Selasa, 31 Mac 2015

Hidangan Majlis Perkahwinan

Assalamualaikum.....


Banyak juga undangan perkahwinan kan. Kalau pergi tu, macam2 jenis makanan yang ada. Kalau tak mengikut piawaian, kita diam saja lah...bukan tuan rumah yang masak pun. Lagipun, siapa lah yang nak hidangkan makanan tak sedap, kan. Cuma mungkin bukan rezeki kita untuk dapat makanan sedap masa itu.



Tapi, masa perkahwinan anak sepupu saya yang saya tak rapat langsung dengan dia sebab duduk berjauhan, Mak Ngah saya telah top up pulut kuning dengan sambal tumis udang ni daripada hidangan yang disediakan oleh caterer. Aduhai....terbayang2 lagi sampai sekarang. Mak Ngah kalau masak, memang terbaik lah....

Yang saya kagum, Mak Ngah saya dah tak larat...dah kurang sihat. Umur dah lanjut. Bila berjalan, guna tongkat melangkah perlahan2. Tapi sungguhlah, additional kasih saying yang menjadikan semuanya sedap. Lagipun, ini perkahwinan cucu pertama beliau.

Oh, pengantinnya ringkas, majlisnya ringkas. Doa, MC dan selawat semuanya diuruskan oleh adik beradik lelaki beliau sendiri. Saya suka....


.

Sabtu, 28 Mac 2015

Oh My Prince, Novel Baru di Jom Heboh Melaka

Assalamualaikum.....

Beberapa hari yang lepas, penulisnya mengumumkan akan novel barunya yang akan mula dipasarkan hari ini di Jom Heboh, Melaka. Hanya akan muncul di.kedai buku dalam bulan April.

Saya tak sabar. Kebetulan ada di Melaka, maka ini lah yang saya berjaya sambar pagi ini. Syukur, dah ada dalam tangan.

 Saya dah baca beberapa bab dalam blog penulisnya dan saya sangat suka. Perfect setting, perfect objective, perfect lesson and yet brings you to the star and the moon.

Macam fantasi, tapi kehidupan realiti. I have no complaint at all so far.



Bonusnya, boleh beli kombo dikkk. Jimaat akak.

Siapa yang sempat, mari ramai2 terjah booth Karya Seni, sederet dengan booth Berita Terkini di Jom Heboh, Stadium Hang Jebat, Melaka.


.

Jumaat, 27 Mac 2015

Tenggiri Goreng Kicap Berlada Hitam

Assalamualaikum.....

Hari Jumaat ni, meh bercerita tentang makanan pula.

Ini masakan seminggu sekali di hujung minggu. Hari bekerja, memang tak la kan...penat betul drive jauh sikit jer pun sekarang.

Anyway, ini masa malam terakhir Adam dengan kami di rumah sebelum kembali ke asrama esoknya. Ada ikan tenggiri yang kami beli di pasar Kuala Sungai Baru, tempat nelayan bawak naik ikan. Sebelum tu saya dah masak macam ni untuk hubby and hubby kata sedap. Hubby suruh masak lagi macam tu bila Adam ada. Inilah asbab kenapa repeat lauk ni.



Nampak hitam melegam, tapi bila di makan, rasanya di igau2...hahaha..perasaannn.

Masakan campak2 jer. Tumbuk jer lada hitam biji ikut suka, campur dengan bawang putih 2 ulas dan bawang merah 2,3 biji yang comel2 saiznya. Sebelum tu of course goreng ikan yang dah dibalut dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng garing sikit luarnya tapi isinya biar moist. Maknanya api sederhana, tak mau api besar masa menggoreng.

Then, tumis bahan tumbuk sampai wangi dan masukkan kicap manis 2 sudu, masukkan air 100ml. Bila dah mendidih, curah jer atas ikan goreng dalam mangkuk. Siap....



Tapi, sebab nak ada yang pedas, saya buat sambal cili api ubi kentang campur dengan hirisan sosej. Laku juga. Masak juga kobis masak lemak putih. Kalau ada tauhu dan lobak merah mesti lagi sedap. Tapi tak sempat nak cari stok sayur lain, lebur jer lah apa yang ada.

Alhamdulillah, puas hati semua orang makan. Sayur kobis tu sampai di ratah2.

Rasanya kos semua hidangan kat atas, dalam 20.00 jer. Tu termasuk air honey dew satu jag besar. Untuk supper malam tu pula, saya sempat buat garlic bread garing2. Pun, best juga walau tak perfect. Next time boleh buat complete dish dah kot....

Anyway, weekend ni banyak betul urusan rasanya.... Kena bertabah dan bersabar. Tapi paling tak sabar nak tunggu ialah untuk jumpa Adam hari Ahad nanti.








.

Khamis, 26 Mac 2015

Hanya di Luar Pagar

Assalamualaikum.....

Masa pergi Ipoh last year, kami pergi ke Kuala Kangsar untuk makan laksa. Dah basi dah pun entry2 tu.

Tapi masa jalan2 tu, lalu la di sekolah yang tersohor tu. MCKK tu memang dikagumi semua kan. Dan Adam dalam hujan renyai tu berdiri la di pagar tu untuk dipotretkan atas permintaan kami. Semiga dapat semangat nak berjaya seperti mana lepasan2 MCKK.

Bila kami suami isteri bercerita tentang MCKK, Adam bukan main seronok lagi berangan. Sekurang2nya dia buka minda tentang peringkat2 pendidikan melalui sekolah.

Yang penting, kenangan kami berbahagia kerana menghabiskan masa berkualiti bersama2.


.

Rabu, 25 Mac 2015

WW : Heavy Breakfast

Assalamualaikum.....


Fried kuey tiaw wrapped in banana leave.

Selasa, 24 Mac 2015

Tazkirah Selasa...

Assalamualaikum.....


Di tempat kerja baru ni, bossesnya Islam. Majoriti petugas ialah yang beragama Islam. Dan saya terkejut plus bersyukur kerana owner syarikat menetapkan setiap hari Selasa tgh hari adalah waktu untuk tazkirah.

Ada beberapa orang ustaz yang akan memberi tazkirah selama satu jam setiap Selasa. Ada jadual la, minggu ni ustaz mana dan seterusnya.

Makanan tengahari pun disediakan. Setiap kali mesyuarat, diamalkan membaca doa untuk lebih berkat.

Saya bersyukur...

Biarlah gaji saya kurang banyak, asalkan berkat dan bersih.

Isu hari ni? Hudud babe....!!!

.

Isnin, 23 Mac 2015

Adam Fitting In...

Assalamualaikum.....

This is the latest picture of Adam. It has been a month now. He is adjusting himself. Its not easy. Involved a lot of patience from us, a lot of time to visit him, a lot of money of course to bribe him with cookies, KFC, McDs, drinks and so on and of course the most involved was, the tearsssds. Raining from him allll the time.

But yeap, tears are still raining down, bur he is fitting in. We can see that....

...

Jumaat, 20 Mac 2015

Roti Naan Pak Putra Yang Famous di Melaka

Assalamualaikum.....

Ini, memang dah ramai yang pergi try. Tapi kami yang memang orang Melaka ni tak pergi2 pula. Tercabar pula rasa. So, one fine day, pergilah dengan Mommy dan kami sekeluarga. Wah, memang sedaplah roti nan dia. Memang lembut and cheesy. So, minggu lepas saya ajak hubby pergi lagi. Kali ni kami pergi dengan Adam sebab yang sebetulnya, mamat ni yang mengidam. Kat asrama takde, katanya. Nampak tak politik dia kat situ?


Dapat meja betul2 depan kedai, depan tempayan2 pembakaran. Dapat snap gambar macam yang kat atas ni, kira ok lah sebagai panduan kan? Tapi yang sebenarnya, buka jer Waze tu dik...confirm sampai depan pintu kedai.


Walau dok depan tempat pembakaran, tapi malam tu angina banyak. So, tak ler rasa berbahang sangat. Tapi seronok juga tengokkan diorang memproses order berbagai2 jenis roti naan dengan pantas, cekap dan sambil having fun.

Yang ini, saya punya. Roti naan potato with cheese. Tebal, lembut dan mengenyangkan. Sedap betul. Kentangnya empuk, berpadu dengan cheese yang tidak memualkan. Just nice....

Kami order lauk tambahan. Ada chicken butter yang kanan sekali tu...jadi fevered Adam dan potato apa entah, dengan udang pedas yang hubby order. Banyak...sampai jenuh nak menghabiskan...


Adam order naan garlic cheese. Nampak tak ketulan2 garlicnya? Fresh...jadi bila di bakar, baunya sangat harum. Tak cukup satu...dia tambah lagi sekeping. Memang lepas geram betullah dia. Papanya hanya order naan biasa, dua keeping juga sebab dia suka makan dengan ubi kentang kuning tu.



Ha, Nampak tak muka kerek dia? Happy, tapi control happy... Konon2 biasa2 jer la kan...walhal, itu kepingan ke-2. Air yang pertama, jus tembikai dalam gambar kat atas tadi. Air pun langsaiiii. Top up lagi milo Tarik.... Heavy sungguh.

Lepas makan tu, tak sempat sampai rumah, dia dah hanyut dalam kereta. Puaslah hati dia...

Cuti sekolah ada lagi 2 hari ni. Ada sesaper nak jalan2 kat Melaka?

.

Khamis, 19 Mac 2015

Bertukar Tempat Kerja Bukannya Mudah....

Assalamualaikum.....

Ya betul. Bukannya mudah.

Yang pertama, kita selesa tak...boleh 'masuk' tak dengan pergaulan rakan2 baru, dengan persekitaran, dengan bosses dan sebagainya.... Banyak yang nak kena ambil kira.

Sebetulnya, saya bertukar tempat kerja, bukan digula-gulakan dengan gaji atau benefit yang lebih tinggi. Cuma, saya dah penat nak tinggal di KL. Ada pilihan terbuka untuk saya tinggalkan KL, maka saya ambil peluang tu. Saya tak larat nak menghadap traffic jam. Saya dah tak larat nak tekan pedal minyak dan brek bersilih ganti, tapi kereta tetap tak bergerak ke mana. Saya dah tak larat nak menghadap tuan rumah sewa saya yang macam2 mahunya. Saya penat kerana kadang2 langkah saya tersekat di KL.

Saya bekerja di lokasi ceruk. Hatta nak mencari kedai makan nasi pun kami kena memandu 10-15 minit setiap hari. Namun, saya bersyukur kerana sepanjang sebulan saya di sini, saya dapat sokongan dari rakan2 baru dengan baik. Setakat ini lahhh.... Saya berdoa agar keadaan akan semakin pulih.

Saya diberikan kebebasan untuk menyusun atur urusan sumber manusia syarikat. Saya suka, walaupun saya sangat penat. Untuk pekerja melebihi 100 orang, hanya saya seorang HR nya, memang saya rasa nak pengsan tiap2 hari. Apatah lagi bila kebanyakan polisi dan peraturannya tidak mengikut akta. Saya menggigil setiap kali menaip polisi syarikat untuk petugas. Janganlahhhh orang Jabatan Tenaga Kerja datang buat spotcheck. Penat lah saya nak turun naik mahkamah nanti...adoiiii....

Tapi, dalam penat, dalam stress, saya sangat bersyukur kerana akhirnya, ada orang yang menghargai kebolehan saya walau baru sebulan. Saya harap top management syarikat tak berhentikan saya kerana saya mengubah hampir 70% dari peraturan yang sedia ada...hahahaha...

Saya tetap travel setiap hari. Konon nak kemas sikit2 rumah Melaka yang rupanya macam setor sebab segala barang dari rumah KL, saya selamba badak lambakkan depan porch rumah. Tapi, nan hado! Setiappppp hari, lepas solat maghrib jer, mata saya macam ada gam gajah yang melekat. Saya sangat penat. Walhal, saya drive santai untuk sejam setengah jer.

Betullah, saya dah tua.....

Dan option untuk berhenti kerja dan berehat di rumah kembali berlegar2 dalam kepala. Kalaulah saya dapat insentif yang lebih baik dari sekarang, mungkin option yang berlegar2 tu akan jadi macam kabus yang semakin tipis dan hilang. Tengokkan sajalah.... Cuba bertahan selagi terdaya. Saya nak cuba kembalikan hak2 pekerja dulu apa-apa hal pun. Ini amanah untuk saya.


Jadi, maafkan saya kalau saya sukar mendapat peluang untuk update entry di sini. Dan saya rasa bersalah kerana tidak menjawab komen2 anda sedangkan saya sangat gembira membaca komen2 itu semua.





.

Ahad, 15 Mac 2015

Band di Warung

Assalamualaikum.....

Petang tadi saya dan hubby singgah di warung biasa kami di Tg Bidara masa dalam perjalanan balik rumah dari PD. Terkejut pula kami sebab tiba2 warung yepi pantai yang damai tu tiba2 jadi meriah. Rupa2nya ada sekumpulan anak muda yang memeriahkan petang.

Seronok juga. Saya memang suka. Walaupun tak pandai nyanyi atau bermain muzik, tapi saya suka layan live band macam ni. Saya tak pernah pergi konsert, tapi live show sempoi macam ni saya suka juga. Lebih santai dan lebih dekat dengan penonton saya rasa.

Cuma, yer lah. Live band begini tak sepatutnya melalaikan kita dari melanggar waktu solat kan. Setakat 2 jam petang2 lepas asar, mungkin boleh diterima sekali sekala.

Anyway, saya suka band anak2 muda ni. Lama juga kami duduk sambil makan goreng pisang cicah sambal kicap. Tak ada lagi saya dengar mereka terkucil 'tune'.

.

Selasa, 10 Mac 2015

Ayam Masak Lemak Dengan Daun Puding

Assalamualaikum.....

Dah lama betul kami sekeluarga tak makan daun puding ni. Daun puding ni, bukan yang hiasan punya tu. Ianya memang khas untuk masakan. Tapi susah juga nak jumpa.

Saya jumpa daun puding ni masa pergi ambil Adam di asrama, hari Ahad pagi. Ada pasar tani di Kuala Klawang masa tu. Beli seikat, seringgit saja. Banyak betul seikat tu. Saya bawa balik PD, kebetulan adik beradik saya semua ada di rumah mak masa tu.

Rupa2nya masa saya wassap adik, surih tanya mak dia nak ke daun puding ni, mak dah seronok sakan sebab bukan selalu jumpa.

Sampai rumah, ngam2 mak tengah masak ayam masak lemak cili padi, tapi versi pekat yang kuah sikit tu. Kami panggil menu ni, pindang walaupun pindang org lain ala2 kuah sup kan.

Mak pun, terus basuh daun tu. Bila santan dah mendidih, terus la taburkan daun tu dalam kuali rata2 dan gaul sampai lembut. Perghhh....memang sedap. Lembut macam jeli, tapi masih crunchy. Lemak2 jer daunnya tu. Memang sedap...

Inilah rupa daun puding tu. Selain masak lemak, ada yang buat rendang juga. Masak ayam rendang campur daun puding ni....perghhhh....sedap melampau ok. Silap2 daun dulu habis dari ayam.


.

Jumaat, 6 Mac 2015

Warung Lempeng Sedap Batu Pahat

Assalamualaikum.....

Aduhai, lamanya nak tunggu hari Sabtu. Tak sabar nak jumpa Adam. Kerja di tempat baru ni pun memang sangat meletihkan. Cabaran besar untuk saya. Menguji skill dan ilmu yang saya ada. Saya harap saya mampu menggalas tugas ini dengan cemerlang. Seronok juga sebab saya masuk industri baru. Kena belajar tentang tangki minyak, pelantar minyak..lori minyak. Ha...menarik kan? Sebelum ni..berita...IT.

Anyway, dah hari Jumaat ni. Meh la cerita pasal makan2. Dah lama rasanya saya tak tulis tentang makanan.

Kedai lempeng ni untuk sarapan. Di war2kan oleh adik saya yg selalu lepak disini dengan kawan2nya. Kedai ni kalau dari Air Hitam ke Bt Pahat, sebelah kiri..berdekatan dgn balai polis pekan Parit Raja.

Produk utamanya dah tentulah lempeng. Macam2 jenis lempeng yg ada. Lempeng biasa, lempeng pisang dan lempeng kelapa confirm ada.



Inilah kedainya. Tepi jalan jer di pekan tu.

Yg buat lagi best, lauk utk cicah lempeng tu dah mcm lauk makan tengah hari dah. Bergedel, asam pedas, kari..rendanggg pun ada.

Kita makan lempeng kelapa dgn rendang dan bergedel. Rendangnya sedap betul. Bergedel pun sedap...sampai kami semua bungkus berketul2 bawa balik.

Tapi, lempeng kelapa tu so and so jer. Mungkin sebab saya pernah makan lempeng kelapa yg lebih sedap kot. Lempeng kat sini nipis sikit. Mungkin sebab tu kurang berasa sikit.

Anyway, mungkin next time kena datang awal sikit. Katanya, kalau awal, menu lebih meriah.

Lagi seminggu bermulalah cuti sekolahkan...


.

Rabu, 4 Mac 2015

Some People Thought They Own The Road

Assalamualaikum.....

It has been 2 weeks since I started working in the new company. The office is in Port Dickson, about 15km from my parents.house. No heavy traffic at all. I can reach my parents' house in 15 minutes. Leisurely...

But I actually have been commuting from Malacca all this while because I want to be with hubby. We have been living. Journey takes about 70-75 minutes. That means, I have to take off from home at 6.45 every morning. I can't go earlier than that.

Anyway, along the way, I will bump into so many drivers who thought other people are having a leisure sight seeing while watching the sunrise in the morning.

Oowwww...come on...!!! We are running late for work, okeyyy. And they with the heartless actions, drive around 20 to 40 km/hour. Its impossible to overtake them...small kampung road with busy traffic all the way from Malacca. Very tiring.

I know the options. Get out earlier, but I can't because I desperately need the sleep n rest. I can't sleep earlier coz hubby ysually arrive very late at night. I need to run the domestic chores and spend good time with hubby. So I end up go to bed after midnight.

The other option is stay at my parents' house. Also not an option. I want to stay with hubby.

The last choice that I have is....quit. Maybe I will if this tiny matter along with other tiny matters get in my way..


.

Isnin, 2 Mac 2015

Baby Full Moon Party

Assalamualaikum.....

We were invited to hubby's cousin's party to celebrate his first baby's full moon party. Long years of waiting, this baby is the most awaited for. Everyone of us was more than excited to roll in with the baby...but opppsss........ jaga sikit ya. Anak orang tu...

The invitation card...


The candy table...

The party
We were served with two types of dishes. One from a muslim caterer and another one was from a non muslim. The food was sooooo good.

Hubby's uncles there sitting at the table..The eldest uncle and the youngest uncle. 

The muslim caterer. So friendly and yet so profesional.

The dishes for muslim guests. Got grilled lamb wooo..definitely super delicious.

The happy boys...

Happy couple...ahakss...

Among the goodeis that we received.


I didn't get any chance to snap baby Cayern's picture. We were lining up to meet her obviously. But she is gorgeous. Well....surely we will always meet her in the years to come.

.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink