Sabtu, 11 Julai 2015

Berbuka Dengan Mak Ayah

Assalamualaikum....

Ya....hanya berempat.

Semalam buka puasa kat rumah mak dengan Adam. Ambil cuti sebab pagi uruskan Mami di Melaka. Petang, kelam kabut pergi Jelebu jemput Adam balik dari asrama.

Sampai PD dah hampir Maghrib. Penatnyaaa.... Buka dengan mak dan ayah dan Adam. Nampak keseronokan mak ayah berbuka dengan anak cucu walau hanya kami. Pilu hati saya. Bukannya meteka minta wang ringgit saya, tapi hanya secebis masa untuk bersama. Mujurlah saya sekarang bekerja di PD. Bolehla seminggu tu singgah 2,3 kali.

Anyway....ada sambal goreng. Happynya saya.... Sambal goreng Jawa Port Dickson ni lain sikit. Tak ada su'un dan fucuk. Tak masukkan kicap. Tapi yang mak buat ni rencahnya minima jer. Nnt raya kami buat complete version, saya kongsikan di blog ini kemudian.


Ada juga asam pedas ikan parang....

Ada durian baru gugur di belakang rumah. Antara pokok terbaik hasilnya tahun ni...


Paling world, sambal cili api yang dimasak oleh ayah. Makan pedas, gaul dengan durian...tekak berdendang ria. Tapi mesti usus perut caca marba. Adehhh...

Apa2 pun, Ramadhan tinggal lagi beberapa hari jer. Tak kiralah Lailatul Qadar dah berlalu atau belum....kita hanya perlu fokus untuk melipatgandakan amalan kita. 

Oh...siapa dah mula cuti raya?


.

7 thoughts..:

Shamsiah Abdul Rahman berkata...

Alhamdulillah.
Sementara kita masih ada peluang.. ada kesempatan.

Fazleyatul Aini berkata...

sambal goreng jawa ada suhun dgn fucuk la baru best kan kan

Mrs Velentine berkata...

wah bestnya..MV tahun ni 2 hari jer dapat berbuka denganmak sebab jauh...lagipun suami keja hujung minggu..mv tak cuti lagi..akak?

lieyalatif berkata...

betul tu kak...wang ringgit tiada ukuran...nilai kebahagian tu yg kite cari...nikmat terindah dpt berbuka bersama dgn org tersayang...menu yg simple pun rase sedap kan kak....bertambah2 dibuatnyer.....


***************

Assalamualaikum…

Selamat hari raya aidilfitri dari lieyalatif buat akak sekeluarga….moga syawal dirai dengan penuh meriah dan dlm keberkatan Allah taala….

Terlebih bias tutur bicara,
Disimpan jangan ampun dipinta,
Syawal dinanti akan kunjung tiba,
Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.

Hati-hati dlm perjalanan moga raya tahun ini dirai gembira….

erny firdaus berkata...

alhamdulillah..nikmat berbuka dengan parents..syahdu je rasa kan..bahagia aje.. ermm...xcuti lagi...khamis baru cuti..huhuhuhu...

aizamia3 berkata...

Seronok bila dapat berbuka puasa dengan family kan kak.. ;)
Saya tak cuti lagi.. tak tahu nak cuti bila..

adianiez AIDA berkata...

adumak aiii... marbeles nyer menu!
especially asam pedas ikan parang :)
aida khamis baru cuti.
but rabu nak balik separuh hari :) hi hi hi...

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink