Jumaat, 30 Januari 2015

Daging lada hitam

Assalamualaikum.....


Gambar gelap...nak cepat masa ni. Saya masa ni ada di Melaka. Hari cuti. Hubby pula sibuk betul dengan kerja. Memang dia ada beberapa perkara penting di pejabat. Hampir setiap hari pulang ke rumah dah larut malam. Kadang2 kami dapat makan bersama, tapi selalunya, dia suruh makan jer dulu sebab takut dia lewat.

Hari kejadian ni, saya call dia dari siang hari untuk confirmkan date dinner kami berdua. Tapi menjelang petang, hubby masih banyak urusan. Katanya, lunch pun dia tak sempat. Dia hanya dapat makan roti sambil menaip dan sambil mesyuarat. Kasihan betul. Saya pula ada masa dan ada bahan masa tu. Maka saya memutuskan untuk masak saja untuk beliau. Maka ini lah, saya masak daging lada hitam untuk hubby, dan sedikit sayur campur. Saya masukkan dalam bekas tupperware dan terus hidupkan kereta. Tiba di hadapan kilang, saya call hubby suruh keluar jumpa saya sekejap. Masa tu jam dah pukul 9.00 malam pun.

terkejut hubby tengok saya bawa bekal untuk beliau. Maka kami dinner date di dalam kereta di depan pondok pengawal di kilang saja. Bahagia juga kan.... Kasihan betul saya lihat...hubby makan sampai licin. Dah selesai makan dan minum, beliau sambung kerja dan saya pulang ke rumah. Dia tiba di rumah lebih kurang pukul 3.00 pagi.

Tak perlu resepi lah yer. Mudah saja saya masaknya. Cuma saya, tambahkan ubi kentang kerana hubby suka potatoes. Walaupun guna daging batang pinang, saya tetap rebuskan untuk pastikan ianya lembut. Adalah satu jam juga merebusnya perlahan2.

Weekend ni, rasa macam nak memasak, walaupun cekodok ikan bilis. Ada cuti panjang kan...KL cuti sampai Selasa dan saya sambung sampai hari Rabu. Rabu tu Adam akan mendaftar di sekolah baru pula. Maka cuti hujung minggu ni perlu buat persediaan terakhir. Takut ada yang tertinggal pula nanti.


.

Rabu, 28 Januari 2015

WW : Practice Makes Perfect

Assalamualaikum.....


So..
Iron up...

Peribadi dan Kerjaya

Assalamualaikum.....

Hari ni saya ada seminar GST yang dikendalikan oleh Kastam. Baru slot kedua, saya dah keluar. Balik pejabat sebab ada urusan dan perkara penting untuk dibincangkan dengan boss. Sekejap lagi, saya akan ke situ untuk masuk seminar semula. Mujurlah lokasi seminar tu tak sampai 5km pun dari pejabat.

Semalam pula saya menghadiri kursus di PJ. Baru habis lunch, rakan sekerja dah wassap, CEO bertanyakan saya. Dengan segera kemas buku dan fail, berdiri dan mohon diri dari tenaga pengajar. Bergegas ke pejabat untuk urusan penting dan urgent semalam. Walaupun jauh, tapi sebab bukan dalam waktu puncak, saya berjaya tiba dipejabat dan menyiapkan tugasan. Alhamdulillah.

Minggu ini pula adalah minggu terakhir Adam bersama kami di rumah. Maka saya berusaha memaksimakan masa bersama dengannya. Tak kiralah bagaimana sibuk pun, saya tetap akan pulang ke PD untuk bersama beliau. Malam ni jer nak balik Melaka untuk ambil borang Adam dari hubby.

Sejak dapat surat tawaran minggu lepas, saya dah menyelesaikan kebanyakan perkara. Saya rasa dalam 70% saya dah siapkan. Tapi bila buat checklist, memerah otak, mencari dalam google dan sebagainya...tarik nafas panjang saya. Banyak rupanya yang saya belum siapkan lagi. Tapi syukurlah yang penting2 tu saya dah selesaikan seperti pemeriksaan kesihatan dan dokumen-dokumen yang perlu. Tapi bayaran yuran, hubby kata dia yang akan bayarkan. Saya harap hubby tidak terlalu sibuk untuk uruskan pembayaran itu.

Bila saya mencari dalam google tentang senarai barang-barang keperluan untuk ke asrama, saya tidak jumpa yang complete. Kebanyakannya adalah sebagai panduan dan bukan secara terperinci. Saya rasa kalau sekiranya ada masa, mungkin saya akan cuba uploadkan senarai yang terperinci khas untuk pelajar lelaki di mrsm. Semoga ada ibu bapa di tahun2 akan datang dapat memanfaatkannya.

Oh, saya rasa kecil hati dengan Adam pagi tadi. Saya memaafkan beliau, namun rasa sedih itu ada sedikit. Maka saya terfikir, berapa banyakkah agaknya saya telah mengecewakan ibu bapa saya, membuatkan mereka sedih dan terguris hati selama ini? Maka saya berazam untuk lebih berbakti kepada mereka walaupun kebahagiaan saya sendiri menjadi galang ganti. Yer, meninggalkan Adam anak tunggal kesayangan saya dengan ibu bapa saya bukannya untuk saya lepas tangan, bukannya untuk menyusahkan ibu bapa saya, tapi kerana itu adalah salah satu faktor kebahagiaan ibu bapa saya. Dan ya, ibu bapa saya mungkin tak sama dengan ibu bapa anda. Jadi tolonglah jangan menghukum tindakan saya sekiranya anda tidak berada di tempat saya.....

.

Isnin, 26 Januari 2015

Keputusan Temuduga MRSM Adam

Assalamualaikum.....

Jumaat, 23 Jan 2015

 12.10 pagi : Bunyi sms masuk di telefon mengejutkan saya dari lena. Tengok sms, dari MARA. Tahniah katanya. Berjaya ke MRSM T1. Sila semak pada 23 Jan 2015 jam 9.00am di http://cms.mrsm.edu.my/ola/checkStatusF1.jsp .
Mata terkebil2. Hati berkata2. Ini betul2 punya ke...atau scam jer ni? Aduhai...nak inform Adam dan mak, terperanjat pula diorang nanti sebab dah tengah malam. Call hubby, tak berangkat callnya. So, berusaha sabarkan hati. Tunggu pukul 9.00 pagi apa2 hal pun. Dah confirm nanti, baru inform. Tapi sepanjang malam sampai ke pagi tu, bukan main susah lagi nak melelapkan mata.

9.00 pagi : Dah setengah jam menunggu di pejabat. Hati berdebak-debuk. Setelah beberapa percubaan, akhirnya benarlah.... Alhamdulillah...

Adam menerima tawaran ke MRSM Kuala Klawang, dalam jurusan IGCSE (International General Certificate of Secondary Examination). Dan MRSM Kuala Klawang ini adalah pilihan pertama beliau. Dengan segera saya print surat tawaran, borang2 dan segala panduan yang ada. Memberikan jawapan untuk menerima tawaran.

10.00 pagi : Terus sibuk dengan urusan kerja. Kebetulan saya memang dah mohon cuti separuh hari, kononnya nak servis tayar kereta. Tapi, bila dapat tawaran ini, maka cuti itu dimanfaatkan untuk Adam.
Sementara itu, telefon pejabat dan telefon bimbit saya asyik berdering saja. Dah tentu Adam yang menelefon kerana ingin bertanya tentang keputusan ini. Pasti rakan2 kelasnya ada yang dah terima sms yang sama. Saya tak pick up langsung pun telefon Adam. Pertama kerana saya sangat sibuk dan mengejar masa. Rasa macam nak terbang balik PD je. Kedua, saya ingin beritahu Adam, mak dan ayah serentak tentang berita gembira ini. Hubby memang dah tahu sedari awal.

2.00 petang : Saya tiba di rumah. Adam tak menyambut saya seperti biasa. Merajuk kata mak sebab saya tak pick up telefon. Mak tanya ada khabar berita tak? Katanya kawan2 Adam di kelas ramai yang dah diterima. Saya pura2 tak tahu. Tapi sambil bertanya dan bersoal jawab, tangan saya mengeluarkan surat tawaran itu. Sambil2 mak bercakap lagi meluahkan rasa tidak sabarnya nak tahu tentang keputusan itu, saya serahkan surat tawaran tu ketangannya.

"Apa ni?" mak tanya.
"Offer letter.." jawab saya
Mak terpinga2....

"Offer letter apa? Dapat kerja lain ke? "
"Kuala Klawang. Register 4 Februari. Ada masa seminggu jer untuk buat persiapan" Jawab saya....

Mak terus menangis sambil tadah tangan mengucap syukur. Ayah terus kesat air mata yang mengalir. Sweet surprise. Mak terus panggil Adam keluar. Adam rupa2nya dah terlena dengan baju solat Jumaat masih tersarung lagi.... Terpisat2 dia cuba nak kembali ke alam nyata. Bila dah sedar sepenuhnya, senyum herot dia.

Alhamdulillah...impian Adam tercapai. Tak dapat SBP, rupa2nya rezeki beliau di MRSM. Sesuatu yang ditunggu2 Adam sejak bertahun lamanya. Dan kebetulan, dia sendiri telah menyertai program lawatan sehari di MRSM K. Klawang ini sendiri. Maka semakin terujalah dia. Bermulalah episod baru untuk Adam selepas ni.

Adam kecewa juga tak dapat SBP awal2 dulu sebab mama dan papa ialah produk SBP. Maka apabila kami suami isteri bercerita tentang sekolah masing2, asrama masing2, membandingkan kehidupan kami berdua, Adam rasa teruja untuk mengalami pengalaman yang sama.

Adam sedia maklum, kehidupan di asrama bukannya sentiasa indah. Dia perlu bersusah payah. Dia perlu struggle. Setakat ni katanya dia bersedia untuk mencuba.

Maka Jumaat petang itu juga saya cuba selesaikan apa yang boleh. Medical check-up, tempah baju uniform dan sebagainya. Sabtu hubby kerja, maka kita sambung urusan Adam. Dari pagi hingga ke petang. Pagi tu pula sakit perut teman baik bulanan tu..aduhhhh. Masa ke klinik, Adam buat medical check-up, mamanya minta injection tahan sakit dan stok ubat agar dapat bertahan bagi menguruskan Adam.

Sehingga hari ni, Alhamdulillah, dah 70% selesai. Ada masa lagi untuk melengkapkan yang selebihnya.

In sya Allah....saya akan kongsikan gambar2 pendaftarannya nanti.....

Kawan2 semua, terima kasih kerana mendoakan Adam....


Akhir kata, maafkan saya sekiranya entry ini kedengaran seperti riak. Saya sendiri serba salah nak upkan entry ini. Takut dicemuh saya riak. Macam2 perkara boleh berlaku sepanjang 5 tahun untuk Adam menghabiskan SPM. Sekiranya Allah nak tarik nikmat, apa2 saja boleh berlaku. Maka saya takut untuk menguar2kan. Tapi saya tempelak diri saya semula. Sangat tidak adil. Segala jerih payah, duka tangis kami semua saya paparkan di sini bagi mendapatkan sekelumit kekuatan dari adik kakak abang di alam maya ini. Maka kenapakah berita gembira ini saya harus nafikan hak sahabat2 semua? Maka inilah hasilnya. Entry ini ialah perkongsian kerana saya anggap kita semua sekeluarga.

Dan juga, tujuan saya berblog adalah untuk berkongsi pengalaman. Manalah tahu nanti2 ada yang google untuk persediaan anak mereka pulak ker kan...?

Yang penting, niat kita harus dibetulkan dulu.

.

Ahad, 25 Januari 2015

Restoran Mayang Sari Steamboat Port Dickson

Assalamualaikum.....

Kejadian yang dah lama berlalu.

Kami adik beradik tong-tong untuk majlis makan malam ni. Kami nak cuba restoran steambot yang ada di PD ni, jadi kami tempah Mayang Sari di Batu 2, bedekatan dengan Bagan Pinang. Pertama kali nak cuba...Ada grill dan steambot.


Kek di taja oleh adik bongsu saya. Surprise, ada wish untuk UPSR Adam juga. Tengkiu soo much.


Steambot di sini bukannya buffet. Ianya adalah set. Jadi kami kena pilih set yang mana. Pilih satu set besar dan satu set kecil. Yang dalam gambar ni ialah set besar.


Ayah baca doa.... 

Secara keseluruhannya, saya tak recommend steambot set ni. Tak banyak isi. Yang penuh dalam dulang ialah tahu dan fish balls di samping mee dan mee hoon. Kuah sup dan tomyamnya juga sangat tidak memikat. Portion yang dikatakan besar itu, hanyalah sedikit. Mujurlah saya tiba awal untuk meninjau persiapan kerana kami telah tempah seminggu awal. Jadi bila saya lihat hanya itu hidangannya, saya cepat2 pergi tinjau menu ala-carte yang lain. Saya pilih ikan untuk dikukus dan sotong untuk goreng tepung. Saya tambah nasi goreng cina untuk 2 hidangan besar lagi. Sekurang2nya tiadalah nampak 'kosong' masjlis tu hidangannya.

Hubby masa ni tak dapat join kerana masih dalam flight pulang dari Bangkok. Lepas habis majlis, saya terus ke KLIA untuk pick-up hubby dengan Adam dan terus pulang ke Melaka. So, saya beritahu hubby, tak ada yang nak di ralatkan kerana tidak berapa kena dengan expectation kami.

Anyway, jadilah untuk get together. InsyaAllah, lain kali, kita plan yang bagus sikit.

.

Khamis, 22 Januari 2015

Responsibility For Your Parents

Assalamualaikum.....

I was listening to the morning talk in the Lite.fm radio channel one morning. At my age, I have switched to this kind of radio station lately. They play the soothing music that I need. Life can be so stressful, so this kind of soothing music does help sometimes. And they have issues and topics which are soo related with our life. Just like that morning when they have this one regular doctor who will be there sharing a medical topic with the listeners. The topic varies from physical medical problem, psychology, health and several others. But on Wednesdays, they have a professional Psychologist named Dr. Paul J.

That morning's topic caught my attention. This one particular listener, a lady called the morning show. She said, she has 3 siblings and they are left with one parent only now. The mother. Of course the mother is now at that old age and she needs a lot of things to be done with help from the children. The mother would always call this lady to send her to the hospital for check-up, to send her to other relatives house, to run her errands and the list goes on. She said she doesn't mind to do all that for her mother, but sometimes it clashes with her own schedule. She got things to do as well and she has her own life for her to run too.

The thing is, whenever she tries to get help from the other siblings, they always give reasons. They have this and that...you name it all. Thus, the mother keeps on depending on her only. She really feels that this is unfair because she has other siblings in which supposed to share the responsibilities as well. So she asked the doctor. What should be the solution?

The doctor got attracted with this topic. Let me try to simplified his advises :

- Keep on nagging at the siblings. Make it frequent and highlight it to them that she needs their help too. Voice out loudly so that the message really planted in the siblings head mind.
- Don't stop talking to the ignorance siblings. Communication is very important.
- IF...all of the above failed to attract their attention, she needs to make it public. She has done all the private probability solutions and that didn't work, she needs to expand the highlights. Tell the other relatives and elders. Of course they will be risks and consequences, but that should be anticipated. This way, you put the social pressure around the ignorance siblings. Let them feel it and let them change the hard way.

Oh, I managed to listen until that part only and couldn't wait to the end of discussions. But I think that is some valuable professional advice that I should share with other people. This case happens everyday in our life. Be it Malays, Chinese, Indians or whatever. We are all human beings and human beings tend to make mistake and tend to be selfish.

As Muslims, taking care of parents is an obligation. It is a must and you are in deep sinful situation if you ignore your parents. It is not only in the circle of social, but it affected your hereafter destinations as well. But yes...again...people forgets. I think it is not a disability to remember, but it is their ability to ignore the facts.

But I wonder....
If they have strong willpower to ignore the norm and facts, why it is so difficult for them to uphold the rights?

.

Rabu, 21 Januari 2015

Mee Racun Batu Pahat

Assalamualaikum.....

Kawan2 blogger saya ramai yang tinggal di Johor. Maka selalulah sampai ke pancaindera saya ni tentang mee racun di Batu Pahat ni. Terutama sekali selepas membaca review daripada blogger kesayangan saya, Kak Sari mengenai mee racun ni. Ada beberapa entry mengenai mee racun ni. Ada DISINI dan DISANA. lepas tu ada pula review dari blogger masakan femes dan anggun, Kak Ita. Kak Ita pun bercerita tentang mee racun juga di SINI.

Makanya, bila menghantar Adam ke Batu Pahat lepas, saya nak juga cuba mee racun ni, tapi ayah dan mak tak berapa berkenan la pula. Saya diamkan dulu. Lepas tu saya cerita dengan hubby, siap tunjuk blog Kak Sari tu. Hubby dah tertarik. Kami pula kebetulan masa tu on the way balik Melaka dari Air Itam. Ok sangatlah. Tapi saya silap, kami tiba disitu jam 3.30 petang...so kedai belum buka walaupun pekerja kedai dah sibuk memasak dengan periuk yang besar2 tu. Saya turun dan tanya, hari ni berniagakah? Kata adik tu, pukul 4.30 baru mula berniaga. Allahhh....frustnya. Saya beritahu hubby, hubby kata tunggu sajalah. Lagipun memang kami keletihan kerana trip ke Air Itam tu. Tak ada nak kejar masa pula tu...dah alang2 sampai di depan kedai. Apa salahnya menunggu.

Oh yer, kami pergi ke cawangan di Jalan Sultanah tu. Yang katanya yang ori dan asli.

Bila cukup masa, kami pun berlenggang keluar... Maklumlah, orang belum ramai lagi. Order mee racun special 2 pinggan untuk saya dan hubby. Saya tak berapa suka kambing sangat, tapi dah sampai, mestilah nak rasa kan.. Untuk Adam yang tak makan daging sebab dia tak suka, dia order nasi goreng kampung saja in which, memang sedap...macam home cook pula nasi goreng kampung tu.

Dalam cuaca hujan renyai2 dan petang yang redup, tibalah hidangan seperti di atas dihadapan kami. Berasap2, melekat melekit dan gah tersergam tulang sum2 kambing yang menyelerakan.

Mula2 sekali, rasa kuahnya..or sosnya. Oh, masam2, manis2 dan pedas2 sikit. Menarik..menarikkk... Terus benamkan garfu dalam longgokan mee yang bersalut sos tu dan tarik tinggi melangit. Tiup duluuuu...panasss. Fuh..fuh..fuhhh...aaauummmm. Allahu Akbar...sedapnya. Sahlah kami dah diracun dengan mee racun ni. Memang sedap. Ada rasa masam2 tomato. Dan bila dibaca, memang mee ni ialah mee kuah tomato sebenarnya, tapi diolah dengan kambing, itu yang istimewa hasilnya.



Setiap pinggan ada 2 ketul tulang ni. Yang bestnya, ada daging2 yang melekat di tulang tu...sangaaatttt lembut dan berjus dan berperisa. Hubby terus attack hero hidangan dulu. Bila dah terang pinggannya tanpa halangan tulang2 yang dah diperangkan sehingga ke isi dalamnya, barulah hubby makan meenya pula.

Ini pinggan saya. Nampak tak daging kambing yang saya hanya kuitkan sedikit dengan sudu tu? Bukti dagingnya direbus lembut dan segar. Tak memerlukan anda jadi barbarian untuk mengopes daging dari tulang. Ada sayur-sayuran, ada kacang peas, ada tahu dan ada embekkk lagi. Saya hanya makan sedikit dagingnya, dan selebihnya saya menyedut dan menyedut tulang tu dengan straw yang dicacakkan di dalam lubang tulang tu. Itupun saya proseskan sebatang tulang saja. Sebatang lagi saya transferkan pada hubby. Hubby pun terima dengan senang hati.

Kami pulang dengan perasaan yang gembira. Syukur, Alhamdulillah...nikmat yang Allah beri memang kita tak dapat nak jangka. Kami bungkus untuk Mami dan Firdaus. Firdaus memang suka sangatlah....

Tapi lain kali, kena datang lagi rasanya. Tak berapa puas lagi... Insya Allah...lihatlah nanti macam mana.

.



Selasa, 20 Januari 2015

Hot FM Yer, Tak, Ermm, Ahh...

Assalamualaikum.....

Saya terfikir pasal segmen di Hot.fm ini. Sambil2 memandu, sambil2 menunggu trafik light bertukar hijau, saja lah menggerakkan minda, walaupun saya dah lama sangat tak dengar siaran Hot.fm. Lagipun, pagi ni tetamu jemputan mereka ialah Caliph Buskers. Saja nak dengar tentang mereka sikit.

Anyway, segmen ini, memerlukan pendengar yang 'bertuah' untuk menjawab soalan2 yang ditanyakan oleh penyampai. Syarat2nya :

-Setiap soalan mesti dijawab dengan pantas. Tak boleh berdiam diri lebih dari 2 saat.
-Soalan tak boleh dijawab dengan perkataan ya, tidak, ermm atau aaah...
-Jawapan tidak boleh di ulang
-Jawapan haruslah logik bagi menjawab soalan tersebut.
-Perbualan harus berlangsung selama lebih dari 30 saat untuk peserta menang.


Pagi ini, jumlah wang terkumpul ialah RM1,700.00.

Saya terfikir, kalau ada pendengar yang serius untuk memenangi wang tersebut, mereka harus bersedia. Kena ada strategi. Antara yang dapat saya fikirkan ialah sediakan satu senarai jawapan2 selamat yang umum yang mungkin boleh digunakan. Kalau bernasib baik, dapat menyertai segmen ini...boleh guna senarai tersebut. Dah guna sekali, terus potong..agar tidak berulang kali digunakan.

Apa salahnya kan..untuk yang bercuti di rumah, atau adik2 yang habis SPM tu....kalau strategi bagus, boleh juga dapat seribu lebih tu kan....

Contoh jawapan2 selamat.....

- Mungkin juga
- Dah itu pilihan dia
- Saya rasa itu yang terbaik
- Mana tahu itulah yang diinginkan...
- Bukan di dalam pengetahuan saya


Dan selebihnya....bolehlah peserta2 tu sambung lagi senarai tersebut


Ok..entry ini sebagai pengisi masa lapang yang tidaklah lapang pun sebenarnya...

.

Isnin, 19 Januari 2015

Nasi Kerabu Tapau di Gerai

Assalamualaikum.....



Dekat2 dengan rumah saya tu, ada banyak gerai2 yang menjual beranika jenis sarapan. Ada kuih muih, mee, mihun dan of course nasi lemak. Namun, cuma ada satu saja gerai yang menjual nasi kerabu. Peniaganya muda lagi, kira2 usia 20an dan cuba menceburi bidang perniagaan. Katanya, dia berhenti kerja daripada menjawat jawatan penyelia kerana ada masalah untuk mencari babysitter anaknya. Jadi, bila dah biasa ada pendapatan tetapi hilang, dia berusaha nak dapatkan semula pendapatan sendiri. Alhamdulillah...never give up.

Anyway, dia belajar buat nasi kerabu dari mertuanya. Tapi haruslah dia guna pewarna kan.... Cuma, nasi kerabunya complete. Nasinya lemak dan lembut. Ada telur masin, sambal budu dan sambal cili. Ada serunding kelapa berserta sayuran kerabunya. Lauk boleh dipilih. Ada ayam, ada paru, ada daging dan sebagainya. Tak sama setiap hari....dia gilirkan lauk tu.

Alhamdulillah, sedikit demi sedikit, dia tambah produk jualannya. Ada nasi lemak juga. Ada kuih muih. Dulu tak ada kuih, sekarang ada 5-6 jenis kuih. Semuanya dalam kuantiti yang kecil. Maklumlah, segalanya dia lakukan sendirian.

Kadang2 saya beli nasi kerabu ni untuk dimakan waktu tengah hari kerana portionnya memang mewah. Kalau nak makan tengah hari, beritahu saja dia. pandailah dia nak asingkan lauk pauknya dari nasi.
Atau kalau dah makan untuk sarapan nasi kerabu ni, lunch saya akan skip saja. Kenyang sampai ke petang...

Cumanya, dia masih belum berapa cekap dan pantas mengendalikan gerainya dan jualannya. kadang2 pelanggan kena berdiri lama menunggu pesanan. Yeap, practice makes perfect. Biarkan dia bertatih. Nanti2, berlarilah tu. Saya cuma seronok dan tumpang bangga.









Jumaat, 16 Januari 2015

Mee Tak Cerdik

Assalamualaikum.....

Sekejap jer dah hari Jumaat kan? Dah seminggu anak2 bersekolah. Minggu depan baru kita semua akan rasa selesa dengan rutin biasa ni kot. Minggu ni pasti ada yang terkejar2. So, bila Jumaat ni, meh cerita pasal makan sikitla....

Kedai ni..memang femes dengan mee goreng. Orang Melaka panggil mee ni, mee bodoh. Kesian kan...tapi memang tu la nama dia... Nak sedap, panggilnya Mee Bodo.

Sebabnya, mee ni di goreng kosong. Kosong semata2 kosong. Hanya ada tauge jer. Langsung takder perencah lain. Lepas hidang di pinggan, ada sesudu sambal tumis yang tak pedas langsung dan ada sesudu hirisan timun. Itu saja.

Kalau nak lauk, kononnya, pergi beratur kat kaunter lain, ambik telur goreng pulak. Ha, seram tak tengok gambar telur goreng ni? Berlinangan dengan minyak kan? Yang buat lain tu, minyak tu adalah minyak yang dicampur sambal. Tapi saya suspek, minyak ini adalah campuran minyak yang memasak sambal tumis tu. Sebab, telur goreng ni pun ada rasa macam cili2 sikit. Telur goreng dia memang half cooked macam ni. Kalau nak yang garing, dah sampai kat depan kaunter, mintak telur garing dgn tukang masaknya tu.

Lepas tu, tamak lagi, telur goreng pun saya ceduk sambal dengan timun lagi...hehehe


Selain daripada mee goreng, mereka ada nasi lemak. Nasi lemak pun kosong, macam ni. Tapi saya rasa saya lebih suka nasi lemak dia sebab santan kurang. So complement mee yang banyak minyak tu..hehehe. Teringin nak makan mee, tapirasa berdosa, so masa datang ni, Adam makan mee, saya makan nasi lemak. Kami makan sorang separuh. Ha...bijak kan kami...keh..keh..keh...


Modus operandi kat kedai ni, bila datang jer, terus cari meja. Cepat2 rebut. Kena pantas dan tangkas. Dah dapat meja, tunggu atau panggil brother baju biru kuning tu datang ambik order mee goreng nak berapa pinggan. Air dan nasi lemak, ada brother lain datang. Dah order, sorang jaga table, yang lain boleh pi beratur untuk ambik telur kalau nak.

Atas meja dah siap sebotol cuka dan sebotol kicap. Sesiapa nak tambah, boleh tambah. Tapi saya tak berapa berani makan cuka sebab ada masalah perut...So, kalau terasa nak kicap, saya tuang la kicap sikit. So, gaulkan sambal, timun, kicap dan cuka dengan mee tu. Makan.... Mee ni portion dia sikit, so kadang2 ada yang order sorang 2, atau 3 pinggan...hehehe. Tapi saya biasanya satu jer la....

Ok, mari bercerita tentang rasanya. Sedap sangat ke? Nope...tak sedap sangat. Tapi, sedap untuk standard warung. Bila makan, kita rasa macam makan dikalangan family. Tak kira Melayu atau Cina. India, jarang saya jumpa...tapi kalau Cina, memang ramai. Ada sekali, kami suami isteri baru dapat table, tetiba ada Cina terus tarik kerusi duduk dengan kami. Angkat kepala tengok, rupa2nya uncle hubby, adik bongsu Mommy yang duduk. tersengih2 Uncle Chin Hock..hehehe. "Aiya..Paul.... lu pun makan sini ka? Wa memang selalu makan sini. Sedap ooo... lu makan..lu makan..nanti wa belanja...hahahaha..."

Rasa dia memang kosong...mee yang kosong. Tapi cukup perisa. Masin, masam yang seimbang. Mee tak kembang. Krup krap krup krap tauge dan timun. Simple sesimplenya. Tapi manusia ni pelik kan. Kadang2 yang simple tu la yang menawan hati.

So, kalau ada sesiapa yang teringin, datang awal. Kalau boleh sebelum pukul 10.00 pagi. Dia buka untuk sarapan jer. Ahad tak buka yer.... Loaksi adalah di Tengkera. Nampak warung orang ramai berdiri menunggu meja sebelah pokok besar, betul2 tepi jalan tu..dia lah tu.

Oh, lagi satu yang buat dia femes, mee sepinggan tu tak sampai 2.00 pun harga dia. RM1.50 ke atau RM1.80...macam tu la. Tak ingat dah.

Okeh...ada yang seram ker tengok kolesterol tu? Alaaa....sekali seumur hidup mesti try rasa tau....

.


Khamis, 15 Januari 2015

Lampu ku pecah

Assalamualaikum.....

Pada suatu hari, kami tiba di rumah dah malam. Bila tengok lampu atas pagar...eh...kenapa lain macam?

Lihatlah...dah pecahhh....huwaaaa......!!!

Lampu tu masih mampu menyala lagi

Kami rasa gerammmm sangat kerana kami tahu ini angkara siapa. Kanak2 di kawasan kejiranan kami ni main bola depan rumah kami....!!! Dah sah2 lah bola tu terkena lampu kami dan pecah. Dah banyak kali bola tu kena lampu kami. Selalunya lampu tu jadi terjungkit...skru yang melekapkan lampu ke tembok tu pun boleh tertanggal tau. Bila kami tanya elok2 pada bapanya, jiran sebelah rumah kami tu, katanya angin yang tiup. Malas nak panjangkan cerita...yer lah. Tak nak mengaku, tak nak minta maaf walhal anak2nya main dengan kawan2nya segerombolan di depan biji mata mereka. 

Tapi bila minggu depannya kami pulang ke rumah waktu siang hari, kami dapati lampu tu dah terbelah macam ni. Uwaaaa....sedihhh sangatttt. Dan tak lama kemudian, dalam jam 5.00 petang budak2 tu mula berkumpul dan main bola macam biasa depan rumah kami. Geram sangat rasa masa tu. Buntu sangat fikiran....tak tau nak buat macam mana.

Perkara ni kita pernah kongsikan di SINI dan di SINUN.

Namun bila kedua2 sini dan sinun itu tidak memberikan impak yang bagus, apa lagi yang nak kita lakukan?

Kita masuk rumah, dan ambil video mereka bermain bola di depan rumah kami tanpa membuka pintu pagar. maka hanya nampak bayangan kanak2 bermain dengan riuh rendah. Entah macam mana, salah seorang dari mereka yang dah remaja, dalam usia 15 atau 16 tahu bersuara menyindir saya dengan suara yang lantang, katanya.. "Masukkanlah dalam facebook...!".

Saya terkedu....terperanjat kerana dia mencabar saya. Sedangkan mereka yang telah merosakkan harta kami dan menceroboh. Saya terus masuk ke rumah sambil menahan rasa. Tak tahan, mengalir juga air mata....


Tapi bila dengar mereka riuh rendah, saya keluar juga. Rupa2nya bola mereka dah masuk rumah dan elok masuk dalam sebahagian lampu yang pecah. Lihatlah. Kami tak usik pun bola tu. Kami tak pulangkan pun. Bila bola dah masuk rumah orang, mereka pun bersurailah...

Esoknya, bola tu dah tiada. Jelas dan nyata, mereka panjat rumah kami untuk ambil bola tu semula.

Oh yer, jiran kami langsung dah tak nak bertegur sapa dengan kami. Kalau nampak pun, dia paling muka. Walhal mereka orang berpendidikan tinggi. Saya tak pernah marah dan menuduh. Kami cuma bertanya dengan lemah lembut dan dengan bahasa yang sangat berlapik. Saya andaikan, mereka marah kerana mereka segan sendiri.

Mula2 nak pasang CCTV...tapi fikir semula, kalau ada bukti nak buat apa? Nak rosakkan lagi hubungan dengan jiran? Last2 kami ambil keputusan...kami redha. Bukan rezeki kami kerana ditarik Allah harta benda kami dengan cara ini. Biarlah kami beralah. Asalkan kami tidak menimbulkan sengketa dengan jiran2.

Namun, ibu bapa kanak2 dan remaja yang anaknya terlibat ini semuaaanya seolah2 memulaukan kami. Alhamdulillah. Walhal kami tegur mereka seperti biasa bila bertembung. Yang anak2nya tak terlibat, seperti biasa mesra dengan kami.

Alhamdulillah...ujian Allah.

Kami redha walau hati rasa pedih....


.

Rabu, 14 Januari 2015

WW : Amiin...

Assalamualaikum.....



Selasa, 13 Januari 2015

Makanan Jepun Untuk Adam....

Assalamualaikum.....

Dinner yang dah lama berlalu. Tetapi, untuk direkodkan,saya letak juga la di sini. Kalau tak silap, dinner ni untuk Adam menjelang UPSR. Ha, lama sungguh kan? Bawa dia pergi makan di PD jer. Hubby nak bagi dia relaks sekejap masa tu. Dah pressure sangat dah dia masa tu. Restoran ni tak ada buffet, so order ala carte jer la...


Adam yang happy. Minum green tea jer sudah...nak periksa...tak boleh minum makan merapu2. 

Sushi set. Yang ni set untuk sushi sashimi. Ikan2 mentah jer... Yang ni saya tak suka sangat. Tak best makan sushi dengan salmon mentah. Kalau meratah salmon mentah jer..sedap la....

Ounik. Landak laut. macam mana rupanya, nengok di SINI yer...

Masa hubby borak2 dengan owner kedai tu...tanyalah ada ke benda ni... Sekali owner tu kata ada... Pergh....terus order. Tapi dapat sikit la. Dapat 2 biji jer...Saya dengan Adam memang tak pernah rasa lagi landak laut ni. Wah, sedap rupanya. Manis dan lemak. Sedap betul. Tapi sebab sikit sangat, terkulat2 jer la kitorang makan apa yang ada.

Ini set Bento Adam. Banyak betul nasi nya. Memang sendat perut jadinya. 

Ini hubby punya. Dia memang suka soba teh hijau ni. Mee soba ni di makan sejuk. Mee sejuk, sup pun sejuk. Cara makannya, mee tu diambil dan dicelupkan dalam supnya dan terus ngap. 

Ada telur puyuh sebagai side dish. 

Ini lagi satu special. Ini adalah akar teratai yang digoreng bersama beberapa rempah. Sebelum makan, saya ingat rasanya pasti tak sedap. Pasti liat. So, saya ambil dan makan dengan separuh hati. Tapi bila masuk mulut, eh..rangup pula. Sedap la... 

Yang ini saya punya... Nasi lauk daging jer. Tiba2 malam tu terasa nak makan daging. 


All in all, Adam was happy. Total cost damaged agak teruk juga sebab order makanan yang agak unik sikit. Tapi bukan selalu. Untuk Adam, papanya sanggup jer...

.

Isnin, 12 Januari 2015

The Real Unsung Heroes

Assalamualaikum.....



Besides police, we have too many heroes around us. So let's be fair to other heroes. They need appreciation too. And most of all, they need understandings.


P/s : I better reserve my comment on the K-pop stage's issue.

Jumaat, 9 Januari 2015

Serahan Sumbangan Syarikat

Assalamualaikum.....

Saya menyambut tahun baru di dalam perjalanan ke Kemaman, Terengganu. Hari Rabu, hari terakhir tahun 2015, kami mendapat permohonan terbaru untuk menyumbangkan beberapa barangan untuk bantuan banjir. Setahu saya, rice cooker dan dapur gas 2 tungku tu dah dihantar awal2 lagi.

Maka, dalam tempoh beberapa jam, kami buat 2 team untuk cuba mendapatkan barangan yang diperlukan. Berlari2 saya ke kedai hardware dan beberapa pasaraya bersama rakan sepasukan. Lori tiba di pejabat jam 8.00 malam. Barang2 perlu dimasukkan ke dalam lori dan dihantar terus ke Kemaman.

Memandangkan ramai petugas yang ingin bercuti tambahan lagi kejadian berlaku di saat2 akhir, maka saya telah menawarkan diri menjadi wakil syarikat mengiringi lori dan barangan kami untuk serahan kepada pegawai yang terlibat. Saya tanya hubby, nak tak pergi dengan saya. Hubby terima pelawaan saya dengan senang hati. Seronok nak 'balik kampung' katanya. CEO saya yang pada mulanya agak berat hati melepaskan saya pergi, akhirnya senang hati melepaskan saya bila tahu hubby saya ikut serta.

Walaubagaimana pun, saya berbincang dengan pemandu lori, mohon gerak lewat sikit kerana nak tunggu hubby. Pemandu lori ok saja.

Saya balik PD dan tunggu hubby tiba dari Melaka. Jam 12.30 pagi tahun baru, kami tiba di Kuala Pilah. Lori berada beberapa kilometer di hadapan kami. Kena gerak cepat sebab barang2 itu perlu tiba di Kemaman esok paginya.

Tiba di Kuantan jam 5.00 pagi. Kami berpisah dengan lori untuk merehatkan badan masing2. Saya dan hubby check-in Vistana kerana telah ditempah awal2. Sayangnya...kami sempat  berada di hotel untuk 3 jam saja. Tapi dapatlah juga berehat dan bersedia dengan seragam syarikat.

Kami bergerak ke Kemaman sebaik saja seorang petugas untuk Pahang tiba. Jadilah...dapat juga teman saya sebagai wakil syarikat.



Kami tiba di Kemaman dan terus menurunkan barang. Mujurlah ada ramai petugas yang telah bersiap sedia. Pakcik ni pun tinggalkan pos kawalan untuk sama2 membantu. Antara yang penting ialah 100 buah kereta sorong, tapi saya hanya sempat dapatkan separuh daripada itu jer. Dalam masa yang singkat, kami kaut apa saja yang boleh untuk bantuan pasca banjir. 


Antara barang2 yang diperlukan. 

Pokcik, nanti pandai2 ler pasang kereta sorong ni yer.... Kalu nak pasang selalu, kena bawa kontena ler pokcik...



Tau tak, bersusun bantuan2 lain termasuklah peti ais ni. Namun, mereka terpaksa tampalkan dengan sticker 1Malaysia kerana ada mangsa banjir yang berebut barang elektrik mengikut jenama. Ada yang sampai bergaduh kerana rebutkan barangan elektrik yang berjenama baik. Aduhaiii.....bersyukurlah... Bukan semua tapinya, hanya segelintir saja. Tapi yang segelintir ni bila dah mula bersuara, sedikit sebanyak, yang lain2 tu terpengaruh juga kan....


Saya bersama pegawai yang terlibat, Pn Ida. 

Dalam perjalanan pulang, saya dan hubby sempat masuk ke Pekan sebentar untuk menjengok keadaan banjir di situ.... kawasan permainan kami sepanjang hubby bekerja di Kuantan dulu telah menjadi tasik yang besar. 

Namun, anak2 muda ni tetap bergembira bermain bola di 'padang' sekolah yang telah ditenggelami air. Hmm...mungkin mereka perlu lebih berhati2 kerana tak boleh nampak apa yang ada di dasar air tu. Takut ada yang tajam atau sebagainya. 




Balai raya yang telah dilimpahi air Sungai Pahang...




Ah, adik yang kecil ni pun nak main air. Ibunya berada di sisi sambil dia menangguk walau tiada apa yang ditangguk. Siap memakai jaket keselamatan lagi....

Di beberapa kawasan yang ditenggelami air, kami perhatikan banyak jaring yang di pasang untuk memerangkap ikan dan mungkin juga udang. Kreatif kan... Inilah namanya menangguk di air keroh... Untunglah kalau hasilnya seperti yang di harap. Tapi kalau angkat jaring dapat ular tersekat di jaring bagaimana yer? Lebih malang tiba2 ada pula buaya yang melibas...aduhaii....

.


Selasa, 6 Januari 2015

Pengalaman Banjir Rakan Pejabat di Kota Baharu 2014

Assalamualaikum.....

Rakan sepejabat dengan saya telah selamat pulang ke KL semalam. Kebetulan memang beliau pulang bercuti di kampungnya di Kota Bharu dan terus berada di sana atas urusan syarikat. Tapi banjir yang tidak dijangka kali ini telah memberikan beliau satu pengalaman baru. Syukurlah rumah orang tuanya tidak dinaiki air. Namun perhubungan memang terputus.

Untuk mendapatkan bekalan makanan dan air bersih, beliau terpaksa meranduk air separas dada sejauh 5km untuk ke bandar. Kenderaan yang boleh masuk hanyalah pacuan 4 roda. Tapi yer lah, bukan sentiasa ada untuk menumpang. Jerih beliau terpaksa mengangkut 10 liter air sepanjang 5 km masih terasa sehingga sekarang.

Dalam keperitan keluarga sendiri, hati timbul simpati dengan jiran2 di kawasan kampung berhampiran yang rumah mereka semua dilimpahi air yang tidak surut selama berhari2. Tambahan lagi, rakan2 sepermainan beliau juga ada yang menjadi mangsa. Maka, atas kesempatan yang ada, beliau dan rakan2nya menubuhkan kumpulan kecil mereka sendiri untuk membantu semampu yang ada. Mesej disampaikan pada rakan2 di KL. Kami menyumbang apa yang boleh..... Sebaik budi, sesuci jiwa, En Hassan Adli memulakan gerakan beliau seawal yang boleh. Sejak itu, kami semua sering diupdate tentang perkembangan beliau di sana.

Saya lampirkan di sini antara gambar2 yang di ambil sendiri oleh Hassan.




Rumah sahabat Hassan. Diluar penuh lumpur, rupa2nya di dalam rumah, lumpur setinggi lutut. Termenung rakannya melihatkan keadaan itu.

Dalam pada meneruskan misi bantuan, terjumpa pula dengan guru Hassan yang mengajar beliau sewaktu Darjah 1. Berpuluh2 tahun berlalu. 

Mereka hantar dari rumah ke rumah. Sampaikan ke dalam tangan mangsa banjir sendiri.

Mereta MPV dah boleh jadi lori. Seberat 5 tan barang2 di bawa terhinggut2 oleh kereta yang berjasa ini.

Sewaktu membeli barang keperluan di supermarket, tokey tu suruh tunggu sekejap. Rupa2nya rakannya nak menyumbang roti. Syukur, Alhamdulillah. Oh, penyumbang ini berbangsa Cina. Kita sama2 rakyat Malaysia maaa.....


Keputusan bekalan air paip, Hassan dan keluarganya terpaksa tadah air hujan untuk keperluan harian dan untuk mandi. Namun, setelah berfikir panjang, mereka bersetuju untuk membuat telaga menggunakan sistem tube well atau bowring. Beribu riban juga lah kos yang terpaksa dikeluarkan. Namun, syukur kerana kos yang tinggi itu telah dapat mengatasi masalah bekalan air.

Kata Hassan, walaupun hanya sekampit beras dan 2 tin susu disumbangkan kepada keluarga mangsa banjir, ada yang sayu dan pilu kerana terlalu terharu mendapat bantuan yang entah dari siapa-siapa itu.

tempoh sekarang ialah tempoh pembersihan pula. Ini, untuk sesiapa lelaki yang gagah perkasa, inilah masanya anda menyumbang untuk saham akhirat. Yang wanita mungkin boleh menumbang dibelakang tabir. Persediaan kelengkapan diri untuk mangsa2 banjir yang hilang terus rumah mereka amatlah dinantikan. Sekurang2nya mereka ada semangat baru untuk memulakan perjuangan hidup yang baru.

Jangan berhenti dengan sumbangan anda. Tak kira apa sahaja yang anda mampu.






Jumaat, 2 Januari 2015

Adam Dah Bersedia....

Assalamualaikum.....

Lewat malam tadi kita bari tiba dari Terengganu untuk menghantar bantuan banjir. Pagi ni dah ada di sekolah harian di PD untuk Adam. Since Adam gagal dalam semua permohonan, maka kami bersemangat untuk memulakan fasa baru untuk Adam.


 Ada atur cara. Memang bosan rupanya yer... Banyak ucapan yang tenggelam timbul bunyinya sebab masalah sound system.


Ada kawan dari sekolah rendah. Walaupun berlainan kelas, diorang happy jer. Bersemangat dan bersedia.

Oh, kawan sekolah rendah yg sama dapat 5A juga diterima ke SBP. Beliau ke STF... Alhamdulillah. So, kami assume 5A Adam mungkin tak cukup tinggi untuk melayakkan beliau ke SBP dan sebagainya. Tak apa...itu pun kami dah bersyukur.

Ada yang tanya, tak ada kabel ke? Kita jawab, adaaa. Kabel direct dgn Allah. Tak perlulah cari atau guna 'cable'. Jangan diambil hak org lain. Sekali ALLAH tarik hak kita...baru tahu terduduk ke tidak nanti...hahaha.

Okeh....ada masa nanti, kita update tentang banjir yg kami jumpa pula yer.


 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink