Saturday, July 4, 2015

Untung beli Minyak Kenderaan Siang Hari

Assalamualaikum.....

Dalam pada kegawatan isu harga minyak yang semakin meningkat ini, kita semua cuba berbagai2 cara untuk mengurangkan kos minyak.

Saya ingin kongsi satu maklumat yang saya baru tahu. Untuk pengetahuan, saya kan baru saja berpindah ke syarikat baru. Kami adalah kontraktor untuk industri oil n gas. Antara tugas kami ialah memadtikan bahawa isi padu minyak di dalam tangki di dalam tanah ini masih sama seperti asalnya. Bila telah disahkan, maka stesyen minyak ini akan dapat sijil pengesahan yang diluluskan oleh Sirim.



Gambar di atas ni ialah gambaran ringkas keratan rentas sebuah stesyen minyak. Ini adalah yang mempunyai satu tangki. Kebanyakan stesyen minyak sekarang mempunyai beberapa buah tangki yang ditanam di dalam tanah stesyen itu sendiri.

Maka team kami apabila di request akan menjalankan tugasnya, maka berkurunglah mereka di bawah tanah untuk mengambil ukuran dan sebagainya.

Dan daripada merekalah saya tahu yang sebenarnya isipadu gas dan minyak mampat di siang hari. Bila atas tanah panas, bawah tanah sejuk. Bila malam, bawah tanah pula panas. Sebab tu mereka buat kerja siang..sebab sejuk.

So...cuba isi minyak siang pula lepas ni.







.

Thursday, July 2, 2015

Bila Tetamu Bersahur Di Rumah Saya

Assalamualaikum.....

Weekend lepas, kebetulan kawan adik ipar saya tumpang tidur di rumah kami. Yang saya ni memang tak prepare lah kan. Jadi, bila ada tetamu di rumah, saya pening kepala. Nak masak apa. Peti ais memang dah lama tak stock-up.

Maka, saya repeat jer menu sardine masak lemak saya sebab itu jer yang tinggal pun untuk waktu kecemasan macam ni. Saya tambah sayur tumis biasa, ayam drumet instant dan ikan masin.


Mula2, hanya saya dengan Adam saja sebab bila dikejutkan berkali2, liat pula nak bangun tetamu kami tu. So, saya biarkan sajalah. Segan pula saya nak berulang kali ketuk pintu biliknya.

Lepas saya dengan Adam makan, baru saya suapkan hubby makan pula. Yer, kalau sahur, hubby saya kadang2 bersuap makannya. Dan dia akan makan banyak sikit kalau saya suapkan. Anyway, masa tu lah tetamu kami ni turun dari biliknya. Maka terpaksalah dia makan seorang diri.

Tapi rupa2nya, dia makan sampai bertambah. Katanya masak lemak sardine tu memang kegemaran dia. Dia pun dah lama tak makan. Hmmm....tak sia2 saya gigih memasak rupanya...hahahhaa.

Lepas ni, saya mungkin akan 'berehat' dari masak sardine untuk beberapa ketika kot. Dah 2 kali makan sardine untuk sahur nie.... Jemu pula lah .



.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink