Friday, August 19, 2016

Dugaan Itu Amat Perit..

Assalamualaikum.....



sambungan dari entry sebelum ini.....



Saya berlari ke arah Ida bila dengar dia panggil saya. Adik lelaki saya terus lari masuk ke ICU. Saya dapatkan Ida yang dah terjelepok longlai sambil meratap menutup mukanya dengan tangan.

Saya berdebar-debar....

Kenapa?

Kritikal kah?

Nak kena transfer hospital kah?

Apaa....?

"Ida, kenapa? Doktor cakap apa? Apa yang jadi?" saya tanya bertubi2.

Ida pandang saya dengan tangan masih menekup separuh mukanya sambil menggeleng2 kepala.

NO...!!

Saya nafikan dalam hati...

"Apa? Tak faham.... Man kenapa?", saya bertanya lagi...

Ida jawab dalam suara yang tersepit : "Dia dah tak ada Long.... "

ALLAHU AKBAR....

Inna Lillahi wa Inna Ilaihi Roji'un...


Anak ini tak faham apa2. Dia hanya memandang ibunya dan Mak Longnya ini yang menangis...

Hibanya hati saya memandang Danish. Sambil teresak, saya kata pada Danish :

"Danish, abah dah tak ada. Danish anak lelaki..anak sulung. Lepas ni tanggungjawab Danish jaga ibu, jaga adik ya..."

Dia memang tak faham. Umurnya baru 2 tahun 9 bulan. Tapi dia mengangguk, menatap saya dan duduk diam terpaku di kerusi itu dengan tangannya masih ada IV drip.

Saya tak tahu nak buat apa. Nak masuk dalam ICU dan dapatkan penerangan dan penjelasan, tapi Danish tiada siapa yang jaga...

Selang seminit, keluar dua orang nurse pelatih, menawarkan diri untuk menjaga anak kecil ini sementara kami semua masuk ke ICU...

Dan di situ, saya tak akan lupakan pemandangan itu.

Tubuh yang terbujur kaku, masih sedang di usahakan untuk di beri CPR oleh petugas2 ICU. Mereka bergilir2. Ada 2 pasukan CPR. Namun akhirnya, depan kami, usaha itu dihentikan. Mereka mula membuka semua wire dan saluran getah pernafasan arwah.

Dan di situ, Ida memeluk arwah suaminya dengan tenang, mendakap dan meletakkan pipinya di dada sang suami sambil tangan memeluk erat tubuh yang kaku...cuba untuk menerima hakikat.

Jumpa dengan doctor, saya mohon supaya diteruskan. Marilah doctor, kita cuba lagi. Tapi hampa. Doktor hanya geleng2 kepala....

Kata doctor, dah satu jam mereka usahakan CPR, tapi he didn't come back. He went peacefully, doctor kata. I am sorry... Doktor pun kecewa.

"So, what happened, Doc? He's my brother, " saya kata dalam esak yang tertahan. Walaupun arwah ialah adik ipar, tapi kasih saya sama seperti adik kandung saya sendiri.

Penjelasan doctor : Terdapat satu ketulan darah beku yang tersangkut di saluran darah dan pernafasan di antara paru2 dan jantung. Darah beku tu dah melepasi paru2, tapi tak berjaya melepasi jantung. So, darah tak dapat di pam oleh jantung, dan tiada oksigen terhasil. Slowly, jantung berhenti dan itulah pengakhirannya.

Adik ipar saya seorang yang menjaga kesihatannya. Dia selalu exercise, tidak merokok dan mengawal pemakanannya. Tiada kencing manis, darah tinggi dan kolesterolnya pun ok cantik.

Saya tanya, dari mana darah beku tu datang? Doktor jelaskan, ia mungkin dari luka lama di mana2 bahagian badan, dan dari saiz kecil, ianya berjalan bersama darah biasa ke seluruh badan. Dari saiz kecil, dia accumulate darah2 beku kecil yang lain, snowballed into bigger size and stuck there. Proses ini memakan masa bertahun2 lamanya.

Allah..itu ketentuan dari Ilahi... Tiada sebab kalau dah itu ajalnya.

Dugaan ini sangat perit.

Saya cuba bantu apa yang boleh....cuba cari van jenazah...

Saya dan adik lelaki tak nak beritahu mak ayah sebab takut ayah terperanjat kerana ayah sedang drive yang ketika itu mak ayah dalam perjalanan ke hospital.

Mak cik2 saya kebetulan tiba di hospital bersama senyuman sebab tak tahu apa yang terjadi. Mereka datang untuk melawat Danish.

Bila saya peluk makcik sambil menangis, dia pelik. Kenapa? Matanya memandang Danish yang terkebil2 memandang kami. Anak ini ok jer..kenapa menangis, agaknya itu yang di fikirkan.

Saya hanya boleh sebut Man, dan menggawangkan tangan menandakan tiada. Tapi mereka tak faham. Apa? Tanya mereka.

 Saya kata : He's gone...

Dan kami mulalah menangis disitu... Dan selepas itu, semua orang telefon sana dan sini untuk memberitahu. Dalam pada itu, ibu arwah pula tiba dengan adik beradik arwah...juga untuk melawat Danish...

Dan semua orang terkejut dan menangis...

Dalam pada itu, sementara pihak hospital menguruskan jenazah, kami kena tahu di mana mahu dikebumikan jenazah.

Dan Ida, dalam esak tangisnya, memohon kebenaran dari keluarga mentuanya untuk membawa jenazah ke kampong kami di Port Dickson untuk dikebumikan. Mereka dengan murah hati memberi izin. Bawalah...kata mereka... Tahu betapa dalamnya cinta Ida kepada suaminya... Mereka baru 5 tahun berkahwin. Sedang asyik menyulam cinta, membina bahagia..

Dan saya pula segera balik ke PD, menyiapkan rumah untuk menguruskan jenazah. Angkat kerusi, bentang tilam, siapkan kain batik lepas, sediakan air untuk mandikan jenazah dan berbagai2 lagi. Hubby pula terus ke Kuala Klawang untuk menjemput Adam pulang.

Saya mohon kebenaran dari guru homeroom Adam, tapi dia tak benarkan. Allah...sampainya hati tak benarkan anak saya menatap jenazah Pak Cu nya untuk kali terakhir. Tapi ada ibu kawan Adam PM saya, beri nombor telefon Pengetua sekolah. Saya telefon dan mohon kebenaran. Pengetua suruh datang terus ke sekolah dan ambil Adam bawa pulang. Allah...terima kasih Tuan Haji. Semoga Tuan Haji diberkati Allah...

Jadi, hubby ambil Adam dan saya minta hubby beli sekali lauk pauk bungkus untuk kami mengalas perut dalam urusan jenazah.

Mak ayah pula, ambil adik Danish di rumah Pengasuh yang mana usia si kecil, genap setahun selepas 2 hari pemergian abahnya.

Alhamdulillah, jenazah dikebumikan selepas Asar....

Satu kejutan kepada semuaaaaa yang mengenali arwah kerana tiada khabar yang beliau sakit, tiba2 saja dipanggil mengadap Ilahi.

Daripada masa arwah turun lif dan sakit dada, sehingga ke nafasnya yang terakhir, segalanya berlaku dalam tempoh 2 jam sahaja.
 Betapalah kekuasaan Allah. Ajal maut itu rahsia Allah....

Allahu Akbar.


Al-Fatihah...

Dan peristiwa ini berlaku selepas 3 hari adik perempuan saya bernikah, dan 4 hari sebelum adik ipar saya berkahwin.

Kerja?

Pada masa itu saya tak nak fikir tentang ofis...


.






Wednesday, August 17, 2016

Panggilan Kecemasan

Assalamualaikum.....

Sambungan dari entry sebelum ini....


Ketika sepupu saya melangsungkan pernikahan di Sungai Buluh, anak buah saya pula dimasukkan kehospital kerana jangkitan paru-paru setelah seminggu demamnya tak kebah. Kami bertambah risau...nak menjalankan kenduri si adik, dan adik yang seorang lagi pula anaknya di hospital. Admit di KPJ Seremban.

Tapi syukurlah pada hari majlis adik saya berlangsung, doctor benarkan anak buah saya ni dibawa keluar sekejap.

Maka, glemerlah Danish di kenduri kahwin makciknya kerana tangannya masih berbalut sebab masih ada IV line untuk drip. Ibu Danish ialah adik pengantin, yang mana adik bongsu saya. Bertugas sebagai seorang guru. Bapanya, mempunyai perniagaan sendiri..kecil-kecilan. Alhamdulillah, selesa mereka sekeluarga.

Isnin, selepas kenduri kahwin pada hari Ahad, kami berkemas di PD. Saya pula bergegas ke Melaka untuk bantu persiapan untuk adik ipar pula. Di Melaka, Mommy betul2 harapkan saya dan hubby. Arwah Ba dah pergi..pengantin pula belum balik Melaka. Saudara mara sebelah Ba, dah tak larat juga dan jauh2 semuanya....jadi kami tak nak susahkan mereka. Sebelah Mommy, semuanya berbangsa Cina. Itupun mereka datang juga bertanya, apa yang nak dibantu. Tapi tak lah kami minta bantuan mereka tu. Jadi, betul2 Mami, saya dan hubby serta Firdaus dan Adam. Adam pula dah dihantar ke asrama lebih awal untuk dia berehat.

So, Selasa pula, saya dan hubby pergi kerja. Kerja sebelum mula bercuti pada hari Khamis berikutnya sehingga minggu hadapannya untuk majlis adik ipar. Since kereta saya di PD, maka pagi tu saya hantar hubby ke Nilai dulu dan lepas tu ke ofis saya pula di PD.

Dalam pukul 10.00 pagi, mak saya call. Dia tanya, ada tak adik bongsu saya call? Saya kata tak ada. Saya dah berdebak debuk. Danish kah? Anak kecil itu masih belum beransur baikkah?

Mak kata, adik bongsu saya beritahu, suaminya jatuh di KPJ tu. Mak pula tunggu ayah balik rumah sebab ayah pergi pasar. Mak tinggal di rumah terpaksa tunggu ayah. Ayah pula tak bawa handphone.

Saya tak sedap hati. Saya terus ambil cuti kecemasan dan segera bergerak ke KPJ Seremban. Call adik lelaki saya, minta datang ke hospital untuk temankan adik bongsu saya, Ida. Adik yang baru berkahwin, dalam perjalanan ke Pulau Pinang untuk kenduri di sebelah sana pula. Mereka hanya adakan kenduri di kalangan keluarga mereka saja.


Tiba di KPJ, saya call Ida, ada di mana? Katanya di ICU... ALLAHU.....

Kenapa di ICU? Jatuh macam mana?



Tiba di ruang menunggu ICU, Ida terus tinggalkan saya untuk jaga Danish sementara dia masuk ke dalam untuk berjumpa doctor. Tak lama kemudian, dia keluar semula. Saya tanya apa kisahnya?

Rupanya, suaminya bukanlah jatuh. Suaminya tidur di wad Danish malam sebelumnya. Menjaga anak itu. Sementara itu, Ida di rumah dengan baby kecil yang baru nak mencecah usia setahun ketika itu. Paginya, Ida hantar baby tu ke rumah pengasuh, dan bergegas ke KPJ untuk gantikan suaminya di wad Danish.

Adik ipar saya ni ada business appointment di officenya. Jadi, rakan kongsi adik ipar saya iaitu abangnya sendiri fetch dia di hospital. Jadi, selepas bersiap di wad Danish, dia terus turun dengan lif kerana abangnya dah sampai. Tapi, di dalam lif, entah kenapa terasa dadanya sakit. Keluar dari lif, dia duduk sebentar di kerusi di lobby KPJ sambil cuba bertenang.

Kebetulan, sisters dan matron baru selesai mesyuarat dan nampak beliau duduk sambal memegang dada. Bila di tanya kenapa, katanya dadanya sakit. Jadi, mereka bawa wheelchair dan tolak adik ipar saya ke emergency room yang beberapa langkah saja dari situ. Adik ipar saya terus diperiksa, ct scan dan kelam kabut di tolak ke ICU.

Doktor kata something wrong dengan salur pernafasan beliau...Allahu Akbar.

Jadi, sambil menunggu di ICU, saya dan Ida bacakan surah Yaasin untuk keadaan kembali baik. Tak lama kemudian, adik lelaki saya tiba. Maka, 3 beradiklah kami di situ.

Dalam 5 minit kemudian, nurse datang. Katanya doctor nak jumpa Ida. Ok lah... Saya dan Ida dah bincang....kalau perlu masuk balloon, buat by pass....ok kan jer. Lagipun saya dah tolong confirmkan insurance coveragenya...Insya Allah tak ada masalah. And agent insurance tu pun bergegas juga bertolak untuk datang ke hospital.

Jadi, Ida masuk ICU dengan persedian untuk memberikan kebenaran operation atau apa2 saja...sekiranya diperlukan.

Tak lama kemudian, Ida berlari keluar ke arah saya...sambil memanggil saya. Saya berlari dapatkannya....

Kenapa.....?


Bersambung.......









.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink