Selasa, 16 Disember 2008

Lunch at Shogun







Last Friday, pegi Shogun kat One-Utama...lunch ngan opismate...and kebetulan Adam ada sekali. Dia ikut aku ke office...maklumlaa school holidays. Memang acara tahunan utk dia.

Dia pulak, kebetulan dah lama tak gi makan Japanese...so, seronok sakan la dia.

Ada sorang member nie...first time dia ke situ..excited dia...best taw...
( Darlene...tak sabar nak tunggu date kita ).






This is my second plate

Adam's Favourite : Sashimi



New tasty food : Seaweed salad...

Overall...ok..best. Though banyak blogs do not recommend this, but my personal experience, it's a good place.





Rabu, 10 Disember 2008

Trip to Pantai Timur

Aku kan..memang dah berniat laa...nak bawak parents aku holiday...in which aku yang tanggung semua expenses sebab aku rasa aku perluuu bayar semula segala happiness yang diorang dah bagi masa aku kecik2 dulu. Dah rasa macam satu tanggungjawab laa pulak. At least sekali seumur hidup kan. So, aku plan satu trip yang comfortable. Actually aku ngan hubby. Since dah kerja nie...kalau boleh nak laa bagi setakat yang we all termampu. Maklumlaa...masa kecik2 dulu, kalau mak bapak bawak jalan pun, main adhoc jer. Carik hotel and chalet pun main tangkap muat jer....because the main focus ialah nak melawat tempat orang. Tapi this time, aku nak bawak diorang jalan2...makan2.....and enjoy sajer...no more educational trips.I invited my brother, Abg Ngah to join the trip, sebab boleh laa bawak nenek sekali. So, it was me, Abg Ngah n family, parents and nenek. Comfortable la sikit. Tak der laa berhimpit.


So, journey starts at mid of August. Tak ingat date dah. But we were suppossed to move after maghrib on Wednesday. The plan, from PD straights to Cherating, spend a nite , straight to Kelantan, spend 2 days and singgah Trengganu.
So, I made a reservation at Cherating Resort, 2 family deluxe room and a banglow in Kota Bharu. Ok laa kan.

Tapi that Wednesday nite, hubby plak ada urgent matter kat kilang. So, parents plan, kalau lewat sangat dia sampai PD dari Melaka, bertolak Thursday morning la, straight to Kelantan. Aiseh..but I paid deposit for Cherating Resorts already. Lagipun nanti penat sangat kan. At last beloved hubby arrived at 10pm. Kesian hubby...he's soo tired because of the long hours working, meetings and driving from malacca to PD. But even though we suggested to move at dawn the next day, he insists to move that nite juga. Apa lagi..we all pun bergeraklah dari PD that nite. Hubby and Abg Ngah drive all the way to Cherating. We stopped twice along the hiway to refresh. At last we arrive at about 5 am in Cherating. The resort staffs were ok and they brought us to our room. It was lovely and soo spacious. So, tidurlah semua orang after Subuh. 10 am..semua orang dah bangun...gi breakfast. Sempat laa main pool jap. and after that we check out to continue our journey to Kota Bharu.

2 kereta, consists of children, a baby and senior citizens. U can imagine how frequent we have to stop. Toilet tu, memang every time we all jumpa petrol pump, drinks la, baby ogg..oggg laa, macam2 lagi la. At last, we arrive in Kota Bharu, about 10 pm. Bayangkan la, it took about 8 hours to travel to Kota Bharu from Cherating. Orang lain can reach Kota Bharu from KL in that 8 hours kan. Well....apa nak buat, namanya pun travelling, singgah merata2 tempat.
Sampai laa juga we all di Bungalow Seri Purnama tu dengan disambut oleh owner nyer Tuan Haji Hussin kat tepi jalan..sbb takut we all sesat. And I was surprised that the banglow was soo well equipped and the rental boleh negotiate lagi dengan tuan haji the owner tu. Fully air-cond lagi rumah tu. Memang relax sungguh laa my parents and nenek dok kat situ. Sampai jer..semua orang dah excited...pilih bilik...borak2..lepak sana sini...mandi..punggah beg....
The next morning, ayah jalan kaki jer ke wakaf che' yeh to buy breakfast. Sajer jer..exercise..morning walk. Padahal we all dah prepare breakfast kat rumah. After penuh perut, semuanya bergerak ke Rantau Panjang utk activity shopping. Tapi tak lama la...by noon, the senior citizens semua dah kepenatan. So, we all balik laa semula ke rest house. Kasi they all rest. Tapi, me n hubby and Abg Ngah's family sambung journey, pegi Pengkalan Kubor pulak. Tak pernah pergi la katakan...apa lagi...meraban2 la jadinya. Tapi at last sampai laa jugak. Small town, tapi ada laa juga barang yang interesting. Paling best ada satu kedai nie jual visions...memang agak murah laa harganya...tp kena laa survey dulu. Last2, mmg sah laa kedai tu paling murah. Malangnya, bila pergi semula...kedai tu dah tutup pulak....waaaa...sedihnyaaa.... Tak kira..next year kena dtg semula...nak juga beli visions tu....tak kira...

Malam tu, we all nak cari tempat makan yg best. Call la my colleague yang office dia based kat situ. Dia bwk gi satu Thai restaurant nie. Perghh..tomyam sedapppppp gilerrr... Ikan..ayam..semua marveloous. Makan dalam 10 orang dengan lauk bermacam2 tu....bill about 200++. Ok sesangat tuuuu. Tp my friend nie pulak belanjer. Aiseh...segan seyyyy.

Lepas makan, merayau kat Wakaf Che Yeh pulak. Nothing's much laa that nite...sbb semua dah keletihan.
Esoknya...terus check out dari rest house, and straight ke Pasar Siti Khadijah...shopping kain batik... yess!!!. Sebelum shopping, makan duluuu. Apa lagi, breakfast dah jadik macam lunch. Apa taknyer...pepagi buta dah siap bersusun mcm2 lauk panas2 lagi kat foodcourt dia. Udang galah berdulang2 tuuu. So, pesan kat ahli rombongan...makan banyak2..sbb lepas nie nak jalan jauh. Lepas tu baru start proses menyopping. This is the first time in my life yang aku shopping kain batik sutera macam nak rak. Kopak giler my hubby. Alaa..bukan selalu kan papa kan...muahhhh.
Lepas shopping, straight ke Trengganu, tapi patutnya ada 2 persinggahan. 1st tempat member yg belanjer malam tu. Dia soh singgah umah dia...tapi we all dah lewat..so call dia said tq sebab invite, tp dah kesuntukan masa. 2nd, pergi rumah hubby's friend...kat Jerteh. We all close juga dgn family dia. Makan bubur jagung....best, best.

So, journey continue ke KT. Tp dah ptg sgt. Original plan, ptg sampai ke KT, singgah Pasar Payang jap and straight balik PD. Tapi tak sempat daa. Sampai ke KT pun dah Maghrib. Nasib baik hubby advise soh booking hotel siap2. Call hotel semua full. Except Grand Continental ada a few rooms left. Mahal juga..out of budget, tapi emergency kan..blasah jer la. Sebelum check in, tanya dulu receptionist tu kat mana nak dinner yang paling best. Dia pun soh gi Restoran nelayan yang terapung kat Jetty Shahbandar tu. Ok la..food best..service bagus. Tapi..tgh sedap2 makan panas2 tu kan...kat anjung kedai atas laut, tak semena2 angin ribut melanda. I mean, ribut...sampai abis terbang semua bidai, kain..kerusi berjalan merata2 tempat. Kelam kabut workers dia alihkan food we all...and payungkan we all. Sooo unpredictable. I asked them to pack the food. Apa nak buat kan. Lepas tu buat bising...minta diskaun sbb ribut tu...heheh. Dapat diskaun 50%..hahahahah.
Check in kat Coontinental dengan baju basah kuyup....and I sound the receptionist..apsal tak warning awal2? Dia kata dia pun x tau sbb td wheather was soo nice before that. Nasib baik la...masuk jer situ...rooms memang satisfying. Berbaloi la. Siap la hotel bagi compliments a few things. Apa lagi..we all sambung laa makan kat bilik. Lagi enjoy...hahahahah.

Next day...breakfast bersungguh2...check-out and straight to Pasar Payang. Shopping lagi kat situ..heheheh. Lepas tu head out to PD. On the way, singgah Kemaman shopping keropok lekor. Bestnyer..makan keropok lekor panas2 kat situ. Lepas tu semua orang balik PD, sampai dalam kol 10 malam.

Memang satisfied sangat laa aku rasa dengan that trip. A few flaws..standard laa kan. Tp parents and nenek pun happy. Lega sungguh rasa...

Yang paling terkilan...none of us pun yang teringat nak amik gambar sepanjang holiday. Padahal..4 orang bawak hp merata2. Eishhh...sayang betul kan...

Kena Tag

Alaaa...si Darlina nie kan....sajer jer nak tag orang tau....


So, 7 things about me :


1) Selalu emosi

2) Sangat clumsy

3) Sangat tak balance body a.k.a. selalu jatuh tak kira masa dan tempat

4) Suka baca novel melayu

5) Suka tengok movie yang comedy and romance ala ala kisah khayalan gitu

6) Suka makan

7) Lately nieh aku suka layan diri sendiri sorang2


Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now. (don't change your clothes, don't fix your hair...just take a picture.Post that picture with NO editing.


Ha...dengan tulus ikhlas..amik gambar masa dalam opis. Curi2 nie..sbb bosses sumer ada.
So, aku tag nie ( alaa...sama jer orang ngan darlin and baya..)
Ita, Yana, Asrul, Ida, Nizam, Zuraidah ngan sesaper lah....

Khamis, 13 November 2008

Gambar dlm handphone

Sibuk sangat laa lately nie.....sebab sorang staff dah berenti....kenala take over keje dia. Dah laa tu...bila search workstation dia...mak datuk aiiii...banyaknyerrr benda yg pending. Record tahun 2006 pun ada. Eisshhhh.....orang mcm gini pun ada ke?

Aku ada gambar dalam hp...tapi belum study lagi mcm mana nak transferkan dlm pc. Cd installation dia pun...aku dok letakkkk jer atas meja. Bukan apa...tak cukup time la. Nanti kalau dah upload gambar dari hp..best laa sikit aku nak paste gambor kat sini kan..kan..kan....

Nanti-nantilah yer.....

Isnin, 3 November 2008

Phat Girlz

Ahad pagi....pukul 1.30 am, aku anak beranak baru balik dari luar...ada laa pegi ronda2 kat Mahkota Parade kejap. So, balik umah..kemas2, siapkan tempat tidur....buatkan air hubby....salinkan baju anak..and macam2 benda lagilah....aku x dpt tido...so tgk tv jap. Ada citer menarik..Phat Girlz. 1st time watch the movie. Acting, superb...script, fantastic....story board, wonderful....tapi directing,costumes and photography...out sikit laa.... And tetiba..masa tu laaa aku rasa fall in love with Nigerian...hahahahah....gelak laa kawan2. Yer laa...baper tahun pulak kita semua idup bersama2 dengan Nigerian kan....tapi ini laa first time aku tengok diorang the other way round. Kalau x pernah tgk...try laa search kat you tube....ada tau. Owwwhhh...fall in love nyer aku dengan karektor itu.....

Rabu, 29 Oktober 2008

Happy Besday Papa.....

Besday hubby dah lepas dah....6th August arie tuh. tapi sebab dah janji dengan diri sendiri untuk post dlm nie, aku selitkanlaa sikit. I hope, nanti Adam dah besar, dia boleh baca semua stories kat sini.

Rasanya sejak kawen, aku tak pernah lagi buat something special untuk hubby on his besday. I'm bad. I took for granted, just because he always remind me, dun do anything for him because he doesn't mind. Teruk kan..... And this year he surprised me by sending flower to me. That is such an amazing moment for me. So, you know me, rite friends....I'm not creative. So I became a copy cat. I sent him fruit basket, together with beautiful and delicious birthday chocolate cake. Order the cake and delivery online 1 week in advance. Basically he was surprised. He ate the cakes and fruits with his friends in the factory. I can tell that he's happy. And I want him to know that I love seeing him being happy.

Happy Birthday, hubby.....

Perhentian : Last Day

Ha...sementara ada masa seciput nie, aku abiskanlah catatan perjalanan masa ke Perhentian Island arie tuh.


Hari nie, memang dah confirm last day. No more activity. No activity. Bot akan tiba jam 10 pagi untuk angkut we all pulang ke tanah besar. Sebelum pukul 10...nampaklaa ada beberapa kerat yang amik kesempatan untuk layan perasaan sambil menghirup udara pulau buat kali terakhir. Breakfast, kol 8 pagi....mcm biasa...food punyalaa banyak dan sodap. Bukan breakfast dah...jadik brunch dah. Then..lepas tu sampailaa semua bot. We all pun naiklaa bot beramai2. Satu bot 10 orang. And this time, perjalanan bot sangat seronok sebab tak bumpy langsung macam masa datang tu. Tapi sebelum naik bot...manager cocohut remind semua orang..jangan terbawak balik batu karang, salah di sisi undang2. Walaupun aku tau mesti ada yang seludup...malas aku nak strict sangat. Masing2 dah besar....pandai2 laaa tanggung.


So..selamat tinggal Perhentiaannn......


Aku ada niat untuk datang lagi, tapi personal trip. Tak moh ikut company..sebab tak boleh enjoy sakan. Kalo ikut company, aku kena buat keje jadik organizer. Next time...pegi utk enjoy sakan.

SAper nak ikuuuuttttttt. Tak susah...bayor kat aku 400...aku siapkan semua from the moment jejak kaki di jetty.


Isnin, 20 Oktober 2008

Tragedi Raya - Part 3

Seterusnya, pada hari raya ke-2..nenek aku sakit perut yang amat. So, pakcik makcik aku semua ada..diorang bwk gie klinik. Kencing kotor...x cukup minum plain water. So, dia rehat kat umah.
Tapi..next weeknyer...arie rabu..dia sakit perut lagi..siap sesak nafas. Mak aku and adik beradiknyer bwk terus ke spital PD. Dia nyer urine sudah ada darah. Mlm tu jugak aku kelam kabut balik PD. Terus bwk beg baju...sbb aku berniat nak tido kat spital dgn dia.... So..mlm tu...walaupun makcik aku kata nak tido spital..aku soh dia balik....biar aku tunggu. Aku tunggu laa kat spital...tido atas simen..lapik kain batik..berbantalkan beg baju aku. Sbb nyer..kerusi malas spital dah fully used. Esoknyer..ding dong sana sini...we all adik beradik transferkan ke spital Pantai Melaka walaupun pakcik makcik yg lain x setuju. Alasan diorang sebab jauh nak jaga susah. Tp sbb nak yg the best utk nenek...we all adik beradik transferkan gak. Buat test..ct scan ngan ultra sound...specialist kata kidney clear. Tp dia notice jantung nenek ada problem. So..refer pd cardiologist pulak. Memang sah ada problem ngan injap jantung nenek. So..warded for about 3 days kat situ. In which aku adik beradik jer yang jaga siang malam...termasuklaa parents aku tunggu satu malam. Discharge arie jumaat. Lega.

Sabtu..aku plak start batuk2 selsema. Gie klinik kol 5 pagi...sbb sakit tekat yg amat..x leh tido dah. Antibiotik 1 round. Ahad..demam makin teruk. Isnin, aku lemah longlai..suara pun ilang terus. Antibiotik another round, other type with different clinic..diff doc. And...sampailaaa arie nie..aku masih batuk...masih flu dan demam on and off. Adik aku soh gi test blood takut ada denggi. Tp aku rasa tak der laaa..... Malas laa nak gi spital..nak test blood pulak. Tp..kalau ada, paling2 pun lepak spital jer kan. Nanti x der laa laki aku boleh buli aku macam2 lagi..soh wat air...ajak jalan2...ajak shopping2.....heheheheh ( nak ngelat jer aku kan.. ). Alaa..bukan apa...bila demam tu kan..kita nak rest jer...nak lay down jer....x nak gi mana2.....tapi aku demam sama jer..x der rest pun. Basuh kain gak ber round2...kuar jer ke hulu kehilir...( sbb nak beli food..hehehe )...kena gak kemas rumah sesikit kan...kena gak siapkan makan pakai laki n anak. Ermm....x berat pun...benda biasa. Tp kalau x demam ok laa kan...ini demam...huhuhuhuhuh ( ngengada nyer aku kann... ).

So...sampai arie nie lah demam nyer. Sajer jer nak manja2 ngan kengkawan.....heheheheh

Jumaat, 17 Oktober 2008

Tragedi Raya - Part 2

Raya Part 2 nie tragis sket la. Pg raya 1st tu aku baru tau yg cousin aku si Apis nie rupanya ada kat spital PD. Umur dia 20 tahun...dah bujang dah. Demam denggi..platlet tinggal 30 dah masa dia masuk tu. Utk pengetahuan semua, platlet normal dlm darah ialah sebanyak 200++. Usually kalau below dari 20 platlet memang dah masuk zone denggi berdarah, tp dia nie 30...selamat. So, ptg nyer aku gie laa visit dia dengan adik aku si Ida. Kesiannya..sbb spital PD tu tak buat apa2 pun kat dia. Takder masuk drip ke..apa ke. Aku tanya ada ubat tak..dia kata ada..panadol. Huh...panadol? Pas tuh aku perasan gigi dia berdarah..maknanya gusi dia bleed. Aku tegur la...dia pun cecepat lap....x perasan gusi dia berdarah. Hati aku x sedap. Gi tanya nurse, baper platlet latest. Nurse kata : Latest dah 18...kritikal tu. Soh dia minum air bebanyak yer. Jaga laa dia sikit.
Cis....senangggg jer nurse tu. Td aku masuk x nak ckp awal. Bila org tanya baru nk ckp kritikal. Apa lg..kelam kabut laa aku gie belikan mineral water..100+ bagai. Ida tunggu kat spital dgn dia..and aku rush balik umah, inform mak aku. Mak aku ckp..better bg tau mak dia. Alaa...leceh betol la.. Aku pun call laa mak ngah aku.
Aku : Mak Ngah, orang baru tengok Apis kat spital. Nanti Mak Ngah gie laa teman dia malam nie.
Mak Ngah : Apsal pulak?
Aku : Nurse tu kata Apis kena minum air banyak. Dia kurang minum air. Bwkkanlaa air hundred plus.
Mak Ngah : Ala...Mak Ngah dah suruh dah..dia tak nak..degil. Minum seteguk dua jer..dia kata nak muntah. Paksa pun dia x nak.
Aku : Kena paksa jugak Mak Ngah. Nurse tu suruh juga.
Mak Ngah : Kenapa pulak?
Aku : Sebaaaabbb...Apis punyer platlet dah tinggal 18. Dah kritikal
Mak Ngah : ( Meraung ) Apissss..alaaaa macam mana nieeee..Apisss....

Lepas tu dia terus hang up.

Ha..tu pasal laa aku malas nak bg tau...sebab Mak Ngah aku nie ada darah gemuruh. Dia cepat panik...lepas tu meraung..lepas tu jatuh terjelepuk..lepas tu pitam.
Ptg tu...wad spital yg ada 6 bed tu...penuhhh sesak dgn family we all jer..hehehhehe. Pak Ngah aku siap masakkan dia mee hailam...tapi dia makan sikit jer...besa laa orang sakit. Yang tupperware balance tu, Adam laa yang belasah..apa lagi..hehehhe.

Rabu, 15 Oktober 2008

Tragedi Hari Raya : Part 1

Tragedi Hari Raya yang agak jarang berlaku dalam hidup aku.

Seminggu selepas puasa, aku dah shopping kain untuk buat baju melayu hubby ngan anak. Memang tau dah lewat nak carik tailor, tapi kalau baju melayu tu rasanya ada harapan lagi. So, hubby dengan penuh harapan, hantar le ke butik kawan dia kat shah alam. Semangat betul travel dr Melaka semata2 nak antar baju melayu. Kawan dia agak reluctant, tapi accept juga.

So, 2 hari sebelum raya...( aku kan tak cuti kan... ) aku dah gi kedai tu. Tapi member hubby kata belum siap. Aku kata esok tgh hari aku amik....itupun dah kira lewat kan. Tp dia call tailor dia..tailor dia kata tak sempat tgh hari. Kena petang. Ishh..aku pun...lebih kurang laa...ok. Esoknya hubby dah start cuti..maklumlaa...Raya Eve. So..we all tunggu laa dia call...sampai ke waktu buka tak call. We all tunggu lagi....hubby aku tak kasi push kawan dia...dia segan. Tapi we all tunggu jer kat tkt bwh shopping kompleks lot kedai kawan dia nie. Kol 9.30 malam...time semua kedai dah bagi harga borong...dia call..kata : Tailor aku kata tak boleh siap laa baju ko. Esok boleh ker? Eiii...geramnyer akuuuuuuu. Aku terus laa tunjuk aku nyer samseng. Mana tailor tu? Biar aku tunggu sampai siap mlm nie juga.

Dia bwk ler gi kedai tailor dia. Sekali akak nie ckp la....dia sebenarnya sub kan pada tailor lain. Tailor nie..Indon..duduk kat Pdg Jawa Klang. Masa tu dah kol 10 malam. Aku paksa kakak nie bwk aku gi sana. Dia pun terpaksa bwk sbb aku dah mula ckp sore tinggi sambil cekak pinggang manjang. Sbb aku kata...kalau tak leh siap..dr awal ckp tak leh..aku bleh antar kat tailor cina melaka.....tp dia sendiri yg sanggup kan.

So..aku pun gie laa umah indon tu. Tailor indon...satu rumah tu 4 org..semua lelaki. Tp diorang jahit cekap sungguh. Jahitan pun sangat kemas and halus... Kagum aku. Tp bila borak2 ngan diorang...rerupanya tailor yg melayu nie..baruuuu serahkan kain laki aku tu 2-3 days sebelum tu. And akak nie bg tau....tak yah siapkan aku nyer dulu. Ceiiss...... inilaa org melayu. Takper...dia aniaya aku...aku taulaa apa nak doakan dia. Anyway...at last..baju raya laki aku ngan anak aku..siap pukul 3.00 pagi...pada hari raya pertama. Dalam hujan tu...we all drove back to PD...had an hour sleep and bangun semula untuk beraya. Tp next time...aku dah tau...mesti nak antar gak kat tailor tu semula. Dia jahit cantik. Sepasang baju siap dlm masa 2 jam jer


Penat sungguh.

Jumaat, 26 September 2008

Selamat Hari Raya

Hari nie kan hari Jumaat. Next week dah nak raya. And aku very sure sangat ramai yang amik cuti next week. Tapi aku tak cuti. Aku cuti on Friday jer. Sebabbb..cuti aku dah banyak abis. Thn nie kan aku cuti2 Malaysia banyak sikit. So, ok laa kan. Insyaallah tahun depan aku pulun cuti lama untuk raya, sebab next year aku ada niat sikit nak buat the best untuk rumah sendiri. Nak masak nasi impit, rendang, kuah kacang, sambal goreng sendiri. Nak masak ayam masak merah ngan sambal udang. Nak masak nasik ayam. Pergh...besar sungguh cita2 aku. Tapiiii....kalau aku ada maid sendiri laa kan...warghh..hahahahhaha. Sendirian berhad nak buat...tak terlarat la pulak rasanya. Yang paling penting, aku akan cuba berusaha untuk buat open house next year. Aku ulang yer.. NEXT YEAR...heheheh.

Jadi..aku nak laa ambil kesempatan nie..nak minta ampun, minta maaf kalau ada tersalah apa2 kat korang. Mcm biasalah yer..... 0-0 yer kengkawan.

Selamat Hari raya, Maaf Zahir Batin.

Perhentian 3rd Day

Today, sepatutnya half day morning, we all buat Team Building session dengan trainers. Tapi tak jadi...tukar time..buat half day petang. So, half day morning, we all continue snorkeling trips. This trip...entirely sekitar Pulau Susu Dara.
Pulau Susu Dara

Kenapa di namakan Pulau Susu Dara? Entahlaaa..aku pun tak tau. Banyak orang kata ada sejarahnya, tapi bila tanya boatmen..diorang semua tak nak cerita. Ada orang kata, kalau nak dapat baby...boleh mandi kat sebuah kolam kat pulau tu..pas tuh minum air kolam tu sikit. Tapi we all tak pergi pun. We all pergi kat pulau yang berhadapan dengan Pulau Susu Dara nie. Tu pasal laa boleh tengok pulau nie dari jauh jer.

Anyway...seronok snorkeling kat sini. Cuma aku tak baper syok...maybe sebab pagi tu sebelum naik bot..we all breakfast heavy. Aku plak..disebabkan malam sebelumnya tak makan...maka kebuluran laa.. Menu, mee goreng ngan kuey tiaw goreng panas2. Siap ada udang besar2, sotong bergelung2 kat dalam mee tu. Pergh...sodappp. Tapi..bila masuk air, nak snorkel..mula laa perut rasa mual semacam jer..sebab dah kekenyangan. Kepala pening. Bila snorkel lama sikit jer...dah rasa mcm lemas...sampai air semua masuk gogles. Aku nak follow kengkawan...tapi tak leh...sebab trainer team building tuh dok guard aku kaw-kaw..takut lemas laa konon. Trainers we all semua navy and commandos...so diorang nie lasak la... SAlah sorang tu, baru patah kaki...kena langgar keter. Tapi dia naik gak pelampung...follow aku. Nie la...gambar entah saper snap ntah...dia pegang life jacket aku.....sambil2 aku snorkel. Ishh...rimass....




Anyway...tengkiu yer trainer...sebab amik berat ( alaa...itu pun sebab aku HR...dia kena amik berat...kok tak kang..next year aku carik trainer lain ).

Enjoy lepak kat beach. Paling aku suka, ada satu gambar gelagat jantan2 company aku. Macam sangat fun tengok diorang free and easy. Semua jenis status manusia ada kat sini. Yang bapak ke..atuk ke..semua jadik mcm bebudak kecik balik.


Lepas snorkeling, semua balik chalet. Rehat, salin baju and lunch kat cafe. Mcm biasa...lunch Cocohut memang superbbb. Sampai tak terabis-abis makan. Yummy sesangat. Ada chinese aku baca blog diorang..diorang kata tak best..sebab pedas. Tapi we all semuaaaa perut melayu...memang dah perfect sangat laa dengan citarasa we all. Lepas makan, balik bilik, solat and bersedia untuk Team Building Session. Best...sebab Team Building nie, sangat relax. Buat telematch jer semua. Tapi menjerit2 jugaklaa among each other...mcm biasa laa kan...nak kutip markah. Paling aku suka, game nama Langkah Dadu. Bila kena backward..semua langkah kecik2 jer. Tapi bila dapat move forwarddd...ha..u all tengoklaa sendiri gambar nie :



Yang belakang2 tu..tengah tunggu turn nak melangkah laa kan....apa lagi. Tapi group aku menang woo....yes..yes...

Abis tu, we all amik gambar reramai..standard laa kan. Lepas tu, kebetulan hari tu..birthday one of the staffs. He is a biiggg, talll guy. Tapi bebudak nie semua pakat angkat dia reramai...humban dia dalam laut. Meriah sungguh. Mat Salleh pun tersengih2 tengok we all.

Malam plak..mcm biasa aa...BBQ session dengan karaoke session. Best..makanan memang tak abis...every table ada leftovers. Kenyang sehhh... Lepas tu berkaraoke sampai ke kol 2 pagi. Aku dah lama kiok dah...Midnite jer aku dah chow. Penat wooo.

So, abis laa story for the 3rd day.







Saman Hospital...?

Yer....aku tau....aku utang banyak story kat sini. Pelan-pelan laa kan...

Tapi..nak selitkan jap. Adik aku kan..si Abg Ngah tu, anak dia last week demam one week non stop, siap cirit birit lagi. So, klinik pun refer ke hospital. Adik aku bawak ke KPJ Seremban. Admit la...esoknya..dapat result...rerupanya kena denggi. Platlet pun dah tinggal 180++. Patut normal count untuk dia, around 200++. Aku advise la...soh bagi minum air 100 Plus, ngan bagi minum sup ketam. Selain drpd tu, disebabkan dia kena cirit birit yang melampau....maka terpaksa drip la dia kan.... Kesian baby tu..sbb cirit birit..demam...sampai bontot dia melecet..merah menyala. Asyik nangis jer....

Tapi....si Abg Ngah tak bagi 100 plus. Dia kata takut tak elok..bercampur ngan ubat hospital. Aku pun dengan degilnya..after the 5th day, bawakkan 100 plus..bagi baby tu minum...sbb platlet makin menurun, walaupun dia dah bagi minum sup ketam before that. Lepas dapat 100 plus tu..esoknya platlet dia naik balik. Fuhh..lega. Alkisah..semalam dia di discharge lah oleh doctor tu dgn level platlet 140++. Aku x paham kenapa dia release kan baby tu sedangkan platlet blom elok lagi.

Last nite plak...anak dia asyik menangis. Pg tadi dia call aku...dia kata anak dia nangis sbb kaki budak tu bengkak. Panggil plak si Yana the nurse. Yana tgk kaki baby tu..dia kata dah bernanah. Bengang laa Abg Ngah. KPJ nyer staff tak reti buat keje ke...?

So, td dia ckp ngan aku....nak saman hospital tu. Aku dah consult cik lawyer kita. Cik Lawyer kata kena ada strong evidence. Adoii...bab nak cari evidence nie yang aku malas nie.

So camner...?

Rabu, 3 September 2008

Kali Pertama

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh......
( ha...jawab panjang2 yer kengkawan...)

Sebelum memulakan apa2, aku dengan seikhlas hatinya ingin mengucapkan Selamat Berpuasa. Semoga ibadah kita di bulan Ramadhan tahun ini akan menambahkan saham dan bekalan untuk hari akhirat. Amiin...( Amiin la weii..tadah tangan... )

Yer, aku hutang 5 artikel...( 5 kan..betul kan... ). Tapi apa-apa pun aku nak citer yang nie dulu. Citer nie potong line dulu. Citer nie tak yah Q...sbb dia spesel. Kan ker hari Isnin arie tuh kita poser first day kan. Tanpa di rancang, tanpa di suruh, tanpa dipaksa dan tanpa disangka, hero kesayangan aku...intan payung aku....pongkipong aku telah menyerah diri untuk berpuasa. Alhamdulillah...syukur seribu rahmat. Perasaan aku masa tu, macam baru dapat bonus dari company sebanyak 12 bulan sekaligus layaknya. Citernyer macam gini.....

Pada pagi hari pertama semua umat Islam memulakan ibadah puasa Ramadhan, anakku Saiful Adam itu, secara tiba-tiba bangun dari tidur pada jam 2 pagi. Dengan penuh tertib dan sopan santun, dia meng'on'kan tv untuk menonton saluran2 kegemaran dia...seperti contoh, Ceria, Disney...dan lain2. Dengan mengawal volume tv agar perlahan...dia meneruskan tontonannya dengan asyik tanpa mengganggu tidur ayah bondanya. Maka pada pukul 3.30 pagi, bangunlah bondanya untuk bersiap-siap ke rumah neneknya untuk bersahur. Telah berjanjilah ayah bondanya dengan neneknya untuk bersahur bersama2 di pagi itu, sementelah ianya adalah sahur yang pertama di bulan Ramadhan. Dan Adam pun dengan penuh semangat terus bersiap dan memeranjatkan bondanya kerana dia memandikan diri sendiri dan dengan rela hati. Berbungalah hati bondanya kerana permata hati itu sudah pandai menguruskan diri sendiri.
Dan seterusnya, bersahurlah semua ahli keluarga dalam suasana yang gembira dan meriah. Dan bonda hero ini telah pun mengajarnya membaca niat untuk puasa di bulan Ramadhan straight untuk sebulan terus. Dan belajarlah Adam serba sedikit pada pagi itu mengenai puasa Ramadhan. Sebabnya, balasannya, suruhannya, larangannya, sunnahnya dan makruhnya. Adam mendengar dengan tertib dan bersungguh.

Maka, setibanya di rumah....dan selesainya Subuh, maka 3 beranak ini pun menyambung tidur memandangkan peluang hari kelepasan harus digunakan sebaik mungkin. Dan Adam pun tidur dengan nyenyaknya sebab dah bangun awal tengok citer kartun. Dia kemudiannya terjaga pada jam 11 pagi ( sorry ekk..bonda dia awal2 lagi dah bangun...basuh kain, sidai kain, sapu rumah... ) dan terus mencapai remote tv dan menyambung tontonan channel kegemarannya. Bondanya menunggu kekalau tgh hari itu, Adam akan mohon berbuka kerana tidak tahan menanggung dahaga atau lapar. Namun Adam tetap rileks meneruskan tontonan tv nya dan diselang selikan dengan bermain kereta racingnya. Alhamdulillah. Tetapi....secara tiba2, tepat jam 2.30 petang, Adam meleseyy pada bondanya...mohon minum barang seteguk dua minuma kerana terlampau dahaga. Sayang...bondanya memujuk dengan lembut ( weii..memang lembut giler waa pujuk tawww ) agar Adam meneruskan puasa hingga ke akhir..memandangkan tinggal beberapa jam saja lagi. Ok...Adam menerima pujukan itu dengan rela. Dan...2 jam berikutnya....Adam memohon secara terang-terangan...nak makan..nak minum...tak nak puasa. Adam kata : Tengok perut abang nie ( sambil menyelak bajunya untuk tunjuk perut ), dah kempis..dah lapar sangat....dah sangat kosong. Macam 300 hari tak makan. Bondanya hanya tersenyum, pusingkan kepala dan gelak besar2 tanpa suara. Bonda kata; Nanti kejap lagi siap, kita pergi pasar ramadhan, Adam nak apa, semua bonda belikan nanti. terpancar sinar gemilang kesukaan di mata Adam. " Abang nak murtabak megi. Mama mesti belikan seploh....jangan kurang..mesti seploh " Tu dia.....melantak sungguh. Ok tak apa. Tapi 15 minit kemudian, dia merengek lagi...dah tak tahan. Nak buka juga...Bonda kata tak boleh juga. Mendengar keputusan bondanya itu, maka dia dengan machonya, melangkah tegas masuk ke ruang dapur. Mencapai sepeket serbuk Oligo Koko feveretnyer, sebiji mug dan sebatang sudu. Bondanya tanya untuk apa. Jawabnya : Nak buat air sendiri, perut abang dah kosong sangat. Dan kuasa Allah, secara tiba2 terdengarlah suara Cina dari lori jual tilam : Tilam, tilaaaaammmm...tilam lama tukar baruuuu. Dan bondanya mengambil kesempatan itu dengan pantas lalu menjerit : Uncleeeee...! Ambik ini budak...dia tak mau puasaaaaa...!! Dan dengan pantas juga Adam meletakkan kembali segala utensilnya dan berlari memeluk bondanya sambil bercucuran air mata lalu berkata : Ampunkan abang mama....sorry maaa...abang puasa..abang puasa...abang tak buat lagi. Maka bondanya tersenyum gembira ( yesss...gua menang ) dan memeluk kembali hero pujaan hatinya itu.

Dan selepas itu, bersiaplah semuanya untuk ke pasar ramadhan untuk membeli SEPLOH keping murtabak megi. Setelah menggadai nyawa meredah lautan manusia, tibalah ke gerai murtabak megi itu. Malang sungguh......orang tu kata : Murtabak megi dah abis lamaaa dah kakk....
Aduhhh....kasihan sungguh. Berderai air mata bondanya didalam hati..dek kerana gagal memenuhi permintaan permata hati. Bondanya kata : Adam pilih laa nak apa...apaaaa saja..mama belikan...nak banyak mana pun tak apa... Namun hanya di sahut dengan kebisuan saja. Jelas terukir kekecewaan di wajah suci itu. Namun akhirnya, dia hanya meminta dibelikan air jagung sahaja.

Setibanya di rumah neneknya, ( macam biasa...buka pun kat umah mother in law...baru meriah sikit ) dia terus bermain dengan sepupunya. Sedikit pun tidak kata penat dan sedikit pun tidak lembik. Tibanya waktu berbuka, di saaat 3 minit lagi azan akan berkumandang, di mana semua orang telah pun duduk di tempat masing-masing dan bersedia untuk bersantap, Adam bertanya pada neneknya : Nenek, air Adam yang mana? Dan neneknya meletakkan cawan berisi air jagung permintaannya di sebelah pinggan Adam. Neneknya kata : Ni air Adam, nanti Adam minum air nie. Dan sepantas kilat juga Adam terus mencapai cawan itu dan meneguk dengan rakusnya..padahal azan belum lagi dilaungkan. Saat itu, semua yang ada tergamam. Terasa seperti berhenti seketika masa yang berdetik. Bondanya bertanya dengan nada kecewa : Kenapa Adam minummmm? Kan belum Azan lagi. Penat mama jaga puasa abang hari nie. Dan Adam dengan wajah yang cukup kesal memohon maaf kerana dia terlupa. Nasib baik Mak Su nya melegakan suasana dengan statement : Alaa...lupa takper...tak batal. Yaaa..sangat betul. Ceria laa kembali suasana dan suara azan pun kedengaranlah.
Dan Adam makan dengan bersungguh-sungguh dek kerana lapar seolah-olah 300 hari tak makan katanya. Namun...bondanya sangat bersyukur... ALHAMDULILLAH....selamat satu hari puasa. Adam malam itu, meng'announce'kan dengan lantangnya azam baru dia...


"Adam tak nak puasa lagi lepas nie...nak makan puas2, nak minum puas...."

Hehehhe...pedulik hapa aku..yang penting dia dah tau macam mana puasa dan latihan amalinya berakhir dengan cemerlang....hihihih.....

- THE END -

Selasa, 19 Ogos 2008

Aku yang busy

Aku memang busy lately nieh. Memang sangat-sangat sibuk. Ntah hape-hape ntah....tapi banyaklaa benda nyer. Office hour dah memang full dengan keje and issue yang tak habis-habis.... Lepas tu pulak...arie tuh sibuk organize trip family ke pantai timur. Bwk mak, ayah, nenek...hehehhe....nanti wa citer laa..... Lepas tu sibuk keje semula..... Lepas tu sibuk plak...ibu mertuaku nak gi umrah...sibuk tolong dia pulak. Beli mcm2 barang la... tolong kenduri doa selamat lagi...tuliskan doa dalam tulisan rumi la...macam-macam lagi. Tolong setakat yang terdaya....sementara ada kesempatan untuk berbakti nie.( Chewaaahhh..mcm baeekkkk jer kan..heheheh ). Exactly the day after mother in-law berangkat ke Tanah Suci, aku pulak berangkat ke Bangkok. Sajer jer...menyemak nak ikut laki aku. Dia ada keje kat sana...dia offer, nak ikut ke tak...apa lagi..meloncat ler aku gi travel agency...beli tiket. Adam pulak sibuk nak ikut...cheiss...melayang 1.5k. Kalau tak...1.5k tu bleh shopping menmacam lagi... Spoil sungguh. Tapi, tak per la...kalau Adam takder pun tak best gak kan...kan...

Hmm..so aku hutang penceritaan dalam blog nie, ada baper ekkk? Jom list down :
1) Trip to Perhentian ( part 3)
2) Trip to Pantai Timur with family
3) Happy Birthday Papa
4) Umrah preparation for mother in-law
5) Trip to Bangkok

Pergh....banyaknyerrrrrr.....ini..boleh masuk Sayembara Puisi nie...jadikan cerpen....hahahahahha.....

Tengoklah nanti...ada time....wa layan ekkk....

Khamis, 3 Julai 2008

Sambal Cili Api Nenek

Aduiiiihhh haiii....ini plak permintaan dari Baya. Setakat
Darlene ngan Pijot dah expert dah masak sambal nie. Siap sedara mara and jiran tetangga pun dah berkenan...hahahhaha.

Ok Baya...aku bagi resipi nie, hang kena selalu praktikkan...kalau tak..hang lupa....

Sambal Cili Api Nenek

Cili Api - segenggam
Bawah Merah ( bwg kecik, bukan bwg besar ) - segenggam
Bawang putih ( tak yah buang kulit ) - 5-6 ulas besar
Ikan bilis ( bersihkan ) - setengah genggam
Belacan ( tak yah bakar..biar mentah jer ) - 3 x 5 cm

Caranya :
- Tumbuk semua bahan2 nie. Lebur jer semua. Macam biasa, tak yah tumbuk sampai lumat (kecuali belacan yang mesti lumat). Tumbuk pecah2 jer.
- Tumis dalam minyak. Jangan banyak sangat minyak...agak2 ngam2 cover bahan2 nie jer. Kalau nak best, tumis pakai minyak lebihan goreng ayam.
- Goreng pakai api sederhana, and kacau2. Jangan tinggalkan, nanti hangus. Agak2 dah garing sikit, kira dah masak laa tuh.

Ok...those yang nak try pun, dipersilakan. Simple jer sambal nie. Kalau nak pedas, lebihkan cili padi. Tapi ikut resipi nie dah memang pedas dah nie. Ikan bilis tu, boleh laa kalau nak ganti ngan ayam ke..ikan goreng ke, atau telur. Tapi tak yah lah tumbuk sekali. Bahan lain jer tumbuk.

Makan nya....dengan nasi panas2 + telur goreng + ulam timun. Itu jer pun dah cukup. Atau ada orang, dia suka makan dengan sayur bening. Tau ke sayur bening? Alaaa...sayur rebus jer...Mcm sup, tapi plain sup. Hisshhh....best sungguh. Aku biasanya buat satu tupperware, pas tuh letak dlm peti ais kat opis. Bila nak makan, panaskan sikit dalam microwave, pastuh balance simpan balik. Biasa, kalau satu tupperware 4 segi yg biasa transparent tu, boleh tahan seminggu. Tapi kalau dah makan kat opis, 2 hari dah langsai dahhh. Banyak peminat ler katakann....heheheheh.

Ok bebeh...selamat memasak.

Jumaat, 20 Jun 2008

Sambal Goreng Jawa (Port Dickson)

Ha...ini dah ada beberapa kengkawan yang membesar bersama-sama dengan aku mintak resipi...dah banyak kali. Pijot...hang soh aku e-mail, rite? Better...aku post kat sini..senang....bila2 pun ada..tak yah komplin ilang ke...terdelete ke..apa ke....Anyway, resipi nie takder laaa tepat sangat. Pandai2 laa korang adjust kan keseimbangan rasa masam, masin, manis, pedasnyer yer.....


Sambal Goreng Jawa - Port Dickson.

2kg udang sederhana besar - buang kepala, janggut and separuh kulit ( ekor tak yah buang )
* Udang tak payah goreng
5 keping tauhu ( putih ke..kuning ke, suka hati : potong dadu dan goreng)
5 keping tempe ( besar kecik pun..suka hati : potong dadu dan goreng )
1kg hati ayam ( rebus, potong dadu dan goreng )
1 ikat petai ( kopek isinya dan belah 2 setiap mata petai tu )
Babat a.k.a perut lembu yang macam span tu ( Rebus sampai empuk, potong dadu dan goreng )
1/4 kg Cili besar merah - hiris cantik2
1/4kg Cili besar hijau - hiris cantik2
1/2 kg Bawang besar - hiris bulat2 jadik mcm onion ring
2 labu bawang putih - hiris halus
1kg Santan kelapa pekat
1 mug air asam jawa
Garam & gula secukup rasa

Bahan tumbuk:
Cili api 2 genggam ( kalau tak nak pedas, kurangkan)
5 labu Bawang besar, hiris
Belacan setengah keping
---> 3 barang nie, gorengkan sampai layu ( layu jer, tak yah sampai garing), pas tuh tumbuk pecah-pecah ( maksudnyer, tak yah ler sampai lumat ) dalam lesung batu. Jangan blend tau, MESTI tumbuk.


Cara membuatnya :

- Panaskan minyak masak secukupnya, tumiskan bawang putih hiris berserta bawang dan cili api tumbuk. Tumiskan sampai naik bau yang harum dan wangi.
- Masukkan segala jenis bahan2 : tahu, tempe, petai, udang, hati ayam, babat. Gaulkan semuanya sampai sebati.
- Dah sebati, masukkan air asam jawa, dengan santan sekali. Gaulkan lagi sampai sebati.
- Dah sebati, taburkan garam, gula dan kalau nak, boleh masukkan sikit ajinomoto.
- Masukkan pula cili hiris hijau, merah dan bawang onion ring tu.
- Gaulkan..kacau sampai sebati..tunggu mendidih dan sentiasa kacau sampai betul2 tanak. Jangan tak kacau, nanti pecah minyak, tak sedap. Dan takut bawah kuali tu hangus nanti.
- Seimbangkan rasa manis, masam, masin, lemak. Dah puas hati, bolehlaa angkat dan hidangkan segera.

Yummmmyyyy....

Selamat mencuba. Kalau tak jadi...nasib laa...aku bukan chef...hehehhehe....

Isnin, 9 Jun 2008

Internet in Office

Tau tak....

Lepas nie kan...management company nak disconnect internet connection untuk semua staff. Only managers jer yang boleh access....hehehhe. Maklumlaaa...ramai sangat yang salah guna. Contohnya aku....kadang2 time bosan giler.....buat blog kan....walaupun keje tgh banyak. Abis...nak wat cemana..ada kemudahan.....pas tuh...kalau wat keje tanpa mood...nanti kualiti kurang....

Pas tuh...yang buat tak best nie...ada laaa a few staff yang sangat asyik masyuk ngan internet sampai tak siap keje....sampai timbul isu performance ke HR....disebabkan asyik sangat dgn internet. Abis satu company kena. Pas tuh...ada laaa pulak...salah sorang manager kat company nie...yang sangat sukaaaa belek firewall server company...semata2 nak trace...staff semua gi website apa...borak apa dalam chatting YM.....sampaikan ada masa-masanya...dia boleh print out lagi segala conversation staff dalam YM. Pas tuh...tunjuk kat management...saper yang kutuk bossess...saper yang ngelat keje...saper yang hipokrit..... Walaupun dah delete archive YM....tapi sbb network centralized....maka memang sangat boleh trace la. Masalahnya...dia suka sangat godek pc staff....yer laaa kan..pc company.....tapi yang sampai nak baca personal conversation tu napa pulak? Eiii...tak paham..tak paham. So, elok laaa potong internet...tak yah laa dia nak baca pasal cerita2 dalam kain orang lain lagi dah. Lepas nie...aku berazam...by next year...aku mesti dah ada lap top aku sendiri ( tak moh yang share ngan husband) ...yang siap ngan segala punca internet connections. Ha....padan muka aku...hahahahhaha......

Doakan aku yer kawan-kawan sekalian.

Besday Adam

Hari nie besday Adam....

Memula plan tahun nie tak nak celebrate sangat untuk dia. Budget lari teruk giler babas tahun nie. Entah mcm mana pulak...baru perasan...road tax keter aku ngan laki aku mati dekat2 tarikh yang sama..selang beberapa hari jer. Teruk sangat-sangat. Dah ler tu...tahun lepas...ujung tahun laa..aku ada kena saman ngan polis Alor Gajah. Udah jadik black list laa pulak keter tu. Bengang giler. Masa tu...drive malam..nak balik umah melaka...mcm biasa la...sekali quniey call....masa tu berenti kat traffic lite..keter aku depan sekali. Terus laa bg signal...nak berenti tepi jalan lepas traffic lite...elok aku bagi signal...itu pajero peronda polis pun dari belakang menyinarkan cahaya warna warni dari bumbung dia disertai dengan irama merdu neeeee....nongggggg.....neee...nonggg.... Argghh...bengang giler masa kena sain autograph....padahal dah puas explain..merayu bagai nak rak..offer nak 'settle' .....semua tak makan sbb polis tu kata ( boss dia ada..tak leh settle ) . Ceisss..... Sebulan lepas tu aku amik cuti...gi balai polis...nak bayar saman kat melaka. Tapi, polis kat kaunter tu ckp...tak leh bayau...sbb tak masuk sistem lagi... Alaaa...lambat2 pun tak per....takder hal laaa....ok laa...no problem laaa.....So aku rilek la. Tak pasal2 keter plak kena black list....eiiiii geram tolllll..

Anyway....disebabkan itu semua...maka aku kensel buat party utk Adam. Tapi dah beli present utk dia. Aku plan, nanti nak bawak parents jenjalan gi Pantai Timur.....ngan adik2 and adik2 ipar...pas tuh wat grand sket celebration kat hotel. But at the meantime....low profile dulu laaa. So..inform kat Adam : Mama tak buat besday tau thn nie, mama bagi present jer.
Adam : Tapi ada kek kan..?
Aku : Takder...ada present jer.
Adam : Present apa?
Aku : Surprise.

Ok..dia diam..walaupun agak moncong sedikit. Esoknyer...
Adam: Mama...nanti panggil kawan2 datang masa besday boleh?
Aku : Kan mama kata tak buat.
Adam...ooo..lupa pulak.

Esoknya lagi :
Adam : Mama...tak ada tiup2 lilin langsung ke?
Aku : Memang laa tak ada....mama bagi present jer.
Adam : Alaaaaaa....( sambil moncong )
Aku : Tapi ada present nanti...
Adam : Oooo...oklah ( muka sedih sket )

Maka pada ptg hari yang sama ( semalam ler ), aku x sampai hati plak. Kebetulan dah ada kat PD....pas tuh Adam kuar..ikut papa dia ngan pak ngah2 dia gi mancing. Aku pun start engine keter...carik kek gambar otromen, pas tuh beli rojak pasembor. Balik...mak aku goreng kuey tiaw favourite Adam, goreng berbagai jenis keropok...buat air sarsi. Ngam2 Maghrib, dia sampai umah..aku terus mandikan n pakaikan baju cantik. Dia tanya nak gie mana pakai baju cantik? Aku kata tak gie mana2. Tapi muka dia confuse giler.
Pas tuh..tetiba makcik2 aku dtg....cousin2 yang lain dtg....pas tuh baru Adam perasan...kat dining hall...atas table..dah siap mangkuk..pinggan ngan kotak kek. Meloncat2 dia ....bukan main happy lagi....heheheheh.

So, senanglah hati aku tido sebagai seorang ibu.....heheheh.

To Adam :
I love you sooo much. Mama sayang Abang tau. Jangan lupa yang Mama sayang Abang sampai bila-bila pun. Apa yang Mama buat nie...semua untuk Abang. Mama susah ke, mama sakit ke, mama sedih ke, semua untuk Abang happy.

Khamis, 5 Jun 2008

Petrol oh Petrol....!

Memang benci betul bila Pak Lah announce pasal minyak naik semalam. Diorang nie...especially barisan kabinet Pak Lah nie...memang melampau betul...tak der hati perut langsung..... Suka2 hati naikkan petrol...susahkan rakyat jelata.....semata2 nak kayakan poket diorang. Ingat rakyat semua BANGANG ke...? Ingat orang semua tak tau ke apa purpose sebenar minyak dinaikkan harga???? Mana barisan alternatif yang kononnya bersemangat...berkobar2 nak perjuangkan hak rakyat....nak jadi hero untuk rakyat Malaysia....mana..mana...???? Semua nyer senyap....dah ada kerusi kat parlimen..dah ada kuasa..dah dapat offer macam2 untuk buat duwet...semuaaa senyap.....mengangkanggg...nganga mulut...tadah duit illegal. Kalau apa yg aku ckp nie adalah tuduhan.....bangun...buktikan yang korang bukan sekadar mengangkang kat dalam parlimen...bangun....kotakan janji untuk rakyat Malaysia. Aku bengang gak...sbb aku travel jauh every week.....tapi itu semua just one of the problems that we have to face.... Walaupun rasa terbeban.....tapi Insyaallah...boleh afford kalau betul2 jimat cermat. Cuma aku tak puas hati sebab politicians nie semua perkotak katikkan rakyat manusia sejagat. Aku benci betol bila diorang jadikan rakyat malaysia yang suci murni..ikhlas hafal rukun negara....nyanyi lagu negaraku....sebagai PENGEMISS... Kita semua jadi mcm pengemis...sbb terpaksa menggagau carik alternatif nak HIDUP...!!! Apa nie...? Apa yang diorang cuba nak buat...?

Aku nak..semua PENYAMUN BESAR kat dalam kabinet tu dihapuskan....!!!!!

Khamis, 22 Mei 2008

Perhentian - 2nd Day

The second day, was on Friday. Has announced to everybody the nite before that everyone should be in the bus sharp at 8 am. So, the next morning, the ladies house has been so bright with lights as early as 5 am. Maklumla....ramai user and has to q for the bathroom. Some more, got to take time for make up la..packing la...clean up the house la.....

8 am sharp, bus arrived and everyone boarded. Tapi ada laa pulak satu mamat yang tidak berdisiplin, the nite before that, he went to a relative's house, spent the nite there, and tak reti2 lagi nak dtg punctual. So, we just left...and I asked his friends to inform him to straight go to Jetty Kuala Besut, coz we can't wait for him anymore. But, about 15 minutes after we depart, he called and asked us to wait up coz he could catch us up. Ok lah...we stopped...depan satu masjid...so sempat laa amik gambar...hahahahha.


Then..straight away to Jetty Besut. Punyalaa hecticnyaa coz we are a big group. Agent pun dah kelam kabut arranged for our boats. Adoii...takutnya naik bot tu sebab masa tu angin kuat...so ombak besar. And happenned to be, I sat at the front boat....rasa mcm naik roller coaster....macam melambung...mcm bot nak terhempas..semua ada. Tengoklaa gambar nie.....I hold on to the boat railing sekuat hati...sampaikan tgn jadi sangat kebas because hold the rail too strong. Tapi this pic was taken masa we all just move from the jetty. 5 minutes after that....everybody dah tak leh buat apa....not even success to pop in a hacks. Ada one girl tu...terpaksa duduk atas lantai coz boatman tu takut dia tercampak keluar because of the big wave.


Bila dah sampai ke Pulau Perhentian, Cocohut Chalet, baruuuuu lega rasanya. Each boat can transport max about 10 pax only because it was a speedboat. So, we have to wait for another 6 boats to arrive. So, menunggulah kat restaurant area Cocohut tu dibawah terik matahari tgh hari Jumaat...menunggu semua orang tiba untuk pembahagian bilik dan briefing tentang activity for the day. Sajer tunggu everybody sbb bilik, HR yang tetapkan roommates. We didn't allow them to choose their own roommates...coz we want every staff to know everybody. Kalau choose their own roommates..alamat berkelompok jer laa memasing dgn kroni masing2. At the end, it won't serve the purpose of the trip. Kalau ikutkan..memang menyusahkan..tapi we are organising it on behalf of the company to meet certain objectives. Dah namanya pun kerja.

Upon arrival of everybody, we give out the key for the chalet and a 10 minutes briefing. Right after that, proceed with lunch. For your information, Cocohut's trademark is food without buffet. There is no buffet meal at all....everything will be served right on our table, hot and fresh. Served like a king. And talking about food, I received no complaint at all from the participant. Means that it was truely satisfying. After lunch, some of them go and rest in the chalet and the Muslim male staffs go to Friday prayer at the mosque on the island by boats. Jangan main2....pergi semayang jumaat tau...naik bot tau.....
At 3 pm, every staff was ready to go to our very first snorkeling session. The snorkeling set + mask + lifejacket was provided, means you don't have to buy your own or bring your own set. Any one would like to wear the fin..can always rent it for RM5.00 per day, per pair. So cheap. 6 boats were ready to wait for us. And somehow, there was one cute guy kinda announce...siapa tak pandai berenang....ikut saya. I was happily angkat tangan...heheheh sajer suka-suka though my swimming skills has improved a little bit since last year. But I didn't go to him, saja suka2 angkat tangan jer. Coz I want to give chance to other staffs. But somehow, some of my friends ajak..jom la.....and the Cocohut owner pun pushed me to the guide...: " Ini orang, jaga betul-betul " she said to the guide....hahahahahah. So off we went. Our guide is happenned to be the famous Andy Lua. He's one of the famous and skillfull snorkeling guide in Perhentian Island. And happenned to be, he's also a scuba diver Master in one of the diving schools. So, we feels sooo much secured coz we have a hero by our side...hahahahha.

This is Andy Lua, the skillfull snorkeling guide and the scuba diving master.
Our first stop...was a small beach. Andy suruh naik beach...berdiri bawah pokok..teduh sikit dia kata sebab memang panas sangat masa tu. Dia ajar la...theory..mcm mana nak pakai mask, macam mana nak bernafas dgn snorkel, kalau termasuk air dalam mask, nak kuarkan mcm mana, kalau tertelan air through snorkel, nak keluarkan macam mana....Nak float mcm mana...semua dia ajar with smiles, patient and crystal clear explanation. After that, dia pimpin we all...slowly masuk air...have fun in the water and belajar pakai snorkeling set dalam air. Memang ada a few of our team yang langsungggg tak pernah snorkel and sangat takut dengan laut. So, take time a little bit la. Then, after about half an hour, naik boat semula ( nak naik bot pun ada cara..kalau tak kena teknik, confirm tak boleh nak pull ourselves up ) and straight away pergi kat satu area terumbu karang. No beach at all, and we go down into the deep sea straight from the boat. Siapa yang tak biasa memang sangat gerun la...sebab walaupun pakai lifejacket which makes us float, tapi bila tengok dalam air and nampak dasar laut tu was about 4 human being standing on top of each other dalamnya...kita boleh panic woooo. Bila panic, tu yang badan jadi tak seimbang and somehow akan tertelan air and tenggelam...lepas tu tambah meronta2. Kesian kat those yang first timer, tapi as I said, we have a master. Andy, though he's small, but he's damn strong. And he's very protective. Dia jaga all of us veryyy closely. Somehow...we all dimanjakan oleh Andy. Dia turunkan sebiji pelampung plastik yang keras yang definitely floats, yang mana disekeliling pelampung tu dah siap diikat dengan tali yang kukuh. All of us, berpaut pada tali-tali sekeliling pelampung tu and just relax...coz Andy tarik we all merata2 ...to the best spots for the colorful fishes and beautiful corals. AllahuAkbar. Memang kejap2 ...Subhanallah...subhanallah...because the scenery was sooooo amazing. Orang lain daripada bot lain..semua pandai2 sendiri bawak diri masing2..hehehhehe.


Inilah rupa pelampung we all tu. And this was at the first stop.

Masa kat sini, all of us turun.....excited lagi...maklumlaa... Tapi tak lama lepas tu..sorang..sorang naik bot...sebab katanya dah rasa pening la..nak muntah la.....kira dah start mabuk laut laa tuh. Ok lah fine....so daripada 10 orang satu bot...end up 4 org dok atas bot jer.
Our next stop plak kat Turtle Bay. Quite famous...sebab memang ada penyu kat tempat nie. Memang sebelum gie perhentian, I've already study a lil bit about attractions and one of it is the turtle. So, memang excited nak tengok turtle. Malangnya...that area, during that time, arus laut agak kuat sikit. So, most of the guides ngan boatmen tak berapa suggest turun for those yang masih takut-takut. Kalau confident..ok..no problem. But definitely I won't give up. Andy terjun jer...we all dah berlumba2 terjun dari bot. So, Andy pegi carik dulu turtle ada kat mana....puas juga laa dia dive kehulu kehilir. Laut kat situ tak cantik...air keruh and no fish and corals. So, datang situ memang semata2 nak cari turtle. At last...Andy jumpa....dia tak kasi bising2 sebab nanti turtle lari. So, we all cepat2 pegang transporter we all ( pelampung tu laa ) and Andy tarik all of us to the turtle. We saw the turtle swimming slowly kat dasar laut and we followed about 10 minutes. After that..entah mcm mana ada pulak tourist yang kelam kabut datang sebab nak amik gambar turtle nie pakai camera underwater tu. The moment he dives in...turtle tu pun kelam kabut berenang pas tuh terus ilang. Pergh.....what an experience. But I was satisfied, coz I accomplished my target. Sbb...not all of us were lucky and meet the turtle. Sangat ramai yang tak nampak turtle langsung....ada tu pulak..tak turun dari bot, tapi turtle tu sajer2 timbul kat sebelah bot dia...and ada sorang dua staff nie, dapat pegang cengkerang turtle tu. Oklah tu kan....
Then, after that, we all pergi ke Shark Point pulak. Ini pun one more destination that I aimed to go. Definitely I wish I could meet with the sharks....face to face. Some blogs yang aku visit kata diorang x dapat jumpa sharks langsung and some said diorang senang jer jumpa sharks...berlambak2. So I wish I could meet at least one of them. Again.....berpaut pada Andy. this time tak ramai yang turun bot sebab takut dengan sharks... And ada a few yang kaki ke..tangan ke terluka...dilarang sama sekali turun dari bot...sebab sharks tu kalau dia bau darah jer ( fresh blood ) definitely dia ngap! Masa start snorkel tu..Andy dah pesan...jangan bising.....jangan bergerak....kaki jangan mengayuh..tangan jangan tak tentu arah. Biar Andy sorang jer yang gerak. Masa tu...ayat Qursi sentiasa dalam hati. Manalah tauuu kannnn.... And....rezeki we all agaknya....memang suddenly ada sekor shark appear..right from behind us and swim under us..about 1.5 meter away. Best...dapat jumpa shark. tak besar sangat la....baby shark kot. About half meter long jer. Dah jumpa tu..Andy heret lagi we all....cari2 lagi..manalah tau kot2 ada lagi. Tetiba jer..our boatmen, Pok Leh dah ada kat seblah aku...dia bagi isyarat..ikut dia. Dia tarik tangan aku....I just followed him. Rupa2nya dia jumpa lagi satu shark. Lagi besarrrr dari tadi. Ini lagiii dekat.....right in front of us...tapi shark tu buat derq jer ngan we all. Kira ok la... Pok Leh...tima kasihhhh banyak2. Pok Leh pun banyak temankan we all snorkel selain daripada Andy. Lepas daripada Shark Point, diorang bawa we all pergi satu teluk yang kecik. Dalam 5-6 meter dari laut...betul2 kat pantai dia..ada satu mata air yang keluar dari tanah. Orang tempatan dah buatkan benteng dari guni pasir kat situ...so jadi laa mcm takungan air yang kecil. Ya Allah...nikmatnya mandi air tawar yang bersih, sejuk, freshh....selepas setengah hari berendam dalam air laut. Best sangat...and we all apa lagi...bermeriah sakan kat situ.


Lepas daripada mandi kat Cool Spring nie, baru laa berangkat balik ke chalet. Sampai Cocohut, dah siap minuman utk petang. Best...duduk2..minum2....lepas tu dah berebut2 balik bilik masing2. Mandi2...dan rileks. Mcm committee members, we all tak leh balik lagi. Kena buat preparation utk telematch malam tu. Dah plan, nak buat telematch kat tepi pantai malam tu. Tanyalaa manager Cocohut...ada lampu tak...ok ke tak...tak ganggu guest yang lain ke...sbb guest yang lain semua mat salleh semata2 kat situ selain dari group we all. Manager tu pun bersama2 berusaha....pasangkan lampu...buatkan wiring...soh staff dia susunkan kerusi.....we all plak..pasang tali..buat barisan..siapkan meja....siapkan PA system. Oh yes...there's one thing yg tak baper best Cocohut nie. Diorang takder PA system langsungggg. So kalau buat big group function...susah sket. Anyway..we all bawak sendiri PA system dari KL tau...angkut naik bot. Itupun atas kemurahan hati sorang committee... tengkiu Syed..tengkiu sooo much.

Ini lah Syed, tuan punya PA system dengan my best friend, Ita....tengah prepare utk telematch.
Bila keje siap...masuk plak waktu maghrib. Dah siap2..mandi..semayang...gi dinner plak. Dinner pun superb..dengan tom yam power nyer..dengan siakap masak sweet sour..dengan ayam masak merah.....semua serve in front of us. Sampai tak terhabis2 makan...punyalaa banyak makanan. Dah sudah makan..apa lagi...kita maiiinnnn..... Tergolek2 gelak ketawa...main mcm mainan telematch. Sampai guest yang mat salleh semua turun ...tgk we all main. Walaupun diorang tak paham Malays...tapi diorang pun terbahak2 gelak tgk we all..... Paling best....pertandingan makan maggi utk lelaki and makan twisties pedas utk pompuan. Huiiii gamat sungguhhhhhh.


This is me, presenting gift to the Twisties competition winner...hehehhehe

After all the telematch games, tibalah masa untuk saringan gusti lengan lelaki. This is a compulsory agenda for any of our event. Meriahhhhh...meriahhhh... Tak sempat habis gusti lengan, I went back to the chalet...Dah tak tahan dah. Sangat penat.
So, abislah experience hari ke-2. Huiiii...penatnyaaa mengaranggggg...... Next posting...next month plak laa yer...










Isnin, 12 Mei 2008

Tagged

Alahaaaiiii....kena tagged plak. Siap laa hang DD.



Anyway...by rite...posting today...sambung 2nd day Perhentian Trip....tapi selesaikan assignment 'tag' nie dulu lah. At first, wa tak tau apa menatang tag nie....tapi si DD nie soh nengok contoh kat blog dia...ok la...paham dah.



7 Random Facts About Me :



1. Aku adalah seorang yang agak beremosi terlebih sket.

2. Aku jugak bleh jadik macam tiang letrik yang sangat lurus yang mana dah ramai kawan2 yang ambik kesempatan mengklentong diri ini.

3. Suka makan...sangat suka. ( Tu pasal laa fizikal ini mesti seiring dengan hobi...hehehhehe )

4. Lebih suka masak dari mengemas dan menghias rumah ( hubby lagi pandai menghias...hehehhehe ).

5. Sebenarnya sangat suka dengan laut....walaupun sekadar tidur floating atas air laut ( pas tuh hanyut..pas tuh panik ).

6. Suka buat keje ikut plan dan kalau boleh nak bersistematik sikit. Tapi bila wat macam nie...keje jadik lambat sket la...

7. Pantang betul kalau dengar ada orang fitnah aku.







7 Things That Scare Me :



1. Scary movies....tak kira laa hantu real ke...hantu indon ke...hantu patung ke....

2. Thriller movies : Macam bunuh2 orang tu, potong2 orang ke..tikam sana sini...penuh darah...eiii..takut.

3. Takut kalau wat keje sorang2 kat opis especially lepas maghrib sampai subuh. Pernah dengar orang nyanyi lagu hindustan kat meja sebelah...walhal aku sorang jer kat opis...

4. Takut laa bila nak masuk labour room untuk bersalin...( heheheheh ).

5. Takut sangat bila ada family members yang admit to the hospital, especially Adam.

6. Takut bila kena panggil dengan boss tetiba.

7. Paling takut...bila tiba2 perasan dalam wallet duit dah tinggal sikit....hubby..tolong..tolong...!!! ( heheheheh )









7 Random Music at the Moment :



1. Matta - Ketahuan

2. Ogy Ahmad Daud - Wajah Kehidupan

3. Manatsu Wo Kajitsu - Southern All Stars

4. I Will Survive

5. Kisah Seorang Biduan

6. Sayang, sayang - Aliff Aziz

7.







7 Things I Say The Most :



1. Laaaa...ye ker...?

2. Biar lah

3. Ooo mak ko terbarai ( tak tau mana dapat combination nie )

4. Bernama Systems, Hello ! ( Selalunya angkat phone kat rumah pun akan ckp mcm nie gak )

5. Muaaaahhhhhh....

6. Apsal pulak....??

7.







7 Things I Treasure The Most



1. Sleeping Hour ( hehehehe )

2. TV ( with ASTRO channels )

3. Car ( it's my life )

4. Spectacles

5. My Story Books Collections

6. Wallet ( with money )

7. Flowers







7 "First Time' things I ever did :



1. Pregnant & Delivering Baby ( Horror but satisfying )
2. Writing a novel ( Dah 10 tahun, tak siap lagi )
3. Staying alone, without family, friends and live with a total stranger since 3 years ago.
4. Snorkeling ( Now addicted already )
5. Naik Flight ( Akhirnya aku naik flight dan dapat jetlag yang sangat teruk )
6. Gi Singapore ( Last year ngan hubby gua )
7. ........



7 People To Do This

1. Mutia Azura
2. Pijot
3. Ita
4. Nizam
5. Yana
6. Asrul
7. Kham

Isnin, 28 April 2008

Trip to Perhentian : 1st Day....

I'll write in stages. The trip was so amazing, but not satisfying...Why? Because I want more...hahahahhahaha.....

So, all of the participants are suppossed to be at the office lobby at 6.00 AM. And the committee need to be there half an hour earlier, means at 5.30AM. Since the nite before that I went back to Malacca for some shopping with hubby, I move quite early from Malacca, about 2.30 AM. However, plus stops at a couple of petrol pumps, and for my early takeaway breakfast at McD, finally I arrived at 5.00 AM at the office. So, while waiting for the others, I park my car and took a half an hour nap. 5.30 AM, drag all my bags to the office lobby and start to arrange a few documents, discuss a few with committees, and work..work..work....

We were supposed to depart at 6.30 AM or the latest by 7.00 AM, but you know..big group....there's always a few whom wouldn't mind if other people wake up early, took the troubles in the morning to arrive punctually and WAIT FOR THEM....! I hope they didn't do that on purpose because it was really dissappointing.... I mean...some of the staffs know that they will find difficulties to come early in the morning and they find solution for that. They sleep in the office. And this shows that they are responsible people. After all, it reflects to the personality.


Despite of that, the journey was smooth eventhough it was raining the whole way up to Kota Bharu. I sleep and sleep and eat and sleep in bus...hehehehhe.


We arrived in Kota Bharu at aboot 7.00 PM and wait for our contact person to arrive and bring us to the respected rental houses. The ladies has a cute and new house with all the basic facilities in the excellent conditions plus the airconds and tvs. That nite, we gather at about 8.30 PM and went to the town for dinner. We went to a pasar malam area and the ladies start the shopping activities. And not to mention all of the Kelantan's delicacies were there.....the pulut durian, kuih akok, jala emas, nasi kerabu, ayam percik, som tam, kerabu, and all the yummy food. Ishhh....rambang mata sungguh.


After that, we went back to our house and sleep. The end of the 1st day.

Miracle Flowers


Guess what......I have a surprise today. Hubby send me this bouquet of flowers.... Aduhhhhh....rasa sangat terharu. I melt already.....

To hubby.....thank you...thank you..... I love it sooooo much...

I know it's not easy for hubby to plan like this. He's in Malacca, contact my close friend in office and asked for help to give out this surprise ( Tengkiu Ita....tengkiu Ita....). The florist came, and it happenned to be that the flower was really for me......

I know...i know...hubby always said : Alaa...bunga...bukan boleh buat makan pun.....but I dun care..I love them. For me, it's a gesture of love and I really need to be showered with love. Well...who doesn't, rite? And this particular flower is the best that I've ever received throughout my life. To hubby again...thank you very much. You know I love you so much, right. Muaaahhhhh.......


To friends, boss, families and my beloved Adam....thank you for the wish......I am sooo happy....really....( tak tunjuk jer..sebab hari nie still rasa macam dilambung ombak...).


Khamis, 17 April 2008

Perhentian Island...here I come!!

This is the beach in front of our chalet when we had a trip to Redang about 3 years ago. It was soooo crystal clear...the coral were so beautiful and the nemo fishes were sooo friendly.

And.......I told you all in previous posting that I'm going to Perhentian. Has already finalised everything with the agent today. Tomorrow, will e-mail to all staffs about the itinnery, schedule, things to bring, etc..etc... And next week will start packing up my things, shopping for new beg and for a new snorkel set ( I dun want to wear contact lense this time, so will find a suitable mask ) and if possible and have enuff budget, I'll consider to buy the Muslimah swimsuit.

Friends, jom laa...buat reunion at the island....We could have BBQ dinner, karaoke together, have cups of coffee and tea on the beach at nites and bring up our old sweet memories.

Morning..after breakfast, we could snorkel...and dun worry, the chalet provides instructor and the island boys are very helpful and strong. Things that I can't wait is to swim with the turtles and the baby sharks....

Hopefully I will be in a good health condition....Amiinnn.....

Jumaat, 4 April 2008

Chipsmore Prize!!!


Alamak, baruuuuu ajer selesai post one postings. But I can't help, need to share this. Hubby called before lunch today, said that he bought a chipsmore cookies and while eating it, he suddenly found a card in it. That card said he won a vacation trip. Biar betul.....he's not sure whether it's true or not. He asked around, but his friends seem puzzles as well. So he called me, ask me check on it, there's a phone number in it. ( He's always like that, he'll rely on me for many things that need talkings ) So I called the number, and yess...it's true...it's definitely true... YES..!! YES!! YES....!!!!! We won a 3D2N vacation at Berjaya Resort in Redang Island...yahuuuuuu...... it's for 2 adults and 2 children. Since we have only 1 kid, ada sesaper nak tumpang ke...??? heheheh.

Anyway, I'm happy, but I need to meet them and ask about the regulations and hold the voucher myself. You know...some prizes, we cannot go during weekends, school holidays, etc. The package doesn't include the snorkeling trip and the food along the way...excluding ferry, tax...etc..etc.... But I really hope the vacation is a package.


Anyway, I'm arranging a company trip to Perhentian Island. We'll go on 24/4/08 until 27/4/08. That will be fully sponsored by the company. Yes..yes...yes... I have to announce that this year is snorkeling year for me.....hehehhehehe


I luv u soooo much hubby.....Muuuaaaaaaahhhhhhhhh...!!!


Yana got Married



Tadaaaaaa......!!!!

This is Yana on her big day with her newly wed hubby. So guys, those whom unable to attend, this is a facility from me.

Last weekend was the final occasion. The wedding at her husband's place. Saturday nite, malam berinai and Sunday, another big day for them. Yana was happy but I know what she has to go through. Dun worry sis, it's a process in which every woman has to confront with. Remember what mak said : The moment you hold the title as a wife, there are a lot of things that you need to sacrifice, for the sake of the happy family. If you are able to swallow it, please do....if you can't swallow, share it with someone that you can trust. At the end, if you are really doing it sincerely, Insyaallah you'd find the happiness along the way.

I still have a lot to write about, but I'm really running out of time. I will find more time afterwards.

May everyone of you lead a happy life after this. Amiiinnnn.....

Jumaat, 28 Mac 2008

Reunion

It was a very unexpected moment. I got a chance to meet up with my roommates and housemates when I was in matric. Hahaha...luckily we are connecting through cyber world....otherwise all the momories will be forgotten. It felt so good....and I've almost forgot that I'm actually married..hahahahha until of course when suddenly my dear hubby called and asked whether I'm ok or not.

Hopefully we could arrange for a better specific venue and date for a soulful reunion. That is one of my dreams.....

Anyway...tqvm girlss.......I enjoy the meeting and of course the fooooooood....hahahahhaah.

Jumaat, 14 Mac 2008

Busy week....

( Me with Yana, the bakal pengantin )

Kelmarin, ada kejadian malang yang berlaku.... Aku jatuh masuk dalam longkang depan opis.....tidaaakkkkk!!!!! Terseliuh laa buku lali sebelah kanan. Kanannnnn plak tu. Mcm mana nak bawak kereta...???

Anyway, semalam dah mintak tolong sorang cleaner Indon urutkan. Mak aiihhh, sakitnyerrrr..... Menjerit2 la jugak sepanjang sesi urutan tu. Sakit giler beb. Nak buat macam mana kan...nak baik punya pasal.

On the same day I fell, I received news from sis that Adam has fever. Alamak...Adam has fever...he has fever...what about his tonsil?? He's actually fragile, but he doesn't want to admit that. What to say....he's just a kid. Told him already...cannot play directly under the sun...can not drink cold water...no ice cream, no peanuts....no aircond. But he just doesn't care. So, today is Friday already. Can't wait to go back to meet him. Miss him so much and worry so much. After work, straight to Sepang, to bro's house, fetch my cousin and drive to PD. Then send cousin to his house, fetch Adam and straight to Malacca. I promised hubby to cook bolognese spaghetti tomorrow. Since Adam is not well, I think it is the right choice. Adam lovessssss pasta sooooo much. Even if we bring him to dine in at Renaissance for buffet dinner, he will fill up his plate with pasta..and pasta and pasta only. Let the ice creams and cakes stay on the counter....he won't bother.

This week has been a heavy week for me. Jobs...jobs..jobs....And guess what...next week will be heavier for me.

To friends, you all are kindly invited to attend my sister's wedding in PD on 23/3/2008. Datanglah...jalan-jalan ke PD. And, because of that wedding, I'll be on leave from next week's Wednesday until 24th March. Adoiiii....another tiring week. Hopefully I can fullfill my responsibility perfectly for the wedding. To Yana, this is the least I can do. Hope you will be showered with happiness in your marriage life.

To Quniey...my dear friend, Congratulations!!!! Dah dapat baby nie, can join in our Mom's Club...hehehheheh.




Cherio....

Jumaat, 7 Mac 2008

First Post

Yey..yey...yey..yey.....dah ada blog sendiri. Yes....tengkiu Darlene....Hang laa yang bagi inspirasi untuk aku tulih blog nie. Sayaanggggg hang.....hehehhehe.

Anyway...hari nie, hari blog sedunia gua la agaknya. Tadi tulis blog friendster. Ini create blog sendiri pulak..heheheh. Tamak sungguh. Keje berlambak-lambak lagi nie. Tapi macam tak ada mood nak keje sangat. Bos pun cuti. So gua laa boss dlm department arie nie..heheheheh...perasan.. Alaa..jap lagi sambung keje....dun worry. Lepas gian nak menulis jer. Hari nie keje semua melibatkan calculator. Adoiii...bab mengira nie..lemahhhh sket. Masa study pun....subjek nie laa paling lemah sekali nak attend. Nak..nak...subjek Statistic...adoiiiii......pengsan-pengsan juga laa kalau nak ada exam atau quiz tu.

Ha...nanti next week sambung lagi blogging. Bleh cerita pasal mengundi plak. Ermm..patut ker copy paste postings dlm friendster masuk ke sini? Dah banyak gak tu. Tak yah la ekk....saper nak tau...masuk friendster jer laa ekk...hehehehe....

Ok...wa chau cin cau......
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink