Jumaat, 10 April 2015

Ikan Bakar Umbai Lagi

Assalamualaikum.....

Sekarang ni kami suami isteri dah tinggal sebumbung di Melaka semula. Jadi dah tak adalah cerita2 makanan Pantai Timur lagi yer. Ceritalah pasal negeri-negeri selatan jer sekarang. Eh, tapi dalam masa terdekat ni, mungkin saya akan travel ke Kerteh, Insya Allah. Sajer nak buat spot check. Staffs kat sana tu 'kucing2' semua di PD, diorang buat kerja ke tidak ekk?

Anyway, bila ada one fine day suddenly hubby balik kerja awal dan saya pula masih ada sisa2 tenaga, kami akan mulalah melayan tekak untuk melegakan stress. Stress kerja kami bukan main2 wooo....even doctor panel pun geleng2 kepala dengan company kami.

 
Bila dah tak ada tempat nak tuju, kami suka repeat ikan bakar di Umbai ni. Gerai no. 5 macam biasa fevered kami. Kalau weekend atau public holiday atau school holiday memang tak lah kami nak datang sebab sesaknya bukan main2. Bila waktu sekolah, hari kerja, seronoklah kan sebab parking depan kedai terus...pilih seafood tak yah berhimpit2 dan range of seafood pun, tengoklah kat atas tu...
 

Disebabkan kami hanya berdua jer, order pun sikit2 jer. Tapi, ikan sekor la...macam mana pula nak order ikan sekerat kan. Tapi of course oreder ikan saiz kecik. Lepas tu udang 4 ekor dan saya hanya makan seekor saja sebab udang tu besar. Sotong goring tepung memang tak pernah miss.

Sebelah ikan buat bakar sambal. Kami hanya ambil nasi lemak yang cenonet tu sebungkus sorang jer dan selebihnya kami hanya meratah lauk sambil berbual2 dan spend masa bersama.



Lagi sebelah, kami order 3 rasa ikan tu. Garing dan sedap. Masakan tiga rasanya ok2 saja lah. Tapi sebab ikan fresh, masakan tu otomatik jadi sedap.

Lastly, jangan lupa. Kedai no. 5. Oh, saya tak ambil komisen. Langsunggg tak. Tapi siapa yang dah biasa dengan blog ni dah faham kan. kalau tak sedap, saya cakap jer tak sedap...


.

11 thoughts..:

Siti Rohaida Yusof berkata...

lama kot tak pergi makan umbai..nanti balik melaka nak meyinggah kalau berkesempatan..macam lah jauh sangat...hehehe

Nurzakiah Hanum berkata...

sedapnya

Kakcik Nur berkata...

Wah... nama pun Gerai Kita...

Bolehlah kita makan dan komen ikut suka kita, kan? :)

Shamsiah Abdul Rahman berkata...

Family bonding..
Makan pun sedap.. alhamdulillah..

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

akak biasa makan di anjung batu.. lain kali nak try pulak sini.. ty Ziela

NzA berkata...

Alhamdulillah...dh tinggal sebumbung ye skrg.....

bila nak belanja akak makan nie?

lieyalatif berkata...

OOO TAK penah try gerai no 5 ni kak...selalu gi parameswara tu jek..ye laaa konon tu dah pemes kan heheehehehe...nanti leh la try yg ni plak....kdg2 tak tahan dah kat parasmewara tu ramai gile orgggggg....

Cik Puan Rann berkata...

Sedapnya .... Skg ni xleh makan seafood lg. Tunggu 2-3 bulan bru belasah. Dh lama x makan ikan bakar kt melaka...

elly nadyra berkata...

Dh masuk dlm list!

xplorer berkata...

salam kak , i'm back , he he.ikan bakar umbai dah tak mcm dulu dah . next time singgah ke sungai timun kat linggi utk mkn udg galah

Shahida Dzulkafli berkata...

Everything about seafood is heaven kak..

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink