Thursday, February 11, 2016

CNY 2016 for Goh Family

Assalamualaikum.....

Dah sudah cerita pasal reunion dinner a.k.a. makan besar, sampailah waktu hari rayanya...

Tahun ni, CNY agak meriah sikit sebab Uncle Ah Seng dan anak beranaknya beraya bersama kami. Selalunya dia raya di KL dulu. Sayangnya, Uncle Chin Hock dan Aunty Sharon dah migrate ke Australia. Wish mereka dalam whatsapp jer la...

Pagi raya, kami ke rumah Uncle Ah Huat dulu. Anak lelaki sulong dalam keluarga, biasanya memang disitulah tempat berkumpul.

Tahun ni, Aunty Ah Lan order set nasi lemak dengan kuih muih dari seroang makcik di Ayer Keroh tu. Memang kalau makan hari tu, semua pun kena makan Muslim food sebagai menghormati kami sekeluarga. Tapi diorang semua pun ok jer...enjoy jer makan.

Oh, Aunty Ah Lan ada maid muslims. So, dia memang ada pinggan mangkuk dan peralatan yang khas untuk muslims. Kuali dan periuk semua pun siap. So, bila ada occasion macam ni, pakai set yang tu lah. Tapi takder maknanya nak masak2. Selalu memang senang order jer terus dari mana2 caterer Islam.



Nasi lemak rendang ayam makcik ni memang sedap betul

Semua pun ada. Separuh ada kat luar, melawat kebuh Uncle Ah Huat. Hubby dapat buah mangga giant dari Uncle.

Si manja Cayern dengan makcik bongsunya, Yvonne.

Lau Pan meh...


Tuan Tanah dengan anak bujang

Makan, take turn. Ini family Aunty Nyaros pula...

 
CNY dengan hari raya kita, tak sama. Chinese, celebrate more with family saja. Lepak, catch up news and beraktiviti dengan close family. Makan pun order yang simple2 jer. Yang penting, bagi meriah2 dengan family. So, relax. Ada juga family cousin Mommy yang havoc. Meriah sangat sebab ada ramai budak kecik. Seronok tengok.
 
 
Tapi kalau raya puasa...tak kering tangan kita semua kan... Tengok periuk pun rasa nak nangis letih. Tapi saya rasa raya kita..lebih meriah. Lebih terasa rayanya tu. Sebab tu lah bila hari raya, rumah Mommy penuh dengan saudara mara Chinese. Lagipun, di Melaka, hanya Mommy yang tinggal yang dah masuk Islam. Cousin Mommy yang masuk Islam yang lain2 semua di luar Melaka. 
 
 

So, tahun ni CNY more with close family. Extended family, kami agak skip sikit, sebab ada cousin Mommy buat open house second daynya. Cuma saya sekeluarga tak dapat hadir sebab nak kena hantar Adam pulang ke asrama. Yer, MRSM cuti sampai Selasa jer. Kenalah patuh dengan peraturan sekolah, kan.

Next year, ada umur..boleh berkumpul lagi macam ni.


.

Wednesday, February 10, 2016

Pre-Dinner for CNY

Assalamualaikum.....

2 malam sebelum CNY yang lepas, saya dan hubby pergi ke rumah Aunty Nyaros, kakak Mommy yang sulung untuk hantarkan hamper. Kami tak pernah pun bagi, tapi tahun ni ada kelapangan, ada rezeki dan kami rasa dah sampai masanya untuk kami jadi 'orang tua' dalam keluarga pula.

Mommy dah call Tanya Aunty Nyaros ada kat rumah tak. Bila confirm dia ada, baru kami bergerak. Tapi dia pula tak henti2 Tanya pukul berapa kami nak sampai...

Rupa2nya ada pre-CNY dinner untuk adik beradik Mommy. Since Mommy seorang saja yang convert, maka tak lah kami dijemput. Harap maklumlah makanan diorang kan...


Cayern Goh, si kecik yang dah almost 2 years old. Bukan main manja lagi dia.

Budak 2 orang ni dah tentu ada jer menempel..

Rupa2nya cousin hubby, si Danny dah belikan kami fast food. Wanita yang berbaju putih di kanan itu ialah isteri Danny. Saya tak ingat nama dia...baru jumpa 2 kali sebab dia kerja di Johor dan dia orang dari Tanah Besar China. Jadi, perbualan sangat terhad. Dia pun macam malu2 sikit. Yer lah, tak biasa. Anak dara kecik tu, anaknya. Angelina, sebaya dengan Cayern juga.

Nampak tak Mommy dengan Aunty Nyaros happy...



Kami hantarkan ini. Nak pilih hamper pun susah sikit sebab kebanyakannya ada botol alcohol.
Yang ini, kami pilih hamper untuk makanan kesihatan.
 
 
 
Segan pula rasanya menerjah masa reunion mereka. Tapi bagus juga, sebab bila dah besar2 ni, hubby dengan cousin2 dia agak renggang. So, bila jumpa balik..Nampak sangatlah terujanya masing2.
 
Saya?
 
Puas menghafal nama dan rupa...
 
Dan...
Saya tetap tak mampu nak ingat semua juga...
 
 
.
 
.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink