Selasa, 28 Disember 2010

Intvw Trip to Kuantan - Day 2



Assalamualaikum friends....

How u guys are doing today? My weather kat sini a bit gloomy and hujan sekejap2 tadi. Tak best kan bila rasa mcm nie. Lets talk about this trip lagi. Ada yang dh boring ekkk? Apo nak buek kan.... Blog nie... akooo yg punyaa..!!! Ha ha ha....


The next day tu kan... we all jalan2 lagi.... cari tenpat interview kat mana and pusing2 sekitar kuantan lagi. Yang paling dekat dengan hotel masa tu Black Stone Beach atau Pantai Batu Hitam. Bila pergi situ, obviously why it was been given that name. Tengoklah pic nie. Memang batu2 dia sumer kaler hitam.
Hari tu pulak memang mendung. Utk pengetahuan, gambar nie diambil, dalam pukul 2 petang. Hujan renyai2 lagi masa nie.
So, pusinhg merata2, perut pun lapar. Tak ingat laa nampak kat blog mana, tapi ada satu blog nie recommend makan Nasi Arab Pak Lim. Lupa plak nak amik gambar kedai. Dah lapar sangat. Tapi kedai nie kat Jalan Beserah, selepas simpang masuk ke Bukit Sekilau dan Galing Kem. We tried order satu talam. Hahah... baruu ada feel makan macam orang Arab daa. Satu talam nie..nampak jer macam banyak, tapi memang portion untuk 3 orang makan. Ok laa..just nice. Kari kambing best...tapi tomyam dia superb laa... yummmmm . Sila jamu mata yer.
Dh makan nasi setalam, kenalah pegi burn calorie. Adam sibuk laa nak pergi Teluk Chempedak. So, off we go to Telok Chempedak. Orang ramai.... agaknya kalau betul2 dah start cuti skolah mesti gila ramai kan. Ada walkway macam wooden bridge kat tepi lereng bukit tu sampai ke the other side of the bukit punya beach. Jauh gak perjalanannya. Perjalanan kat bridge tu...ok laa...something different. Macam jalan atas laut...atas batu2 besar and disambut oleh monyet2. We all berhenti kat pondok nie untuk menikmati pemandangan sea view. Monyet nie pandanggg jer we all dengan sayu. So, hubby pun dengan nakalnya bagi air tin yang baru diminum separuh pada monyet tu. Dengan cekap dia ambil ( ambil ok...bukan rampas!), buang straw, terus teguk macam nie ha. Funny... we all tergelak2. Orang2 yang lalu lalang pun gelak2 juga.



Dah penat melayan monyet2 nie, we all balik la hotel. Rehat2 kejap...bergurau senda anak beranak dalam bilik tu. Lepas Maghrib jer mula laa si Adam menuntut nak main game kat game room hotel. Malas betul nak melayan game2 nie. Aku kata lepas semayang.... mula la dia paksa aku semayang cepat2. Adoi laaa..... Memang betul2 punya dia spend malam tu utk game. Dia dh siap2 bwk duit dia sendiri rupanya...sbb nak main game puas2. Dapat pulak a few friends yang age macam dia... apa lagi..dah x ingat lapar la. Bila papa dia datang ajak makan, bukan main beratttt lagi bontot dia nak angkat daripada kerusi game tu.

Hujan2...rasa macam nak santai2 jer. So, decided utk makan kat restaoren hotel jer. Jengah2 buffet spread..mcm tak berapa menyelerakan. Walaupun ada BBQ options, tapi mcm tak menarik. Maybe because we were too tired, tak berapa berselera untuk makan. So, hubby kata order ala carte jer. Inilah yang we all makan.


Haip... apa-apa pun..sebelum makan baca doa dulu. Adam baca dengan bersungguh2 dah tu.


Hubby punya order. Aku rasa benda nie sirloin steak la. Hehhe..tak ingat. Tapi we prefer DE Palma Ampang punya lagi. Taste and portion better...hehehehhe



Ini Adam. Order Pizza jer dia. Aku takut dia x kenyang. Sekali nengok mak aii...banyak plak portion pizza utk sorang nie. Siap tapau bawak balik bilik. Tak larat nak habis.


Ini aku...cam biasalah. Nasi goreng kampung. Hubby cukup nyampah kalau aku order nasi goreng kat hotel. Dia kata kalau stakat nasi goreng..kedai lain pun banyak. Tapi aku nak jugak..nak jugakk...!!! Ok la jugak.... excellently delicious tu tak la... tapi ok la...

Masa nak tido tu, berdoala agar esok cerah dan tak hujan. Esoknya hubby nak interview.


Isnin, 27 Disember 2010

Food and Journey to Kuantan - Day 1

Salam ujung tahun uolss... Amacam christmas nyer weekend? Buat apa? Aku mcm plan last week laa...gie ke Kuantan... cuba nak cari lagi rumah sewa. Tapi mmg x jumpa2 lagi. Last weekend pegi dengan keta parents. Mak oiiiiii.... Imagine laa... bwk Iswara sedan 15 years old yang mana x ada power stereng dan memulas stereng yang berusia sebegitu ala2 mengangkat dumb bell 10kg rasanya. Abis timbul muscle kat lengan I nie taw... ( walaupun belum berjaya menenggelamkan lemak2 yang ada ). Top up kan lagi kepayahan itu... keter itu adalah gear manual... tidakkkk!!!!! Aku sudah amat lama tidak drive keter manual. Adoiii.... horror sungguh. Tak apa lah...kita citer next time la yer. First thing first.

Entry this time adalah untuk trip hubby pegi intvw. Intvw on Monday. We went there on Saturday, end of November 2010. Sajer pegi awal sebab tak nak kelam kabut. Memandangkan both of us dah lama tak ke Kuantan, terpaksalah ambil masa lebih sikit untuk mempelajari selok belok jalan di Kuantan dan juga untuk meninjau persekitaran sekiranya diterima bekerja. We stayed in Swiss Garden since membership hubby dok ada balance entitlement nights lagi. Save sikit bajet hotel kan...hehehehhe. Bertolak dari Melaka, dalam 11 pagi juga. Selepas tgk kambing aqiqah Adam dan settlekan booking payment. So, drive relax2. Teragak nak berhenti...kitorang belasah jer menyinggah merata-rata. Dari Melaka, masuk Tampin, tembus Kuala Pilah, masuk Bdr Baru Serting, terus lalu Muadzam Shah dan straight ke Kuantan. Tak lalu KL and Karak hiway. Yang kurang best ialah pemandangan yang agak memboringkan dan paling x best x bnyk sgt tempat nak berhenti utk rehat atau minum2. Alternative yang ada hanyalah minum air yang dibeli dari petrol stesyen sepanjang jalan.

Tiba di Kuantan, dah pukul 3 ptg. So, check-in, terus buka mangkuk tingkat yang dibekalkan oleh MIL. TQ mami.... luv ya... Best betul makan bekal dari rumah dalam hotel rooms... heheh. Then we all rest. Sedar2 dah petang. So, terus naik kereta, ronda2 jalan sepanjang Beserah tu. Sedar2 dah malam. Perut pun dah mula berkeroncong. Masalahnya tak pandai lagi laa area Kuantan tu. So mula laa calling2 orang sana sini tanya tempat makan kat mana yang best. Puas tanya sana sini..ronda sana sini, we decided untuk ke seafood arena yang terkenal di Kuantan iaitu Tg Lumpur. Tempat nie ala-ala Umbai di Melaka la kan. Bezanya Umbai mmg ada macam food court..centralized kan pengusaha ikan bakar. Di Tg Lumpur..semuanya bertapak independently dan mereka buka restoran. Kalau di Melaka tu..mostly gerai2...kecik laa... ini restoran..besar dan lebih ramai orang dan lebih banyak space.
We all masuk kat satu simpang nie...sajer laa round sampai ke dalam. Rupa2nya kat dalam tu...betul2 sebelah pantai. Lorong tu ada signboard Kg Tanjung Lumpur. Bukan main banyak kedai lagi. We stop at the first shop. 2 tingkat kedai dia nie. Nama nyer Ana Ikan Bakar Petai. Ada a few branches, but we went to this 2 tingkat one. Tak pernah pula we all makan ikan bakar berpetai nie. So, nak ler try what's the difference. Oklaaa kedai nie. Convenient. Toilet ok..surau ada, tingkat atas utk bersila...tkt bwh dok atas kerusi.

Sotong
Tengoklah gambar nie. Sotongnya sangat fresh...kental2 lagi. Besar2 plak tu. We all order sotong nie sikit untuk goreng tepung dan separuh lagi bakar petai.


Lala
Kebetulan ada stok baru lala. Order masak pedas. Sooo fresh...maniss lagi isinya. Memang ngam la.

Sayur
Order 2 jenis sayur. Aku laa tu. Aku mana boleh makan tak ada sayur. Mesti aku rasa mcm hidangan aku tu x seimbang kalau x ada sayur. Kailan goreng biasa dengan sayur campur. Nothing special. So and so jer....



Siakap 3 rasa
Ikan nie we all soh masak macam biasa jer. Tak tergamak pulak nak makan semua benda berasaskan petai semata2. Yang nie..sedapp...




Udang Bakar Petai
Udang nie..Masya Allah... sangat besarrrrrrrr. Bayangkan satu pinggan lonjong tu boleh muat 2 ekor jer. Sekor udang nie, sama saiz dengan saiz siakap tadi tu tau.... Sekor udang nie beratnya dalam setengah kg. Besar deq nonnnnn. First time we all tgk udang laut yang besar mcm tu. Hubby sgt seronok jumpa udang tu. Kebetulan masa we all sampai...x berapa ramai org lagi... Udang tu pun ada 5-6 ekor jer rasanya. Buat bakar petai. Aku macam x berapa suka sangat la. Tak boleh go plak dgn tekak aku bakar cara cam nie. Bau petai tu x kisah lah. Dh mmg org kampung..dr kecik dh biasa menyumbat perut dgn petai, jering segala bagai...tapi style nie agak kurang memberangsangkan selera aku la. Rasa dia of course rasa petai..ada pahit2 sikit. Tp combination sambal yang pedas+manis dengan petai yang lemak2 pahit nie, belum dapat aku terima. Tp sbb sayangkan udang..aku ketepikan segala bumbu kat udang nie... Makan isinya. Itupun we all 3 beranak nie dapat habiskan sekor jer. Tamak kan masa order tu. Lagi sekor tu bungkus bwk balik hotel...hehehhehe.





Sotong Bakar Petai
Inilah rupa sotong bakar petai tu. Macam tadi juga. Aku tak berapa sesuai la citarasa kan. So... aku kaut sotong2 nyer jer...hehehe. Sotong2nya memang fresh. Biasanya kalau sotong saiz besar nie...dagingnya agak liat, Tapi yang nie memang lembut dan sangat juicy serta manis rasanya. Kalau beli kat pasar kenkadang tu rasanya tawar hebeh... Anyway, ini pun x abis juga daaa.... Bungkus juga bawak balik.


Sampai hotel, sumbat semua leftovers dalam fridge...terus zzzzzz..... penat sungguh xtvt hari ini. Bermula dari pencarian kambing...long journey..and hunt for food... Nnt sok2 sambung lagi day 2 yer....
Daaaaaa......

Jumaat, 24 Disember 2010

Majlis Doa Selamat Khatam dan Khatan

Jeng..jeng....
Setelah hampir sebulan berlalu, baru hari nie aku rasa ada sedikit kelapangan untuk storimori pasal majlis nie. Gambar-gambar nie semua u all dah tengok dalam fb kan. Tapi aku tak kira, nak juga masukkan a few dalam posting nie. Bukan apa pun, sekadar memenuhkan blog jer and sebagai watak sampingan dalam cerita aku hari nie.

Ceritanya begini :
Adanya pada awal tahun 2010 arie tuh, aku dan husband telah berbincang untuk buat sedikit majlis aqiqah untuk hero yang sorang nie. Dia memang belum dikekahkan. Maklumlaa, masa awal kelahiran dia, kami nie baru nak mulakan hidup. Baru grad, dah kawen, tak lama tu, dah pegnen, pas tuh duduk pulak melangkau negeri. Memang agak kurang stabil. Now, walaupun masih melangkau negeri, tapi dah pandai la juga nak belen sana sini sikit. Ada kemampuan, cuba laa buat amalan sunat nie. Aqiqah untuk anak lelaki ialah 2 ekor kambing atau 2 bahagian dari seekor lembu. Maka itulah kami pun menyampaikan hasrat pada saudara dan mara untuk perancangan nie. Bila disampaikan pada mak bapak aku, iaitu atuk nenek yang membela dia, mak aku pula berangan. Kalaulah masa majlis tu nanti Adam dah khatam membaca Qur'an, alangkah bagusnya. Kebetulan, masa tu dia memang baru naik Qur'an. Baru juzuk 2 kot masa tu. Bila bincang2 semula, kami pun setuju laa untuk khatamkan sekali. Kalau dah khatam tu...biasanya akan disusuli pula dengan proses berkhatan.
Kami panggil Adam untuk berbincang. Dia terima tak cadangan untuk dikhatankan dalam usia muda nie (takler muda mana pun) sebab kami tak nak paksa... dia sendiri mesti rela untuk melalui proses itu. Setelah sesi soal jawab, pantang2 selepas berkhatan, apa reward yang akan diterima, bagaimana proses khatan, sesakit manakah dia akan rasa dan segalanya, maka dia pun bersetuju.
Jadi, kami berdoa agar segalanya dipermudahkan dan tingkatkan usaha untuk dia khatam. Especially time cuti sekolah, Adam mengaji satu hari sampai 4 kali dengan nenek dia sebab takut tak sempat khatam. Tapi aku sangat kagum dengan anak aku sendiri. Sebabnya?
1.) Dia membaca lebih lancar dari aku sewaktu aku sebaya dengan dia
2.) Walaupun kena selalu pujuk dan umpan, tapi dia tetap berdisiplin untuk patuh dengan jadual dan syllabus mengaji nenek dia. Tak ada nangis2 ke...lari dari rumah ker dan segala aksi dramatik yang lain.
3.) Setiap hukum tajwid yang aku tegur, dia pasti patuh. Cuma tak seberapa tepat la...mesti ada jugak tergelincir disana sini. Walau bagaimanapun, untuk kanak2 sebaya dia yang sekadar mengaji di rumah, bukan di sekolah pondok, aku kagum dengan pencapaian dia.
4.) Dia maklum yang dia akan membaca setengah juzuk dari juz 30 tu seorang diri di hadapan khalayak ramai yang pastinya akan menilai bacaan dia.
5.) Dia juga maklum dia akan dikhatankan selepas majlis tu nanti dan tidak sedikit pun gentar dengan ugutan, ramalan dan momokan daripada orang-orang sekeliling.

Alhamdulillah...Aku bersyukur Ya Allah di atas kurniaan ini.

Persediaan untuk majlis telah aku mulakan seawal 2 bulan sebelumnya. Tempah makanan di kedai yang berdekatan. Kami pun dah biasa dengan tokey kedai tu dan Alhamdulillah kualitinya ok. Cuma kari kambing saja yang dimasak oleh ibu mertua, atas permintaan bapa mertua aku sendiri. Dikalangan keluarga dan rakan-rakan yang pernah makan hasil masakan dia, memang amat sukakan kari kambing mak mertua aku tu. Kemudian dah kemaskan rumah, kemaskan halaman rumah, make sure pokok2 dalam keadaan rapi dan sebagainya.

Gambar 1

Keterangan Gambar 1 : Untuk majlis, mak aku pesan awal2, segala yang berkaitan mestilah dalam warna putih kerana ini Majlis Khatam. Bukan undang2 dari mana2 pun. Sekadar tradisi keluarga di kampung kami di Port Dickson. Warna putih, melambangkan kesucian dan kebersihan. Maka mencarilah baju melayu putih untuk putera yang sorang nie. Dah tempah juga pulut kukus putih untuk disertakan dengan bunga pahar dan sebagai penganan tetamu nanti. Pulut kuning pula sebagai kudapan didalam majlis nanti. Tengoklah, bunga pahar pun warna putih. Meja mengaji pun ala2 kaler putih juga. Alas pokok pahar pun, pinggan putih juga. Nasib baik laa mak aku tak kata karpet, langsir dan songkok kena warna putih. Kalau tidak, memang rabak banyak laa poket aku laki bini.
Masih lagi berkaitan gambar diatas, pakcik yang seramai 3 orang dalam gambar nie adalah sebahagian daripada AJK masjid yang telah dijemput. Yang pakai baju biru kopiah putih tu ialah Imam 1 Masjid Kariah Sg. Petai Alor Gajah. Alhamdulillah, ada rezeki Adam untuk diiktiraf khatam oleh Imam Kariah. Mula2 tu, kami risau juga. Yerla kan...musim2 cuti sekolah memang ramai yang buat majlis tahlil dan sebagainya. Takut jadual imam tu penuh. Tapi ngam2 kebetulan memang hari tu dia masih free lagi. Imam nie educated la aku rasa. Dia retired dari one MNC di KL. Bila bersara, tu yang lepak kat kg. Sebelum majlis, Adam kena datang 2 kali ke rumah dia. Kali pertama, dia nak test bacaan Adam. Dari situ aku tau yang dia tak akan sesuka hati khatamkan kalau belum layak lagi. Kali pertama tu...banyak la lagi yang terkucilnya tajwid Adam. Imam nie pula, jenis yang nak perfect bacaan. Adoiii...kesian anak aku. Baru darjah 2, macam mana laa nak perfectnya. Tapi dia gigih juga memperfectkan Adam. Adam masa tu kejap2 dah tarik nafas..kejap2 dah jeling aku minta tolong. Kesian. Tapi aku nengok dia x nangis lagi..aku pun buat derk jer la...heheheheh. Almost 2 hours Adam ngaji dan habiskan satu juzuk depan dia. Lepas dia betul2 puas hati, baru dia release we all balik. Kali ke-2, final rehearsal. This time imam tu seronok sbb almost perfect bacaan Adam. Dia kata even much more better from certain adults yang selalu ke masjid.
2 orang kanak2 yang duduk bersama Adam tu pula ialah sebagai pengiring. Macam ada pengapit la gitunya.
Semasa majlis berlangsung, bapak aku dah siap fotostat juzuk tu beberapa set untuk diedarkan kepada tetamu yang menyertai majlis tu. Ini sebagai panduan sekiranya ada mana2 kesalahan bacaan yang perlu ditegur dan dibetulkan. Tapi Alhamdulillah, sepanjang bacaan, Adam ditegur hanyalah beberapa kali sahaja. Itupun sebab kecuaian panjang harkat saja.



Gambar 2
Keterangan Gambar 2 : Selepas habis bacaan, doa khatam pun dibacakan oleh Imam. Usai doa, memang kami dah pesan, bangun dan salam semua tetamu yang ada sebagai tanda hormat. Dengan langkah yakin dan berani, Adam bersalam dengan seorang demi seorang. Tapi tibanya dia pada aku, memang tak dapat lagilah aku menahan rasa sayu dan syukur. Aku peluk dia sambil nangis2. Biasalah aku...muka tak malu sket...heheheh




Gambar 3
Keterangan Gambar 3 : Ini adalah di antara menu2nya.
Nasi minyak/Nasi putih
Kari kambing
Acar nenas dan timun
Dalca ikan masin kurau
Ayam masak merah
Pajeri nenas bombay
Air oren sejuk / teh 'o' panas

Jamuan sebenarnya dimulakan seawal pukul 12 tgh hari. Tapi bila jemput makan, masing2 semua nak tunggu selesai khatam dulu. Aku kata laa lewat, sebab tak pasti orang masjid akan tiba pukul berapa. Memang Imam tu dah pesan dia akan lewat sikit sbb nak buat tahlil rumah orang lain dulu. Lagipun, utk sarapan pagi pun memang aku dah prepare agak heavy juga. Menu breakfast untuk tetamu yang datang awal seperti saudara mara dan rakan2 :
Nasi impit + kuah kacang
Mee hoon goreng
Pulut kuning + sambal tumis ikan bilis
Rendang Ayam basah
Teh Tarik
Kuih talam ubi, apam 'aiskrim' dan beberapa jenis lagi.

Menu2 nie pun aku order juga...heheheh. Tujuan aku biarlah semua yang datang tu gembira dan beramah mesra mengeratkan silaturrahim. Kalau masak sendiri..nanti tetamu dan sedara mara datang nak bertungkus lumus memasak pula... nanti semua dah penat...mood hilang. Ini pun diorang tolong2 banyak juga... Bungkus2 'berkat' untuk tetamu, siapkan hidangan, bancuh air, siapkan ruang depan. Tapi tidaklaa berat mana pun. Sekadar memeriahkan suasana jer.





Gambar 4
Keterangan Gambar 4 :
Watak utama gambar ni adalah hero yang memakai baju kotak2 tu. Hero tu menyelia segala pembinaan di luar rumah.. heheheh. Macam nak bina bangunan apa jer kan. Tak der la. Dia supervise yang didepan. Tempat sampah, meja hidangan, khemah dan hiasan. Masa dalam gambar nie, sedang menyusun envelope. Ialah kan.. imam yang datang tu takkan la balik kosong jer. Ini sekadar tanda terima kasih di atas kesudian imam dan rakan2 masjidnya bagi menyempurnakan majlis.
Lagi satu peranan yang paling penting untuk hero nie. Jaga PA System. Ini lagi satu daa. Esok majlis, hari nie baru kelam kabut cari microphone stand. Mikrofon memang ada sebatang. Itupun saja2 beli kekalau nak guna nnt. Rupa2nya mak aku memang suruh guna. Mencari stand. PA sistem pula tak ada. Takkan pula nak beli PA sistem ribu riban semata2 untuk 2 jam punya guna kan. So, dia terpaksa control segala device yang sedia ada di rumah jer. Entah macam mana dia godek2... sambung sana cucuk sini..pintal situ. Jadi laa juga. Time kasih yer lalinggg....




Gambar 5
Keterangan Gambar 5 :
Ini adalah satu lagi team hero2 macho. Bapak aku, pak su dan cousin2. Dah rezeki Allah nak sejukkan majlis dengan cuaca redup dan hujan renyai2, maka kami pun cari alternatif pasang canvas sebagai pelindung basah untuk kerja2 membasuh pinggan. Tqvm pada tenaga2 muda yang membantu nie. Nnt datang Melaka, Kak Long belanjer korang gie massage yer... ngeeee....



Gambar 6
Keterangan Gambar 6 :
Tak ada apa2 pun. Ini sekadarlah gambar aku dengan putera aku nie. Ini sebelum Majlis, sebelum berarak. Gambar ber'arak' ada dalam fb yer. Tengok tu... ada air sebotol. Manalah tau, tengah2 baca nanti dia haus ke, apa ke. Tu yang siapkan air dalam botol. Kalau dalam cawan atau gelas, takut ada sesaper yang tak perasan, tertendang pulak. Abis tumpah. Dalam botol nie, tak ada laa air nie kuar melambak.

Anyway, tujuan aku mengadakan majlis nie, seperti di atas, asalnya untuk aqiqah sahaja. Manakan kita tahu, sekecil mana pun pergerakan zarah di bumi nie, semuanya di atas izin Allah. Majlis khatam nie juga dibuat bukanlah untuk kami sekeluarga menunjuk2 dan membangga diri. Ianya hanyalah sebagai meraikan satu kejayaan anak agar beliau terus yakin dan gembira untuk memburu kejayaan yang lain. Selain daripada tu, tak ramai dah yang buat majlis khatam begini. Sekadar untuk meneruskan tradisi agar tidak lenyap dalam arus kemodenan. Terselit juga dalam hati aku, majlis khatam Al-Qura'an nie adalah sebagai satu sumber inspirasi untuk masyarakat zaman sekarang untuk terus mengagungkan ayat2 Allah. Aku berharap keluarga2 lain dalam masyarakat sekarang tidak akan terleka daripada memberi pendidikan agama yang sempurna untuk anak2 mereka. Tiada perisai yang lebih jitu dan kukuh untuk menghalang anasir2 negatif melainkan kita memberi bekal yang cukup dan pendekatan yang berterusan. Ini, termasuklah dari kalangan keluarga, sahabat handai, mahupun masyarakat Islam seantero dunia. Semoga masa depan anak2 kita tak akan dicemari dengan budaya2 negatif dan semoga tidak ada anak2 yang terbiar dalam tong sampah dan longkang nanti. Amiin.
Apa2 pun... terima kasih kepada semua yang wish dan semua yang hadir. ( Macam laa ramai benor yang membaca... setakat sekerat dua jer..hehehhehe )

Khamis, 23 Disember 2010

Kuantan.. here I come!!!

Yesssss..... K U A N T A N

I'm going to Kuantan this weekend. Not only this weekend...next weekend and many other weekends on the year ahead. Y? Hubby moved to Kuantan. Got a slightly better offer there from different co. No..no... we didn't plan..it just came. He didn't apply, but he was offered. So, for the sake of exploring different environment and new knowledge, he took the challenge. Started work on Monday this week. Still in the adjustment mode I guess. Though the salary offered was slightly higher, but after take into consideration the travelling cost, house rental cost and other billing costs, it's almost the same with what he earned in Malacca. As I said, it's to explore new things. The most obvious difference is he was attached with Japanese company since he graduated and now tadaaa....he's in British company. Hahahha. Guess what! I am now holding the part time position as the jarak jauh secretary.. hahahaha.

So, my mission this weekend is to hunt for house to rent. Adoiii... soooo susaaah to find a suitable house...which is within the budget and located around the workplace.
I will make sure this week that the mission accomplished.. Yess..Chaiyokkk!!

Selasa, 21 Disember 2010

Benci...benci....

Aku benci betul laa org yang berbuat baik semata-mata untuk kepentingan diri sendiri.... kalau kat kaunter pertanyaan tu lain laa... Ini baik sampai ke tahap mengaku sahabat, rupa2nya membohong....

benci..benci..benci....

Khamis, 16 Disember 2010

Bloggings

Bloggings...berblog... tulis blog... samalah kot kan...



Well..aku suka baca blog kawan2. And lately nie, aku dah jadik follower a few blog masak2. Aku kan suka makan. Suka tengok makanan dalam blog orang lain. Blog masak2 tu semuanya untuk rujukan aku, kalau aku dah pening nak masak apa.

Selain drpd tu, aku ada blog kawan2 yang aku suka follow juga. Untuk mengetahui ttg perkembangan semasa rakan2.

Tapi aku... aku malas nak update blog. Kenapa? Sbb kalau nak menaip tu selalunya aku memerlukan mood dan ketenangan yang sesuai. Most of the time aku menaip di opis. Kalau kat rumah, nak on PC pun x sempat. Asyik ke hulu ke hilir.

Lately nie pulak, aku tgk sangat ramai blogger baru yang bikin blog untuk mendapatkan income dari Nuffnang tu. Memula aku mcm rasa terpikat juga. Tp bila dikenangkan kembali tujuan berblog ni, aku rasa mmg x sesuai utk aku. First of all, aku hanya update blog nie utk berkongsi perkembangan hidup aku. Walaupun ada FB, tapi biasanya aku tak berapa 'open' di FB...sebab ada yang related dgn profesional life kat dalam tu. Aku lebih selesa meluahkan perasaan kat blog sebb blog lebih dekat di hati..chewaahhh....

Ok..tu jerlah luahan hati aku kali nie....

Jumaat, 19 November 2010

Gastrik

Yer...sesaper yang tak tau apa itu gastrik.... sila tanya encik gugel yer. Tapi aku dan rakan2 memang berjiran dengan encik gastrik nie. Bila en gastrik nie datang melawat, adalah sangat tersiksanya ruang perut kita kan. Kalau sekadar drop by jer tu..ok lagi. Makan actal ke..gaviscon ker... 2-3 kali sehari..esok nya dia angkat kaki pelan2. Tapi kalau en gastrik datang, lepas tu dia seronok sbb ruang perut kita sangat selesa untuk dia stay, dia akan stay lama2 sampai ke memberi kesan kepada bahagian2 lain dalam rumah tubuh badan kita nie. Aku demam mengigil2 masa raya, asalnya sebab dikunjungi oleh en gastrik nie lah. Salah aku juga..sebab tak halau dia cepat2. Konon baik hati....buat cara soft la.... control makan saja. Tapi gagal. Dia sangat seronok berada disini. Makanya esok kalau dia masih berdegil...aku terpaksa guna weapon paling ganas iaitu : amik injection kat klinik.. hah...tunggulahhh.....

Khamis, 18 November 2010

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

Kepada semua pembaca blog, a.k.a. kawan2 aku sekalian ( macamlah ramai yang membaca...heheheh ), Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha yer. Maaflah lambat entry. Sibuk sikit. Sebelum raya, kami ke Kuantan and masa raya plak, aku demam sampai tak mampu nak bangun. Menggigil2...pening, semua ada lah. Adam laa yang jaga..buatkan air, bagi makan ubat, cek temperature. Syukur Alhamdulillah dapat anak cenggitu. Semoga terus membesar jadi anak yang soleh yer... Amiin.
Eh..citer pasal raya..melalut pasal anak.
Nanti2 aku upload gambar di Kuantan yer....

Chawww....

Jumaat, 12 November 2010

Kenangan Indah Terakhir bersama Kak Ruby



Gambar yang atas sekali tu agak gelap...tapi aku nak masukkan juga...sebab itulah gambar terakhir Kak Rbi dengan Adam. We all ada family day Kelab last time. Masa tu awal bulan 7 tahun nie. Aku dengan Kak Rubi memang dah janji nak pergi sama-sama. Both of us sangat excited nak bersuka ria di theme park tu. Inilah first time nak bersukaria main air dgn anak2 we all. Pagi2 lagi...pukul 10 we all dah sampai ke situ. Sampai2 terus amik2 gambar nie semua. Yang kecik pakai baju kuning tu, cucu sulung Kak Rubi. Yang apit dia tu..of course la Adam dgn cousin dia, merangkap anak buah aku la. Sajer angkut sekali...kasi meriah2 sikit.
Sepanjang ada kat sana..memang sangat seronok. Kak Rubi pun nampak masih sihat lagi kat situ. Main air sepuas2 hati...bahagia sungguh la kami masa tu. Lunch pun masing2 tak der malu segan dah. Dinner malam tu...pun makan dengan seronoknya. Petang tu lepas check-in, dia bawak Adam pergi apartment dia dulu...petangg baru Adam balik apt aku. Lepas rindu betul dia dengan Adam. Esok paginya masa breakfast...Adam tak duduk makan dgn aku..dia makan dengan Nenek Rubi dia. Tulah gambar terakhir dia dengan Nenek Rubi dia tu.
Pulang dari Gambang nie, Kak Rubi masuk kerja dalam 2 hari. Tapi lepas tu, dia terus sakit...berpanjangan MC ...keluar masuk hospital... hinggalah ke akhir hayatnya.
Walau bagaimanapun, kami di opis memang tak ada rasa ralat. Kami rasa kami dah puas spent time together dengan dia. Sedih, gembira, marah, kecewa, gossip, semuanya kami dah buat bersama. Aku percaya, ahli keluarga dia pun tak ada rasa ralat. Dah puas bersama bergembira dengan dia, dan mereka beruntung sebab sempat mencurahkan bakti membalas jasa-jasa ibu mereka hingga ke penghujung.
Kak Rubi nie, muncul hanya sepintas lalu dalam kehidupan kami. Tapi, persinggahan kehidupan dialah yang memberikan kesan yang amat tegar dalam hati insan yang pernah disentuhinya.....
Akak.... jangan pernah rasa sunyi... sebab Insyaallah kami akan sentiasa kirimkan tanda ingatan....

Khamis, 4 November 2010

Kak Rubi Dalam Kenangan

Nama penuh dia : Pn Robiah binti Hamid. Dalam gambar nie, orangnya yang ditengah-tengah... pakai tudung warna hitam. Gambar nie diambil 2 tahun lepas, semasa jamuan berbuka puasa syarikat di KL Convention Center.



Kitorang kat opis semua panggil dia Kak Rubi. Entry nie kira tertunggak juga lah. Nak ambil masa untuk letak entry tentang dia.

Anyway, dia masuk company, kerja sebagai seorang tea lady. Sekian lama, akhirnya kami jumpa seorang tea lady yang memenuhi impian. Bukan apa, tea lady yang sebelum dia...alaa..manusia kan..macam2 perangai. Tapi dia nie memang sangatlah sesuainya. Sebab apa? Sebab tea lady kan biasanya macam mak-mak.... dia buatkan air...time makan, dia panggil kitorang...kejap2 kang cek meja we all..ada habuk sikit mula la dia sibuk nak bersihkan.... And secara tak langsung, semua staff pun dah jadi macam manja...mula la naik lemak masing2...kejap2 kang cari dia...nak mengada-ngada. Kadang2 stafff yang datang keje naik motor...basah kena hujan..dia dah sibuk soh pegi iron baju..keringkan...buatkan air panas...

Kalau time dia free, dia tak lah duduk melanguk..termenung. Ada jer keje yang dia buat...tak pun, dia dok kat meja dia..baca magazine... atau menjahit ke, mengait ke, paling tidak pun dia tolong potongkan kertas recycle kecik2 utk kitorang buat tulis notes.

A few months after dia masuk opis.... atas galakan we all..dia bwk sarapan utk jual kat opis. Tak bnyk sangat..sekadar isi perut2 we all. Dia pun dapatlaa pocket money sikit. Maklumlaa...tea lady nyer gaji tak berapa nak banyak. Tapi dia masak mmg sedap. Menu pun berganti2. Nnt ptg2 dia round opis...tanya2, survey2, esok pg nk sarapan apa. Dia biasanya bawak 1 makanan berat and 2 jenis kuih. Biasanya dia bawak nasi lemak yang sangat best, ada lauk ayam sambal..kadang2 ayam rempah pedas... telur goreng mesti ada. Kadang2 dia bwk spaghetti, kuey tiaw goreng, mee hoon goreng, nasi goreng, nasi pattaya. Lepas tu ada kuih cara berlauk, karipap, wadey(paling bnyk permintaan), kuih badak, keria, talam, and the latest menu pujaan ramai : Popia Sosej Bercili. Perghh..sampai ke hubby pun order. Khamis aku order, Jumaat pagi dia bwk, Jumaat ptg aku bwk balik bg hubby. Masih crunchy lagi dia punya kulit popia. Kulit popia dia home made. Lepas tu semua org dlm opis komplen...seluar sendat..baju sendat..asyik makan sedap2. Tapi ordernyer tetap macam2. Lepas tu selalu laa we all buat jamuan makan2 kat opis...order kat dia. Nasi hujan panas, nasi beriyani la..lauk2 kampung la... mee rebus..laksa...semua ada la. Enjoy sangat. Sampaikan company punyer ejen insuran pun senyap2 sampai awal appointment....terus lepak kat pantry kitorang...melantak nasi lemak dia... Memang selamba habis...demi untuk makan nasi lemak Kak Rubi.

Tapi dia selalu sakit. Dia datang kerja naik motor. Kadang2 balik petang...hujan..dia redah juga. Dia risau nnt anak dia lambat makan... Dia ada anak 2 orang lagi yang bersekolah dan tinggal dengan dia. Because of redah hujan..usually dia akan demam. Tapi ada one time dia selalu sangat demam walaupun x redah hujan. So, aku paksa dia pegi hospital sbb demam dah few days x elok gak. Dia tak nak..cam biasalah..dia kata demam biasa. Aku call laki dia...paksa laki dia bwk ke hospital. Sampai ke tahap paksa taraf mak tiri la kiranya. Memang betul pun..dia kena tahan wad. Maka aku pun 2 days later pergilah melawat. Kebetulan masa melawat tu...husband dia kena panggil dengan doc. dan ajak aku ikut skali. Masa tu lah doctor sahkan dia ada liver kanser. Doc x nak bg tau stage baper... Anyway, dia transfer ke HUKM for further treatment lepas tu. HUKM sahkan dia Stage 3 dah masa tu. Operations...Ct Scan, MRI, chemo, dan segala jenis rawatan dan prosedur mengisi hari-hari yang berlalu dalam kehidupan dia. Kedatangan kerja pun dah semakin on dan off lepas tu. Tapi we all tetap support dia. Tak pernah nak berkira dengan exceeded MC...kerja2 dia dan sebagainya. Mgmt pun sgt membantu. Kita hire part time cleaners utk buat kerja2 dia memandangkan dia sering x dtg. Walaupun dia dtg kerja...kami semua paksa dia berehat...jgn buat keje...yang penting dia mesti happy. Kanser nie, musuhnya adalah segala elemen negatif dalam diri. Kalau tension, sedih...mesti sel tu akan merebak dengan pantas. Tapi kalau gembira, tenang dan redha... doctor pakar pun terkejut bila tgk sel tu reduce dengan banyak. So, sejak dia disahkan ada kanser, we all sering teman dia borak2, duduk2 minum kat pantry, share cerita2 dan dia pun selalu bercerita dengan kitorang. Ada yang mana kitorang boleh beri pandangan, kita cubalah nasihatkan. Yang mana isu2 tak tercapai dek akal, kitorang beri kata semangat jer. Tapi itulah yang selalu Kak Rubi rindukan. Dia selalu cakap dengan anak2 dia, dia nak datang ofis. Walaupun doktor suruh rehat dalam hospital semua. Tapi dia perlu ke ofis untuk menenangkan fikiran, untuk melayan gelak ketawa kitorang dan untuk dapatkan keyakinan diri bahawa dirinya masih lagi diperlukan di mana2.
Dia sangat sayangkan kanak2. Pantanglah ada saper2 yang bawak anak ke opis..dia layan macam cucu dia sendiri. Suapkan makan, temankan main, bawak tengok ikan kat kolam..tidurkan.. semua lah. Antaranya ialah anak2 Kak Ana, anak2 Rahmah dan anak aku sendiri. Adam pun memang rapat dengan dia. Kalau time bawa ke ofis tu, aku x layan pun x per..nenek Rubi ada. Kalau dah lama tak jumpa Adam, mesti Jumaat nnt dia kirimkan kuih cara berlauk...feveret Adam.
And, Hari Raya tahun lepas, 2009 merupakan Hari Raya terakhir untuk dia menikmatinya. Dia macam tau2 jer itu mungkin Hari Raya terakhir dia. Dia janji nak datang raya kat rumah aku di Melaka. Sebelum raya, dia dah hadiahkan aku baju kurung sepasang dan Adam plak, baju Melayu sepasang...sedondon dengan baju anak2 dia semua. Entah bila masa dia cari kain, bila masa dia ukur, dia jahit, memang aku tak tahu langsung. Tapi aku sangat suka baju tu. Ada poket.... aku suker. And seperti yang dijanjikan, Hari Raya pertama tu, walaupun dah malam, dia mmg betul2 datang rumah aku. Dia bawa semua anak2 dia seramai 7 orang, termasuk menantu2 dia, dan cucu2 dia sekali. Meriah sangat aku rasa masa tu. Dan nampak dia sangat happy masa tu.
Lepas tu, bila birthday Adam baru2 nie, dia datang all the way from KL to PD semata2 meraikan sekali birthday Adam. Tapi dek terlalu busy, aku tak sempat bergambar dengan dia dan amik gambar Adam dengan dia. Sayang sungguh.
Sebenarnya, masa awal2 kerje, dia sangat benci kat aku. Maklumlah..aku nie kan garang ala-ala mak tiri kat opis tu. Tambah pula ada musuh2 aku yang mempengaruhi dia sekali. Tapi bila dia dah kenal aku....dia jadi sangat rapat dengan aku. Baru dia faham aku nie garang, tapi aku ikhlas..Insyaallah. Ini, dia sendiri yang cerita. Kalau tak..aku x amik port pun...yang penting nawaitu aku tu tak tersimpang. Bila dah kenal, kami jadi sangat rapat. Kadang2 aku bwk bekal..kadang2 dia...kadang2 beli sesama kat cafe...tapi makan tetap bersama dengan geng2 lain. Macam dalam gambar kat atas nie, jamuan buka puasa kan..lepas jer jamuan tu, aku terus hantar dia ke hospital sebab dia dijadualkan kena buat kanser treatment esoknya tu. Walaupun ada anak2 dan husband, tapi aku volunteer hantar dia. Apalah salahnya...bukan jauh pun HUKM tu.

Tapi, tahun nie, sakitnya semakin teruk. Sangat sering dah dia keluar masuk hospital. Selain daripada tu, anak2 dan husband dia pun usaha juga bawa berubat tradisional merata-rata. Tapi hakikatnya, we all tau, dia sebenarnya sangat susah hati tentang sesuatu perkara. Satu kesedihan dan tekanan inilah yang menjemput kembali pengaktifan sel-sel kanser tu. Yang mana ianya turut mengundang elemen-elemen negatif dalam psikologi dia dan memberi efek pada kesihatan dia secara total. Apakan daya, kami hanya mampu mendengar... Dia yang sepatutnya bangkit dan berjuang, tapi sifat dia yang terlalu baik hati tu menang dalam peperangan emosi dia sendiri. Dia korbankan diri...macam lilin yang membakar untuk menyinari hati orang-orang yang disayanginya.
Masa bulan puasa, keadaan dia semakin tenat. 2 hari sebelum raya, kami sempat melawat dia di hospital beramai2. Masa tu tak tenat lagi mengikut kata ahli keluarga, tapi kebetulan masa kami dtg, doktor sedang berhempas pulas membawa dia 'pulang' ke alam realiti. Dia baru lepas menjalani pembedahan usus yang bocor dan pendarahan dalaman dan terus tak sedarkan diri, atau boleh dikatakan separa sedar. Aku bawa Adam jumpa dia...mungkin untuk kali yang terakhir ( memang betul pun yang terakhir ). Tapi dia x sedar. Kami semua yang melawat, lelaki perempuan...Adam...semua dah tak mampu membendung kesedihan masa tu. Terburai air mata semuanya di situ juga...mengundang hiba para doktor dan pesakit2 lain yang menonton masa tu.
Hari Raya tahun nie, kami semua sambut dengan kerisauan dan kebimbangan tentang dia. Setiap kali fon berdering, setiap kali sms masuk, fikiran aku terarah pada dia seorang. Rupa2nya bukan aku seorang...semua ofismate pun macam tu juga. Bulan Syawal tahun nie, sangat perit kami lalui dengan berita tenat dan nazak daripada hospital. Tapi Kak Rubi tetap berjuang...semangat dia kental. Setiap kali tenat, doktor cuba sedaya upaya berikan rawatan...dia pasti kembali pada kami...berjuang untuk meneruskan sisa-sisa masa yang ada. Seolah-olah selama ini, tiada masa yang cukup untuk dia habiskan bersama orang-orang disekelilingnya. Sebaik dia kembali sedar, mesti bertanya apa khabar semua orang disekeliling..paksa anaknya menyampaikan berita pada kami semua di ofis... yang dia sudah sihat...
Namun, pada hari terakhir Syawal 2010, dia pergi dengan tenang...selepas puas menyampaikan amanat, wasiat dan pesanan2 terakhir. Aku ingat lagi, kali terakhir aku temankan dia dihospital..sepanjang hari masa dia nazak, aku iringkan dengan Bacaan Yasin agar dia tenang dan redha. Sebaik dia buka kelopak mata dan nampak aku di sisi, dia terus nangis : Kenapa tak tunggu akak...dah tak sayangkan akak ke...? Aku peluk tubuh dia yang dah bersalut dengan wire bermacam2 tu...dan kata aku sentiasa tunggu dia diluar wad...cuma tak dibenarkan masuk lama di unit kritikal tu. Dia paksa husband dia buka oxygen mask dari mulut dia...tapi kami bantah sebab tahap oxygen dia sangat kritikal. Tapi dia merentap2 dawai mask tu...dan terbuka jugalah... Rupa-rupanya..sebaik tanggal oxygen mask tu..dia terus peluk cium aku sepuas hati, diiringi dengan tangisan hiba. Seolah2 tahu yang itu mungkin merupakan pelukan dan ciuman kasih yang terakhir untuk aku. Setelah puas, baru dia benarkan oxygen mask kembali terpasang.

Hari Selasa minggu depan, hari sebelum Aidil Adha, genaplah 40 hari dia meninggalkan kami semua. Namun kasih sayang dia masih jelas terasa. Tiap kali masuk pantry, tiap kali terpandang cawan dia...tiap kali mendengar bunyi dentingan sudu didalam cawan, pasti bayangan dia muncul di mata hati kami. Tahlil yang kami sedekahkan beramai2 dari ofis...rasanya tak cukup untuk menemankan dia di alam sana.... Apa-apa pun aku yakin...Allah mengasihi dia...
Al-Fatihah untuk Kak Rubi... ( aku masih belum dapat sebut perkataan 'arwah' depan nama dia lagi... )

Semoga dia beroleh kebahagiaan abadi kurniaan Allah... Amiin...

Rabu, 20 Oktober 2010

Kereta rosak...

Ini adalah contoh gambar satu blok enjin kereta aku yang barai... ehsan dari mudah.my





Uisshh..lamanya tak update blog... Ishh...bersawang-sawang dah blog nie ha.... Apa nak di kata.... perjalanan hidup yang sangat busy di samping kepenatan dan keletihan melampau untuk melayan idea.... Bila badan penat..otak pun penat...tambah berat bila perasaan penat...



Ha..nak citer la pasal apa aku penat perasaan nie. Tapi nak citer pun perasaan dok penat lagi...so aku buat julung-julung kalinya..aku bagi point form jer lah ekk...

- Keter aku rosak masa Isnin lepas raya on the way nk gi keje.
- Berenti tetiba...kena tarik dgn PLUS tow truck ke exit terdekat iaitu Bangi.
- Minyak itam kurang...tapi tak ler abis...kira kurang sket...
- lepas cool down jap...running keter jap...dh kuar bunyik menakutkan (poket) dari enjin.
- Nekad drive back car to Malacca...mechanic dh standby walaupun workshop masih beraya lagi
- Terus tinggalkan keter kat workshop untuk di periksa next weeknya.
- Next weeknyer...berita buruk aku terima..the whole engine blok x leh pakai.... kena cari engine baru.. $$$$$$$$
- Minta tolong club keter carikan.... dapatlaa gak tapi sgt mahal...tp itu yg terbaik boleh dijumpai...
- Sebulan dok lanyak keter hubby...hubby plak pakai keter adik aku si abg ngah... abg ngah plak pakai keter adik ipar yg mmg tak berpakai....
- Lepas Syawal...baru siap keter... tapi now...ada engine oil leaking
nak kena antar service semula the whole day....
masalahnya aku blom ada the whole day yg x pakai keter...
adoiii...

Ha...itulah kisahnya yg menjunamkan segala mood aku....

Selasa, 21 September 2010

Takziah...takziah.....tahniah..tahniah...

Assalamualaikum dan salam sejahtera la pada semua... ( reader x seberapa...perasan mcm banyak sangat audience...ahaks... )

Tak sempat lagi nak wish Selamat Hari raya kan...Selamat Hari Raya la pada semuanya yer.... Posting pasal raya..nnt2 lah yer. Ada gambar...tapi x transfer lagi..... So bila ada gambar nnt aku update la yer.

Nie cerita pasal menjelang raya dan selepas raya...berkaitan raya gak kan.

1. Tiba2 dapat berita ada sorang sahabat yang aku kenal sekadar atas urusan keje dan atas talian jer...telah pergi menemui Ilahi 3 hari sebelum Hari Raya. Pak Harry di Jakarta sangat baik. Considered still young...40++ jer umur dia. Selalu sangat mengirimkan mcm2 untuk kami di sini. Kuih la..cd la..souveniers la. Plan nak ke Jakarta, dia dah guarantee akan jadik tourist guide. Kesian pada anak2 dia...kecil2 lagi. Sedihnya... tapi itulah rezeki dia yang dikurniakan Allah. Dia pergi dalam bulan yang mulia....Ramadhan al-mubarak. Alhamdulillah.

2. Takziah yang ke-2...kepada hubby..sebab dapat surat chenta dari incik polis...hehehhe. Masa tu nak balik buka poser dgn mak aku di PD, so singgah beli air tebu di Teluk Kemang. Keter jalan...letak2 air tebu...baru la tarik seat belt. Maklumlaa nak cepat sbb dah nak buka sangat dah waktu tu. Tup..tup...tercogok di hadapan kami...road block...oh tidakkkk.... Polis tu kata : Encik, tadi anggota kita dah menyorok kat sana...nampak encik x pakai tali pinggang keledar. Sila tunjukkan lesen...bla..ba..bla.....sain sini yer encik...bayar dalam masa sebulan, 100 hengget jer. Lepas sebulan, jadik 300 hengget. Hah..... terkedu la we all laki bini dapat surat chenta tu. Owwhh..sungguh hiba... tragedi di bulan Ramadhan.

3. Officemate aku...merangkap junior di tempat keje...telah selamat melahirkan anak sulungnya 2 hari seblom raya. Tahniah....tahniah pada Pn Akma (tun). Takziah juga laa sebab tak dapat nak melantak hidangan hari raya disebabkan kena start berpantang yer. Tak per...thn depan pulun. Yang kesian tu..due date lagi 2 minggu, maka ini ibu baru sangat confident dapat makan puas2 sebelum berpantang. Ermm..apo nak dikato... dugaan namo ei tuh....

4. Sorang lagi sahabat baik ku... Pn Etha Duane telah selamat melahirkan baby girl..di hari raya... Heheheh....ada yang suggest letak nama baby Fitrina...dia tak moh..hehehehhe. Lagi simpati dengan Etha..sbb baby kuar awal SEBULAN!! Baby nak raya la tu Etha weiii.... Tahniah..tahniah...


Ermm...inilaa namanya pahit manis kehidupan...

Khamis, 19 Ogos 2010

Makan di KL : Pasta de Gohan

Ermm...bulan-bulan puasa nie kan, kalau masuk tenet jer, mula laa cari idea apa nak masak utk buka dan sahur kan. Sesambil tu, teringat laa ada sekali tu kami sekeluarga berjalan-jalan di Sunway Pyramid. We came across this restaurant : Pasta de Gohan. Daripada luar, kedai tu nampak sangat menarik. Simple, clean and terang cuaca dalam restoren tu. Kebetulan perut pun dah mula menyanyi lagu 'peritnyer perasaan lapar', maka we all pun masuk ke kedai tu.

Memang menarik, eventhough it's pricey a little bit. We ordered, and dapatlaa ini.

Ini Beef, Yolk & Vegie Pizza. Adam mintak. Takut dia x kenyang...so suruh dia order lain, tapi dia x nak..nak makan yang tu jer. Sangat2 thin and crispy crust dia. Ada egg yolk kat tgh tu kan, half cook tau...sangat yummy. And beef dia pun very thinly sliced. Sedap la.
Sebelah tu plak, hubby mintak Cream Hamburg Steak. Aku x berapa boleh terima sangat sbb pelik bila steak tu campur dengan cream souce yang pekat. Macam not very perfect combination. Tapi, hubby kata sangat sedap and nampak dia sangat enjoy dengan food tu.
This one plak, aku order. Oyster & Beef Carbonara Spaghetti. Memang best sangat. Amazingly, oyster tu rasa sangat fresh dan moist. Paling penting tak der bau hanyir. The sauce pun sangat satisfying.
Ini hiasan cermin depan dia. Most of the food listed in the menu. Menarik kan....
Kesimpulannya, makanan dia sedap, tapi aku rasa mcm tak kenyang jer...heheheheh. Biasalah, we all kan jenis yang makan big portions. Untuk mereka yang makan small portion, memang sesuai sangat.


Rabu, 18 Ogos 2010

Award

Alalalalalala....tengkiu la Darlin....sbb bagi aku awrd nie. Aku pun x pasti dimana kriteria yang melayakkan aku dapat award nie... Walaubagaimanapun..terima kasih la banyak2 yer.... Tapi tu la....kena bagi 5 fakta menarik pasal diri sendiri. Apa yang menarik ekk? Aku pun x atu...aku tak rasa ada apa-apa yang menarik. Aku try jer la ekkk....ini fakta biasa-biasa jer.

1. Lately nie kalau aku bgtau kat orang yang aku nie weekend wife and mother....ramai yang macam tak percaya. Jumaat lepas abis keje kat KL, straight balik PD, pick-up anak bujang aku tu and terus drive ke Melaka. Sunday nite balik PD, hantar dia and patah balik ke Melaka. Isnin pagi baru gerak ke KL untuk keje.

2. Lebih ramai yang amaze mcm mana aku still boleh balik Melaka weekdays and keje mcm biasa keesokan harinya.

3. Aku suka baca blog masakan, baca majalah masakan dan menonton rancangan masakan. Teringinnya nak masak semua tu, tapi masa amat tidak mengizinkan. Aku tak suka sket terkejar kelam kabut nak buat semua benda. So, kena ada moral support dari masa dan mood dan paling penting...orang-orang tersayang.

4. Aku tak berapa kisah kalau electric atau electronic gadget aku tak canggih and tak up to date, asal saja objektif penggunaan tu tercapai.

5. Aku memang sangat suka membaca buku cerita. Semua cerita aku baca kecuali cerita hantu, cerita bunuh-bunuh, ganas-ganas.

Ha...selesai. Tak menarik sungguh kan.....hehehhehehe

Jumaat, 23 Julai 2010

Batu Karang Hempedu

Baru-baru nie....bapa mertua aku sakit perut. Dalam 2 hari juga la terlantar kat rumah...sebab tak larat nak bangun. Dah pergi klinik, and doktor kata gastrik. So, tunggu la ubat gastrik daripada klinik tu berfungsi. Bila dah nak masuk hari ke tiga masih tak sembuh tapi bertambah teruk, maka kami pun segera la hantar ke hospital. Hantar ke hospital swasta sebab tak sanggup nak menunggu lama di GH. Kesian kat dia. Ahad hantar ke hospital, emergency punya doktor check, dia kata hempedu dah bengkak, terus admit ke ward. Petang tu doktor pakar pun datang. Memang aku ngan hubby ada kenal dengan sorang general surgeon, so terus request dia jer. Dia buat ultra sound, and confirm ada batu karang dalam hempedu. Ada dua biji yang besar. Diameter lebih kurang 17mm.

Doktor suruh puasa...x boleh makan...boleh minum air sikit2 jer sebab nak rehatkan hempedu tu. Tak nak kasi hempedu tu bekerja sebab dah terlalu bengkak. Kena tunggu bengkak kurang, baru boleh buat operation. Schedule operation Selasa atau Rabu. Isnin, aku pergi kerja dulu untuk settlekan apa-apa yang penting dan terus apply cuti sampai Khamis. Niat nak bantu jaga dia di hospital. Maklumlaa...hubby tak ramai adik beradik, and we all la yang paling dekat pun. Setakat apa yang mampu, kita tolong...jalankan tanggungjawab. Tapi...petang tu hubby call, dia kata doktor dah nak operate...tak boleh tunggu lagi. Aku sekadar tanya berita through phone jer la. Balik kerja, terus rushing ke Ayer Keroh...dengan masih beruniform aku ke hospital. Tengok2 dia baru masuk ward...Alhamdulillah dah boleh bercakap. Tapi tak boleh makan minum lagi. Yang penting pembedahan berjaya. Tak buat open surgery. Buat pembedahan laparoskopik kolesistektomi. Maksudnya, pembedahan yang masuk wayar kamera melalui lubang yang ditebuk di perut. Tak buat open surgery yang belah2 perut tu. Pak mertua aku ditebuk 4 lubang untuk surgery tu. Yang bagusnya cara nie, cepat sembuh, kurang rasa sakit. Batu karang yang dikeluarkan oleh doktor tu, ada laa suku botol. Ala botol yang sampel urine kat klinik kat hospital tu la.....
Untuk panduan, antara simptom penyakit nie ialah :
- Sakit macam gastrik : kembung, mual, angin dan sakit perut
- Sakit secara tiba-tiba, konsisten dan sederhana bertukar menjadi kesakitan yang teramat sangat di bahagian tengah dan kanan atas abdomen. Rasa sakit ini mungkin akan berlaku dari satu jam hingga ke dua jam selepas makan atau boleh juga terjadi pada waktu malam.
- Selalunya rasa sakit berlarutan dari 15 minit ke satu jam, bermula dari bahagian tengah dan kanan atas abdomen dan kemudiannya menular ke belakang atau bahu kanan.


Ini antara tanda-tanda awal. Kalau ada tanda2 lain mcm penyakit berlarutan sehari atau lebih, warna urine bertukar gelap, rasa loya dan muntah dan juga tanda-tanda jaundis ( kuning ), haruslah dapatkan rawatan kecemasan di hospital.

So, kita mcm mana? Sebab batu2 nie terbentuk bertahun-tahun lamanya. Kita selalu ingat kita nie gastrik, tapi entah2 batu tak? Na'uzubillah.....

Jumaat, 16 Julai 2010

What to do....

It's very difficult when you actually come to a decision in which have to put a stop to something which is wrong but you realize that the action means jeopardizing someone's future. You have this sympathy somewhere in heart and make you go jelly soft and dying to change back the decision. But that will means you are doing it wrongly for it will surely demotivates a lot more people around you.

Faham ke...entah laa... tapi rasa macam tu lah....

Jumaat, 9 Julai 2010

Twilight Saga : Eclipse the Movie


Well..well...well... at last!! My waitings ended last nite. I went to watch the movie all by myself and I don't care if I have to go through all the troubles alone. No..no..no....it's not for Edward, nor for Jacob. It's mainly because I am really attracted to the story itself.


Anyway, I've been reading a few reviews and comments from those people who have watched this. But I would like to stick to my very own opinions. For those who haven't watch the movie and haven't had any chance to read the book, I'd be honoured to lay down before you the summary assuming that you have read and watched the first 2 books or movies.


Edward and Bella are happy together again. And this time the whole Cullen children are mingling together with other schoolmates. And BellaEdward relationship is not a secret anymore eventhough Bella's father would be very happy if Edward would disappear again and let Jacob be his son-in-law.


There is an army of a newborn vampires emerged from Seattle and somehow it worries the Cullen family. They do not want the Volturi to come down to Seattle and 'cleaned' up the mess and by chance would plan a surprise visit to Forks. So the Cullens plan that they themselves would try to 'clean' up the newborns before the Volturi could ever touch them. It's to secured Bella since the last meeting of the Volturi and Cullens, they promised Bella would be changed and obviously Bella is still standing with blood streaming down her veins. Surprisingly, Bella's house and room has been 'visited' by one of the vampires without any clear purpose or message. This incident gives another clue to the Cullens and Alice could 'see' that the vampires are going after Bella. But they couldn't relate Victoria into the picture eventhough now and then they would chase Victoria out of their territories.


For the sake of Bella's safety and her father, Cullens and the wolfpack collaborate and take turns to watch. When the Cullens go for 'hunting' Bella will be under the wolf's protection. Of course this is not an options that Edward likes, but this is the only option. Jacob however started aggresively and openly confessing his love to Bella. And one fine day, while strolling with Bella, he stole a kiss from Bella and this girl goes out of control and punch him in the face. He's a wolf, the punch was nothing at all, but Bella broke her hand. And guess what, Edward almost ripped Jacob with his teeth if Bella's father a few seconds late from attending to the quarrel.


Finally Bella found the answer of the new army that Victoria was all behind it. And Alice received the vision that all of the army has already made their move to Forks. They prepared and practiced together under the trainings of Major Jasper since he has wide experience trained newborn vampires army.
The day came. They fought fiercely and fastly and the scene was sooo fascinating. I'm not going to tell the details here...
The love story and the humor sneak in now and then, so it does give us enjoyment besides the tense.
My review :
- I don't know why, but I'm touched with Jacob's love towards Bella this time.
- I still think that Edward is a perfect guy
- This time, story concentrates on the vampires in which I dun get enough vampires from the last 2 movies. Jasper, Alice and Rosalie has been 'exposed' more compared to the earlier movies. And I really like Jasper this time. He shows the other side of him. Emerged from 'in pain' personnel in twilight to 'mood control' vampire in NewMoon and he's a real friend and leader this time. He really has this special charisma within him.
- I think Billy did good for being Charlie in this movie.
- I shed tears when Bella had conversation with her mother in Florida. Owwhh....that's just me.
- The scenery are awesome.
- Love the scene of 'showing off' Bella's love between Edward and Jacob when Edward pass Bella to Jacob for protection. It's hillarious!
- The fighting scene is a big success in Twilight series. David did a great job for being the director.
- Love the scene when Edward proposed to Bella with his mother's ring.
I love the whole movie.




Khamis, 8 Julai 2010

Makan di Melaka : Nasi Ayam Sg. Udang

Ini recommendation aku untuk sesiapa yang suka makan nasi ayam Hainan. Kedai nie terletak dalam area Sg. Udang, Melaka. Kalau dari Melaka menghala ke Masjid Tanah, kedai nie seblah kanan dekat traffic light nak masuk ke Bertam yang ada Econsave baru tu.

So far, inilah kedai yang agak famous dan agak ramai orang datang makan. Cuma ada sesetengah Malays nie, diorang x leh terima sket Nasi Ayam Hainan nie sebab dah terbiasa dengan nasi ayam Melayu style. Takder apa yang different sangat la. A few differences tapi big different to them yang tak biasa. Differences nyer adalah seperti berikut:
1) Nasi nyer almost takder kaler sangat. Just a tint of yellowish jer..compared dgn sesetengah nasi ayam biasa tu kaler kuning.
2) Ayam kat sini dihidangkan dengan disusun atas hirisan timun dan dicurahkan kuah kicap cair dicampurkan dengan minyak bijan. Kalau nasi ayam Melayu kan ayam tu hidang atas daun salad di samping timun hiris. Kuah kicap pekat serve asing kan.
3) Cili nasi ayam nie, agak cair sikit. Cilinyer cili merah yang diblend dengan bawang putih dan halia yang banyak. Boleh tambah halia kalau nak. Rasanya pedas sikit-sikit and masam-masam sikit. Kalau Melayu punya, kuah cili tu dimasak pekat dan rasa manis-manis sikit.
Sup sama jer...tak ada beza pun.
Anyway..kedai nie sentiasa penuh dengan orang kalau time lunch hour. Memang tak ada jual lain..semata2 nasi ayam. Pilihan minuman pula air bali dan mata kuching. Air tak banyak choice sangat la kat sini.

Tapi we all satu family memang suka sangat makan kat sini. Nasi dia..perghhh...sangat harum dan sangat lembut. Healthy food la kat sini. Timun dia pun sangat crunchy.

Ini hidangan seekor ayam...perghh...






Tapi kedai nie, Sunday tutup yer.....

Jumaat, 2 Julai 2010

Makan di Melaka : Umbai No. 5

Ni...esok kan weekend. Sajer laa aku nak share sikit port makan-makan kat melaka. Ini mengikut selera dan citarasa aku dgn hubby jer la yer. Orang lain semua selera dia tak sama. Anyway...kali nie nak bawak you all semua ke Medan Ikan Bakar Umbai. Pernah dengar tak? Insyaallah pernah dengar kan. Bukan yang terapung tu tau...dia masuk kat simpang seberang stesyen minyak Esso. Nak pergi ke Umbai nie..ada a few people ngadu kat aku seblom nie. Diorang kata x jumpa. Bila tgk signboard menghala ke Muar..diorang takut terlajak masuk ke Johor. Actually kalau dari bandar Melaka...memang kena ikut jalan menghala ke Muar. Kalau ikut jer menghala ke Muar tu, u won't miss port nie.

Kat medan nie, we all suka pergi kat kedai No. 5. Dah try a few kedai lain...tapi memang tetap stick kat sini. Apa yang menarik? Aku recommend sotong goreng tepung. Perghhhh.....sangat cruncy di luar tapi moist di dalam. Memang superb la. Lagi satu, kat Melaka nie, orang makan ikan bakar dengan nasi lemak. So u all akan dihidangkan dengan nasi lemak kecik2 tu. Makanlaa baper bungkus nak makan pun..janji bayar. Tapi kalau nak makan dgn nasi putih pun ok. Minta jer nasi putih...no problem. Jom layan gambar.

Inilah nasi lemak yang aku cakap tu. 50 sen.


Bawah nasi lemak tu ada ikan 3 rasa. Aku rasa ikan siakap la tu. Lupa dah. Sedap gak la. Bawah ikan tu pula butter prawn. Ha...siap alas daun pisang lagi. Rupa paras tak menarik sangat, tapi rasanya..mengancam youuu.



Yang nie...kupang sambal. Tak pedas sangat...dun worry. Makan sementara panas. Kalau dah sejuk...perut plak dah kenyang..alamat tersadai laa dalam pinggan.



Ini sambal kicap. Satu jer yang x baper best kedai nie..sambal kicap dia tak power. Aku selalu nak kena minta cili ekstra.... Orang yg tak makan pedas sangat tu..memang sesuai.
Tips nak makan ikan bakar nie ( walaupun x der langsung gambar ikan bakar kat atas tu..), perut biar lapo...tapi jangan kosong. Sbb kalau perut kosong...nnt x lalu makan sbb dah masuk angin..dah kena gastrik. Lagi satu....tolonggg lah jangan bedal nasi atau nasi lemak banyak sangat. Takat sebungkus dah ler...kalau bebanyak sangat...confirm x larat nak makan lauk pauk. And masa order tolong jgn extravaganza yer....sila kontrol nafsu anda. Bukan apa...sering kali terjadinya pembaziran kalau order ikut nafsu nie...
So...bila nak datang Melaka...?

Khamis, 1 Julai 2010

Aizdean

Aizdean...or nama dia Aizudin. A Malaysian student kat Tokyo yang minat menyanyi and suddenly...BOOM!!! dah jadi seorang penyanyi fames kat Jepun. Well...aku baca dalam sotkabar Utusan Malaysia arie nie.

Apa-apa pun...aku dah surf you tube and memang lagu2 dia bagus. Walaupun nyanyian dan suara dia sederhana...tak cemerlang sangat, tapi combination kualiti suara dengan lagu dengan personaliti dengan pelaburan recording company dia berjaya menimbulkan dia di khalayak industri muzik Jepun. Kesungguhan dia berusaha yang aku kagumkan. Dia bekas pelajar sekolah agama yang agak famous di Malaysia nie. Patutlaa tengok dalam video clip tu..dia macam ala-ala bersopan sket. Caya laa Aizdean. Since dah hidup and bergaul dengan Japanese, of course dia sangat fluent in Japanese language. In fact, cara duduk and cara cakap..even loghat pun dah sebijik mcm Japanese sampaikan Japanese semua tak tau pun dia nie bukan Japanese sehinggalah di announce kemudiannya yang dia sebenarnya Malaysian.

And....tulus dari hati..good luck with your tour and concert all over the world, Aizdean.

Rabu, 30 Jun 2010

The Karate Kid 2010


Aku n family pergi menonton cerita nie secara jemaah last Friday. Atas permintaan anak kesayangan itu la. Pagi tu baru amik report card exam dia. Dapat result ok laaa...walaupun x cemerlang. Kebetulan dia mmg ada request nak tengok cerita nie. Konon nak prepare utk tournament karate dia tak lama lagi la...hehehhe.

Well...jalan cerita biasa-biasa jer. Cerita pasal Dre nie...yg pakai baju putih kat dalam gambo tu. Anak Will Smith si Dre nie sebenarnya. Anyway..dia ni anak yatim...mak dia menyara hidup dia..x der choice lain..co. mak dia hantar mak dia buat keje kat kilang kat China. So, dia pun pergi la ke China dalam keadaan terpaksa dengan mak dia. Amatlah dia x suka persekitaran kat Beijing tu.

Tapi..first day sampai lagi, dia dah melencong ke playground, ngorat anak cina kat situ. Cun la awek nie...heroin kan. And tengah2 berpoya2 tu, kena interrupt plak dengan kaki buli kat situ. Apa lagi, kena hentaklah dia. And perbalahan nie berterusan sampai ke skolah, sampai ke waktu lepas skolah. Part nie, aku pun gerun tengok. Pandai la director dia menimbulkan rasa cemas kat we all semua. Anak aku sampai tutup muka separuh dgn tangan sebab gerun nak menunggu si Dre kena hentak. Well, dah nak kiok dah..jeng..jeng..jeng..muncul lah si Jackie Chan. Menolong melawan kaki buli tu semua. And, jadilah mereka pasangan anak murid dan guru kung fu tak bertauliah. Sebabnya...Dre mesti prepare untuk masuk open kung fu tournament dan lawan dgn kaki buli tu. Kaki buli tu nama dia Cheng, pakai baju merah dalam gambar tu. And si Cheng nie antara anak murid kesayangan Sifu Kung Fu center yang besar dan gah di Beijing tu. Uishh...gerunnnn.

Ok..review aku..memang sangat2 berbaloi tengok cerita nie. First time aku nengok Jaden Smith berlakon and memang sangat memberangsangkan mutu lakonan dia. Pandai laa nak buat muka sedih, muka tensen, muka takut and muka kelakar macam bapak dia. Jackie Chan dalam cerita nie takder part lawan2 pun..kecuali masa selamatkan Dre tu jer. Aku rasa dia memang rilek giler laa berlakon citer nie berbanding dengan citer lain tu. Cuma dia penat perasaan jer la kot. Sbb nak kena buat muka dull, sedih, x der perasaan dan satu part tu..sangat hiba.

Cinematografi memang cantik...amik gambor kat bukit bukau gunung ganang...kat tembok besar...sure laa cun kan.

And kredit juga pada pembuli tu. Cheng nie..memang mantap la lakonan dia. Kalau nengok..memang benci betul laa dengan watak dia tu. Pandai betul dia membencikan watak tu melalui lakonan dia. And...yang palinggggg aku suka ialah steps kung fu dia. Sangat sharp dan cantik. Kemas giler. Si Dre nie...walaupun hero...dia nyer step tu tak berapa kemas and sharp. Orang baru belajar laa katakan.

Kesimpulannya....memang sesuai la untuk tontonan sekeluarga..walaupun ada unsur ganas sikit. Tapi ganas2 si pembuli tu...macam Cheng nie..diorang tetap manusia biasa. Tetap ada hati dan perasaan. Dan dia tak ego bila last sekali, semua orang dalam geng pembuli nie beratur bagi sembah hormat kat Jackie Chan..eh..Sifu Han.

Pengajaran untuk anak bujang ku : Kalau nak pandai karate, kena praktis tetiap hari..tak boleh komplen, tak boleh merungut...bukan setakat 2 jam seminggu tu jer....

Secara keseluruhan...cerita nie bukan cerita karate. Cerita nie citer kung fu daa....

Selasa, 22 Jun 2010

Lagenda Budak Setan


Aku pergi tengok Lagenda Budak Setan minggu lepas dengan sorang opismate. Memang teringin sangat nak tengok memandangkan novel tu memang hot dedulu kan. Pendapat aku...kalau ikut standard filem Melayu..aku bagi thumbs up. Berjaya meningkatkan mutu perfileman negara kita. Ada ramai yang komplin macam2 pasal citer tu. Fresno dah jadik Nottingham Uni kat Semenyeh tu la...kenapa Kasyah buat research kat dlm hutan tu masa study la...apa-apa lagi jer lah. Aku tak kisah benda2 mcm tu. Yang penting, jalan cerita mesti memberi kesan pada penonton. Tak semestinya sama sebijik dengan novel. Pendekatan novel dengan filem nie lain.

So, secara keseluruhannya, penghayatan dan mutu lakonan pelakon-pelakon utama sangat menakjubkan. Lisa Surihani memberikan jiwa yang extra dalam cerita nie. And Fazura as usual..aku sentiasa kagum dengan cara dia bawa watak lakonan dia. Lakonan Raja Farah pun dah semakin mantap sekarang. Que Haidar membawa watak gelap yang sangat memeranjatkan sebab berjaya dengan cemerlang menghidupkan cerita ini. Dalam ganas, jiwa dia ada 'taman'...hehehhe And Farid Kamil...this is the best. Segala tingkah dan gestures sangat tepat. Memang aku tabik. Bukan usaha yang sikit untuk mereka jadi sebaik ini. Cuma aku secara jujurnya, rasa amat tidak sesuai menampilkan Asyikin Kamal sebagai Ayu the 2nd. Aku tak tau kenapa...tapi aku rasa lakonan dia tak berjaya menyentuh jiwa. Nampak dah dia cuba buat yang terbaik, tapi tak berjaya masuk dalam jiwa akak deq non.

Apa-apa pun..tahniah kepada semua yang berusaha dalam filem nie. It's a good film.

Jumaat, 18 Jun 2010

Panduan untuk Birthday Party

Alhamdulillah...syukur yang teramat sangat sebab dah selesai Birthday Party untuk anak bujang aku tuh... Majlis berjalan lancar. Semuanya sederhana but it was fun. So far tak terima sebarang complaint at all. Boleh di katakan 98% perfect la. Nak kata 100% tu x la...sbb maybe ada mana-mana cacat cela yang aku x nampak dan x dengar. Schedule pun berjalan lancar, guest datang ok and paling penting...makanan cukup..hahahah. Aku cukup risau makanan tak cukup atau leftover banyak sangat. Ini..semua just nice. And semua kata food Alhamdulillah sedap...heheheh. Saper lagi cooknya kalau bukan mak. TQ mak...hehehe. Aku? Aku tolong kacau2 kuah..blend2...rebus2...hihihi.

Anyway, sebelum party nie, aku amik masa berminggu-minggu juga untuk plan dan organize. Macam organize team building company dah aku rasa. And I do not have clear idea on how to organize a moderate, simple birthday party for a boy dalam suasana rakyat sederhana di Malaysia. Kalau peringkat org kaya2 tu..senang. Appoint jer organizer...semua diorang buatkan...bayor jer laa duit. Ini...bajet agak limited...tapi nak buat meriah. Maklumlah..sekali seumur hidup dia..hahah. Birthday lain..mak aku kata...gie makan ikan bakar kat Bagan Lalang jer..hihihi....

Back to the topic. While planning, aku sangat banyak menghabiskan masa di internet..cari panduan mcm mana nak organize a good birthday party. Tapi tak banyak link yang aku jumpa. And bloggers pun x banyak yang cerita mcm mana nak organize this. So, aku combine sana sikit..sini sikit..trial and error things...tanya sana sini...and this is hasilnya. Aku dah niat, kalau party nie success...aku nak share sikit perjalanan and process organizing party nie. So, here's the checklist.

1.) How big is the party = how many guests
- Mine : invite classmates Adam and families. Tapi tetiba..my dad dah invite aunties and uncles...meriah gak. And I include my close friends sekali.
2.) Decide date and time of the party.
- Aku buat weekend, walaupun birthday dia weekdays...supaya guest boleh attend.
3.) Decide menu
- Since kita dah decide time...kita boleh select menu based on the time. Aku buat tea time. Agak sesuai la untuk main game dan beramah mesra. Benefitsnya : aku sempat lagi buat last minute preparations pagi tu and some more...orang balik dari jemputan kawen, terus lepak kat rumah aku.
-Menu aku : Nasi impit, kuah kacang, rendang ayam, mee goreng, karipap, kek gulung, rojak, and kuih cara berlauk.
4.) Decide aturcara program. Untuk lebih teratur, kita kena tetapkan nak buat apa selepas apa. And aturcara program nie sangat penting untuk tetamu jemputan plan jadual diorang juga. Kita kena letak la kat dalam invitation card tu kan.
5.) Choose cakes and terus buat tempahan. Kalau nak special, usually paling lewat pun kena tempah 1 week earlier.
6.) Plan untuk games. At least ada 3 jenis games untuk kanak-kanak. Baru rasa meriah. Kalau tidak..agak dull sikit. Paling tidak pun, adakan tayangan video cartoon untuk children, ataupun aktiviti karaoke untuk adults. Tapi aku dah booking clown. So, clown tu dah ada package games sekali.
7.) Plan for goodies bag. Nak letak apa dalam goodies bag. My case, aku bagi door gift untuk children yang dtg. Adam sambut tetamu depan rumah...we all siapkan meja kecil untuk letak door gift. Tau apa doorgift we all bagi? Heheh..topi party tu dengan alat-alat mainan untuk party. Ala...yang wisel gulung2 tu la..benda clap2 la..wisel bulu2...benda2 mcm tu la... Goodies bag...we all bagi sebelum diorang pulang. Dalam goodies bag tu isi junk food, cakes, bekal makanan sikit and air kotak.
8.) Dah decide semua benda tu, apa lagi..buatla invitation card. My case, aku minta tolong officemate, Mr. Aidilangelo untuk design card seperti mana aku tepek dlm posting before this. Tapi x sempat hantar ke printer utk print card. So, hubby print jer atas A4 paper, and laminate. This card can be used later as book marks. Just tebuk lubang, buat ribbon. Another souvenier for guests.
9.) 3 days after bagi invitation card, aku minta Adam survey in the class...baper org yang x boleh dtg. So, out of total yang boleh datang and tak sure dtg atau tak tu, aku deduct lagi 50%. Sebab? Kat Port Dickson, esp from his school ( Adam skolah luar bandar ), aku sure ramai parents yang yang tak berapa biasa dengan this party. Some more anak dlm cuti skolah...maybe ramai yang ada last minute plan masing2.
10.) Make sure every plan and things are within your budget. Sometimes boleh terbabas kuar dari bajet asal.
11.) Kalau tempah kek..follow up 3 days before actual date. Bayar deposit to confirm the order.
12.) Kalau tempah clown macam aku, pun bayar juga deposit untuk confirmkan reservation. Make it clear dengan clown what comes in the package. Cthnya..package yang aku amik dgn Clown Labu nie, ada free flow balloons, simple magic shows and 3 games. Prizes, mmg tuan rumah kena siapkan sendiri. Tp sangat memuaskan hati. Sbb harga yg sama, clown lain x buat magic show, atau ada shorter time than him and buat 2 party games only. And to my surprise, besides prizes yang kita sediakan, Clown Labu distribute other small little prizes for the children.
13.) Plan and design macam mana nak decorate rumah for the party.
14.) Dapatkan bantuan and kerjasama from close relatives for the party. Mcm aku, from the night before, dah panggil cousins dtg utk tolong siapkan goodies and decorations. Sajer x nak buat awal sbb nak kan suasana meriah tu planted firmly in the house.
15.) Bersilatlah bersungguh2 di dapur for food preparations. Kalau pakai katerer lagi senang. Siapkan paper plate dengan table for food jer.
16.) Lastly...enjoy the moment. Make sure u and hubby as the host mix well dgn semua guests.

Ok ker? Ada questions..angkat tangan...send me e-mails yer..heheheh. Jom layan pictures....



Ini birthday cake yang direquest khas oleh Adam. Dia nak gambar Lightning McQueen nie and nak kek chocolate. So, this is chocolate moist cake yang teramat sedapnya from Kak Naz. Semua orang tanya order kat mana. TQ yer Kak Naz....
Muka birthday boy yang happy sebab kawan2 dia datang....



This is our fam's pic dgn clown tu. Clown tu namanya Labu and he's from Klang. Very..very..very nice and very..very...fun. Anybody's interested, boleh contact dia. Clown Labu : mr.mun63@yahoo.com (012-376 2002)



Atuk dengan nenek adalah VIP Adam for that day. TQ Mak Ayah....luv u guys...




Yes...Atuk Adam memulakan bacaan doa selamat.



Ameenn... Atuk, Nenek and family from Malacca adalah antara tetamu yang hadir...




Ha...ini geng atuk2...pakcik-pakcik....
Makan time...al-maklumlah...buffet...tempat duduk..free seating yer ladies and gentlemen...heheheh



Masa nie tetamu belum datang semua..so, budak2 nie sangat seronok sebab dapat full attention from Clown Labu.





Makan yer adik-adik..abang-abang. My menu..simple la yang teramat nyer. Tapi mengenyangkan and satisfying....




Ini..magic show from mr labu. It's in his package. Clown lain..ada yang x bagi tau magic show nie. And clown labu organize 3 games for the children as well. Semua children happy.

Harap-harapnya...any parents yang ada intention throwing birthday party for their children, bolehlaa amik sedikit experience aku untuk basic knowledge. Nanti pandai-pandailaahhh add-up yer....

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink