Sabtu, 26 Februari 2011

Interview esok! Nak pakai apa..?

Dah dapat panggilan interview ke? Alhamdulillah....setelah berpuluh applications..akhirnya dipanggil juga interview kan. Ada orang tu sampai beratus2 application..jgn kata offer kerja..panggilan intvw pun x dapat lagi. Kat mana silapnya? Ehmm..apa kata tengok balik tips resume and application arie tuh.

Tapi, everytime ada interview utk recruitment yang baru, mesti kaum gagah perkasa kat opis nie pesan dengan aku.. : Carilaa yang cun sikit...yang seksi sikit..yang lawa... Urrghhh.... Cari pekerja mesti ada rupa paras menarik ke? I mean... aku bukan carik model...bukan cari stewardess, pelakon atau yang seangkatan dengannya. Utk sales person misalnya... kalau dlm iklan kata berpewatakan menarik, tak semestinya mesti cantik jelita mcm Nicole Kidman tu.

Maksudnya...penampilan kita mesti kemas,bersih, profesional dan berseri. Seri yang muncul dari dalam diri dia sendiri. Ada keyakinan, ada kemesraan, ada kebijaksanaan dan ada keazaman. Tak perlu tepek mekap tebal2. Kalau mekap tebal pun..certain co. x berkenan gak. Sibuk bermekap jer..bila nak keje? Tapi kalau sampai tak berbedak langsung...kadang2 nampak mcm baru bangun tidur pulak. Berhiaslah seadanya. Lagi satu, tolonglah pakai pakaian yang sopan. Jangan pula datang dengan pakaian yang menjolok mata. Maksud menjolok mata nie, bukan setakat spagheti strap dengan mini skirt tu. Even yang pakai baju kurung pun menjolok mata. Apa tak joloknya, jarang sesangat kain nya..sampai nampak laa warna warni isi dalam tu. Atau, ada yang pakai kemeja, tak perasan butang tercabut... Nasihat akak..kalau pakai kemeja, kalau boleh pakailaa inner yer...untuk double protection.

Sama juga dengan yang lelaki. Ada pernah candidate datang, pakai sport shoe yang dh lusuh. Lusuh tu ok lagi la..kesian...susah agaknya. Tapiii siap berlumpur bagai..tali kasut terburai..stokin x pakai..seluar jeans yang hujung kakinya dah carik... Allah dikkk.. Nak cari kerja ke...nak merendek? Kalau rambut panjang, still fine sometimes, tapi sila kemaskan. Ikat ke belakang..taruk minyak sikit kasi nampak smart. Jangan laa main ikat tapi mengerbang sana sini juga. Kalau majikan kata potong rambut masa kerja...sila laa korbankan. Kalau boleh dah smart2 pakai kemeja bila dtg interview tu, pakaila tie sekali. Kan nampak ada kesungguhan kalau mcm tu. Stokin jangan lupa yer. Selipar atau sandal tu tolong jangan masukkan dalam agenda. Mentaksenonohkan penampilan anda nanti.

Hmm... mcm mana? Ada dapat idea sikit2? Lepas nie nanti kita cerita pasal apa nak bawak dalam interview pulak yer. Oh yer..lupa pulak. From today onwards, tips2 nie hanya akan bersiaran seminggu sekali saja yer.  Seminggu sekali cukup laa kan. Maklumlaa...blog mesra alam...

2 thoughts..:

d_LA berkata...

tol tu kak..nak pergi interview bkn hanya bersandarkan pd pencapaian akdemik jer..penampilan diri lbh penting..nice tips kak ^^

Aziela berkata...

tq dla... akak just share info setakat yg akak tau jer... kalau ada salah...feel free to correct it yer...

 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink