Assalamualaikum.....


Hujung minggu kami kan ker singkat rasanya. Masa untuk di rumah sangat terhad. Namun, kadang2 sempat jugalah nak tenggek kuali sejam dua...

Salah satu hujung minggu kami yang terkejar2 tu, kita sempat masak mee telur. First time sebenarnya, tapi belasah jer lah. Tak ada resipi pun. Main campak2 jer.

Inilah Mee Telurnya


Rebus mee ni dalam beberapa minit sehingga lembut. Kemudian, toskan dan terus siapkan kuahnya.

Kebetulan dalam freezer, ada kulit udang yang kita guna dulu. Teringat pesan Chef Wan. Rebus dan guna air udang tu untuk masak mee atau kuay tiaw. Maka, kita pun buat lah.

Yang lain2 tu, biasa jer. Tumis bawang kecil dan bawang putih hiris sampai wangi, masukkan batang sawi, masukkan air rebusan udang sikit... Bila didih, masukkan sotong, fishball dan biarkan mendidih kejap. Lepas tu boleh la masukkan sos2 yang kita nak. Kicap, sos tiram, perasa... adjustlah untuk kesesuaian tekak anda. Last sekali, masukkan mee dan daun sawi. Siap untuk di hidang.





Hubby tak berapa nak makan. Dia tak suka ada air rebusan udang. Adam makan semangkuk. Kemudian kita memang dah pack untuk nak bawa ke rumah mommy. Tengok2, ada ipar duai sekali. Alhamdulillah, sekejap jer habis. Firdaus makan 2 mangkuk. Adam repeat lagi...hubby pun repeat lagi.

Senang jer nak buatnya.

Mee telur nie tak sama macam mee kuning. Dia tak licin sebeb tak ada minyak macam mee kuning. So, bila gaul dengan kuah, kuahnya melekat menyaluti mee tu. Saiznya kecil, kasar sikit dari mee hoon. So, kanak2 pun mesti suka makannya. Bahan kering, sesuai lah untuk stok di rumah. Rasanya, kita pun nak stokkan di rumah. Untuk emergency sekiranya ada tetamu datang mengejut.

Tak nak cuba ke?


.


Read More
Assalamualaikum.....


Sumber : http://www.bernama.com.my/bernama/v7/bm/ge/newsgeneral.php?id=1000568


Anak Syarikat Bernama, Bessar Hulur Sumbangan Mangsa Banjir

HULU TERENGGANU, 12 Dis (Bernama) -- Prihatin dengan nasib mangsa banjir, Bernama Systems and Solutions Advisor Sdn Bhd (BESSAR), anak syarikat Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama), Khamis turun padang menghulur sumbangan kepada mereka.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Muniyati Muhamad berkata sumbangan yang diberi adalah berdasarkan keperluan mangsa banjir terbabit berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada pejabat anggota parlimen kawasan berkenaan.

"Di Kemaman umpamanya, kita ada memberi sumbangan berbentuk barangan makanan dan di Hulu Terengganu pula kita sumbangkan 300 tilam untuk pusat pemindahan, pakaian serta keperluan wanita dan kanak-kanak seperti lampin pakai buang," katanya kepada Bernama di sini Khamis.

Menurutnya tilam dibekalkan ke pusat pemindahan untuk keselesaan mangsa banjir dan pihaknya memperuntukkan kira-kira RM50,000 untuk tujuan sumbangan di Terengganu.

"Kita turut memberi bantuan pakaian kepada mangsa banjir hasil sumbangan petugas BESSAR," katanya.

Seorang penerima, Rafiah Sulaiman, 53, dari kampung Kuala Ping berkata sumbangan sebegini sedikit-sebanyak dapat meringankan beban yang ditanggung mereka.

"Alhamdulillah, bantuan pakaian dan tilam di pusat pemindahan ni boleh kami selesa tidur dan tinggal di sini...memang kami tak sempat bawa apa-apa barang sebelum berpindah ke sini, mujur ada pihak yang prihatin dengan nasib kami," katanya.

Noraini Ismail, 35, dari Kampung Tok Lawit pula berkata beliau menghargai usaha sesetengah pihak yang menghulur bantuan bagi meringankan beban mereka.

"Hanya bantuan sebegini yang kami harapkan sebab kami memang kehilangan harta benda dan banjir kali ini memang sangat teruk dan kita tak jangka perkara ini berlaku," katanya.

-- BERNAMA











Hilang letih meredah perjalanan 16 jam dalam masa satu hari bila ianya tiba di tangan yang memerlukan. Mana lagi syarikat yang sudi membantu? Proton hari ini sudi membantu kereta2 banjir. Apa bantuannya, tidak dinyatakan... At least kan...


.
Nota : Maaf kalau ada yang rasa entry ini menunjuk2. Tidak! Ini bukan sumbangan peribadi pun... Ini sumbangan syarikat. Cuma untuk menggalakkan lagi rakyat Malaysia saling menghulur bantuan bila ada yang memerlukan. 


.

Read More
Assalamualaikum.....

Gambar2 dan story ini adalah kejadian lamaaa sebelum banjir.

Orang kata, di pantai timur nie, makanannya semua manis2 belaka. Eh, mana ada. Jangan tak tau, pedas menyengatnya boleh tahan tau. Tapi memang la...ada antara kuih muihnya yang memang manisssss sangat. Macam jala emas, taik itik, buah tanjung tu semua, memang manis sejak zaman berzaman.

Selain daripada itu, kuih akok. Akok nie pun manis2 belaka. Tapi, kita ada jumpa beberapa penjual yang kuih akoknya tak berapa manis. Sedap2 rasa jer. Pergh... bila dah kurang gulanya, baru boleh terasa lemaknya.

Gambar2 di bawah nie, kita tak pasti apa nama2nya. Kita main beli jer. Semua rasa lebih kurang. Kedai ni adalah sebuah gerai kecil di sebuah kampung nelayan di daerah Kemaman. Teruja tengok berderetan kuih2 nie. Kita beli 2 ketul setiap biji. Kami suami isteri saja nak merasa. Oh, Adam takder masa tu. Biasalah, weekend honeymoon.




Tapi, dalam banyak2 tu, kita paling suka kuih yang kat atas nie. Bancuhannya selain tepung, telur dan gula, di campurkan juga dengan kelapa parut. Makanya bila di bakar bau nya harum semerbak. Bila di makan, luarnya garing dan rangup sementara dalamnya pula lembut dan juicy. Beli 2 biji jer pula tu, maka kami suami isteri makan perlahan2 sambil menghayati rasanya yang unik tu.


Yang ini, akok juga. Tapi dia ada nama lain lah rasanya... Akok telur ek?

Yang nie, akok pandan.


Akok kat sini lain sikit daripada di Kelantan kan. Kat Kelantan, akoknya menggerutu, tapi kat sini macam apam sikit. Oh, ada juga kuih bahulu. Kami beli juga, tapi ermm...bahulu di KL dan selatan lebih sedap lagi. Bahulu kat gerai nie sangat keras.




Bakar guna arang. Api menyala2 tu. Uishh...wangi sungguh bau2an di sini. Next year kalau ada rezeki, kami mulakan semula lah rutin honeymoon di hujung minggu sebab Adam dah mula sibuk dengan tuisyen dan kelas tambahan. Bila dia busy, mak kita tak kasi kami ganggu dia...hehehehehe. Itupun kalau hubby masih ada peluang mencari rezeki di pantai timur nie. Kalau move ke negeri lain... pasti kami rindu dengan pantai timur. Walaupun selalunya kami dengar rungutan daripada orang2 di sini yang pantai timur nie bosanlah, tak ada shopping complex lah, jauh la, tak happening la...tapi kami suami isteri berbeza pendapat. Pada kami pula, sangat banyak keindahan dan keunikan pantai timur yang mempersonakan. Masih terlalu luas lagi untuk kami terokai. 

Apa2 pun, weekend nie kami masih di Melaka.....


.

Read More
Assalamualaikum.....


Hubby kadang2 beli udang galah daripada salah seorang rakannya di kilang. Rakannya ni rajin memancing udang. Kalau hubby order, dia pegilah carikan. Kadang2 order 2kg, dapat sekila setengah jer, kadang2 order sekilo, dapat 3 kg. Tak tentu kan.

Baru2 nie, hubby dapat beli 2kg, sekilo bagi Mommy dan sekilo lagi untuk mak. Kita cilok beberepa ekor, sekadar untuk kami 3 beranak.

Malangnya, masa masak ni kita kelam kabut. Banyak urusan yang ada. Santan pula tak cukup. Maka terhasil lah masak lemak yang cair bair. Tapi walaupun cair, sedap juga rasanya. Udang fresh, kuah tu pun rasa udang. Adam siap hirup2 kuahnya. Kalau kuah pekat, tak boleh hirup... tapi kalau buat cicah cekodok bawang memang sedap lah. Anyway, kita share resipi yang sepatutnya yer.



Udang Galah Masak Lemak Cili Api - Style Nogori

Bahan-bahan :

300 gm Udang Galah
500ml santan (kita guna santan kotak 200ml di campur dengan air)
11 ulas cili padi *
2 inci kunyit hidup *
1 sk garam kasar *
1 batang serai di ketuk
1 helai daun kunyit

Cara-cara :
1. Tumbuk halus semua bahan bertanda *
2. Masukkan dalam periuk santan, serai berserta bahan tumbuk dan didihkan dengan api perlahan.
3. Setelah mendidih, kacau-kacaukan selalu selama 3 minit kuah itu untuk mengelakkan santan pecah dan supaya bahan tumbuk dan santan benar-benar mesra.
4. Masukkan udang dan didihkan lagi selama 2 minit. Jangan lupa kacau-kacaukan kuahnya.
5. Masukkan daun kunyit. Terpulang sama ada mahu carikkan sahaja atau mahu di hiris halus.
6. Didihkan lagi selama 3-5 minit. Perasakan garamnya.
7. Boleh segera di hidang.


Senang kan. Tak perlu bawang dan tak perlu tumis. Nantilah, kalau ada rezeki lagi, boleh masak lagi dengan kuah yang lebih pekat dan proper.

Oh, hari ni hari Khamis. Minta maaf kepada sesiapa yang puasa. Atau, mungkin boleh dijadikan hidangan berbuka puasa?



P/S: Alhamdulillah, trip kami sebagai wakil syarikat ke Hulu Terengganu semalam berjalan lancar. Kita tiba di KL semula pada jam 4.00 pagi tadi.



.

Read More
Assalamualaikum.....





Read More
Assalamualaikum.....

Pantai Timur masih di landa banjir lagi. Sesetengah tempat dah mula surut airnya. Tapi, musim hujan ini baru sahaja bermula. Ianya berlarutan sehingga ke bulan Februari atau March. Cuma mungkin terasa teruknya pada peringkat awal ini kerana semua mangsa tidak bersedia.

Rakyat Malaysia, badan2 korporat dan kerajaan sudah mula bergerak. Enjin dah mula panas, kata orang tu kan. Syukur Alhamdulillah. Makanan dan pakaian pun sedang mencurah2 masuk. Syarikat kami sendiri pun telah mula bergerak menghantar bantuan dari syarikat dan petugas ke Kemaman. Dan Insya Allah, hari ini atau esok pula, kami akan menghantar tilam kepada mangsa banjir di Hulu Terengganu. Maklumlah, yang pulang ke rumah selepas membasuh rumah semuanya terkedu. Tilam, selimut, pakaian semuanya lencun berendam dalam air. Tilam yang kami hantar walaupun tak mewah, mungkin dapat menampung serba sedikit kekurangan itu. Takkanlah mereka nak tidur atas lantai sejuk2 macam ni kan. Kasihan pada anak2 kecil, orang2 tua dan ibu2 yang baru melahirkan bayi.

Selain daripada itu, kekurangan yang diperlukan sekarang ialah peralatan wanita dan kanak2. Contohnya tuala wanita, pakaian dalam, alat kelengkapan solat, pakaian bayi dan kanak2 serta PAMPERS. Pampers ni memang sangat bernilai dalam musim banjir dan hujan nie. Takkan nak pakai lampin kan...bila pula nak kering, mana nak dapat stok kain lampin pula. Kasihan anak2 kecil nie. Jadi, kalau ada saluran bantuan di tempat anda, sudi2kanlah menyumbang beberapa keperluan ini.

Atau, ada rakan blog kita semua ada membuka saluran. Tapi maaflah, kita yang terlewat buat entry. Tarikh tutupnya adalah pada 11hb Disember, hari Rabu iaitu esok. Atau anda mungkin boleh hubungi langsung blogger yang mulia hatinya ini iaitu Che Mid di talian 013-3672459. Atau lebih mudah kalau anda singgah di blog beliau iaitu CHE MID.


Che Mid dan ahli keluarganya.



.
.
Read More
Assalamualaikum.....

Kuantan banjir. Yeap. Tapi tak seluruh Kuantan ditenggelami air. Air dah mula surut, namun belum boleh pulang ke rumah lagi mangsa2 banjir nie sebab rumah semua masih berlumpur tebal. Kena bersihkan rumah dulu kan. Dan, bukan itu sahaja, mereka semua kena berjaga2 kerana khabarnya ada gelombang kedua. Ada info mengatakan bahawa empangan di Sg Tembeling tu dah tak dapat bertahan. Tapi, kalau matahari terus bersinar, Insya Allah semuanya akan baik2 sahaja. Kita sama2lah doakan mereka yer.


Oh yer, ramai juga yang ke Pahang dan Terengganu bagi menyalurkan bantuan. Kalau sampai di bandar Kuantan, lapar tapi tak nak makan yang heavy, nak makan ala2 warung, bolehlah cuba cari Planet Curry House nie. Makan mee kari... makan mee sup panas2.

Kalau dari bandar menghala Kuantan, ikut jalan Teluk Sisek menghala ke Teluk Cempedak. Di traffic light simpang 4 selepas Shell di sebelah kanan, masuk kiri. Masuk kanan di lorong ke tiga anda jumpa. Nampak lah warung nie dibawah pokok sebelah padang permainan dalam kawasan perumahan Kubang Buaya tu.

Kedai nie buka malam jer yer...


Antara menu2 yang ada

Keadaan di dalam warung


Ada mee hum sup



Ada mee kari


Mee kari kat sini, pekat dan memuaskan hati. Isi nya dipeuhi dengan kerang dan ayam. Padanlah dengan harganya RM3.80 untuk semangkuk tu. Dulu, RM3.50, tapi sekarang dah naik harga kan.

Selain daripada tu, ada juga menu2 lain macam nasi lemak dan sebagainya. Kalau semua stall yang situ buka, (sebab warung nie ala2 food court sikit) western food pun ada, goreng2 panas pun ada, sizzling pun ada. Adalah variety sikit kan. Oh, kalau duduk makan kat sini, pakai baju tebal sikit yer. Sejuuukkkk..... Air panas pun cepat sejuk dalam gelas...

Cuma kita nak pesanlah, don't expect much. Ini adalah makanan warung, tempatnya pun warung. So, santai2 jer. Definitely not for fine dining yer...


.


Read More
Assalamualaikum.....

Selamat hari Jumaat untuk semua. Bagaimana cuaca di tempat anda? Ha, macam talkshow pula jadinya.

Hari nie, kita share sikit info tempat makanan kami selama kami di Kuching dalam entry INI. Sebelum gambar2 nie reput dalam draft, lebih baik kita entrykan segera kan...hehehehe.


Kami naik MAS dari KLIA. Flight pagi, so dalam flight ada breakfast la kan.

Untuk breakfast....memang satisfying habis.

Nasi lemak sebenarnya. Sambal ikan bilis campur sambal udang.

Dalam flight, makan memang best. Walaupun portion sikit, tapi ok..mengenyangkan. Yang air dan coklat tu semua, terus masuk beg. Bawa balik rumah, Adam yang makan.


Bila malam, dinner kami tak ada tempat lain, memang di Topspot tu. jer. Sebelum pergi, memang kita dah google serba sedikit. Ramai betul yang recommend tempat nie. Kami dari Grand Margherita, jalan kaki jer. Keluar lobby, lintas jalan ke McD, Lintas lagi ke sebelah sana, lintas lagi ke Top Spot. Langkah 3-4 tapak, lintas, langkah 3-4 tapak tapak, lintas lagi. Dekat sangat. Cuma, yang paling kita cuak kan ialah nak mendaki tangga sampai ke tingkat 5. Aduhai...dah lama tak naik tangga tinggi2 nie. Maulah semput jadinya. Namun syukurlah, ada lif rupanya...hahahahahha. Apa lagi, yang ladies semua menuju ke lif jer la...hahahahah. Yang lelaki mostly naik tangga sambil jadi naga (hembus asap ikut mulut dan hidung).

Let's see the food :


Sebelah kiri is the famous pucuk midin goreng. Oh my.....sedap sangat2. Saya rasa, sepinggan tu saya boleh ratah sorang.... Dah berazam, next time pergi dengan family nak order banyak2 dan nak ratah puas2. Yummy!

Yang tengah direputkan tu ialah keropok tiram. Makannya, patah2kan, rebut2 dan cicah dalam sos cili yang tak pedas dia. Sesuatu yang menarik. Keropok tu rangup part yang tepi2 jer. Yang tengah2 dah tebal sikit dan kurang rangup, tapi tetap sedap bila cicah dengan sos tu. Oyster nyer bertaburan jarang2 dalam kepingan keropok tu. Ikut nasib la bila patahkan keropok tu dapat oyster ke tidak kalau dah makan ramai2 nie. Tapi kita dapat la... Ermm.....bila goreng jadi keropok, oyster tu jadi kering. Rasa...macam makan kerang kering la...hehehehhe. Nothing fancy though. Saya lebih suka fresh oyster...jadi sashimi. Tapi, nak kunyah2 sambil ngobrol (borak2), boleh la kan. 


Udang mentega. Boleh tahan la. Tapi, butter prawn nie, versi yang basah. Bermakna ada macam sos pekat bergaul dengan udang. Tak macam kebanyakan butter prawn di sini yang kadang2 ada bersarang tu kan... Yang ini, rasa manisnya dominant. Maybe tambah susu pekat kot. Psst, nampak tak keropok oyster tu tinggal kepingan kecik jer?


Tak dapat nak snap mangkuk besar. Tapi, ini ala2 shark fin sup la...tapi isinya bukan shark fin. Cuma isi ikan dan mushroom. Ha, yang nie memanggg kita suka. Sambal cili...kalau tak pedas, tak syiok maaa.


Yang atas nie ialah ikan masak apa entah, dah tak ingat. Ok lah...sama sedap macam fish dishes yang biasa kita makan. Pinggan yang sana tu ialah pepahat.


Ini pula, namanya siput gonggong. Ini pertama kali kita makan siput jenis nie. Kat Melaka atau PD, tak pernah jumpa. Khabarnya, kat Johor banyak yer. Kak Sari pernah buat entry pasal siput nie kan? Untuk menu nie, siput nie rasanya di rebus atau stim saja kot. Bersama serai. Cicah dengan sambal belacan. Kena cucuk dengan toothpick tu. Tapi, menu nie yang paling tak dapat sambutan. Sama ada cara masakan nya macam tak ada rasa, atau sambal tu tak kick, atau pun semua orang belum biasa makan siput nie lagi.



Inilah menu yang paling kami tunggu2. Umai! My first time as well. Umai ikan. Sedap, tapi masam sangat2. So, makan sikit jer. Tak boleh tahan masamnya. Oh, esok malamnya, kami makan di kedai lain pula. Menu lebih kurang, tapi ambil umai sotong. Lebih sedap dari ini. Maybe cook kedai berlainan...


Antara coffee break snacks.

Selalu tak sempat ambil gambar masa breakfast. Ini pun gambar hari terakhir. Makan bubur nasi, letak telur dadar, kacang panjang, daaaaaannnn rendang daging. Hehehehehehhe. Sedappp...kaw2 punya sedap.

Tak sempat ambil gambar laksa Sarawak di cafe hotel. Last day, last minute baru tahu ada. Makan dengan puas hati. Memang sangattt sedap.

Next time pergi, akan stay sini lagi kalau ada rezeki, Insya Allah. Nak makan laksa lagi. And, nak cari mee kolok yang sedap pula. Ari tu kami pergi dah petang, most kedai dah tak der mee kolok.


Kalau pergi family trip, kita ambil gambar banyak2 yer.....

.
Read More
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama