Monday, October 20, 2014

Hubby's Good Friend's Wedding Reception

Assalamualaikum.....

We were invited by hubby's friend, the groom to his wedding reception last Saturday night. He is oTheyb ne of the hubby's good friend. They were work colleagues before this.

The poster...

Father and son...

The occasion was held at the Grand Seasons Hotel, K.L at night. So we departed from Malacca quite late that evening. Adam was happy since he finally is free from UPSR. Well, at least until the result day.

The party was for relatives and close friends only. Thus, we had a great night and it was very relaxing. Everybody can have a leisure conversation and we sort of knows everybody.

It was a Malaysian wedding. Hubby's friend, Aloy fell in love with a Chinese lady, Margaret. So, we have Indians as from the groom's party and Chinese from the bride and Malays as the friends of them both... What a beautiful occasion.

Hubby with the handsome groom...

The menu was Chinese cuisine in which all of us enjoyed it so much. I always love the entree, Either it is 4 season, of 5 season or even the 7 seasons.... Yummmm. The rest were the normal menu...the shark fin soup, the roasted chicken, the fish, the vegies, the prawns and of course the desert.

They provided a booth for photo. The funky props for everyone. You can take as many pictures as you want for free (well, paid by the couple of course) and in a very enjoyable environment. Just look at hubby with his previous co-workers from Kuantan. Sort of a small reunion, I guess.... They were so happy and I can see that they really enjoyed the moment.

Hubby's engineer was just given birth to her baby when hubby left them in Kuantan. And now the baby is already 7 month's old. How time flies...sigh...

All in all, hubby had a great night. I enjoyed the food and the ambience so much though I was in pain due to my knee which had been swelling up back. But not much walking needed that night, so I was ok....

Bangsar is killing me softly...hahahahhaa... This is a war, Bangsar. I am going to fight you...hehehehehe. The heavy traffic has put a lot of pressure to my torn ligament and also to my slip disc pain. I need to find new tricks to cheat these....yeaaarggghhh...!! Peace yo..!


.

Thursday, October 16, 2014

Saya Yang Menurut Perintah

Assalamualaikum.....

Sebenarnya minggu ni adalah minggu yang sangat menyesakkan dada. Berbagai2 rasa ada di dalam diri. Namun, demi sebuah kehidupan kita teruskan juga.

Minggu lepas, kita diberitahu secara lisan yang bermula Isnin kita akan dipindahkan ke anak syarikat yang baru. Boss baru beli satu travel agency yang kecil. Tak ada angin, tak ada ribut, secara tiba2 kita kena berpindah.

Dari Bukit Jalil, ke Bangsar bukanlah jauh. Tapi perjalanan merentas kesesakan lalu lintas sangatlah menyakitkan. Perjalanan 20-25 minit menjadi 2-3 jam setiap hari.

Bukan itu saja, sebenarnya hanya 4 orang petugas yang dipindahkan ke syarikat kecil ini yang hanya mempunyai seorang petugas. Itupun kerana petugas yang sedia ada akan bersalin 2 minggu dari sekarang.

Bayangkan, kami yang selama ini bekerja khusus dalam sektor perkhidmatan IT, tiba2 kena kerja di travel agency. Kalau ada staff lain, tak apa lah juga. Bolehlah kami belajar perlahan2. Tapi sorang jer staff yang tahu basic knowledge about ticketing system dan seluruhnya....membuatkan kami kecut perut.

Ingatkan nak booking tiket penerbangan sama macam kita selalu tempah online di website tu. Rupa2nya untuk travel agency, mereka ada sistem khas. Kena hafal step, kena hafal coding dan sebagainya. Kursus dari pengeluar sistem hanyalah sekali sebulan dan tarikh untuk kursus seterusnya adalah selepas tarikh bersalin petugas yang sedia ada.

Dan pihak syarikat enggan mengambil pekerja baru. Kami yang 4 orang ini dipaksa belajar sistem itu dan mengendalikan agency ini seperti biasa.

MISSION IMPOSSIBLE.....

Tapi dek kerana menurut perintah, kami turutkan juga....

Bukan itu saja, asal2nya kami dijanjikan hanya sebulan di sini untuk memastikan syarikat baru ini berjalan lancar. Tapi bila dah jadi macam ni, kita tak tahu berapa lama kami akan ditempatkan di sini. Mungkin selamanya....

Yang paling walang di hati, waktu kerja kami termasuk hari Sabtu sedangkan selama berpuluh tahun kita bekerja, tak pernah lagi waktu kerja kita termasuk hari Sabtu. Bukannya tiada yang tahu bahawa kita hanya bertemu keluarga di hujung minggu sahaja....

Kita dah berbincang dengan hubby......

Buat sementara waktu, hubby kata teruskan saja sekadar yang terdaya.....

Kalau dah terlalu tertekan, duduk rumah saja kata hubby. Ekonomi keluarga akan rasa sedikit ketat, tetapi Insya Allah mungkin lebih bahagia, mana tahu kan....

Jadi, kita cuba bertahan seperti mana saranan hubby. Hubby ada beri semangat dan motivasi. Kita rasa lega sikit. Kalau keadaan semakin menekan, terpaksalah kita teruskan dengan pelan B. Tinggal di rumah. Mana tahu kan, entah2 kita kaya ke sebab jadi peniaga nasi lemak? (masak nasi lemak pun tak pernah berjaya lagi, nak berangan pula...).


Yang penting, hidup harus diteruskan....


.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink