Jumaat, 24 Februari 2017

Mini Buffet Genn Grand Lexis


Assalamualaikum....

Beberapa bulan yang lepas, kami dapat tahu yang Genn Japanese Restaurant ada buat mini buffet. Wah, yang di idamkan. Dah banyak kali cakap dengan chef...asyik ala carte jer...buatlah buffet. Last2 management Grand Lexis approvekan untuk Genn buat mini buffet. Kebetulan pula minggu tu Adam memang balik rumah. Maka hubby terus bawa ke situ.

Seperti sedia maklum, Japanese food ni memang fevered budak bujang ni. Tengok tu...bukan main tersimpul lagi senyum dia... Jom tengok antara pilihan makanan yang ada....

Sashimi memang wajib. Di sini, sashimi nya sangatlah segar. Chefnya memang betul2 jaga kualiti. Tak pernah lagi kami dapat sashimi yang tak bagus.


Bapak budak yang sangat seronok makan.... Ramai Chinese family. Ada lah juga satu dua family Melayu yang kebetulan menginap di hotel tu.

Pinggan siapa entah...saya tak ingat

Goreng..goring..bakar..bakar... Sosnya yang dalam piring kecik tu...Subhanallah..sedappp sangat.



Presentation pun cantik kan....

Owner blog kena ada. Barulah review ni valid.


Soba sup...sedaapppp. Hubby kata teringat macam masa dia study dulu.

Teriyaki...cantik jer chef buat...

Ada oyster bakar juga....

All in all, sangat tak mengecewakan. Walaupun mini buffet, tapi saya rasa sangat banyak menu nya. Tak larat nak upload gambar. Lepas tu desert dia...Allah..sedap2nya. Kadang2 kalau buffet, kek2 tu kurang laku kan...tapi kek dia..kuih2 tradisional Jepun..bubur, pudding...semuanya sedap2lah... Tak manis sangat, terasa lemaknya, moistnya....

Tapi, jarang2 ada. Kalau rasa nak makan dish yang sedap dan diyakini halal sebab chef2nya semua Islam, bolehlah datang ke sini. Cuma kami, nak pergi selalu tu tak ler mampu kan. On special occasion...boleh lah....

Kalau ke PD, sila lah cuba.


.

Khamis, 23 Februari 2017

Tragedi Rebut Mesin Basuh di Asrama Ke2




Assalamualaikum semua....

Ini lah antara dugaan dan ujian untuk kami. Nak ketawa pun ada, stress pun ada.

Pada pagi hari Jumaat yang lepas, tiba2 Adam call saya. Saya tengok nama dia, dah rasa tak sedap hati. Selalunya saya yg call lepas Subuh...just nak pesan suruh belajar elok2. Tapi bila dia yang call, mesti something wrong.

Ayat pembukanya : Mama busy tak weekend ni?

Bila Tanya kenapa...katanya nak minta tolong hantarkan bekalan makanan kering lebih sikit sebab kakinya terseliuh. Jadi nak pergi makan di dewan makan susah sebab tak boleh jalan dah.

Bila Tanya kenapa, katanya masa dah light off di asrama, dia nak pergi jenguk washing machine asrama. Kalau tak ada orang guna, dia nak basuh baju sementara nak tunggu tidur. Kalau sebelum lights off tu, asyik penuh jer washing machine tu digunakan. Ber'cop' bagai..ikut giliran. Begitulah femesnya washing machine di asrama.
Tapi dalam pada nak turun tangga, nak cepat dan keadaan gelap...membuatkan dia tersilap langkah masa turun tangga. Terlipatlah tapak kakinya sampai bunyi meletup tulang katanya.Pagi tu, buku lalinya dah sebesar kuih pau katanya.

Dalam pada tu, saya suruh dia bersiap..pergi klinik dengan warden. Kebetulan saya cuti masa tu. Hati tak sedap. Terus ajak hubby ke sekolah. Adam dah jumpa doctor Klinik Kesihatan. Dapatlah Panadol beberapa biji dengan ubat sapu sikit. Kemudian di bandage kakinya.

Bincang punya bincang, kami mohon nak bawa dia keluar pergi klinik swasta utk x ray kaki. Just nak pastikan ok jer. Nak bawa balik, Adam tak nak balik sebab katanya Isnin dah start mid-sem exam. Jadi pergilah pejabat sekolah untuk isi borang. Tapi pihak sekolah nasihatkan bawa balik sebab susah dia nak bergerak. Takut lebih teruk cedera. Terpaksalah juga balik Melaka.




Sampai di Melaka, terus ke Mahkota Center. X ray dan lega hati bila sekadar terseliuh biasa. Dapat ubat lebih sikit untuk pulih cepat dan MC sehingga hari Selasa. Tapi exam bermula hari Isnin. Jadi, hantar juga balik asrama hari Ahad. Suruh dia pergi exam, lepas exam, balik rehat di bilik sakit asrama.

Alhamdulillah hari ni dah ok kakinya. Cuma nak duduk tahiyyat dan antara dua sujud tu, agak sukar sikit sebab masih sakit.

Ini lah tragedi yang berpunca dari mesin basuh yang kedua.


Yang pertama?

Entry lain kali lah...dah habis lunch hour. Kena sambung kerja....









.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink