Jumaat, 10 November 2017

Berbuka di Kedai Mamak Jer....

Assalamualaikum semua...

Senyum...senyum..dah hari Jumaat tau. Weekend is coming...yiehaa..

Saja lah nak sharing-sharing.

Ini kisah lampau...pengalaman masa bulan Ramadhan tahun lepas. Dah ada dalam draft...saja lah up kan semula. Lagipun puasa tahun depan dah dekat kan.

Bila bulan Ramadhan, walaupun company bagi balik awal sejam, tapi disebabkan perjalanan balik rumah tu ambil masa sejam setengah, maka selalunya kalau waktu berbuka tu jarang sangatlah saya nak masak. Dengan letih, dengan tak sempatnya.

Saya ni pelik sikit. Kalau bulan puasa, saya bukanlah beria2 masak untuk buka tapi saya masak untuk sahur. So setiap kali sahur, makan sedap sikit lah. Bukan sedap mcm mana...cuma makan lauk yang baru dimasak...panas2 dan fresh.

So, masa ni saya nak singgah ke pasar Ramadhan pun tak sempat sebab keluar ofis agak lewat masa tu. Call hubby,,,call mommy....kami setuju untuk makan di luar.

Kelam kabut lah, balik rumah and terus bersiap. Kami ke kedai mamak, Restoran Subaidah di MITC Ayer Keroh. Sonang dikkk....nak nasi..nak mee...nak murtabak...semua ada. Nak solat pun mudah...

Masa kami tiba...kedai lengang lagi. Baguslah...cepat dapat food. 

Eh, restoran siapkan buah tamar dan tembikai untuk buka puasa. Surprised...



Another surprise, semua orang dapat semangkuk kecik bubur lambuk.


Happy lah kan. Buka puasa yang mudah. Nak makan nasi...nak lauk apa..nak goreng2, nak air bermacam gelas...order jer. Saya memang gembira sebab bila family kenyang dan gembira, dan kita pula dapat menyambung ibadah...seribu rahmat dah rasanya. Kepuasan memasak dan menyediakan hidangan dari air tangan sendiri memanglah lain. Kalau masak sendiri...ikan goreng cicah kicap pun kita rasa bangga dan puas hati dah kan.... Tapi dalam sesetengah keadaan, saya harus menyerah dan bersyukur.

Jadi...untuk persediaan akan datang, rasanya ini antara pilihan kalau keadaan saya darurat kot. 










.

Jumaat, 3 November 2017

Tayar belakang masuk longkang...

Assalamualaikum....

Ini kisah kelakar pun ya, kesian pun ya juga. Salah seorang petugas kami...parkingnkereta depan ofis. Kereta mesti parking reverse mengikut peraturan HSE Manager...agar mudah keluar sekiranya ada kecemasan seperti kebakaran dan sebagainya.
Jadi, minah ni lepas parking...nak keluar dari kereta. Tutup enjin, capai henbeg, capai teh o ais yg dia bungkus tadinya. Baru keluar sebelah kaki, kerwtanya meluncur ke belakang dan dummm.
Aiseh...dia lupa tarik hand brake rupanya...

Begini lah keadaan keretanya. Owner kereta tu wanita yang sebelah kanan tu...


Mujurlah kami ni ramai petugas2 lelaki yang gentleman...yg gagah dan pintar. Berjaya juga akhirnya di tarik keluar. Mujur juga lah tayar tu tak pecah.

Dah selamat tu...kami semua gelak sampai ke petang. Ownernya lah yang paling banyak gelak. Kelakar sungguh. Tapi kalau belakang tu longkang besar ke...gaung ke...memang bye bye lah jawabnya....

Hati2 yang awak2 semua....

.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink