Aktiviti memasak di hujung minggu. Kebetulan dapat beli udang yang fresh dari pasar Kuala Sungai Baru. Nelayan baru bawa naik dari laut. Nak gulaikan, sayang pula. Macam nak makan udang tu macam tu jer rasanya.
Teringat pula hubby pernah mention nak suruh masak nasi lekit2. Adam kata nak makan macam kat Japanese rest. , makan nasi dalam mangkuk, guna chopstick. Kalau nak makan macam tu, tak boleh berkuah la lauk jawapnya.
So, udang nie kita goreng jer dan buatkan sosnya. Simple sangat buatnya. Nasi tu kita masak guna beras wangi siam. So, memang berkanji dan melekit sikit. Tak ada beras Jepun, beras Siam pun ok kan...
Goreng udang yang digaul dengan sedikit garam dan kunyit.
Kemudian, curahkan sosnya. Siap.
Gelap la pula gambar last tu. Nasi dalam mangkuk Jepun yang selalu isi misoshiru tu, lepas tu tenggekkan udang. Bukan main berselera lagi my heroes makan. Bersungguh2 guna chopstick.
Sosnya tu, kita just tumiskan bawang putih dan cili yang ditumbuk halus. Lepas tu masukkan sos cili dan sos tiram secukup rasa. Didihkan hingga pekat. Senang jer.
U all nak masak apa weekend nie?
.
yg sedap tu sometime benda yg simple jer khen kaka?? mmg sedap mkn ngan nasik panas ni @.@
BalasPadamala sedapler pulak nanpaknyer... makan gitujerpun sedapkan...
BalasPadamnyumm..lama tak buat makanan jepun.. anak2 saya suka makan beras jepun.. saya guna beras nishiki.. 2.5kg dalam rm27 gitu..kalau murah hari2 boleh masak..gemuk la bebudak tu.. tapi sbb mahal..sabo je la..tunggu mak kaya sikit la anak2..
BalasPadamyang senang & yang simple tulah yang sedap sekali!!
BalasPadamweekend ni verangan nak masak asam pedas ikan pari. Daun kesum dah kecut nunggu dalam peti ais tu, hehehe
Wahh..elok jea udang2 tu beratur..displin sungguh!
BalasPadamsodapnya kak.. siap ada hias cantik2 lagi.. sy sekolah kat perak kak
BalasPadamwalaupun perot tengah kenyang tetap terliur tengok... ;)
BalasPadam@☆♥L@dy @yU♥☆ True...dengan syarat fresh.
BalasPadam@Cho Zila Simple jer nie kak. Akak lagi terror dari saya.
BalasPadam@Rai Ourkizuna Ha, betul. Mahal kan beras Jepun. Tu yang belasah beras siam jer tu..hihihi
BalasPadam@Seri Kandi Tanah Jauhar Alamak....sedapnya. Hantar sikit kat kita lah Kak Sari.
BalasPadam@Abil Fikri Ahmad Yer, udang lagi pandai berdisiplin kan.. Tak macam ketam. Hahahahaha
BalasPadam@aku HaniAsyira Alahai...mana ada berhias dik. Akak atur lebih kurang jer tu. Perak yer...
BalasPadam@intan akma Senang jer masak nie Akma. Nanti buat ekk.
BalasPadamsalam sis
BalasPadamJeles la pulak ta tgok udang goreng tu..tak pe pg ni nak gi pasar cari nak buat gak cam sis.
Thanks sis bg idea tuk masakan esok.
simple tapi sedap. nak nak feeling jepun makan pakai chopstick. mmg saya suka lah!
BalasPadamSimple dan menyelerakan.
BalasPadamKakak weekend ini kena balik kampung lagi. Kalau kumpul kakak akak yg masak. So kakak just tolong-tolong aje.
Ya Allah..sedapnya..terliur rasa..yummy!
BalasPadamsalam sis
BalasPadamWaduh waduh enak ei. Tapi iki dino orak iso ngawe..njalok izin jikok menu ne yo.
sedapnya...telan air liur tengok...;)
BalasPadam@TiranaAduka Dah masak ke belum, TA?
BalasPadam@gadisBunga™ Janji feeling ada kan GB..?
BalasPadam@Kakzakie Kalau dah ramai2, lagi seronok kan Kakak..
BalasPadam@Novelgurl Ishh..mana tahu sedap? Cuba buat, baru tahu sedap ke tak. (Ada nampak macam ayat meracun pemikiran tak?)
BalasPadam@Zurina Alahai...Zurina kalau masak lagi power.
BalasPadam@TiranaAduka Njalok menu ke, njalok resipi, kang? Iyolah, ojo dhelok jer waei...
BalasPadamAduh.. sedapnya tengok udang tu.. Kalau hidang mata sure makan sampai licin..
BalasPadamsdapnye kak udang tu...
BalasPadamnani masak nasi goreng je.. tu pun guna rice cooker.. sbb xde dpur :(
@Nur-nba Kalau dah depan mata, memang licin
BalasPadam@nanieybarnieylurviey Nasi goreng pun sodaaapp
BalasPadamhurm...saya nak tatap gambar udang ni sampai saya kenyang hehehehe :)
BalasPadamCantik warna udang tu setelah digoreng hehehe :)
@Azham Vsvc Bila masuk perut, dah tak nampak rupa dan kaler lagi dah dik...
BalasPadam