Isnin, 20 Februari 2017

Udang Masak Lemak Cili Padi campur Lobak Merah

Assalamualaikum.....

Wah...lama lagi tinggalkan blog. Rindu sungguh nak berblog...tapi susahnya nak curi waktu. Bila ada waktu...tubuh ni rasa sangat tak berdaya. Inilah lumrah orang2 yang dah meningkat usia ni.

Bulan ni adalah bulan busy. Bulan Allah sayang extra sebab bertimpa2 ujian yang di berikan untuk saya dan keluarga. Mula2 saya jatuh tangga di pejabat. Kaki terus bengkak. Pendarahan dalaman di kaki...terus infection selepas dua hari. Duduklah di hospital seminggu. Kemudian ayah pula tak sihat. Saya cuti lagi untuk menghantar ayah mendapatkan rawatan. Lega bila ayah beransur pulih. Tak sampai beberapa hari kemudian, Mommy pula sakit perut. Hantar ke hospital..ada batu karang dalam hempedu. Seminggu lagi saya sibuk di hospital, kerja dan rumah... Elok Mommy keluar hospital, Adam pula jatuh tangga macam mamanya..dia jatuh di asrama. Buku lalinya dah jadi sebesar kuih pau.

Anyway, kita cerita pasal makanan lah ya. Dah lama tak story pasal masak2 dalam blog nie. Ni antara menu kesukaan ramai di rumah. Saya masa ni masa di rumah mak ayah di PD. Sekali sekala balik rumah mak...masaklah apa yang boleh. Pandai sangat tu tidak lah....tapi setakat nak ditelan tekak...In sha Allah...haahhahaha

Ok, kita buat udang masak lemak cili padi campur lobak merah. Lobak merah ni untuk temankan udang dan menambahkan rasa manis dan lemak semulajadi pada masakan udang ni. Besides, it is a good orange color in the dish, right?

Resepi sikit...


Udang Masak Lemak Cili Padi Campur Lobak Merah

1kg    udang size L
2        lobak merah
200ml santan pekat
300 ml santan cair
2 kpg  asam gelugur
1 sudu minyak masak
garam secukup rasa
7 biji  cili padi *
2 ulas bawang merah kecil *
1 inci  kunyit hidup *
*tumbuk lumat

Cara2:
1. Tumiskan dengan sesudu minyak bahan2 tumbuk. Bawang tu tak perlu hancur sangat pun tak apa. Bawang putih tak perlu ya...

2. Kemudian masukkan lobak merah. Gaulkan dengan bahan tumisan sehingga sedikit kering air lobak tu.

3. Masukkan santan cair. Tunggu sehingga lobak lembut.

4. Masukkan udang, asam keping, santan pekat dan garam. Didihkan.

5. Kecilkan api dan gaul perlahan2 kuah selama 5 minit. Jangan tinggalkan. Sentiasa gaul kuah disertakan dengan zikir dan kasih sayang.

6. Pastikan dah cukup perasa garam dan asamnya...bolehlah tutup api.


Makan dengan nasi sejuk pun sedap. Tak perlu tunggu nasi panas. Nak cicah cekodok, lempeng atau roti pun sedap.

Udang lebih kurang saiz begini pun cukup.

Masa ni tak letak cili padi banyak sebab ayah tak nak pedas. So gantikan dengan cili kering 3 biji. Jangan dikerat cili kering tu. Saya asingkan cili tumbuk lumat dengan bawang tumbuk kasar.
Lobak, potong macam di atas ya. Janganlah hiris bulat2...nanti nak makan tu kurang nikmatnya.

Tumis bahan tumbuk..gaul dengan lobak.

Dah siap...tinggal nak tanakkan betul2 jer. Kejadian dalam mangkuk tak sempat nak snap.




Ok...siapa terasa nak masak udang malam ni?


.

3 thoughts..:

Farah Waheda Wahid berkata...

Tiba2 jadi mengidam udang masak lemak cili api... alahaiii...

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

Wah, Ziela. Akk tak pernah lagi masukkan lobak dlm lauk udang. Mmg tambah seri la warnanya

Kakzakie Purvit berkata...

Kalau Allah nak bagi ujian memang tak terduga oleh kita
Sebenarnya nak ingatkan kita kan Ziela. Moga semua tak berulang lagi.

Kalau anak-anak kakak Ziela masak apa pun memang nak ada lobak.

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink