Thursday, April 17, 2014

Sesi Terapi : Adam Floats!

Assalamualaikum.....

Maaflah, kita skip satu hari. Bukan apa, semalam kan ke WW... So, meh sambung trip Adam.

Selepas breakfast di Larkin, kami terus ke hotel. Bilik surely lepas pukul 2.00 baru siap kan. Tapi kami saja lah datang awal. Penat lah nak rayau2 lagi sebab malam tu masing2 tidur dalam kereta. Yang nyenyak tidur, Adam jer.

Tiba di hotel, dalam pukul 10.30 pagi. Sah bilik belum siap. So, kita inform counter yang kami akan lepak di swimming pool. Kalau dah siap bilik, panggil. Diorang agree jer.

So, kami carilah port. Bestnya sebab pagi lagi...orang tak ramai lagi. Ada 2 family Cina jer kat situ. Dapat pula kerusi yang tepi pool tu kan. Apa lagi, kita dengan hubby terus landing... Kita baca buku cerita kejap, lepas tu baru tidur. Hubby awal2 lagi dah hanyut.

Yang make use of the pool, of course la Adam.

Bukan main lagi dia seronok

Adam terus masuk pool. Dia memang suka berenang. Lagilah seronok sebab pool kosong. Dia belasah tak tukar baju pun. Dah tak plan kan. Swimming shorts dia memang tak bawak la... Lagipun dia dah segan nak pakai yang pendek2 tu. Tak tutup aurat, katanya. Bagusss anak mama. Syukurlah baju yang dia pakai tu ala2 jersey. So, ringan la untuk di bawa berenang.

Adam berenang dari hujung ke hujung. Semua hujung la dia cross. Kolam kanak2 langsung dia tak pandang dah. Kolam ni macam biasa, ada bahagian yang 3 kaki, dan ada bahagian yang lebih 5 kaki kedalamannya.


He floats and relaxs

Bila penat berenang, dia apungkan diri. Floats, tenangkan segala otot, sendi, minda dan bernafas dengan tenang. Sejak umur dia 4 tahun, dia dah boleh baring floats macam ni. Kita yang ajar dia. Bangga kan..hahahahhaha.. Tapi dia cepat faham. Ada swimming talent kata orang. Wah, orang tinggal tepi laut, mesti ada natural instinct kan...preettttt. Perasan betul mama Adam ni..hehehehe.

Anyway, kalau anda pandai baring dan float macam ni, mesti bersetuju dengan kita. Bila float dan baring atas air, perasaan damai, tenang dan rehat itu memang sangat berharga. Telinga di dalam air, kita hanya dengar getaran arus air. Bunyi2an di atas permukaan bumi semuanya sayup2. Kita dengan diri kita sahaja. Mata memandang ke awan, menikmati keindahan awan dan memuji kekuasaan dan kebesaran Allah. Betapa kerdilnya kita di atas bumi berbanding dengan cakerawala. Pernafasan yang terkawal dengan tenang, otot dan sendi yang lemah gemalai dialun oleh air dengan lembut. Kita letakkan kepercayaan kepada air. Biarkan air tu yang buai kita dengan rentaknya. Bawa kita ke mana sahaja dalam kedamaian itu. Precious!


Ha, tapi kalau kat laut, jangan ikutkan sangat. Sedar2 jer dah hanyut ke Indon kang..hehehehehe....


Bersedia untuk kembali ke alam nyata....

Bila dan bersedia kembali semula ke realiti, perlahan2 turunkan kaki sambil tangan mula mengayuh untuk seimbangkan badan dan kembali berenang.

Adam berenang tanpa henti. Sehingga jam melepasi pukul 1.00, baru dia berhenti dan naik duduk dengan kami. Sepanjang dia berenang, kita tidur sekejap2 untuk perhatikan dia. Kita beri peluang hubby rehat betul2. Pukul 1.15, kami dah boleh masuk bilik. Syukur...sebab dah tengah hari, tepi kolam dah panas berdenting dah....

Masuk bilik, mandi sekali lagi, solat dan terus Zzzzzz.....

Tapi tidur sekejap jer...

Lepas tu kami keluar lagi.....


.

Wednesday, April 16, 2014

Bengkel UPSR Lagi : Teknik Menjawab Kertas Bahasa Inggeris 2

Assalamualaikum.....




Nota : Kami golongan ibu bapa rasa sangat seronok dan bengkel ini sangat membantu. Baju biru ialah guru besar memberi ucapan dan guru B. Inggeris ialah yang berbaju pink. Terima kasih SKSR, Port Dickson.







.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink