Sabtu, 22 Julai 2017

Pot Luck Raya di Pejabat

Assalamualaikum semua....

Telah hampir berlalu bulan Syawal. Ramadhan juga yang masih dirindu. Semoga kita semua diberikan rezeki untuk kembali menikmati Ramadhan tahun hadapan...

Tak sah lah kalau tak ada jamuan raya di pejabat kan. Since kami ni Admin Dept, maka kamilah dept yg paling ramai staf wanita.

Jadi, walaupun co dh anjurkan jamuan raya, untuk komuniti kecil kami...kami tetap buat sikit. Tak perlulah menu de bomb sangat sebab ekonomi kurang baik terutama pada syarikat kami. So,bawa seadanya saja....



Ini sajalah yg ada. Staf jabatan kami tak sampai sepuluh org pun. So sorang bawa satu atau 2 menu saja.
Menu simple kami :
Mee bandung
Nasi impit, kuah kacang
Kuah Lodeh
Daging masak hitam
Ayam masak merah
Nasi putih
Sambal tumis ikan bilis
Pecal sayur
Puding jagung
Kek batik
Rojak buah
Minuman

Bila dah hidang atas meja...mak aih...banyak rupanya. Kebetulan ramai staf tak ada sebab outstation. Kesudahannya, semia staf satu syarikat yg mana ada semuanya beraya di dept kami.

Syukur Alhamdulillah. Siap jemput clients yg datang visit sekali. Syukur semuanya tak membazir dan berjalan lancar. Antara objektif ialah ice breaking admin staf dengan staf yg lain. Agar lepas ni mudah staf berurusan direct dan tidak ada lagi anggapan negatif.

Oh lupa pula.... saya bawa yang paling ringkas. Nasi putih...hahaha... Eh tak lah nasi putih semata... saya bawa sambal tumis ikan bilis dan juga rojak buah.

Syukur... laku keras... Paling laris ialah sambal tumis. Hinggakan client kami tanpa segan mohon dibungkuskan sedikit untuk beliau. Terperanjat kami semua...hahaha. Tapi.kembang juga rasa sebab masakan kita dinikmati oleh irang. Alhamdulillah...Alhamdulillah...

Oh...saya seperti biasa, ikut resepi dari Azie Kitchen. Memang dah lama guna resepi Kak Azie. Agak sesuai dengan tekak saya... Terima kasih kak Azie ya...

Blog ni dah slow dah kan. Walaupun sangat ridu dengan blog, tapi kekangan masa dan tenaga agak membatasakan aktiviti blogging saya.

Apa2 pun...semoga kita semua bertemu lagi di entry yg akan datang ya...



*~*~*~*


Ahad, 4 Jun 2017

Menu Sahur 2017 -1

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, telah seminggu berpuasa, dan semoga beroleh pahala yang diredhai Allah.

Org lain ramai share menu berbuka, tapi saya asyik share menu sahur jer. Bukan apa...kalau berbuka, saya jarang memasak. Tak sempat. Tiba di rumah dah pukul 6.30 petang. Jadi...kami makan yg simple2 jer. Beli mee atau kuih muih...cukup lah.

Ok...menu di atas ialah sardin masak lemak cili padi. Tapi masak seperiuk, cilinya 3 biji jer. Haippp....bulan puasa x boleh makan pedas2. Saya campur kacang buncis dan ubi kentang.

Kemudian goreng sayur campur. Sweet beans campur capsicum merah. Tumiskan sikit bawang putih dan merah. Rangup2, segar2 sayuran utk bersahur.

Ok..esok pening semula nak fikir menu lain...hehe.

.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink