Ini cerita gambar WW kita minggu nie.
Ok, kita panggil kuah durian. Ada yang panggil serawa durian. Tapi kalau kami, serawa durian tu maksudnya dah nak sama macam lempok durian. Untuk tempat lain, mungkin lain pula definisinya.
Bukan apa, mak kita adalah berikan Mommy beberapa biji durian dari pokok sendiri di PD. So, Mommy masak kuah durian dengan kukus pulut. Tapi since kita pulak warded, langsung takut nak jamah. First, pulut tu kan angin. Dahlah tengah sakit pinggang, tak tidur malam pula jadinya nanti. Kuah durian pun langsung kita tak sentuh.
So, masa MC, lepak di Kuantan. Hubby bawak balik 2biji mak bagi. Dalam rehat2 kat rumah tu, kita pun godeklah juga. Kebetulan bahan semua ada. Yang sebenarnya, kita tak pernah langsung masak kuah durian nie. Tapi nekad dan tawakal jer.
Dah siap. Tak mengagak..makannya 2 orang jer..masak dalam periuk besar.
Nampak tak ketulan durian tu? So confirm yer...ini kuah durian.
Makannya dengan roti yang dah terpenyek sebab kena himpit beg dalam kereta.
Ha..baruuulah puas makan. Makan panas...sambil lepak depan tv tengok cerita Cina petang2. Bancuh teh O panas kurang manis. Perghh!!!
Bila hubby balik kerja, kita pun hidanglah. Takut juga tak kena dengan selera hubby sebab hubby kita kan sangat fussy bab food nie. Syukur hubby puji2 kata sodaaappp. Alhamdulillah.
Lepas nie, dah boleh buat lagi...
Oh, senang jer nak masaknya kan. Didihkan santan cair dengan gula melaka sampai gula hancur, masukkan durian dan santan pekat. Bancuhkan sedikit teoung jagung untuk beri kelikatan pada kuah. Masukkan secubit garam dan siap!
Alahai....anda semua pasti dah expert kan...?
.
Saya panggil Santan Durian...:)
BalasPadamsedap di makan dengan roti bai...hihihi..awak tau roti bai?
Salam aziela,
BalasPadamBeberapa hari juga tk blh masuk blog ziela ni.
Masaalah kt googgle chrome. Ni br dpt masuk. Kt sini serawa ni selalunya d padankan kueh char koy, yg mcm kueh cina tu. Mmang sedap bila dpt ketemukan kedua dua tu
Ziela.. sedapnya tu, dah kecur air liur ummi tengok ni, hehe..
BalasPadamkg mak pak sy di perak utara..pnggil serawa durian..kg asben di n9...kuala pilah...pnggil kuah durian...:-)
BalasPadamakak xsuka makan durian ttp kalau tempoyak, serawa atau crepe durian boleh pulak layan,.....
BalasPadamEmmmmm....sedap pulak rasanya....nikmat cicah dgn roti...plg best bila org trsyg puji sedap......makin brkobar2.
saya suka makan ngan lempeng panas!
BalasPadamperghhhhhhhhhhhhhhhhh
Iqbal : Owhh..mungkin orang N9 panggil lempok durian... sedap kan.
BalasPadamDaddy Ziyyad : Roti Bai? Tauuuuu. Sedap kalau sapu butter and kaya, toast sikit. Tapi kalau cicah kuah durian nie, memang dia serap habislah kuah kan. Tu yang yummy tu Doc.
BalasPadamummiross : Saya pun x sangka jadi sedap, kak..hahahahha. Syukurrr menjadi.
BalasPadamaby : Iyerlah kakang. Saya pun ada a few blogs susah nak masuk. Cicah dengan cakoi? Wah, idea yang sangat menarik tu. Saya nak trylah nanti.
BalasPadamAsyiffa : Ha..betul2. Kuah durian.
BalasPadamNzA : Ada sorang opismate saya sama macam akak. Heheheheheh.
BalasPadamelly nadira : First time akak dengar kuah durian dgn lempeng. Sedap ekk?
BalasPadamSedap!!! Tak pernah rasa tapi air tangan akak mesti la sedap hehe :)
BalasPadamSedap!!! Tak pernah rasa tapi air tangan akak mesti la sedap hehe :)
BalasPadam