Khamis, 31 Mac 2016

Cousin's Wedding Part 1

Assalamualaikum.....

Let's put on hold my journey to Sik to give space for my cousin's wedding entry.

He found his soul mate from our town. Easy to commute especially during Hari Raya...very clever boy...hahaha. The reception at the bride's side was held at a hall in Lukut. His wedding and his brother in law's reception were done in this one function. So we had two couples on the stage.

The stage. It's royal yellow...

My cousin is by the name of Hafiz...
 

The dishes spread. Delicious. Malay Negeri Sembilan dish with one Javanese dish of sambal goreng.

The bride's mother, my aunty in pink tudung with her beloved now married son and daughter in law. My mother in blue was happy as well....

And last but not least, me and hubby. Oh no...I've gain weight....huwaaaa...!!!! Need to go back on the previous food intake routine...
 
 
 
The second part of my cousin's wedding at my Mak Ngah's house will take place soon....
 
 
 
Pssst...: I really have a super limited time to update blog. Hopefully this inconveniences will end by middle of May...Amiin....
 
.

Isnin, 21 Mac 2016

Journey to Sik : Sarapan Gulai Kawah Batang Pisang di Tapah

Assalamualaikum.....

Weekend 2 minggu lepas, kami realisasikan perancangan kami untuk ke Kedah. Jumaat tu, saya mengambil cuti untuk menghadiri mesyuarat Muafakat di sekolah Adam. Kemudian, petangnya sejurus selepas hubby habis kerja, kami terus menuju ke Kedah. Pasrah dengan keadaan badan yang terlalu penat. Kami berserah pada Allah, mana yang sesuai, kami berhenti tidur. Kalau larat, teruskan saja perjalanan.

Kami sebenarnya menuju ke Sik. Saya ingin menziarahi ayah dan mak angkat yang sudi menerima saya dalam program Baktisiswa di situ lebih dari 20 tahun yang lepas. Seminggu menjadi anak mereka dan sepanjang pengajian adalah 3 kali ulang menziarah mereka. Tapi lepas graduate, lepas kerja, lepas berkahwin dan ada anak...langsungggg tak pernah. Terlalu banyak halangan. Yang paling utama, bila masa itu ada, kewangan tak mengizinkan, atau terhalang dengan kesihatan.

Namun, setiap tahun dalam bulan puasa, saya pasti akan menelefon mereka bertanya khabar. Entah berapa kali hilang nombor telefon dan alamat, tetapi ada saja rezeki saya untuk mendapatkannya kembali.

Anyway, malam tu, hubby tak boleh tahan mengantuk. Saya lagilah lunyai rasanya. Adam dah lama hanyut. Saya pujuk hubby keluar di Slim River. Carilah mana2 hotel bajet kalau ada. Tapi tak ada. Felda Residence lagilah penuh sampai ke Selasa, katanya. Maklumlah, cuti sekolah baru bermula, kan.

Teruskan perjalanan ikut jalan dalam. Kami tiba di Tapah. Tiba2 Nampak hotel bajet yang baru dibuka di kawasan rumah kedai yang baru. Cuba tanya kekosongan. Ngam2 tinggal satu saja bilik kosong. Oklah...belasah saja. Hotel ni, dekat lot kedai yang ada Watson. Satu saja Watson di Tapah tu. Simpang masuknya seberang balai polis Tapah.

Esok pagi, kami teruskan perjalanan. Kalau ada warung atau gerai yang menarik, kami berhenti lah. Menuju ke arah jalan nak masuk Plus highway, di sebelah kanan, Nampak deretan gerai yang meriah. Asap berkepul2 naik ke langit. Eh, dah tertarik dah ni. Lepas parking....lihatlah......


Berrrr....bagai jenis lauk pauk

Ketam, ikan, daging, ayam..semua ada...

Eksotik okeh. Asam rebus batang keladi. Orang veteran suka ni...

Nangka muda masak lemak..

Telur ikan.....

Patin Tempoyak. Dah kate ade di Peghok...

Ulam segar bugar

King of the menu...gulai kawah yang sedang mendidih..

Gulai daging kawah dengan batang pisang. Batang...bukan umbut yer..

Saya tak pernah rasa. Ini first time saya rasa. Sedapppp. Tapi mungkin ada yang lebih sedap. Daging kenyal, tapi tak keras dan liat. Batang pisang tu surprisingly sangat lembut, juicy dan cheesy. Kenapa saya kata cheesy? Sila rasa sendiri...hehehehe


Ini lauk hubby. Tak ada nasi. Sayur dan ayam bakar yang baru diangkat dari bara api. Haruss....sos pun sedap sangat.

Ayam tu hubby punya tadi. Saya punya pinggan, sayur, sambal dan telur ikan. Telur ikan toman dik oiiii. Cari di pasor pun x jumpe .. Telur tu kami makan bertiga. Adam tak berapa boleh terima, tapi mak apaknya bukan main finger licking good dik. Halusss..moist..lembuttt sangat. Lain dari telur tenggiri

Last but not least....siput sedut gulai dengan pucuk paku... Perghhhh...semua menggoda jiwa...





Lepas ni buat trip Cik Kiah untuk makan kat Tapah ni yer.. Itupun kalau dah tergoda la...

Inilah kedainya..


Ok, nanti saya share lagi yer...


.



Jumaat, 18 Mac 2016

Salmon for Dinner

Assalamualaikum.....



Dinner yang dah lama buat. Pergi Giant, Nampak salmon cantik2. Beli sebungkus ada 4 keeping.

Balik, tabor sea salt, black pepper dengan chili flakes sikiiit jer... Lepas tu goring...hahaha. Bukan bakar sebab rumah mak takder oven.

Goreng dengan api sederhana, minyak sikit,

Sementara tu, rebus potatoes, carrots dan celur brokoli.

Potatoes hancurkan kasar2 dengan campur mayo sesudu, toskan segala sayuran..and siap. Oh, sosnya ialah mayo campur sos cili thai. Sodap eh...


 
Serius...memang sedap. Tak cayer, cuba try...
 
 
 
 
.

Isnin, 14 Mac 2016

Tayar Pancit

Assalamualaikum.....


Kadang2 dugaan datang tanpa disangka. On the way nak pergi kerja, baru 2 minit keluar rumah, dah perasan tayar pancit.



Mujur adik2 ditempat kerja ni sudi nak tolong kakaknya ni...


Ayah cuba juga, tapi tenaga kami ni dah tak macam dulu...

Apa2 pun, selagi mampu kerja lah... Ekonomi semakin tak.membantu rakyat..


.

Jumaat, 11 Mac 2016

Lauk orang laut...

Assalamualaikum.....


Bukan ler nelayan, cuma duduk di persisiran laut jer.

Balik dari PD, lalu pengkalann elayan di Pengkalan Balak tu, beli sekali stok ikan utk mami.

Last week nampak ketam segar bugar baru naik dari lauk. Beli sekilo. Mami masak mlm tu. Lagi kaw kaw kalau mami masak. Tak boleh lawan punya.


Hidangan malam tu. Ketam, ikan dan opkos sayur goreng.

Ketam masak lemak
Ketam tu mami yg pilih. Isi padat weh...sodap bangat. Kuah pun sedang elok pedas, pekat, lemak, manis dgn air ketam and masam dari belahan tomato.
Isi ketam pun kenyal, harum dengan bau serai dan berkelopak putih berseri isinya. Aduhai...teringat2 lagi ni.

Ikan daun baru goreng garing.


Ikan daun baru ni mcm ikan bawal, tapi isi dia lebih tebal. Boleh gugel rupabentuk dia yer. Hubby dolu2 masa memancing pernah dapat sekaligus seploh ekor. Terus balik, goreng n makan panas2. Mmg sedap betul.

Ikan ni isinya tawar sebenarnya. Kebanyakan org masak sweet sour, tapi kalau kami, lumir dengan kunyit dan tabur garam lebih sikit. Kulit kasi garing, isi moist berasap gitu..

Ok...mlm tu semua orang makan dengan sangat fokus pada makanan. Bercerita pun pasal makanan juga.

Kena repeat lagi la rasanya.


.

Rabu, 9 Mac 2016

WW : Red Velvet SR

Assalamualaikum.....

Nota: Sedap rupanya...

Isnin, 7 Mac 2016

Lunch Delivery ke Pejabat

Assalamualaikum.....

Tempat kerja saya ni, lokasinya agak tersorok sedikit di pedalaman. Agak jauh dari Bandar Port Dickson. Kami di Lukut, yang mana ramai penduduk berbangsa Cina di sini. Jadi, tempat makannya pun, untuk merekalah yang banyaknya.

Setiap kali lunch, sama ada bawa bekal, atau kelam kabutlah memandu mencari tempat makan. Waktu lunch hanyalah 1 jam saja. Nak bawa bekal hari2, di sini tak ada microwave, tak ada peti ais. Nak simpan di pantry sajer pun, air cond bukan sentiasa on. Tapi, kalau ada stok, saya bawa juga bekal.

Tapi baru2 ni, rakan sepejabat sampaikan yang ada peniaga di PD ni buat bisnes delivery. Setiap set makanan, harganya 5.00 sahaja. Mari tengok menunya...


Ikan kembung sambal dengan kobis masak lemak dan sambal belacan.

Paprik ayam, telur dadar, air sebungkus dan buah.

Kembung sambal lagi dengan kobis masak lemak dan buah tembikai.
 
 
 
 
Setiap hari menunya hanya 2 jenis. Sama ada ayam, atau ikan. Masak kicap, masak sambal, masak kari, masak lemak atau asam pedas. Itu saja lah yang digilirkan setiap hari. Ikan pun sokmo ikan kembung. Tak ada jenis lain.
 
 
Tapi, masakannya sedap. Dan saya selalunya akan pilih menu ikan. Setiap set nasi, ada buah atau air, dan pasti ada sehiris timun dan sambal belacan.
 
 
Ramai juga pelanggannya dari syarikat kami. Mudah. Mujurlah kebanyakan kami disini tak berkira dengan makanan. Asal dapat makan, dengan 5.00 sehari, dengan tak perlu berpanas dan makan kelam kabut, dah bahagia rasanya.
 
 
 
Pandai dia berniaga kan...
 
 
 
 
 
 
.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink