Friday, October 24, 2014

Makanan Hospital

Assalamualaikum....

Semasa kita berumah tangga di hospital beberapa bulan lepas, setiap hari pastilah disajikan dengan makanan hospital. Sedap2 juga makanannya, tapi ada yang tak pedas, so sangat tidak menggamit selera. Tapi dah tak ada pilihan, makan saja lah.....


Ini adalah ayam masak kari pekat. Yang ni memang sedap,,,,

Breakfast yang disajikan. Tak habis makan. Simpan lagi sekepingnya...


Lunch...ikan tenggiri asam pedas. Boleh tahan asam pedasnya. Kuahnya cair...agak sesuai untuk orang sakit. Boleh hirup2

Lunch juga.... 2 hidangan sayur dengan satu hidangan ayam sambal dan juga sup kosong. Of course bersama buah.... Biasanya buah kita simpan...makan 2-3 jam kemudiannya. Sudu garfu bukan kepunyaan hospital yer...

Mee sup untuk sarapan pagi. Kata orang jawa, rasanya agak cebleyh... Tak ada rasa,. Kuahnya hanya seperti air kosong yang direbus. Kalau ada cili potong mesti kick. So, kita hanya menghabiskan fishball dan sayur2nya. Mujurlah sayurnya banyak...kenyang juga la...


Yang bagusnya hospital Pantai di Ayer Keroh ni, mereka ada cafe yang menyajikan makanan yang sedap2. Cafenya hanya satu. Tapi mereka ada berbagai2 menu. Vegetarian, Malay food, Chinese food, Indian food dan juga Western food. Adam kalau datang ke hiospital ni, memang seronok menyopping food kat cafe jer lah....

Tapi disebabkan kaki kita sakit, so tak boleh nak merayap ke cafe. Hubby pun keje sampai malam dan tak dapat temankan kita, so hadap sajalah makanan daripada hospital. Syukurlah sedap2 belaka....hehehehehehe

Tapi, kalau di hospital kerajaan pun sekarang, makanannya semua sedap2 juga.... Cuma cara hidangannya taklah setaraf dengan hospital swasta. Pakai tray jer kan... Untuk orang yang tak kisah macam kita, asalkan makanannya secukup rasa, dah syukur dah kan...


.

Wednesday, October 22, 2014

Casa Lagenda, Halal Chinese Cuisine in Malacca...

Assalamualaikum.....

Ok, remember my entry yesterday? This time, we tried out their sister restaurant in Malacca. Newly opened, about 4-5 months ago. The location is right behind RHB Bank, opposite from AEON Bandaraya Melaka. I read from a blog about this restaurant. You can view this blogger's entry HERE.



New outlet. Still fresh and clean... A lot of parking space. parking is not a problem at all...

Since it was our first attempt, we ordered minimum dinner spread.

The butter milky prawn...super yummm! All of you should try this... Definitely delicious...


The vegies. Kailan and hubby requested pucuk keledek strir fried with a lot of garlic. And yes it was delicious. 

The scizhuan chicken if I'm not mistaken. It was nice, but not good enough for my taste bud. 

They have a few versions of shark fin soup. So we ordered three different flavours for each bowls. I like the chilly version better. You know, you really can found a lot of crab flesh in it. So fresh and so flavourful....

Ok...This is another option for another fine dining location in Malacca. Definitely satisfying. 


.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink