Alhamdulillah, ada sedikit ruang untuk kita menjengah blog. Hubby pun dah beransur sihat. Walaupun sarafnya masih belum pulih sepenuhnya, tetapi setiap hari ada perkembangan positif. It takes time. Sedikit demi sedikit. Terima kasih Doktor Zoul sebab melegakan hati kami. Terima kasih di atas doa2 semua, sama ada yang tertulis, mahupun yang mendoakan di dalam hati. Kami sangat menghargainya.
Oh yer, cerita pasal maggie ketam.
Ingat tak tentang kita story yang kami makan megi ketam di pantai Tok Bali Kelantan yang lepas? Tak ingat? Miss baca?
Klik SINI.
Hubby tiba2 teringat. So, dia kata apa yang susahnya nak masak megi ketam tu. Kalau masak sendiri mesti lebih sedap gamaknya kan.
Maka sebelum kejadian bisa sembilang tu, kami sempatlah terjah pasar basah di Pengkalan Balak. Alhamdulillah. Ketam2 baru naik dari laut semuanya besar2. Beli ngam2 3 ekor jer sebab kami 3 orang jer di rumah. Lagipun, kita tak berani nak masak banyak sebab ini percubaan pertama. Takut tak menjadi, nanti membazir jer.
Gambar muqaddimah
Kita jenguk2 dulu lah resepinya yer. Ikut style kita lah nie. Anda boleh olah mengikut kesesuaian masing2.
Bahan2:
4 peket Maggie perisa kari
3 ekor ketam
2 ulas bawang putih di hiris
1 labu bawang merah besar di hiris
2 sudu besar rempah kari ikan (gaulkan dengan sedikit air dan jadikan pes)
2 pokok sayur sawi (asingkan batang dan daunnya)
2 sudu Minyak untuk menumis.
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara2:
1. Tumiskan bawang putih dan merah yang dihiris sehingga wangi dan kekuningan.
2. Tumiskan pes rempah kari bersama-sama dengan serbuk rempah maggie. Masakkan hingga terbit minyak.
3. Bila dah wangi dan rempah dah masak, masukkan air sebanyak mana yang suka. Kalau suka pekat, ikut sukatan air di peket Maggie. Kalau nak cair sikit, lebihkan 1 atau 2 cawan air.
4. Bila dah mendidih, masukkan batang sawi dan ketam. Masakkan dengan api perlahan selama 3-5 minit.
5. Masukkan mee maggie dengan daun sawi. Besarkan sedikit api ke sederhana.
6. Rasakan dengan garam jika perlu. Kalau pekat, lebih baik tak perlu masukkan garam sebab serbuk maggie tu dah cukup garamnya.
7. Bila mee maggie dah lembut, tutup api dan hidangkan segera. Kena makan segera masa panas2.
Maggie Kari Ketam
Taraa...dah siap kan. Bila di tambah serbuk kari yang 2 sudu tu, kuahnya jadi sedikit pekat dan terasa berempah. Kalau makan masa hujan2, atau masa cuaca sejuk, memang perfecto lah jadinya.
Hubby dan Adam makan sampai licin. Termasuk mangkuk si tukang masak pun licin hingga tak bersisa. Hehehehe. Tapi hubby tetap komplin. Katanya dia nak yang kurang pekat sikit. Nak hirup2. Kita dengan Adam pula suka jer yang pekat nie. Memang dah lama terbayang nak makan mee kari yang pekat dan resepi nie memang tepat seperti mana yang kita inginkan. Tapi next time nak buat juga yang cair sikit, ikutkan juga lah kehendak hubby.
Oh, lagi satu. Nak masak resepi nie, paling penting, ketamnya mesti fresh. Kalau ketam dah dok dalam freezer seminggu dua, confirm tak best rasanya. Tak kiralah masak macam mana sedap pun. Tapi kalau ketam fresh, rebus dengan air paip, hiriskan bawang dengan cili campak masuk periuk pun boleh jadi sedap hingga ke dasar periuk.
Rai Ourkizuna bolehlah cuba masak sendiri di rumah lepas nie yer...hihihihi.
Selamat mencuba kepada semua.
.