Assalamualaikum.....

Aduhai, bukan main sibuk lagi lah saya kebelakangan ni. Bukan setakat ini saja, lagi 2 minggu, saya akan jadi super busy sebab adik perempuan saya akan bernikah. Seminggu kemudiannya, adik ipar saya pula akan melangsungkan majlis pernikahan. Memang super busy saya. Serentak pula dengan 2 orang sepupu rapat saya yang masing2 bernikah dalam dua minggu yang sama itu juga.

Anyway, kita teruskan perjalanan ke Sik, Kedah. Selepas heavy breakfast di Tapah, kami masuk highway. Tapi, daripada Ipoh dah jem teruk sampai tak bergerak langsung kereta. Maka kami keluar ke jalan lama. Ikut waze dan google map saja sepanjang jalan. Redah...berdoa dan enjoy the trip. At last, sampailah kami area Lenggong. Dah melepasi waktu lunch.


Berhenti di sini, nak merasa ikan2 sungai dan ikan air tawar Tasik Raban. Lagipun, berhenti untuk solat dan tandas. Agak selesa juga..



Ada ikan bakar yang besar2. Tapi kami tak ambil pun. Pertama sekali, mungkin kami masih kenyang lagi, tapi paksa diri untuk makan sikit sebab tak tahu bila boleh jumpa pecan lagi lepas ni. Kedua, kami dah biasa makan ikan bakar di Melaka. So, tak berapa mengujakan lagi.


Lauk pauk memang sangat banyak. Tapi, selain daripada masih kenyang, mungkin juga cuaca yang panas dan ditambah dengan sedikit letih dek perjalanan yang mencabar, kami agak kurang berselera. 4 kali saya tawaf untuk pilih lauk. Sama lah dengan Adam dan hubby...


Sambal tempoyak dan sambal belacan, dalam besen terus...


Ikan patin

Ini pinggan saya. Ikan goring, pekasam, dan sayur keladi masak lemak. Sambal tempoyak juga.



Masalahnya, kami sekeluarga agak kurang berselera di sini. Semua lauk2 pilihan kami di bawah standard yang kami selalu makan. Tak nak komplen, sebab ini bahagian lain, masyarakat lain dan budayanya lain. Kita cuma ambil pengalaman. Mungkin pada orang tempatan, ini lah standardnya. Saya juga membaca banyak review yang puji melambung makanan di sini. Tapi, sedikit mengecewakan pada kami.

Mungkin kami kena datang lagi dalam keadaan yang lebih selesa dan waktu yang lebih sesuai. Walau apa pun, saya bersyukur ada restoran yang jadi seperti RnR dikawasan pedalaman ini. Dapatlah kami melepaskan lelah. Alhamdulillah.

Maka, uncertain of our journey, we continued it anyways.

Till then.......



.

Read More
Assalamualaikum.....

Ok now, at the groom's house. Nope...no hall. We are village people...we have sufficient compound for the wedding. No garden wedding, but we had a blessed 'kebun' theme wedding.


The arrival..

Adam held the bunga manggar. Aiyaakkk..no shoes..!

The flower girls..

The silat demonstrator. He was from the Association of Helang Buana.

The kitchen people...the close relative

Kuih koci labu bersantan...highly recommended.



The dishes...nasi beriyani set

Bubur kacang hijau

Nyummsss...

The bride and groom's fish



Udang panjat nenas...perghhh

The wedding cake

Last but not least, the special char koay and potato spring counter...

Sorry for this veryy brief entry...
Enjoy the pics, all


Read More
Assalamualaikum.....

Let's put on hold my journey to Sik to give space for my cousin's wedding entry.

He found his soul mate from our town. Easy to commute especially during Hari Raya...very clever boy...hahaha. The reception at the bride's side was held at a hall in Lukut. His wedding and his brother in law's reception were done in this one function. So we had two couples on the stage.

The stage. It's royal yellow...

My cousin is by the name of Hafiz...
 

The dishes spread. Delicious. Malay Negeri Sembilan dish with one Javanese dish of sambal goreng.

The bride's mother, my aunty in pink tudung with her beloved now married son and daughter in law. My mother in blue was happy as well....

And last but not least, me and hubby. Oh no...I've gain weight....huwaaaa...!!!! Need to go back on the previous food intake routine...
 
 
 
The second part of my cousin's wedding at my Mak Ngah's house will take place soon....
 
 
 
Pssst...: I really have a super limited time to update blog. Hopefully this inconveniences will end by middle of May...Amiin....
 
.

Read More
Assalamualaikum.....

Weekend 2 minggu lepas, kami realisasikan perancangan kami untuk ke Kedah. Jumaat tu, saya mengambil cuti untuk menghadiri mesyuarat Muafakat di sekolah Adam. Kemudian, petangnya sejurus selepas hubby habis kerja, kami terus menuju ke Kedah. Pasrah dengan keadaan badan yang terlalu penat. Kami berserah pada Allah, mana yang sesuai, kami berhenti tidur. Kalau larat, teruskan saja perjalanan.

Kami sebenarnya menuju ke Sik. Saya ingin menziarahi ayah dan mak angkat yang sudi menerima saya dalam program Baktisiswa di situ lebih dari 20 tahun yang lepas. Seminggu menjadi anak mereka dan sepanjang pengajian adalah 3 kali ulang menziarah mereka. Tapi lepas graduate, lepas kerja, lepas berkahwin dan ada anak...langsungggg tak pernah. Terlalu banyak halangan. Yang paling utama, bila masa itu ada, kewangan tak mengizinkan, atau terhalang dengan kesihatan.

Namun, setiap tahun dalam bulan puasa, saya pasti akan menelefon mereka bertanya khabar. Entah berapa kali hilang nombor telefon dan alamat, tetapi ada saja rezeki saya untuk mendapatkannya kembali.

Anyway, malam tu, hubby tak boleh tahan mengantuk. Saya lagilah lunyai rasanya. Adam dah lama hanyut. Saya pujuk hubby keluar di Slim River. Carilah mana2 hotel bajet kalau ada. Tapi tak ada. Felda Residence lagilah penuh sampai ke Selasa, katanya. Maklumlah, cuti sekolah baru bermula, kan.

Teruskan perjalanan ikut jalan dalam. Kami tiba di Tapah. Tiba2 Nampak hotel bajet yang baru dibuka di kawasan rumah kedai yang baru. Cuba tanya kekosongan. Ngam2 tinggal satu saja bilik kosong. Oklah...belasah saja. Hotel ni, dekat lot kedai yang ada Watson. Satu saja Watson di Tapah tu. Simpang masuknya seberang balai polis Tapah.

Esok pagi, kami teruskan perjalanan. Kalau ada warung atau gerai yang menarik, kami berhenti lah. Menuju ke arah jalan nak masuk Plus highway, di sebelah kanan, Nampak deretan gerai yang meriah. Asap berkepul2 naik ke langit. Eh, dah tertarik dah ni. Lepas parking....lihatlah......


Berrrr....bagai jenis lauk pauk

Ketam, ikan, daging, ayam..semua ada...

Eksotik okeh. Asam rebus batang keladi. Orang veteran suka ni...

Nangka muda masak lemak..

Telur ikan.....

Patin Tempoyak. Dah kate ade di Peghok...

Ulam segar bugar

King of the menu...gulai kawah yang sedang mendidih..

Gulai daging kawah dengan batang pisang. Batang...bukan umbut yer..

Saya tak pernah rasa. Ini first time saya rasa. Sedapppp. Tapi mungkin ada yang lebih sedap. Daging kenyal, tapi tak keras dan liat. Batang pisang tu surprisingly sangat lembut, juicy dan cheesy. Kenapa saya kata cheesy? Sila rasa sendiri...hehehehe


Ini lauk hubby. Tak ada nasi. Sayur dan ayam bakar yang baru diangkat dari bara api. Haruss....sos pun sedap sangat.

Ayam tu hubby punya tadi. Saya punya pinggan, sayur, sambal dan telur ikan. Telur ikan toman dik oiiii. Cari di pasor pun x jumpe .. Telur tu kami makan bertiga. Adam tak berapa boleh terima, tapi mak apaknya bukan main finger licking good dik. Halusss..moist..lembuttt sangat. Lain dari telur tenggiri

Last but not least....siput sedut gulai dengan pucuk paku... Perghhhh...semua menggoda jiwa...





Lepas ni buat trip Cik Kiah untuk makan kat Tapah ni yer.. Itupun kalau dah tergoda la...

Inilah kedainya..


Ok, nanti saya share lagi yer...


.



Read More
Assalamualaikum.....



Dinner yang dah lama buat. Pergi Giant, Nampak salmon cantik2. Beli sebungkus ada 4 keeping.

Balik, tabor sea salt, black pepper dengan chili flakes sikiiit jer... Lepas tu goring...hahaha. Bukan bakar sebab rumah mak takder oven.

Goreng dengan api sederhana, minyak sikit,

Sementara tu, rebus potatoes, carrots dan celur brokoli.

Potatoes hancurkan kasar2 dengan campur mayo sesudu, toskan segala sayuran..and siap. Oh, sosnya ialah mayo campur sos cili thai. Sodap eh...


 
Serius...memang sedap. Tak cayer, cuba try...
 
 
 
 
.
Read More
Assalamualaikum.....


Kadang2 dugaan datang tanpa disangka. On the way nak pergi kerja, baru 2 minit keluar rumah, dah perasan tayar pancit.



Mujur adik2 ditempat kerja ni sudi nak tolong kakaknya ni...


Ayah cuba juga, tapi tenaga kami ni dah tak macam dulu...

Apa2 pun, selagi mampu kerja lah... Ekonomi semakin tak.membantu rakyat..


.

Read More
Assalamualaikum.....


Bukan ler nelayan, cuma duduk di persisiran laut jer.

Balik dari PD, lalu pengkalann elayan di Pengkalan Balak tu, beli sekali stok ikan utk mami.

Last week nampak ketam segar bugar baru naik dari lauk. Beli sekilo. Mami masak mlm tu. Lagi kaw kaw kalau mami masak. Tak boleh lawan punya.


Hidangan malam tu. Ketam, ikan dan opkos sayur goreng.

Ketam masak lemak
Ketam tu mami yg pilih. Isi padat weh...sodap bangat. Kuah pun sedang elok pedas, pekat, lemak, manis dgn air ketam and masam dari belahan tomato.
Isi ketam pun kenyal, harum dengan bau serai dan berkelopak putih berseri isinya. Aduhai...teringat2 lagi ni.

Ikan daun baru goreng garing.


Ikan daun baru ni mcm ikan bawal, tapi isi dia lebih tebal. Boleh gugel rupabentuk dia yer. Hubby dolu2 masa memancing pernah dapat sekaligus seploh ekor. Terus balik, goreng n makan panas2. Mmg sedap betul.

Ikan ni isinya tawar sebenarnya. Kebanyakan org masak sweet sour, tapi kalau kami, lumir dengan kunyit dan tabur garam lebih sikit. Kulit kasi garing, isi moist berasap gitu..

Ok...mlm tu semua orang makan dengan sangat fokus pada makanan. Bercerita pun pasal makanan juga.

Kena repeat lagi la rasanya.


.
Read More
Assalamualaikum.....

Nota: Sedap rupanya...
Read More
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama