Tuesday, May 26, 2015

CKT Lendu, Melaka

Assalamualaikum.....

Sejak dah menetap kembali di Melaka ni, setiap malam kami dating makan di luar. Apa taknya, tiba di rumah dah masuk maghrib. Dengan letih kerja, dengan letih merempit sejam lebih, saya mmg tak larat nak jenguk dapur.

Kami pula hari tu mencuba kedai yang berhampiran dengan UiTM Lendu di Alor Gajah ni.


 Yang paling femes ialah char koay tiawnya. Wah, mmg sedap rupanya.

Saya pernah cuba mee hun sup dia. Memang sedap juga.

Nasi goreng ayam ni feveret Adam. Tapi memang ramai juga yang order menu ni selalu.

Mihun goreng yg simple, tp macam homecook masa kecik2 dulu. Sayur banyak. Saya suka.

Inilah kedainya. Ayang station. Diusahakan oleh.suami isteri. Suami memasak, isteri jaga kaunter dan bancuh air. Ada anak saudaranya yang ambil.order dan hantar pesanan.

Bukan Indon, bukan Siam. Ori orang Melaka bebbb...

.


Monday, May 25, 2015

Karnival Ambang Ramadhan Melaka

Assalamualaikum.....

Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) telah menganjurkan karnival Ambang Ramadhan sebagai satu motivasi bagi kita mulaka amalan dari sekarang bagi merebut pahala dalam bulan Ramadhan nanti.

Antara acaranya ialah pertandingan hafazan ayat2 lazim untuk anak2 dan saudara baru.

Yang masuknya, Firdaus atas tiket anak saudara baru.


Ini sesi dewasa... Macam2 ragam boleh dilihat. Saya kagum dengan saudara baru yang hafadzan, bacaan dan tajwidnya jauh lebih baik dari sesetengah Melayu Islam kita sendiri.


Ini sesi kanak2. Turn Firdaus, dia dapat cabutan untuk surah Al Maun, Humazah dan Al Fiil. 

Keciknya kanak2 perempuan ni. Tetap yakin menjawab.

Ini paling kecik. Tenggelam dalam kerusi. Anak masyarakat Asli, tapi bagus bacaannya. 

Firdaus hanya dapat tempat ke 3. Bolehlah. Happy juga dia. Itupun sangkut masa surah Humazah, dia nervous. Kali pertama dia join. Bolehlah kan...

Apa pula perancangan anda menyambut bulan berkat nanti? Sama2lah kita memeriahkan dengan amalan. Peringatan utk diri saya sendiri juga.


.
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink