Ahad, 16 April 2017

Spaghetti Tuna Daun Kari

Assalamualaikum....

Di pagi Ahad ni, ramai ibu2 yang sibuk di dapur ya. Saya pagi ni bukan sibuk di dapur, tapi sibuk gosok kain baju sekolah...
Walau apa pyn dugaan yang datang, hidup harus diteruskan. Bila sekali terhenyak dengan ujian yang menimoa, bertawakkal dan mengadu dengan Yang Esa dan cubalah juga berjuang. Berusaha seolah2 akan hidup seratus tahun lagi....

Hari ni meh story pasal menu ni. Menu simple, tapi kenyang dari tengahhari sampai malam.

Masak simple untuk lunch dihujung minggu macam ni. Rebus spaghetti dalam setengah bungkus dan biarkan dalam periuk rebusan tu. Tak perlu toskan.

Sementara rebus, bolehlah kupas bawang besar sebiji, bawang putih 3 ulas. Hiris bawang semua dan juga hiris cili padi dalam 7 biji.

 Kemudian, tumiskan bahan hirisan dan campakkan dua tangkai daun kari. Bila dah wangi, masukkan tuna flakes dan carrot yang dihiris batang mancis. Gaulkan sebati.

 Masukkan pula spaghetti dari dalam periuk tadi. Biarkan air rebusan masuk sekali dengan spaghetti. Bukan cedok dari periuk yer...air yang menitis2 tu jer. Kita nak basah2 sikit.

Masukkan garam, sedikit serbuk lada hitam dan bila dah sebati semua rasa, bolehlah hidangkan.

Walaupun ada cili padi, tapi tak lah pedas sebab kita dah tumiskan cili tu tadi. Pedasnya dah hilang.

Silalah cuba ya....



.

Rabu, 5 April 2017

Bila Ujian Berat Tiba, Doalah Senjatanya

Assalamualaikum...

Saya baru merancang untuk aktif kembali berblog, namun siapa sangka saya menerima berita yang agak menghentak. Sejak dari itu semakin lama keadaan semakin menekan.

Saya terima dengan redha segala ujian. Ini tanda kasih Allah. Allah mahu kita dekat denganNya..

Cuma kali ini, agak sukar untuk saya tangani.

Saya mohon doa anda... Doakan saya mampu melalui cubaan ini.

Miss you all...

.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink