Ikan Kerapu Masak Lemak Cili Padi

1 comment
Assalamualaikum semua...

Wah, lama sungguh saya tak buat entry. Saya semakin sibuk dan semakin banyak halangan. Nak menulis blog, saya suka menghabiskan banyak masa sebab saya enjoy membebel disini. Tapi kekangan masa, saya hanya update di instagram dan kadang kala di facebook saja. Oh, kalau sudi, followlah saya. Senang jer...Id saya aziela.adam seperti nama saya disini.

Hari ni nak cerita tentang resepi.
Saya masak ikan kerapu hari ni. Masak yang mudah2 jer. Slip disc saya semakin kerap mengganggu kebelakangan ni. Saya memandu terlalu banyak beberapa tahun kebelakangan ni..disamping kerja2 berat lain.
Anyway, resepi saya mudah..cara saya pun mudah.

Ikan kerapu seekor, potong 4.
Timun sebiji
Santan sekotak kecil
Asam keping, 2
Serai 2 batang

Bahan kisar halus:
Cili padi setengah genggam
Kunyit hidup 2 inci
Bawang merah besar 1biji
Santan cair satu cawan

Cara2:
Masukkan ikan dengan bahan kisar, serai dlm periuk atau kuali. Didihkan sebentar dengan api kecil
Masukkan pula santan pekat, timun, garam dan asam keping. Didihkan hingga masak.
Seimbangkan rasa masin dan asam.
Hidangkan.

Mudah kan...
Oh..cara saya masak lemak ialah masukkab bawang merah. Tak perlu bawang putih. Bawang merah tu untuk rasa manis dan lemak semulajadi. Petua dari nenek saya..

Mudah kan...
Hingga kita bertemu lagi...

.
Previous PostCatatan Lama Laman utama

1 thoughts..:

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

Akk tak bleh dgr msk lemak cili padi, mesti kecur punya