Sabtu, 28 November 2015

Employees' Appreciation Hi-Tea Party

Assalamualaikum.....

I just came back from Kerteh, Terengganu. Our company organized a small hi-tea party for the employees. A small appreciation get together with them. We have done this in PD as the HQ and the second event was done for Kerteh branch.

The party theme was Back to School. So we had to fit in. As in the above pictures, the boys with their school uniform. And no..they are not young. Some were even wearing their sons' uniform. And some put extra effort to go and buy new shirt purposely to fit the theme.


You have school children, teachers should be there too. Yeap, being in the HR Dept, I have to be the Discipline Teacher. Fit me, right...hahaha.
 Oh, my colleague was the school prefect. Our bosses became the Headmaster and so on...according to the rank.


The arrival of our Headmaster. The owner of the company with his wife which is my direct boss. The children were lining up welcoming them to Kerteh.

My GM in blue shirt, the 3rd man in the company being the Headmaster Asst, and the Branch Manager as the Head Prefect.

The couple who owns, started and developed the company.

We had the party at the Kerteh Golf n Recreation Petronas Club. The food was super nice, the cooperation n service were excellent and they prepared the venue to suit our theme.

Everyone had a great time. It was a big relief to me. Finally we did it. All of the weeks hardwork paid off. Phewww....

And....back to the normal busy routine life with a little spice and sparks now and then.




.

Isnin, 16 November 2015

Cara Memohon MRSM Jurusan IGCSE Ting 1 2016

Assalamualaikum.....

Sekejap saja masa berlalu. Diam tak diam, Adam dah habis setahun di MRSM. Alhamdulillah. Namun, perjalanannya masih jauh dan penuh berliku.

Esok, keputusan UPSR utk calon tahun 2015 akan diumumkan. Saya ingin berkongsi sedikit pengalaman kami dalam memohon MRSM Adam tahun lepas.

Bagi pelajar cemerlang yang memiliki 5A, kalau benar dia dah nekad untuk sambung di asrama, apa salahnya beri peluang. Jangan pilih, apply jer semua. MRSM, SBP, SMKA....apply saja semua. Ada panggilan utk ujian, pergi saja. Dah dapat tawaran, baru pertimbangkan semula.

SBP dan SMKA, apply online saja. MRSM pun sama, tapi ada stepnya.

1. Sebaik terima slip dan permohonan di buka, pergi segera ke mana2 pejabat MARA. Bawa slip UPSR dan kad pengenalan. Di sana dapatkan nombor pin untuk permohonan online. Jangan lambat sbb takut lah kalau ditutup ke, habis ke kan.

2. Study dulu jurusan MRSM yang diminati. Ada 3 jurusan iaitu Sains, Ulul Albab (sains + tahfiz) dan IGCSE ( sains + Cambridge ).



3. Cari pula lokasi pilihan utk jurusan pilihan. Senaraikan 5 pilihan.

4. Isi borang dengan tenang dan berhati2. Anda hanya ada beberapa peluang saja utk edit sebelum submit.

5. Isi borang dgn tepat dan jujur. Hantar segera setelah siap.


Adam dulu, tanpa kami sangka memilih jurusan IGCSE yg mana kami semua tak pernah tahu kewujudan jurusan itu. Bila search...mak oiiii Cambridge tu nakkk. Boleh bawa ke? Dah la English kami ni semua so and so jer. Tp Adam nekad nak cuba. Dan saya terus pandang Adam dgn penuh pilu. Anakku dah besar, dh tahu apa yg dia nak. Baik...percayakan dia. Maka apply lah.

Kami mohon pusat temuduga sama ada di Alor Gajah atau Jelebu. Pilihan ketiga ialah Bt Pahat. Tapi disebabkan kami lewat submit, 2 pilihan utama dah penuh. Maka dapatlah di Batu Pahat. Oh, selepas submit jer borang, terus dpt tarikh dan lokasi temuduga. Jgn lupa print dan bawa sekali.

Kami dapat masa 2 minggu utk bersiap sebelum temuduga. Saya google sana sini. Dapatlah bayangan dan tipsnya. Maka bermulalah sesi persiapan utk Adam.

1. Revise kembali subjek maths, sains dan english. Kami terpaksa speaking siang mlm dgn dia. Sampai tersasul2 nenek atuk punya grammar.

2. Buat anggaran soalan yg akan ditanya. Antara tips yg saya terima, lagi bnyk pelajar bercakap dgn lancar, lagi disukai oleh penemuduga. Jadi, saya draftkan soalan dan jawapan utk Adam. Dia kena cuba ingat dan jawab. Tak hafal pun tak per. Soalan mcm berikut :
A. Tell me about yourself (include strength, academics, family background n interest)
B. What is your hobby and ambition
C. What do you know about IGCSE. Ni antara soalan penting.
D. Prepare utk soalan isu semasa. Adam prepare utk GST dan STAGG Police Team masa tu. So every day dia kena baca english newspaper and kami akan discuss tentang intipati berita2 tu.

Sehari sebelum intvw, kami dah tiba di Batu Pahat. Sewa homestay. Malam tu, buat revision lagi dgn atuk nenek pula. Atuk berlakon jadi interviewer.

Lepas tu berlatih cara jalan, cara senyum, cara bersalam dan eye contact dgn panel interviews. Cara duduk menjawab soalan, di mana letak tgn, kaki bengkok berapa darjah, posture badan, shoulder square...semua lah.

Hari intvw, ada tiga section rupanya. Section pertama, ujian maths, sains dan english. Computerized..bukan bertulis yer. So latih anak guna keyboard dan mouse.

Section 2, IQ test. Computerized juga.
Section 3, baru intvw.

Dlm intvw, yes..semua yg saya senaraikan di atas, mmg ditanya. Kalau ada 3 saat calon diam, dia akan tukar soalan. Kalau masih diam, dia akan akhirkan sesi temuduga with bye and tq.

Adam sedikit sangkut di soalan level akhir iaitu current issue. Soalannya ialah :
What is your opinion about the landslide tragedy in Cameron Highlands?

Hambekkkk.... Bukan What Do You Know yer...tapi What is Your OPINION! Aduhai...budak 12 tahun...ambik masa sikitlah. Tp more than 3 seconds, so dia tukar soalan. Dia tanya opinion about Suzuki Cup pulak. Mujur Adam kaki bola. Laju jer lah dia jawab.

Habis semua english questions, Adam kena mengaji, satu page Al Qur'an. Ok...this is new too. Tapi mujur juga Adam tahu mengaji. Syukur.

So, inilah serba sedikit tipsnya.

Oh, kalau ada yg gagal permohonan SBP, tak bermaksud anda adalah pilihan saki baki yer. Bila result dah ada, pihak SBP dan MARA akan berbincang utk meng'agih'kan pelajar pilihan mereka. Maka, apa saja tawaran yg anda dapat, sama ada terima dgn syukur atau bersedia untuk 50% kemungkinan tidak dapat langsung.

Of course, disamping berusaha, mohonlah, doalah dan percaya dgn ALLAH. Kalau gagal, ada yg lebih baik menanti, Insya Allah.

Selamat Maju Jaya semuanya.





.

Jumaat, 13 November 2015

Manhattan Fish Market

Assalamualaikum.....

Kadang2, bila melawat Adam di asrama, kami bawa dia keluar outing. Bila agak2 dia stress, bawalah dia makan best sikit. Bagi dia happy. One of those days, kami bawa dia makan MFM di Pall Mall Seremban.

Nampak sikit, tapi banyak okeh portion Adam ni. And dia habiskan dgn selamber. Stress sangatlah gamaknya.


Clamp chowder.

First time kami makan clamp chowder. Eh! Sedap rupanya ekkk...

Tapi it ended well. Alhamdulillah. Adam nampak bersemangat sikit. 

Rasanya, bukan sebab food or the place, tp maybe sbb family ada..dia rasa bersemangat sikit.

Anyway, dia dah start cuti hujung tahun. Good bye form 1. Tak sabar nak tunggu dia masuk form 2. Dia dh janji...konon nak 100% independent. Balik kg pun katanya nak naik bas sendiri. Baikkk...kita tengok sama2 nnt.








.

Rabu, 11 November 2015

Another Wedding in the Family

Assalamualaikum.....

Another wedding. My cousin from father's side. Hubby was not able to join. He had to attend his company's team building. I drove to Kepong with Adam and my parents. Tell you what. That was the first time ever I went to FRIM. For all those almost 20 years in KL, it took me there only when I left KL. Pathetic, right?

It was a garden wedding theme, organized at Villa Aromatica in FRIM.
Adam with his second cousin. My cousin's son. They are at the same age. They used to play together hecticly when they were small, but now that they grew up...they just smiled and shake hands. 


My moment with my boy...


My uncle is the father of the groom. He was a violinist which attached to RTM's orchestra since he was very young. He retired a few years back.

So in his sons's wedding, I got to meet his orchestra team member. A pianist as nd another violinist. They were amazing....

So, that's it. Another wedding... At least I was able to join the gathering. 






.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink