Thursday, September 18, 2014

When Hubby Was In Taiwan

Assalamualaikum.....

It is not a good day to speak about food, yea... But I can't hold these pictures any longer in my folder. I have to share it out....

It was hubby's last trip while he was serving the previous company in Kuantan. His good bye trip. He went there to introduce his successor to the acquaintance there.

While he was there, they went to a seafood restaurant by the sea in Taipei. It's basically seafood, so hubby felt at ease a little bit. Hubby lovesss sea creatures. Fish, squids and especially prawns are his interest.

With one of his colleague

The scenery

Crabs and crabs and crabs.... 

Fiiiiisssshhhhh......

Oh hoooo....the lobster!

The seashells....


They requested the prawns to be simply boiled..

Vegies....


Clamps...


The sashimi. Salmon, tuna, etc. Look at the garnish. Sooo pretty. We wouldn't find it in Umbai, Malacca, right?



Red snapper. Steamed with simple soy sauce. 

The front view of the shop. 


The crab soup. Hubby said it was yummy...

Alive sea creatures in the aquarium




Crabs and lobsters and big prawns.....

This is the star of the day. The oouniek in Japanese. Or, the sea urchins in English. Malay calls it 'landak laut'. 

They will cut the sea urchins to eat the roe. It is an exotic delicacies. Eaten raw usually.

Look at the size of the roe. It is definitely yummy. The sea urchins' roe is very expensive in Malaysia. We could however easily find it in Sabah, but with a smaller size than in the picture. 


I have one experience eating the sea urchins' roe. Maybe I would share it later in another entry.

Stay tuned, all...


.

Wednesday, September 17, 2014

Makan Sedap Masa Berkursus

Assalamualaikum.....

Bila pergi berkursus, biasanya kita rasa seronok sebab tak perlu keluarkan duit untuk makan. Dah lah tu, kejap2 makan, kejap2 makan kan? Tapi tak semua tempat berkursus disediakan makanan yang sedap. Ada  juga yang ala kadar jer.

Masa kami berkursus beberapa bulan lepas, kami rasa seronok sikit sebab syarikat bermurah hati nak booking Royale Chulan untuk kursus. Wah, seronok betul sebab yang uruskan semua tu kita sendiri. Sebelum kursus bermula, berkali2 kita ingatkan mereka untuk serve yang baik2 sebab CEO kita cerewet sikit.


 Hari pertama punya breakfast. Breakfast tau, bukan coffee break. Bukan main sedap lagi samosa dia..dengan mini popia otak2 tu.


 Ini adalah petugas2 yang terpilih untuk kursus pengurusan yang khas ni. Trainernya memang superb. Sangat profesional. Time hentam, dia hentam betul2. Time bagi solution, dia betul2 tak kedekut punya.

Ini adalah tea break. petang lah, sebelum balik. Banyak lagi gambar2 yang kita tak dapat snap sebab kebanyakan waktu makan tu kita terpaksa duduk semeja dengan CEO dan juga trainer. Adoiii....memang tertahan2 betul lah makannya. Bos2 ni dah selalu makan luar, so diorang makan pun sikittt jer. Yang kita ni dah kebuluran. Dah ler tu, waktu makan kena bincang lagi isu2 serius....aduhaiii.


Untuk lunch, memang ikut buffet hotel. Perghh...sangattttt banyak pilihan menunya. Macam2 ada. Yang pelik2 pulak tu. Ini, kalau ada bajet lebih, bawak family datang makan mesti best nie...

 Ini pasta apa tah...dish yang kita ambik masa second day. Sajer makan lambat2....so bila boss2 dah habis makan, baru kami tarik nafas dan makan dengan seronoknya.

 Sashimi yang fresh dan sedap. Japanese section agak tersorok sikit kat belakang. Sajer jer dia nak sorok kan...sebab dia tau guest mesti ramai yang suka Japanese food.

Nasi beriyani hari pertama. Tengoklah, ciputtt jer kita makan kan. Sedih..sedih... Bosses ada. 

Ini second day, aka the last day. So haruslah pulun kan... Uishh..kerabu tauge yang simple tu pun rasa sedap bangat. Memang sedap2. 

Ok....puas hati bab makan. Air panas semua free flow sepanjang training. Memang luxurious betul.

Sayangnya, susah nak dapat pergi training2 macam ni. So, bila ada peluang, selain menuntu ilmu tu, explorelah makanannya yer....



.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink