Sambal Goreng Jawa - Port Dickson.
2kg udang sederhana besar - buang kepala, janggut and separuh kulit ( ekor tak yah buang )
* Udang tak payah goreng
5 keping tauhu ( putih ke..kuning ke, suka hati : potong dadu dan goreng)
5 keping tempe ( besar kecik pun..suka hati : potong dadu dan goreng )
1kg hati ayam ( rebus, potong dadu dan goreng )
1 ikat petai ( kopek isinya dan belah 2 setiap mata petai tu )
Babat a.k.a perut lembu yang macam span tu ( Rebus sampai empuk, potong dadu dan goreng )
1/4 kg Cili besar merah - hiris cantik2
1/4kg Cili besar hijau - hiris cantik2
1/2 kg Bawang besar - hiris bulat2 jadik mcm onion ring
2 labu bawang putih - hiris halus
1kg Santan kelapa pekat
1 mug air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Bahan tumbuk:
Cili api 2 genggam ( kalau tak nak pedas, kurangkan)
5 labu Bawang besar, hiris
Belacan setengah keping
---> 3 barang nie, gorengkan sampai layu ( layu jer, tak yah sampai garing), pas tuh tumbuk pecah-pecah ( maksudnyer, tak yah ler sampai lumat ) dalam lesung batu. Jangan blend tau, MESTI tumbuk.
Cara membuatnya :
- Panaskan minyak masak secukupnya, tumiskan bawang putih hiris berserta bawang dan cili api tumbuk. Tumiskan sampai naik bau yang harum dan wangi.
- Masukkan segala jenis bahan2 : tahu, tempe, petai, udang, hati ayam, babat. Gaulkan semuanya sampai sebati.
- Dah sebati, masukkan air asam jawa, dengan santan sekali. Gaulkan lagi sampai sebati.
- Dah sebati, taburkan garam, gula dan kalau nak, boleh masukkan sikit ajinomoto.
- Masukkan pula cili hiris hijau, merah dan bawang onion ring tu.
- Gaulkan..kacau sampai sebati..tunggu mendidih dan sentiasa kacau sampai betul2 tanak. Jangan tak kacau, nanti pecah minyak, tak sedap. Dan takut bawah kuali tu hangus nanti.
- Seimbangkan rasa manis, masam, masin, lemak. Dah puas hati, bolehlaa angkat dan hidangkan segera.
Yummmmyyyy....
Selamat mencuba. Kalau tak jadi...nasib laa...aku bukan chef...hehehhehe....
2 thoughts..
best best..alang2 hang dah buh resipi..minta resipi sambal nenek bole? aku suka tulla sambal nenek ko tu...yummyyyyy
ska mkn sambal goreng lps kawin dgn suami..mak mentua pandai buat =)
done hotlink =)
Catat Ulasan