Isnin, 29 Disember 2014

Banjir, Kapal Terbang. Semuanya Ujian dan Amaran

Assalamualaikum.....

Banjir dan kehilangan kapal terbang lagi sekali. Rasanya dalam tempoh setahun, kedua2 peristiwa ini berulang terjadi di Malaysia. Yang penting, bersabarlah kita. Redha sepertimana yang dituntut dalam Islam. Muhasabah diri kembali. Bab muhasabah ni, sangat personal. Terpulang kepada individual apa penilaian mereka terrhadap dosa dan pahala masing2.

Kehilangan kapal terbang, menarik perhatian seluruh dunia. Nama Malaysia terkenal kerana peristiwa ini. Banjir pula mungkin telah mengorbankan lebih ramai nyawa dari yang terlibat dengan nahas kapal terbang, tapi tidaklah menjadi isu hangat dunia ketika ini.

Anyway, kita rasa usaha membantu mangsa-mangsa banjir ini tidak cukup lagi. Untuk mereka2 yang berupaya membantu kerana mereka terlibat secara langsung atau kebetulan mereka berada hampir dengan kawasan kejadian, kita percaya mereka lelah dan kecewa. Lelah kerana sangat banyak tenaga dan bantuan fizikal lain yang diperlukan namun kecewa kerana nampaknya seperti rakyat Malaysia yang lain hanya memandang.

Kita berada di kalangan rakyat yang tidak mendapat maklumat yang mencukupi. Untungnya sedikit, kerana kita bernaung di bawah syarikat. Sumbangan peribadi boleh ditumpangkan kepada syarikat juga. Beberapa syarikat korporat lain seperti Astro dan Media Prima juga menggunakan kelebihan mereka untuk membuka peluang kepada masyarakat untuk turut sama membantu.

Tapi, tempat pengumpulan barang untuk dihantar, bukankah bagus kalau dilakukan secara sistematik seperti titah Sultan Pahang?

Katalah ada penduduk luar bandar di kawasan yang kering tanpa banjir ingin menderma pakaian dan sebagainya, takkan daripada Felda Pasir Besar di ceruk Negeri Sembilan kena datang ke tesco di Puchong semata2 sebab nak dermakan sebungkus pakaian? Walhal, walaupun sebungkus pakaian, ianya sangat bernilai untuk mangsa banjir di sana.

Mungkin boleh dipusatkan satu tempat untuk penghantaran barang. Jadi, rakyat marhain boleh membantu. Seperti contoh, sebuah kampung beri satu lori sumbangan dan hantar ke pusatnya di daerah dan seterusnya ke pusat penghantaran bantuan. Lebih teratur dan lebih bermanfaat dan pantas.

Sukarelawan pula, ibu bapa yang ada anak2 lepasan SPM yang bercuti, apa salahnya lepaskan mereka untuk buat amal. Bantu menyusun dan menkategorikan barang derma agar mudah di agihkan. Sebagai balasan, anak2 ini boleh diberikan sijil penghargaan atau mungkin boleh digantikan kerja sukarela ini dengan PLKN. Sesiapa yang menjalankan tugas ini, tak perlu ke PLKN lagi. Graduated dari PLKN contohnya....

Kita rasa, kalau setiap keluarga...setiaaaap keluarga di dalam negara, menderma cuma sepersalinan bagi setiap orang ahli keluarganya, ini sudah cukup bagus. Bayangkan kalau keluarga anda kena bersedia untuk banjir, apa yang perlu ada. Contoh, untuk isteri, kena ada pakaian dalam, baju dan tuala. Untul suami, mesti ada pakaian dan torchlight serta lighter. Untuk anak, mesti ada selimut selain pakaian dan pampers. Wet tissue pun boleh diselitkan sekali. Kalau semua menyumbang, setiap mangsa banjir boleh terima lebih kurang 3-5 set setiap sorang. Cukup kan....?

Ok...kita semua bantulah apa yang terdaya yer. Be creative.

Ujian untuk semua mangsa dan kita yang berada disekitarnya juga. Amaran juga secara tidak langsung. Jangan buat tak endah dengan kuasa Allah. Bila2 masa kita semua akan dihancurkan. Maka apakah cukup bekalan yang ada sekarang?

Paling penting, bersyukurlah. Kita rasa menyampaaaaaahhhhh sangat kalau waktu sekarang dengar orang Islam yang merunguttt dengan mulut herot, dengan muka masam berkata seperti ini : "Asyikk hujaaaaan jer. tak berenti2 langsung hujan ni. Eiii...apasal la asyik hujan jer?"
Bila dengar rungutan macam ni, memang rasa nak lempang kuat2 berdas2. Sedar diri sikit! Ko boleh nak menyampah ke kalau Allah turunkan hujan? Habis yang masa kemarau kau mulut herot juga, tangan mengipas muka konon panas sangat...takder hujan langsung...kering melekat sebagainya pun ko komplen juga.

Nak seimbang? Bila nak hujan, hujan datang...bila nak sunshine, matahari menyinar? Collect pahala bebanyak. Nanti masuk syurga, semua tu ko boleh dapat.

Ok...bawa bersabar, Aziela.... Astaghfirullahhhh....


Kita nak bersedia shopping untuk bantuan mangsa banjir untuk menggantikan alatan rumah yang rosak. Syarikat kami mungkin menyumbang rice cooker atau dapur gas 2 tungku....

In Sha Allah....



.

Rabu, 24 Disember 2014

Graduation Day of Kolej Kesihatan Malaysia


And here is the day. The day of my SIL's graduation day. We went to Ipoh for this occasion. She finished her study and exam on December last year. Two months later she received instruction to start her duty as the staffnurse in the General Hospital of KL. We were sad and happy at the same time. Happy that she is finally accomplished our wish and sad because the person who wants her to be a nurse the most has passed away, 1 month before she reached the end.


Only 2 persons were allowed for each student. Hubby forced me to go in with Mommy though I think he was the one who suppossed to be in the hall for he is the brother. But he didn't want...he was willing to stay with Adam and Firdaus outside. SIL's session started at 3.00pm. We started our que at 2.30 pm. It was an uncivilized situation. It was weird because most of the audiences were the matured adult..and some were at their golden age. But they pushed each other like there was nobody business. The line was there, but no once controlled it.

I think, being a typical Malaysian, the organizer needs to arrange a seating system with a proper facility.


I was among the crowd with mommy. Can you see people sitting at the upper level on the left? Those were the students. They were the choir group. They sang a few songs..motivational and beautifully. Salute for the instructors.


Our small family....

.

Selasa, 23 Disember 2014

Nasi Vanggey di Ipoh

Assalamualaikum.....

Lepas balik dari Kuala Kangsar, kami berehat di homestay sekejap. Selepas solat Maghrib, baru keluar semula. Nak cuba cari Nasi Vanggey yang disebut2 sebagai nasi ganja. Mungkin kerana sedap sangat sehingga jadi ketagihan di kalangan peminatnya, maka itulah yang dikatakan sebagai ganja kot. Dan sebab itulah juga ianya menarik ramai pengunjung kerana nak mengesahkan bahawa ianya memang betul sedap ke?

Alhamdulillah di Ipoh ni, Waze memang boleh diharap. Kami ikut Waze, susup sasap celah2 lorong mencari restorannya. Memang kita sengaja cari restorannya sebab tak nak bersesak beratur tengah panas sebab bawa Mommy dan budak2. Disini pun beratur juga, tapi beratur dalam keadaan yang selesalah sikit.

Kedainya besar, bersih dan tersusun. Bolehla.... Beratur dan nasi serta lauk disendukkan oleh pekerjanya. Kita hanya tunjuk, angguk dan geleng. Tapi part geleng tu, pekerja tu biasanya tak nampak. Kalau tak nak sesuatu lauk tu, kena cakap kuat2. Kalau tak, habis segala lauk yang dipamerkan tu penuh dimasukkan dalam pinggan. Lepas tu sendiri mau ingat masa nak bayar ye...hahahaha.



Kita tak sempat snap gambar pinggan sendiri. Terlupa. Bila dah separuh makan, baru teringat...model depan mata jer la jadi bahan.

Adam ambil lauk ayam dan sotong. Kita ambil lauk ayam dan telur masin. Kami semua lauk lebih kurang sama je. Ambil juga papedom dua bungkus.

Memang tak dinafikan, karinya memang sedap. Ayam rasa seperti biasa jer... Lagipun malam tu kami tak dapat rezeki nak makan ayam goreng berempah dia. Dapat makan ayam madu jer. Sambal kelapa yang dijadikan trademark istimewa tu pun dah habis. Aduhai...macam nak suruh datang lagi jer kan...hahahaha.

Memang selesa dan puas hati makan di situ. Kami bayar 99.50 untuk 6 orang makan. standard la...bila angguk pada pekerja dia tanda setuju lauk sotong, dia ambil 2-3 ekor sotong. sotong sekor 4.00. Darab 3, campur dengan ayam dan telur masin..hahahaha.

Tapi, memang nak kena datang lagi. Kena try ayam gorengnya dengan sambalnya yang special tu.



Nota : Adam gagal dalam permohonan ke SBPnya hari ni. Tapi dia ok jer.. Masuk sekolah harian biasa di PD, dapat bergonjeng kembali dengan kawan2nya...


.


Isnin, 22 Disember 2014

Laksa Medan Laksa Kuala Kangsar

Assalamualaikum.....

Banyaknya perkataan laksa dalam tajuk tu yer... Macam bergema pulak kan. Laksa..laksa...laksa.....hehehehe.

Anyway, since kita tak buat persediaan awal, maka google tempat laksa pun kelam kabut jer. Dah ler Waze masa tu tak membantu langsung...cisss. Dalam pada kehulu ke hilir tu, kami jumpa juga akhirnya Medan Laksa dan Cendol. Walaupun tau tak ramai orang yang datang ke sini, tapi tempat yang sedap tu kami tak jumpa....uwaaa! Habis dah berputar dalam bandar KK tu...

Jadi, marilah kita rasa laksa disitu. Nak merasa laksa Kuala Kangsar, katanya kan.

Kita dengan Mommy dan hero 2 orang tu merayap cari toilet dulu sebelum tu. Punyalaaaaa jauhnya dari Medan Laksa tu. Jenuh susup sasap. So, bila tiba di Medan Laksa, hubby dah makan laksa. Tinggal itulah, dalam mangkuk tu. Kita dengan Mommy rasa sorang sesudu. Kalau sedap, bolehlah order. Tapi, yang kami order tu, agak kurang menepati kehendak. Cair bair. Rasa pun kurang kick. So, tak jadi order. Sementara tu, order cendol.

Nampak tak cendol kat atas tu? Ha, ini cendol, fully recommended. Giler sedap. Kalah cendol Melaka okeh....! Cendol di gerai No. 8. Jangan lupa, ok!

Since paginya tu kami hanya makan mee kicap dan mee kari je, perut memang lapar. Nasi campur semua, takder kat situ. So, terpaksa makan semua yang berunsurkan mee saja lah.


Kita order char kuay tiaw. Walaweiii.....sedap bangaatttt. Kalau nak kata tengah lapar, laksa tadi tak pula rasa sedap. So, betullah char kuay tiaw ni sedap. Nampak jer hitam, tapi rasa dia sedap. Lemak, dan wangi. Kuay tiaw yang disimbah kuah tu licin jer masuk tekak. Tauge tu segar dan juicy. Telur tu tiga suku masak...perfect! Rasa macam tak puas jer makan sepiring sepinggan ni. Nasib baiklah mak mentuaku ada...so, terkawal lah sikit nafsu tu.


Dalam pada tu, kami order sepinggan pasembor yang basic. Sajer nak rasa. Kat Penang tak dapat juga puas JJCM, so Perak pun Perak lah.... Eh, not bad rupanya pasembor dia...memang sedap. Ke, sebab kami makan berlima sepinggan ni, tak tau lah... Memang sedap.

Tapi hati kecil masih tak berpuas hati. Lain kali kena datang lagi, cari laksa yang lebih sedap. Nak cari kedai makan yang sedap di Tasik Raban tu sebab nak makan ikan2 eksotik. Nak juga pergi Penang lagi untuk JJCM. Tunggulah bila sampai rezeki kami nanti, Insya Allah....

Kami bungkuskan SIL mee goreng mamak. Sedap juga....Memang puas makan.

Tapi malam tu kami dinner di satu kedai yang popular di Ipoh. Next entry lah cerita....




Nota : Semoga berjaya untuk semua calon yang mengambil keputusan PT3 tahun ni yer.....



.


Jumaat, 19 Disember 2014

Labu Sayong : Kuala Kangsar's Attractions

Assalamualaikum.....

Selepas makan mee kicap, kita ke pajabat biro di Ipoh sekejap. Bertemu dengan petugas di situ, sekadar bertanya khabar dan update beberapa issue dari pihak pengurusan. Lagipun kedai mee kicap tu dekat dengan pejabat cawangan kami. Selesai di pejabat, kami terus hantar SIL ke lokasi graduasi beliau. Ikut waze jer la. Sebelah hospital Tanjung Rambutan jer.

Dalam pada tu, kita punya otak dah berpusing2 mencari idea nak pergi mana. Tanya hubby dengan Mommy...semuanya angkat bahu. Tak tahu...suka hati...ikut jer lah. Adoii...poning mak. Dah la tak prepare. Dulu masa kita outstation ke Ipoh, kita dengan colleague suka beli bahan seramik. Tapi dah tak ingat kat mana. Sudahnya...mari ke Kuala Kangsar.

Kuala Kangsar is a very special place. It has its own personal attractions. It is popularly known for it's labu sayong industry. A clay vase used to keep water for drinks at home. It has been said that drinks kept in the vase turn out to be delicious with a lower temperature than the normal room temperature drinks. So, why not have it one at home? After all, we are Malaysian. I googled the location then.

The range of labu sayong

We found a blog recommended this center. I called the owner and he came right away to pick us from the road side and lead the way. On the way to his shop, we saw many other shops selling the ceramics products and clay products. We lost count on them. It excites us, anyhow. Once we arrived, I was so excited because this is definitely a large shop. Numerous products and all are sooo beautiful. The amazing thing is, the prices are all affordable. Oh my.... You can even find small beautiful clay products from as low as RM3.00!! And of course, there's the hero...the labu sayong. We bought 3 of them.


Me and Mommy. We were so excited.

These are lamps actually. For house furnishings. Hubby bought one...

Multifunction case. You can put stationery or spoon, or even for ashtray...hihihi



They have activity to make your own clay too... None of the boys were willing to be the participant, but they were attracted enough to stand by the maker and watched the process all the way to the finishings. All visitors are welcome to participate.

Please call the number printed on the banner. They will answer your call. Trust me.


.

Khamis, 18 Disember 2014

Mee Kicap Ipoh For Breakfast

Assalamualaikum.....

Done in Penang, we straight away drove to Ipoh that evening. Arrived quite late in Ipoh and we settled down early in the homestay chose by my SIL. We went there for her convocation ceremony. She received a diploma for her nursing study. Currently she is happy being a staffnurse at HKL.

Anyway, the next morning we have to went out early for my SIL needs to attend the rehearsal at the college. Need to send her there and we will proceed with our own activity. I didn't prepare for Ipoh. I was extremely busy before that in the new office in Bangsar. Plus the stress, I really couldn't afford to plan for a good journey. When hubby asked what to have for breakfast, I googled. Yeap...impromptu action. Let it be..as long as I could present something different.

So I came across about this mee kicap. I remember I've seen a tv programme about this mee kicap. We don't have this in Malacca, so let's try.

Mee kicap is directly translated as the soy sauce noodle in English. It is a simple dish so as my expectation hearing just from the name. What is so special about this dish when you simply throw a bunch of yellow noodle on the plate and sprinkle some kicap (soy sauce) on it? So off we went. Oh, we went to the popular Mee Daud Mat Jasak stall. You can google the picture and you can simply key in the direction in your Waze application.



2 of us ordered the mee kari and the rest all requested the mee kicap. I had the mee kari since hubby and Adam has already requested for mee kicap. With this, we can taste each menu for verdict.
 I had Adam's mee kicap in which he had to order another plate because I ate half from his portion, hahahaha. The plain yellow noodle was drenched in a boiled water for a few seconds and they mix the noodle with taugeh (beansprouts). Next, they pour the kicap onto the noodle.

Now, this is what that needed the highlight. The kicap is not simply the kicap from the bottle. Though the color is none other the kicap color, but the taste is totally different. You can taste the mixture of other ingredients in which I can't really detect what. Ok, they definitely blend together the kicap with kitchen stock and onions and garlic. They might have a bit of ginger and probably a few other.

So it beyond expectation. The smooth and thick kicap gravy envelopes each layer of the noodle. It's not bitter at all, not really a salty, just a hit of salty taste and it feels as if you are eating a rich meaty food though you are having a blank mee kicap. Oh yes, the mee kicap accompanied by a bowl of soup. Sort of yong tau fu soup. You han have the normal standard of soup as what you seen in the picture above, or you can go and select your own kueh to have a full bowl of soup to your liking. Mix the soup into the mee kicap and wallah...another new dimension of attractive mee kicap in front of you.


The mee kari is not up to my liking. The gravy is too watery. The bowl was consists of the noodle, taugeh and the gravy with a few pieces of fish cake only.


Luckily they serve this sambal or cooked chili paste in the bottle. It gives a low amount of hot taste, not enough for my tastebud. I need to scoop a few to satisfy and balance my bowl of mee kari.

Adam was happy eating the mee kicap. Me and Mommy had our tasteless mee kari. Both of us agreed that mee kari in this stall is far below expectations.

Anyhow, the mee kicap is the star, anyway. I might come back to Ipoh just to enjoy another round of mee kicap...



.

Rabu, 17 Disember 2014

WW : Teluk Bahang Dam, Penang

Assalamualaikum.....






Note : Beautiful dam...soft breeze and breath taking scenery. 

Isnin, 15 Disember 2014

Temuduga MRSM Yang Mendebarkan

Assalamualaikum.....

Antara keluarga yang menunggu

Alhamdulillah, Adam baru selesai sesi temuduga untuk kemasukan tingkatan 1 ke MRSM tahun 2015 nanti.

Adam memang looking forward untuk belajar di sekolah berasrama. Mungkin kerana dah biasa berjauhan, maka dia tak kisah untuk tinggal di asrama.

Kami mohon aja semua. SBP pun ada, MRSM pun ada...sekolah agama pun ada. Mana yang dapat saja lah. Kalau tak ada yang berjaya pun takper. Plan B kami ialah Adam terus bersekolah di PD.

Semalam kami ke Batu Pahat. Adam terpaksa menjalani ujian di MRSM Batu Pahat. Tempat ujian di NS dan Melaka dah penuh masa kami hantar permohonan.

Untuk MRSM, Adam pilih jurusan dwi sijil iaitu IGSCE. Boleh google. Sukatan pelajaran yang termasuk sekali dengan sukatan pelajaran Cambridge. Risaunya kami kerana takut ianya agak berat untuk Adam. Tapi Adam kata dia ingin mencuba.

Maka sesi Adam pagi tadi adalah ujian Sains, Matematik, Keperibadian, Comprehension dan IQ test. Ujian dijawab di dalam komputer. Tiada ujian bertulis langsung. Sesi temuduga di jalankan dalam Bahasa Inggeris dan ditanya beberapa soalan asas. Ada juga soalan isu semasa iaitu tentang tanah runtuh di CH dan juga tentang AFF Suzuki Cup. Adam juga diberikan petikan ayat AQ untuk diuji kelancaran mengaji.

Ada juga yang Adam teragak2 dan ada juga yang dia sengih jer. Tak apa lah. Apa yang boleh saja lah...

Keputusan akan keluar 20hb Dis ni.... Tunggu sajalah. Apa yang diterima, itu yg terbaik untuk beliau. Insya Allah.




Jumaat, 12 Disember 2014

Penang Short Trip: Buah Pala (Nutmeg)

Assalamualaikum.....


Selepas lunch yang sedap, perut dah mula berat, kelopak mata dah mula berat dan minda pun jadi berat untuk aktif. Tapi kami nak bawa Mommy dan SIL untuk pusing Penang di bahagian Balik Pulau. Maka dari restoran, kami terus ikut jalan belakang pulau dan melalui kampung2 untuk ke kawasan Batu Feringgi.

Sambil2 tu, mata melilau juga cari port laksa janggus, tapi tak nampak pula. Bukan nak makan, cuma nak 'mark' tempat tu sahaja. Dalam pada kami menikmati pemandangan gunung ganang dan lurah gaung tu, tiba2 hubby ternampak satu signboard kecil di tepi jalan untuk pintu masuk ke tenpat memproses buah pala. Hubby terus melencong masuk dalam tu. Tak pernah masuk, so jalan2 saja lah. It could be educational for the kids and for the adults too.

Bila masuk jer, ada satu bangunan usang dari papan yang tersergam di hadapan kami. Oh, jalan nak masuk, agak mencabar sebab kena menurun jalan raya yang curam juga. Driver kena berhati2lah yer...tapi jalan tu pendek jer.

Anyway, kami nampak ada beberapa dulang besar yang di isi dengan buah yang berbiji2 di atas sebuah meja panjang yang lebar. Setiap dulang berisi buah yang berbeza warna.


Ok, siapa tak pernah tengok buah pala? Ini lah buahnya.... Ini buah yang mentah. Dijemur untuk dikeringkan bagi diproses untuk berbagai produk.


Ini Apek. Dia bahasakan dirinya Apek. Tapi kami panggil Uncle, rasa kurang sopan pula nak panggil Apek. Tapi dia rasa lebih mesra kalau kita panggil Apek, maka dalam blog ni, mari kita beramai2 panggil dia Apek.

Di depan Apek ialah buah peringkat2 buah pala yang dalam proses pengeringan. Rasanya ini hanyalah untuk pameran dan education sahaja. Proses sebenarnya dijalankan oleh pekerja2 beliau iaitu penduduk2 kampung yang beragama Islam. Dan beliau juga dalam proses untuk mendapatkan sijil halal dari JAKIM untuk produknya.

Apek ceritakan apakah buah pala. Dari mentah, dari sabut, dari isi, dari buah yang digunakan oleh mat salleh dalam cooking show di asteruk sehinggalah ke bijinya yang boleh dipelbagaikan. Berbagai jenis gred buah pala digunakan untuk berbagai produk.

Selain itu, apek juga tunjukkan jantina buah pala. Yesss....ada jantina yer. Perlu tahu jantina untuk tanam pokoknya. Ditanam dari buah pala female sahaja.


Oh, kilang ni ada siapkan air jus buah pala. First time kami tahu yang buah pala boleh dijadikan jus. Memang percuma untuk tetamu yang datang melawat. Eh, memang sedaplah jus buah pala ni.


Ini kami bersama dengan Apek. Kita yang jadi tukang snap nya. 

Inilah berbagai jenis produk buah pala.
Bakul sebelah kiri atas sekali dan bawahnya ialah buah pala mentah. Yang dalam bakul hijau ialah female dan bakul pink pula ialah male. Err, sendiri boleh tau kot kenapa...hehehehe. Kami dah gelak berdekah2 dah di situ masa Apek explain.

Dalam besen pink sebelah kanan ialah satu keratan rentas buah pala. Kulitnya tu lah yang kita makan jeruk buah pala. Isinya, di sagat dan dimasukkan serbuknya dalam berbagai jenis masakan.

Di dalam bakul pink kecil di sebelah kiri bawah sekali ialah pecahan dari biji yang kualitinya agak kurang baik. Tak boleh eksport untuk jadikan serbuk atau untuk masuk dalam masakan, tapi di stimkan dan dapatkan minyaknya yang akhirnya di pasarkan sebagai balm puah pala dan minyak angin. Memang harum sangat baunya... Bau yang mentah ni pun memang berangin dah rasa. Kami ambil sedikit, Apek bagi semua orang..."Lu simpan dalam keleta. Lu punya keleta banyakkk wangi.." pesanan dari Apek. Memang wangi.


Inilah pokok buah pala. Nampak tak buah pala yang bergantungan?


Ha, sila ambil nama kilang Apek. Nampak tak muka Apek di signboard? Hubby sangat gembira bertemu Apek...hilang terus rasa mengantuk dia...hahahaha

Since kami adalah pengunjung terakhir, Apek suruh ambil semua jus buah pala. Pergi cari botol kosong dalam kereta, tadahlah air jus tu untuk minum2 dalam kereta. 

Oh, tujuan sebenar kami ialah nak cari balm buah pala di Penang ni. Dah masuk kilang Apek, apa lagi..borong laaaa. Beratus juga laa duit yang melayang.....hahahaha. Takper, nak datang bukannya dekat. Balm buah pala ni memang kegemaran kami sekeluarga sejak bertahun2 lagi. Ada kawan di penang ni yang syorkan pada asalnya....hingga mak ayah di PD pun laju jer capai balm ni kalau ada. Kami suka yang warna putih kerana baunya lebih lembut dan kurang menyengat pijarnya. Kalau ada selsema, kembung perut...memang sangatttt mujarab. Loya2 nak muntah pun sangat berkesan lah membantu. 

So, dah pergi sini, tak perlulah kami meredah kesesakan untuk ke Chowrasta... Alhamdulillah.

Lepas tengok Batu Feringgi dari dalam kereta, kami terus masuk highway untuk ke Ipoh pula. Goodbye Penang. We'll be back for more nutmeg balms...hihihihii....


.

Rabu, 10 Disember 2014

WW : Pet Fishes...

Assalamualaikum.....

Note : Hubby's. He went down to Malim river in Malacca with a few friends and they catched the fishes using a piece of net. Now hubby has friends at home.







Selasa, 9 Disember 2014

Penang Short Trip : Makan Tengahari di Pen Mutiara

Assalamualaikum.....

Setelah puas bersantai di bilik hotel...berehat dan bersedia untuk perjalanan yang masih jauh, kami check-out dari hotel tepat jam 2.30 petang. Sukanya..... Masa tu terasa macam masih kenyang jer lagi. Maklumlah, breakfast heavy. Perancangannya, nak lunch kari kepala ikan di Pen Mutiara. Yang kita ingat dulu, Pen Mutiara ni dalam kawasan jeti perikanan..so key in dalam Waze untuk jeti LKIM. Kami berdua kereta ni pusing sana sini, lalu celah lorong sempit segala mengikutkan Waze tu. Sekali entah mana ceruk punya rumah orang dengan warung santai yang dibawanya. Alamaakkkk...tukar..tukar...! Tukar search untuk Pen Mutiara terus...hahahah.. Ada rupanyaaaa! Ceh! So, senang jer lah jumpanya....hihihihi.

Yes, Pen Mutiara ni adalah sebuah restoran yang terletak di dalam kawasan naik ikan. Jadinya, makanan laut mereka memang segar dari ladang lah....

Hubby yang pernah makan disini awalnya kerana di bawa oleh supplier masa audit kilang dulu2. Katanya kari kepala ikan di sini memang sangat sedap.Dan kita pernah di bawa ke sini dulu sekali. Memang kita akui, sedap. Oleh itu, bila bawa Mommy, kami datang lagi ke sini.

Ini lah star of the day. Kari kepala ikan. Karinya tak terlalu pekat dengan rempah. Kuahnya sedang2 elok untuk dinikmati sama ada dengan nasi atau pun sekadar di ratah. Penuh dengan bendi, tomato dan terung. Harum baunya. Ikannya pastilah segar. Dihidangkan dalam belangan periuk tanah. Maka ketika tiba di meja makan, lauk ini masih panas mendidih lagi. Rasa pedas kari yang tidak cair dan tidak juga pekat tu memang sangat memikat selera kami.

Harga hidangan ini bergantung kepada permintaan kita. Untuk berapa orang makan, biasanya. Macam kami hari tu, untuk 6 orang makan, harganya lebih kurang RM80.00++. Hidangan paling kecil adalah untuk 2 orang yang berharga RM38.00++ kalau tak silap. Pada kami, sekali sekala untuk duduk selesa di dalam restoran yang cantik dan berhawa dingin, makanan yang dihidang khas atas permintaan kita semua, harga seperti ini memang berbaloi.

Kami tiba di sini hampir jam 3.00 petang, maka pengunjung telah ramai yang sudah selesai lunch. Itupun, meja kosong tidaklah banyak sangat. Makumlah, cuti sekolah. Tapi lihatlah Adam dan Mak Su nya...tangan masing2 dah mula bersalut kari......


Pastilah kami order lauk lain juga. Dalam gambar di atas ialah terung masak cabai (cili) yang memang sedap. Terungnya pun segar dan 'juicy'. Disebelahnya ialah cili masak cabai (cili) juga. Bukanlah kami ni penggila pedas, tapi masak cabainya tidaklah sampai membunuh usus perut. Cilinya terasa manja2 saja... Yang buat sedap ialah bagaimana mereka menggabungkan bahan2 biasa seperti cili dan bawang dan menghasilkan menu sebegini.

Firdaus the happy boy. Dia ni nampak jer kurus, tapi dia boleh makan 2-3 kali ganda lebih banyak dari Adam, tau. Sebab tu lah tulangnya keras seperti besi... Boleh jadi body guard lepas ni. Mommy dan Ain riang dan rancak berborak. Oh, lupa. Depan Mommy tu kami order udang butter. Satu lagi signature dish di restoran ni. Udang butter yang lemak berkrim...bukan sekadar nampak minyak dari butter menyaluti udang tu, tapi ada daun kari, ada krim yang likat dan sedap rasanya. Manis dan lemak tetapi beraroma daun kari. Tiada telur yang bersarang2 tu, tapi dengan krim itu, isi udang lebih sedap rasanya.

Udangnya adalah udang besar yang saiz XXL tu. Di restoran ni, harga udang bukannya mengikut kiraan timbang, tapi mengikut kuantiti. Udang yang mereka guna memang sama saiz. Harganya ialah RM7.00 seekor udang. Tak kira masak apa sekali pun, harganya tetap sama. Kami order 10 ekor...hahahaha.

Mengikut pengalaman yang lalu, kalau order menu banyak2 pun mesti tak habis. Maka setakat ini sajalah kami order.

Of course kita pun happy bila tengok ahli keluarga yang lain pun happy. Tapi makan tetap makan. Nampak tu, dah lipat lengan baju sampai ke siku. Eheeem...senang nak cedok lauk....hahahaha...

Oh yer, kami order juga air jus asam boi yang sangat sedap satu jug. Tidak masam dan juga tidak terlalu manis. Memang sangat sesuai untuk menghilangkan kelat kari dan pedas rempah. SIL kita nak air bandung..untuk dia segelas dan hubby macam biasa, nescafe tarik segelas. Tapi kami ambil juga air suam satu jug. Banyak minum air betul kami ni kan.

Bila dah kenyang, seperti yang dijangka...tak habis juga. Jangan membazir, mari tapau. Kami minta petugas tolong bungkuskan semua yang ada balance. Terung, ayam, kari ikan tu sendiri dan even nasi putih pun ada. Bungkus semua... Pssst, mereka bungkus dalam bekas tupperware yang proper dan kemas. Dan mereka charge RM0.60 yer. Ada charge juga rupanya.

Total damage masa tu adalah RM280.00++. Errm...boleh tahan lah. Tapi sebenarnya kita dengan hubby bajet bil adalah RM300 ke atas. So, within budget juga. Alhamdulillah....

So, kalau ad sesiapa yang rasa bermurah hati nak belanja family best2 sikit di Pulau Pinang, bolehlah cuba restoran ni yer.

.






Jumaat, 5 Disember 2014

Penang Short Trip : Vistana Penang

Assalamualaikum.....

Firstly, zillion thanx to all wishes for Adam. We are happy and so does he. After the crying session upon the unexpected result, I drove back to office in Bangsar. He came with me. Stayed with me until Friday. And those 2 days, Adam couldn't stop smiling. He said he can't believe it. Was it true...? He kept on questioning me..checking out that he was not dreaming. I laughed everytime he asked. I was flying in the sky seeing his smile. He worked so damn hard for this. And it pays. Though Adam is not a brilliant boy, but at least he gave a shot. A fully loaded gun with bullets to be shot in his war. He was lucky he aimed correctly.

Ok, for that we planned a short Penang trip for him over that weekend. My SIL happenned to be having a convocation on 2nd of Dec, Tuesday. Our family need to be in Ipoh by Sunday because she needs to attend briefing sessions and rehearsals on Monday. Since Saturday was free, we thought that a one night stay in Penang could show some appreciation to the boys.

Oh, remember Adam's cousin, Firdaus? Firdaus successfully gained 3As, 1B and 1D..hahahhaha. He failed his Maths. We tried so many ways to help him in Maths, but we failed. He got B in English which for me is an outstanding achievement by looking at the performance of his school. Even his English teacher was so happy and cried while hugging him. And he got A for his Science. And it still confuses me. How come he can gain A in Science but failed in Maths? I thought Maths is allies with Science?

Anyway, we are happy for both of them. So happy... Their achievements are beyond our targets and achievements. So an extended trips might send them a message that we do appreciate their efforts.

We departed from Malacca quite late that Saturday plus with extremely heavy traffic and heavy rain...we finally checked-in at Vistana Hotel at 11.30pm. Mommy brought home cooked delicacies...a lot. So we just enjoyed the food and enjoyed the comforts of the room. I booked a 3 bedroom suite at Booking.Com. I got a good price. Inclusive of breakfast, we paid less than 100 for each pax.


This is the master bedroom. This was for me and hubby....hehehehe


The living hall. I think they need to add up more sofas... We need family bonding time, right?


The dining hall....


The kitchen. We didn't use it. The kitchen was not up to our expectation. 

They have a small room. It has iron facilities, a small corner for hot drinks facility and it is also a study table. I did my work here and sent my documents to my boss. BUT....my mobile data is much more faster than their wifi. 

The 2 happy boys in their room. This bed is a little bit smaller than queen size bed but bigger that super single bed. Just nice for them.

The second bedroom used by Mommy and my SIL. Each room is attached with private bathroom. So we enjoyed our bathroom moments. Oh...no..no... No mandi bunga because there was no bath tub.

We didn't go out to enjoy Penang that night because we were too exhausted. So we totally enjoyed the room. We went down for breakfast the next morning. Breakfast was ok....but I did experience a better menu and food here during our previous visit.

Adam was happy with his breakfast as long as they serve sausages. Ish..ish..ish....

This is Mommy's plate. Enough rest, comfort in the room and the next morning your tummy growls.... Mommy pushed this plate to me so that I could snap a good picture. Hehehehe

We had good time overall. Adam took some time to swim but he didn't enjoy it. Too many people in the pool, he said. We took more time to rest and kills time since we got a complimentary late check-out at 2.30pm.

Upon checking-out, we went to a place for lunch. I will share the place later.....

Anybody going to Penang?


.




 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink