Assalamualaikum.....
Hujung minggu kami kan ker singkat rasanya. Masa untuk di rumah sangat terhad. Namun, kadang2 sempat jugalah nak tenggek kuali sejam dua...
Salah satu hujung minggu kami yang terkejar2 tu, kita sempat masak mee telur. First time sebenarnya, tapi belasah jer lah. Tak ada resipi pun. Main campak2 jer.
Rebus mee ni dalam beberapa minit sehingga lembut. Kemudian, toskan dan terus siapkan kuahnya.
Kebetulan dalam freezer, ada kulit udang yang kita guna dulu. Teringat pesan Chef Wan. Rebus dan guna air udang tu untuk masak mee atau kuay tiaw. Maka, kita pun buat lah.
Yang lain2 tu, biasa jer. Tumis bawang kecil dan bawang putih hiris sampai wangi, masukkan batang sawi, masukkan air rebusan udang sikit... Bila didih, masukkan sotong, fishball dan biarkan mendidih kejap. Lepas tu boleh la masukkan sos2 yang kita nak. Kicap, sos tiram, perasa... adjustlah untuk kesesuaian tekak anda. Last sekali, masukkan mee dan daun sawi. Siap untuk di hidang.
Hubby tak berapa nak makan. Dia tak suka ada air rebusan udang. Adam makan semangkuk. Kemudian kita memang dah pack untuk nak bawa ke rumah mommy. Tengok2, ada ipar duai sekali. Alhamdulillah, sekejap jer habis. Firdaus makan 2 mangkuk. Adam repeat lagi...hubby pun repeat lagi.
Senang jer nak buatnya.
Mee telur nie tak sama macam mee kuning. Dia tak licin sebeb tak ada minyak macam mee kuning. So, bila gaul dengan kuah, kuahnya melekat menyaluti mee tu. Saiznya kecil, kasar sikit dari mee hoon. So, kanak2 pun mesti suka makannya. Bahan kering, sesuai lah untuk stok di rumah. Rasanya, kita pun nak stokkan di rumah. Untuk emergency sekiranya ada tetamu datang mengejut.
Tak nak cuba ke?
.
Hujung minggu kami kan ker singkat rasanya. Masa untuk di rumah sangat terhad. Namun, kadang2 sempat jugalah nak tenggek kuali sejam dua...
Salah satu hujung minggu kami yang terkejar2 tu, kita sempat masak mee telur. First time sebenarnya, tapi belasah jer lah. Tak ada resipi pun. Main campak2 jer.
Inilah Mee Telurnya
Rebus mee ni dalam beberapa minit sehingga lembut. Kemudian, toskan dan terus siapkan kuahnya.
Kebetulan dalam freezer, ada kulit udang yang kita guna dulu. Teringat pesan Chef Wan. Rebus dan guna air udang tu untuk masak mee atau kuay tiaw. Maka, kita pun buat lah.
Yang lain2 tu, biasa jer. Tumis bawang kecil dan bawang putih hiris sampai wangi, masukkan batang sawi, masukkan air rebusan udang sikit... Bila didih, masukkan sotong, fishball dan biarkan mendidih kejap. Lepas tu boleh la masukkan sos2 yang kita nak. Kicap, sos tiram, perasa... adjustlah untuk kesesuaian tekak anda. Last sekali, masukkan mee dan daun sawi. Siap untuk di hidang.
Hubby tak berapa nak makan. Dia tak suka ada air rebusan udang. Adam makan semangkuk. Kemudian kita memang dah pack untuk nak bawa ke rumah mommy. Tengok2, ada ipar duai sekali. Alhamdulillah, sekejap jer habis. Firdaus makan 2 mangkuk. Adam repeat lagi...hubby pun repeat lagi.
Senang jer nak buatnya.
Mee telur nie tak sama macam mee kuning. Dia tak licin sebeb tak ada minyak macam mee kuning. So, bila gaul dengan kuah, kuahnya melekat menyaluti mee tu. Saiznya kecil, kasar sikit dari mee hoon. So, kanak2 pun mesti suka makannya. Bahan kering, sesuai lah untuk stok di rumah. Rasanya, kita pun nak stokkan di rumah. Untuk emergency sekiranya ada tetamu datang mengejut.
Tak nak cuba ke?
.