Jumaat, 20 Oktober 2017

Menu Lunch Masakan Kampung Di Hari Cuti

Assalamualaikum..

Cuti sehari Deepavali tapi cuti sekolah seminggu. Bolehlah buat family gathering kejap. Yg mana dekat2 jer.

Menu lunch kami... Mommy yang masak. Meriah juga la kami.


Ada masak lemak telur itik. Hubby ada urusan di ladang ternakan ayam dan itik. So hubby beli telur itik ladang tu. Satu papan. Puas kami makan.

Kemudian ada sup ayam kampung untuk anak2 kenit. Suka la budak2 dapat makan sup ayam. Pula tu sup tu ada macam2 isi. Ada kentang, lobak merah, batang celery, ada daun sup..ditabur pula dengan bawang goreng. Hmmm memang sedap dan harum.

Ada juga asam pedas daging campur tetel. Allah...sedap sungguh. Kuahnya mommy masak pekat sijit. Daging pula bukan main lembut lagi. Ada pula bau wangi dan rasa masam2 sikit dr daun limau purut. Memang puas hati dapat makan...

Last but not least... pucuk keledek tumis bawang putih. Perghh...memang pelengkap hidangan pucuk keledek ni.

Hmmm..terasa2 lagi sedapnya semua masakan mommy ni.

And you all masak menu apa masa cuti?



.

Isnin, 16 Oktober 2017

Hari Cekodok

Assalamualaikum...

Hai...kadang-kadang pening kepala kan bila nak.memasak untuk keluarga. Apa la yang boleh kita godekkan. Kalau barang mentah penuh dalam stok, kita dah rambang mental nak pilih menu. Kalau tak ada syok..lagi la pening sebab kena jadi super creative utk godekkan apa yang ada.

Ini kisahnya lanjutan daripada entry post saya sebelum-sebelum ni yang tentang anak teruna saya masak lemak labu tu. Labu yang tu ada setengah biji lagi. Saya pun cuba google resepi yg mudah. Dapat idea nak jadikan cekodok.

Keluarga kecil saya memang tak pernah makan cucur/cekodok labu ni. Tapi no harm. Kalau tak cuba, kita pun tak tau kan. Mujurlah kami jenis adventorous sikit bab makan ni.

Jadi, saya plan untuk buat cekodok ni untuk sarapan esoknya sebelum pergi kerja/sekolah. Jadi malamnya saya dah siap2 bancuh. Siap...simpan dulu dalam peti sejuk. Esok pagi tinggal goreng saja.

Masa simpan dlm peti sejuk, ternampak pula nasi sejuk semangkuk kecil. Hmm..sayang nasi kan. Saya godek.pula resepi cekodok nasi. Dah lama nampak resepinya, tapitak pernah cuba. Jadi apa kata saya cuba jugak...

Sama juga...bancuh siap2 untuk digoreng esok.

Cekodok Labu

Cekodok nasi

Alhamdulillah...diterima dengan selera yang terbuka. Memang sedap. Kedua-dua jenis cekodok ni memang lembut dan sedap walaupun dah sejuk. Adam dan hubby lebih suka cekodok labu dari cekodok nasi.

Oleh kerana saya bancuh banyak, maka saya bawa ke pejabat. Kongsi dengan rakan2 di pejabat. Senua orang tak pernah makan kedua2 jenis cekodok ni. Dan bila makan semuanya kata sedap. Sekejap jer dah habis. Sampai ke big boss kami pun ikut makan sekali. Alhamdulillah diterima ramai.

Saya ni, bab masakan kampung tu lulus lah lagi. Tapi kalau bab pastry kek kuih muih segala tu...boleh pitam saya sorang2 kat dapur.

Lepas ni nak masak apa pula ya....hmmm....


.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink