Jumaat, 17 Oktober 2008

Tragedi Raya - Part 2

Raya Part 2 nie tragis sket la. Pg raya 1st tu aku baru tau yg cousin aku si Apis nie rupanya ada kat spital PD. Umur dia 20 tahun...dah bujang dah. Demam denggi..platlet tinggal 30 dah masa dia masuk tu. Utk pengetahuan semua, platlet normal dlm darah ialah sebanyak 200++. Usually kalau below dari 20 platlet memang dah masuk zone denggi berdarah, tp dia nie 30...selamat. So, ptg nyer aku gie laa visit dia dengan adik aku si Ida. Kesiannya..sbb spital PD tu tak buat apa2 pun kat dia. Takder masuk drip ke..apa ke. Aku tanya ada ubat tak..dia kata ada..panadol. Huh...panadol? Pas tuh aku perasan gigi dia berdarah..maknanya gusi dia bleed. Aku tegur la...dia pun cecepat lap....x perasan gusi dia berdarah. Hati aku x sedap. Gi tanya nurse, baper platlet latest. Nurse kata : Latest dah 18...kritikal tu. Soh dia minum air bebanyak yer. Jaga laa dia sikit.
Cis....senangggg jer nurse tu. Td aku masuk x nak ckp awal. Bila org tanya baru nk ckp kritikal. Apa lg..kelam kabut laa aku gie belikan mineral water..100+ bagai. Ida tunggu kat spital dgn dia..and aku rush balik umah, inform mak aku. Mak aku ckp..better bg tau mak dia. Alaa...leceh betol la.. Aku pun call laa mak ngah aku.
Aku : Mak Ngah, orang baru tengok Apis kat spital. Nanti Mak Ngah gie laa teman dia malam nie.
Mak Ngah : Apsal pulak?
Aku : Nurse tu kata Apis kena minum air banyak. Dia kurang minum air. Bwkkanlaa air hundred plus.
Mak Ngah : Ala...Mak Ngah dah suruh dah..dia tak nak..degil. Minum seteguk dua jer..dia kata nak muntah. Paksa pun dia x nak.
Aku : Kena paksa jugak Mak Ngah. Nurse tu suruh juga.
Mak Ngah : Kenapa pulak?
Aku : Sebaaaabbb...Apis punyer platlet dah tinggal 18. Dah kritikal
Mak Ngah : ( Meraung ) Apissss..alaaaa macam mana nieeee..Apisss....

Lepas tu dia terus hang up.

Ha..tu pasal laa aku malas nak bg tau...sebab Mak Ngah aku nie ada darah gemuruh. Dia cepat panik...lepas tu meraung..lepas tu jatuh terjelepuk..lepas tu pitam.
Ptg tu...wad spital yg ada 6 bed tu...penuhhh sesak dgn family we all jer..hehehhehe. Pak Ngah aku siap masakkan dia mee hailam...tapi dia makan sikit jer...besa laa orang sakit. Yang tupperware balance tu, Adam laa yang belasah..apa lagi..hehehhe.

0 thoughts..:

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink