapan. Apa yang perlu ialah usaha dan doa. Selebihnya, bersyukurlah. Nikmati segala yang ada. Maka kalau badan penat, abaikanlah andai bahagia itu yang menanti. Maka kalau sunyi, redhakanlah asal hati tenang. Maka kalau sedih, bersyukurlah kerana kamu adalah Islam. Masih ada Allah. Sentiasa....


.

Letihnyaa Hari Ni....

Assalamualaikum.....

Semalam cuti, hari ni masuk pejabat. Boleh dikatakan mengheret diri lah hari ni. Dah puas motivasi diri, tapi tak berjaya. Mungkin terlalu letih....

Rabu hari tu, habis je kerja, terus balik ke PD. Tiba di PD dah jam 8.00 malam. Pukul 9.00 malam, bertolak ke Kuantan dengan Adam. Cuaca tak begitu baik. Hujan lebat sepanjang jalan. Dengan mata kita yang tak berapa nampak kalau memandu di malam hari, di tambah lagi dengan hujan lebat begitu, pemanduan memang sangat perlahan. Dengan badan yang letih, tapi demi keluarga kita teruskan juga.

Kami tiba di Kuantan dah hampir jam 2.00 pagi. Singgah dulu kedai mamak, Adam lapar. Hubby tunggu di kedai. Sampai rumah dah pukul 3.00 pagi. Rasa macam merangkak jer nak naik katil sebab dah penat sangat. Esok paginya, bangun awal dan terus goreng ikan. Hubby memancing di Tg Lumpur sementara menunggu kami tiba. Dapatlah ikan sembilang besar seekor dan ikan gelama yang besar2 3 ekor. Tak larat nak siang malam tu juga, esok paginya baru kita projekkan. Itupun ikan sembilang tu kita terpaksa buang sebab tak sanggup nak projekkan. Maka kami sarapan di rumah dengan ikan gelama goreng sorang seekor..hahahahaha....

Ikut hubby memancing udang sekejap, kita ambil kesempatan untuk sambung tidur. Dapatlah satu jam setengah. Lepas late lunch, kita dengan Adam bergerak balik ke PD pukul 5.00 petang tu. Singgah solat Maghrib di Batu Kikir dan terus kan perjalanan. Tapi Adam dah lapar. Yerlah, dah hampir pukul 9.00. Singgah pula di Ulu Bendul dan makan sekejap. Sampai di PD, melepasi pukul 10.00 malam.

Pagi ni nak bangun tidur, bukan main susah lagi....


Oh, jangan tanya kenapa bersusah payah travel. Kita rasa setiap keluarga ada cara untuk menguruskan keluarga mereka sendiri. Tak mudah menjadi seorang Aziela. Namun kita bersyukur kerana kita masih lagi dilindungi Allah. Semoga semua ini akan berakhir dengan kemanisan Jannah. Amiin.


Owh, hari ni hari Jumaat. Jangan lupa lebihkan selawat.... Insya Allah.



Lagi satu 'owhh', kita pernah postingkan tentang isu puasa sunat di bulan Rejab di SINI.

I rest my case.....

.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink