Ahad, 4 Jun 2017

Menu Sahur 2017 -1

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, telah seminggu berpuasa, dan semoga beroleh pahala yang diredhai Allah.

Org lain ramai share menu berbuka, tapi saya asyik share menu sahur jer. Bukan apa...kalau berbuka, saya jarang memasak. Tak sempat. Tiba di rumah dah pukul 6.30 petang. Jadi...kami makan yg simple2 jer. Beli mee atau kuih muih...cukup lah.

Ok...menu di atas ialah sardin masak lemak cili padi. Tapi masak seperiuk, cilinya 3 biji jer. Haippp....bulan puasa x boleh makan pedas2. Saya campur kacang buncis dan ubi kentang.

Kemudian goreng sayur campur. Sweet beans campur capsicum merah. Tumiskan sikit bawang putih dan merah. Rangup2, segar2 sayuran utk bersahur.

Ok..esok pening semula nak fikir menu lain...hehe.

.

Jumaat, 2 Jun 2017

Kobis Lemak Putih Campur Lobak




.Assalamualaikum....

Selamat berpuasa semuanya. Dah mula dah kalau berpuasa ni...kita pening nak masak apa untuk menggamit isi rumah bersahur kan...

Menu masak lemak putih kobis panjang ni, InsyaAllah akan membuka mata2 yang mengantuk tu. Nak masak pun mudah jer. Nak masak sebelum tidur pun boleh. Bangun jer waktu sahur, terus hidupkan api, panaskan kejap dalam periuk. Sementara panaskan, kita cedok nasi, bancuh air. Kalau sempat goreng ikan. Kalau tak sempat, scramble egg, percikkan kicap. Settle....


Resepi mudah sangatlah ibu2 sekalian....

Saya sertakan resepi untuk sekeluarga 4 orang makan ya...


Bahan2:

Kobis panjang setengah biji : hiris serong
Lobak merah 2 batang : hiris serong
Soo Hoon sebungkus - rendam dalam air
Cili hijau 1 batang - hiris serong

Ikan bilis 2 sudu - belah-belahkan dan rendam dalam air
Bawang merah besar 1 biji - hiris
Bawang putih 2 ulas - hiris
Kiub pati ayam satu
Santan kotak 1 - 250ml


Cara2:

1. Rebuskan 1 liter air. Masukkan bawang hiris dan ikan bilis.
2. Bila dah mendidih, masukkan lobak dan tunggu sehingga lembut lobak tu.
3. Bila dah lembut, masukkan santan pekat kotak dan kiub pati ayam. Gaul sebati.
4. Terus masukkan kobis panjang, soo hoon dan cili hijau. Perasakan garam.
5. Bila kobis dah lembut, tutup api dan boleh hirup dah...


Amacam...mudah kan?

Nak masak untuk berbuka pun ok juga...sedap juga hirup2 tu kan selepas seharian dehydrated.

Selamat memasak ibu2 semua....


.







.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink