Assalamualaikum...

Wah...its already Ramadhan. How time flies... sob..sob...

We had a simple but yet busy first day of Ramadhan. Hubby is away...so its just me and Adam. And sometimes Mommy too...

 Had our first sahur in PD. At my parents' place. I prepared simple stir fry chinese cabbage with tomatoes. And fried some chicken with a bit of sambal. Good enough for us...

And for breakfast, I have no energy to cook...whats with the travelling and appointments. So, the simplest decision was having it at mamak's. Just three of us. Me, Adam and Mommy...  Done...

How's yours?
Read More
Assalamualaikum....

Bila mama dah keletihan, mood ke laut, maka sarapan pagi pun kat mamak jer lah sebelum ke sekolah.....

Lepas ni sebulan tak sarapan. Kita break fast jer....

Selamat menyambut Ramadhan untuk semua. Maafkan segala tingkah dan bahasa saya. Semoga Ramadhan kali ini ibadah kita lebih baik dari yang sebelumnya.

Amiin...
Read More
Assalamualaikum..

Sajer nak share. Saya dan Adam kalau makan roti telur ni, mesti nak kena ada cili api. Sebab tu lah namanya berapi...hahaha...

Tambah daun sup utk bagi aroma yang best sikit. Buat utk minum petang masa cuti weekend...kenyang sampai malam...
Read More
Assalamualaikum.....

Ok...setelah lama masa berlalu, meh la cerita sikit pasal anak tunggal saya ni.
Bagi yang dah lama mengikuti perkembangan blog ni dan lihat Adam membesar, saya rasa saya perlu kongsikan tentang Adam dengan anda semua.

Kisah2 Adam, doa2 kalian yang mengiringi kecemerlangan dia saya tak akan lupakan.

Saya ada pernah memberi sedikit bayangan dalam entry yang dulu contohnya di SINI .

 Ini adalah gambar Adam yang terbaru. Bulan lepas. Dah besar kan dia.... Dah form 4 tahun ni.



Bagi yang tahu, Adam diterima masuk ke MRSM masa di Tingkatan Satu. All went well. Or at least I thought it was. He was happy after the first 3 months of adjustment period. Study, tak cemerlang sangat pun, but not that bad too. Average. So apa yang kami fokuskan adalah untuk bantu dia upgradekan result dia...but not pushing him.

So, belilah buku sikit2 untuk bantu dia. Enroll kan dia for any workshops, courses yang dia request nak pergi during school holidays. We sacrificed our Hari Raya Haji once for him to attend the course.
But we never regret it. After all, at least mesti ada sekelumit ilmu yang dia dapat untuk menambah bekalan dia.

Form 2, he sat for IGCSE Check Point exam. And he got good result. Tak sangka. So, terus rasa bersemangat untuk dia fly high for the IGCSE exam nanti.
Co-co wise, he held few positions. Amongst it, batch leader and Maktab's Robotic Team and tutor for community service sekolah offer untuk sekolah2 rendah sekitar daerah. Wakilkan sekolah untuk pertandingan Robotic and a few involvements to represent school.

The challenges yang dia ada, of course a lot. It is normal I think for a teenager to try this and that. But somehow, one incident struck me down. I went emotionally devastated....

He lost his temper on a junior boy while he was in form 3. Yeap, he kicked the boy. It then became a bully case. Sangat tak sangka that my boy could lost his temper. Knowing him, he is usually very controlled, reasonable and think things thoroughly.  I know straight away that something that this junior has done bothered Adam so much. It was a major incident in school. 6 of them were involved.

This is so painful for me to share his story. But life goes on. If I want to fight for my boy, it will be another long story.

 I believe he has tried his best, but I do not deny that he had done wrong. Whatever it is, it is so wrong for Adam to make his own decisions. But after that incident, I then knew that the bully culture has been there in his school for many, many years. And he has started his life in that school bullied by the seniors. Since he has been the Batch Leader as early as when he started his Form 1, everything and anything that any seniors do not like on the doings of Adam's friends, they will call Adam. Slap Adam, kicked Adam, punched Adam...as a lesson because Adam didn't educate and control his peers. I quickly reminisce, seeing his arm had a big spot of blue black bruises. When asked, he said he got it while playing soccer. And a few times I have to pick him up from school or hospital that warden sent him for stomach ache and he said it was his gastritis.

Oh my..oh my....I cried non stop for many months after that. I went through a severe depression condition blaming myself for not able to protect him, for not able be a good mother, for my failure to be his best friend that he had to hides all of his sufferings there in his school. And I failed to protect him from being influenced by the negativities and grew up in the situation and make him to be a monster himself.

The moment he was detained for disciplinary actions, I rushed to the school with hubby. Instead of scolding him or beat him, me and hubby grab him in our hugs. I kissed him, I hugged him and I cried. I apologise to him and I swear...that moment was an extremely emotional moment. His friends, teachers and others were crying too.

Anyhow, as punishment, he was transferred to MRSM Batu Pahat. I am thankful that he was given another chance.

But, because of he is a nice boy, Adam went through depression too. He regretted his actions. He blame himself to lost his temper for 2 seconds. He blame himself because he caused me to cry and he let down his grandparents who raised him extremely well. He has to be counselled by the school's counselling department every single day. After two months, the situation got worsened. It affected his study and his health. I have received notes from doctor at Batu Pahat that he is suffering from the acute gastritis. He refused to eat properly, he couldn't get enough sleep and rest are among the causes.

So, the school's headmaster and the counselling department called us for a meeting on how we could work together to help him. But Adam eventually spoke up. He request for the exit! He wants to stay at home with me. School's headmaster tried to ask him to stay because he has so much good potential, but no. This time Adam was defeated by his guilt. So, as the last resort, I brought him home. Exactly 2 months before his PT3 exam.


And yes, he is happier now, staying with me. He helps me with my house chores and he makes new friends here. Oh yes, we live in Alor Gajah, so he goes to a nearby school here.
His PT3? Well, as expected, not excellent. A few syllabus and marking styles changed from Johor to Malacca's style. And he needs to catch up really fast for his different English and Malay novel. He rushed to study within 2 months' time. Besides the states' changed, he was drifted from study due to his psychology pressure almost 6 months before that.

He only managed to secure 5As.

No pressure for that PT3. I am trying to support him as much as possible in any ways that I can.
Now, I have to put him back on track for his SPM. I hope he would regain his strength and confidence back. I need him to be a strong hearted guy and be the Mr Nice Guy again.

Picture with some of his dearest friends, on his last day at Kuala Klawang

Adam now misses his friends back in Kuala Klawang so much. But I can see that he is trying to adapt with this new life. And it is still fresh in my mind in his last day in K. Klawang, when we go and meet all of his teachers. They were all crying together with me and so shocked that Adam was involved in it. Adam according to them was a very nice student. A positive vibes among the students. It made me cried harder. The teachers love him too.

But, Allah knows best. It is just happened to be that we are selected to go through this test.

Nampak tu, his appetite has comes back once he stays with me...hahaha




To my blog reader, just baca disini saja. As a lesson for me and I am sharing this to everyone too because I think you guys have rights to know on what happened to him.

Mohon doakan Adam kembali cemerlang….


Wassalam.






.
Read More
Assalamualaikum semua...

Hari ni saya nak cerita sikit pasal buku lah ya.
Dah lama saya tunggu dan dah terima pun. Alhamdulillah...sangat..sangat..sangat best.


Ya....wajib ada dalam simpanan dan bacalah. Fahami...selusuri kisahnya dan pahatkan dalam ingatan. Apa yang terkandung dalam buku ni adalah kisah benar Dr Zoul di blognya  http://zouldahanblog.blogspot.my/



Saya memang jadi follower tegar blog Dr Zoul bertahun2 lamanya. Sangat interesting. Membuka mata dan hati tentang susah payahnya seorang doktor. Dulu saya ingat doktor klinik ni senang. Tak ada shift, tak payah layan kerenah orang atasan, ada bisnes sendiri, waktu kerja sendiri dan bebas menjana pendapatan sendiri. Tapi bila baca postingnya lepas satu dan satu... terbukalah mata hati dengan jerih perit nya.
Juga, saya panjangkan buku ni pada Adam, agar dia tahu...nak belajar untuk jadi doc dah tentu susah. Dah jadi doctor pun susah juga. Sama juga dengan apa2 kerja sekali pun. Kenalah bersusah dahulu...



Saya dapat autograph dari beliau...Yeayyyyyy!!!!!!

Suka...suka....sukaaaaa sangat. Gembira sebab Dr Zoul adalah seseorang mendapat penghormatan saya. Walaupun tak pernah bertemu, tapi rasa bebas bertanya dan berbicara. Doktor yang friendly dan tak berlagak.

Kalau tak jumpa kat bookshops, contactlah Doc Zoul sendiri melalui blog beliau. Beli direct dan In sha Allah dapat autograph.





.
Read More
28th April...my birthday.

Celebrated birthday only a few times through out my life. The rest of the years, it just went off just like any other normal days.
That is ok....

At this age, I am considered at silver years. Soon...going to be golden age. Few more years...

Life has been giving me a lot of good things. Taught me a lot. Loves me in so many ways.

Well....thank you for the wishes in my facebook and instagram and whatsapp. I love everybody...for better or worst.

Regards from me at my silver age.

Salam everybody....
Read More
Assalamualaikum everybody...


Lamanyaaaaaa saya tak update blog. Harapan tinggal harapan azam yang tahun lepas tu kan..hahaha.

Alasan memang banyak. Tapi tak perlulah senaraikan...kita move on jer sama2, ya tak?

Ok...hari ni nak share experience makan2. Review? Bolehhh lah....

Kisahnya, ada satu weekend tu. Saya dan Adam setelah menyelesaikan beberapa urusan di Ayer Keroh, teringin la nak minum petang. Yang sebenarnya dah lapar. Lunch kami pujul 12.00tgh hari sebelum tu. Jadi bila dah pukul 5pm, opkos dah menjerit tali perut.
On the way nak balik ke Alor Gajah, kami melencong ke Sg Putat. Rasa macam nak try mustabak cheese. Tapi tak buka la pula masa tu. Terus ke station Mango Float Royale di Sg Putat. Setelah berbincang dua
beranak, kami ke station mango float. Duduk di salah satu meja kosong.

Tapi tak nak minum Mango Float pu. Masa tu panas terik. Terbayang tahap kemanisan Mango Float tu,seram pulak. So kami order air biasa jer...janji sejuk dan hilang haus. Tengok menu...wah macam2 ada rupanya. Ada western..ada mee kari...ada churros...perghhh.

 Firstly, order cheesy fries dulu. Sementara menunggu mee kari. Bolehlah ngap2 dulu. Fries biasa...dicurahkan dengan cheese dan mayo. Sedap gila tu tak ler. Tapi impressive la. So makanlah kami dengan sopannya walau tengah kebuluran.

Dan akhirnya sampailah mee kari ni. Mee kari special katanya. Ada udang. Sepinggan 15.00. Udang besar ada 6 ekor.
Well....utk minum petang, sesuailah kot. Kuah dia jenis kari tang cair, tapi adalah rasa mee kari. Kira petang2 tengah lapar,.mee kari panas2, minum air sejuk...slurpp....slurp...layan giler juga menghirupnya. Kami share berdua. Kalau x share susah nak habis rasanya sebab banyak.

Rupa paras mee kari tu memang menarik, tapi rasa bukan de bomb. Setakat nak memenuhi permintaan perut dan tekak dengan rasa bersyukur memang lulus dah...

Tapi ada banuak lagi menu lain. Laksa sarang next time nak try... And of course, the churros...

Until then....

.
Read More
......... Salam untuk semua.

Banyak gambar makanan dalam phone. Niat memang untuk dikongsikan. Walaupun sekarang ni dah tak sebanyak dulu dah gambarnya...tapi saki baki keprihatinan saya untuk snap gambar tu masih tebal la juga.

Hari ni saya nak kongsi secara rawak menu2 yang saya sempat sediakan untuk keluarga... Diharapkan dapat memberi manfaat kepada sesiapa yang memerlukan.

Antara menu simple saya terdiri daripada....

Ayam masak lemak cili padi.
Menu ni, Adam yang tolong ambilkan gambar. Mendapat sambutan hangat juga la... Kalau masak lemak ni kegemaran saya dan Adam. Tapi hubby kurang minat pula menu ni kebelakangan ni.... Tapi habis juga la nasi 2 pinggan dalam pada dia tak minat tu...kuang..kuang...kuang...


Siakap goreng bercili
Siakap yang hubby dapat masa memancing udang di sungai. Mata kail dan batang pancing untuk udang, sekali tersangkut la pula siakap seekor. Rezeki. Tak adalah besar, dalam 500gm jer seekor ni. Atas permintaan hubby, saya goreng embal2, iaitu lembab sikit...jangan garing sangat. Lepas tu tumiskan cili padi yang ditumbuk dengan bawang putih dan bawang merah. Cili jangan banyak... Lepas tu dah separuh garing tumisan, masukkan lagi bawang merah besar hiris bulat sampai dia layu dan.lembut. Perasakan garam, dan tepekkan jer atas ikan goreng tadi. Memang berselera hubby makan. Siap meratah lagi...



Bubur nasi 
Masak bubur ni masa hubby demam. Dia sakit tekak...tak berselera sangat nak makan. So saya masaklah bubur ni. Tak cair sangat sebab nak bagi ada texture sikit. Masukkan ubi kentang dan carrot yang dipotong kiub. Rebus jer sekali dengan beras tu. Lauk sampingan ialah sedikit bawang goreng kesukaan hubby dan tempe goreng. Bukan kejayaan besar, tapi satisfaction was there. Alhamdulillah...


One of those days, saya masak sup rasanya. So buat sambal belacan jer lah. Kebetulan pagi tu shopping di pasar tani. Geram pulak tengok ulam ulaman tu. Sambal belacan ekspress saya. Saya blend jer semua. Kalau selera saya, saya suka sambal belacan yg ditumbuk. Tapi nak cepat punya pasal, redah saja. Tapi Adam suka lah pula. Sampai ke malam dia kejap2 mencedok sambal ni. Makan dengan nasi, dengan ayam, dengan maggie lah. Bukan.main suka pula dia

Kari ayam kampung
Saya tak berapa pandai masak kari kawww mamak mari. Kari saya adalah jenis bersantan yang mild rasa karinya. Jadi inilah kejadiannya. Campur dengan ubi kentang dan carrot. Lepas tu tekak pula teringin nak makan kari dengan telur rebus. Saya campurkan beberapa biji telur rebus untuk saya dalam kari ni. Entahlah...sejak dah meningkat unur ni, ayam bukan dalam top list selera saya. Masak untuk hubby dan Adam jer. Kalau kat kedai pun, lauk pilihan saya adalah selain dari ayam.


Spaghetti goreng basah
Ha...fusion tak fusion la kan....hahaha. Orang lain gigih buat mee goreng basah. Saya pula rebus spaghetti...lepas tu timis bawang dan cili. Masukkan sos cili, sos tiram, sedikit air dan isi ayam. Masukkan mix vegie....settle spaghetti goreng basah untuk breakfast express kami di hari yang sibuk. Yang penting hubby and si bujang tersenyum lebar.



Sambal tumis kupang
Hubby beli isi kupang dari kawannya. Saya masak sambal tumis. Tapi entahlah...kupangnya agak kurang segar. So sambal jer yang kering dulu daripada isi...hahaha


Sambal telur puyuh
Telur puyuh masak sambal, makan dengan nasi putih dan sayur bokchoy masak lemak putih... Fuhh...tersandar kekenyangan. Alhamdulillah...

Tak lah saya ni handal memasak. Cuba2 saja demi untuk suami dan anak. Tapi kalau setiap hari memasak pagi dan.malam...takvlama kemudian saya mesti jatuh sakit. Aduhai...kasihannya suami dan anak saya. Jadi sekarang saya terpaksa jaga kesihatan diri sendiri dulu sebelum betul2 mengerah tenaga untuk berbakti. Bukan apa. Bila jatuh sakit, mereka pula yang terpaksa jaga saya. Takmo lah macam tu kan...

Anyway...panjang cerita saya hari ni kan.. Bundle kan terus sebab lately ni saya tak banyak masa lapang. Kalau dulu maybe dah boleh jadi 4,5 entry dah ni...kah..kah..kah...

Semoga anda semua menjalani hari yang baik...Aamiiin...


.
Read More
Previous PostCatatan Lama Laman utama