Isnin, 30 Jun 2014

Dah Selamat.....

Assalamualaikum.....


Kita semua dah selamat menempuh hari ke-2 di bulan Ramadhan. Macam mana puasa anda setakat ini?

Dan kami pun dah selamat berpindah ke Melaka...

Dah pulangkan rumah dalam keadaan yang baik pada tuan rumah. Penyewa yang baru pun happy sebab kami tinggalkan rumah dalam keadaan bersih. Tapi, memang macam nak pengsan lah mengemas...

Bertolak balik ke Melaka dari Kuantan pada Sabtu malam Ahad jam 11.50 malam. Esoknya pukul 9.00 pagi baru sampai Alor Gajah...hahahahahha... apa taknya...dah terlalu letih. Pit stop beberapa kali untuk tidur. Sahur pun di Muadzam....

Sekarang, tengah pening nak mengemas rumah di Melaka pula. Masa ni lah pula washing machine rosak...alahaiii... Nampak gayanya jadi pelanggan setia kedai dobi lah lepas nie....

Ok..ok..duuugaan. Looking at the bigger picture, no more long travelling hours...yesss!



Jumaat, 27 Jun 2014

0-0

Assalamualaikum.....

Sebelum bermulanya Ramadhan tahun ini, saya ingin memohon ampun dan maaf sekiranya ada mana2 tingkah dan bicara yg tersasar....

Kosong-kosonglah yer....

Semoga Ramadhan kita tahun ini lebih baik dari yg sebelumnya...


Khamis, 26 Jun 2014

Selamat Tinggal Kuantan.....

Assalamualaikum.....

Pertama sekali, Alhamdulillah, dashboard dah ok. Haishh...perkara kecik macam ni pun boleh merunsingkan kita kan.... Itu belum lagi nikmat2 lain yang Allah tarik. Ishh....dah dekat Ramadhan, bawa2lah muhasabah diri lebih2 sikit Aziela oiiii....

Second, minggu ni adalah minggu terakhir hubby di Kuantan. Esok pagi, kita dan Adam akan join hubby di Kuantan untuk kosongkan rumah dan pulangkan kunci pada tuan rumah.

Alhamdulillah, hubby kembali ke Melaka. Previous employer dan company request hubby join them back. More or less, remuneration lebih kurang, cuma rumah kami di Melaka akan kembali berpenghuni. Dan kita pun, Insya Allah tak perlu travel jauh2 lagi. Hubby pun boleh jenguk2 Mommy selalu...

Syukur Ya Allah....

Walaubagaimana pun, kami tetap akan rindukan Kuantan. Dah jadi macam kampung halaman sendiri. Plus, negeri2 pantai timur yang lain. Syukurlah kami ni couple yang kaki berjalan. Sanggup berhabis untuk explore instead of untuk benda lain. So, 3 tahun setengah di Kuantan, kami puas jugalah menjelajah. Mungkin ada lebih kurang 30% lagi bahagian yang kami tak berpeluang nak memijak.

Sangat banyak kenangan kami di Kuantan. Dapat parents angkat, memancing udang galah, explore makanan yang sedap2 dan eksotik, dapat menjelajah kampung2, dan sebagainya. Bukan tu jer, di sinilah hubby kena sengat ikan sembilang sampai berumah tangga di hospital, slip disc procedurenya, dan berbagai2 lagi kenangan. Itu belum dikira kejadian2 kereta rosak kami lagi. Susah payah, jerih perit dan bahagia kami...semuanya ada jejak di sini....

Insya Allah, walaupun dah menetap di Melaka, Kuantan tak mungkin kami lupakan.

Kalau dulu kami terkulat2, terkebil2 nak mencari apa istimewanya Kuantan, apa tarikannya Kuantan...tapi sekarang kami yakin boleh bentangkan tentang indahnya dan manisnya Kuantan. Insya Allah....


Untuk rakan2 yang selalu support kami, terima kasih banyak2....


.

Rabu, 25 Jun 2014

Saya ada masalah dengan dashboard blogspot...uwaaaaa!!!!

Assalamualaikum.....

Dia hanya keluar satu entry dari satu blog saja. Bila klik view more tu, dia tak jadi apa2 pun...statik macam gitu jer. Puas dah godek setting, delete semua spam comments dan sebagainya...tak berjaya juga.

Uwaa...uwaaa....macam mana ni.....?


.

Selasa, 24 Jun 2014

Sata di Kuantan...

Assalamualaikum.....

Ramai yang tak tahu bahawa di Kuantan pun ada sata. Kalau nak cari sata, mesti pergi Kemaman di Terengganu. Macam kitalah juga dulu2. Nak makan sata jer, terpaksa jauh2 pergi ke Kemaman.

Yang sebenarnya, di Tanjung Lumpur, memang femes la pusat hidupan laut celup tepung dan juga sata ni. Salah satunya, kedai Pak Din nie.


Sata yang berderet bersusun sedang di bakar.


Antara kuih muih lain. Haiwan laut celup tepung pun memang ada kat sini... Oh, ketupat palas tu ialah versi goreng yer.... Cekodok pisang yg hitam legam tu sangat marvelous. 

Ok...nak order, nak tanya direction, nak tanya menu...tanya jer tokey2 dia nie...


Jumaat, 20 Jun 2014

Day Trip to KT and Meeting Old Friend

Assalamualaikum.....

Yang ini, cerita beberapa bulan yang lepas.

Macam biasa, bila dah settle beberapa urusan di Kuantan, kami yg suami isteri ni pergilah merayap di hujung minggu. Kita ajak hubby ke KT. Nak pergi beli serunding. Since tak ada nak kejar apa2, maka kami pun santai2 drive. Masuk Pasar Payang sekejap jer. Terus pergi ke kedai serunding feveret, Serunding Anita nama brand dia. Beli serunding, terus balik semula. Beli buah kedondong yang dijual oleh seorang makcik di kaki lima setengah kilo. Hubby yang nak...kita tak makan buah masam2 nie.

Lepas tu, kita ajak hubby cari Mengabang Telipot dan makan hidupan laut celup tepung. Ada sorang opismate kita orang situ, so dia kata ada satu kedai lain yang lebih sedap dan lebih toyyiban dari warung Pak Nong tu...hehehehhe. So, memang niat nak bypass warung Pak Nong. Tapi, bila ke situ, kami dan meraban-raban. Tak tau apa nama kedai, kedai mana yang ada menu hidupan laut celup sotong nie. Tapi, nampak lah Warung Pak Nong. Well, takkan nak balik tangan kosong kan... So, kami terus parking dan cari table. Baru pukul 4.00 masa tu. So, masih ada meja kosong.


Ais jagung dan sotong celup tepung serta sedikit keropok lekor

Sotong celup tepung warung Pak Nong
Hubby minum ais jagung tu. Memang sedap. Kita macam biasa, minum ais kosong sampai 3 cawan. Hauss...travel jauh. Hehehhee....  Sotong yang kita ambil nie, besar...kita ambil 2 ekor dan keropok lekor 2.00. Itu jer. Yang lain2 tak ambik sebab takut tak habis. Lagipun dah selalu makan di Kuantan, cuma kami nak test sotong yang femes nie jer.

Sistem di situ, kena beratur dan rebut. Kadang2 tak sempat letak bahan gorengan, dah hilang dah dari senduk. Makanya kena tangkas dan perkasa dalam proses merebut tu. Lepas dah berjaya rebut, sila pergi order air di kaunter air dan tunggu sendiri air anda tu. Self service semua. Potong sotong guna gunting yang disediakan.



Lagi satu, kita nampak ramai orang ambil mee goreng. Nampak macam kosong jer, tapi sebab baru keluar dari kuali, maka berasap lagi lah... Kami kongsi jer suami isteri. Tapi bila makan, Masya Allah...sedapnyaaaa. Habis sepinggan, bukannya banyak pun...hubby pula bangun nak ambik lagi sepinggan. Tapi dah habis la pulak. Kami berdua tergelak dengan situasi tu.


Lepas makan, sambung lagi jalan2, tengok kampung2 orang. Masuk ke resort tempat kami honeymoon selepas kahwen 13 tahun lepas. Dah tak best dah resort tu. Macam terbengkalai jer....

Hubby lepas tu call kawan kerjanya masa di Melaka dulu. Terperanjat mamat tu bila hubby call. Yer la, last kami jumpa dia masa dia kawen 6-7 tahun lepas. Terus dia ajak kami dinner. Kami tunggu dia di Mc D dekat2 dengan Unisza tu lepas Maghrib. Kita dengan hubby pun ambil kesempatan untuk solat di Masjid Unisza tu. Sempatlah dengar ceramah pasal haji di situ...lucu pulak penceramah tu. Meriah rasanya. Sejak hari tu, bila lalu KT, hubby mesti ajak singgah masjid tu lagi...

Bila dah jumpa kawan hubby, dia bawa kami ke sebuah restoran. Namanya NR Cafe di Jalan Tok Jembal. Kawan hubby bawa anak isterinya sekali. Sekali sekala, mereka balik juga ke Melaka. Walaupun KT ialah kampung si isteri, tapi mereka tetap rindukan makanan di Melaka...hahahahha.


Antara keratan akhbar mengenai cafe tersebut

Again, sotong celup tepung. Nampak best kan...memang sedap. Tapi kita dah kenyang makan di warung Pak Nong. 

Siakap 3 rasa... Sedap juga

Kangkung untuk kita dan tomyam untuk semua

Hubby bersama kawannya dan keluarga beliau. Hubby pula tak nampak...

Kawasan dalam restoran. Next time nak try western food pula. Nampak macam ramai yang datang utk makan western dishes jer...

Hubby dan sahabatnya, Azrul. 

Malam tu juga, kami terus balik ke Kuantan. Tiba di Kuantan, kami lepak2 lagi sambil minum2. Santai jer kan. Dulu masa mula2 pindah Kuantan, bila nak pergi KT tu rasa macam jauhhh sangat. Bila dah biasa, kami dah pandai anggarkan waktu perjalanan, barulah rasa relax....

Entah kenapa, sentiasa rasa rindu dengan negeri2 di pantai timur nie. 




.

Khamis, 19 Jun 2014

Asal Usul Kuaci Biji Bunga Matahari

Assalamualaikum.....

Adik ipar kita ada bela hamster dua ekor. Sebelum dia masuk kerja tahun lepas, dia tinggal di Melaka dengan hamster2 dia tu. So, makanan hamster kan banyak kuaci. Bila mommy sapu rumah, habuk2 kuaci dan serpihan kuaci tu, mommy taburkan jer di pangkal pokok rambutan mommy yang masih kecil. Sebulan kemudian tiba2 mommy perasan yang ada pokok baru tumbuh. Mommy biarkan, rupa2nya pokok bunga matahari. Wah, terperanjatlah kami. Kuaci pecah2 balance hamster makan pun boleh tumbuh jadi pokok?

Baru2 ni, pokok tu dah berbunga. Kita baru tahu yang sebatang pokok, ada sekuntum bunga jer. Betul ke? Hubby yang cakap. Lepas tu hubby tunjuk kuaci dari dalam bunga matahari tu...


Nampak tak biji kuaci? Ini kuaci di tengah kelopak bunga tau...

Nampak bunganya? Bila bunga matahari dah kering dan 'tua' barulah boleh di ambil kuacinya. 

Sama macam kuaci yang kita beli selalu tu kan....

Kami merasa makan kuaci mentah... Lemak..

Kita lebih suka kuaci biji bunga matahari berbanding kuaci biji labu. Kuaci biji labu tu kalau gigit nak kupas, dia selalu jadi penyek. Bukan main susah lagi nak makan. 

Ada sesiapa lagi yang tahu macam mana kuaci biji bunga matahari di dapati? Ker, kita sorang jer yang jakun? Hahahahahhaa.....






Rabu, 18 Jun 2014

WW: Coffee Break

Assalamualaikum.....


Selasa, 17 Jun 2014

RSMY Naan dan Beriyani

Assalamualaikum.....

Alhamdulillah, dah dapat rehat dah malam tadi. Tapi of course belum betul2 bertenaga semula. Biasanya selepas 2 malam tidur cukup dan berehat, barulah kembali normal.

Pagi ni dah meredah kesesakan jalan raya di KL untuk ke beberapa tempat untuk urusan syarikat. Ada kes besar yang sedang kami hadapi. Mungkin petugas yang bermasalah ni terpaksa ditamatkan perkhidmatannya. Nanti kalau dah lega, kita akan share. Insya Allah.

Hari ni nak review naan cheese yang terkenal di Restoran RSMY yang terletak di Jalan Medan Tunku di KL ni. Senang jer nak cari kan. Masuk simpang nak menghala jalan TAR, tapi cepat2 masuk simpang kecil sebelah kiri. Restoran ni di belakang bangunan Jobstreet.

Kita ajak hubby try food kat sini. Kebetulan hubby cuti masa tu.

Kami order naan cheese sekeping dan lauk apa entah, dah lupa. 

Nampak cheesenya yang tebal melekat?


Nampak ketebalan cheese?

Nampak tali2 cheese?

Kena makan masa panas. Kalau dah sejuk, macam makan getah. Minta maaf, bukan taste kami. Memang cheesenya tebal, tapi cheesenya bukan jenis yang kami suka. Tak rasa susunya, tapi lebih kepada rasa getah chewing gum.

However, lauk yang kami order untuk cicah naan tu menyelamatkan rezeki kami malam tu. Sedappp sangat. Bila ada lauk cicah tu, barulah rasa lancar jer nak mengunyah dan menelan.

Ini ruang dalaman restoran. Bukan main ramai lagi yang makan naan cheese. 

Hubby pilih nasi beriyani kambing...

Patutlah nama restoran nie, Beriyani House. Beriyani dia memang sangat sedap. Sangat lembut, beras panjang yang tak patah2, telur rebus sebiji, kambingnya sangat lembut dan penuh perisa.

Akhirnya, tinggal tulang dan pinggan yang licin. 

Akhirnya, kami buat keputusan yang kami akan datang lagi, tapi untuk makan beriyani dia yang marbeles....


.

Isnin, 16 Jun 2014

Monday is Wobbly Day

Assalamualaikum.....


Last weekend I had another busy weekend. It was tiring. Sucked up my total energy plus the spare tanks energy. Saturday we were in Johor. Travelling from Malacca, to Muar, Mersing and JB again. Sunday was in PD. Had relative came, 3 full with passengers cars and it was unplanned. I thought I could get some rest, but it didn't happen. I need to cook, to clean up, to prepare dishes.... and at night there was a small kenduri at aunt's house so that I need to run there to help too. I only reach home with Mak at 1.00 AM. Managed to crawl on my bed at 2.00 Am and this morning I came to work as usual.

I am drop dead sleepy and tired. I need a break.... Please help...


Jumaat, 13 Jun 2014

Saya Mohon Perhatian Dari Pembaca.....

Assalamualaikum.....

Blogger senior yang amat saya hormati iaitu Kak Ida daripada blog yang terkenal, 1001 Resepi telah pun berkongsikan kisah tentang sebuah rumah anak yatim dan miskin tegar yang amat memerlukan sumbangan kita semua. Saya tidak memaksa kerana saya faham tidak semua antara kita yang mempunyai kebebasan kewangan. Tetapi, saya mohon. Dengan seikhlas hati anda yang ingin menyumbang, kalaupun bukan wang ringgit atau harta benda, tetapi bantu kami untuk menyebarkan maklumat ini pun dah cukup bermakna.

Sempena bulan baik dan penuh berkat, sempena hari baik Nisfu Sya'aban, saya menyeru semua yang ada untuk sama2 membantu. Sedikit maklumat mengenai rumah anak yatim ini yang sempat saya baca dari wordpress page milik Kak Ida juga ialah semua anak2 yang tinggal di sini adalah anak2 miskin tegar dan ada juga yang datang dari keluarga yang berpecah belah dek kerana kekangan kewangan.

Maka mereka ini, hidup seadanya saja... Setakat kemampuan insan mulia yang sudi untuk menjaga dan menyekolahkan mereka. Kalau baca dari rencana Kak Ida, Kak Ida bukannya mohon sumbangan wang, tetapi lebih kepada pakaian, kasut dan barang2 keperluan yang lain.

Sedikit gambar dari Kak Ida adalah seperti berikut :

20140525_153609

Rak Kasut yang dah hampir roboh



20140525_151601

Kanak2 yang suci dan perlukan kasih sayang kita semua... disinilah mereka makan dan di sini jugalah mereka belajar...


20140525_153159

Antara stok makanan seadanya......


Sempena menjelangnya bulan Ramadhan ini, kita setiap hari berpuasa dengan selesa, berbuka sampai tak habis makan dan dibuang dalam tong sampah, apa salahnya pembaziran itu kita salurkan sedikit ke sini.

Untuk membaca artikel penuh ini, anda boleh klik link di bawah ini :

http://ida1001coretan.wordpress.com/2014/06/05/anak-yatim-dan-miskin/



Atau, boleh hubungi Kak Ida melalui e-mail beliau untuk menyumbang...

ida-1001resepi@hotmail.com




Atas perhatian anda kerana membaca entry ini sehingga habis, saya ucapkan ribuan terima kasih. Jazakallah...


.

Welcome, Mohd Darwish

Assalamualaikum.....



Alhamdulillah, my brother in-law's first son was born on 6th June 2014, about a week ago. His 3rd biological child and his 5th child. We went to visit them last Saturday. Mommy was happy. We were happy.

He was named as Mohd Darwish. Welcome darling...may you become a great man someday... Amiin.



.


Khamis, 12 Jun 2014

Warkah Buat Isteri

Assalamualaikum.....



Siapa yang dah ada buku ni? Kalau belum ada, cubalah untuk adakan. Kita dah baca...memang apa yang ada di blog beliau ada juga di dalam buku ni. Cuma, dengan adanya buku ni, ianya boleh dikongsi dengan rakan2 lain, atau ahli keluarga. Berkongsi buku ini, bermakna kita turut sama berkongsi ilmu pengetahuan yang dikongsikan oleh penulis.

Sesiapa yang nak petua kebahagiaan rumahtangga, hak2 isteri dan hak2 suami, silalah baca dan fahamkan betul2. Insya Allah, banyak sungguh pengajaran yang dikongsikan di sini....


.

Adam's 12th Lobster Birthday Dinner

Assalamualaikum.....


My boy turned 12 last Monday of 9th June. He is a big boy now. The weekend before his birthday, we again had a long trip to Kelantan and Terengganu. Our target was to bring him to Kuala Dungun so that he could enjoy the delicious tomyam kelapa that I have bragged about before. Sadly, we arrived there at 11.00pm. And that was during school holidays. So, everything gone...finished. All types of seafood has been cleared from the counter. Whats left were the regular tomyam, the fried rice and all types of fried noodles.

However, there was a big lobster on the counter. That was the only seafood left. The owner came to us. Both the husband and wife. Took our order and proposed the lobster. But we were quite reluctant since it was a really big lobster. It weighed more than 3kg. And we were only a small family of 3. But after short discussions, then we decided to try it. Why not we try the Kuala Dungun's lobster this time. The taste might vary from other place's lobster.

We requested the cook to divide the lobster into 2 and cook 2 different dish. So we had a half lobster cooked with a new menu named Pat Pong Curry and the other half was left baked with spices or sambal. We ordered a regular tomyam to go with the white rice.

 Adam with the Pat Pong Curry lobster though he was quite sleepy and tired for we just had a very long day before that. I can see that he didn't really enjoy the dish. He was ok with the dinner, but not excited about it. His eyes told me that "What's so special of having this lobster?", but he kept it within himself. I know he did appreciate our effort to make it special for him.


 This is the regular grilled lobster with spices or sambal. We didn't touch this at all. We asked the shop to tapau (pack) this so that we can bring it home.

The empty shell after we finished the Pat Pong Curry Lobster. We managed to finished the whole half of it. 


Pat Pong Curry Lobster of Restoran Seri Warisan, Kuala Dungun.

It goes great with plain white rice. I can't really describe the taste. The Pat Pong is a combination of a mild curry taste with 3 rasa cooking style and with a blend of paprik taste. So, you may have a rough idea about the taste. Personally, we found the lobster was very meaty until you thought can't take another meat in your life. That you had enough of it.

Since it was cooked Thai's style, we thought we might prefer it to be grilled or baked western style. Penang will be the best place to hunt for Western style lobster. For the time being, Alhamdulillah, the birthday dinner went well.

Oh, the price... In JB, the price hikes up to RM160 per kg, but here in Dungun it costs us about RM100 per kg. I know...I know... It was wayyyy much more cheaper in Sabah and Sarawak. At times it only costs you less than RM10.00 per kg for lobsters. But bear in mind, this lobster was not in our plan. We targetted for tomyam kelapa, but end up we had the lobster... Still, it was a memorable birthday dinner for Adam.





.

Rabu, 11 Jun 2014

WW : Keluarga Ikan

Assalamualaikum.....



Bapak Ikan, Mak Ikan dan Anak Ikan....

Ikan Gelamaaaaa mak iloiii-iloiiii.

Selasa, 10 Jun 2014

Telok Cempedak, Kuantan

Assalamualaikum.....

How are you? It's school holidays, so I assume most of you are having a breakaway with the kids.

I have just realized that all through out 3.5 years of hubby residing and working in Kuantan, I do not have any pictures of Telok Cempedak. So I drop by at this place on my own while hubby was working so that I can at least have a few pics of the pictures.

Pantai Telok Cempedak has been upgraded by the town council. It used to be a plain beach with trees and bushes with a few stalls for various food and delicacies. But now it is a modern recreation place. A few 24hours fast food outlet operating here and live up the nights in Kuantan. 

On the left is the food courts and restaurants. The public toilet is clean and big, the food choices is a lot and a lot of benches under the tree for you to chill down. However, I tried the food a few times here, but I decided that I would prefer to eat first before I come, or bring my own food here.

Can you see the sea? This is at 10.00 am. 

Another project is going on at the beach. 

Among the food stalls.

There is another part of the beach. But to go there, you have to walk on a special wooden trail along the shore. There is a few pit stops along the walkway and you will be accompanied by a lot of monkeys. So if you plan to enjoy the natural beauty of the beach, please make sure that you zip up your foods and drinks in your beg if you don't want to share it with these clever monkeys. 



This monkey drink direct from the can. 


Thus, enjoy your holiday, friends.....





.

Khamis, 5 Jun 2014

Perjalanan Pulang Tapi Singgah Untuk Tom Yam Kelapa Dungun

Assalamualaikum.....

Entry terakhir untuk trip KB.

Lepas makan di Nasi Ulam Cikgu tu, kami terus bergerak pulang. Merentas Kelantan, tapi kami decided untuk lalu Tok Bali. Singgah di pasar nelayan di Tok Bali. Kita dengan Mommy beli ikan masin dan ikan pekasam sebab nampak segar dan elok jer. Jalan2 lagi, tengok2 pantai dan kawasan sekitar. Singgah pula untuk hubby mengurut sekejap di kawasan rehat apa entah namanya tu, dah lupa. Kawasan rehat dari Tok Bali menghala ke Terengganu tu. Lepas dapat massage seluruh badan, hubby bersemangat semula nak drive.

Lepas tu, terus ke KT. Singgah beli keropok lekor dan keropok. Perut dah berkeriuk. So, makan ketupat palas yang beli di Pasar Siti Khadijah tadi tu. Menyesal la pula beli sikit. Sedap rupanyaa.... perut pun lapar. Hari dah mula menginjak petang. Kami gigih juga teruskan perjalanan. Sehinggalah kami tiba di Dungun jam 6 petang tu. Sebenarnya boleh jer sampai lebih awal, tapi tak naklah ikut Permaisuri dan masuk highway sebab nanti tak nampak pula keindahan pantai2 tu kan. Bukan senang nak bawa mereka datang lagi.

Anyway, Alhamdulillah, kedai dah buka. Ngam2 kami tiba dalam cuaca yang dah redup. Lepak sambil di hembus bayu laut. Badan dah letih, perut dah lapar, tapi di kipas angin laut, terasa segar sedikit.

Kami order makanan terus.


Yang pasti, tom yam kelapa ialah menu wajib. Inilah yang kami kejar sebab nak bagi Mommy dan mereka rasa tom yam ni. Kali ni kami pesan suruh tukang masak buat lubang besar sikit sebab selalunya tak muat senduk. Nak ceduk tom yam susah sikit.



Ha, akur perintah kan. Memang dia buat lubang besar. Barulah selesa nak ceduk tom yam dan korek isi kelapa muda tu.

Sayur tak boleh tinggal. Sayur campur jer, tapi diorang campurkan seafood sekali, bukan campuran sayur jer. So, terasalah manisnya.


Inilah rupa tomyam kelapa tu bila dah masuk mangkuk. Tapi yang tak bestnya, kita order tom yam kelapa seafood, tapi dia tetap campurkan ayam. Hmm...kita sebenarnya cuba untuk tak makan seafood dengan makanan darat ni. Tak perlah...jangan membazir. Yang penting, tom yam nie sedap. Nampak tak isi kelapa muda tu? Sedapnyaaa.... Tom yam yang masam2 dan pedas, tapi bila di campurkan dengan air kelapa muda yang manis dan lemak tu, segala rasa tu blend dan neutralized dengan baik sekali. So, ada rasa lemak sikit, manis2 air kelapa, masam2 limau purut, kesegaran serai, pedas menyelerakan cili dan of course kesegaran seafood. Hatta isi ayam tu pun menyerap segala rasa kuah tu.


Of courselah ada ikan. Ikan biasa jer. Siakap masak 3 rasa. Kali ni sedap lah pula ikan dia. Agaknya dulu tu tukang masaknya dah letih kot sebab dah malam. Tengok gambar pun dah boleh nampak ikan tu sedap kan. Yes, gambar ni tak menipu, memang sedap masakan ikannya kali ni. Nampak tak kuahnya pekat. Itu bukan ladungan minyak yer, tapi memang kuah sosnya yang pekat dan terasa jus nenas dan cili serta rempah bergabung. 


Last but not least, order juga air duyung dari kedai Putera Duyung sebelahnya. Sedap. Kami masih gagal detect apa campuran lengkap untuk air nie. Ada air oren, ada laici, ada apa entah lagi. Hisshhh...., memang unik betul lah.... Hanya order 3 gelas. Kita rasa hubby punya jer sebab kita perlu minum air kosong dengan banyak. Travel jauh, kalau kurang air kosong, macam2 lah masalah nanti.


Restoran Seri Warisan

Next time datang Kuala Dungun, jangan lupa singgah di sini. Restoran Duyung di sebelahnya saja. Datang awal sikit lah...kalau cuti sekolah nie lagilah ramai orang... Kalau datang lambat, takut seafood semua yillekk..

Kami bergerak semula selepas Maghrib. Tiba di Kuantan dalam jam 10.00 malam, tapi tak singgah rumah pun. Teruskan perjalanan ke Melaka terus. Tiba di Melaka dah jam 2.00 pagi. Penat sangat, tapi sangat berpuas hati. Sekali lagi kita dengan hubby puas hati sebab dapat bawa Mommy pergi jalan2. Dapat belanja family dan dapat menggembirakan mereka.

Kalau ada rezeki lebih, kami teringin nak bawa family bercuti dalam keadaan yang santai, teratur dan luxury sikit. Insya Allah.....







.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink