Isnin, 22 Mei 2017

Ketam dan Udang Tg Langsat

Assalamualaikum.....


Ini kisah yang dah basi juga lagi ni...

Masa ni ikut hubby outstation ke Pasir Gudang.

Oh, untuk pengetahuan, hubby saya dah berhenti kerja. Dia sangat tertekan dengan komitmen kerja. Dah beberapa bulan sebenarnya. Dia dalam proses untuk mencuba cabang rezeki yang baru, iaitu perniagaan. Itu, nanti lah saya ceritakan ya...

So, lepas kerja, hubby belanja saya makan di Tg Langsat. Ini kali pertama kami ke sini lepas google sana sini.

Ada ketam masak cili yang sedap katanya. Ok jom try....


Nampak macam kering jer kan. Tapi Masya Allah....sedapnyaaa ketam ni. Saya makan semata2 dengan nasi putih saja. Memang sangat puas hati. Isi ketam lembut, juicy dan manis, tanda ketam masih segar. Salutan cilinya terasa pedas tetapi sedap. Bukan pedas yang menggigit tali perut tu. Memang kami masuk list untuk datang lagi.

Hubby order mee bandung udang.
Tak sedap!

Muka senyum sebab kena paksa. Dah order, makan jer lah. Udangnya tak fresh dan kuahnya jadi terjangkit dengan air udang yang dah tak fresh. Sila cernakan sendiri....


Yang penting, ketam bercili dia sodap...

.

Jumaat, 19 Mei 2017

Trip Kerja ke Kerteh dengan Bodyguard

Assalamualaikum.....

Kalau time cuti sekolah, dan kebetulan ada urusan di cawangan Kerteh, bolehlah mengangkut bodyguard sorang ni...hehehe

Ini masa trip hujung tahun lepas. Mati la nakkk....setengah tahun cerita basi dalam draft. Tapi kita share jer lah kan....

Kalau dah bawa dia, haruslah include percutian sekali. Kena ada makan2. So masa ni makan2 di Kuala Dungun.

Macam biasa, seafood lah. Sedap juga....that is why kami selalu ke sini...


Air Putera Duyung. Lazat dik. Air tu pun Nampak hensem kan. Bukan model tu...air tu yang hensem maaa...


Lepas meeting, staff kat sana jamu pula kami dengan nasi minyak style Terengganu. Allah haii...sedapnyaaa....


Tapi lepas2 daripada ni....semua meeting berjalan dengan sendu dan debaran. Sehinggalah malam tadi, surat terakhir untuk kumpulan pertama di sampaikan.

Alhamdulillah, Allah mudahkan. Walaupun kesedihan tu masih menebal lagi. Ada staf yang telefon saya, masih dalam sedu sedan...Allahu Akbar...

Semoga ekonomi industry kami kembali pulih.

Amiin...




Khamis, 18 Mei 2017

Cousin's Wedding

Assalamualaikum...


Cuti Hari Pekerja yg lepas, sepupu saya selamat melangsungkan perkahwinannya....

Majlis yg sederhana. Saya sangat suka. Simple tapi meriah. Majlis menyambut menantu jer. Tak ada bersanding, cuma ada makan beradab.

Kebetulan Adam dapat balik...so mcm biasa, kena bawa bunga manggar la...hahaha.


 Saya makan dengan mommy and ipar2 saya. Hubby tak dapat datang sbb berniaga masa ni.


Ini pula set2 orang bujang. Aishh...sekejap jer dah besar kan...

Walaupun tak dapat stay sampai habis majlis, tapi saya dah merewang beberapa hari sebelum majlis. So, takperlah kita hilang kan...hehehe

.

Jumaat, 12 Mei 2017

Sakitnya Menjatuhkan Talak Kerja


Ya, hari ni saya jatuhkan talak ke atas tiga orang pekerja. Sangat syahdu dan sedih....



Talak kerja maksudnya kami melaksanakan pemberhentian pekerja. Dalam kata bahasa kampung saya, Retrechment.

Proses yang sangat sukar. Keadaan kejatuhan ekonomi terutama sekali dalam industri syarikat kami iaitu oil and gas yang telah diketahui selurih dunia sedang menghadapi konflik ekonomi yang meruncing akhirnya tempiasnya tiba ke syarikat kecil kami.

Dah hampir dua tahun kami cuba bertahan. Bentengkan dengan berbagai cara. Freeze bonus, freeze welfare fund dan berbagai lagi langkah...tapi masih lagi keadaan ekonomi menghimpit.

Maka selepas proses penilihan yang sukar...siang malam kami pihak pengurusan bekerja, maka akhirnya senarai yang paling ditakuti ini keluar.

Dan hari ni kami sampaikan surat berdarah itu kepada kumpulan pertama. Emosi sedih, marah..semuanya bercampur gaul.

Maafkan kami....kami hanya menjalankan tugas. Kasihannya...sedihnya....

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink